göz çapağı nasıl temizlenir / Bebeklerde göz çapaklanması neden olur?

Göz Çapağı Nasıl Temizlenir

göz çapağı nasıl temizlenir

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çapak Nedir?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gözün içerisinde oluşan sümüksü yapıda yapışkan bir salgı olan çapak, gözde fazla durursa koyulaşır ve daha yapışkan hale gelebilir. Daha da ilerlerse göz kapaklarının açılmasını engelleyecek kadar yapışkan olabilir. Kimi zaman da sadece kirpiklerde birikimler şeklinde görülür ve estetik açıdan görüntüyü bozar. Çapağın gözde oluşmasının nedeni genellikle bir hastalıktır.

Göz Çapaklanması Neden Olur?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gözyaşının göz kapakları arasında uzun süre kalarak kuruması sebebiyle gözde çapaklanma meydana gelebilir ve genellikle uykudan uyandığımız ilk anda olan bu durum normal sayılır. Bu olay gözde çapaklanmaya sebep olur. Ancak çapaklanma gün içerisinde de rahatsız edici bir şekilde devam ediyorsa bu durum normal olmayabilir ve mutlaka göz hekimine başvurmak gerekir.

Göz çapaklanmaya neden olan bazı çeşitli nedenler vardır. En sık karşılaşılan çapaklanma nedeni gözün mikrop kapmasıdır. Yani gözün içerisindeki iltihaptır. Kornea ya da gözün beyaz kısmının mikrop kapmasıyla yaşanabilir. Bunun yanı sıra göz kapaklarında oluşan mikroplar da çapaklanmaya neden olabilir.

Mikroplara karşı aşırı reaksiyonun belirtisidir.Alerjikolan kişilerde daha kolay mikrop kapma durumu mevcuttur ve bu kişilerde çapaklanma daha çok görülür. Ayrıcagöz kuruluğugözyaşının yeterli olmaması demek olduğu için, gözyaşı gözü yeterince temizleyemediğinden de çapaklanma oluşabilir.

Çapaklanma Hangi Göz Hastalıklarının Belirtisi Olabilir?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Özellikle gözün iltihabi hastalıklarının belirtisi olan çapak, göze herhangi yabancı bir cisim kaçtığında (tüy, kirpik, yabancı bir organik ya da metalik madde) orada oluşturduğu reaksiyonda aşırı derecede hücre salgılanması olacağı için de ortaya çıkabilir.Bununla birlikte kornea iltihapları, korneada apse, korneadaki derin birenfeksiyonda yüzeysel bir çapaklanma yapabilir.

Çapaklanma basit bir hastalığın göstergesi olduğu gibi, gözü kaybetmeye kadar gidebilecek hastalıkların da belirtisi olabilir.Göz hastalıkları esasen üç bulguyla kendini belli eder. Göz kızarır, çapaklanır ya da görme azalır. Bu yüzden çapaklanma olduğunda da doktor muayenesi gerekir.

Gözde Çapaklanma Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Hangileridir?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Öncelikle çapaklanmanın nedeni belirlenmelidir. Eğer neden bakteriyel enfeksiyon ise bakteriye karşı antibiyotikli bir damla kullanılabilir. Tekrarlayan çapaklanmaların nedenleri arasında ise en sık karşılaşılan gözyaşı kanal tıkanıklığıdır.

Bu durumda sadece damla yeterli olmaz. Bu kanalın cerrahi olarak açılması gerekir. Göz yaralanmaları, kapaklardaki iltihaplar da çapaklanmalara neden olabilir. Bu durumda yine damla yeterli gelmez. İlave kullanılacaklara göz doktorunuz karar verecektir.

Çapaklanan Göz Nasıl Açılır?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sabah uyanıldığında çapaklanma mevcutsa yapılması gereken şey, ılık bir suyla ıslatılan temiz bir mendilin, kirpik ve göz kapaklarına yapıştırılmasıdır. İki parmağınızla daha sonra kapakları açabilirsiniz.

Kimi zaman da estetik görünüşü bozan çapaklar birikebilir. Bunlar da yine göze dokunmadan ıslatılmış bir mendille alınabilir. Eğer doktor randevusu hemen alınabiliyorsa kişi bunları temizlemeden doktora gidebilir. Hem doktor muayene etmiş olur hem de temizlik gerçekleştirilecektir.

Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sorunlara Yol Açabilir?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çapaklanma nadiren kendiliğinden geçebilir. Bir günden fazla süren bir çapaklanma varsa mutlaka göz doktoruna gidilmelidir çünkü çapaklanma bulgusu gözü kaybettirecek kadar önemli bir hastalığın bulgusu olabilir. Bu durumda erken tedavi önemlidir. Genel olarak antibiyotikli damlalar ile yüzde 80-90 oranında başarı sağlanır.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Genellikle erişkinlerden farklı olarak gözyaşı kanalındaki tıkanıklık söz konusudur. Yeni doğan çocuklarda çapaklanma oluyorsa özellikle bu durumun varlığından söz edilir. Gözyaşı, gözü temizledikten sonra genze doğru akar.

Göz ile geniz arasında lakrimal kanal vardır ve bu kanaldan geçen gözyaşı lakrimal torbada birikir, daha sonra buruna doğru akar. İşte çocuklarda genellikle bu kanalda tıkanma olur ve mikropların birikmesine neden olur. Bu mikroplar enfeksiyonlara yol açar ve çapaklanma anormal olabilmektedir.

Virüs enfeksiyonları, bakteri enfeksiyonları, göze yabancı cisim saçması, gözyaşı kanalı tıkanıklığı da çocuklarda gözde çapaklanmaya neden olabilir. Gözle ilgili olmayan enfeksiyonların da etkisi olarak gözde çapaklanma olabilir. Bakteri enfeksiyonları nedeniyle çapaklanma oluyorsa gözde sarı ya da yeşil bir akıntı görülür; çapaklanmanın nedeni virüslerse şeffaf ve beyaz renkte bir akıntı olur. Göze yabancı cisim girmesinden çapaklanma olduysa genellikle tek taraflıdır.

Gözde Çapaklanma Ne Tür Hastalıkların Belirtisi?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gözde çapaklanma, özellikle bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığına bağlı olabildiği için bunun belirtisi olarak meydana gelebilir. Özellikle tek taraflı çapaklanmada bu düşünülmelidir. Bu durum, ilaç kullanmak yerine tıkalı kanal üzerine yapılan basit bir masaj yöntemiyle 6-7 aya doğru kendiliğinden düzelir.

Çapaklanma gözde sürekli kendini gösteriyor ve tekrarlıyorsa, enfeksiyon tedavi edildiği halde yeniden yaşanıyorsa göz doktorunun değerlendirmesi gerekir. Hastanın fark etmediği ya da unuttuğu bir kornea yaralanması olabildiği gibi gözün farklı kronik enfeksiyonları da olabilir.

Çocuklarda Göz Çapaklanmasına Ne İyi Gelir?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Göz çapaklanmasına çözüm bulabilmek için ilk önce nedenlerini ortadan kaldırmak gerekiyor. Enfeksiyonun tedavisi, yabancı cismin gözden çıkarılması ve korneadaki travmanın tedavisi bu nedenleri ortadan kaldıracaktır.

Neden ne olursa olsun çapağı temizlemek için genellikle ılık su ile göz yıkanır. Steril olması açısından kaynamış ılık su kullanılmalıdır. Bebeklerde genellikle çapağı temizlemek için serum fizyolojik damlalar kullanılır. Yalnız temizleme işleminde dikkat edilmesi gerekeni her iki göz için ayrı bez, pamuk ya da gazlı bez kullanılmasıdır. Her iki göz içten dışa doğru kapalıyken silinir.

Gözde çapaklanma ne iyi gelir?

Gözdeki çapaklanmayı gidermek için temiz ve yumuşak bir pamuk ya da bezi ılık suyla ıslatın. Çapaklanmış göze yavaş yavaş sürün. Pamuğun kuruduğunu anladığınız zaman tekrardan ılık suyla ıslatmayı deneyin. Bu sayede çapaklanma ortadan kalkacaktır. Ayrıca gözyaşı kanallarının açılarak çapaklanmanın daha kolay çıkması için burnun üst tarafına masaj yapabilirsiniz.

Göz Çapaklanması hangi hastalığın belirtisi?

Gözlerdeki çapaklanma arpacık, gözyaşı kesesi iltihabı, kirpi dibi iltihabı, alerjik konjonktivit, mikrobik konjonktivit gibi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Eğer çocuğunuzun gözü veya kendi gözünüz sürekli olarak çapaklanıyorsa doktorunuza başvurmanız gerekir.

Gözde aşırı çapaklanma neden olur?

Gözdeki aşırı çapaklanma bir iltihap belirtisidir. Türk toplumunda çok sık görülen bir hastalıktır. Blefarit denilen kirpik iltihaplanması çapaklanmaya neden olabilir. Gözdeki çapaklanmanın tedavisi zordur fakat yapılması gerekir.

Gözde sarı çapak neden olur?

Gözün sulanması, görme azlığı göz kapağı spazmı, ağrı, çapaklanma gibi sorunlar genelde konjonktivit hastalığına işaret eder. Alerjik ve kimyasal yollarla karşımıza çıkan çapaklanma bir an önce giderilmelidir.

Göz çapaklanmasına çay iyi gelir mi?

Çayın içerisindeki teofilin maddesi sayesinde göz kanallarının rahatlaması sağlanabilmektedir. Çayı demledikten sonra bekletin. İçerisinde oluşan antiseptik maddeler arpacık, çapaklanma, kirpik iltihabı, göz nezlesi gibi sorunlara iyi gelir.

Göz çapaklanması korona belirtisi mi?

Gözlerde kızarıklık, çapaklanma, sulanma gibi bulgular var ise covid-19 testi yaptırmanız önerilir. Sadece gözde değil kas ağrısı, ateş, öksürük, kırıklık, halsizlik, öksürük gibi belirtilerin de olması covid-19 belirtileri arasındadır.

Kedilerde göz temizliği: Kedilerin gözleri nasıl temizlenir?

Alerjiler ve mevsim değişiklikleri nedeni ile kedilerin gözlerinde pislik ya da akıntılar meydana gelebilir. Özellikle sabahları kedinizin gözlerinin kenarında pislik olduğunu fark edebilir ve nasıl temizleyeceğinizi merak edebilirsiniz. Eğer kedinizin göz enfeksiyonları ya da başka herhangi bir göz rahatsızlığına yakalanmasını istemiyorsanız, bu pislikleri güvenli bir şekilde temizlemeniz oldukça önemlidir. Göz kuruluğundan kurtulmak için ılık su ve pamukları ya da poşet çayları kullanmanız mümkün. Ancak kedinizin göz enfeksiyonu ya da daha ciddi bir tıbbi sorunu olduğundan endişe ediyorsanız, kesinlikle onu veterinere götürmelisiniz. Peki kedilerde göz temizliği nasıl olur? Kedilerin gözleri nasıl temizlenir? İşte detaylar…

İçindekiler

Kedinizin Gözündeki Kirlilik Nasıl Temizlenir? 

Başlamadan Önce;

Öncelikle gözün çok hassas bir organ olduğunu unutmamalısınız. Kedinizin gözlerini her zaman güçlü ve sağlam bir ışık kaynağının altında inceleyin. Ancak çok güçlü ışık kaynaklarını kontrolsüz bir şekilde göze tutmak kedinizi rahatsız edebilir ve sakıncalı olabilir. En ufak bir kir, toz ya da tüy parçasının vereceği rahatsızlık oldukça büyüktür ve siz yetersiz bir ışıkta onlara bakmaya çalışırsanız göremeyebilirsiniz. Eğer kedinizin gözleri sağlıklı ise genellikle nemli ve berrak olur. Eğer gözlerinde kızarıklık veya şişlik varsa, gözlerini kısıyorsa ya da gözlerini sürekli kırpıyorsa, gözlerinde yangı oluşmuş olma olasılığı çok yüksektir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, kedinizin gözlerini yakından gözlemleyin ve sorun devam ederse en kısa sürede veterinere gidin.

Ilık Su ve Pamukları Kullanmak

Göz temizliği yapılan kedi

Kedinizin gözlerini en temiz malzemeler ile temizlediğinizden emin olmak için, öncelikli olarak sterilize edilmiş suya erişmeniz gerekmektedir. Suyu ocakta ya da bir su ısıtıcısında kaynatın. Ardından oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Suyu iki küçük kaseye dökün ve rahatlıkla erişebileceğiniz yakın bir yere koyun. Ilık suyu kedinizin gözlerine uygulamak için temiz pamukları kullanın. Pamuk yerine temiz yumuşak bir havlu ya da bez de kullanabilirsiniz. Göz içine müdahelede bulunmaktan kaçının. Kullandığınız nesnenin yumuşak olduğundan ve kedinizin gözlerini çizmeyeceğinden ya da tahriş etmeyeceğinden emin olun.

Daha sonra kedinizin gözlerindeki pisliği temizlemek için kedinizin hareketsiz kalmasına dikkat etmelisiniz. Kedinizi, başı sizden uzağa bakacak şekilde kucağınıza oturtun. Ardından çenesinin altından tutun ve başını hareketsiz hale getirin. Kedinizin çok fazla hareket halinde bulunmaması adına işinizi hızlı bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Eğer bu işlemi tek başınıza yapmaktan çekiniyor ya da başaramayacağınızı düşünüyorsanız, bir arkadaşınızdan ya da eşinizden yardım isteyebilirsiniz. Aynı zamanda birçok kedi sahibi, kedilerin kafasına havlu koyarak gözlerini açıkta kalacak şekilde ayarlamanın, çok daha yardımcı olabileceğini söylüyor.

Kedinizi hareketsiz bir pozisyona getirdikten sonra, pamuğu su dolu kaba batırın ve kedinizin gözlerini dikkatlice silin. Ancak kedinizin gözlerini temizlerken, pisliği gözüne sokmamaya özen gösterin. Kedinizin bir gözünü temizledikten sonra, farklı bir pamuk kullanın ve pamuğu diğer su kabına batırın. Bu taze ve ıslak pamuk ile kedinizin diğer gözünü temizleyin. Unutmadan, her göz için farklı bir pamuk kullanın! Ayrıca aynı pamuğu asla iki kez kullanmayın! Çünkü bu bakterileri yayabildiği gibi enfeksiyona da yol açabilir. Özellikle kedilerde konjonktivit vakaları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Poşet Çay Uygulaması

Siyah ve yeşil çaylar antibakteriyel özelliklere sahip oldukları için, tahriş olmuş ya da kaşınan bir gözü yatıştırmada yardımcı olabilirler. Kedinizin herhangi bir kimyasal ya da katkı maddesine maruz kalmamasını sağlamak adına organik çay kullanmanız daha mantıklı olacaktır. Bunu belirttikten sonra iki çay poşetini üç ila dört dakika boyunca sıcak suda demlemeniz gerektiğini söyleyelim. Ardından çay poşetlerini çıkarın ve temiz bir kağıt havluya koyun. Bu esnada soğumasını bekleyin. Çay poşetlerinin birkaç dakika gözlerine tam oturması gerektiği için, kedinizin çok hareketsiz olması gerekmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kedinizi kucağınıza alarak sadece gözleri açıkta kalacak şekilde başını bir havlu ile kapatabilirsiniz. Ve yine bu işlemi kendiniz yapamayacaksanız, birinden yardım isteyebilirsiniz.

Kedinizi gözleri açıkta sabit bir konuma getirdikten sonra, çay poşetlerini de gözlerinin üzerine yerleştirin. Kedinizin gözlerini yakmamak ve tahriş etmemek için, çay poşetlerinin sıcak olmadığından emin olun. Daha sonra çay poşetlerini bir ila iki dakika boyunca kedinizin gözlerinde bekletin. Eğer kedinizin göz çevresinde kabuklanma varsa, çay poşetleri bu kabuklanmayı hafifleteceği için silmeyi kolaylaştıracaktır. Kedinizin gözlerindeki pislikleri temizledikten sonra çay poşetlerini çıkarın ve kalan pislikleri temizlemek için ılık suya batırılmış temiz ve yumuşak bir bez kullanın. Çay poşetlerinin sıcaklığından dolayı yapışkanlık kolayca çıkacaktır.

Kedinizi Veterinere Götürmek

Gözü temizlenen kedi

Kedinizdeki pisliklerin gitmediğini ve gözlerinin aşırı derecede kırmızı olduğunu gözlemlerseniz, konjonktivit ya da pembe göz (cherry eye) belirtisi olabileceğinden, her ihtimale karşı kedinizi veterinere götürmeniz gerekmektedir. Öte yandan kedinizin gözlerindeki pislik yeşil veya sarı ise ya da yapışkan veya kokuyorsa, bakteriyel veya viral bir enfeksiyonun işareti olabileceği için yine veterinere gitmeniz gerekmektedir. Bunların dışında kedinizin sürekli gözünü kaşıması ya da tırmalaması da veterinere götürmeniz için bir diğer sebeptir. Aynı zamanda kediniz aşırı miktarda gözyaşı dökebilir ve gözleri ışığa duyarlı olabilir. Bu belirtiler ise bir kornea ya da iç göz sorununun işaretidir.

Veterinere gittiğinizde, kedinizin gözlerinin incelenmesine izin verin. Veteriner hekiminiz enfeksiyon yapıcı etkenleri test etmek adına bir numune alabilir ve böylece kedinizin gözlerinin çok kırmızı, iltihaplı, tahriş olmuş ya da ışığa duyarlı olup olmadığını ortaya çıkarabilir. Ardından veteriner hekiminiz kedinizin sahip olduğu enfeksiyon ya da soruna göre bir tedavi önerecektir. Pek çok göz sorunu, antibiyotik göz merhemi ya da damlalar ile tedavi edilebilir ve çoğunlukla doğru bir tedavi yöntemi ile kedilerin göz sorunları tamamen iyileşebilir. Eğer kedinizin konjonktivit ya da kornea bozuklukları varsa, veteriner hekiminiz antibiyotik merhem reçete edebilir ve kedinizin gözlerini düzenli olarak temiz tutmanızı isteyebilir. Eğer kedinizin tıkalı bir gözyaşı kanalı varsa, kanalı temizlemek adına sade su ya da tuzlu su kullanmanızı da önerebilir.

Gözleri Tüylerden Arındırma

Özellikle bazı uzun tüylü ırklarda göz çevresindeki kıllar gözün içine girip gözlerde sürekli irritasyon yaratabilir ve korneada hasara, enfeksiyonlara sebep olabilir. Eğer kedinizin tüyleri gözlerine girecek kadar uzadıysa, bu tüyleri dikkatli bir şekilde kestirmeniz gerekmektedir. Bu tüyler ince ve kısa olsalar bile, korneada ufak tefek çiziklerin oluşmasına neden olabilirler ve bu durum da kedinizde ciddi ağrılar oluşturarak sağlık sorunların oluşmasına yol açabilirler. Hatta çok ileri giderek kedinizin görüş kaybı yaşamasına da neden olabilirler. Bu nedenle kedinizin gözüne giren tüyleri kestirmelisiniz. Ancak bunu yaparken sadece yuvarlak başlı makas kullanmaya özen gösterin! Böylelikle kedinizin ani hareket etmesi sonucunda gözü herhangi bir şekilde yaralama riskiniz olmaz.

Irk Yatkınlıkları

Bazı kedi ırkları göz problemlerine maalesef ki daha yatkındır. Bu ırklar genellikle brakiosefalik ırklardır. Anatomik yapılarından dolayı doğuştan itibaren bu ırklarda sürekli olarak göz yaşı akıntısı görülmektedir. Bu akıntılar göz çevresinde ve burun çevresinde kuruyup birikir. Bu ortamda mayalar üreyebilir ve ara ara enfeksiyonların oluşmasına sebep olabilir. Bu ırklardan birine sahipseniz, kedinizin göz çevresini veteriner hekiminizin önerdiği uygun solüsyonlarla temizlemeniz gerekmektedir.

Gözü Koruma

Kedinizi şampuanlamayı, yıkamayı ya da tıraş etmeyi düşünüyorsanız koruyucu ve steril bir göz bandı kullanabileceğinizi belirtelim. Kediniz büyük ihtimalle gözündeki bu banttan hoşlanmayacaktır ancak birkaç dakikalık mızmızlanma haftalarca sürecek ağrıdan daha iyidir. 🙂

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde göz çapaklanması nasıl geçer?

Kedilerde gözler nadir olarak çapaklanır ve akar. Genel olarak bu durumun bir ya da iki gün içerisinde geçmesi beklenir. Eğer kedinizin gözlerinde akıntı ya da çapaklanma fark ederseniz, kaynamış ve ardından soğutulmuş ılık suyu pamuğa dökerek gözlerini silebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu işlemi poşet çaylar ile de yapabilirsiniz.

Kedi göz damlası günde kaç kez kullanılır?

İlk olarak veteriner hekiminiz önerdiği takdirde göz damlası kullanabileceğinizi belirtelim. Kullanılan damlaya göre  damla sayısı değişmesine rağmen günde iki kez ve en az on gün kullanmanız gerekebilir.

Kedi gözü enfeksiyonu kendi kendine geçer mi?

Kedilerde göz enfeksiyonları, en yaygın hastalıklardan biridir. Bazı enfeksiyonlar kendi kendine kolayca geçerken, bazıları ise gözün kaybedilmesine sebep olabilecek kadar ciddi bir hastalıklar olabilir.

Kedimin göz enfeksiyonu olup olmadığını nasıl anlarım?

Enfekte gözün bir kısmını kaplayan iltihaplı bir üçüncü göz kapağı, hapşırma, burun akıntısı ve diğer solunum sıkıntısı belirtileri, kırmızı gözler, aşırı göz kırpma, gözleri ovuşturmak, gözlerden gelen berrak, yeşil ve sarı akıntı gibi belirtileri kedinizde gözlemliyorsanız en kısa süre içerisinde veterinere gitmeniz gerekmektedir.

Bu Makale İlginizi Çekebilir!

Bebeklerin Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bebeklerde gerek gözyaşı kanallarının dar olması gerekse hassas bünyelerinin enfeksiyona yatkın olması, sık sık çapaklanmalara sebep olabiliyor. Bu durumda yenidoğan bebeklerin göz temizliği ayrı bir önem gerektiriyor. Peki, bebeklerde göz temizliği nasıl yapılır? Yenidoğan bebeklerin çapakları nasıl temizlenir? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde göz temizliği ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.

Yenidoğan Bebeklerin Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Annelerin, yenidoğan bebeklerinde en sık gördüğü manzaralardan biri de gözlerindeki çapaklanmalardır. Çoğu zaman uzun uykudan kaynaklandığı ve doğal bir göz salgısı olduğu düşünülen çapaklar, bazen doğum sırasında anneden bebeğe geçen enfeksiyonun bir işareti olabiliyor. Bazen ise enfeksiyon olmamasına rağmen, bebeğin göz kanallarının henüz dar olması sebebiyle tıkanmalar gerçekleşebiliyor. Ayrıca bebeklerde sık görülen göz nezlesi ve kirpik dibi iltihabı da çapaklanmayla belirti verebiliyor. Buradan da anlaşılacağı üzere, yenidoğan bebeklerin gözlerindeki çapaklanmalar bazen önemli bir enfeksiyonun işareti olabileceği gibi bazen de kanalların henüz dar olması sebebiyle meydana geliyor. Dolayısıyla bebeklerin gözündeki çapaklanma fark edildiği anda, sorunun enfeksiyon kaynaklı olup olmadığını anlamak için ilk olarak bebeğin doktoruna danışılması gerekir. Zira enfeksiyon durumlarında antibiyotikli göz damlaları kullanılması gerekebilir.

Yenidoğan Bebeklerin Gözündeki Çapaklar Nasıl Temizlenir?

Yenidoğan bebeklerde çapak temizliği için öncelikle ellerin hijyenik hale getirilmesi gerekir. Bunun için ellerinizi sabun ile en az 20 saniye yıkanıp kurutun. Ardından daha önce kullanılmamış bir gazlı bezi, kaynatıp soğuttuğunuz suya batırarak ıslatın. Islattığınız gazlı bez yardımıyla bebeğinizin göz pınarından dışarıya doğru nazik bir şekilde temizleme işlemini yapabilirsiniz. Çapakların göze kaçmasını önlemek için temizleme işleminin mutlaka dışarıya doğru olması gerekir. Ayrıca bebeğinizin gözüne kaçma ihtimalinden dolayı pamuk vb. ayrışabilecek materyaller kullanmayın. Hijyen için her göze ayrı bir gazlı bez kullanmaya dikkat edin. Temizleme esnasında bebeğinizin gözlerine zarar verebilecek ovalama işleminden uzak durun.

Bebeklerde çapak temizliği için en ideal zaman banyo sonrasıdır. Çünkü banyo esnasında buharla birlikte yumuşayan göz çapakları daha kolay temizlenir. Temizlik işlemini bebeğin ihtiyacına göre günde iki üç kere yapabilirsiniz. Ancak uzun süre geçmeyen, iltihaplı görünen akıntılarda doktora başvurmayı ihmâl etmeyin.

Bunu da Okuyun: Bebeklerin Ağız, Göz, Burun ve Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerin Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Göz Çapaklanması İçin Anne Sütü Kullanılabilir mi?

Halk arasında anne sütünün, bebeklerin gözlerindeki çapaklanmaya iyi geleceği düşünülmektedir. Zira anne sütünün antibiyotik etkisi oluşturacağına inanılıyor. Anne sütünün içeriği her ne kadar güvenli olsa da bu konuyla ilgili yapılan bilimsel bir çalışma bulunmuyor. Bebeğinizin gözünde oluşan çapaklanmayı anne sütü ile temizlemeden önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı İçi Masaj Tedavisi

Yenidoğan bebeklerin çoğunun gözyaşı kanalında tıkanıklık görülmektedir. Bu durum kendisini şişlik ve kızarıklık ile belli eder. Aynı zamanda tıkalı olan göz çevresinde yoğun çapaklanmalar oluşur. Tedavide öncelikle enfeksiyonun gerilemesi için antibiyotik damlalar kullanılır. Ayrıca ebeveynlere, 1 yaşa kadar her gün uygulanması istenen masaj teknikleri öğretilir. Masaj tedavisi bebeklerin çoğunda yüz güldürücü sonuçlar elde edilmesini sağlar. Ancak masaja rağmen iyileşmeyen bebeklere sondalama işlemi önerilebilir. Yaklaşık 5 – 10 dakika süren sondalama işleminde, metal bir sonda ile kanalın genişletilmesi amaçlanır. Kanal yeterince genişlemezse işlem ikinci kez tekrar edilebilir. Probing olarak da blinen sondalama, oldukça kısa süren, basit bir işlemdir. Bebeğin görme dokuları için herhangi bir risk yaratmamaktadır. Peki, gözyaşı kanalı tıkanıklığında masaj nasıl yapılır?

Masaj tedavisi düzenli olarak yapıldığında 1 yıl içinde gözyaşı kanalının genişlemesine yardımcı olur. Burada masajın nasıl yapılması gerektiğini, bebeği muayene eden doktor gösterecektir. Ancak masaj hareketlerinin genel olarak burun kökünden aşağıya doğru sıvazlama şeklinde olduğu söylenebilir. Günde 3 – 4 kere, ortalama 5’er dakika yapıldığında masaj tedavisinin başarı oranı %95 civarıdır.


Bunu da Okuyun: Düz Kafa Sendromu Nedir?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası