kırılma açısı / Kırılma İndeksi: Bilmeniz Gereken Her Şey

Kırılma Açısı

kırılma açısı

kaynağı değiştir]

Işık bir ortamdan diğerine geçerken, hızı her iki ortamda farklı olduğu için kırılır. Herhangi bir maddesel ortamdaki ışığın hızı boşluktakinden daha azdır. Gerçekte, boşlukta ışık maksimum hızda(c) ilerler. Bir ortamın " n" kırılma indisini, ışığın boşluktaki hızının (c), ortamdaki hızına (V) oranı belirler. Yani kırılma indisi (1)' den büyük ve boyutsuz bir sayıdır; çünkü V daima c 'den küçüktür.

Işık bir ortamdan diğerine ilerlerken frekansı değişmez. Sağdaki görsele göre dalga cepheleri birinci ortamdaki A noktasında bulunan gözlemciyi belirli bir frekans ile geçip 1. ve 2 ortamlar arasındaki sınıra gelmektedirler. İkinci ortamdaki B noktasında bulunan gözlemciyi geçen dalga cephelerinin frekansı, birinci ortamdaki A noktasına ulaşan dalga cephelerinin frekansına eşit olmalıdır. Bu olmasaydı, ya dalga cepheleri sınırda bulunacaklar veya sınırda olacaklardı. Bunun böyle olması için ışık ışını bir ortamdan, diğerine geçerken frekans sabit olmalıdır. Bundan dolayı V=f* bağıntısının her iki ortamda geçerli olması ve f1=f2=f olması nedeniyle V1=f ve V2=f olduğunu görürüz . Kırılma indisi ve dalga boyu arasındaki ilişki, bu iki denklemi birbirine oranlayalarak elde edilir.

Birinci ortam boşluk veya hava ise n1=1'dir. Böylece herhangi bir ortamın kırılma indisi oranı ile ifade edilebilir. Burada, ışığın boşluktaki dalga boyu ve ise kırılma indisi n olan ortamdaki dalga boyudur. Eşitlik 3'ü eşitlik 1'e yerleştirirsek n1= elde ederiz. Bu, Snell yasasının en yaygın olarak kullanılan pratik biçimidir.

Snell Yasası bize ışığın kırılma indisi küçük olan ortamdan kırılma indisi büyük olan ortama geçişinde her zaman kırılma açısının gelme açısından küçük olduğunu söylüyor.

Bu bilgiye dayanarak şu soruyu soralım: Işık, kırılma indisi küçük olan ortamdan kırılma indisi büyük olan ortama daima geçebilir mi? Cevabını Bükülen Işık PHET Simülasyonundan elde ettiğim aşağıdaki resimle vermeyi deneyelim.

Sınır açısı bu durumda yok

Resmin üst kısmı (beyaz bölge) hava, alt kısmı (mavi bölge) su. Lazer ışığını normalle 90°&#;den başlayıp 0°&#;ye kadar gelme açısı yapacak şekilde döndürüyoruz. Sadece 90°&#;de ışık su yüzeyine paralel gidiyor, bunun dışındaki tüm durumlarda (gelme açılarında) havadan (optik olarak az yoğun ya da kırılma indisi düşük ortamdan) suya (optik olarak çok yoğun ya da kırılma indisi yüksek ortama) geçiyor.

Şİmdi bu soruyu tersten soralım. Yine Snell yasasına göre ışığın kırılma indisi büyük olan ortamdan kırılma indisi küçük olan ortama geçişinde her zaman kırılma açısının gelme açısından büyük olduğunu biliyoruz. Öyleyse, ışık, kırılma indisi büyük olan ortamdan kırılma indisi küçük olan ortama her zaman geçebilir mi? Bu soruyu da yine simülasyonu kullanarak inceleyelim.

Sınır açısı ve tam yansıma bu durumda var

Resme dikkatli bakarsanız ışık sudan havaya belli bir açıya kadar geçebiliyor. Ama belli bir gelme açısına ulaştığında ışık su &#; hava yüzeyine paralel olarak kırılyor, bu yüzeyi yalıyor, kırılma açısı 90° oluyor. İşte bu açıya sınır açısı deniyor. Gelme açısı sınır açısından büyük olduğu zaman ise kırılma olayı gerçekleşmiyor, ışık az yoğun ortama geçemiyor, ışık su &#; hava yüzeyinden tamamen yansıyor , bu olaya da tam yansıma adı veriliyor.

Sınır açısı nasıl hesaplanır?

Sınır açısının ne olduğunu öğrendik, ama nasıl buluruz? Örneğin, su ile hava arasındaki sınır açısını nasıl hesaplarız? Snell Kanunu bunun için çok işimize yarayabilir:

nsusin(θ) = nhavasin(90°)

Kırılma açısının 90° olduğuna (yani hava &#; su yüzeyine paralel giden ışının normalle 90° açı yaptığına) dikkat edin.

nsu = 1,33, nhava = 1 ve sin(90°) = 1

Öyleyse:

sin(θ) = 1/1,33

Sinüsü 1/1,33 olan açıyı arcsin (sinüsün ters fonksiyonu) fonksiyonuyla bulabiliriz.

θ = arcsin(1/1,33) = 48°

Yani suyun sınır açısı 48°&#;dir.

Sınır açısı ve tam yansıma ile ilgili günlük hayattan örnekler

Serap olayı tam yansıma nedeniyle gerçekleşir. Yazın bir yolda giderken uzağa baktığınızda asfaltın üstünü ıslakmış gibi gördüğümüz olmuştur. Isınan havanın hacmi genişler, özkütlesi azalır, kaldırma kuvvetinden dolayı yükselir. Yerden yüksekteki sıcak havanın kırıcılık indisi de azalır. Alçaktaki hava tabakası ile yüksekteki hava tabakası arasındaki kırıcılık indisi farkı ışığın kırılmasına ve buna bağlı olarak serap olayına neden olur.

Fiberoptik kablolar da tam yansıma olayı kullanılarak tasarlanır. Cam liflerin içine gönderilen ışık cam lifin çeperinden yansır bu nedenle cam lifin içine hapsolur. Böylece ışık kullanılarak uzak mesafeler arasında sinyal göndermek mümkün hale gelir.

Sınır açısı ve tam yansıma ile ilgili kazanımlar

Işığın tam yansıma olayını ve sınır açısını analiz eder.

< Snell Yasası   Sınıf Optik  

Sınır açısı

Sınır açısının geçildiği durumda, ışık ortam değiştirmeden tam yansımaya uğrar.

Sınır açısı; ortam değiştiren bir ışığın, ortamları ayırıcı yüzeyden geçmesi olayına denir. Sınır açısı olayı yalnızca çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçerken görülür. Çünkü çok yoğun (kırıcılığın fazla olduğu) ortamdan az yoğun (kırıcılığın az olduğu) ortama geçen ışık yüzey normalinden uzaklaşacak şekilde kırılır. Normalden uzaklaşan ışın ayırıcı yüzeye yaklaşır, kırılma açısının 90° olduğu durumdaki gelme açısına sınır açısı denir.

Işık ışınları çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçişte sınır açısından daha büyük bir açı ile gelirse, tam yansımaya uğrar. Sınır açısı ile gelirse, yüzeyi yalayıp yoluna devam eder.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası