bebeklerde mukuslu kaka nasıl geçer / Üçü Bir Arada: Uykusuzluk, Gaz, Kakada Mukus - Tanla Bilir

Bebeklerde Mukuslu Kaka Nasıl Geçer

bebeklerde mukuslu kaka nasıl geçer

Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?

Bebeklerde kaka yoğunluğu ve rengi sağlıklı gelişim hakkında çeşitli ipuçları içerir. Bebek bezinde mukus ya da kan gören annelerin paniğe kapılması son derece normaldir. Peki, bebeklerde mukuslu kaka neden olur? Bebeklerde mukuslu kaka önemli bir sorunun habercisi olmayabileceği gibi aşağıdaki hastalıklara da işaret ediyor olabilir;

  • Besin alerjisi
  • Diş çıkarma
  • Bağırsak enfeksiyonları
  • İrritabl bağırsak sendromu
  • Bağırsak düğümlenmesi
  • Kistik fibroz veya
  • Kronik enflamatuvar bağırsak hastalıklarının habercisi olabilir.

Bebeklerde meydana gelen her değişim yakından takip edilmeli, mukuslu kakaya eşlik eden huzursuzluk ve ateş olması halinde zaman kaybetmeden çocuk doktoruna başvurulmalıdır.

Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?

Yenidoğan bebeklerde mukuslu kaka normal bir durum olabilir. Bağırsak tarafından yine bağırsak hareketlerine yardımcı olmak için salgılanan mukus, anne sütüyle beslenen bebeklerde dışkıyla atılır. Yenidoğan bebekler ilk günlerde “mekonyum” adı verilen özel bir kakayı dışkılarlar. İçinde;

  • Amniyotik sıvı
  • Deri hücreleri ve
  • Mukus olan bu kaka bebek iyi ve yeterli beslendiği sürece normale döner.

Buna ek olarak bebeklerde mukuslu kaka görülme nedenleri şu şekilde listelenebilir;

  • Besin alerjisi: bebeğe dokunan yiyecekler kakada mukus görülmesine neden olabilir. Bebeğin henüz sadece anne sütüyle beslendiği durumlarda annenin tükettiği bazı gıdalar, emzirmeyle beslemede bebeğe geçerek alerjiye neden olabilir. Mukusa besin alerjisinin neden olduğu durumlarda bebekte gaz, huzursuzluk ve fışkırır tarzda kusma görülebilir.
  • Diş çıkarma: diş çıkma döneminde kakada mukus çok sık görülür. Bebekte yoğun tükürük üretiminin yaşandığı bu özel dönemde bağırsaklarda oluşan tahriş mukus üretiminin en temel sebebidir. Bu süreçte diş kaşıyıcısı kullanımı kakada mukus görülme hacmini artırır.  
  • Bağırsak enfeksiyonları: her türlü bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar bağırsaklarda tahrişe yol açar. Çeşitli bakterilerin varlığı kakada kan veya yoğun mukus olarak kendini belli eder. İshal, kusma ve ateş gibi sorunlar bağırsak enfeksiyonu varlığının en temel belirtileri arasında sayılabilir.
  • İrritabl bağırsak sendromu: genetik bir rahatsızlık olan IBS’de bebek kakasında her zaman mukus görülebilir.
  • Bağırsak düğümlenmesi: ciddi sağlık sorunları arasında yer alan bağırsak düğümlenmesinde erken teşhis için bebeklerde mukuslu kaka varlığı aranır. 6 ay ve 3 yaş arasındaki çocuklarda çok sık görülen durum uygun tıbbi tedaviyle düzeltilebilir.
  • Kistik fibroz: dışkıda yağlı bir görünüm ve kötü koku mukuslu kakaya eşlik ediyorsa akla ilk olarak kistik fibroz getirilmelidir. Gelişim geriliği ve kilo alımında güçlük kistik fibroz teşhisiyle destekleniyorsa zaman kaybedilmeden tıbbi tedavi başlatılmalıdır.
  • Kronik enflamatuvar bağrsak hastalıkları: kronik olarak nükseden ve uzun süreli dönemlerde görülebilen hastalık, düzenli takip ve tedaviyle kontrol altına alınabilir. Bebek ve çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması bu hastalığın önlenmesinde en önemli farkındalıktır.

Bebeklerde kakada mukus; çölyak hastalığı, sindirim sistemi hastalıkları, Crohn hastalığı, bağırsak polipleri, divertikülit veya bağırsak tıkanıklığını da akıllara getirebilir.

Mukuslu Kaka Nasıl Ayırt Edilir?

Beslenme alışkanlığına bağlı olarak değişik şekillerde görünen bebeklerde kaka, çeşitli enfeksiyonlar sonucu değişiklikler yaşar.

  • Mukus; bağırsakta kayganlık sağlayarak dışkı çıkışını kolaylaştırır.
  • Kakadaki az miktarda mukus, eşlik eden farklı bir sağlık sorunu olmadığı müddetçe normal kabul edilir.

Kakayla birlikte çıkan mukus miktarının artması ve sıklığı çeşitli sağlık sorunlarına işaret eder. günden uzun süren mukuslu kaka görülme durumunda doktora danışılmalıdır. Kakaya kan eşlik ediyorsa erken teşhis ve tedavinin uygulanabilmesi için zaman kaybedilmemesi son derece önemlidir.

Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?

Bebeklerde Kanlı ve Mukuslu Kaka

Anne sütüyle beslenen bebeklerin bezinde kanlı ve mukuslu kaka görülmesiyle kendini belli eden “proktokolit” besin alerjisine bağlı olarak gelişebilir. Bebeğin kilo alımı veya boy uzaması gibi gelişim eğrilerinde herhangi bir geriliğe neden olmayan hastalığa bazen gaz sancısı, huzursuzluk ve meme almada isteksizlik görülebilir. Kanamanın hafif seyrettiği bu hastalıkta, bebekte kansızlık görülmesi beklenmez. Kaka mikroskobik incelemeye tabi tutulduğunda mukuslu alanlarda lökosit görülme ihtimali yüksektir. Alerjik proktokolitler yıl içinde tamamen düzelir. Alerjik reaksiyonun en büyük sebebi inek sütüdür. Birden fazla besine alerjinin görüldüğü durumlarda yumurta, buğday, soya, kırmızı et, sebzeler veya tahıllar alerjik reaksiyonun kaynağı olabilir.

Bebeklerde Kaka Çeşitleri

Bebeklerin kakaları farklı nedenlere bağlı olarak renk, miktar ve katılık olarak değişiklik gösterir. Bu değişiklikler normal kabul edilse de farklı sağlık sorunlarının belirtisi olarak da değerlendirilebilir. Bu nedenle bebeklerde mukuslu kakanın geçmesi için destekleyici bir tedavi planı gerekebilir. Doğru teşhis ve tedavi sadece bebeğin gelişimini takip eden doktor tarafından yapılabilir.

Mekonyumlu siyah renkli kaka; katı ve hafif yapışkan bir yapıya sahip olan mekonyum, bebeklerin ilk kakasıdır.

Beyaz kaka; karaciğer ve safra kesesi sorunlarında dışkılama beyaz renkte olur. Bu durumda zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.

Açık sarı renkli kaka; bebeğin anne sütüyle beslendiğinin kanıtıdır.

Kanlı kaka; rengi, sıklığı veya yoğunluğu ne olursa olsun bebek bezinde kanlı kaka görüldüğünde mutlaka hekime danışılmalıdır.

Koyu sarı kaka; devam sütüyle beslenen bebeklerin kakası koyu sarı ve humus kıvamındadır.

Yeşilimsi kahverengi kaka; katı gıdaya geçişte görülen kaka rengidir. Kıvamı sıvıya yakın olan bu kaka zaman içinde gelişerek çocuk ve yetişkinlerde görülen hali alır. Sıklıkla kötü kokuludur.

Yeşil kaka; demir takviyesi alan bebeklerde yeşil kaka görülmesi son derece doğaldır. Rahatsız edici bir kokuya sahiptir.

Farklı renkte parçacıklı kaka; sindirilememiş gıdaların varlığını gösterir.

Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?

Bebeklerde Dışkılama Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Bebek sağlığına işaret eden konulardan birisi sindirim sistemidir. Sindirim sisteminin doğru çalışması demek; besinlerin kana geçebilmesi için küçük parçalara ayrılması, küçük besinlerin bağırsaklarda emilerek kana geçmesi ve atıkların vücut dışına atılması anlamına gelir. Bebeklerde dışkılama sıklığı bebeğin kaç aylık olduğuna, beslenme biçimine, ek gıda alıp almadığına göre değişiklik gösterebilir.

1 haftalık bebekler; mekonyum denen ve anne karnında biriken maddeleri bağırsaklarından atarlar.

6 haftaya kadar; günde 4 kereye kadar dışkılama yapabilir.

6 aya kadar; günde kereye kadar kaka yapabilir.

12 aya kadar; günde kere ya da 2 günde 1 dışkılama yapabilir.

3 yaşa kadar; günde kere ya da 2 günde 1 kaka yapabilir.

5 yaşa kadar; günde ortalama 1 kere dışkılama yapabilir.

Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gereken Durumlar!

Sürekli sert ve sağlam bir kaka kabızlık belirtisidir. Karın ağrısından şişkinliğe kadar farklı sıkıntılara neden olan durum iştahsızlığın da temel sebebidir. Anüste sıkışıp kalan kaka ince çatlaklara ve çatlaklar da kanamaya neden olabilir. 1 yaşına kadar olan bebeklerin gün kaka yapmaması doğaldır. Beslenme alışkanlıkları değişirken dışkılama sıklığında da değişiklikler yaşanabilir. Bu sürenin 5 günü aşması halinde çocuk doktoruna bilgi verilmelidir. Kaka sayısının azalması anne sütünün yetmediği anlamına gelebilir. Bebekte huzursuzluk yoksa uykusunu alıyorsa, büyüme geriliği tespit edilmemişse herhangi bir sağlık sorunu olmadığı düşünülebilir. Kaka sayısında artış ise enfeksiyon belirtisi olabilir. Sağlıklı, huzurlu ve mutlu bebeklerin sindirim sisteminin görevlerini tam olarak yerine getirdiği söylenebilir.

Bu yazımızda özellikle genç anneler için bebeklerde mukuslu kaka nedenleri, bebeklerde mukuslu kaka nasıl geçer, yenidoğan dışkılama sıklığı, kaka çeşitleri ve en önemlisi dikkat edilmesi gereken noktalara değindik. Bebeklerde kaka düzeni, sıklığı, yapısı, hacmi, kokusu, kıvamı ve rengi takip edilerek olumsuz bir durumla karşılanması halinde vakit kaybetmeden hekime danışılabilir. Sağlıklı günler…

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Bebeğimin Kakası Sümüksü, Neden Oldu, Nasıl Geçer?

Bebeğin kakasında mukus olması, kakanın sümüksü oluşu anne-babalar için endişe verici bir durumdur. Bebeğin dışkısında, ishalinde mukus görülmesi, enfeksiyondan bağırsak düğümlenmesine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. 

Bebek dışkısında mukus ve bebeğin kakasının sümüksü olma nedenleri

Bebeğin dışkısının rengini, yoğunluğunu, şeklini, kıvamını etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörler, hem emziren annenin hem de bebeğin aldığı yiyecekleri de içerir. Bebeğin dışkısında mukus görülmesi, dışkının sümüksü olması, genellikle uzmanlar tarafından endişe kaynağı olarak kabul edilmez. Uzmanlara göre, bebek dışkısında bir miktar mukus bulunması normaldir.

  1. Kistik fibrozlu bebeklerde bu durum dışkıda mukusa yol açabilir. Bu bebeklerde akciğerlerde ve bağırsaklarda mukus birikimi gözlenir. Bağırsaklarda biriken mukus kötü kokulu ve yağlı bir biçimde dışkıyla dışarı atılır.
  2. Bebeğin dışkısı yeşilse ve sümüksülük ile mukus içeriyorsa, bu durum bazı bulaşıcı enfeksiyonlara bağlı meydana gelmiş olabilir. Diş çıkarma da dışkıda mukusun bir başka nedenidir. Bebekler diş çıkarırken aşırı miktarda salya salgılarlar. Aşırı salya, bağırsakları tahriş edip dışkıda mukus, sümüksü kıvam oluşumuna yol açar.
  3. Besin alerjisi, bebeğin dışkısı içinde mukus, sümüksülük ve kan oluşmasına neden olabilir. Emzirmeyle beslenen bebeklerde bile annenin tükettiği gıdanın sebep olabileceği gıda alerjileri ile karşılaşılabilir.
  4. Bağırsak enfeksiyonları (bulaşıcı ve bakteriyel), bebeğin dışkısında sümüksü kıvam, mukus ve kan için potansiyel nedenler arasındadır. Bazı durumlarda dışkıda mukus, muz gibi meyvelerin tüketilmesinden bile kaynaklanabilir. 
  5. Diş kaşıyıcılar bebeklerde enfeksiyonlara neden olabilecek çok yaygın bir faktördür. Enfeksiyon da bebeğin kakasında mukusa, sümüksülüğe yol açabilir.
  6. Bebeğin kakasında mukus ve sümüksü kıvamın görülmesinin en ciddi nedenlerinden biri de bağırsak tıkanıklığıdır. Bebekte bağırsak tıkanıklığında bebeğin kakası jöle kıvamındadır. Bebekte ağrı hissi duyma, kusma ve kakasında kan ile mukus gibi belirtiler görülür, derhal tıbbi müdahale gerektirir.

Bebeklerde dışkıda mukusa ve sümüksülüğe yol açan diğer nedenler

  1. Bağırsak enfeksiyonu
  2. Crohn hastalığı
  3. Divertikülit
  4. Çölyak hastalığı
  5. Sindirim sistemi hastalıkları
  6. İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS)

Kısacası, ateş, ağrı ve dışkı renginde değişiklikler gibi başka belirtiler olmaksızın bebeğin dışkısında mukus durumu devam etmiyorsa endişe edilmemelidir. Bununla birlikte, durumu analiz etmenin en iyi yolu çocuğun doktoruna danışmaktır. Mukus kırmızı ise derhal doktora başvurulması gerekir. Mukusun kırmızı renkte olması çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir, bunların bazıları ciddi olabilir.

Bebeklerde dışkıda mukus, sümüksülük nasıl geçer?

Bebeğinizdeki mukus, sümüksü kıvam, bir süredir geçmiyorsa en kısa sürede evladınızı çocuk doktoruna götürün. Doktor yapacağı gaita testiyle bu durumun neden kaynaklandığını tespit edecektir. Bebeğin dışkısındaki mukus, sümüksülük enfeksiyon kaynaklıysa, doktor antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Bazen de bebeklerde dışkıda mukusun varlığı herhangi bir tedavi almadan kendiliğinden geçebilir, bazen de altta yatan neden göre tedavi gerektirebilir. Bağırsak düğümlenmesi acil ameliyatla tedavi edilirken, diş çıkarma veya bulaşıcı enfeksiyon nedeniyle oluşan dışkıda mukus ise kendiliğinden geçecektir. Bebeğinizin dışkısında mukus,sümüksülük tespit ederseniz, hemen panik yapmayın. Ancak mukus ile birlikte bebeğin dışkısında kan varsa, derhal tıbbi yardım alın. Bebek sağlıklıysa, bir iki gün bekleyin ve durum devam ederse çocuk doktorunuza başvurun.

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir Tıklayınız

Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız

Bebeğin Kakasının Sümüksü Olması Nedenleri Ve Tedavisi

Mukus, gastrointestinal kanalda bulunan mukoza hücreleri tarafından üretilen doğal, jöle benzeri bir salgıdır. Bağırsaklar doğal olarak bağırsak yolunu kaplamaya, yiyecekleri sindirmeye ve dışkıyı atmaya yardımcı olan mukus salgılar. Mukus, bağırsakta kayganlık sağlar, dışkının çıkışını kolaylaştırır.. Bir bebeğin kakasındaki az miktarda mukus yani sümüksü olma, başka belirti yoksa normal kabul edilir. Ancak sık sık kaka ile birlikte mukus gelmesi bağırsak iltihabından gıda alerjisine kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Böyle bir sorun yaşarsanız evladınızı çocuk doktoruna götürmelisiniz.

Bebeklerde Kakada Mukus, Sümüksü Kaka Neden Olur?

Normal Bir Durum Olabilir

Mukus, bağırsak hareketine yardımcı olmak için bağırsaklar tarafından salgılanır. Anne sütüyle beslenen bebekler söz konusu olduğunda, bağırsakların içerisinde dışarı atılması gereken çok az atık bulunduğundan anne sütüyle beslenen bebeğinbebek dışkısı genellikle mukuslu olacaktır.

Enfeksiyonlar

Bakteriyel veya viral bir enfeksiyon ( örneğinmide gribi ) bağırsakları tahriş edebilir ve iltihaplanmaya neden olabilir. Sonuç, bebeğin kakasında mukus görülüfunduszeue.info bebeğinizin sindirim sistemi Salmonella veya funduszeue.info gibi bakteriler tarafından zarar görür bu durum kakada kan ve / veya çok fazla mukus varlığına yol açabilir. Diğer belirtiler arasında ishal , kusma, ateş ve bağırsak problemleri bulunur.

Diş Çıkarma

Bebeğiniz diş çıkarıyorsa, kakada mukus olması normaldir. Diş çıkarma döneminde bebekte fazla tükürük salgılanır, bu durum bağırsakları tahriş edebilir ve mukus üretimine neden olabilir.

İrritabl Bağırsak Sendromu

Karın ağrısı, ishal ve kakada mukus bulunması gibi çeşitli semptomlara neden olan genetik bir rahatsızlıktır. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olan hastalar sürekli olarak aşırı mukus üretirler. Bebeğiniz bu hastalıktan muzdaripse kakasında mukus bulunabilir.

Gıda Alerjisi

Bebeğinize bazı yiyecekler dokunup kakada mukusa neden olabilir. Bebeğinizi sadece emziriyor ek gıda vermiyorsa olsanız bile, tükettiğiniz bazı yiyecekler emzirme yoluyla bebeğe geçip alerjiye neden olabilir. Bebeğinizin sindirim sistemi hala gelişmemiş olduğundan, bağırsakları süt ürünlerini veya baharatlı yiyecekleri tolere edemeyebilir. Bu da kakada mukusa neden olabilir. Bebeklerde gıda alerjisinin diğer belirtileri arasında aşırı gaz, huzursuzluk ve fışkırarak kusmayer alır.

Bağırsak Düğümlenmesi

Bağırsak düğümlenmesi bebeğinizin kakasında mukusa neden olabilecek ciddi bir sağlık sorunudur. Bağırsak düğümlenmesi, bağırsağın bir bölümü diğerine geçtiğinde ortaya çıkan ve azalmış kan akışı, şişme ve iltihaplanma ile sonuçlanan bir problemdir. Bir diğer belirtisi de bağırsakta mukus görülmesidir. Bu durum en çok altı ay ile üç yaş arasındaki çocuklarda görülür ve mukuslu dışkı, hastaların yaklaşık yüzde altmışında bir semptomdur.  Sorunu düzeltmek için tıbbi tedavi gereklidir.

Kistik Fibroz

Kistik fibroz hastalığından muzdarip bir bebek, kakasında da çok fazla mukus olabilir. Bu mukuslu kaka genellikle yağlı ve kötü bir kokuya sahiptir. Bu duruma eşlik eden diğer semptomlar kilo alımında güçlük çekmiş ve gelişim geriliğidir. Bu durum acil tıbbi tedavi gerektirir.

Yenidoğan Dışkıda Mukus Neden Olur?

Yeni doğan bebekler, yaşamlarının ilk günlerinde özel bir kaka türü olan mekonyum üretirler. Mekonyum, bebeklerin rahimdeyken yedikleri amniyotik sıvı, deri hücreleri ve mukus dahil olmak üzere çeşitli maddelerden oluşur. Bebeğiniz iyi besleniyorsa zamanla bu kaka normale dönecektir.

Bebek Kakasında Mukusun Diğer Nedenleri Nelerdir?

  1. Çölyak hastalığı
  2. Sindirim sistemi hastalıkları
  3. İrritabl Bağırsak Sendromu
  4. Bağırsak enfeksiyonu
  5. Crohn hastalığı
  6. Bağırsak polipleri
  7. Divertikülit
  8. Bağırsak tıkanıklığı
  9. Diş kaşıyıcı kullanımı

Bebeklerde Kakada Mukus Nasıl Geçer?

Dışkıdaki normal miktarlarda mukus tedaviyi gerektirmez. Bebeğinizde sık sık kakada mukus, sümüklü kaka durumu söz konusuysa ve bebekte başka belirtiler de varsa evladınızı çocuk doktoruna götürün. Doktor bebeğe fiziksel muayene yapacak bebekten gaita testi, bağırsak ultrasonu ve gerekirse kolonoskobi isteyecektir. Bu durumun nedenini tespit edip nedenine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin bu durum süt alerjisinden kaynaklanıyorsa bir müddet bebeğe süt ürünü alınımını yasakalayacaktır.  Şayet bebekte enfeksiyon varsa enfeksiyon tedavisi uygulayacaktır

Üçü Bir Arada: Uykusuzluk, Gaz, Kakada Mukus

Bugün bebeği uykusuzluk, gaz ve kakada mukus sorunu çeken annelere çok faydalı olacağına inandığım bir okur mektubum var. Okurlarımdan Elif bir müddet önce benimle iletişime geçerek bebeğinin yaşadığı sorunları yazdı. Elif”in orijinal sorusu biraz daha kısaydı. Konuyu daha iyi anlamak için ona pek çok soru sordum. O da özenle yanıtlarını verdi. Verdiği yanıtları sorusunun içinde ilgili yerlere kopyaladım. Böylece minik bebeğinin yaşadığı sorunun tam bir tablosunu çıkardık. Geçenlerde yayınladığım yazımda verdiğim üzere, bu şekilde detaylı açıklamalar sorunun kaynağını ve dolayısıyla çözümü daha çabuk bulmamıza yardımcı oluyor. Şimdi dilerseniz Elif’in sorularını kendi cümleleriyle dinleyelim:

Üçü Bir Arada: Uykusuzluk, Gaz, Kakada Mukus

Benim 2,5 aylık bir oğlum var. 1 haftadır uykumuz perişan halde. Gerçi daha önceleri de iyi değildi ama bu kez sanki çocuk uyumamak için direniyor. Bir yandan da uykusu geldiği için sanırım deli gibi ağlıyor ve bu durum bizi deli ediyor. Çünkü saatlerce sallıyoruz ama dakika uyuyup hiçbirşey olmamış gibi uyanıyor. Bu konuyu internette araştırırken Milliyet’te sizin yazınızı görüp siteye geldim. Sanırım anne sütü fazla gelmesi olayını yaşıyorum. Ben doktora öğrencisi bir hemşire olmama rağmen bunu daha önce hiç duymamıştım. Hatta sütümün azaldığını düşündüğüm günler bile oldu. Herkes süt azalmasından bahsederken fazlalığının ya da fazla akmasının sorun olacağını kimse konuşmuyor. Profesör olan doktorum bile… Çok şaşkınım bu duruma.. Doktoruma yeşil kakayı ve beraberinde yoğun gaz şikayetini ısrarla soruyordum ama hiç bundan bahsetmedi. Sebze ağırlıklı beslenme geçiş kakası filan dedi…

Bir süredir memeleri tek tek veriyorum. Ortalama saatte bir emiyor oğlum, ama bir memeyi bitirdiği nadir oluyor. Bunu kontrol etmek için meme ucunu sıktığımda hala süt geliyor, ancak meme oldukça yumuşamış oluyor. Günde ortalama 10 kez emziriyorum, her beslenmede bir tarafı emziriyorum ve bir beslenme ortalama dakika sürüyor. Şunu merak ediyorum: Diyelim ki birini emdi ama bitmedi süt. 2 saat sonra tekrar o memeyi verince süt bitecek mi yani? O 2 saat aralıkta o memede süt üretimi veya birikmesi olmuyor mu? Bunu çok merak ediyorum. Bu arada süt pompası kullanmıyoruz. Beslenme olarak sadece emziriyorum. Onun dışında günde 3 damla D vitamini ve bazen gaz damlası veriyorum.

Kakasının rengi tam olarak yeşil değil. Sarı-yeşil arası, bazen de sarı oluyor. İçerisinde parçacık, köpük, kan yok ama çok fazla olmamakla birlikte mukus var.

Süt problemi çözülünce sanırım gaz problemi de azalacak. Her beslenme sonrası çıkarıyoruz mide gazını. Gece bazen bir kez çıkaramadığım oluyor. 20 dakika uğraştıktan sonra bırakıyorum. Gaz sancısı geldiğinde gündüzse mızmızlanıyor, sürekli kucakta kalmak istiyor, kollarını açıp kapatıyor, bacaklarını karnına doğru çekip çekip bırakıyor. Gece buna ağlama ekleniyor. Gaz sancısını gidermek için karnına saat yönünde masaj yapıyorum ama gece buna izin vermiyor yatırınca ağlıyor. Bunun dışında bacaklarını karnına doğru bastırıyoruz ve yere paralel yüzü yere dönük olacak şekilde kucakta karnına masaj yapıyoruz. Bu son yazdığımı eşim yapıyor daha çok, benim gücüm yetmiyor… Başarısı ortalama bence. Gazı olunca işe yarıyor ama sürekliliği sağlayamıyoruz. Yani bebek sancıyla kıvranmadan önce çıkarabilsek ne güzel olurdu!

Ancak bu uyku problemi ne olacak? Uyku konusunda tipik bir günümüz yok diyebilirim. Mesela dün 4 kez dakika arası uyumuşken, bugün 15 dk uyuyup uyanıyor. Yani bebeğim emzirdikten sonra kucağımda dalıyor ancak yatağa koyunca hemen uyanıyor. Uykusu gelince ağlayıp yıkıyor etrafı. Gece uyanınca kollarımda, gündüz ise beşiğinde sallamaya başlıyorum, ama, gözleri kapanıyor elleri bacakları öyle çok hareket ediyor ki uyuyamıyor. Bu süreçte kendisi uykusuz ve biz de yorgun düşüyoruz. Dün gündüz toplam 1 saat bile uyumadı ki bu daha aylık bir bebek… Geceye gelince ortalama 11'de uyuyup 'te uyanıp emiyor. Sonrası facia! dakikada bir uyanıyor. Kucağıma alıyorum uyuyor ama yatırınca uyanıp ağlıyor. Bazen tabii gaz sancısı geliyor o zaman kucakta da uyumuyor. Gözler kapalı ama durmadan kıpır kıpır ağlıyor ve biz de başlıyoruz gaz çıkartma metodlarına… Bu arada 1 hafta önce karma aşı olmuştu. Ondan önce bu kadar zor değildi uykuya dalışı.

Gece için belli bir kıyafeti yok. Uyumadan önce banyo yaptırıyoruz sonra 30 dk içinde uyuyor. Üzerini bebek yorganıyla örtüyoruz. Gündüz bulunduğumuz oda derce iken, gece minimum 21 derece oluyor sıcaklık. Nemi ölçemedim ama buhar makinesi var belli aralıkla çalışıyor. Emzik ise sadece uykusu gelince veriyorum. Uyuyunca kendisi atıyor ve tekrar istemiyor. Bu arada ben uzun kollu çıtçıtlı body üzerine bir kat daha giydiriyorum. Altına da 2 kat olacak şekilde giydiriyorum ama sanırım bu fazla gibi. Nasıl giydirmeliyim gündüz ve gece? Oğlum gram doğduğu için başlarda bu şekilde başladık ve böyle gitti ama sanırım artık azaltmam gerek. Uyku düzenini nasıl sağlayabilirim? Ben de mahvoluyorum ve sinirlerim harap olmaya başladı artık…

Sevgili Elif,

Detaylı sorun ve gönderdiğin bilgiler için teşekkür funduszeue.info çok çok iyi anlıyorum. Bebeğine yardımcı olmak, sıkıntısını gidermek istiyorsun. Bir yandan da her insan gibi senin de uykuya ihtiyacın var. Ben de, pek çok anne de aynı aşamaları yaşadım/yaşadık. Bugünler de geçecek, geçiyor. Hiç merak etme.

Sorularını yanıtlamadan önce hamileliğimde okuduğum ve adeta bir felsefe gibi gönülden benimsediğim bir cümleyi seninle paylaşmak istiyorum: Bebekler doğmaları gerekenden ay erken doğarlar ve aslında anne karnında geçirmeleri gereken o ayı dış dünyada tamamlarlar. Bu nedenle yenidoğanın dünyamıza alışması (ve bizim de ona alışmamız için) ona bu aylık süreyi tanıyalım. ayın sonunda sinir sistemi ve sindirim sistemi oturmaya başlayınca başta uyku ve beslenme olmak üzere pek çok şeyin yoluna girmeye başladığını göreceksin. Bunu baştan kabul ederek olaylara yaklaşınca inan ki rahatlayacaksın. Zaten senin meleğin 2,5 ayını tamamlamış. Birazcık sabır, söz veriyorum herşey daha iyi olacak…

Gelelim sorularına… Sorduğu soru birden fazla konuyu içeriyor ve çoğu daha önce ele aldığım konular. Örneğin uyku düzeni ve anne sütünün fazla gelmesi konularında daha önce pek çok kere yazdığım için aynı konular hakkındaki genel bilgileri tekrar vererek okurların zamanını almak istemiyorum. Bunun yerine bana anlattığın konular arasında farklı gördüğüm ve daha önce yanıtlamadığım konuları yanıtlayarak sana yardımcı olmaya çalışacağım.

Beslenme ve Anne Sütünün Fazla Gelmesi

Öncelikle anne sütünün fazla olması konusundaki hatalı bir genel algıyı bir kere daha düzelterek konuya girmek isterim. Anne sütünün fazla olması sadece miktarının fazla gelmesi, sütün bol olması demek değil. Anne sütünün fazla gelmesi, hem sütün bol üretilmesi sonucunda süt akış hızının bebeğin kaldırabileceğinden fazla olması ama bunun ötesinde bebeğin ön sütle karnını doyurmaya çalışması sonucu midesinin rahatsız olmasından kaynaklanan bir sorun. Bu konunun tam açıklamasını “” yazımda ve çözümünde uygulanabilecek stratejileri “” başlıklı yazımda vermiştim.

Doktorunuz “sebze ağırlıklı beslenmeye geçiş kakası” derken sanırım senin bebeğinin şu andaki durumunu değil, genel olarak yeşil kaka yapan bebekler için geçerli bir durumu kastetmiş. Anlattığına göre şu anda sadece emziriyorsun. Bu nedenle yeşil kakanın kaynağı bu olamaz. Kaynağı başka yerlerde aramalı…

Öyleyse bebeğinin beslenme alışkanlıklarına bakalım. Bebeğinin yaşı göz önüne alındığında sadece anne sütü veriyor olman çok güzel, beslenme sıklığınız normal. Bir meme tamamen boşalana kadar aynı taraftan vermen güzel bir uygulama. Bu şekilde yapınca elbette o taraftaki süt bitmeyecek. Süt emzirdikçe çoğalır. Bu önerinin sebebi aynı emzirme seansı içinde bebeğe kısa aralıklarla bir sağ, bir sol meme verilmesi durumunda bebeğin sadece ön sütü alıyor olması ve bununla karnını doyurmasından dolayı rahatsızlık yaşamasıdır. Bu nedenle bir meme bitene kadar (senin tabirinle yumuşayana kadar) aynı taraftan emzirmeyi önerirler. Hatta kimi zaman ön sütü sağarak atmayı ve bebeğe yağlı ve doyuruculuğu yüksek sonsütü vermeyi önerirler. Yukarıda linkini verdiğim yazımdaki bu öneri başta olmak üzere diğer önerileri de değerlendirmeni tavsiye ederim.

Ayrıca emzirmeyi desteklemek açısından acele tarafından süt pompası almanı öneririm. Süt pompası sizin durumunuzda 2 şekilde yardımcı olacak: Birincisi, sütünü sağarak biberona koyduğunda ilk sağdığın sütün daha açık renkli ve sulu ön süt olduğunu fark edeceksin. Sizin durumunuzda önsütün faydadan çok rahatsızlık verdiğini varsayarsak, onu atabilirsin. Hemen ardından yağlı ve daha kıvamlı sonsüt geldiğini göreceksin. Onu biriktirerek bebeğine verebilirsin. Eğer bebeğinin sorunu anne sütünün fazla gelmesiyse bu uygulama sana yardımcı olabilir. İkincisi, anne sütünü biriktirerek uygun koşullarda sakladığında, gece sen çok yorgun olduğunda eşin de biberonu bebeğinize vererek sana yardımcı olabilir. Böylece özellikle geceleri en azından 1 beslenme seansında uyumaya devam edebilirsin ve uykunu daha iyi almış olursun.

Bahsettiğine göre bebeğinin kakasında kan yok, sadece kimi zaman yeşilimsi bir kaka ve az miktarda mukus var. Bu bilgiyi, diğer faktörlerle birleştirdiğimde sende anne sütünün fazla gelmesi durumu olsa bile, sizin sorunun başlangıç aşamasında olduğunuzu düşünüyorum. Bu nedenle, konu daha fazla ilerleyip, bizim Can’da yaşadığımız gibi bol mukuslu ve kanlı kaka aşamasına gelmeden sorunu halletmenizi öneririm.

D Vitamini

Sizin durumunuzda dikkatimi çeken önemli bir nokta oldu. Bebeğine düzenli olarak D vitamini verdiğini söylemişsin. Kemik gelişimini desteklemek için doktor önerisiyle başlamış olduğunuzu tahmin ediyorum. Eğer başlama sebebiniz tespit edilen bir sorundan kaynaklanmıyorsa, yani bebeğinin D vitaminini sürekli olarak almasını mecburi kılacak bir sorunu yoksa, doktorunuza da danışarak D vitaminini kesmenizi öneririm. Bunun sebebi, Amerikan Gıda ve İlaç Yönetimi’ne (FDA) göre bebeklerde D vitamini doz aşımının bulantı, kusma, iştah eksikliği, aşırı susama, sık çiş yapma, kabızlık, karın ağrısı, kas zayıflığı, kas ve eklem ağrıları, kafa karışıklığı, yorgunluk ve ilerleyen aşamalarda karaciğer hasarı gibi sorunlara yol açması. Her bünyenin farklı olduğu, her belirtinin herkeste görülmeyeceği ve yenidoğanların bünyesinin daha hassas olduğu göz önüne alınırsa, bebeğinin D vitaminini tolere etmiyor olabileceğini de göz önünde bulundurmanı rica ederim. Her ne kadar kimi kaynaklarda D vitamini açısıdan eksik olduğu söylense de, anne sütü komple bir besindir. Herhangi bir zaruriyet olmadığı sürece bu kadar küçük bir bebeğe, faydalı olmak maksadıyla yola çıkılmış olsa bile, vitamin vermeye gerek yoktur diye düşünüyorum. Bu düşüncemin diğer bir nedeni de D vitamininin her gün güneş ışığı görerek yapılacak kısa bir yürüyüşle de edinilebilecek olması. Hava nasıl olursa olsun, uygun giydirilmek koşuluyla bir bebek her gün parka ya da en azından güneş gören bir balkona çıkarılabilir ve bu şekilde D vitaminini alır. Değerlendirme elbette doktorunun ve senin.

Gaz Çıkarmak

Gaz çıkarma işlemlerine lütfen her beslenmeden sonra devam edin. Bunu çok iyi yapıyorsunuz. Bebek bir beslenmeden sonra gaz belirtisi göstermese bile gaz çıkarma işlemini ihmal etmeyin. Gaz vücutta zamanla birikir ve bu nedenle akşam saatlerinde daha çok rahatsız eder. Uyguladığınız yöntemleri ve yazımda verdiğim metodları uygulamaya devam…

Uyku

Bebeğin tüm bebekler gibi en az 4 aylık olana kadar geceleri sık uyanmaya devam edecek. Bunun temel nedeni mide kapasitesinin küçük olması ve anne sütünün çabuk hazmedilen bir besin olmasından dolayı çabuk acıkması. Yukarıda bahsettiğim anne sütünün fazla gelmesi çözüm önerilerini uygulayarak emzirmeye devam etmek, her beslenmeden sonra gaz çıkarmak, süt pompası kullanmak ve D vitaminini kesmek önerilerimi uygulamanız durumunda işlerin düzene gireceğiniz ve en azından uyku aralıklarının dakikadan daha uzun olacağını umuyorum. Yine de her koşulda bu yaştaki bir bebek 3 saat aralıklarla uyanıp emiyor olmalı. Süt pompası kullanırsan, eşinin en azından 1 beslenme seansında bebeğinizi biberonla beslemesi kaydıyla biraz daha dinlenme şansın olabilir.

Bebeğin uyku rutini konusunda üç çok önemli önerim olacak: Birincisi; bebeğini lütfen ama lütfen aşırı giydirme. Türk annelerinin bebekleri sıcaktan bunaltacak şekilde üst üste giydirme ve ev içinde şapka takma alışkanlığı var. Günümüzde pek çok aile kaloriferli ya da kombili evlerde yaşıyor, demek ki bebek odasının ısısını bebeğe uygun derecede tutabilecek sisteme sahibiz. Siz kaç kat giyiniyorsanız bebeğiniz en fazla sizden 1 kat fazla giyinmeli. Bunun anlamı, eğer siz gece yatarken fanilanızın üzerine pijamanızla yatıyorsanız bebek de aynı şekilde zıbının/bodysinin üzerine pijamasını giymeli. Aşırı giydirilen çocukların vücudu aşırı ısı üretir. Bu da terlemeye, huysuzluğa, uyku sorunlarına yol açar. Tüm insanlar gibi bebekler de hafif serin bir odada daha iyi uyur. Çocuğunuzu bunaltmayın.

İkincisi, bebeğinin üzerine battaniye/yorgan/pike örtme. Ani Bebek Ölümü Sendromu nedeniyle 1 yaşından küçük bebeklerin üzerine battaniye ya da herhangi yumuşak bir örtü örtmek çok çok sakıncalı. Bu nedenle lütfen bebeğ en az 1 yaşına gelene kadar o cicili bicili battaniyeleri, yorganları dolabınıza kaldırın. Can neredeyse yaşına gelene kadar bir gece bile yorgan ya da battaniyeyle yatmadı. Bir kere bile de üşümekten dolayı hasta olmadı. Nasıl mı? Gece yatarken bodysinin üzerine pamuklu tek parça tulumunu ya da üst/alt pamuklu pijamasını giydirdim. En üste de yeni nesil kundaklardan giydirdim. Hepsi bu. Ne battaniye ne de yastığı oldu. Sana da bunu tavsiye ederim.

Üçüncüsü, ilk ayda bebeklerin kundaklanarak uyumaları çok faydalıdır. Kundak deyince anneannelerimizin yaptığı gibi, çocuğu nefes almayacak bir paket haline sokan ve kalça çıkığı sorununa yol açan kundaklamadan elbette bahsetmiyorum. Kundaklama konusunda yazımı okumanı tavsiye ederim. Özellikle 2,5 ay kadar küçük bir bebek sinir sistemi tam olarak gelişmemiş olduğu için uyurken elleri ve ayaklarını çırparak kendini uyandırır. Bunu önlemek için bir an önce yukarıdaki fotoğrafta gösterdiğim yeni nesil kundaklardan birinden edinmeni ve bebeğin uyurken pijamanın üzerindeki son kat olarak onu kullanmanı öneririm. Bebeğin kendi başına dönmeyi öğrenene kadar lütfen 1 numaralı fotoğrafta olduğu gibi ellerini de kundakla. Bu kundak uyku sorununuzun bir kısmını da çözecektir.

Uyku konusundaki yazılarımdan özellikle başlıklı yazımı okumanı tavsiye ederim. Bu yazı uyku konusunda daha önce yazdığım pek çok yazının bir özeti olmanın yanısıra, bebeklerinin uykuları konusunda sıkıntı çeken pek çok aile bu yazıda açıkladığım yöntem sayesinde başarılı olduklarını yazdılar. Size de yardımcı olacağına inanıyorum.

Büyüme Atağı

Son olarak, bebeğinin 2,5 aylık olması ve aşı olduktan sonraki günlerde uyku konusunda daha çok sorun yaşıyor olmanız bana genellikle gözardı edilen bir konuyu daha hatırlattı. Bebeğinin büyüme sürecinde, bazı zamanlarda, herşey yolunda giderken bile rutininde hafta süren büyük bozulmalar yaşanabilir. Büyüme atağı olarak tarif edilen bu durum, en sakin bebekte bile artan iştah, beslenme sırasında huzursuzluk ve uyku sorunları yaratabilir. Oğlun yukarıda anlattığım beslenme ve uyku sorunlarının yanısıra, 3. ay civarındaki büyüme ataklarından birini de yaşıyor olabilir. İleride diğer konuları düzene soktuktan sonra birden bire kısa süreli bir beslenme/uyku bozukluğu yaşarsanız bunun büyüme atağı olabileceğini lütfen unutma.

Sevgili Elif,

Sorularına yanıtlarım işte böyle. Bu yöntemler umarım işine yarar. Denemelerinin sonuçlarını, nelerin işe yarayıp, nelerin yaramadığını paylaşırsan çok sevinirim. Size sancısız, gazsız, güzel beslenmeler ve tez zamanda deliksiz uykular dilerim.

Sevgiler

Tanla

Diğer yazılarım için>> funduszeue.info
Facebook>> Bebek ve Ben
Twitter>> @Bebek_ve_Ben
Pinterest>> bebekveben

Kaynaklar

FDA – D vitamini uyarısı

Önemli Not: Bu blogdaki yazılar şahsi tecrübelerimden oluşmaktadır. Doktor veya tıbbi ehliyete sahip başka bir kişinin tavsiyesi niteliğinde değildir. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce sağduyunuzu dinleyin ve doktorunuza danışın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası