araba klima gazı nasıl doldurulur / Klima Gazı Dolumu – Bayındır Otomotiv Lastik

Araba Klima Gazı Nasıl Doldurulur

araba klima gazı nasıl doldurulur

Araç kliması bakımı

Aracınızın kliması, özellikle mevsim geçişlerinde düzenli olarak kontrol gerektiren strandart bir donanımdır. Araç kliması bakımı sırasında gerekirse; polen filtresi değişimi, klima gazı dolumu, klima gazı kaçak tespiti, klima bakteri temizliği, klima kompresörü ve klima termostatının bakımları yapılır.

Araç klimasının görevi

  • Yolcu kabinindeki ısıyı istenilen seviyede sabit tutar.
  • Havanın nemini azaltır.
  • Toz ve kirleri filtreler.
  • Araç kliması sürüş konforunu arttırarak, sürüş esnasında dikkatin dağılmasını engeller.

 

Klima gazı dolumu ne sıklıkta yapılır?

Araç klima sistemi her sene düzenli olarak kontrol edilmeli, en az 2 yılda bir de klima gazının yeniden doldurulması gerekir.

Düzgün çalışmayan ve bakımı yapılmamış klima sisteminin zararları nelerdir?

Düzgün çalışmayan klima sistemi aracın motorunu zorlayarak yakıt tüketimini arttıracağı gibi, sürüş konforunu da azaltır. Araç klima sistemindeki filtrelerde zamanla küf ve bakteri oluşabileceğinden, araç içinde kötü kokular oluşabilir ve lejyoner hastalığı gibi bir çok hastalığın oluşma riski artacaktır.

Otomobil Klima Gazı Dolumu ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Bunaltıcı yaz sıcakları geldiğinde arabaların motoru kadar kliması da yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu sistemin sürekli kullanılması zamanla bazı problemlerin oluşmasına neden olabiliyor. Bu problemler kimi zaman kötü kokular kimi zaman da yetersiz soğutma şeklinde sürücülerin karşısına çıkarak onları zor durumda bırakıyor. Eğer siz de klimanızdan ferah bir soğukluk yerine kötü kokular alıyorsanız bu durum klimanızın bakım zamanının geldiğini gösteriyor. Tabii bundan daha kötü bir durum daha var. Kimi klimalar kötü koku yaymak bir yana dursun, dışarıdan aldığı havayı bile soğutmayacak duruma gelebiliyor. Bu problem ise genellikle otomobillerdeki klima gazı miktarının yetersizliğinden kaynaklanıyor. Otomobilinizin klimasında bu tarz problemlerle karşılaşıyorsanız endişelenmenize gerek yok; her ikisinin de çözümü var. Peki klimalar yeteri kadar soğutmadığında veya kötü kokular yaydığında neler yapmak gerekiyor?

Otomobil klima gazı nasıl doldurulur?

Arabanızdaki klima eskisi kadar soğutmuyorsa yapılması gereken tek şey en kısa sürede klima gazı dolumu yaptırmak. Klima gazı dolum işlemini kendi başınıza da yapmanız mümkün; ancak zahmetli ve tehlikeli bir işlem olduğu için dolum işleminin yetkili servislerde işin ehli ustalarca yapılması daha güvenli. Çünkü klima gazı dolumu profesyonel bir şekilde bir makine yardımıyla yapıldığında sizin yapamayacağınız işlemleri de gerçekleştiriyor. Bunlardan bazıları mevcut klima gazının vakumlanarak haznenin tamamen boşaltılması, yağ basınç testi ve kaçak kontrolü olarak özetlenebilir.

Gaz dolum işlemi kaputun altındaki ve hava filtresinin arkasındaki klima gazı bağlantı noktalarından yapılıyor. Kaputun altındaki nokta tahliye için diğeri de dolum için kullanılıyor. Gaz dolum makinesindeki bağlantı boruları bu noktalara bağlanıyor ve arabanın marka modeli girilerek dolum işlemi başlatılıyor. Gaz dolumu yaptırırken güvenilir bir servise gittiğinizden emin olmanız gerekiyor.

Yaklaşık yarım saat süren vakumlama ve gaz dolumu işleminin ardından aracınızın klimasını kontrol ederek yola devam edebilirsiniz. Dahası arabanızın klima gazını doldurduktan sonra detaylı bir bakım yaparak klimanızla ilgili problemlerin tamamını giderebilirsiniz.

Otomobil klimasına nasıl bakım yapılır?

Arabanızdaki klima sistemiyle ilgili problemler her zaman gaz dolumu gerektirecek kadar teknik olmayabilir. Eğer klimanızdaki tek problem kötü koku salınımı ise klima bakımı yapmanız yeterli. Bu işlemi kendi imkanlarınızla da halledebilirsiniz.

Söz konusu klima bakımı olduğunda en önemli bölümü polen filtresi oluşturuyor. Polen filtreleri içeriye alınan havadaki partikülleri ve toz parçacıklarını süzerek aracın içine temiz bir hava girmesini sağlıyor. Uzun süreli kullanımlardan sonra filtreleme özelliğini yitiren bu parçanın değiştirilmesi gerekiyor. Polen filtresini değiştirirken yeni filtrenin karbonlu olduğundan emin olmalısınız. Filtre üzerindeki karbon bakterilere yapışarak onları yok etmeye yarıyor. Polen filtreleri ortalama 10 bin kilometrede bir değiştirilse de oldukça maliyetsiz olan bu parçayı daha kısa periyotlarla kontrol etmeniz faydalı olabilir. Polen filtresi çoğu otomobilde torpido bölmesinin arkasında bulunuyor.

Klima bakımıyla ilgili bir diğer nokta da havalandırma delikleriyle alakalı. Klimanın yayılan kötü kokular genellikle havalandırma kanallarında biriken bakterilerden kaynaklanıyor. Bakteriler sıcak ve nemli ortamlarda üremeye yatkın olduğu için klima havalandırma kanalları bunun için mükemmel bir ortam oluşturuyor. Klimanızdaki havalandırma deliklerini bakterilerden nasıl temizleyeceğinizi düşünüyorsanız bir klima temizleme spreyi almanız yeterli. Satın aldığınız klima temizleme spreyini havalandırma deliklerine sıkarak kokuya neden olan bakterileri yok edebilirsiniz. Ancak temizlik spreyini kullanırken bazı adımlara dikkat etmeniz gerekiyor:

  • Spreyle temizleme işleminden önce klimanın yaklaşık beş dakika boyunca sıcak ve yüksek modda çalıştırılması gerekiyor. Böylece spreyin etki gücünü daha da artırabilirsiniz.
  • Spreyi hava deliklerine sıkmadan önce klimayı ve aracı kapatmalısınız.
  • Sprey sıkma işleminin ardından klimayı tekrar kalorifer moduna alarak kısa bir süre çalıştırmanız gerekiyor. Ancak bu sefer düşük üfleme seviyesine aldığınızdan emin olmalısınız.
  • Bu işlemlerin ardından hava kanallarını yaklaşık yarım saat dinlendirerek aracınızın klima bakımını tamamlayabilirsiniz.

Araç klima gazı dolumu fiyatları için bilgi ve fiyat araştırması yapan kullanıcılarımıza rehber niteliğinde bir konu hazırladık. Bu konumuzda ilden ile klima gazı dolum fiyatlarını bir araya getirdik. Araba sahipleri bu sayede oto klima gazı dolum ücretlerini güncel bir şekilde görebilecekler. Ayrıca; araba klima gazı kaç gram basılır gibi tüm sorulara cevap vereceğiz. Araç

Araba Klima Gazı Dolumu Fiyatları

yılı itibariyle araç klima gazı dolum fiyatları – TL arasındadır.

Yakın zamanda araç klima gazı dolumu yaptıysanız yorum alanından bizlere fiyat ile birlikte paylaşabilirsiniz.

Oto Ayar

Bu fiyatlar ilden ile, firmadan firmaya göre değişebilmektedir. Alttaki tabloda oto klima gazının dolum ücretlerini illere göre ayırdık. Bu fiyatlar piyasa ortalaması alınarak eklenmiştir. Gideceğiniz iş yerinin fiyatları daha az veya daha yüksek olabilir.

İlKlima gazı dolum fiyatı
Ankara – TL arası
İstanbul – TL arası
Adana – TL arası
Bursa – TL arası
İzmir – TL arası
Antalya – TL arası
Şanlıurfa – TL arası
Konya – TL arası

Araba Klima Gazı Kaç Gram Basılır ?

Araç klima gazı gazının kaç gr olacağı marka ve modele göre değişiklik gösterir. Araçlar ortalama gr aralığında klima gazı alabilir. Şimdi hangi modelin kaç gr klima gazı aldığından bahsedelim. Aradığınız araç listede yok ise yorum kısmından bizlere sorabilirsiniz.

Marka YılKaç Gr
Ford Fiesta klima gazı kaç gramGR
Ford FIESTA VI 1,6TDCIGR
Ford Focus klima gazı kaç gramGR
Peugeot klima gazı kaç gramGR
Renault Fluence klima gazı kaç gram dCiGR
Peugeot klima gazı kaç gram
2,2HDI 2,7HDI/3,0HDI
GR
GR
Renault Clio klima gazı kaç gramCLIO / CLIO II
CAPTUR CLIO IV
CLIO 3 dizel
GR
GR
GR
Dacia Sandero klima gazı kaç gramGR
Fiat Doblo klima gazı kaç gram
GR
GR
Ford Transit klima gazı kaç gramGR
Hyundai Getz klima gazı kaç gramGR

Araba Klima Gazı Dolumu Nasıl Yapılır?

Bu işlem oto klima gaz dolum cihazı ile yapılmaktadır. Cihaza aracın marka ve model bilgileri girilmekte ve gerekli hortum bağlantıları yapıldıktan sonra işlem başlamaktadır.

Araba Klima Gazı Dolumu Ne Kadar Sürer ?

Cihazda marka ve model bilgileri girildikten sonra başlatılır ve ortalama araca göre 45 dakika arası sürebilmektedir.

Oto klima gazı nerede doldurulur?

Her ilde bulunan sanayi sitelerinde veya birçok özel serviste klima gazı doldurulmaktadır. Kısa bir araştırma yaparak konumuza ait yakın yerler de klima gazı dolumu yapan yerleri bulabilirsiniz.

Oto klima gazları her yıl %5 oranında azalabilirler. Klima gazı olmadığında araç doğal olarak klimadan soğuk üflemeyecektir. Klima hortumlarında, radyatöründe bir kaçak ve sızıntı olmadığı sürece klima gazı kolay kolay bitmemektedir. Klima sistemi kontrolü sonrasında herhangi bir kaçak ve sızıntı gibi durumlar yok ise klima gazı dolumu yapılır ve klima aktif hale getirilir.

Oto Klima Gazı Bittiği Nasıl Anlarız?

Araçta klima gazı bittiğinde sürücü bunu basit bir kontrol ile anlayabilir. Bunun için öncelikle aracın kliması çalıştırılmalıdır. Daha sonra klima gaz boruları gözlenmelidir. Eğer borular buzlanmaya başladıysa ya da karlanma durumu oluştuysa gaz bitmiş demektir. Bu durumda soğutma işlemini yerine getiremeyecektir. Klima gazı her yıl yüzde 10 kadar azalma yapar. Eğer çok daha fazla bir düşüş varsa kaçak olabilir. Şayet aracınızın klimasında belirgin bir şekilde performans düşüşlüğü hissediyorsanız gayet doğal olarak klima gazını kontrol etmeniz gerekir. Bu sorunun kaynağı kuvvetle muhtemel klima gazı eksikliğidir. Burada daha isabetli bir karar vermek için tamircinize uğramanızda fayda vardır.

Oto Klima Gazı Eksik Olursa Ne Olur?

Klima gazının bittiği noktada klima çalışmayacaktır. Klima açılsa dahi gaz olmadığı için klima soğutma yapmaz. Bu durum özellikle yaz aylarında sürücüleri oldukça etkileyecektir. Çünkü yaz aylarında uzun yolculukları klimasız yapmak sürücüleri ve yolcuları zorlayacaktır. Bu nedenle yaz gelmeden önce klimanın gazı kontrol edilmelidir. Gazın bittiği durumda ise servise başvurmak en doğrusu olacaktır. Bu aşamada oto klima gazı eksikliği doğrudan aracınızın klimasının performansına etki edecektir. Bundan dolayıdır ki aracınızda bir şekilde klima gazı eksikliği sorunu varsa bu sorunun biran önce gidermenizde fayda var!

Klima Gazı Kaç Yılda Bir Değişir?

Klima gazının bitim tarihi aracın kullanıldığı iklime göre değişiklik gösterecektir. Fakat standart bir şekilde kullanıldığında klima gazı yıllık yüzde 10 oranında azalacaktır. Kabaca 3 yıl içinde gazın bir kısmı biteceğinden artık eskisi kadar efektif olmayacaktır. 5 yıldan sonra ise performansı alt düzeylere inecektir. Tahmini 7 yıl içinde de tamamen bitecektir. Esasında klima gazıyla ilgili net bir tarih vermekten ziyade bu tarz eksikliklerin klima kullanımına bağlı olarak değişebileceğini ifade etmek gerekmektedir.

Araç Klima Gazı Neden Kaçar?

Klima gazı zaman içinde azalan bir üründür. Yani bitmesi doğaldır. Ama tamamen dolu bir klima gazı kısa süreler içinde büyük boyutlarda eksiliyorsa arıza var demektir. Büyük ihtimalle klima gazı boruları kırılmış ya da çatlamıştır. Ayrıca kış aylarında klima yağı devridaim yapmayacağından sızdırma sorunları görülebilir. Bunun önüne geçmek için klima kışın birkaç defa çalıştırılmalıdır.  Özellikle aracınızda klima gazı kaçağı vara bu sorunu bir an önce gidermelisiniz. Çünkü bu tarz bir sorunun varlığı doğrudan aracınızın klimasına etki eder.

Gazı Biten Klima Çalışır Mı?

Klima gazı ile soğutma verimi arasında ilişki vardır. Gaz bittikçe klimanın performansı düşecektir. Klima gazı bittikten sonra ise klima hiçbir şekilde soğutmayacaktır. Eğer klima gazı olmayan klima çalıştırılmaya devam ederse bu durumda kompresör sistemi zarar görebilir. Bunun yaşanmaması için klima soğutmadığında kapatılmalıdır. Servise gidilmeli ve klima gazı seviyeleri kontrol edilmelidir. Özetle gazı biten klima çalışsa dahi soğutma işlemi yapmayacaktır. Bundan dolayı bu tarz bir sorun varsa hızlı bir şekilde tamir ettirmeniz gerekmektedir.

Klima Gaz Dolumu Nasıl Yapılır?

Araç sahipleri için klima olmazsa olmazdır. Yolculuğun rahat geçmesi için klimanın tam randımanlı çalışması gerekir. Zaman zaman araç kliması yeterince soğutmaz veya ısıtmaz. Klima gazı eksikliği klima gazı dolumu gerektirir. Tabii en çok merak edilenlerden biri de klima gaz dolumu işleminin fiyatıdır.

Klima gazının eksik olduğu nasıl anlaşılır?

klima gaz dolumu

Normal durumlarda oto klima gazı eksilmez ve bitmez. Klima gazının eksilmesi olağan bir durum değildir. Klima gazı eksiliyorsa ya klimada arıza vardır ya da klima boruları çatladığı için sızıntı yapıyordur. Klima gazının eksilip eksilmediğini anlamanın kolay bir yolu vardır. Klimanın dış ünitesindeki ince borulara bakarak karlanma olup olmadığına bakın. Karlanma varsa klima gazı eksiktir. Bunun dışında klima yeterli soğutmayı ve ısıtmayı yapamıyorsa klima gazının eksik olduğu veya bittiği düşünülebilir. Klima gazı eksikliğinin ve nedeninin tespiti uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Klima gaz dolumu nasıl yapılır?

Oto klima gaz dolumu, her araç kullanıcısının yapabileceği kadar kolay bir işlem değildir. Tecrübeli değilseniz gaz dolumu işlemini bir teknik servise yaptırmalısınız. Teknik servis önce klimanın arızasını tespit edip klimanın tamirini yapmalıdır. Daha sonra klima gaz dolum işlemine geçilebilir.

Klima gaz dolumu, bir gaz tankı ve dolum cihazıyla yapılabilir. Dolum cihazları aracın marka ve modeline göre gerekli miktarda klima gazını otomatik olarak klimaya basar. Araç klimalarında kullanılan farklı gaz çeşitleri vardır. Eski araçlarda genel olarak R22 gazı kullanılırken yeni araçlarda daha çok R gazı kullanılır. R22 gazı R’a göre daha eski olsa da günümüzde hâlâ kullanılmaktadır ve daha ucuzdur.

R22gaz dolumu yapılırken gazın ne kadar eksik olduğu ölçülür ve dolum cihazı ona göre gaz basımı yapar. R kimyasal ve likitten oluştuğu için hangisinin azaldığı bilinemez. Bundan dolayı gaz dolumu yapılırken klimada kalan gaz salınır, vakum yapılır, klima boşaldıktan sonra gaz basılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası