samut otu faydaları / Dereotunun faydaları ve zararları nelerdir? - TV41 - Kocaeli HaberTV41 – Kocaeli Haber

Samut Otu Faydaları

samut otu faydaları

Faydalarını Okuyunca Sevmeyen Kalmayacak: Dereotu

Akdeniz, Batı Afrika, Asya ve Güney Rusya ülkelerine özgü bir bitki olan dereotu yemeklere verdiği keskin lezzeti ile dikkat çeker. Tohumları da yemeklerde kullanılan dereotu ülkemizde de sık kullanılan lezzet ve aroma verici bitkiler arasındadır.

Zeytinyağlı yemeklerde ve salatalarda daha sık kullanılan dereotu taze ya da kurutulmuş olarak tüketilir. Kendine has bir aromaya sahip olan bitki yemeklere kullanıldığında farklı bir lezzet sağlar.

Börek, çörek, poğaça, tuzlu kurabiye ve keklerde de kullanılan dereotu sofraları süsleyen mezelerin de ana çeşnisidir. Çorbalarda, cacıkta, bakla, kabak yemeği ve dolmaların aranılan lezzeti olan dereotu farklı aromasının yanı sıra sağlığa faydaları ile de önem taşır. Özellikle dereotu tohumu ile hazırlanan çay ilaç niyetine kullanılabilir.

dereotu

Dereotu Nedir?

Latince adı anethum graveolens olan dereotu maydanozgiller familyasına ait çalı görünümlü bir bitkidir. Yörelere göre börek otu, durak otu, tarhana otu ve tere otu gibi isimlere sahip olan dereotu bitkisi ülkemizde yaygın olarak yetişir.

Yeşil ya da mavi-yeşil renkli gövdeye sahip olan dereotu, hoş kokulu, tüysü yapraklı ve narin yapılıdır. Ana gövdeden dallara ayrılan yapısı ile minyatür bir çalıyı andıran bitki tohumundan yetiştirilir ve ilkbahar aylarında yeşermeye başlar. Yaz mevsimi ortalarında sarı renkli hoş kokulu dereotu çiçeği açmaya başlar.

Taze olarak birçok yemekte ve salatalarda kullanılan dereotunun yaprakları kurutularak baharat olarak tüketilir. Sağlığa yararlı ve lezzetli bir bitki olmasının yanı sıra dereotu etrafa yaydığı keskin kokusu sayesinde çevresinde yer alan zararlı böcekleri uzaklaştırır.

Dereotu Besin Değeri Nedir?

Kendine has özelliklere sahip olan dereotunun bir demeti yaklaşık olarak 40 gramı 7 kalori içerir. A ve C vitamini açısından oldukça zengin bir bitki olan dereotunun bir tutamı yetişkinlerin günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak %40’ını karşılar.

Aynı şekilde dereotunun A vitamini içeriği ise yetişkin bir insanın günlük A vitamini ihtiyacının % 43’ünü karşılar. E vitamini, folik asit vitaminleri ve potasyum, demir, kalsiyum, fosfor mineralleri açısından da zengin olan dereotu, ferula asidi, kloren asidi, kahve asidi, amin ve eterik yağ gibi flavonoidler açısından da zengindir.

Özellikle kalsiyum içeriğinin yüksek olması dereotunun sütün alternatifi olarak görülmesini sağlamaktadır. İnek sütünün bir porsiyonunda 117 miligram kalsiyum bulunurken dereotunun bir porsiyonunda yaklaşık olarak 208 miligram kalsiyum bulunmaktadır.

Dereotunun Faydaları Nelerdir?

  • Ağız kokusu çekenlerin yemeklerle beraber ya da yemeklerden sonra bir tutam dereotu yemeleri önerilir. Dereotunun kendine has keskin aroması ağız kokusu sorunlarını ortadan kaldırır.
  • Sindirim problemleri yaşayan ve hazımsızlık sorunu olanların dereotu tüketmeleri önerilir. Dereotunun mide ve bağırsak gazlarını giderici etkisi vardır.
  • İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler vücutta oluşan zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur. İdrar söktürücü olarak dereotu tüketilebilir.
  • Düzenli dereotu tüketimi uykusuzluk ve hıçkırığı önler.
  • Menopoz dönemindeki kadınların bu dönemi atlatmalarına yardımcı olur.
  • Yüksek kalsiyum içeriği kemik erimesine iyi gelir.
  • Emziren annelerin süt kalitesini ve sütün gelmesini arttırır.
  • Kan basıncını düşürür ve yüksek tansiyon hastalarının tansiyonlarını düzenler.

Dereotu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

  • Dereotu tiroit fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkindir. Tiroidin yavaş çalışması sonucu oluşan hipotiroid ve tiroidin hızlı çalışması sonucu oluşan hipertiroid hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Tiroid hormonu yetersizliği sonucu oluşan guatr hastalığının tedavisini destekler. Ayrıca tiroid bezinde oluşan nodüllerin yok edilmesinde etkin bir rolü vardır. Dereotunun tirodleri düzenleyici fonksiyonu aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır.
  • Hemoroid problemi yaşayanların öğün öncesi dereotu suyu tüketmeleri önerilir. Dereotu tekrar hemoroid oluşumunu engeller.
  • Adet sancılarının hafiflemesini sağlayan dereotu aynı zamanda çok iyi bir adet söktürücüdür.
  • Dereotunda yer alan öjenol adlı fenol bileşiğin diyabet hastalarında şeker düşürücü etkiye sahip olduğuna dair araştırmalar vardır.
  • Dereotu tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyon hastalarının düzenli olarak dereotu tüketmeleri önerilir.
  • Emziren annelerin sütlerinin kalitesini arttırır ve sütlerinin erken azalmasını önler. Taze dereotundan elde edilen dereotu yağı emziren annelerin göğüs yaralarına iyi gelir.

Dereotu Kürü ve Dereotu Diyeti

Vücuda sağladığı yararları nedeniyle mucizevi bir bitki olarak tanımlanan dereotu, doğru kullanılırsa kilo vermede da faydalı olabilir. Özellikle dereotu kürü uygulandığında hem vücutta oluşan ödem ve toksin maddeler dışarı atılır hem de tiroid hormonlarının düzenli çalışması sağlanarak metabolizmanın daha hızlı çalışması sağlanır.Ayrıca dereotunun idrar söktürücü etkisi kilo vermede etkin bir rol oynar.

Dereotu kürü için kullanılan dereotunun taze olması gerekir. Dereotu kürü için bir kase yoğurt, bir adet limon ve bir bağ dereotu yeterlidir. Dereotu sirkeli suda bekletilerek tamamen yabancı maddeden arındırılır. İnce ince kıyılarak üzerine limon suyu sıkılır ve yoğurt eklenerek karıştırılır.

Dereotu kürü sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte tüketildiğinde yağların yakımını hızlandırır. Yüksek lif içeriğine sahip bir bitki olduğu için yemek öncesi ve yemeklerde dereotu tüketimi tokluk hissini arttırarak zayıflama yardımcı olur.

Dereotu Yetiştiriciliği

Tek yıllık bir bitki olan dereotu tüm dünya ülkelerinde yetişebilir. Ilık iklim sebzesi olan bitki genellikle ilkbahar- sonbahar aylarında yetiştirilir. Besin maddeleri açısından zengin toprakları seven dereotu, çok sıcak ve çok soğuk bölgeler ve iklimler dışında her mevsim yetiştirilebilir.

Dereotu tohumları doğrudan tarlaya ekilebilir. Dereotu tohumları ekilmeden önce tarlanın yabancı otlardan temizlenmesi gerekir. El ile rüzgarsız havalarda tohum ekme işlemi gerçekleştirilir. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde ideal dereotu ekim zamanı mart ayıdır. Tohumlar ekildikten sonra toprak üzerine iyice bastırılmalı ve toprak iyi sulanmalıdır. Tahmini 7-21 gün içerisinde dereotu tohumları çimlenmeye başlar.

Dereotu Nasıl Kurutulur?

Dereotu taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak baharat ya da çay şeklinde de tüketilebilir. Dereotu kurutma işleminden önce bol su ile yıkanır. Yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Dereotu sapı isteğe göre kurutulabilir. Doğranan dereotu temiz bir bez üzerine yayılarak kurutmaya bırakılır. Kurutma işlemi için güneş almayan serin bir ortam gereklidir.

Güneş ışığı altında dereotları rengini kaybederek solar. Dereotunun rengini koruması ve yeşil kalması için ışıksız bir ortam uygundur. 3-4 gün içinde kuruyan dereotları kuru ve temiz cam bir kavanoza alınarak saklanabilir. Dereotu saklama kabının güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilmesi ve hava almamasına dikkat edilmesi gerekir. Optimum koşullarda dereotu kuru olarak 6 ay saklanabilir.

Dereotu Fiyatı Ne Kadar?

Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen dereotunu kendi bahçeniz varsa bahçenizde yoksa saksıda yetiştirebilirsiniz. Taze dereotu fiyatı oldukça uygundur. Pazarda, manavlarda, büyük ve küçük alışveriş merkezlerinde kolayca ulaşabileceğiniz dereotu bağ olarak satışa sunulur. 1 bağ dereotu fiyatı 0,5 lira ile 1,5 lira arasında değişiklik gösterir.

Dereotunun yaklaşık olarak %80’i sudur. Bu yüzden 5 kiloluk taze dereotundan bir kilogram kuru dereotu elde edilir. Kuru dereotu evlerde baharat ve çay olarak kullanılır. Ticari olarak da dereotu kurusu kuşyemi ve hazır gıda sektöründe kullanılır. Kuru dereotu fiyatları ise markasına, imalat şekline göre 100 gramı 5 lira ile 150 lira arasında değişiklik gösterebilir.

Dereotu ile Renk Katabileceğiniz 3 Leziz Tarif

1) Mis kokulu Dereotlu Poğaça ile çay keyfinizi şölene dönüştürün

Dereotunun kendine has kokusunu ve aromasını damaklarda hissettiren dereotlu poğaça, kahvaltı ve ara öğünlerin en lezzetli seçeneklerinden biridir. Bol miktarda dereotu ve peynir kullanılarak hazırlanan fırından yeni çıkmış dereotlu poğaçanın tadına bakmak isterseniz mutlaka denemelisiniz. Mükemmel bir çay keyfi için pratik ve leziz bir seçenektir. Mısır Unlu ve Dereotlu Poğaça Tarifi

2) Toksinlerinizi atmanın en lezzetli yolu dereotlu salata öğünlerinizi zenginleştirir

Sağlığın lezzetle buluştuğu muhteşem dereotlu salata, içerdiği antioksidan bileşenlerin zeytinyağı ve cevizle buluşması sonucu çok daha faydalı bir hale gelir. Öğün aralarında ya da öğünlerle birlikte kendiniz ve aileniz için detoks etkili dereotlu salata hazırlayabilirsiniz. Dereotlu Cevizli Salata

3) Dereotlu pilav ile sofralarınızı renklendirin

Pirinç pilavından sıkılanlar için harika bir seçenek olan dereotlu pilav, hem renk olarak hem de lezzet olarak harika bir alternatiftir. Çok fazla baharat katmadan dereotunun keskin lezzetini damaklarda hissettiren Dereotlu pilav misafirleriniz için farklı bir lezzet durağı olabilir. Havuçlu Dereotlu Şehriye Pilavı

Dereotu ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Dereotu Ne İşe Yarar?

Dereotu aromatik tadıyla dünyada pek çok mutfakta yaygın olarak kullanılır. Türkiye’de mutfakların özellikle zeytinyağlı yemeklerini süslemek için tercih edilir. Salatalar, turşular, bazı sulu yemekler ve çorbalar da dereotunun girdiği diğer lezzetlerdir. Güçlü aroması sebebiyle seveni kadar sevmeyeni de çok olan dereotu, koyu yeşil yapraklı sebzelerden biridir. Kereviz (Apiaceae) ailesinden gelen bitkinin botanikteki adı ise Anethum graveolens’tir. Akdeniz, Batı Afrika ve Rusya’ya özgü gibi görünse de dünyada pek çok mutfakta kendisine yer bulur. Dereotu tohumu ekildiği takdirde bahçede kolaylıkla yetiştirilebilen bu bitki güneş ışığını sever.


Dereotunda Hangi Vitaminler Bulunur?

Dereotu vitamin ve mineral zengini otsu bir bitkidir. “Dereotunda hangi vitaminler var?” merakına karşılık bu bitkinin A, B1, B6, C, D ve E vitaminleri bakımından güçlü olduğu söylenebilir. Dereotu faydaları vitaminlerin yanı sıra bileşiklerden de gelir. Limonen, karvon, anethofuran, kemferol, vicenin gibi bileşikler, potasyum, sodyum, çinko, manganez, selenyum, folat, demir ve manganez gibi minerallerin yanında dereotunu faydalı kılar.

Dereotunun Besin Değerleri Nelerdir?

Dereotu besin değeri açısından bir tablo ile özetlenebilir. 100 gram dereotunda şunlar bulunur:

  • Protein: 3.5 g
  • Total yağ: 1 g
  • Karbonhidrat: 7 g
  • Toplam diyet lifi: 2 g
  • Kalsiyum: 208 mg
  • Demir 6.6 mg
  • Magnezyum: 55 mg
  • Fosfor: 66 mg
  • Potasyum: 738 mg
  • Manganez 1.3 mg
  • C vitamini: 85 mg
  • A vitamini: 7717 IU

Dereotunda günlük almanız gereken folat miktarının yüzde 38’ini, riboflavinin yüzde 17’sini alırsınız. Dereotunun tüm faydalarını görmek istiyorsanız satın alırken ve aldıktan sonra saklarken dikkatli olmalısınız. Peki dereotu nasıl saklanır? Yaprakları koyu yeşil, sarı olmayan bir demet dereotu alın. Daha sonra bir kağıt havluya gevşek bir şekilde sarın ve buzdolabınızda kapaklı bir kapta tutun. Taze dereotunu 2-3 gün bu şekilde saklayabilirsiniz. Kuru dereotu tazesinden daha dayanıklıdır. Dereotunu ayrıca alır almaz yıkayıp, kurutup hızlıca dondurabilirsiniz. Dondurucuya atmadan önce ağzı hava almayacak şekilde bir torbaya koyun.

Dereotunun Faydaları ve Zararları

Dereotunun gücüne güç katan vitamin, mineral ve bileşikler limonsu tada sahip bu otun bağırsaklardan kemiklere kadar pek çok faydasını ortaya çıkarır. Dereotu faydaları şöyle açıklanabilir:

Kan Şekerini Düzenler: Biyoaktif bileşen eugenol, kan şekeri seviyelerinin dengede olması konusunda etkilidir. Bu sayede anti-diyabetik bir özellik gösteren taze dereotunun tüketilmesiyle insülin üretimi aktive olur. Nişastanın glikoza parçalanmasını azaltmaya yardım ederken ani kan şekeri yükselmeleri önlenmiş olur. Araştırmalar dereotunun tip 2 diyabetin hem yönetilmesinde hem de önlenmesinde önemli bir yere sahip olduğu gösterilmiştir.

Kalp Sağlığını Korur: Dereotundaki flavonoidler kalp sağlığını korumada ve felç riskini azaltmada önemli roller oynar. Sınırlı araştırmalarda dereotunun LDL yani kötü kolesterol üzerinde çarpıcı etkileri olduğu belirtilmiştir. Kolesterolün düşürülmesi kalp sağlığını korumadaki öncelikli tedbirlerdendir.

Kemikleri Güçlendirir: Kemiklerin sadece kendileri için var olduğun düşünmeyin. Kemikler kaslar, organlara da şekil ve destek verdiği için önemli bir yere sahiptir. Kemikleri güçlü kılan vitamin, mineral ve bileşikler de dereotunda kalsiyum, demir, D vitamini, tiamin, riboflavin ve lif olarak karşımıza çıkar. Kemiklerde hücre büyümesi ve yenilenmesini sağlarken vücut yapısının sağlıklı gelişimini destekler. Dereotu tükettiğinizde kalsiyum emilimi artarken kemik kaybı ve osteoporoz (kemik erimesi) gibi kronik hastalıkların önlenmesinde fayda sağlar. 

Enfeksiyonu Önler: Antioksidan ve C vitamini içeriği eski zamanlardan beri dereotunun mikroplarla savaşma ve vücudu enfeksiyonlardan korumak için güçlü kılar. Anti-mikrobiyal dereotu yaprakları, bakteri ve mikropları vücuttan uzak tutarken yaraların tedavisi ve iyileşmesinde önemli rol oynar. Öksürük, soğuk algınlığı, halsizlik, yorgunluk gibi sorunlara karşı genel bir canlanma ve iyileşmeye yardım eder.

Bağışıklığı Artırır: Tabii ki vitaminler, vitaminler ve bileşiklerden bahsederken bağışıklıktan bahsetmemek imkansız. Çünkü antioksidan ve biyoaktif bileşikler, dereotunun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde söz sahibi yapar. Vücudun mikroplarla savaşma yeteneği güçlü bir bağışıklıkla artar. Dereotu, farklı enfeksiyonları önlemede güçlü anti-bakteriyel, anti-viral ve mantar karşıtı bir özellikle gösterir.

Sindirimi Destekler: Sağlıklı bir sindirimde önemli bir rol oynayan dereotu, gaz giderici olarak bilinir. Şişkinlik, gaz ve hazımsızlık gibi mide ve sindirim sorunlarını önleme konusunda yardımcı olabilir. Lifli yapısı dereotu faydası olarak kabul edilir. Çünkü dereotundaki diyet lifleri, bağırsak hareketliliğini teşvik ederek kabızlığa karşı destekleyicidir. Ayrıca dereotundaki antasit özellik, midedeki aşırı asit oluşumunun önüne geçilmesini önleyebilir. Böyle besinler daha iyi sindirilir ve hazımsızlık, ülser, gastrit gibi rahatsızlıkların tedavisine destekçi olarak kabul edilir. Hazımsızlık ve mikrop kaynaklı ishal durumlarında da dereotu yardımcı olabilir. 

Ağrıları Dindirebilir: Güçlü bileşikler sayesinde dereotu, anti-inflamatuar ve ağrı giderici kabul edilir. Özellikle artrit ve eklem ağrılarında etkili olabilen dereotu iltihaplara karşı da tedavinizi destekleyebilir. Kas spazmları ve ağrılı kasları rahatlatmak için dereotunu beslenmenize ekleyebilirsiniz. Romatoid artrite karşı olumlu etkileri kabul edilir. Ayrıca kadınların adet sancıları için de etkili olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Solunumu Rahatlatabilir: Güçlü anti-inflamatuar, antibiyotik ve anti-astım özellikleri dereotunu, solunum sorunu çeken kişiler için tüketilebilir yapar. Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrısı, grip gibi sorunlara karşı önemli bir rol oynar. Akciğerler, göğüs, burun boşlukları içindeki balgam partiküllerini inceltip gevşetir. Böyle nefes alıp vermek kolaylaşır. Bronşit, astım gibi hastalıkların iyileşme sürecinin hızlanmasında destekçidir. 

Ferah Bir Nefes Verir: Dereotu tohumu faydaları nefes üzerinde hissedilebilir. Dereotu tohumu ve yaprakları nefes tazeleyici olarak bilinir. Dereotundaki uçucu yağların anti-mikrobiyal, dezenfektan, antioksidan özelliği ağız enfeksiyonlarını hafifletmeye yardımcı olurken, serbest radikallerin diş etlerine ve dişlere verdiği zararı aza indirebilir. Sağlıklı bir ağız için bu bitkinin gücünden yararlanabilirsiniz.

Dereotu Uyku Yapar mı?

Dereotu yapraklarındaki flavonoidler ve B grubu vitaminler sayesinde uykusuzluğu karşı etkili olabilir. Günlük beslenmenizde tüketeceğiniz dereotu, vücutta belli hormonların ve enzimlerin salgılanmasını aktive ederek sakinleştirici bir etki yaratır. Aynı zamanda stres hormonu olarak nitelendirilen kortizol seviyesini de düşürmeye yardım eder. Stres seviyesinin düşmesiyle huzurlu ve kaliteli bir uyuyabilirsiniz. Dereotunun anti-depresan etki gösterdiği de bilinir.

Dereotu Zayıflamaya Yardımcı mıdır?

Dereotu kalori bakımından oldukça düşüktür. Bu nedenle “Dereotu zayıflatır mı?” sorusunu akıllara getirebilir. Peki dereotu kaç kalori? Gerçekten zayıflamaya yardımcı olabilir mi? 1 tatlı kaşığı kuru dereotu 3 kaloridir. Taze 100 gram dereotu ise yaklaşık 43 kaloridir. Karbonhidrat miktarı düşük olduğundan kilo verme amacıyla yapılan diyetlerinizde yardımcı bir rol oynayabilir. Ancak “Dereotu zayıflatır” iddiasında bulunmak doğru değildir. 

Dereotu Nasıl Tüketilmeli?

Taze kıyılmış dereotunu salatalarınıza ve yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Dereotu salatası olarak ince ince doğradığınız dereotlarını dilerseniz maydanoz, nane gibi otlarla karıştırıp yapabilirsiniz. Bol limon ve biraz zeytinyağı ile tatlandırabilirsiniz.

Dereotunu cacığınıza ekleyebilirsiniz. Pişirdiğiniz balık yemeklerinizde dereotunu kullanabilirsiniz. Fırında yaptığınız patates gibi kök sebzelerde çeşni olarak kullanabilirsiniz.

Dereotu ile lezzetli omletler yapabilirsiniz.

Ayrıca çorbalarınıza ve soslarınıza dereotu ile lezzet verebilirsiniz. Dereotu tohumlarını ise baharat olarak kullanabilir, isterseniz kurduğunuz turşularınıza ilave edebilirsiniz. Yine tohumlarla dereotu çayı yapabilirsiniz.

Kuru dereotu kullanmak isterseniz aktardan satın alabilirsiniz. Ancak unutmayın kuru dereotu taze dereotundan daha acı ve güçlü bir tada sahiptir. Bu nedenle doğru miktarda kullanmanız gerekir.

Dereotu tüketmek için karbonhidrata başvurmayın. Dereotu poğaça gibi ürünler yapıp gereksiz kalori almayın. 

Dereotu yan etkiye sebep olabilir. Dereotu zararları burada ortaya çıkar. Dereotu fazla tüketilmesi halinde alerjik reaksiyon olarak ishal, mide bulantısı, kusma, ağızda kaşıntı, dilde ve boğazda şişlik yapabilir. Havuca alerjisi olanlar kişilerin bir kısmında dereotuna da alerji gelişebilir. Bunun yanı sıra lityum kullanan diyabet hastaları ve iki hafta içinde ameliyat olacak kişiler, dereotu içeren takviyeleri kullanmadan önce doktora danışmalıdır. Emziren ve hamile kadınlar ise bu tip takviyeleri kullanmamalıdır. Hamile kadınlarda düşük riskini artırabilir. Bazı araştırmalar tiroit hastalığı olanlar için dereotunun zararlı olabileceğini söylerken bazıları dereotunun hem hipotiroidi hem hipertiroidi olanlara faydalı olabileceğini belirtir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Dereotunun faydaları ve zararları nelerdir?

Bilimsel olarak Anethum graveolen olarak bilinen dereotu, yüzlerce yıldır mutfaklarda ve tıp alanında kullanılmıştır. Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir. Akdeniz bölgesi, İskandinavya ve Güney Rusya'ya özgüdür. Yıllık bir bitki türüdür ve Apiaceae cinsinin bir üyesidir.

Bu küçük bitki, esas olarak içerdiği flavonoidler, mineraller ve amino asitlerden gelen önemli tıbbi özelliklere sahiptir. Flavonoidler, vicenin ve kaempferol içerir. Vicenin hücreleri radyasyonun neden olduğu hasara karşı korurken kaempferol anti kanser özelliklerine sahiptir. Vitamin ve minerallere gelince, dereotu A ve C vitaminleri ile demir, folat ve manganez gibi minerallerde bol miktarda bulunur.

Dereotu bazı çorbalar ve soslar için baharat, garnitür veya ana bileşen olarak kullanılabilir.

Şimdi, dereotunun potansiyel sağlık faydalarını daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

DEREOTUNUN FAYDALARI

Sindirimi destekler zayıflamaya yardımcı olur

Dereotunun kendisi bir mezedir ve bu nedenle, mutfaklarda yaygın olarak kullanılmaktadır. İçinde bulunan uçucu yağlar uyarıcıdır. Safra ve sindirim sularının salgılanmasını aktive ederler. Bu yağlar ayrıca bağırsağın peristaltik hareketini uyarır, bağırsak hareketlerinin geçişini kolaylaştırır ve kabızlığı giderir. Dereotu ayrıca, içerdiği liflerden dolayı uzun süre tok tutucu özelliği ile diyetlerde kilo vermeyi destekler ve kolaylaştırır.

Uykusuzluğu önler

Dereotunda bulunan uçucu yağlar kendine özgü ve güçlü özelliklere sahiptir. Aynı anda uyarıcı, yatıştırıcı ve hipnotiktirler, yani sakinleşmeyi teşvik ederler. Dereotunun uçucu yağlarında bulunan flavonoidler ve vitamin-B kompleksi, sakinleştirici ve hipnotik etkileri olan bazı enzimlerin ve hormonların salgılanmasını aktive ederek insanların iyi bir gece uykusu çekmesine yardımcı olur.

Kemik sağlığını korur

Dereotunun kalsiyum içeriği, kemik kaybı ve kemik mineral yoğunluğunu korumada önemli bir unsurdur. Osteoporoz milyonlarca insanı etkiler ve diğer önemli mineraller ile birlikte kalsiyum, kemiklerin uygun şekilde büyümesi, gelişmesi ile kemiklerin onarımında da anahtar bir bileşendir.

Diyabeti yönetir

Dereotu uzun zamandır diyabet ve insülin düzeylerinin yönetimi ile ilişkilendirilmiştir. Bu alanda, özellikle insan denekler üzerinde yapılan araştırmalar, kortikosteroidin neden olduğu diyabette serum lipitleri ve insülin düzeylerindeki dalgalanmaların azaltılmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Aşırı gazı önler

İyi bilinen bir karminat olarak, dereotu aşırı gazın meydana getirdiği rahatsızlık durumunun önlenmesine yardımcı olabilir. Gaz rahatsız edici bir durum değildir, ancak gazın aşırı birikimi, göğüs bölgesindeki hassas organlar üzerinde baskı yaptığında tehlikeli bir duruma yol açabilir. Bir karminer, sindirim kanalı boyunca aşağı doğru gazı emer ve vücudun rahatlamasını sağlar.

Bağışıklığı artırır

Dereotu uzun zamandır antimikrobiyal aktivite ile ilişkilendirilmiştir. Vücuttaki çok sayıda mikrobiyal enfeksiyonun yanı sıra ciltte açık yaralara veya küçük kesiklere yol açabilecek enfeksiyonları önlediği görülmüştür.

Hıçkırığı yatıştırır

Hıçkırıklar çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelir, ancak esas olarak gazların yemek borusundan yukarıya doğru çıkmasıyla oluşur. Bunun dışında ikinci neden bazı alerjiler, aşırı duyarlılık, hiperaktivite ve sinir bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Dereotu bu durumlarda gazların dışarı atılmasına yardımcı olur ve ayrıca gaz oluşumunu azaltır. Ayrıca dereotu bir yatıştırıcı olarak alerji, hiperaktivite veya sinir bozuklukları nedeniyle ortaya çıkan hıçkırığın ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

İshali giderir

İshal esas olarak iki şeyden kaynaklanır; hazımsızlık ve mikrobiyal etkenler. Hazımsızlık açısından, dereotu çok iyi sindirim özelliklerine sahip olduğu için oldukça yararlı olabilir. İkinci olarak dereotunda bulunan, monoterpen ve flavonoidler mikrobik enfeksiyonları engelleyerek ishali tedavi etmeye yardımcı olur.

Dizanteriyi tedavi eder

Dizanteri temel olarak mantar enfeksiyonlarından kaynaklanır. Dereotundaki uçucu yağ doğal dezenfektandır ve mantar enfeksiyonlarını etkili bir şekilde önlemeye yardımcı olur.

Artrit ağrılarını hafifletir

Dereotu uzun zamandır anti-enflamatuar bitki olarak bilinir, bu da iltihabi ve romatoid artrit, gut ve artrit gibi hastalıklara bağlı ağrıları azaltmaya yardımcıdır.

Menstruasyonu (adet kanaması) düzenler

Dereotu yağında bulunan flavonoidler, doğada uyarıcı ve emmenagogiktirler, bu da, kadınlarda menstrüel siklusların korunmasına yardımcı olan belirli hormonların salgılanmasında uyarıcı görevi görürler.

Solunum bozuklukları tedavisi

Dereotu, solunum sisteminde histaminlere bağlı olarak gelişen alerjiler veya öksürüklerin temizlenmesine yardımcı olur.

Taze nefes ve ağız sağlığı

Dereotunun tohumları ve yaprakları mükemmel ağız ve nefes spreyi olarak kullanılabilir. Dereotu uçucu yağları antiseptik ve antibakteriyel özellikleri içerir. Bu özellikler nedeniyle dereotu ağzınızın tamamını etkili bir şekilde dezenfekte edebilir ve ağız sağlığını korur. Dereotundaki antioksidanlar ayrıca serbest radikallerin neden olduğu diş eti ve diş hasarını en aza indirir. Dereotu ayrıca dişlerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek kalsiyum bakımından da zengindir.

Kanseri önler

Serbest radikaller, birçok hastalığın bir numaralı nedenidir. Kanser de dahil olmak üzere ölümcül hastalıklara neden olabilir. Dereotu, antioksidan moleküllerin vücuda zarar verebilecek oksitlenmiş moleküllere tutunmasını sağlayan glutatyon-S-transferaz enzimini tetikleyen bir bileşik olan monoterpenleri içerir. Bu antioksidan aktivite askorbik asit, alfa-tokoferol ve kuersetin ile benzerdir. Dereotunun, serbest radikallerle savaşan hem anti-inflamatuar hem de analjezik özellikleri bulunur. Dereotu sigara dumanında ve kömürleşmiş etlerde bulunan benzopiranlar gibi karsinojenleri nötralize eden kemo koruyucu bir gıda olarak kabul edilir.

Kemikleri güçlendirir

Kalsiyum kemiklerin gelişmesi ve kırık kemiklerin onarımında hayati bir unsurdur. Bir çorba kaşığı dereotu tohumu 1/3 bardak sütte bulunan kalsiyum içerir. Kalsiyum kemik yoğunluğuna katkıda bulunur ve sizi osteoporoz ve diğer kemik hastalıklarından korur.

DEREOTUNUN OLASI ZARARLARI

Dereotunun aşırı tüketime bağlı olarak bazı yan etkileri olabilir. Bunlar;

- Cilde tatbik edildiğinde bazen tahrişe neden olabilir. Taze dereotu suyu cildi güneşe karşı hassas hale getirebilir. Bu durum güneş yanıkları ve cilt kanseri hastaları için bir risk teşkil eder.

- Hamilelik döneminde dereotunun tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu yüzden doktorunuza danışmanızda sağlığınız açısından fayda vardır.

- Bazı besinlere karşı alerjisi olan kişilerde alerjiye neden olabilir.

Dere otunun faydaları nelerdir? 1 hafta boyunca dereotu tüketirseniz ne olur?

Dere otunun faydaları nelerdir? 1 hafta boyunca dereotu tüketirseniz ne olur?

Yemeklerin yanında limon sıkıp salata olarak tüketilen dere otunun aslında insan sağlığına birçok faydası vardır. Asya kökenli olan dere otu aynı zamanda yoğurt ve sarımsakla tüketilerek zayıflamaya yardımcı olur. Güçlü kokuya sahip olan dere otu hakkında merak ettiklerinizi sizler için araştırdık. Peki Dere otunun faydaları nelerdir? 1 hafta boyunca dereotu tüketirseniz ne olur? İşte soruların yanıtı:

Yemeklerde ve salatalarda kullanılan dere otunun hem yaprak hem de tohum şeklinde tüketebilirsiniz. Yüzyıllar boyunca bu ot bitkisel tedavide kullanılmıştır. Özellikle eski Mısırlıların bu otu parfüm ve kozmetik ürünlerin yapımında kullanıldığı biliniyor. Eski Yunan tarihinde ise savaşta yaralanan askerlerin yaralarını iyileştirmek için kullanılırmış. Uzmanlar bu faydalı otun yararlarını anlamak için bir hafta boyunca düzenli tüketilmesi gerektiğini öneriyor. Ülkemizde genellikle dere otu kurutularak tüketilir. Maydanozgiller ailesine ait olan dereotu Bir kültür bitkisidir. Kendiliğinden yetişen dere otu tadı ve kokusu sayesinde cacık ve et yemeklerinde sıklıkla kullanır. Bazı yörelerde yağı çıkartılarak kullanılan dere otu içerdiği uçucu yağlar sayesinde vücuttaki toksinleri temizler. Anavatanı Asya olan dere otunun iki çeşidi bulunmaktadır. Yabani ve bahçe olan dere otunun ayrımı iyi yapılmalı aksi halde yabani dere otu zehirlenmelere yol açar. Ege mutfağında yemeklere hoş koku versin diye taze taze üzerlerine atılır.

dere otu

dere otu

DERE OTUNUN FAYDALARI NELERDİR? BİR HAFTA BOYUNCA DERE OTU TÜKETİRSENİZ NE OLUR?

- Yapraklarının ucunda uçucu yağ içeren bu ot safra ve sindirimdeki sıvı oranını artırır. Aynı zamanda bağırsaklardaki peristaltik maddeleri de hareketlendirerek kabızlık gibi rahatsızlıkların riskini azaltır.

- Flavonoidler ve B vitaminleri sinirlerdeki hücreleri azaltarak vücudun sakinleşmesini sağlar. Bu özelliği sayesinde melatonin hormonun daha fazla salgılanmasını sağlar ve gece uykularını düzene sokar. 

ağız ve diş sağlığını korur

ağız ve diş sağlığını korur

- Dere otunun içerisindeki kalsiyum sütteki kalsiyum oranından daha fazladır. Bu özelliği sayesinde kemik gelişimine 2 kat daha faydası olan bu otu uzmanlar özellikle gelişim çağındaki çocukların ve hamile kadınların tüketmesi gerektiğini önerir.

- Yapılan araştırmalarda akarsulara yakın yetişen dereotunun antidepresan ve analjezik maddeler bakımından oldukça zengin olduğu tespit edilmiştir. Bu özelliği sayesinde dereotu depresyon gibi rahatsızlıklarda doğal ilaç olarak kullanılmıştır.

dere otunun faydaları

dere otunun faydaları

- Dereotu aynı zamanda kandaki insülin değerlerini de düzenlediğinden şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği besinlerden biridir.

- Dereotunun kadınlara da oldukça faydası vardır. Özellikle ay başında yaşadıkları sancılara iyi gelen dereotu aynı zamanda bu ayn döngüsünü düzenler ve iltihaplı hücreleri de bu yolla atmalarında yardımcı olur.

- Eski çağlarda dezenfekte ilacı olarak kullanılan bu ot vücuttaki tüm mikrobu bir hafta boyunca vücuttan idrar yolu ile atar. 

- Ağız ve diş sağlığını koruyarak, ağız kokusu ve diş iltihaplanmalarını da önler. Özellikle düzenli tüketildiğinde dişleri beyazlatır.

dere otu zayıflama

dere otu zayıflama

DERE OTU NASIL TÜKETİLİR?

Dere otunu isterseniz çiğ bir şekilde tüketebilirsiniz. Üzerine limon ve tuz döktüğünüz de  iltihap söktürücü etkisi oluşturur. Ya da kurutulmuş dere otu yapraklarını çay gibi demleyebilirsiniz. Günde bir barda bu çaydan içerseniz uykunuzu düzenlersiniz. Çorbalarınıza ve yemeklerinize hem lezzet hem de şifa olarak katabilir.

8 saat aç kalarak kilo verilir mi? 3 haftada 15 kilo verdiren kalıcı diyet

İLİŞKİLİ HABER

8 saat aç kalarak kilo verilir mi? 3 haftada 15 kilo verdiren kalıcı diyetÇizgili modeller nasıl kombinlenir?

İLİŞKİLİ HABER

Çizgili modeller nasıl kombinlenir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası