hamileyken uçağa binmek / Hamilelikte uçağa binmemesi gereken kişiler - Acıbadem Hayat

Hamileyken Uçağa Binmek

hamileyken uçağa binmek

Hamileler i&#;in u&#;ağa binmek g&#;venli mi?

Kulaktan dolma yanlış bilgiler ve gebelik kaynaklı haklı çekincelerden dolayı hamile iken uçak yolculuğu yapmak çoğu kez endişeye neden oluyor. Uçak firmaları da, hamile olduğunu beyan eden kadınlardan uçabilir raporu istemesi de bu endişeyi biraz daha artırıyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burak Yücel şunları söyledi: “Günümüzde ufak, kısa mesafe uçakları dışında hemen hemen tüm uçaklar kabin basınç ayarlı oldukları için uçak yolculuğu kanama, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ya da erken doğum öyküsü gibi anneye veya gebeliğe ait yüksek risklerin olmadığı durumlarda son derece güvenlidir. İkiz ya da daha fazla gebeliğiniz yok ise, yukarıdaki risklerden birine ya da birkaçına sahip değilseniz, hamileliğinizin haftasına kadar kabin basıncı ayarlı uçaklar ile yolculuk yapabilirsiniz. gebelik haftasından sonra havayolu şirketleri hamile kadınları uçuşlarına almamaktadır. Bunun nedeni anne ya da bebek açısından ortaya çıkabilecek olan riskler değil, havayolu şirketinin havadayken yaşanacak olan olası bir doğuma karşı aldıkları önlemdir.”

Dr. Burak Yücel, uçak ile seyahatin bebekte sakatlık ve düşük riskini artırdığına dair bir veri olmadığını da hatırlatarak, “Günümüzdeki bilimsel bilgiler ışığında tıbbi bir sorun olmadığı sürece gebelerin haftaya kadar uçak ile seyahat etmelerinde bir sakınca yoktur, diyebiliriz. Uçak yolculuğu yapacak gebelere önerimiz rahat giysiler tercih etmeleri yönündedir. Özellikle gebelikte karın içi basıncın artması nedeniyle herhangi bir yerde uzun süre oturmak bacaklardaki kan dolaşımını etkiler, ayak ve ayak bileklerinde şişmelere neden olabilir. saatte bir ayağa kalkıp koridorda yürüyüş yaparak kan dolaşımı canlandırılabilir. Ayrıca otururken baldır kaslarını gerginleştirerek ayak bileklerini sağa sola hareket ettirerek germe egzersizleri yapılabilir. Okyanus aşırı gibi çok uzun süreli uçuş yapacak gebelere varis çorapları önerilebilir” dedi.

Hamilelerin uçağa binerken alması gereken tedbirler

Yeryüzünde yaşarken üzerimizde hissettiğimiz basınca atmosferik basınç denir ve vücudumuz buna göre ayarlanmıştır; genellikle herhangi bir itme ya da çekme hissetmeyiz. Hamilelikte de anne karnında “amnios” kesesinde, “amniyotik” sıvı içinde yüzen bebek rahim kanalı yolu ile ne itme ne de çekme etkisi ile karşı karşıya kalmaz.


Uçak içinde basınç fazla değişmez

Gökyüzüne doğru havalandıkça basınç azalır ve her 30 metrede 3,5 milibar daha az basınç yani emme gücü olmaya başlar. Uçak seyahatleri 10 bin metre yükseklikte yapılır. Ancak kabin içi basınçları ayarlanır ve yeryüzündeki basınç seviyesine yakın bir basınca getirilir. Bu nedenle uçuş esnasında fazla bir değişiklik hissetmeyiz. Aynı zamanda anne karnındaki bebek de bir basınç değişikliğine maruz kalmaz.

Normal bir hamilelikte havayolu ile seyahatte hiçbir sakınca yoktur. Ancak kabin içi basıncın kaybedildiği durumlarda anne hayatı zaten tehlikedeyken bebek de tehlikeye girer. Ancak böyle durumlarda uçaklarda hemen oksijen maskeleri açılır ve solunuma yardımcı olunurken aynı zamanda uçak alçalarak basınç değişikliğini minimuma indirmeye çalışır.

Uçağa binmemesi gereken hamileler

Kabin içindeki basınç ayarlansa da yine de yeryüzündekinden daha düşük bir basınç oluşur. Bu nedenle tansiyon ve nabız yükselir. Vücutta gerekli yerlere yeterli oksijen taşınmaya çalışılır. Ciddi kansızlığı olan, orak hücreli anemisi olan, plasenta yetmezliği olan ve hipertansif olan hamileler uçuş sırasında uyum sorunu olabilir. Bu nedenle, uçuştan önce mümkünse bu sorunlar düzeltilmeli, değilse uçmaktan kaçınılmalıdır. Çok zorunlu uçuşlarda ise uçuş sırasında ek oksijen solunmalıdır.

Hamileler kaçıncı haftadan sonra uçağa alınmaz?

Havayolu şirketleri tekil gebeliklerde 35 hafta çoğul gebeliklerde 32 haftadan sonra hamile yolcu kabul etmez. 28 hafta ile 35 hafta arasında ise doktor raporu ile uçağa kabul eder. 28 haftadan önce ise herhangi bir rapora ihtiyaç olmayıp annenin beyanı ile uçuşa kabul eder. Bu sınırlamanın amacı doğuma çok az vakti kalmış bebekleri uçakta doğum gibi yetersiz olanakların olduğu bir ortamdan korumaktır.

Uçakta doğan bebeklerin hayatı boyunca ücretsiz uçacağı sıkça söylenir ama gerçek değildir. Doğum sırasında hangi ülkenin üstünden geçiyorsa o ülkenin vatandaşı olacağı da yine yanlış bir bilgidir.

Hamileler uçak yolculuğunda nelere dikkat etmeli?

Hamilelik döneminde uçak yolculuğu yapmak pek çok anne adayını tedirgin eden bir durumdur. Ancak gerekli önlemler alındığında rahat bir yolculuk olabilir. Dikkat edilmesi gereken durumlar şöyledir;

Kan pıhtılaşması

Seyahatler sırasında, uzun süre oturma ve hareketsiz kalma bacaklarda kan pıhtılaşmasına ve akciğerde emboliye yol açabilir. Bu yüzden seyahat sırasında sık sık uçak koridorunda yürünmeli veya bacak kaslarını çalıştıran egzersizler yapılmalıdır. Seyahatten önce basınçlı çorap giyilmesi de alınacak önlemlerden biri olabilir. Ayrıca, bol bol su içmeli ve kanın akışkanlığına destek olunmalıdır. Sıkı pantolonlar yerine bol kıyafetler tercih edilmeli ve emniyet kemeri çok sıkılmayarak dolaşıma engel olunmamalıdır. Ayakkabılar da rahat olanlardan seçilmelidir.

Bulantı ve kusma

İlk 2 ay da en sık karşılaşılan sorun bulantı ve kusmaların uçuş sırasında daha da fazlalaşabilmesidir. Uçuştan önce buna yönelik tedbirleri almak, havalandırmayı açmak ve serin sıvılar içmek işe yarayabilir. Uçuş sırasında ağır ve yağlı besinler yenmemelidir. Durumuzun daha da kötüleşeceğini hissederseniz uçmamanız tavsiye edilir.

Güvenlik kontrolü zararlı mı?

Havaalanı güvenlik kapılarında ki metal detektörü sistemlerinde X ışını kullanılmaz. Bu yüzden hamileler için bir sorun oluşturmaz. Yine de geçmeyip elle aranmayı talep edebilirsiniz. X ışını kullanan diğer sistemlerden geçilmemesi önerilir. Aynı zamanda havada daha fazla UV radyasyon alınacağı ve bebeğin anormal olacağı fikri de doğru değildir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Gebelikte Uçak Yolculuğu

Paylaşın:

Gebelikte uçak yolculuğu, gebelikte seyahatGünümüzde hemen hemen tüm uçaklar kabin basınç ayarlı oldukları için hamilelikte bir sorun oluşturmaz.

Ancak çok küçük uçaklarda, basınç ayarları olmadığı için yüksek irtifada oksijenin azalmasına bağlı sorunlar yaşanabileceği ifade edilmektedir.

Uçak yolculuğu hamilelikle birlikte kanama, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, çoğul gebelik veya erken doğum öyküsü gibi yüksek risk faktörlerinin olmadığı durumlarda gebelik haftasına kadar son derece güvenli olup kişiler havayolları şirketleri tarafından da kabul edilebilmektedir.

Ancak gebelik haftasından sonra pek çok havayolu şirketi hamile kadınları uçaklarına kabul etmemektedir. Bunun nedeni anne ya da bebek açısından ortaya çıkabilecek olan riskler değil, olası bir doğum durumunda havayolu şirketinin havadayken yaşanacak bir doğum nedeniyle risk almak istememesidir.

Uçak bileti satan acenteler, rezervasyon sırasında size hamile olup olmadığınızı ya da beklenen doğum tarihinizin ne zaman olduğunu sormazlar, ancak uçağa binmek üzere kapıya yöneldiğinizde tatsız bir sürprizle karşılaşabilirsiniz.

Eğer beklenen doğum tarihinize bir hafta ya da daha az kalmış ise havayolu şirketi sizi uçağa almama hakkına sahiptir.

THY web sitesinden aldığım bilgiye göre;

• 7 ayını (28 hafta) bitirmiş hamile yolcular kendi doktorundan aldığı "Uçakla Seyahatinde Sakınca Yoktur" ibaresi yer alan bir rapor ile seyahat edebilirler.

• Bu raporun tarihi 7 günden eski olamaz.

• 7 aya (28 hafta) kadarki hamile yolcuların seyahatinde ise yolcu beyanı esastır.

İşte Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Uçağa biniş sırasında sorun yaşamamak ve hatta uçuşu kaçırmamak için doktorunuzdan "uçak yolculuğu yapmanızda bir sakınca olmadığına" dair bir rapor alıp bunu tüm uçuşlarınız sırasında yanınızda taşımanız uygun bir davranış olacaktır.
  • Bu raporda muayene olduğunuzun ve "72 saat içinde doğumun başlayabileceğine ilişkin bir bulguya rastlanmadığı"nın belirtilmesi özellikle hamileliğinizin son dönemlerindeyseniz yararlı olabilir.
  • Herhangi bir yerde uzun süre oturmak bacaklarınızdaki kan dolaşımını etkiler ve ayak ile bileklerde şişmelere neden olabilir.
  • Bu nedenle her saatte bir ayağa kalkıp koridorda yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı canlandırmalısınız. Bu kısa yürüyüşler sırasında bacaklarınıza germe egzersizleri de yaptırabilirsiniz.
  • Yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.
  • Germe egzersizleri için oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın, topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetice çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın.
  • Hamilelik sırasında yapılan uçak yolculuklarında uzun süre rahatsız bir pozisyonda hareketsiz oturmak "tromboz (damar içi pıhtısı)" ve varis riskini arttırır. Uçuş süresince özel varis çorabı giymeniz bacaklarınızdaki kan dolaşımını destekler ve damarların şişmesini engeller.
  • "Dehidratasyon" yani vücudun susuz kalması durumu gebelik için oldukça zararlı bir durumdur. Özellikle yaz günlerinde seyahatleriniz sırasında bol miktarda sıvı almaya özen gösterin ancak musluktan akan suları asla içmeyin.
  • Eğer yanınızdaki koltuk boşsa ya da uçak içinde yan yana iki boş koltuk bulabilirseniz uzunca oturarak ayaklarınızı kaldırabilirsiniz.
  • Uçaktaki kabin basıncı ayaklarınızda şişmeye de neden olabilir. Ayakkabılarınızı çıkararak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Yürüyüş sırasında rahat ve sağlıklı olmasa da uçuş süresince terlik veya rahat bir ayakkabı giymeniz rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Sıkça endişelenen ve sorulan sorulardan birisi de havaalanına girerken geçilen güvenlik kapı ve detektörlerinin bebeğe zarar verip vermediğidir. Hava alanlarının girişindeki detektörler metal detektörüdür ve X ışını ile çalışmazlar. Bu nedenle bu kapılardan güvenle geçebilirsiniz.
  • Uçak yolculukları genelde rahatsız koltuklarda yapılan sıkıcı seyahatlerdir. Hamilelik döneminde yolculuk esnasında çok daha çabuk sıkılabilirsiniz. Hamileliğinizin özellikle son dönemlerinde çok mecbur kalmadıkça uçak yolculuğundan kaçının.
  • Özellikle yurtdışı uçuşlarda gittiğiniz yerdeki sağlık koşullarını ve sunulan sağlık hizmetlerini de araştırıp bilmenizde yarar vardır.

İlgili Linkler:

Araba yolculuğu ile ilgili bilgiler için tıklayınız   >>>
Otobüs ve Tren yolculuğu ile ilgili bilgiler için tıklayınız   >>>

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası