kalbin hızlı atması ve el titremesi / Bu Belirtiler Var İse, Kalp Krizi Geçiriyor Olabilirsiniz!

Kalbin Hızlı Atması Ve El Titremesi

kalbin hızlı atması ve el titremesi

Kalp &#;arpıntısı (Aritmi) Nedir, Neden Olur ve Nasıl Ge&#;er?

Kalp, yaşam boyu çarparak vücut için gerekli oksijen ve besin bakımından zengin kanı organlara ve dokulara ulaştıran bir organdır. Devamlı gerçekleşen bu durum kişiyi rahatsız etmez. Diğer bir deyişle kişi çoğu zaman kalbinin attığını hissetmez. Ancak farklı nedenlerden dolayı kalp ritminin yüksek hızda atması meydana gelebilir.

Kalp Çarpıntısı (Aritmi) Nedir?

Kalp çarpıntısı, kalbin atımın kişi tarafından hissedilmesi olarak ifade edilebilir. Kalp çarpıntısı için kalbin illa normalden hızlı çalışmasına gerek yoktur.  Fiziksel aktivite ya da duygu durum değişimlerine bağlı olarak kişinin kalbi normalden daha hızlı atabilir. Kalp çarpıntısı, aritmi denilen kalpte bir ritm bozukluğunun habercisi olabilir.

Sağlıklı bireylerde kalp çarpıntısı belirtileri, fiziksel aktivite ile gelişen taşikardi olarak görülebilir. Bu gibi durumlarda kalp hızının artması dışında EKG bozukluğu beklenmez. Ancak bazı durumlarda kalp çarpıntısı nefes darlığı, göğüs ağrısı, göğüste sıkışma ve yanma, baş dönmesi ile bayılma gibi durumlara neden oluyorsa acil tıbbî yardım alınması gerekir.

Bunların dışında gebelikte kalp çarpıntısı riski normal yaşama göre yüksek seyreder. Hamilelikte kalp çarpıntısı nedeni olarak değişen hormon dengeleri ile artan damar içi sıvı hacmi gösterilmektedir. Bunun dışında menstural ve menapoz öncesi dönemlerde ortaya çıkan hormonal değişimler de ani kalp çarpıntısı oluşturabilir.

Kalp Çarpıntısı (Aritmi) Neden Olur?

Kalp çarpıntısı sebepleri "kalp dışı nedenler" ve "kalp hastalıkları" olarak ikiye ayrılabilir. Kalp dışı nedenler, kalbin kendisinde bir problem olmayan, diğer faktörler nedeniyle gelişen çarpıntılardır. Bunlar:

    • Aşırı fiziksel aktivite
    • Kaygı ve anksiyete bozuklukları
    • Aşırı kanama
    • Zehirli guatr
    • Yüksek ateş
    • Kan şekeri düşüklüğü
    • Kansızlık
    • Alkol ya da tütün kullanımı
    • Migren
    • Kafein tüketimi
    • Birtakım ilaçlar
    • Arteriovenöz fistüller
    • Anormal elektrolit seviyeleri
    • Aşırı sıvı kaybı
    • Feokromasitoma (böbrek üstü bezi tümörü)
    • Oksijen düşüklüğü
    • Ortostatik hipotansiyon

    Kalp çarpıntısı nedenleri arasında kalbe bağlı olarak faktörler, herhangi bir tedavi gerektirmeyen ekstra atım seviyelerinden, hayatı tehdit edebilecek olan ciddi kalp hastalıklarına kadar pek çok probleme bağlı olabilir. Bunlar arasında şu sebepler sıklıkla görülmektedir:

    • Tansiyon yüksekliği
    • Kalp damar hastalıkları
    • Kalp kası hastalıkları
    • Kalp zarı ya da kalp kası iltihabı (myokardit, perikardit, endokardit çarpıntılarda)
    • Kalp romatizması,
    • Kalp hızının yavaşlaması
    • Kalp kapağı değişmesi
    • Doğumsal kalp anomalileri
    • Kalp pili
    • Aort damarında genişleme (aort anevrizması)
    • Ritim bozuklukları (erken atrial ya da ventrüküler atımlar, atrial fibrilasyon, ventriküler taşikardi, paroksismal supraventriküler taşikardi, dal blokları, Brugada ve Wolff Parkinson White Sendromu).

    Fiziksel bir sorun kaynaklı aritminin yanı sıra psikolojik kalp çarpıntısı da en sık görülen problemler arasındadır. Genellikle gerginlik olarak adlandırılan anksiyete durumlarında, birey kötü bir şeyler olacakmış hissine kapılır. Kişi herhangi bir tehditle karşılaşacağını düşündükçe, kalp kaslarına daha fazla kan gitmesi ihtiyacı doğduğundan çarpıntı hissedilebilir. Bununla birlikte bireyin hissettiği aşırı heyecan kalp çarpıntısı görülmesine neden olabilen diğer bir unsurdur.

Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?

    Aritmi sorunları çok çeşitlidir. Bazıları yaşamı tehdit eder seviyede olabilir. Bu nedenle kalp çarpıntısı nasıl geçer sorusu, bu sorunu yaşayanların ortak merak noktasıdır. Ancak tedavi için aritmi hastası çok dikkatli şekilde incelenmeli ve varsa aritminin esas nedeni ortaya konularak, tedavi süreci buna göre planlanmalıdır. Kalp çarpıntısı (aritmi) teşhis edilirken şu tetkikler yapılmalıdır:

    EKG: Kalp çarpıntısı şikayetiyle başvuran herkese çekilen kalp grafisidir. Ancak EKG'nin normal olması bireyde kalp ritmi bozukluğu olmadığı anlamına gelmez. Çünkü çarpıntı çoğu zaman kısa sürdüğü için anlık çekilen EKG, normal değerler gösterebilir. Bunun için EKG'nin dinlenme ya da efor esnasında çekilmesi gerekir.

    Kan tahlilleri: Kan seviyeleri, tiroid hormonları ve elektrolit seviyeleri kontrol edilir.

    Ekokardiyografi: Ultrason cihazı ile kalbin incelenmesidir. Kalp kapaklarının durumu, pompalama fonksiyonları ve kalbin çalışma oranı kontrol edilerek, çarpıntıya nede olan durumlar araştırılır.

    Holter: Birtakım ritim bozukluklarının tespit edilebilmesi için kişinin kalp ritmini kaydeden cihaza holter adı verilir. Genellikle 24 saat ile 72 saat boyunca kalp ritmi kaydedilir. Kaydın yorumu uzman doktor tarafından yapılmalıdır.

    Olay kaydedici: Kalp çarpıntısı çok nadir görülen kişilerde holter kullanmak tanı koymak için yeterli olmayabilir. Çünkü belirlenen süre boyunca çarpıntı gelişmeyebilir. Bu gibi durumlarda kişide hafta boyunca takılı olan ve çarpıntı anında cihazdaki düğmeye basılmak suretiyle kayıt alınmasını sağlayan bir cihaz takılıdır. Daha uzun aralıklarda görülen çarpıntıların tanısının konulmasında tercih edilir.

Kalp Çarpıntısı (Aritmi) Tedavisi

    Kalp çarpıntısı tedavisi yapılırken ilaç tedavisi ile girişimsel tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. İlaç tedavisi ile başarılı şekilde sonuç alınamayan durumlarda ise "radyofrekans ablasyonu" adı verilen bir yönteme başvurulur. Bu yöntem ile hastanın bacak atardamarından ya da toplardamarından girişimsel bir uygulama ile ritim bozukluğu tedavi edilmektedir. Yöntemin başarı oranı, gelişen tıp şartlarında %99'a kadar çıkar. Radyofrekans ablasyonu ile çarpıntıya sebep olan odağın ya da mekanizmanın radyofrekans enerjisi ile ortadan kaldırılması hedeflenir.

    Bazı ritim bozuklukları ablasyon ile tedavi edildikten sonra ortadan kalkar ve bir daha tekrar etmez. Ancak bir kısmı ise radikal tedavilere cevap vermeyebilir. Bu tür aritmi problemlerinde yıllarca ya da ömür boyu ilaç tedavisi almak gerekebilir.

    Bazı aritmi vakaları ise kalp pilleri (pacemaker) ile tedavi edilir. Genellikle "bradiaritmi" vakalarının-yani kalbin yavaş çalıştığı ritm bozukluklarının  tedavisinde, diğer bir deyişle kalp ritminin aşırı yavaşlaması veya kalp bloku gelişmesi durumlarında kalp pilleri kullanılır. Kalp pili takılan kişinin sürekli kontrol altında tutulması gerekir.

    Bazı ventrikül taşikardisi ya da ventrikül fibrilasyonu gibi taşiaritmiler, ilaç tedavisine ve radyofrekans ablasyonuna cevap vermeyebilir. Bu hastalarda kalp pillerine benzeyen "kardiyak defibliratör" kullanılır. Kalp pillerine benzeyen ancak hayatı tehdit eden ritim durumlarında şok enerjisi vererek durumu normale çeviren bu cihazlar hayat kurtarıcıdır.

Kalp Çarpıntısı Ne Kadar Sürer?

    Kalp çarpıntısı genellikle stres, egzersiz, soğuk algınlığı, panik atak ya da bazı ilaçların yan etkileri gibi durumlarda, kalbin normalden daha hızlı atmasıdır. Genelde birkaç saniye süren bu tür çarpıntıların nedeni önemsizdir. Ancak öncesinde kalp rahatsızlığı geçirilmiş ise mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Ayrıca kalp çarpıntısı mide bulantısı, şiddetli baş dönmesi, nefes darlığı ya da göğüste rahatsızlık hissi yaratıyorsa yine vakit kaybetmeden tıbbî yardım alınmalıdır.

Çocuklarda Kalp Çarpıntısı

    Çocuklarda kalp çarpıntısı, doğumsal kalp hastalıkları nedeniyle ile oluşabilir. Özellikle yenidoğan bebeklerde doğum anında ya da birkaç gün sonra yapılan fiziksel muayene ve EKO, yaşamın ileri zamanlarında ortaya çıkabilecek aritmi problemlerinin ya da diğer kalp hastalıklarının erken teşhis edilmesini sağlar.

    Genç yaşta kalp çarpıntısı belirtilerinin kontrol altına alınması ve tedavi edilmesi, hastalığın ciddi boyutlara ulaşmasını engeller. Bunun için çocuklar anaokuluna başlarken mutlaka uzman bir kardiyolog tarafından muayene edilmelidir. İlköğretim dönemine gelindiğinde ise EKG ve EKO ile kalp ritim bozukluğu kontrol edilmelidir. Bu durum çocuğun 20'li yaşlarında bile görülebilen kalp yetersizliğinin önüne geçer.

Uykuya Dalarken Kalp Çarpıntısı

    Kalp çarpıntıları sıklıkla fiziksel aktivite, korkma, anksiyete, heyecanlanma gibi durumlarda ortaya çıkan ve kendiliğinden düzelen durumlardır. Ancak bazı kişiler uyku esnasında şiddetli kalp çarpıntısı ile uykusundan uyanır. Bu durumun altında yatan nedenler olarak kişinin düzensiz beslenmesi, egzersiz yapmaması ya da kullandığı ilaçların yan etkiye neden olması gösterilebilir. Ayrıca gün içerisinde tüketilen aşırı kafein, sigara ve alkol de uyku esnasında kalp çarpıntısına sebep olabilir.

    Bazı kişilerde ise yatınca başlayan kalp çarpıntısı görülür. Daha çok yaşlı insanların uykuya dalma esnasında yaşadıkları bu durum mutlaka uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bu durumun sık tekrarlanması birtakım kalp hastalıklarının habercisi olabilir.

Uyku esnasında ya da uykuya dalarken yaşanan kalp çarpıntısı herhangi bir kalp probleminden kaynaklanmıyorsa, sıklıkla nedeni gün içinde enerji içecekleri, sigara, yağlı yemekle, dolu mide ile uyumaya çalışma gibi faktörlerdir. Bu nedenle bunların kullanımı azaltılmalı, yemekten en az dakika sonra uykuya geçilmelidir.

Kalpte Titreme Hissi

Kalpte Titreme Hissi
Kalpte Titreme Hissi, Kanı vücuda pompalamada görevli olan kalbin kimi zaman güçlü, düzensiz ve hızlı bir şekilde attığı hissedilir. Kalbin düzensiz ve hızlı atması çarpıntı olarak adlandırılır. Kalpte çarpıntı problemi halk arasında kalpte titreme sorunu ile ifade edilir. Kalpte titreme çarpıntı sorunu bireyin paniğe kapılmasına sebep olur. Ancak unutulmamalıdır ki kalpte çarpıntı her zaman ciddi sağlık problemlerine işaret etmemektedir. Kalp çarpıntısı yani kalpte titreme şikâyeti daha çok psikolojik etkenler ve yenilen gıdalardan kaynaklanmaktadır. En önemli ve en temel görevi vücuda kan pompala bilen kalpte kimi zaman ritmik olmayan ve düzensiz atışlar far edilir. Kalbin güçlü, düzensiz ve hızlı atması durumu; çarpıntı olarak bilinir. Halk arasında çarpıntı problemi daha çok ''kalpte titreme'' şikâyeti olarak tabir edilir. Gün içinde aşırı kahve tüketimi aşırı stres ve endişe gibi yoğun duyguların altında kalınması gibi durumlar kalpte çarpıntıyı tetikleyen unsurlardır. Kalpte çarpıntı kimiz zaman bu sebeplerin dışında kalp hastalıklarının belirtisi olarak da görülür. Çarpıntı ise tek başına kalp hastalığı bulgusu şeklinde değerlendirilmemektedir. Bu belirtilerin beraberinde getirmiş olduğu belirtilerinde incelenmesi gerekir. Eğer çarpıntı ile baş dönmesi, halsizlik, göz kararması ve göğüste sıkışma hissi gibi başka belirtilerde görülmekte ise geciktirmeden Uzman bir doktora gidilmelidir.

Kalpte Titreme Neden Olur?

Kullanılan İlaçlar: Herhangi bir rahatsızlığın tedavisinde kullanılmakta olan birtakım ilaçlarda kalpte çarpıntıya yol açar. Alerji, grip ve tansiyon gibi birtakım kullanılan ilaçların etkisi olarak çarpıntı oluşur. Kullanılan bu ilaçların dışında kullanılan bazı bitkisel ilaçların kullanımı da kalpte çarpıntıya neden olur.

Psikolojik Etkenler: Kaygı, panik atak, endişe, stres ve sinirlilik gibi psikolojik kaynaklı etkenlerde çarpıntıya neden olur. Özellikle de sinirilik hali ve panik atak problemi olan kişiler de bu durum oldukça fazla görülür. Endişe ve stres gibi duyguların beyin tarafından psikolojik mi yoksa fiziksel mi olduğu net bir şekilde anlaşılamaz. Beyin kalp atışını hızlandırır vücudu fiziksel tehlikelere karşı hazırlama gereği duymaktadır. Bu neden ile endişe ve aşırı stres içinde olan kişilerde kalpte titreme olarak adlandırılan çarpıntı problemine sık, sık rastlanılır.

Kalp Hastalıkları: Hissedilmekte olan titreme çeşitli birçok hastalıkların belirtisi olabilir. Tek başına kalp hastalıklarının belirtisi olarak değerlendirilmez. Çarpıntının yanı sıra çabuk yorulma, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi diğer belirtiler görünmekte ise kalp hastalıklarından şüphe edilir. Aynı zamanda çarpıntı kalp krizinin de belirtisi olabilir. Problem ciddi sağlık sorunlarının işaretçisi olabileceğinden dolayı kesinlikle göz ardı edilmemeli doktora gidilmelidir.

Fiziksel Aktivite-Uğraşlar: Aşırı efor sar edilmesine sebep olan fiziksel aktiviteler kalpte çarpıntı yani titreme sorununa yol açar. Özellikle de hareketsiz bir yaşam şekli olan kişilerin ağır fiziksel aktiviteler yapması durumunda bu problem daha fazla görülür.

Kansızlık-Anemi: Kansızlık durumunda kırmızı kan hücreleri olan alyuvarlar dokulara yeterli oranda oksijen taşıyamazlar. Hücre ile dokulara yeterli miktarda oksijen taşınamaz ise kalp daha fazla alyuvar pompalamak için mecburen hızlanmaya başlayacaktır. Kalbin hızlanması ise çarpıntı yani kalpte titremeye neden olur. B12 vitamini eksikliği, demir ve folik asit eksikliği durumlarında kansızlık problemi de sık, sık yaşanır.

Kalpte titreme olarak tanımlanan çarpıntı problemi pek çok sorunla alakalı olabilir. Özellikle de kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceğinden dolayı kesinlikle göz ardı edilmemeli ve en kısa zamanda doğru teşhis ve tedavi için alanında Uzman hekimlere gidilmelidir.

Son Güncelleme :

Kalpte Titreme Hissi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


2 Yorum Yapılmış "Kalpte Titreme Hissi"

Yürüdüğünde midemden aniden kalbime sidedtli firmalar oluyor yani titreme ve azda olsa derin nefes almama neden oluyor bu nedendir
Azat.

CEVAP YAZ

merhaba elimde ve ayağımda ve kalbimde titreme var. acaba horon mu tepiyorum
İremmm.

CEVAP YAZ

Vücutta Titreme
Vücutta Titreme
Vücutta titreme, günlük hayatta hepimizin bir kere bile olsa karşılaştığı, fakat sürekli tekrarlanması halinde ciddi hastalıkların habercisi olan, vücut kaslarının istemsiz bir şekilde hareket etmesi ve seyrimesi durumu olarak ifade edilmektedir. Çeş
Ateş Titreme Üşüme
Ateş Titreme Üşüme
Ateş Titreme Üşüme, genellikle kış aylarında ortaya çıkar. Ateşlenme ve yüksek ateş durumlarında doktora gitmek gerekir. Ufaktan büyüğe her kesin ateşlenme, üşüme ve titreme nöbetleri halinde oluşur, genellikle çocuklarda ateşlenme ve üşüme daha çok
Sinirden Titremek
Sinirden Titremek
Sinirden Titreme, titreme istemsiz olarak meydana gelen ince ve ritmik sarsılma durumudur. Bedenin her yanı için görülme ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle sinirlenme, heyecanlanma ve stres anında kendini çok net belli eder. Titreme olayı en ço
Titreme Krizi
Titreme Krizi
Titreme krizi, birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Gelen titreme krizinin psikolojik kaynaklı mı, bir hastalıktan ötürü mü ya da gerçekten kişinin üşümekten titriyor olabileceği funduszeue.infoe krizine neden olan durumlarPanik atak: P
Parmak Titremesi Neden Olur
Parmak Titremesi Neden Olur
Parmak titremesi neden olur, Vücudun titreyen bölgesinde kasların kasılması ve ardından da gevşemesi üzerine oluşmaktadır. Parmak titremesi, Halk arasında sürekli olarak bir insanın parmaklarını çıtladığı için kireçlemenin olacağı yaygın bir inanış o
Mide Bulantısı Titreme
Mide Bulantısı Titreme
Mide Bulantısı Titreme, Kişilerde bazı dönemlerde mide bulantısı ve bunun yanı sıra titreme görülebilir. Bunun tekrarlanma aralığından tutun da kişilerde hastalığının şiddetine göre pek çok sebebi bulunmaktadır. Mide Bulantısı ve Titremenin Nedenleri
Çene Titremesi Neden Olur
Çene Titremesi Neden Olur
Çene titremesi neden olur, Çene titremesi, istemsiz kasılma ve titremelerin altında yatan birçok fazla önemli hastalıklar olabiliyor. Bilhassa yaşlılarda bu tip sıkıntılara sık rastlanmaktadır. Çene titremesi de istemsiz kasılmalardan bir tanesidir.
Bebeklerde Bacak Titremesi
Bebeklerde Bacak Titremesi
Bebeklerde bacak titremesi, Bebekler dünyaya gelmelerinden itibaren farklı şekillerde hareketler yapmaktadırlar. Yeni doğmuş bebeğin bu hareketleri bebeğin ailesi tarafından dikkatle izlenmelidir. Bebeğinizi iyi gözlemlemek çok önemlidir. Bebeğin vüc
Hamilelikte Titreme
Hamilelikte Titreme
Hamilelikte titreme: Hamilelikte titreme olması normal değildir. Titreme, vücudumuzda belli dönemlerde yaşadığımız istemsiz olarak meydana gelen bir reflexstir. Zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı yaşadığımız ve vücudumuzda hissettiğimiz titreme
Bebeklerde Uykuda Titreme
Bebeklerde Uykuda Titreme
Bebeklerde uykuda titreme, Yeni doğan bebeklerde birçok tepkime hareketi doğuştan kazanılan bir yetidir. Bunlardan birisi emme yetsi diğeri ise tepkime yani titreme şeklinde görülen yetilerdir. Yeni doğanlarda yaşanan bu titremeler birçok şekilde gör
Gebelikte Titreme
Gebelikte Titreme
Gebelikte titreme ya da ateş olarak karşımıza çıkan durum asla hafife alınabilecek ya da normal gibi görülebilecek bir durum değildir. Eğer gebelik sırasında böyle bir şikâyetiniz bulunuyorsa vücudunuzda gebelik dışında yaşadığınız anormal bir durum
Titreme Hastalığı
Titreme Hastalığı
Titreme Hastalığı, genellikle daha çok ellerde görülmekle birlikte vücudun herhangi bir yarısında kol ve bacakta, bazı hallerde ise tüm vücutta görülebilir ve tedavi edilmesi zordur. Başlarda çok rahatsızlık vermeyen titreme hastalığı, kişide yaşın i

 

Vücutta Titreme
Ateş Titreme Üşüme
Sinirden Titremek
Titreme Krizi
Parmak Titremesi Neden Olur
Mide Bulantısı Titreme
Çene Titremesi Neden Olur
Bebeklerde Bacak Titremesi
Hamilelikte Titreme
Bebeklerde Uykuda Titreme
Gebelikte Titreme
Titreme Hastalığı
Dudak Titremesi Neden Olur
İç Titremesi
Kusma Titreme
Kalpte Titreme Hissi
Uykuda Titreme
El Titremesi Neden Olur
Bebeklerde Ayak Titremesi
Diz Titremesi Neden Olur
Aşırı Heyecan Ve Titreme Tedavisi
Beyinde Titreme Hissi
Kaş Titremesi Neden Olur
Heyecandan Titremek
Ani Üşüme Ve Titreme
Ani Titreme
Bacak Titremesi
Rüyada Titremek
Ameliyat Sonrası Titreme
Ayak Titremesi

Popüler İçerik

Dudak Titremesi Neden Olur

Dudak Titremesi Neden Olur

Dudak Titremesi Neden Olur, Dudaklarda titreme genelde stres kaynaklı, aşırı kafein tüketimi, aşırı yorgunluk, potasyum yada duygu eksikliğinden kayna

İç Titremesi

İç Titremesi

İç titremesi, adından da belli olduğu gibi insanların birdenbire içlerine bir ürperti hissi gelmesi ve bunun sonucunda insanların anlık titremelere ma

Kusma Titreme

Kusma Titreme

Kusma Titreme, kusma ile titreme çeşitli sebeplere bağlı olarak kendini gösteren olumsuz belirtilerdir. Bu her iki belirti genellikle uyuşturucu ya d

Uykuda Titreme

Uykuda Titreme

Uykuda titreme, özellikle çocuklarda karşılaşılan problemlerden biridir. Eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de karşılaşılan bu gibi durumların birç

El Titremesi Neden Olur

El Titremesi Neden Olur

El titremesi neden olur, tıpta 'tremor' denilen titreme, vücudumuzdaki bazı kasların istem dışı ritmik olarak kasılması ve gevşemesi sonucu oluşan har

Bebeklerde Ayak Titremesi

Bebeklerde Ayak Titremesi

Bebeklerde Ayak Titremesi, Bebekler dünyaya gelmelerinden başlayarak değişik olan biçimlerde hareketler yapmakta ve yapılan bu hareketler ile özellikl

Diz Titremesi Neden Olur

Diz Titremesi Neden Olur

Diz titremesi neden olur konusunda tıp alanında çeşitli açıklamalar yapılması mümkündür. yani dizlerde meydana gelen titreme ve beraberinde gelen bir

Çarpıntı tehlikeli midir?

Kalbimiz hızlı çarptığında hissettiğimizdir çarpıntı. Kalbin hızı yani dakikadaki atım sayısı normalde erişkinler için 60 ile arasındadır. Tıptaki adı nabız olan bu sayı ’ün üzerinde ise taşikardi yani çarpıntı söz konusudur. Kimi zaman nabız sayısı normal değerler arasında olduğu halde çarpıntı hissedilebilir. Bu durumda genellikle ekstrasistol yani erken atımlar ya da başka çeşitli aritmiler söz konusu olabilir.

Sebepleri neler?

Kalp hızındaki her artış bir hastalığa işaret etmez. Efor harcayınca, heyecanlanınca, korku, stres, endişe anında adrenalin deşarjı ile çarpıntı hissedilebilir. Bu tamamen normal bir durumdur. Dinlenince ya da ortaya çıkaran etki geçince kendiliğinden düzelir. Bazen panik atak tetiklenince çarpıntı başlar, çarpıntıyı hisseden kişi ölüm korkusu ile daha çok paniğe kapılır, nefes darlığı ortaya çıkabilir, çarpıntı daha da artar ve bu artış paniği de artıracağı için bir kısır döngü oluşturur.

Sigara, tütün, çay, kahve gibi kafeinli içecekler çarpıntıyı tetikleyebilir. İnsülin direnci varsa acıkınca ya da hipoglisemi ataklarında kan şekeri düşüşüne bağlı olarak el ayak titremesi ile beraber çarpıntı gözlenir. Benzer şekilde diyabet hastalarında da insülin dozu yüksek geldiğinde ya da uzun süre aç kalındığında kan şekerindeki düşmeye bağlı olarak çarpıntı görülebilir. Ateş yüksekliği, anemi yani kansızlık da çarpıntıya neden olabilir. Bazen de böbreküstü bezinde çarpıntıya sebep olan hormonları salgılayan tümörler bulunabilir, tiroit bezinin fazla çalışması da aynı şekilde kalbi fazla uyararak çarpıntıya sebep olabilir. Kanda oksijen seviyesinin düşmesine yol açan akciğer hastalıkları, bronş açıcı bazı astım ilaçları, nezle akıntısını kesen bazı grip ilaçları, kortizon içeren ilaçlar, uyarıcı ilaçlar ve tabii ki yapısal kalp hastalıkları da çarpıntıya yol açabilir.

Çarpıntı genelde tek başına değil, başka bir sebep ya da hastalık ile ortaya çıkan bir bulgudur. Tamamen sağlıklı bir kalpte sadece elektriksel sebeplerden de ortaya çıkabilir. Yapısal kalp hastalıklarında, enfarktüsten sonra ya da kalp yetersizliğinde de görülebilir.

Tehlikeli olanın tespiti

Genellikle korku yaratmasına rağmen çoğu tehlikesizdir. Özellikle dikkat edilmesi gereken durumlar: Nabız sayısının çok fazla yükselmesine bağlı bilinç kaybı, atrial fibrilasyon dediğimiz kalpte pıhtı oluşturup beyne emboli atmasına sebep olan aritmi türü ve tabii ki kalp durmasına yol açan bazı ventriküler taşikardiler.

Çarpıntılar arasında esas tehlikeli olarak nitelendirdiğimiz acil tedavi gerektiren bu aritmi türü mutlaka çok iyi incelenmeli ve önemsenmelidir. Çarpıntı şikayeti ile kardiyoloğunuza müracaat ettiğinizde EKG, ritim holter, efor testi, ekokardiyografi ve kateterle damara girilerek yapılan elektrofizyolojik çalışma gibi çeşitli testleri aritminin derecesine göre size önerecektir. Özellikle öldürücü aritmileri tespit etmede son derece pratik olan efor testine benzer Mikrovolt T dalga değişim testi yapılış kolaylığı dolayısı ile ailesinde ani kalp ölümü hikayesi bulunan sağlıklı kişilere, kalp damar hastalığı ya da ileri derecede kalp yetersizliği, yapısal kalp hastalığı, kalp kası problemi olanlara, sporculara ve yüksek sorumluluk taşıyanlara yapılması önerilir.

Tedavi süreci

Tedavi altta yatan sebebe yöneliktir. Çoğu kez tedavi gerekmez. İlaç tedavisi, elektroşok, kalpteki aritmik odakların yakılması, dondurulması yerine göre uygulanır. Özellikle ani ölüme yol açan ventriküler taşikardilerde kalbe şok veren pilin yerleştirilmesi hayat kurtarıcıdır.

Kalbinizi hızlı çarptıran sebebin her zaman mutluluk olmasını dilerim.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası