erkek melek isimleri / 50 Melek İsmi — Kız ve Erkek Çocuklar İçin Melek Bebek İsimleri

Erkek Melek Isimleri

erkek melek isimleri

Sual: Meleklerde erkeklik ve dişilik olmadığı halde, niye Hıristiyanlar melekleri kız gibi gösteriyorlar, Müslümanlar da, Meleklerin isimlerini erkeklere veriyorlar?
CEVAP
Hıristiyanlar meleklere kız dedikleri için, bu intiba ortadan kalksın diye, Müslümanlar, Cebrail, Mikail, İsrafil gibi melek isimlerini erkek çocuklarına vermişlerdir. Böyle bir intiba söz konusu olmazsa, erkeğe de, kıza da verilebilir. Salih Müslümanlar için, erkek de, kadın da olsa, çocuk da, büyük de olsa; temiz, günahsız anlamında, melek gibi insan veya o bir melektir demekte mahzur olmaz.

Sual:
Melekleri hep kanatlı kız şeklinde yapıyorlar. Kızlara melek ismini veriyorlar. Dört büyük meleğin ismini kızlara koymakta mahzur var mıdır?
CEVAP
Melekleri kız şeklinde yapanlar, Hıristiyanlardır. Bir de onların etkisi altında kalan cahillerdir. Meleklerde erkeklik, dişilik yoktur. Melek ismini, kız çocuğuna değil de, erkek çocuğa koymak daha uygun olurdu. En azından melekleri kız sanma ihtimali ortadan kalkardı. Ama şimdi alışılmıştır. Erkeğe melek ismi koymak yadırganabilir. Ecdadımız, dört büyük meleğin ismini erkeklere koymuşlar, böylece onların kız olmadıkları intibaı yayılmış olmaktadır. Erkek çocuklarına Cebrail, Mikail, İsrafil ismini koymak uygun olur. Cennet meleklerinin en büyüğü Rıdvan’dır. Cehennem meleklerinin büyüğü de Malik’dir.Bunlarınismi de erkek çocuğa konabilir. Kız çocuklarına da koymak caiz ise de, Hıristiyanlara benzememek için koymamalı. Azrail ismi de caizdir. Ancak diğer çocukların alay etmesine yol açabilir. Onun için Azrail ismini koymak uygun görülmemiştir.

Meleklerin isimleri ve anlamları

Meleklerin isimleri ve anlamları

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum din kardeşlerim .

meleklerin isimleri ve anlamları nelerdir?

bana yardım edecek ALLAH kullarından binlerce kez razı olsun 🙁


Cevap: meleklerin isimleri ve anlamları

Fetva Meclisi
Kuran da adı geçen melek isimleri ve anlamları kısaca
Meleklerin temel görevleri nelerdir?

Meleklerin temel olarak görevleri Allah’a kulluk etmek; O neyi emrediyorsa, onu yerine getirmektir. Melekler görevleri açısından bir kaç gruba ayrılır. Melekler yerde, arşta veya semada bulunurlar. Yerde bulunanlara arzî, gökte bulunanlara semavî, arşta bulunanlara ise arşî denir.

Melekler yüklendikleri görevler itibariyle farklı isimlerle anılmışlardır. Bunlardan dördü, büyük melek olarak bilinmektedir: Cebrâîl, Mikâîl, İsrâfîl ve Azrail. Bilinen diğer melekler de şunlardır: Münker-Nekir (Öldümden sonra, kabirde sorguyla görevli melekler), Kirâmen Kâtibin (Hafaza/İnsanların amellerini yazmakla görevli melekler), Hamele-i Arş (Arşı taşıyan melekler), Hazin (Cennet ve cehennemde bekçilikle görevli melekler), Zebânî, Mâlik (Cehennemde görevli melekler), Rıdvân (Cennette görevli melekler), Mukarrabûn ve İlliyyûn (Allah’a çok yakın ve onun katında üstün mevkie sahip melekler).

Dört büyük melek ve görevleri

Cebrâîl

Dört büyük melekten birinin ismi olup, peygamberlere vahiy getirmekle görevlidir. Kur’an’da bu meleğin ismi Cibrîl, Rûhu’l-Kudüs, Ruhu’l-Emîn, Ruh ve Resul şeklinde geçmektedir. Bütün peygamberlere vahyi getiren Cebrâil’dir. Kur’an’a göre o, karşı konulmayacak bir güce, üstün ve kesin bilgilere sahip, Allah nezdinde çok itibarı olan ve diğer meleklerin kendisine itaat ettiği şerefli bir elçidir. Yenilmez bir kuvvet ve Allah nezdinde büyük bir makam sahibi olduğu ifâde edilmiştir: O (Kur’an), şüphesiz değerli, güçlü ve arşın sahibi (Allah’ın) katında itibarlı bir elçinin (Cebrâil’in) getirdiği sözdür. (Tekvir, 81/19-20)

Mikail’in

Dört büyük melekten biri olup, tabiat olaylarını düzenlemekle görevlendirmiştir. Kelime olarak, Allah’ın küçük ve sevgili kulu anlamına gelen Mikail Kur’an’ın bir yerinde Cebrail ile birlikte geçmektedir: Her kim, Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail’e ve Mikâîl’e düşman olursa bilsin ki Allah da inkar edenlerin düşmanıdır. (Bakara, 2/98)

İsrafil

Allah’ın emri ile kıyamet kopacağı zaman sûra üflemekle görevlendirilen İsrafil, dört büyük melekten biridir. Bir hadiste İsrâfil, sahib-i karn (sûr’un sahibi, borunun sahibi) olarak isimlendirilmiştir (Tirmizî, Kıyamet, 8). İsrafil sûr’u iki defa üfleyecektir. Birinci defa üfürdüğünde göklerde ve yerde bulunan her şey yok olacaktır: Sûr’a üfürüleceği ve Allah’ın dilediği kimselerden başka, göklerdeki herkesin, yerdeki herkesin korkuya kapılacağı günü hatırla. Hepsi de boyunlarını bükerek O’na gelirler. (Neml 27/87); Sûr’a bir defa üfürülünce, yeryüzü ve dağlar kaldırılıp birbirine bir çarptırılınca, işte o gün olacak olmuş (kıyamet kopmuş)tur (Hakka, 69/13-15). İkinci defa üfürdüğünde, bütün insanlar tekrar dirilecek ve mahşer yerinde toplanmak üzere sevk edileceklerdir: Sûr’a üfürülür. Bir de bakarsın kabirlerden çıkmış Rablerine doğru akın akın gitmektedirler. (Yasin, 36/51).

Azrail

Dört büyük melekten birinin ismi olup, insanların canını olmakla görevlidir. Bu melek Kur’an ve sahih hadislerde, Azrâîl ismiyle değil, melekü’l-mevt (ölüm meleği) şeklinde geçmektedir. De ki: Sizin için görevlendirilen ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz. (Secde 32/11) Her insanın canını almakla görevli bir ölüm meleği vardır. Azrâîl bu meleklerin başıdır: Nihayet birinize ölüm geldiği vakit (görevli) elçilerimiz onun canını alır ve onlar görevlerinde kusur etmezler. (En’, 6/61, A’raf, 7/37).

DİĞER MELEKLER

Kirâmen Kâtibin

Her insanın sağında ve solunda bulunan iki meleğin adıdır. Sağdaki melek sevapları soldaki melek ise günahları tesbit etmekle görevlidir. Bunlara ayrıca Hafaza Melekleri de denir. Kıyamet gününde insanların lehinde veya aleyhinde şahitlikte yapacaklardır.

Münker ve Nekir Melekleri

Ölümden sonra kabirde sorgu ile görevli meleklerdir. Bunlar kabirde Rabbin kim? Peygamberin kim? Kitabın ne? Dinin ne? Kıblen neresi? Gibi sorular soracaklardır.
Hamale-i arş Melekleri : Arşı taşıyan meleklerdir.
Mukarrabun ve İlliyyun Melekleri: Allah’ı devamlı tesbih eden meleklerdir.


Cevap: meleklerin isimleri ve anlamları

Kayıtsız Üye
çok tessekur ederim bütün cevaplari yazmisiniz Allah razı olsun


Cevap: meleklerin isimleri ve anlamları

Kayıtsız Üye
Çok işime yaradı Allah Razı Olsun ödevimi bitirdim


Kayıtsız Üye
çok sagolun ödevimi bitirdim


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun çok işime yaradı


Kayıtsız Üye
Çok teşekkür ederim yarın sınavım vardı sayenizde Allah’ta izin verirse güzel bir not alabilirim


Kayıtsız Üye
sınavıma yardımcı oldu Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
TeşGür EdeRim KArDEşiM beNiM ödeV yaPıyoM lazıMdı eYw


melek isimleri, meleklerin isimleri, cennetteki meleklerin isimleri

Bu kategoride yer alan İspiyon istihbarat Ajanlık başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Melek İsimleri - Bilinen Tüm Melekler Ve Görevleri

 İsrafil'in Kuran'ı Kerimdeki adı Münadi'dir. Nida kelimesinden türetilen Münadi, çağıran ve davet eden demektir. İsrafil mahşer gününde sur borusuna üfleyeceği için kendisine bu isim verilmiştir. 

2- Azrail:

 Kuran'ı Kerimde Azrail ismi geçmez. Bunun yerine ölüm meleği anlamına gelen Melek'ül Mevt ismi geçer. Ölüm melekleri Naşitat ve Naziat olarak ikiye ayrılır. İslam inancına göre şirk, kul hakkı, yalan, hırsızlık ve zina gibi büyük günahları işleyen kulların ruhlarını Naziat meleği alacakları. Naziat, şiddetle söküp çıkaran demektir. Naşitat ise ruhları yavaşça alan manasına gelir. Hayırlı ameller işleyen, haramdan sakınan, Allah'ın emir ve yasaklarına uyan kulların canını Naşitat adlı meleklerden biri alacaktır. 

3- Mikail:

 Tabiat olaylarını düzenleyen ve kulların Allah katında belirlenmiş rızıklarını taksim eden meleğe Mikail denir. Dört büyük melekten biri olan Mikail, İncil ve Tevrat'ta da geçer. 

4- Cebrail:

 Kuran'ı Kerimde Ruh'ül Kudüs adıyla geçen Cebrail'in görevi peygamberlere vahit getirmektir. İstediği her kılığa girebilen Cebrail, Allah'a en yakın olan melektir. Bu nedenle kendisine Melek-i Mukarreb denmiştir. Cebrail, peygamberlere vahiylerin aslını açıklamış ve belli başlı ibadetlerin nasıl yapılması gerektiğini göstermiştir. Kuran'daki birçok ayette ve hadis kaynaklarında, Cebrail'in Hz. Muhammed'e nasıl namaz kılınacağı öğrettiği yazılıdır. 

5- Münker ve Nekir:

 İslam inancına göre bu dünya ile ahiret arasındaki geçiş alemine berzah alemi denir. Berzah aleminde bekletilen ruhların ilk sorgusu kabirde yapılacaktır. Münker ve Nekir adlı meleklerin soracağı sorulardan bazıları şunlardır: Dinin ne? Peygamberin kim? Bu sorulara doğru cevap vermeyenler kabir azabı çekecektir. Doğru yanıt verenler ise mahşer gününe kadar Melekut Aleminde olacaktır. 

5- Kiramen Katibin:

 Kiramen Katibin ifadesi Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde geçer. Anlamı ''yazıcı melekler'' olan Kiramen Katibin, insanın sağ ve sol omzunda bulunur. Sağ omuzda bulunan meleğin adı Rakib'dir ve insanın sevaplarını yazar. İnsanın sol omzunda bulunan melek ise günahları yazar. Bu meleğin adı ise Atid'dir. 

6- Müheymin Melekleri:

 Erzurumlu Hakkı Efendi'nin Marifetname adlı eserinde detaylı bir şekilde anlatılan Müheymin melekleri, tasavvufta önemli bir yer tutar. Müheymin Melekleri, Ayan'ı Sabite'de bulunur ve Allah'ın varlık dairesine tecelli eden Zat'ını seyrederler.

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır