beslenme ve diyetetik dersleri ege / Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Beslenme Ve Diyetetik Dersleri Ege

beslenme ve diyetetik dersleri ege

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ1 + UYGULAMA (Saat)AKTS
BESLENME DESTEK HİZMETLERİBESAltıncı Yarıyıl (Bahar)2 + 03

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI3
YARIYILAltıncı Yarıyıl (Bahar)
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IDoçent Doktor Perim Fatma Türker
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARIBu dersin sonunda öğrenciler;
1) Oral alamayan hastaların beslenme destek yöntemlerini uygulayabilecek
2) Enteral veya parenteral beslenen hastaların enerji, protein ve besin öğelerini hesaplayarak uygun enteral veya parenteral ürünü seçip hastaların diyetlerini ayarlayabilecektir.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİUzaktan Eğitim
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMIÖğrencilerin beslenme destek sistemlerinde teorik ve pratik uygulamaları görüp tanımaları ve bu konuda bilgi ve beceri düzeylerini, analiz yeteneklerini geliştirilmeleri hedeflenmektedir. Ayrıca klinikte beslenme desteği uygulamalarında ekip çalışmasının önemi ve diyetisyenin ekip içindeki rolünü vurgulamaktır.
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Beslenme Destek Sistemleri ve Önemi
2. Hafta Malnütrisyon Tanımı ve Beslenme Durumu Saptama Yöntemleri
3. Hafta Beslenme Durumu Saptamada Kullanılan Yöntemler
4. Hafta Enteral Beslenme Tanımı, beslenme desteği verilme şekli, yöntemleri, komplikasyonları, avantajları
5. Hafta Enteral Beslenme Tanımı, beslenme desteği verilme şekli, yöntemleri, komplikasyonları, avantajları
6. Hafta Parenteral Beslenme Tanımı, beslenme desteği verilme şekli, yöntemleri, komplikasyonları, avantajları
7. Hafta Kullanılan Enteral Ürünler
8. Hafta Kullanılan Parenteral Ürünler
9. Hafta Ara Sınav
Hafta Enteral ve Parenteral Beslenmede enerji, protein ve besin ögesi gereksinmeleri
Hafta Enteral ve Parenteral Beslenmede enerji, protein ve besin ögesi gereksinmelerinin hesaplanması, örnek çözümler
Hafta Enteral ve Parenteral Beslenmede enerji, protein ve besin ögesi gereksinmelerinin hesaplanması, örnek çözümler
Hafta Enteral ve Parenteral Beslenmede enerji, protein ve besin ögesi gereksinmelerinin hesaplanması, örnek çözümler
Hafta Enteral ve Parenteral Beslenmede enerji, protein ve besin ögesi gereksinmelerinin hesaplanması, örnek çözümler
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1)Başoğlu S., Karaağaoğlu N., Erbaş N., Ünlü A. Enteral-Parenteral Beslenme. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, Ankara,
2)Moral A.R. Klinik Nutrisyon. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ayın Kitabı ; 84,
3)Coşkun T., Yurdakök M., Özalp İ. Çocuklarda Enteral ve Parenteral Beslenme. Sinem Ofset, Ankara,

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİAnlatım,Tartışma,Soru-Cevap,Eğitim-Uygulama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Toplam(%)40
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)40
Finalin Başarıya Oranı(%)60
Toplam(%)
AKTS İŞ YÜKÜ
AktiviteSayıSüresi(Saat)İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14228
Final Sınavına Hazırlık5210
Ders Saati14228
Ara Sınava Hazırlık5210
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler
Uygulama717
Toplam İş Yükü85
Toplam İş Yükü / 302,83
Dersin AKTS Kredisi3
Dönem 1DBESD Beslenme İlkeleri - I 22-3-DKIMY Temel Kimya 3113-DBIOL Tıbbi Biyoloji Ve Genetik I 2--2-DENGL İngilizce - I 31-3-DMDCN Anatomi 3-346DFZTR Fizyoloji  3--3-Dönem 2DBESD Beslenme İlkeleri II 22-3-DKIMY Organik Kimya 3-13-DBIOL Tıbbi Biyoloji Ve Genetik II 2--2-DPSYC Psikoloji Bilimi 2--2-DENGL İngilizce'de İletişim – II 31-3-DMATE Temel Matematik 31-3-Dönem 3DBESD Beslenme Biyokimyasi I 3--3-DBESD Besin Kimyasi Ve Analizleri I 32-4-DFZTR Genel Mikrobiyoloji 22-3-DITEC Bilgisayara Giriş 22-3-DUE1 Üniversite Seçmeli Ders I 3--3-DHIST Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi 2--2-Dönem 4DBESD Beslenme Biyokimyasi II 3--3-DBESD Besin Kimyasi Ve Analizleri II 32-4-DBESD Besin Mikrobiyolojisi 22-3-DBESD Sporcu Beslenmesi 2--2-DUE2 Alan Seçmeli ders 2 3--3-DFZTR Halk Sağlığı 2--2-Dönem 5DBESD Ana-Çocuk Beslenmesi 2-23-DBESD Beslenme Durumunun Saptanması 1-22-DBESD Toplu Beslenme Sistemleri - I 3--3-DBESD Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi-I 3-24-DUE3 Universite Seçmeli Ders 3--3-DAE1 Alan Seçmeli Ders 2--2-Dönem 6DBESD Çocuk Hastaliklarinda Beslenme 2-23-DBESD Beslenme Sorunlari Ve Epidemiyoloji 1-22-DBESD Toplu Beslenme Sistemleri-II 3--3-DBESD Hastaliklarda Tibbi Beslenme Tedavisi-II 3-24-DBESD Besin Kontrolü Ve Yasal Düzenlemeler 1-22-DYONT İşletmeye Giriş 2--2-Dönem 7DBESD Klinik Alan Yaz Uygulaması -----DBESD Klinik Beslenme Uygulaması I 3-94-DBESD Toplu Beslenme Sistemleri Uygulaması I 3-94-DBESD Mezuniyet Projesi I 2--2-DBESD Seminer-I 2--2-DMATE Biyoistatistik 2-12-DFZTR Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri 3--2-Dönem 8DBESD Klinik Beslenme Uygulaması II 3-94-DBESD Toplu Beslenme Sistemleri Uygulaması II 3-94-DBESD Mezuniyet Projesi II 2--2-DBESD Seminer-II 2--2-DAE2 Alan Seçmeli Ders 2--2-DAE3 Alan Seçmeli Ders 2--2-

 

 

 

 

DERS İÇERİKLERİ

funduszeue.infoL GÜZ DÖNEMİ

ZORUNLU DERSLER

BES Fizyoloji I () (AKTS:6)

Bu ders; fizyolojiye giriş, hücre fizyolojisi, kan hücreleri ve işlevleri, kas sistemi fizyolojisi, dolaşım sistemi fizyolojisi, immün ve solunum sistemi fizyolojisi, sindirim sistemi fizyolojisi, boşaltım sistemi fizyolojisi, endokrin sistem fizyolojisi, santral sinir sistemi fizyolojisi periferik sinir sistemi ve refleks, duyu sistemi fizyolojisi konularını ele alır.

 

BES Anatomi () (AKTS:6)

Tıp dili terminolojisinin, tüm vücut sistemlerinin morfolojisinin, vücut sistemlerinin işlevlerinin tanımlanmasını içerir.

 

BES Temel Kimya ve Laboratuvar Uygulaması I () (AKTS:6)

Maddenin özellikleri ve ölçümü, atomlar ve atom kuramı, kimyasal bileşikler, kimyasal tepkimeler, sulu çözelti tepkimelerine giriş, gazlar, atomun elektron yapısı, periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri, kimyasal bağ, bağ teorilerini içerir.

 

HIST Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I () (AKTS:2)

Öğrencilere Fransız Devrimi ve Sanayi Devrimi ile başlayan süreçte Türkiye’de yaşanan değişimler, gelişmeler ve önemli olaylar dünyadaki gelişmeler bağlamında aktarılır.

 

TURK Türk Dili I () (AKTS:2)

Temel dil bilgisi kuralları, Kelime çeşitleri, Zamanlar ve anlatım içinde zaman uygunluğu. Dünya dil grupları. Türkçenin dünya dil grupları arasındaki yeri. Sözlü ve yazılı anlatım şekilleri. İmla, noktalama ve yazım kuralları. Doğru cümle kurma, cümle çözümlemesini içerir.

 

INGL İngilizce I () (AKTS:2)

“English File Elementary Student’s Book” kişinin temel dil becelerini kazanarak kendine daha güvenli ve daha etkili bir şekilde iletişim kurmasını sağlayarak iletişim becerilerini ve İngilizce bilgisini geliştirir. Kitaptaki on iki ünite temel İngilizce kelime, dilbilgisi, konuşma ve dinleme konularını kapsamaktadır. İngilizce’yi başlangıç seviyesinden alarak, resimler ve zengin alıştırmalarla dersi ilişkili ve motive edici kılar. Kitap, dış kaynaklı çalışma kağıtları ile desteklenmektedir. Öğrencilerin, derse ve sınıf içi tartışmalara katılarak temel İngilizce becerilerini geliştirmesi beklenmektedir. Bu dersin sonunda, öğrenciler aşağıda belirtilen öğrenim çıktılarını gerçekleştirmiş olacaklardır.

 

ALAN SEÇMELİ DERSLER-I

BES Temel Psikoloji () (AKTS:3)

Psikoloji biliminin tarihsel gelişimi, psikolojide araştırma yöntemleri, duyum ve algı, bilinç, öğrenme, biliş, dil, yaşam boyu gelişim, güdülenme, stres, duygular, sosyal psikoloji, kişilik kuramları ve psikolojik bozukluklar, bilimsel psikolojinin kavram, yöntem ve teorileri içerir.

 

BES Beslenme ve Diyetetikte Temel Kavramlar () (AKTS:3)

Yeterli ve dengeli beslenme; Makro/Mikro besin öğeleri; Öğün, Besin, Besin grupları; Gereksinme kavramı; Biyoyararlılık kavramı; Enerji kavramı, Metabolizma kavramı, Beslenme durumu kavramı; şişmanlık-zayıflık kavramları, ideal vücut ağırlığı kavramı, diyet nedir? Besin zenginleştirme kavramı; Menü kavramı, Vejetaryenlik kavramı; Tuz ve şeker; Beslenme eğitimi ve danışmanlığı kavramlarını içerir.

 

BES Türk Mutfak Kültürü () (AKTS:3)

 

BES Beslenme ve Ekoloji () (AKTS:3)

Bu ders, beslenme ekolojisi, çevre ve ilişkili konuların incelenmesini içerir.

 

funduszeue.infoL BAHAR DÖNEMİ

ZORUNLU DERSLER

BES Fizyoloji II () (AKTS:6)

Bu ders; fizyolojiye giriş, hücre fizyolojisi, kan hücreleri ve işlevleri, kas sistemi fizyolojisi, dolaşım sistemi fizyolojisi, immün ve solunum sistemi fizyolojisi, sindirim sistemi fizyolojisi, boşaltım sistemi fizyolojisi, endokrin sistem fizyolojisi, santral sinir sistemi fizyolojisi periferik sinir sistemi ve refleks, duyu sistemi fizyolojisi konularını ele alır.                                                                                                                                                            

BES Temel Kimya ve Laboratuvar Uygulaması II () (AKTS:6)

Organik bileşikler, yapıları ve izomerleri ile organik kimyasal reaksiyonları içerir.

 

BES İş Sağlığı ve Güvenliği () (AKTS:3)

Ülkemizde iş güvenliğinin genel görünümü ve iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları, iş kazaları gibi temel bilgileri, Türkiye’de iş güvenliği denetiminin örgüt yapısı ve uygulanışını açıklar.

 

BES İletişim Becerileri () (AKTS:3)

Temel etik prensipler; diyetisyenin görev ve sorumlulukları  ile alakalı ulusal ve uluslar arası kanun ve kurallar; beslenme ve diyetetikte ekip çalışmasının önemi,  farklı hasta gruplarında hastalarla kurulacak farklı iletişim yöntemlerinin deneyim ve kuralları hakkında bilginin verilmesini içerir.

 

HIST Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II () (AKTS:2)

HIST dersini alan öğrenciden, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu temel ilkeleri ve Türk Devrimi çerçevesinde,bu düşünceyi akıl ve bilim, çağdaşlık normları içinde millî esaslara göre uyarlayarak ve uygunlaştırarak toplum, birey ve ülke seviyesinde çağdaş sorunların çözümü üzerine sınıflama, betimleme, açıklama, analiz yeteneğini kazanması hedeflenir.

 

TURK Türk Dili II () (AKTS:2)

Türk dilinin ses ve şekil bilgisi, Türkçenin tarihî gelişimi, sunum yapma ve etkili konuşma teknikleri, sözlü ve yazılı edebi türler, imlâ-noktalama işaretleri; sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamalarını içerir.

 

INGL İngilizce II () (AKTS:2)

Genel İngilizce öğretiminin seviyeleri temel alınarak işlenir. Dilbilgisi kuralları öğrencilerin günlük kullanımda en çok ihtiyaç duyacakları yapılar arasından seçilir ve öğretilir. Öğrenciler temel düzeydeki okuma parçalarından ve örnek cümlelerden dilbilgisi kurallarını farkında olmadan öğrenir. İletişime dayalı aktiviteler yardımıyla dilbilgisi kuralları pekiştirilir.

Geçmiş zaman, gelecek zaman, bazı kalıplar (“must”, “can”, “too” ve “either”), sıfatlar, zarflar, düzenli ve düzensiz fiillerle geçmiş zaman, soru kalıpları, vücut kısımları, hastalıklar, duygularımız, ofis araçları kelime bilgisine sahip olmak amaçlanır.

 

ALAN SEÇMELİ DERSLER-II

BES Tıbbi Biyoloji ve Genetik () (AKTS:3)

Canlılar sistemi, biyomoleküller, hücre yapı ve fonksiyonları, enerji metabolizması, genetik materyalin niteliği, DNA paketlenmesi ve kromozomun yapısı, RNA yapı, sentez ve fonksiyonu, genetik kod ve protein sentezi, kalıtımın temel prensipleri ve insanda tek gen hastalıklarında Mendel kalıtımı, hücre döngüsü ve hücre bölünmesi, mutasyon, beslenme ile ilgili genler ve biyoteknolojik ürünlerin önemini içerir.

 

BES Genel İktisat () (AKTS:3)

Temel iktisadi kavramları, teorileri ve yöntemleri tanımlayabilme ve değerlendirebilme, İktisadi sistemleri, karar mekanizmalarını, politikaları ve sorunları tanımlayabilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme, İktisadi sorunlar karşısında temel düzeyde politika önerileri sunabilme, matematiksel, istatistiki ve ekonometrik analiz araçlarını iktisadi sorunlara uygulayabilme konularını içeren bir derstir.

 

BES Dünya Mutfakları () (AKTS:3)

Yemek ve kültür ilişkisi, Türk Mutfağı ve Dünya mutfaklarının özellikleri Türk Mutfağı ve Dünya mutfaklarında kullanılan besinler ve yemekler, pişirme teknikleri ve reçeteleri içerir.

 

BES İlkyardım () (AKTS:3)

İnsan vücudu yapı ve işleyişi , Temel yaşam fonksiyonları, İlkyardımda temel kavramları ve bu kavramların uygulamadaki önemi, Olay yeri,olay yeri vaka türü değerlendirmesi,Acil müdahele öncesi vaka türüne gore alınması gereken tedbirler, Acil olgu değerlendirme, Temel Yaşam desteği,Temel yaşam desteği konusunda uygulanması gereken konular, Yaralanmalar, yara bakımıYara bakımı esnasında öncelikle yapılması gereken müdahaleler., Kanamalar,Kanamalar konusunda öncelikle yapılması gereken müdahaleler. Kırık,çıkık,burkulma ve incinmeler ve ilk anda yapılması gereken müdahaleler,, Isıya bağlı sorunlar,ısıya bağlı sorunlarda yapılması gereken ilk müdahaleler, Zehirlenmeler, Bilinç bozuklukları, Boğulmalar,yabancı cisimler,ile ilgili problemlerde ilk yapılması gereken müdahaleler. Taşıma teknikleri, Sargı teknikleri,konularında yapılması gerekenler hakkında, İlkyardım çantası ile ilgili bilgi sahibi funduszeue.infoi ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olmaları gerekir.

 

funduszeue.infoL GÜZ DÖNEMİ

ZORUNLU DERSLER

BES Beslenme Biyokimyası I () (AKTS:5)

CHO, protein, yağlar ile vitaminlerin vücuttaki fonksiyonları, metabolizmaları, yetersizlik ve fazlalık durumlarındaki biyokimyasal değişimlerin incelenmesini içerir.

 

BES Besin Kimyası ve Analizleri Uygulamaları I () (AKTS:6)

Çözeltiler ve kolloid sistemler; karbonhidrat, protein ve yağların yapısı, sınıflandırılması, kimyasal ve fonksiyonel özellikleri; enzimlerin yapısı, sınıflandırılması, besinlerde bulunuşları ve besin sanayiinde kullanım alanları; pigmentler ile tat ve koku bileşenlerinin özellikleri ve işlevlerini içerir.

 

BES Beslenme İlkeleri ve Uygulaması I () (AKTS:6)

Genel beslenme ilkelerini kavrama, karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemleri, besin hazırlama, pişirme ve işleme tekniklerinin öğrenilmesini içerir.

 

BES Genel Mikrobiyoloji () (AKTS:4)

Bu ders; Genel mikrobiyolojiye giriş, mikroorganizmaların sınıflandırılması, yapısı, fizyolojisi, üremesi,genetiği , metabolizması ,mikroorganizmaların bulaşma ve korunma  yolları,sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri,mikroorganizmaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi ve temel immün mekanizmaları içerir.

 

EHP Sağlık Profesyonelleri İçin İngilizce I () (AKTS:3)

ALAN SEÇMELİ DERSLER-I

BES Demografik Yapı ve Sağlık () (AKTS:3)

Bu ders; Demografiye giriş, kavramlar ve yöntemler,Nüfus büyüklüğü, yoğunluğu ve dağılımı,Nüfusun yaş ve cinsiyet yapısı,Nüfusun medeni durum ve özürlülük yapısı,Nüfusun öğrenim durumu,Nüfusun ekonomik faaliyet bakımından durumu,Nüfus artışı ve nüfus politikaları,Doğurganlık ve doğurganlığı etkileyen faktörler,Ölümlülük ve ölümleri etkileyen faktörler,Evlenmeler ve boşanmalar,Anne ve Çocuk sağlığı,Göç ve Kentleşme,Nüfus, beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Türkiye’nin demografik dönüşümü; konularını içerir.

BES Afetlerde Beslenme () (AKTS:3)

Afet nedir?, Afet öncesi, afet durumunda ve afet sonrası beslenme durumunun yönetiminde besin güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, Beslenme durumunun ve sorunların tanımlanması, Yaş, cinsiyet ve fizyolojik durum özelliklerine göre beslenme programları (emzirme, tamamlayıcı besinlerle beslenme, gebelikte beslenme), Toplu beslenme sistemlerinin oluşturulması, uygulanması, izlenmesi, değerlendirilmesi, Uygun eğitim programlarının geliştirilmesinde ve uygulanmasındaki temel ilkeleri içerir.

ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS

funduszeue.infoL BAHAR DÖNEMİ

ZORUNLU DERSLER

BES Beslenme Biyokimyası II () (AKTS:4)

Su ve elektrolitler, mineraller ve hormonların vücuttaki fonksiyonları, metabolizmaları, yetersizlik ve fazlalık durumlarındaki biyokimyasal değişimlerin yanı sıra açlık ve tokluktaki metabolik değişimlerin incelenmesini içerir.

 

BES Besin Kimyası ve Analizleri Uygulamaları II () (AKTS:6)

  Besin kalitesi ve besin kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan subjektif ve objektif yöntemler, süt ve süt ürünleri, et ve ürünleri, yumurta, tahıllar, çay, kahve vb. yiyecek ve içeceklerin bileşimleri, fonksiyonel ve yapısal özellikleri, biyoaktif besin bileşenleri ve fonksiyonel besinleri içerir.

 

BES Beslenme İlkeleri ve Uygulaması II () (AKTS:6)

Su ve mikro besin ögelerinin fonksiyonları, gereksinimleri, yetersiz veya aşırı alımdan kaynaklanan hastalık/bozukluklar; besin hazırlama ve pişirme yöntemleri ve besin grupları
Gıdaların yapısal özellikleri, hazırlama ve pişirme ile ilgili fonksiyonları, besin değeri ve kalitesini koruyacak, sağlıklı ve güvenli işleme yöntemleri hakkında temel bilgi sağlamak üzere dizayn edilmiş uygulama ağırlıklı bir derstir. Bu derste farklı besin gruplarından yiyecek ve içeceklerin yapısal ve fonksiyonel özellikleri anlatılır, bu özelliklerin mutfaktaki ve gıda endüstrisindeki hazırlama, pişirme, işleme yöntemlerini içerir.

 

BES Besin Mikrobiyolojisi ve Besin Güvenliği () (AKTS:5)

Bu ders; Besin-mikroorganizma ilişkileri,Mikroorganizma kaynakları ve besinlere bulaşma yolları,Besinlerde mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler,Besinlerde mikrobiyel bozulmalar,Besinlerdeki mikroorganizmaların inhibisyonu ve inaktivasyonu için kullanılan yöntemler,Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri I,Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri II,Besin kaynaklı viral hastalık etkenleri,Mikotoksijenik küfler,Besin kaynaklı paraziter hastalık etkenleri,Fermantasyon ve fermente besinler, Probiyotikler,Besinlerde mikrobiyolojik muayene yöntemleri,Besinlerde mikrobiyolojik kalite kontrolü,Besin güvenliği sistemleri; konularını içerir.

 

EHP Sağlık Profesyonelleri için İngilizce II () (AKTS:3)

ALAN SEÇMELİ DERSLER-II

BES Hastalıkların Patofizyolojisi () (AKTS:3)

Bu ders; Enerji dengesi ve vücut ağırlığı; obezite, yeme bozukluklarının patofizyolojisi ,Hematolojik sistem hastalıklarının patofizyolojisi ,Kas - iskelet sistemi hastalıklarının patofizyolojisi ,Kardiyovasküler sistem hastalıklarının patofizyolojisi,Kardiyovasküler sistem hastalıklarının patofizyolojisi,Metabolik hastalıkların patofizyolojisi ,Endokrin sistem hastalıklarının patofizyolojisi , Endokrin pankreas hastalıklarının patofizyolojisi ,Gastrointestinal sistem hastalıklarının patofizyolojisi ,Gastrointestinal sistem hastalıklarının patofizyolojisi,Karaciğer, safra kesesi ve pankreas hastalıklarının patofizyolojisi ,Onkolojik hastalıkların patofizyolojisi ,Metabolik stres hastalıklarının patofizyolojisi ,Enfeksiyon hastalıklarının patofizyolojisi ; konularını içerir.

 

BES Mesleki Oryantasyon () (AKTS:3)

Beslenme ve Diyetetik Bölümünün ve Anabilim dallarının tanıtımı, mesleki etik ve deontoloji kavramları, ders programları, öğrenci sorumlulukları ve yönetmelikler ile diyetisyenlik mesleği, iyi meslek uygulamaları, meslek örgütleri, mesleğin tarihi ve mesleki kaynaklara ulaşım gibi konuları içerir.

 

FAKÜLTE ORTAK SEÇMELİ DERS

SBF Üreme Sağlığı ve Cinsel Sağlık () (AKTS:3)

SBF Sosyal Sorumluluk Projeleri () (AKTS:3)

Ders toplumsal sorumluluk ile ilgili temel kavramları, toplumsal sorumluluk projesi geliştirme ve gerçekleştirme aşamalarını içerir.

 

funduszeue.infoL GÜZ DÖNEMİ

ZORUNLU DERSLER

BES Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması () (AKTS:5)

Beslenme durumu saptanma yöntemleri, antropometrik ölçümler, klinik belirtiler, biyokimyasal ve biyofizik yöntemler, besin tüketim araştırmaları, dolaylı yöntemler (sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları, vb., ekolojik faktörler, beslenme durumunu tarama testleri/araçları, antropometrik ölçümlerin uygulanası, bireysel besin tüketim araştırmasının uygulamasını içerir.

 

BES Toplu Beslenme Sistemleri I () (AKTS:5)

Bu ders; Toplu Beslenmenin tanımı, önemi/TBYK, özellikleri TBS sistemleri, yeni üretim sistemleri.,Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon,Toplu Beslenme Sistemlerinde Stratejik Yönetim ve Kalite İyileştirme Stratejileri .,TBS'de İnsan Kaynakları Yönetimi,,TB çalışanlarının Organizasyonu, Görev Tanımları,TBS'de Fiziki Koşullar, Mutfak ve Yemekhane Donanımı,Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler ,Yeni Teknoloji,Menü Yönetim ve Denetimi I,Menü Yönetim ve Denetimi II,Standart Yemek Tarifeleri,TBS'de Oluşan Artıklar nedenleri ve Önleme Yolları,Satın Alma Teknikleri,Depolama İlkeleri,Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Güvenliği; konularını içerir.

 

BES Anne ve Çocuk Beslenmesi () (AKTS:6)

Türkiye'de ve Dünyada Çocuk Beslenmesi ve Sorunlara Genel Bakış, Gebelik fizyolojisi, sorunları gereksinmesi ve beslenmesi, Emziklilik fizyolojisi, sorunları gereksinimleri, Anne sütü ve özellikleri, emziklilikte anne sütü uygulamaları, yaş grubu çocukların özellikleri, gereksinimleri, yaş grubu çocuklarda ek besinler, bebek mamaları ve özellikleri, Beslenme ve mental gelişim, Okul öncesi ve okul çağı çocuğun beslenmesi, Adölesan çağı beslenmesi, tüm yaş gruplarında büyümenin izlenmesini içerir.

 

BES Hastalıklarda Diyet Tedavisi ve Uygulamaları I () (AKTS:6)

Şişmanlık, Zayıflık, funduszeue.infoa,B. Nervoza, DiabetesMellitus-Fonk. funduszeue.infoisemi, Metabolik Sendrom, Kalp-Damar Hastalıkları, Hipertansiyon, Gastrointestinal Sistem Hastalıkları, Enteral-parenteral Beslenme, Posa ve sağlıkla etkileşimini içerir.

 

KPL Kariyer Planlama () (AKTS:2)

ALAN SEÇMELİ DERSLER-I

BES Besin Kontrolü ve Mevzuatı () (AKTS:3)

Besinleri mevcut kontrol yöntemleri, mevzuat ve yasal düzenlemeler yönüyle değerlendirmeyi içeren bir derstir.

 

BES Sporcu Beslenmesi () (AKTS:3)

Bu ders; Spor ve Egzersizde Beslenmenin Tanımı, Spor Diyetisyeni Kimdir?,Egzersiz ve sporda enerji metabolizması,Sporcu diyetlerinde enerji kaynakları,Sporcu diyetlerinde diğer beslenme kaynakları,Performans beslenmesi,Sporcuların beslenme durumunun değerlendirilmesi,Antrenman ve beslenme,Sporda Aşırı Antrenman ve Beslenmenin önemi,Yarışma veya maç dönemlerinde beslenme,Yarışma veya maç sonrası toparlanma döneminde beslenme,Sporda bağışıklık sistemi ve beslenme,Farklı çevre ve yaşam koşullarının sporcularda performansa etkileri ve beslenme stratejileri,Sporcularda yeme bozuklukları ve beden algısı,Sporcularda Diyet Destekleri; konularını içerir.

 

BES Besin ve Besin Ögesi ile İlaç Etkileşimi () (AKTS:3)

Bu ders; Genel giriş,Beslenme açısından ilaç metabolizması,Besin-İlaç Etkileşimleri,İlaç alımı ve karbonhidrat etkileşimi,İlaç alımı ve protein etkileşimi,İlaç alımı ve lipid etkileşimi,İlgili bir vakayı interaktif olarak tartışma,İlgili bir vakayı interaktif olarak tartışma,İlaç alımı ve vitamin etkileşimi,İlaç alımı ve mineral etkileşimi,Alkol, çay, kahve-ilaç etkileşimi,Önemi ilaç grupları ile besin, besin ögesi etkileşimleri,İlgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma,İlgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma; konularını içerir.

 

BES Beslenme Durumu Tarama Testleri () (AKTS:3)

Bu ders; Beslenme durumunun taranmasının önemi,Beslenme durumu yetersizlikleri,Tarama testlerinin özellikleri (Güvenilirlik ve geçerlilik),Uygun tarama testinin belirlenmesi Uygulamanın planlanması,Çocuk ve adölesanlarda beslenme durumu tarama testleri,Çocuk ve adölesanlarda kullanılmış olan beslenme durumu tarama test örneklerinin incelenmesi,Yetişkin bireylerde beslenme durumu tarama testleri, yetişkin bireylerde kullanılmış olan beslenme durumu tarama test örneklerinin incelenmesi, yaşlı bireylerde beslenme durumu tarama testleri, yaşlı bireylerde kullanılmış olan beslenme durumu tarama test örneklerinin incelenmesi, uygulama sunum, uygulama sunum, genel tekrar, genel tekrar; konularını içerir.

 

funduszeue.infoL BAHAR DÖNEMİ

ZORUNLU DERSLER

BES Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi () (AKTS:4)   

Toplumda sık görülen beslenme sorunları, epidemiyolojisi, çözüm önerileri, beslenme plan ve politikalarını içerir.

 

BES Toplu Beslenme Sistemleri II () (AKTS:5)

Bu ders; Toplu Beslenme Sistemlerinde Ticari İşletmeler, özellikleri,Ticari İşletmelerde Organizasyon ve Mutfak Personeli,TBS Besin Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri I,TBS Besin Hazırlama ve Pişirme Yöntemleri II,Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri I,Ticari İşletmelerde Servis Yöntemleri II,Ticari İşletmelerde Çorbalar ve Soslar,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen I,Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen II,TBS’de HACCP Yaklaşımı –Checklistler,TBS’de Kalite Yönetim Sistemleri-ISO / PAS ,Toplu Beslenme Sistemlerinde Maliyet Kontrolü,Projelerin Teslimi/Sunumu,Projelerin Teslimi/Sunumu; konularını içerir.

 

BES Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi ve Uygulamaları () (AKTS:6) 

Çocuk Hastalıklarında Diyet Tedavisinin Önemi ve İlkeleri, Çocukluk Çağı Şişmanlığı Nedenleri, Komplikasyonları ve Tedavisi, Metabolik sendrom ve diyet tedavisi, Protein enerji malnütrisyonu ve diyet tedavisi, Akut gastroenteritlerin nedenleri ve diyet tedavisi, Laktoz intoleransı ve diyet tedavisi, çölyak ve diyet tedavisi, Kistik fibroziste diyet tedavisi, Yeme bozuklukları ve diyet tedavisi, Nörolojik hastalıklar ve diyet tedavisi, Diyabetik ketoasidoz ve diyet tedavisini içerir.

 

BES Hastalıklarda Diyet Tedavisi ve Uygulamaları II () (AKTS:6)

Bu ders; Safra Kesesi ve Pankreas Hastalıklarında Beslenme,Karaciğer Hastalıklarında Beslenme,Karaciğer Hastalıklarında Beslenme,Böbrek Hastalıklarında Beslenme,Böbrek Hastalıklarında Beslenme,Kanser ve Beslenme,Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme,Enfeksiyon Hastalıklarında Beslenme,Sinir Sistemi Hastalıkları ve Beslenme,Solunum Sistemi Hastalıkları ve Beslenme,Test Diyetleri,İlaç-Besin Etkileşimi Allerji ve Beslenme,Vaka Çalışması,Vaka Çalışması; konularını içerir.

 

ALAN SEÇMELİ DERSLER-II

BES Enteral ve Parenteral Beslenme () (AKTS:3)

Bu ders; Hastanın beslenme durumunun değerlendirilmesi,Besin desteklerinin özellikleri, içerikleri ve kullanılmasını gerektiren durumların belirlenmesi,Enteral beslenme ve tarihçesinin tanımlanması,Enteral beslenme endikasyonlarının belirlenmesi,Enteral beslenme yolları tanımlanması,Enteral beslenme kontraendikasyonları değerlendirilmesi,Enteral beslenme ürünleri ve özelliklerinin ayırt edilmesi,Enteral beslenmede ürün seçimi ve ürünlerin sınıflandırılması,Parenteral beslenme ve tarihçesinin tanımlanması,Parenteral beslenme endikasyonlarının belirlenmesi,Parenteral beslenme yollarının tanımlanması,Parenteral beslenme kontraendikasyonlarının değerlendirilmesi,Parenteral beslenme ürünleri ve özelliklerinin ayırt edilmesi,Parenteral beslenmede ürün seçimi ve ürünlerin sınıflandırılması; konularını içfunduszeue.info ve elektrolitler, mineraller ve hormonların vücuttaki fonksiyonları, metabolizmaları, yetersizlik ve fazlalık durumlarındaki biyokimyasal değişimlerin yanı sıra açlık ve tokluktaki metabolik değişimlerin incelenmesini içerir.

 

BES Biyoistatistik () (AKTS:3)

Biyoistatistik ve Bazı Temel Kavramların Tanımları , Verinin Ölçüm Biçimi , Biyoistatistiğin Sağlık Bilimlerinde Kullanımı, Frekans Dağılımları ve Tanımlayıcı Ölçüler, Tablo ve Grafikler, Teorik Dağılımlar, Evren Ortalaması Önemlilik Testi, Evren Oranı Önemlilik Testi, İki Eş Arasındaki Farkın Önemlilik Testi, İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi , Ki-Kare Testi ,Varyans Analizi , Korelasyon Analizi, Regresyon Analizi, Parametrik Olmayan Testler ve SPSS paket programının kullanımını içerir.

 

BES Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı () (AKTS:3)

Eğitim tanımı ve prensipleri, eğitim yöntem ve araçları, eğitim yaparken iletişim teknikleri, yetişkin ve çocuk eğitiminin temel özellikleri, davranış değiştirme tedavisi temel ilke ve uygulamaları, eğitim materyalleri hazırlama, anlatım, eğitim modeli örnekleri demonstrasyonu, öğrencilerin eğitim araçları ve modülü hazırlamaları ve sunmaları, önerilen bir kitabın okunması ve sınıfta tartışılmasını içerir.

 

BES Fonksiyonel Besinler ve Sağlık () (AKTS:3)

Bu ders; Nutrasötikler ve fonksiyonel besin kavramı, nutrasötikler ve fonksiyonel besin tanımı, nutrasötikler ve fonksiyonel besinlerin gelişim süreci, biyoaktif bileşenlerine göre fonksiyonel besinlerin sınıflandırılması,Probiyotikler ve sağlık,Prebiyotikler ve sağlık,Bitkisel steroller, stanoller ve sağlık,Polifenoller ve sağlık, fenolik asitler,Polifenoller ve sağlık, flavonoidler: kateşinler, antosiyanidinler,Fitoöstrojenler ve sağlık,Kükürtlü bileşikler (glukosinolatlar, allisinler) ve sağlık,Karotenoidler ve sağlık,Yağ asitleri (n-3 çoklu doymamış yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri, konjuge linoleik asit) ve sağlık,Fonksiyonel besinler: pazar araştırması ,Fonksiyonel besinler ile ilişkili ulusal ve uluslararası düzenlemeler,Fonksiyonel besinler: diyetisyenin sorumlulukları,Genel Tekrar; konularını içerir.

 

BES Beslenme Antropometrisi () (AKTS:3)

Bu ders; Beslenme antropometrisi, tanımı ve kullanımı,Vücut bileşiminin saptanması yöntemleri.,Vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun saptanması, referans değerler/standartlar, indeksler,Pratik: Ölçüm pratiğinin kazanılması,Uzunluk ölçümleri ve genişlik ölçümleri Pratik: Ölçüm pratiğinin kazanılması,Çevre ölçümleri Pratik: Ölçüm pratiğinin kazanılması,Deri kıvrım kalınlığı ölçümleri Pratik: Ölçüm pratiğinin kazanılması Ödev verilmesi: En az 10 kişide ölçüm yapılması,Konu ile ilgili yayınların taranması ve tartışılması,Konu ile ilgili yayınların taranması ve tartışılması,Pratik: Ölçümlerin referans değerlere göre değerlendirilmesi ve yorumlanması,Pratik: Ölçümlerin referans değerlere göre değerlendirilmesi ve yorumlanması,Ödevlerin sunumu ve tartışılması,Ödevlerin sunumu ve tartışılması,Ödevlerin sunumu ve tartışılması; konularını içerir.

 

BES Standart Yemek Tarifeleri Geliştirme () (AKTS:3)

Bu ders; Toplu beslenmenin tanımı ve önemi,Standart yemek tarifelerinin tanımı, önemi, yararları,Yemeklerin adları ve grupları,Standart gramajlar ve standart tarifeler arasındaki farklılıklar,Standart tarife oluşturma aşamaları,Duyusal değerlendirme,Kalite kontrol paneli ve özellikleri,Et yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması,Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması,Çorba, pilav, makarna ve böreklerin standart tarifelerinin oluşturulması,Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması,Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme konularını içerir.

 

funduszeue.infoL GÜZ DÖNEMİ

ZORUNLU DERSLER

BES Beslenme ve Diyetetik Dış Kurum Uygulaması () (AKTS:5)

Bu staj kurum ve hastane diyetisyenleri ile akademik personel danışmanlığında öğrencilerin kurum ve hastane diyetisyenliğine pratik olarak hazırlanmasını içerir.

 

BES Mezuniyet Projesi I () (AKTS:3)

Öğrenciye beslenme ve diyetetik alanında bireysel çalışma yapma yöntemlerini ve bu çalışmaları sunma tekniklerini içerir.

 

BES Seminer I () (AKTS:2)

Beslenme ve diyetetik ile ilgili özel konularda seminer hazırlama ve sunmayı içerir.

 

BES Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I () (AKTS:7)

Bu staj, pediatri diyetisyenliği uygulamalarını ve toplu beslenme sistemlerinde bilimsel esaslara uygun yöntemleri ve besinlerin satın alınmasından artıkların kaldırılmasına dek tüm süreçleri içerir.

 

BES Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II () (AKTS:7)

Bu staj, klinik diyetisyenlik uygulamalarını içerir. Toplum sağlığı/halk sağlığı diyetisyenliğini uygulama yaparak öğrenmeyi içerir.

 

ALAN SEÇMELİ DERSLER-I

BES Yeme Bozuklukları () (AKTS:3)

Bu ders; Enerji dengesi ve vücut ağırlığının denetimi,Vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemler,Şişmanlığın tanımı ve sınıflandırılması,Şişmanlığın risk etmenleri ve komplikasyonları,Şişmanlık ve beslenme tedavisi,Şişmanlık ve beslenme tedavisi,Anoreksiya nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları,Anoreksia nervoza ve beslenme tedavisi,Bulimia nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları,Bulimia nervoza ve beslenme tedavisi,Diğer yeme bozukluklarının (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlanması ve komplikasyonları,Diğer yeme bozuklukları ve beslenme tedavisi,Yeme bozukluklarında beslenme desteği,Genel Değerlendirme,Genel Değerlendirme; konularını içerir.

 

BES Kanser ve Beslenme () (AKTS:3)

Bu ders; Yeterli ve dengeli beslenme kavramı, besin grupları,Dönem ödevlerinin belirlenmesi,Kanser patogenezi ve çeşitleri ,Kanser patogenezi ve çeşitleri ,Ulusal ve uluslararası kanser istatistikleri ,Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi,Farklı kanser türlerinde beslenme tedavisi ,Farklı kanser türlerinde beslenme tedavisi,Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi ve biyokimyasal değerlendirmeler,Kanserde enteral-parenteral beslenme desteği önemi ,Kanserde vitamin desteği,Kanserde mineral desteği,Kanserde yağ asit desteği ,Kanserin beslenme durumuna etkisi ve beslenmenin kansere etkisi  konularını içerir.

BES Gıda Katkı Maddeleri () (AKTS:3)

Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, sınıfları ve toksikolojik değerlendirmeleri, değişik gıdalardaki kullanım alanları ve yasal düzenlemeleri konusunda ayrıntılı bilgi verir.

 

BES Besin İntoleransı ve Alerjiler () (AKTS:3)

Besin intoleransı ve besin alerjilerinde uygulanan beslenme tedavisi, neden olan besinler, altında yatan mekanizmalar ve korunma yollarını içerir.

 

funduszeue.infoL BAHAR DÖNEMİ

ZORUNLU DERSLER

BES Mezuniyet Projesi II () (AKTS:5)

Öğrenciye beslenme ve diyetetik alanında bireysel çalışma yapma yöntemlerini ve bu çalışmaları sunma tekniklerini içerir.

 

BES Seminer II () (AKTS:5)

Beslenme ve diyetetik ile ilgili özel konularda seminer hazırlama ve sunmayı içerir.

 

BES Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları III () (AKTS:7)

Bu staj, pediatri diyetisyenliği uygulamalarını ve toplu beslenme sistemlerinde bilimsel esaslara uygun yöntemleri ve besinlerin satın alınmasından artıkların kaldırılmasına dek tüm süreçleri içerir.

 

BES Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları IV () (AKTS:7)

Bu staj, klinik diyetisyenlik uygulamalarını içerir. Toplum sağlığı/halk sağlığı diyetisyenliğini uygulama yaparak öğrenmeyi içerir.

 

ALAN SEÇMELİ DERSLER-II

BES Bariatrik Cerrahi ve Beslenme () (AKTS:3)

 

BES Güncel Diyet Yaklaşımları () (AKTS:3)

Bu ders, çeşitli hastalıkalrda ve sağlık durumunda, güncel diyetlerin insan sağlığı üzerine üzerine etkilerinini içerir.

 

BES İmmün sistem ve İmmünonutrisyon () (AKTS:3)

Beslenme ve immün fonksiyonları arasındaki ilişkiler, beslenmedeki değişikliğin immün sisteme yansıması,immünutrientler ve hastalıklarda immünonutrisyon tedavisini içerir.

 

BES Mikrobiyota ve Diyet Etkileşimi () (AKTS:3)

Sağlık ve hastalıkta bağırsak mikrobiyotasının önemi ve diyetin mikrobiyotayla etkileşiminden bahsedilir.

 

 

 

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,931,515,322,016,324,59,311,810,5YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,1228,514,530,310,832,07,08,36,0BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,833,015,828,816,523,55,89,87,3HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,35,013,826,014,330,83,89,86,5ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,928,811,327,515,027,38,59,55,3BEZM-İ ÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,726,315,031,510,326,02,810,53,0ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,930,311,326,311,023,54,511,89,3BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,1123,812,823,315,029,87,89,53,0İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,1225,512,532,015,023,57,37,37,3EGE ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6231,012,321,815,323,35,010,06,0ANKARA ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7233,013,821,810,523,34,37,09,3MARMARA ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7229,016,821,810,529,83,56,54,0İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,826,39,521,013,327,39,56,05,3ANKARA MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,928,013,527,09,527,52,56,55,3GAZİ ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,9325,313,821,812,318,05,88,311,8LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,827,07,328,89,331,8-1,05,86,3İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,928,813,025,310,319,07,08,56,3ATILIM ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,430,06,317,312,821,88,36,56,0BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,1125,811,016,813,023,55,08,86,8HALİÇ ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,929,512,532,813,319,35,54,04,3İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,526,014,018,39,025,82,87,53,8İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,725,313,023,810,517,33,08,39,3AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,8224,010,822,811,824,54,05,04,5SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,8227,512,521,811,324,02,36,03,0İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,1021,31,022,36,819,57,57,87,5İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,619,310,821,814,320,58,54,86,5ANADOLU ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,4131,514,025,810,314,57,02,56,5HALİÇ ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,1231,015,321,09,817,02,35,86,3ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7722,59,820,813,014,35,011,06,8TOROS ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,431,311,821,012,022,30,36,03,0YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,630,59,519,812,818,54,86,33,0İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,8233,810,511,812,017,85,85,86,8ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,1124,36,513,810,323,01,06,310,5SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ -(Ankara) (4 Yıllık)Devlet,,7231,311,319,88,321,03,00,88,5ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,625,312,019,08,025,50,08,53,5İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,623,58,817,88,825,03,57,51,3İZMİR TINAZTEPE ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,917,86,319,89,822,06,86,36,8FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,827,815,325,312,814,85,32,06,0İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6229,513,015,016,821,50,01,86,5BEYKENT ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,830,08,820,812,818,50,55,34,8İSTANBUL ATLAS ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,516,03,321,39,322,82,87,08,5İSTANBUL SAĞLIK VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,319,313,36,813,026,80,07,55,0İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,520,314,525,57,019,83,56,53,5DEMİROĞLU BİLİM ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,421,85,022,06,028,04,85,02,3İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,627,013,519,38,315,31,07,37,0İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6232,512,517,813,817,51,54,54,3İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,625,58,514,36,521,36,07,51,0ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,8228,310,012,011,017,31,87,36,5NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ-(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,621,310,521,512,513,51,38,35,8İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,827,810,022,09,019,01,54,84,5AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,8226,313,015,39,017,05,53,84,3İSTANBUL GALATA ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,331,813,824,311,310,85,82,55,0İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,634,010,516,015,511,31,86,03,8ERCİYES ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7226,310,327,58,810,84,32,85,5İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,626,010,027,88,517,33,52,53,0BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,2227,813,315,38,310,32,38,55,0MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,8228,81,316,84,022,82,03,85,5İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,520,59,517,86,013,53,39,84,5YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,4028,813,88,313,812,35,53,04,5SELÇUK ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,8223,07,38,35,816,34,08,06,5SANKO ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,818,06,313,312,017,04,58,31,5KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,3123,83,815,58,312,04,05,08,0TRAKYA ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7228,09,820,314,88,83,33,54,5NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,922,310,315,56,816,00,08,53,0BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7231,312,516,08,812,31,80,86,8İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,726,88,817,39,04,01,57,010,5MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7223,39,511,89,016,5-0,87,04,8BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,3117,312,811,012,57,55,38,06,8HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,1028,813,014,58,012,80,56,56,8İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,6628,56,016,06,517,36,02,30,3ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6723,58,015,013,011,31,56,03,3İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ -(Ücretli) (4 Yıllık)Vakıf,,220,39,315,35,317,81,58,3-0,3NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,8226,013,89,89,88,85,30,07,3AVRASYA ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)Vakıf,,415,87,015,38,024,30,80,53,8AFYONKARAHİSAR SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7214,59,88,36,814,53,38,33,5ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7726,310,316,510,09,53,83,03,3ANKARA MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,5121,38,813,05,020,32,83,30,5KÜTAHYA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,5219,08,317,82,317,00,36,83,3BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ -(%25 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3126,01,516,05,814,02,52,04,3DİCLE ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,5230,39,513,314,08,01,81,06,3BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,2823,08,39,35,510,32,35,56,8KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7228,08,515,35,310,82,3-1,07,3ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3128,38,516,58,59,51,83,54,0BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7222,00,018,08,37,37,82,35,5KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7232,810,013,86,05,31,84,33,8KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7230,313,011,85,56,54,01,01,8MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6220,38,511,55,010,55,53,83,3SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6225,513,010,33,35,52,35,35,8FIRAT ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6220,54,822,32,317,03,00,51,8AMASYA ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,3127,011,514,08,07,83,52,32,3ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,5224,313,514,59,87,01,82,03,0NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,5217,07,812,04,311,32,85,82,0ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6225,56,513,06,812,0-0,36,82,3HİTİT ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,4727,510,07,39,08,5-1,83,34,5TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6227,513,08,37,82,84,5-0,56,5KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7217,59,013,84,811,03,03,53,5OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7226,56,825,53,813,80,00,00,0MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,8218,80,512,37,515,80,03,34,5DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)KKTC,,1619,37,512,57,312,02,04,81,8BEZM-İ ÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3320,88,512,87,37,82,87,51,5ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7220,58,013,36,89,83,35,31,0DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)KKTC,,1820,35,317,33,515,31,53,81,5NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3022,59,511,54,88,51,52,02,8ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3417,811,03,39,06,31,33,37,0GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,7723,810,37,57,513,01,02,32,8ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,8220,57,84,811,511,51,05,33,5YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Ücretli) (4 Yıllık)Vakıf,,2827,09,817,811,58,50,8-0,81,5İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3425,80,024,50,016,30,50,01,5İZMİR TINAZTEPE ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,5123,010,310,57,35,50,55,82,5ATILIM ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,2522,08,320,02,514,51,53,83,8BAYBURT ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,8223,07,311,36,313,3-0,53,55,0BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6229,38,85,58,86,82,82,32,0BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Ücretli) (4 Yıllık)Vakıf,,2923,39,55,85,59,00,83,52,0MUNZUR ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6217,07,512,58,88,00,52,04,5ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)KKTC,,726,36,012,56,59,02,3-0,33,0BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,5916,56,83,52,310,34,35,02,0BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6225,512,511,36,87,0-0,82,82,5HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,4017,09,05,58,812,32,81,83,5LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ -(%25 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,4227,05,05,07,33,56,80,53,5AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,6225,36,85,54,84,03,81,56,0IĞDIR ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)Devlet,,5220,36,59,85,35,5-0,37,53,5BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ -(Ücretli) (4 Yıllık)Vakıf,,2025,86,87,58,55,81,00,83,0YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)KKTC,,1422,54,513,36,88,31,8-0,53,3BAYBURT ÜNİVERSİTESİ -(İÖ) (4 Yıllık)Devlet,,7213,87,04,010,512,01,81,56,0HALİÇ ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,6829,30,030,50,011,30,00,00,0BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ -(Ücretli) (4 Yıllık)Vakıf,,2823,36,312,34,37,34,31,00,0LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)KKTC,,2026,89,05,32,38,53,51,02,0YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3427,810,06,84,87,0-0,5-0,86,3İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,5926,38,38,03,87,54,81,32,8GİRNE ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)KKTC,,632,512,516,00,87,80,00,00,0HALİÇ ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,5121,510,33,09,00,85,80,05,5İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,5127,37,08,52,54,05,03,0-0,3İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ -(%25 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3821,57,89,5-0,53,03,33,82,3İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3231,313,018,05,511,51,5-0,30,0NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ-(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3328,57,37,84,06,03,30,01,5AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ -(İÖ) (4 Yıllık)Devlet,,5225,59,816,00,011,30,00,00,0ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (%25 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,5117,39,06,38,34,50,55,82,0İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ -(Ücretli) (4 Yıllık)Vakıf,,122,89,32,89,33,02,02,52,3NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ-(Ücretli) (4 Yıllık)Vakıf,,128,86,89,84,55,02,00,50,5İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ -(Ücretli) (4 Yıllık)Vakıf,,825,38,03,84,82,55,3-0,32,5LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)KKTC,,1515,53,39,55,010,5-0,32,01,8İSTANBUL SAĞLIK VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,1721,58,37,57,34,00,50,05,3NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ -(Ücretli) (4 Yıllık)Vakıf,,2125,313,87,82,07,00,00,00,0İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3415,56,08,86,812,3-0,3-0,31,0İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3421,34,310,53,37,00,81,54,3AVRASYA ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,2120,013,8-0,58,84,02,01,03,0YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)KKTC,,1525,34,86,85,33,31,00,86,8İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,2422,86,35,81,37,80,51,02,0İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3420,58,010,36,06,31,31,82,5İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,3417,36,54,31,511,03,82,5-1,0İSTANBUL GALATA ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,1422,56,812,59,34,0-2,02,81,8KIBRIS SAĞLIK VE TOPLUM BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ -(Burslu) (4 Yıllık)KKTC,,521,511,34,04,82,01,01,86,3İSTANBUL ATLAS ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,2519,35,811,59,07,80,01,01,0ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ -(%25 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,5121,35,55,85,83,32,02,33,0İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,256,59,84,34,34,02,85,31,3İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,2417,32,31,88,56,3-0,82,83,5BEYKENT ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)Vakıf,,4723,38,09,50,53,51,3-0,52,8DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ -(%50 İndirimli) (4 Yıllık)KKTC,,817,310,04,87,82,50,31,82,5ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ -(Ücretli) (4 Yıllık)Vakıf,,2816,81,57,85,56,0-0,82,03,3ULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ -(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)KKTC,,823,57,012,83,05,8

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası