hamilelerde kalp çarpıntısı neden olur / Hamilelikte Çarpıntı Neden Olur? | Tüp Bebek Tedavisi | Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Hamilelerde Kalp Çarpıntısı Neden Olur

hamilelerde kalp çarpıntısı neden olur

Hamilelikte kalp çarpıntısı neden olur? Gebelikte kalp çarpıntısı ve nefes darlığı nasıl geçer?

Kalp, hayat boyu çarparak vücuda gerekli oksijen ve kanı doku ve organlara ulaştırır. Sürekli gerçekleştiğinden kişiler kalp atışını hissetmezler, ancak farklı bir nedenden kaynaklanan kalp ritminin yüksek hızda atması sonucu kişiler kalp atışını hissedebilir. Kalp çarpıntısı anormal bir kalp atışı demektir. Sağlıklı kişilerde genellikle fiziksel aktivitelerle birlikte kalp çarpıntısı meydana gelir. Bununla birlikte kalp çarpıntısı; göğüs ağrısı, göğüste yanma, sıkışma, bayılma ve baş dönmesi gibi semptomlara neden oluyorsa acilen hastaneye başvurulması gereken hayati öneme sahip bir durumun varlığını işaret edebilir. Hamilelik döneminde ise kalp çarpıntısı normale kıyasla daha yüksektir. Gebelik döneminde kalp çarpıntısı sebebi olarak artan damar içi sıvı hacmi ve değişen hormon dengelerinden söz etmek mümkündür.

HAMİLELİKTE KALP ÇARPINTISI NEDEN OLUR?

Kalp çarpıntısı ve düzensiz kalp ritmi gebelik döneminin bir parçası olarak kabul edilir. Bu dönemde annenin kan miktarında artış meydana gelir. Bunun nedeni bebeğin oksijen ve besin ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu durumda kalp atışında %20%25 oranında bir artış meydana gelir. Kalbin atış sayısındaki artış ise anne adayları tarafından çarpıntı olarak algılanır.

Hamilelik döneminde nefes darlığı ve kalp çarpıntısı özellikle hamileliğin son aylarında meydana gelmektedir. Son 3 aya girildiğinde vücuttaki kan oranının bir kısmı rahme gider ve vücudunuzun ekstra kana sahip olması, kalbin mevcut kanı hareket ettirerek hızlı bir şekilde pompalamasına neden olur. Bu nedenden dolayı kalp atımınız dakikada fazladan atmaya başlar. Bunların yanı sıra hamilelikte kaygı ve stres, bazı ilaçlara tepki, aşırı kahve ve çay tüketimi ya da yorgunluk nedeniyle zaman zaman kalp çarpıntıları kısa süreli olarak yaşanmaktadır.

HAMİLELİKTE KALP ÇARPINTISI NASIL GEÇER?

Hamilelikte kalp çarpıntısı nasıl geçer? Sorusunun yanıtı kalp ritminden rahatsız olan anne adayları tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Bu durum göğüste artan kalp atımı endişe etmenize neden olur. Kalp atış hızını azaltmak için çarpıntı anında biraz istirahat edebilir ve soğuk su ile yüzün yıkayarak rahatlama sağlayabilirsiniz. Ayrıca eliniz ile hafifçe göz kürelerine basınç uygulayarak çarpıntıyı azaltabilirsiniz.

Hamilelik döneminde çarpıntının diğer nedenlerinden biri de demir eksikliği durumudur. Hamilelik döneminde kan miktarında artış meydana geldiğinden kanın üretimi için demir vitaminine olan ihtiyaçta artmaktadır. Gebelik döneminde kalp çarpıntısının fazla olması anne adayında bir aneminin varlığına işaret edebilir. Bu gibi durumlarda ciltte soluk bir renk, baş dönmesi, yorgunluk, uyku hali gibi belirtiler meydana gelir. Eğer gebelik döneminde kansızlık durumunuz var ise doktorunuz demir içeren ilaçları reçete edecektir. Bu dönemde demirden zengin kuru üzüm, pekmez, kuru baklagiller ve sakatat ürünleri tüketmeniz tavsiye edilir.

HAMİLLELİKTE KALP ÇARPINTISI NORMAL Mİ?

Hamilelikte kalp çarpıntısı çoğu zaman normaldir, ancak sürekli devam eden bir kalp çarpıntısı sonucu sağlığınızda bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Haberimizin başında da bahsettiğimiz gibi Artan kan miktarı kalp atışında hızlanmaya yol açar. Çoğu hamile kadında kalp çarpıntısı görülmektedir.

Hamile kadınlarda nabız yüksekliği kordiyovasküler sistemindeki değişimden kaynaklanabilir. Kalp atışı yani nabız sayısı, kalbin 1 dakikada kaç defa attığını gösterir. Gebelik döneminde nabız sayısı 'a kadar yükselebilir. Gebeliğin yükselmesi ile de nabızdaki artış fizyolojik açıdan doğal bir süreçtir. Ancak gebelik döneminde kalp çarpıntısının altında yatan bazı ciddi nedenler bulunmaktadır. Düzensiz kalp atışına ek olarak aşağıdaki durumlardan bir ya da bir kaçına sahipseniz acilen en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir;

  • Göğüste yoğun ağrı
  • Kanlı öksürük
  • Nefes darlığı
  • Düzensiz bir nabız

Hamilelik süresinde kalp atışının neden olabileceği ciddi sağlık sorunları ise su şekilde sıralanabilir;

  • Troid problemleri
  • Koroner arter hastalıkları
  • Preeklampsi
  • Kalp aritmi
  • Pulmoner hipertansiyon

HAMİLELİKTE KALP ÇARPINTISI BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Gebelik döneminde kalp sağlığı sorunlarının başında ritim bozuklukları gelmektedir. Ritim bozukluğu önceden olanlar ya da gebelikle birlikte meydana gelmesi durumu olabilir. Genellikle gebeliğin ardından geçen kalp çarpıntısı problemleri bazen yaşamı ciddi anlamda tehdit edebilir. Hamilelikte kalp çarpıntısının tedavisinde altta yatan nedene bağlı bir tedavi belirlenir. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlar güvenlidir ve bebek sağlığına zararı dokunmaz. Hamilelikte yaşanan kalp çarpıntıları çoğu zaman bebeğe zarar vermemekle birlikte olası tehlikelere karşı en kısa zamanda doktorunuza gitmeniz gerekir.

Hamilelikte &#;arpıntı varsa dikkat!

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Oluşturulma Tarihi: Şubat 24,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Hamilelik döneminde anne adaylarında görülen kalp çarpıntılarının kansızlığın habercisi olabileceği bildirildi

Haberin Devamı

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan yaptığı açıklamada, hamilelik döneminde, oluşan yeni şartlara uyum sağlamaya çalışan vücutta bazı değişiklikler meydana geldiğini hatırlattı.                                    

Bu değişikliklerin başında kalp ve damar sistemindeki değişikliklerin yer aldığını ifade eden Oğuzhan, şu bilgileri verdi:

”Anne karnındaki bebeğin besin ve oksijen ihtiyacını karşılamak için annenin kan miktarı artar. Daha fazla kanı pompalamak zorunda kalan kalbin işi de fazlalaşır. Bu durum sonucunda kalp atım sayısında yüzde 20 oranında artış olur. Kalbin atım sayısındaki artış anne tarafından çarpıntı olarak hissedilebilir. Bu durumda çarpıntı, anne kalbinin gebelik sürecine uyumunu gösteren normal bir bulgudur. Dolayısıyla çarpıntı ve özellikle gebeliğin son aylarında ortaya çıkabilen hafif nefes darlığı her zaman kalp hastalığına bağlanmamalıdır. Ayrıca özellikle gebeliğin ilk altı ayında görülen hafif tansiyon düşüklüğü normal bir durumdur. Ancak, bu kalp çarpıntıları bazı durumlarda bazı sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Bu konuda bilinçli olunması gerekmektedir.“             

Haberin Devamı

KANSIZLIK HABERCİSİ OLABİLİR

Hamilelik durumunun bazen gizli haldeki kalp hastalığını açığa çıkarabileceğini bildiren Oğuzhan, hamileliğin kalp üzerine getirdiği yükün gizli haldeki kalp hastalığını aşikâr hale getirebileceğini, anne adaylarının yüzde 2´sinde bu duruma rastlandığını belirtti.

Bazı etkenlerin de hamilelik döneminde görülen kalp çarpıntılarını artırabileceğini ifade eden Prof Dr. Oğuzhan, ”Anne adayının kendini fazla yorması, stres, aşırı çay veya kahve tüketmesi kısa süreli çarpıntılara neden olabilir. Bu durum adeta göğüs kafesinde bir kuş kanat çırpıyormuş gibi hissedilir. Çarpıntı esnasında gebenin istirahat etmesi, yüzünü soğuk su ile yıkaması, göz kürelerine el ile hafif basınç uygulaması çarpıntıyı sonlandırabilir. Ancak çarpıntı sık tekrar ediyor ise bir kalp uzmanına başvurması gereklidir“ diye konuştu.

Haberin Devamı

Hamilelik dönemindeki kalp çarpıntılarının kansızlığın da habercisi olabileceğini vurgulayan Oğuzhan, şöyle devam etti:

”Çarpıntı bazen kansızlığın habercisi de olabilir. Gebelerde kan miktarı arttığı için kanın yapımı için gerekli olan demir ihtiyacı da artar. Bu ihtiyaç karşılanamazsa kansızlık oluşur. Bu nedenle hamilelik döneminde normal olarak kabul edilen kalp çarpıntılarının fazla olması, annedeki kansızlık sorununun göstergesi de olabilir. Bu durumda anne adayı yorgunluk, güçsüzlük, baş dönmesi ve sürekli uyumaktan şikayet eder. Rengi soluk görünür. Kansızlık teşhisi tam kan sayımı ile konur. Tedavisinde demir içeren ilaçlar verilir. Ayrıca ilave olarak demir içeriği yüksek olan sakatat, kuru üzüm, kuru baklagiller ve pekmez gibi besinler önerilir.“

Hamilelikte &#;arpıntı olması normal mi? Gebelikte &#;arpıntıyı ne ge&#;irir, anne kalp atışı ka&#; olmalı?

HAMİLELİKTE ÇARPINTI OLMASI NORMAL Mİ?

Böyle bir durumda hamilelikte çarpıntının normal olup olmadığını anlayabilmek için çarpıntının ne demek olduğunu bilmek gerekir.

Kalp çarpıntısı denilen bu durum kısaca ve basitçe kalbin normalden daha hızlı atması demektir. Bu çarpıntı dinlenme durumunda bile hızlı atmaktadır.

Hamilelikte kalp çarpıntısının kan miktarının artmasıyla doğru bir orantısı vardır. Bu miktar normal ve hamile olmayan bir kadına göre %50 artmıştır. Bu artış sayesinde artık kalp hem anne hem de bebek için daha fazla çalışmaya başlamıştır. Bu yüzden de hamileyken çarpıntı olması normaldir. Hatta kalp çarpıntısıyla beraber nefes darlığının olması bile bu dönemde normal görülmektedir.

Hamilelikte çarpıntı olması normal mi Gebelikte çarpıntıyı ne geçirir, anne kalp atışı kaç olmalı

GEBELİKTE ÇARPINTIYI NE GEÇİRİR?

Gebelikte annenin kalbinin daha hızlı atması anneyi tedirgin, huzursuz ve rahatsız edebilmektedir. Aslında normal olan bu durumla başa çıkmak biraz daha zor olabilmektedir. Bu yüzden de gebe kadınlar sürekli bu duruma neyin iyi gelebileceğini araştırmaktadır.

Hamilelikte meydana gelen bu kan hacmindeki artış normalden %25 daha fazla kalp atışı demektir. Gebelikte bu durumu gidermek için anneler soğuk su ile yüzünü yıkamalı ve biraz dinlenmelidir. El ile göz kürelerine uygulanan basınç da gebelikte çarpıntıya iyi gelmektedir.

Gebelikte artan kan miktarının yanında annede bulunan demir eksikliği de çarpıntıya neden olabilmektedir. Bu da anne de kansızlık olduğunu göstermektedir.

Bu durumda gebe kadın üzüm, pekmez, kuru baklagiller ve sakatat gibi demirden zengin besinleri tüketebilmektedir. Aynı zamanda doktorundan reçete ile demir ilaçları alabilmektedir. Bu da gebelikte kalp çarpıntısına kansızlığın hafiflemesiyle iyi gelebilmektedir.

ANNE KALP ATIŞI KAÇ OLMALIDIR?

Öncelikle şu bilinmelidir ki gebelikte annenin kalp atışı hamilelik öncesi olan 70 ve 80 nabız hızı gebelikte 90 ve nabız hızına kadar yükselebilmektedir. Bu rakamlar normal görülmektedir.

Aynı zamanda bebeğin de kalp atış hızı önemlidir. Eğer hamilelik normal ise 7 haftalık bir bebekte kalp atışı dakikada ile arasında olmaktadır. Eğer bu rakam 85 in altına iniyorsa ve ün de üstüne çıkıyorsa doktor bu durum için farklı testler uygulayabilmektedir.

Annede kalp atış hızının normalliğini anlayabilmek için bir de normal insanda kalp atış hızlarına göz atalım. Kalbin dakikada 60 ile arasında atması normal kabul edilir. Fakat bu durum uzun süre spor yapanlar da biraz daha farklıdır. Spor yapan bireylerde kalp kasları güçlenir. Bu da kalbin daha az atarak daha fazla kan pompalamasını sağlar. Dolayısıyla uzun dönem spor yapan bireylerde kalp atış hızı 40' a kadar inebilmektedir. Bu durum spor devreye girdiği için normal karşılanmaktadır.

GEBELİKTE ANNEDE MEYDANA GELEN KALP ORGANINDAKİ DEĞİŞİMLER NASILDIR?

Gebelik sırasında hem annede hem de bebekte çeşitli değişimler meydana gelmektedir. Öncelikle gebelikte annede rahim büyümesi olmaktadır. Bunun yanında annede diyafram yukarı doğru itilmektedir. Bu da kalbin sola ya da yukarı doğru kaymasına neden olmaktadır.

Gebelikte annede meydana gelen kalp organı oranında büyümektedir. Buna bağlı olarak annede kalp atım hızı oranında artmaktadır. Aynı zamanda annede kalp atım hacmi de %24 oranında artmaktadır. İşte gebeyken annenin kalp organında bu değişimler meydana gelmektedir.

HAMİLELİKTE ANNEDE OLAN KALP ÇARPINTISININ NEDENLERİ NELERDİR?

Gebeyken annenin kalp çarpıntısının olması normal görülürken bu durumun bazı nedenleri de olabilmektedir. Hatta bu nedenler kalp çarpıntısını daha da arttırmaktadır. İşte nedenler şöyle sıralanmaktadır:

Gebelikte kalp sağlığı, anne yaşamına ek olarak bebek gelişim ve yaşamını da etkilediğinden daha  fazla önem arz etmektedir. Konya Farabi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hızır Okuyan gebelerin yaklaşık %0,'ünde kalp hastalıkları görülebildiğini belirtti.

Gebelikte anne kan hacmi (%40) ve kalbin pompaladığı kan belirgin olarak (%) artar diyen Uzm. Dr. Okuyan,” Nabız dediğimiz kalp atım hızı da artar. Genellikle normal sınırlarda olmak üzere gebelik öncesine göre tansiyon hafif düşer. Gebelik düşünen anne adaylarının bilinen kalp hastalığı olması durumunda ve kullandığı kalp ilaçları varsa gebe kalmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. Anne adayları gebeliğin riskleri açısından değerlendirilip bu konuda bilgilendirilmelidirler. Çünkü annenin hastalığı gebeliğe engel olup anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokabilmektedir. Ek olarak annenin kullanmakta olduğu ilaçların anne karnındaki bebeğe zararlı etkileri olabilir” dedi.

Yüksek Tansiyon Gebelik Zehirlenmesine Yol Açabilir

 Hipertansiyon ciddiye alınmalıdır, gebelikten önce hipertansiyonu olan ya da gebeliğin haftasından sonra ortaya çıkan gebelik tansiyonu olan hastaların doktor kontrolü altında olması gerektiğine vurgu yapan Uzm. Dr. Hızır Okuyan sözlerine şöyle devam etti:

“ Gebelikte hipertansiyonu kontrol altında tutmak ve egzersiz yapmak çok önemlidir. Aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.  Ayrıca çarpıntı da gebelikte çok sık olabilen kalp rahatsızlıklarındandır. Gebelikte anne kan hacminin artması, vücuda rahim ve bebeğin eklenmesi kalbin yükünü arttırmaktadır. Bu nedenlerle nabzın gebelik öncesine göre yükselmesi ve kalbin pompaladığı kanın da artması sonucu çarpıntı hissi oluşmaktadır. Ek olarak ritim bozuklukları, kansızlık, guatr bozuklukları da  çarpıntıya neden olabilmektedirler.  Çarpıntı şikayeti olan hastalarda altta yatan başka bir neden olup olmadığının anlaşılması için kardiyak açıdan değerlendirme yapılmalıdır. 

     Hamilelik sırasında kalp damarlarında diseksiyon dediğimiz kalp krizine neden olabilen yırtılmalar izlenebilmektedir. Göğüs ağrısı dikkate alınmalıdır. dakikayı geçen baskı şeklinde tipik göğüs ağrısı olan hastalar mutlaka doktora başvurmalıdır. Gebelikte rahimin büyümesi sonucu rahim karındaki toplar damarlara baskı oluşturabilmektedir. Bu durumda bacaklarda şişlik, varis oluşumu ve toplar damardan kanın kalbe gelememesi sonucu tansiyon düşüklüğü bayıma görülebilmektedir. Bu nedenle annenin sırt üstü yatmaması sağ ya da soluna yan yatması, varis varsa varis çorabı kullanması önerilir”

Gebelik Öncesi Kardiyolojik Muayene Önemlidir

Gebe olan ya da gebe kalmayı planlayanlara tavsiyelerde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Hızır Okuyan” Bilinen kalp hastalığı (hipertansiyon, ritim bozukluğu, kalp kapak hastalığı, geçirilmiş kalp operasyonu gibi) mevcut ise, ailesinde 45 yaşından küçük kalp krizi nedeniyle ölüm, hipertansiyon, böbrek yetmezliği varsa, nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı, göğüs ağrısı gibi kalp  şikâyetleri mevcutsa gebelik öncesi mutlaka kardiyolojik değerlendirme yapılmalıdır” dedi.

Powered by Froala Editor

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası