ülkemizdeki teknolojik gelişmeler nelerdir / Son 10 yılda hayatımıza giren çağ ötesi teknolojiler - Molatik Teknoloji

Ülkemizdeki Teknolojik Gelişmeler Nelerdir

ülkemizdeki teknolojik gelişmeler nelerdir

Teknolojinin gelişimi, hayatımızdaki yeri ve geleceği

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Değerli Hürriyet okurları, yeni makalemde sizlere teknolojinin ortaya çıkışı, hayatımızdaki yeri ve geleceğinden bahsedeceğim.

Haberin Devamı

Teknoloji, herhangi bir endüstri dalıyla ilgili tasarım ve yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgiler bütünü olarak düşünülebilir. Teknoloji terimi sanat/beceri anlamına gelen “techne” ve çalışma alanı anlamına gelen “logia” sözcüklerinden türemiştir. Sözcüğün İngilizce’ de ilk ortaya çıkışı ise yüzyıla dayanmaktadır. İlk zamanlarda yalnızca sanatın uygulanması anlamında kullanılmış, ancak daha sonraları anlamı değişmiştir.

YÜZYIL İLE BİRLİKTE DEĞİŞEN TEKNOLOJİ

Teknoloji, yüzyılın başlarında bazı süreç ve düşüncelerin çeşitli araçlara ve makinelere dönüşmesini kapsayacak kadar genişlemiştir. yüzyılın ortalarına gelindiğinde ise, teknoloji artık insanın çevresini dönüştürmek için araştırarak yaptığı etkinlikler bütünü olarak tanımlanmaya başlanmıştır. Teknoloji tanımı yıllarca bilimle doğrudan ilişkilendirilmiş ve günümüzde de yaygın olarak bilimsel bilginin yaşama geçirilme yöntemleri halinde kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ GELİŞMİŞ BİR UYGARLIK İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Teknolojinin gelişimi çok eski zamanlara dayanmakta, hatta ilk basit aletlerin yapımına kadar uzanmaktadır. Orta çağın ardından özellikle “Endüstri Devrimiyle” modern teknoloji dönemi başlamıştır. Bir yandan teknolojik gelişmeler hızlanırken, diğer yandan coğrafi sınırlar genişlemiş, politik oluşumlar teknolojik gelişmelere paralel bir yön izleyerek değişmiştir. Teknoloji geleneksel yapıları değiştirirken, hiç umulmadık sonuçlara da yol açmıştır. Bu sonuçlar göz önüne alındığında teknoloji yapıcı olarak göze çarpsa da, yıkıcı sonuçlarıyla da değerlendirilmektedir.

TEKNOLOJİ GELİŞİMİNİN HIZINA YETİŞİLEMİYOR

yüzyıla gelindiğinde teknolojinin gösterdiği değişim hızı, insanlık tarihinin geçmiş hiçbir anında görülmemiştir. Teknolojinin getirdiği yenilikler birçok alanı etkiledi ve değiştirdi. İnsanların giyim, kuşamını dahi etkileyen yeni malzemeler gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıktı. ’lü yıl-arın sonuna doğru tramvayın ortaya çıkışıyla, şehirler uzaklık kavramından bağımsız olarak gelişmeye başladı. ’lü yılların başında otomobil üretiminin seri üretime başlaması ve ucuzlamasıyla sanayi toplumlarında kırsal ve şehir mesafesi azalırken, kırsal kavramı da yavaş yavaş değişmeye başladı. Yine ’lü yılların başında Wright kardeşlerin hemen ardından uçak endüstrisinde de büyük gelişmeler yaşandı.
Teknolojinin gelişimi, hayatımızdaki yeri ve geleceği
RADYO VE TELEVİZYON İLE BİRLİKTE İNSANLARIN YAŞAM TARZI DEĞİŞTİ

’lü yılların hemen başında Atlantik ötesi ilk radyo mesajının iletilmesi geliştirilmiş elektronik teknolojisi sayesinde olurken, hemen ardından gelen televizyon yeni bir iletişim aracı olarak kabul edildi ve insanların yaşam tarzını önemli ölçüde değiştirdi.

Haberin Devamı

HESAP MAKİNESİNDEN, MODERN BİLGİSAYARA

İlk hesap makineleri 2. Dünya Savaşı’nın öncesinde vardı, ancak yılında transistorun’ un keşfiyle modern bilgisayarların önü açılmış oldu. 2. Dünya Savaşı sonrasında nükleer enerjinin gündeme gelmesi, yılında Sovyetler Birliği’nin uzaya ilk yapay uyduyu fırlatması ve diğer tüm gelişmeler yüzyılın sonu ve yüzyılın başındaki bilimsel gelişmelerin sonucu olarak meydana geldi.

YÜZYILA GELİŞEN TIP TEKNOLOJİLERİ DAMGA VURDU

Yepyeni ilâç ve tedavi yöntemleriyle gelişen tıp teknolojisi yüzyılın ikinci yarısına damgasını vurdu. Yaşanan gelişmelere paralel olarak, insan yaşamı 1 asır öncesine oranla neredeyse iki kat uzamış oldu. Biyolojide yaşanan teknolojik gelişmeler ise, genetik mühendisliğinin kapılarını araladı. Bu alanda yapılan çalışmalar sonucunda günümüzde insan gen haritasının çıkarılmasına kadar gelinmiş oldu.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİYE PARALEL OLARAK TOPLUMSAL YAPI DEĞİŞİME UĞRADI

Teknolojinin değişime uğrattığı önemli alanlardan bir tanesi de toplumsal yapı oldu. Teknolojinin geldiği nokta sayesinde insanların ömrü uzadı, daha sağlıklı ve daha yüksek bir yaşam standardına erişildi. İnsanların çalışma saatleri azaldı, bunun bir sonucu olarak da kendilerine ayırdıkları boş vakitleri arttı. Hızlı nüfus artışına rağmen, dünyanın kendi kendine yetmesi yolunda önemli çalışmalar yapıldı ve yol kat edildi. Birçok doğal afete çözüm yolları bulundu. İnsanlar dünyanın neresinde olursa olsunlar, başka bir yerdeki insanlarla kolay ve hızlı haberleşmeye başladıkları gibi herhangi bir yere hızla ulaşmaya da başladılar.

Haberin Devamı

NÜKLEER SİLAHLAR, TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN BİR SONUCU OLARAK ORTAYA ÇIKTI

Teknolojik gelişmelerin birçok alanda olumlu yansıması olsa da, tarihin geçmiş yıllarında olduğu gibi olumsuz yönleri de maalesef oldu ve nükleer silahlar gelişmeye başladı. Bunun yanında endüstriyel atıklar dünyanın kirlenmesine yol açmanın yanında, atmosfere dahi zarar vermeye başladı.

TEKNOLOJİYİ OLUMLU YÖNDE KULLANMAK BİZİM ELİMİZDE

Teknolojinin kelime anlamından, tarihsel gelişimine kadar birçok noktasına değindiğim bu makalemde gelmek istediğim asıl nokta, teknolojinin olumlu ve olumsuz yönlerini biz insanların öne çıkardığını göstermekti. Teknolojiyi günümüzün sorunları olan işsizlik, ulaşım, haberleşme, hastalıklar, salgınlar, bilgi edinme gibi alanların gelişiminde kullanmalı ve nükleer silahlanma, siber saldırı gibi olumsuz teknolojik gelişmelerin önüne geçilmesini sağlamalıyız. Aksi takdirde insanlığın kendi yarattığı uygarlık kavramını, yine teknolojiyle yok edebileceği öngörülmektedir.

Haberin Devamı

Bu makalemde siz değerli Hürriyet okurlarına, dilimizden hiç düşürmediğimiz teknoloji kelimesinin manasından, ortaya çıkışından, hayatımızdaki yeri ve geleceğinden bahsederken, teknolojinin hayatımıza kattığı değerleri, kolaylıkları ve tehlikeleri bazı önemli bilgiler ışığında örneklerle aktarmak istedim. Sizler için özel olarak kaleme alacağım yeni makalemde bir araya gelmek üzere, hepinizin teknolojiyle dolu sağlıklı günler geçirmesini dilerim.

#Teknoloji#Bilim#Arda Meri&#;

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Ülkemizdeki Teknolojik Gelişmeler Nelerdir ? Ülkemizdeki Bilimsel ve Teknolojik Kurumlar Nelerdir ?
Teknoloji ülkemizin gelişmesinde çok etkin bir rol oynamaktır. Teknoloji alanında sadece kullanıcı olarak kalırsak hiç bir alanda özgürlüğümüzü garanti altına alamayız. Bu nedenle teknoloji üreten, tasarlayan, geliştiren ve ihraç eden ülke konuma gelmek için çalışmalıyız. Dünyada son dönemlerde yaşanan olaylar teknolojinin her alanında en ön sıralarda olmamız gerektiğini göstermiştir . Her yenilik gibi teknolojideki gelişmelerinde ilk adımı hayal edebilmektir. Hayal etmeyi bırakırsak işte o zaman gerilemeye başlarız. Ülkemiz savunma sanayi ihtiyaçlarının %65 &#;ini kendi üretebilen ülke konumuna gelmişfunduszeue.infoojileri yerli ve milli olarak geliştirerek bağımsızlığımızı perçinlemeliyiz.

Ülkemizdeki Teknolojik Gelişmeler

GÖKTÜRK-1

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan tanıfunduszeue.infoıca orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak bir uydu sisteminin tedarik edilmesidir.

ATAK HELİKOPTERİ

Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak üzere yerli sanayinin desteğiyle Türk Mühendisleri tarafından üretilmişfunduszeue.info sanayimizin ürettiği ve geliştirdiği ileri teknolojiye sahip Atak Helikopteri hassas görüş ve etkin vuruş kabiliyetiyle dikkat çfunduszeue.info uçuşu 17 Ağustos yılında gerçekleştirdi.

SİLAHLI İNSANSIZ HAVA ARACI (SİHA) Bayraktar TB2

Uçuş otomasyon ve performansıyla kendi sınıfında dünyanın en gelişmiş sistemi olma özelliğini taşıfunduszeue.infoı ve keşif amaçlı olarak arazide gece gündüz görev yapıyor.Sınır içi ve sınır dışı güvenliğimizi sağlıyor.

Ülkemizdeki bilimsel ve teknolojik kurumlar nelerdir

ASELSAN

Türkiye&#;nin en büyük teknoloji şfunduszeue.info ülkemiz için kritik derece önemli yüksek teknolojiye sahip ürünler tasarlanıyor ve gelişfunduszeue.info,karada,denizde,uzayda ve Türkiye&#;nin en büyük savunma projelerinde en kritik sistemlerinde ASELSAN var.

TÜBİTAK

Toplumumuzun yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir kurum olma vizyonunu benimsemiştir.

T&#;rkiye'nin teknoloji alanındaki dev projeleri birer birer hayata ge&#;iyor

Türkiye, son dönemde sağlıktan uzay çalışmalarına, insansız hava araçlarından (İHA-SİHA) elektrikli ve sürücüsüz yerli otomobile kadar birçok alanda önemli adımlar attı.

Son yıllarda yüksek teknoloji gerektiren projeleri birer birer hayata geçiren Türkiye, birçok projeyi de yakın gelecekte vitrine çıkarmaya hazırlanıyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye, son dönemde en çok savunma sanayindeki atılımları ile adından söz ettiriyor.

Türkiye'de üretilen insansız hava araçları bölgede ve dünyada oluşan askeri dengeleri değiştiriyor. Terör örgütü PKK ile mücadele başta olmak üzere Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu ve Libya'da kullanılan İHA ve SİHA'lar, sahadaki dengeleri bu teknolojileri kullanan güçler lehine çevirirken harp tarihinde de yeni bir sayfa açmış oldu.

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Türk İHA-SİHA'larının başarısını "Dünya muharebe tarihinde devrim yapacağını öngördüğümüzBayraktar TB2 SİHA'lar, filolar halinde uçarak muharebe doktrinlerini değiştiriyor. Dünyada SİHA'lar ile kazanılan ilk savaş Türk orduları tarafından kazanıldı. Şimdi daha ileri gidiyoruz. Kısa pistli gemilerden, uçak gemilerinden kalkıp inebilen SİHA'lar ve insansız savaş uçakları muharebe alanında devrim oluşturacak." sözleriyle açıklamıştı.

Türk İHA-SİHA'ları dünya medyası tarafından da büyük ilgi gördü. İngiliz The Guardian İHA-SİHA'ların bölgedeki askeri dengeye hızla değiştirdiğini yazarken Financial Times, Türkiye’nin yükselen bir drone gücü olarak SİHA konusunda ABD, İsrail ve Çin’e rakip olduğunu gündeme getirdi.

Milli Muharip Savaş Uçağı hangardan çıkmak için gün sayıyor

Türkiye'de savunma sanayisinde önemli gelişmelerden biri de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından Milli Muharip Savaş Uçağı konusunda yaşanıyor. Türkiye'nin hava gücüne büyük bir katkı yapacak uçağın 'te hangardan çıkması, 'da ilk uçuşunun yapılması ve yılından sonrada envantere katılması bekleniyor.

yılından bu yana TSK'ya hizmet veren ATAK helikopterleri ise aynı zamanda Pakistan ve Filipinler ordusunda faal olarak kullanılıyor ve başka ülkelerden de talep görüyor.

Türkiye sadece hava da değil denizde de geliştirdiği teknolojilerle dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu ilk teknik seyrine çıkmaya hazırlanıyor. Çeşitli kara, hava, deniz araçlarıyla seyir testleri yapılacak TCG Anadolu'nun bu yılın sonunda teslimatı hedefleniyor.

Türkiye'nin insanlı ve insansız son teknoloji kara araçları ve mühimmat ürünleri de savunma fuarlarında ilgi odağı oluyor.

TOGG Avrupa'nın doğuştan elektrikli ilk SUV'u olacak

Türkiye, Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ile kendi otomobili üretme konusunda büyük bir mesafe kat etti. Elektrikli, bağlantılı ve yeni nesil TOGG, Gemlik'te 1,2 milyon metrekare alana kurulu fabrikada üretilecek. 'nin son çeyreğinde banttan indiğinde Avrupa'nın doğuştan elektrikli ilk SUV'u unvanını alacak TOGG aynı zamanda 3'üncü seviyeye hazır otonom (sürücüsüz) bir araç olacak.

Türkiye, elektrikli otomobillerin en kritik parçalarından biri olan batarya üretimi konusunda da çok önemli bir adım attı. TOGG ve Farasis ortaklığındaki Siro, proje bazlı devlet desteğinden de yararlanarak kurulacak fabrikada batarya hücresi ve modül üretimi yapacak. 30 milyar liralık 15 gigavat saat kapasiteli batarya hücresi ve 19,8 gigavat saat kapasiteli batarya modülü yatırımı, Türkiye’nin elektrikli araçlar ve mobilite ekosisteminin teknolojik dönüşümüne katkı sağlayacak.

Kovid ile mücadeleye yerli solunum cihazı ve TURKOVAC desteği

Türkiye, Kovid salgının başlamasının ardından hastalığın sebep olduğu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için teknolojiler geliştirmeye devam etti. Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın öncülüğünde, Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys mühendislerinin seferberliğiyle geliştirilen Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı, Kovid salgının ilk aylarında çok sık yaşanan solunum cihazı sorununa çözüm oldu. Cihaz, ayrıca sadece Türkiye'deki değil dünyanın farklı bölgelerine ihraç edilerek Kovid hastalarına şifa oldu.

Kovid ile mücadeleye en önemli katkılarından biri de yerli aşı TURKOVAC ile verildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi tarafından geliştirilen yerli aşı, dünyadan aşıya erişemeyen birçok ülkeye de gönderiliyor.

Türk oyun sektörü 50'nin üzerinde yatırım aldı

Türkiye'de teknoloji alanında son dönemde yıldızı parlayan sektörler arasında oyun sektörü de yer alıyor. Peak Games'in 1,8 milyar dolara satılması ile bütün dünyada adından söz ettiren Türk oyun sektörü daha sonraki süreçte de yatırım almaya devam etti. Türkiye'de 'de en çok yatırım alan sektör oyun sektörü olurken yılında da Türk oyun sektöründe toplam 50'nin üstünde yatırım gerçekleşti. 'in en büyük yatırımlarından biri de milyon dolar ile Dream Games'in aldığı yatırım oldu.

Google Play'de bin 96 oyun yayıncısı arasında 2 bin 'dan fazla Türk yayıncı bulunurken, Google Play'de bin oyun arasında Türk yayıncıların sunduğu 8 bin 'dan fazla oyun bulunuyor. Türk yayıncılar ürettiği oyunlar özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) en çok indirilen oyunlar arasında yer alıyor.

5G projeleri Türkiye'nin bilişim ihracatını 3'e katlayacak

Dünyada teknolojinin geleceğini şekillendirecek en önemli çalışmalardan biri olarak 5G ön plana çıkıyor. Sürücüsüz otomobil, insansız fabrikalar ve uzaktan ameliyat imkanı gibi pek çok sektörde büyük dönüşüm yaşatması beklenen teknolojiye ön açacak olan 5G ile ilgili Türkiye'de de çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

AA muhabirine konuşan telekom teknolojileri ürün ve hizmet sağlayıcı şirketi GTENT'in yönetim kurulu üyesi İlhan Bağören, 5G'nin Türkiye'de de dünyada olduğu gibi sektörel anlamda büyük etkiler yapacağının altını çizerek, "Şu anda Türkiye'nin bilişim ihracatının senede milyar dolar olduğunu düşünürseniz biz bunu (5G ihracatı ile) 3'e katlamayı hedefliyoruz." dedi.

Turcorn'ların sayıları artıyor

Türk teknoloji şirketleri son dönemde elde ettikleri başarılarla birer birer Unicorn-Turcorn (1 milyar dolar değerlemeye ulaşan şirket) olmaya devam ediyor. Oyun şirketlerinden Peak Games'in aldığı büyük yatırımla ilk Turcorn olmasının ardından, Getir, Trendyol (10 milyar doları da geçerek Decacorn oldu), Dream Games, Hepsiburada ve son olarak Insider Türkiye'nin turcorn olarak parlayan yıldızları haline geldiler.

Türkiye'de son dönemde uzay çalışmaları alanında da önemli adımlar atıldı. yılında Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın tanıtım toplantısı ile 10 hedefini de açıkladı. Programın hedefleri arasında Cumhuriyet'in yılında Ay'a ilk temasın sağlanması yer alırken, bir uzay limanı işletmesi kurmak ve uzaya bir Türk vatandaşını göndermek gibi hedefler de bulunuyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

ve Sonrasında Takip Etmeniz Gereken 10 Yeni Teknoloji Trendi

 ve Sonrasında Takip Etmeniz Gereken 10 Yeni Teknoloji Trendi
Covid pandemisi, dijitalleşmeyi ve otomasyonu hızlandırarak şirketlerin zor durumlarda bile dirençli kalmalarını sağladı. Birçok işletme, yeni teknolojileri benimsedi ve iş modellerini değiştirdi. Bu sayede tüm dünyada önemli ve hızlı bir dijital devrim yaşanıyor. Yenilik, çeviklik ve pazar gelişiminin tümü teknolojik gelişmelerle birlikte ilerleme gösteriyor.

Pandeminin etkisi bir süre daha hissedilecek ve dijital geçiş devam edecek. İşletmeler ayak uyduramazlarsa bu hatanın üstesinden gelmek zor olacaktır. Yeni teknolojiler hayatlarımızı ve çalışma şeklimizi değiştirmeye devam edecek ve dünya çapındaki işletmeler için muazzam fırsatlar yaratacaktır.

Bazı teknolojik gelişmelere bir göz atalım…

ve Sonrası İçin 10 Yeni Teknoloji Trendi

1) Yapay Zeka (Artificial Intelligence)
Yapay zeka , son on yılda oldukça yol kat etti. Yine de nasıl yaşadığımız ve çalıştığımız gibi davranışlarımız üzerindeki önemli etkileri hala başlangıç ​​aşamasında olduğundan gelişen teknolojilerden biri olmaya devam ediyor. Günümüzde, görüntü ve konuşma tanıma, araç paylaşım uygulamaları, mobil kişisel asistanlar, navigasyon uygulamaları ve diğer çeşitli uygulamalardaki varlığıyla tanınmaktadır. Bunun yanı sıra yapay zeka, daha önce tespit edilmemiş bağlantıları keşfetmek için etkileşimleri araştırmak, kaynakları ve tüketiciler arasındaki dinamik kalıpları belirlemek için gerçek zamanlı olarak kullanılabilmektedir. Yapay zekanın bir alt kümesi olan makine öğrenimi, çok çeşitli endüstrilerde kullanılmakta ve bu da kalifiye işçi alanında bir artışa neden olmaktadır.

2) 5G ve Gelişmiş Bağlantı
Daha hızlı ve daha kararlı internet demek web sayfalarını daha hızlı yüklenmesi ve YouTube videolarının yüklenmesini beklemek için daha az zaman harcamaktan daha fazlasını ifade eder. 3G'den itibaren, mobil bağlantıdaki her gelişme, yeni internet kullanım şekillerini ortaya çıkardı. Bant genişlikleri arttıkça, 3G mobil cihazlarda çevrimiçi erişimi ve veriye dayalı hizmetleri etkinleştirdi. 4G, video ve müzik platformlarının artmasını sağladı. 5G de aynı şekilde mümkün olduğunca yeni gelişmeleri destekleyecektir.

5G, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik dahil olmak üzere en son teknolojiyi kullanan ağları ifade eder. Özetle 5G ve diğer gelişmiş, yüksek hızlı ağlar, tartıştığımız diğer tüm trendlere her yerden, her zaman erişilmesine izin veriyor. 

3) Edge Bilişim
Edge bilişim, düşük gecikme süresi ve yüksek hızlı veri işleme sağlayan yeni bir teknolojidir. Hesaplamaların veri depolama sistemlerine daha yakın yapılmasını sağlayarak uygulama performansını artırıyor. Teknoloji, bulutta daha az işlem çalıştırmayı ve bunları kullanıcının bilgisayarı veya uç sunucu gibi yerlere aktarmayı hedefliyor. 

Veri ve hesaplama arasındaki boşluğu kapatmak, sunucu ve istemci arasındaki uzun mesafeli iletişimi ortadan kaldırarak işlem hızının artmasına neden olur. Bu nedenle uç bilgi işlem, merkezi konuma minimum erişimle uzak alanlarda depolanan zamana duyarlı verileri işlemek için kullanılır. Bulut bilişim ve IoT uygulamaları da bu teknolojiden faydalanacaktır.
Davranışların İnterneti (IoB - Internet of Behaviors)
4) Davranışların İnterneti (IoB - Internet of Behaviors)
Nesnelerin İnterneti'ni (IoT) duyduysanız, IoT'nin Davranışların İnternetini(IoB) de kapsadığını bilirsiniz. Nesnelerin İnterneti, davranışı etkilemek için veri ve öngörüleri kullanmakla ilgilenir. IoT cihazları, davranış İnterneti (IoB) paradigmaları için devasa veritabanları sunar. 

İşletmeler, müşteri davranışlarını takip edebilecek ve IoT yardımıyla kendi kanallarından faydalanmak için IoB'yi kullanabilecekler. Örneğin bir sağlık izleme uygulaması, fiziksel aktivite rutininiz, diyetiniz, uykunuz ve diğer alışkanlıklarınız hakkında bilgi toplayabilir. Bu bilgi, kişiselleştirilmiş sağlık planları oluşturmak gibi daha fazla davranışsal iyileştirme için kullanılabilir.

5) Quantum Hesaplama
Quantum hesaplama ve kuantum bilişim bir sonraki dikkate değer teknoloji trendi. 

Kaynaktan bağımsız olarak verileri anında sorgulama, izleme, yorumlama ve bunlara göre hareket etme yeteneği nedeniyle bu inanılmaz teknoloji trendi, koronavirüsün yayılmasını önlemeyi ve potansiyel aşılar geliştirmek için de kullanılıyor. Kuantum hesaplama artık bankacılık ve finansta kredi riskini izlemek, yüksek frekanslı ticaret yapmak ve dolandırıcılığı tespit etmek için kullanılıyor. Kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarlardan çok çok daha hızlıdır.

6) Blockchain
Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, bir bütün olarak Blockchain teknolojisinin sadece bir parçasıdır. Kripto para birimleri dışında sağlık, tedarik zinciri ve lojistik, reklamcılık gibi alanlarda da faaliyet gösterir. 

Küresel bir bilgisayar ağı aracılığıyla herhangi bir işlemi takip eden merkezi olmayan bir dijital defterdir. Çeşitli işletmeler, üst düzey iş stratejileri oluşturmak için Blockchain platformları arıyor ve bu da blockchain teknolojisi pazarının daha da gelişmesine yardımcı oluyor. Blockchain'in koruma ve şeffaflık miktarı, popülaritesindeki muazzam artışın birincil açıklaması olabilir.
Siber Güvenlik
7) Siber Güvenlik
Siber güvenlik son teknoloji gibi görünmese de en az diğer teknolojiler kadar hızlı ilerliyor. Bu durum, kısmen yeni tehditlerin ortaya çıkmasının sürekliliğinden kaynaklanıyor. 

Verilere yetkisiz erişim elde etmeye çalışan kötü niyetli bilgisayar korsanları hemen pes etmeyecekler ve en katı koruma önlemlerinden bile kaçınmanın yollarını bulmaya devam edecekler. Siber güvenlik, bilgisayar korsanlarına karşı bizlere koruma sağlamaya devam edeceğinden, siber güvenlik popüler bir teknoloji olmaya devam edecektir.

8) İnsan Geliştirme
İnsan geliştirme (Human Augmentation), insan yeteneklerini ve üretkenliğini iyileştirmeyi amaçlayan yenilikleri kapsayan geniş bir terimdir. Protezler, AR lensler ve insanlara aşılanan RFID etiketleri gibi fiziksel güçlendirme, insan geliştirme alanının bir parçasıdır. Bu, insanın kavrama, algı ve eylem yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Algılama ve çalıştırma teknolojisi, bilgi füzyonu ve yapay zeka ile gerçekleştirilir.

9) Dağıtılmış Bulut
Dağıtılmış Bulut teknolojisi, bulut bilişimi yeni zirvelere taşımaya hazır gibi görünüyor. Merkezi bir çözüm sunmak yerine, ayrı bulut konumlarının hizmet ihtiyaçlarının ayrı ayrı karşılanmasına yardımcı olmasına odaklanıyor. Bu arada şirketler gecikmeyi azaltarak, veri kaybı riskini azaltarak ve maliyetleri düşürerek şüphesiz bu teknolojik eğilimden faydalanmaya devam edecekler.

Yapay Zeka (AI), Nesnelerin İnterneti (IoT) ve gerçek zamanlı olarak büyük miktarda verinin işlenmesini içeren diğer teknolojiler, Dağıtılmış Bulut teknolojisininden faydalanacaktır.
Arttırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik
10) Arttırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik
Arttırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik, son yıllarda popülaritesi patlayan ve önümüzdeki yıllarda da böyle devam etmesi beklenen iki popüler teknoloji trendidir. Sanal Gerçeklik (VR), bilgisayar teknolojilerini kullanarak fiziksel dünyanın gerçekçi bir ortamını yaratmakla ilgilenirken, Arttırılmış Gerçeklik (AR) bilgisayar tarafından oluşturulan öğeleri kullanarak ortamı geliştirmekle ilgilenir. Oyun, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyorlar. Örneğin, Ed-Tech platformları, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini iyileştirmek için Arttırılmış Gerçekliği ve Sanal Gerçekliği giderek daha fazla tercih ediyor.

Gelecek Yılların Teknoloji Trendleri Neler Olacak?

1) Sesli Arama
Gelecek yılların trend teknolojileri, sesli olmadan eksik kalacaktır. Ses ve teknoloji arasındaki tek ilişkinin mobil cihazlarımızı kullanarak konuşmak olduğu zamanlar çoktan geride kaldı. Sesli arama özelliğinin önemi göz ardı edilemez çünkü bu gelişen teknoloji trendleri, bir kullanıcının söylediklerini yüksek doğrulukla tanımlamak için konuşma tanımayı kullanır. Google Asistan ve Siri’nin günlük görevleri yerine getirirken sesin gücüyle uygulamalara entegrasyonu bizi çoktan ele geçirmiş durumda. 

Yaklaşan bir dizi yeni teknoloji trendiyle yakın gelecek, kendisini sesli komutla daha fazla işlem yürütürken bulacak.

2)  Doğal Dil İşleme
Bir veya iki yıl içinde Chatbot'lar pazar potansiyellerine ulaşacaklardı ve işletmelerin çoğu müşteri etkileşimi politikalarını yeniden tanımlamak için onları kullanıyor olacaktı. Ancak, yazılım geliştirmedeki yeni teknoloji, Doğal Dil İşleme'nin (NLP - Natural Language Processing) entegrasyonu ile tamamen farklı bir seviyeye ulaşacak. E-ticaret sektörü, müşteri etkileşimi oluşturmak, göz atma modellerini ve alışveriş eğilimlerini analiz etmek için NLP ve makine öğrenimi yöntemlerini giderek daha fazla kullanacak. Business Insider tarafından hazırlanan bir rapora göre, 'da milyar dolar değerinde olan chatbot pazarının  yılına kadar milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

3) Öngörücü ve Kişiselleştirilmiş Tıp
Yeni teknolojik yenilikler sağlık sektörünü artan bir hızla ileriye doğru itmektedir. Bir akıllı saatten bir bireyin yaşam tarzı hakkında bilgi alma potansiyeli sağlık uzmanlarına, bir hasta herhangi bir semptom göstermeden önce olası tıbbi sorunları tahmin etme ve hatta tedavi etme yeteneği veriyor. Hastaların tedavisi söz konusu olduğunda bu teknoloji trendi, doktorların genellikle öngörücü tıp olarak adlandırılan daha kişiselleştirilmiş ilaçları reçete etmelerine yardımcı olacaktır.

Juniper Research’ün raporlarına göre, sağlık takip cihazları ve uzaktan hasta izleme cihazları da dahil olmak üzere giyilebilir sağlık cihazlarının, yılına kadar yıllık 20 milyar dolarlık tahmini harcama ile sağlık hizmeti sunmanın olmazsa olmazları arasında olacağını ortaya koyuyor.

Yüz Tanıma

4) Yüz Tanıma
Yüzlerimiz artık teknoloji için iyi bir ortak olmaya başladı. Yüz tanıma sistemleriyle başlayan hikaye, şimdi yüzlerimizi bir dizi farklı uygulama için kullanacak olan çok sayıda sektör tarafından daha da geliştiriliyor. Telefonunuzun kilidini sadece ona bakarak açma yeteneğimiz internete bağlı olan evimizin ve arabamızın kilidini açmaya da yarayacak. Yakın gelecekte bir kişinin sadece yüzünü tanıtarak binalara giriş yapması, resmi işlerini daha kolay halletmesi ve ATM kullanması mümkün hale gelecek.

5) Otomasyon
Otomasyon, üretim hatlarına dahil olmanın ötesine çoktan geçti bile. Bu yeni teknoloji, meyve suyu kutularının paketlenmesinden sürücüsüz araçlarda pizza teslimine kadar, gıda zincirinde rutin görevlerden çok daha karmaşık karar verme görevlerini çözmek için halihazırda çalışıyor. Robotik, makine öğrenimi ve yapay zeka ile harmanlanan otomasyon süreçleri, yiyecek / içecek, medikal ve müşteri hizmetleri gibi birden fazla sektördeki hizmet veya servisleri kapımıza daha kolay ve otomatik bir şekilde getirecektir.
Big Data - Büyük Veri
6) Big Data
Makineler ve insanlar arasındaki sürekli artan etkileşim miktarıyla birlikte, her uyanık olduğumuz saatte yanımızda taşıdığımız cihazlar devasa bir veri deposu haline geldi. Bu büyük veriler, işletmelerin daha iyi hizmet sunabilmek için anlamlı bilgi ve içgörüye dönüştürülmeyi bekleyen verilerdir. Her sanyiye giderek büyüyen bu kaynak ileride daha fazla sektör tarafından daha da yaygın olarak kullanılmaya devam edecektir.

7) Chatbots (Sohbet Robotları)
Chatbot’ların işletmeyi yedi gün yirmi dört saat ulaşılabilir kılarak işletmelerin büyüme hikayelerini şekillendirdiği zaten bilinen bir tespit. Yaklaşan en yeni teknolojilerden biri ise makine öğrenimi ve tahmine dayalı analitik teknolojilerle güçlendirilen chatbotların müşteri iletişimini daha kişisel ve akıllı hale getirerek yepyeni deneyimler yaşatacak olması.


Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Sonrası Yakın Geleceğin En Popüler 10 Yeni Mesleği
Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) IoT Nedir? Cihazların Etkileşim Trendleri
Robotik Nedir? Gelecekte Robotlar Nasıl Olacak?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası