soğuk suyla duş almanın faydaları ve zararları / Faydalarını öğrendiğinizde soğuk duş almak isteyeceksiniz! - Mavi Kadın

Soğuk Suyla Duş Almanın Faydaları Ve Zararları

soğuk suyla duş almanın faydaları ve zararları

“Yoo, almamalıyız?” diye cevap veriyorsan bilmeni isteriz ki sıkı argümanlar ile seni ikna etmeye geliyoruz. Dıkşın! Beyler, soğuk duş almalıyız. Metabolizmayı hızlandırmasından kan akışını yükseltmesine, cilt üzerindeki olumlu etkilerinden anksiyete ile mücadeleye destek olmasına kadar pek çok faydası var. “Şimdiden bir üşüme geldi.” diyerek kaçma sakın, bi’ dinle bizi. Pişman olmayacaksın.

Daha Sağlıklı ve Daha Parlak Bir Cilt İçin

Beyler, cildimizi daha çok kozmetik bir perspektiften değerlendiriyor olsak bile hatırlamakta fayda var; cildimizin biyolojik devamlılığımızda yaşamsal bir rolü var. Dolayısıyla hem doğal yollarla hem de cilt bakım ürünleri ile destekleyerek cildimize iyi bakmamız şart.

Yardımcı Doç. Dr. Gordon Bae, sıcak suyun aksine soğuk su ile duş almanın ciltteki faydalı yağların korunması açısından daha etkili olduğunu söylüyor. Burada dış etkenler ile oluşan yağlılıktan değil, cildin doğal dengesini korumak için gerekli olan doğal yağlardan bahsediliyor. Dermatolojik olarak egzama, kaşıntı, döküntü gibi cilt problemlerinde sorunun daha hafif atlatılmasına yardımcı olabileceğini de ekliyor. Bunun haricinde, sağlık uzmanı olan Dr. Jacqueline Schaffer da soğuk duşun cildin sıkılaşmasında rol oynayabileceğini söylüyor. 

Daha Güçlü Saçlar İçin

Ne yazık ki saç dökülmesi erkekler için bir problem. Bonherre olarak bu sorunları bir imaj meselesi olarak değil, sağlık açısından ele alıyoruz. Estetik bir kaygıdan çok daha fazlası olduğunun farkındayız. Sizin de farkında olduğunuza eminiz.

Saç dökülmesine genetik açıdan bakıldığı zaman uzmanlarla birlikte ilerlenecek yolda sunulan çözümler devreye giriyor. Ancak kendi çabalarınız ile bu konuda bir adım atmak istiyorsanız soğuk duş almak bir seçenek olabilir. Cilt ve saç sağlığı açısından doğal bir bariyer olan sebum tabakasını kurutmuyor. Bu sayede de saçlarınızın bir parça daha güçlenmesi mümkün olabilir.

Daha Canlı “Günaydın”lar İçin

Daha Canlı “Günaydın”lar İçin

Alarmdan önce kalkanlara, alarmı duyduğu anda yataktan fırlayan azınlığa bir lafımız yok ama çoğumuzun kaderinde tane alarm kurup bunları da 5’er dakika ertelemek gibi bir sıkıntı var. Buna rağmen uyanmayanlar da var mı? Var. 

Soğuk duş, ufak bir şok etkisi yapar. Bu sayede vücuduna daha fazla oksijen girer, kalp atışların yükselir ve bu sayede de resmen gözün açılır. “Uyanamadım daha.”lar, “Çabuk kafein enjekte edin bana.”lar, “Bedenim burada ama aslında hala yataktayım.”lar da tarih olur.

Daha Fazla Endorfin Salgısı İçin

Günümüzde yeraltı kaynakları kadar önemli bir şey varsa o da mutluluk hormonları -ki bunlardan biri de endorfin. Her gün pek çok sebep yüzünden maruz kalınan stresle başa çıkmak için endorfin salgısını artırmaya çalışmak kaçınılmaz oluyor.

Depresyonla mücadelede haftada kere, 5’er dakikalık soğuk duş almanın yardımcı bir rolü olduğunu gösteren araştırmayı sunalım önce ve devam edelim: Soğuk duş almak beyne pek çok sinyal gönderilmesini sağlar. Bu uyarılma da daha enerjik ve daha berrak bir zihin seviyesine ulaşmana yardımcı olur. Beyne giden sinyaller sayesinde salgılanan pek çok hormon arasında endorfin de yer alabilir -ki bu da daha mutlu bir ruh halinin kapısını açar.

Daha Hızlı Bir Metabolizma İçin

Daha Hızlı Bir Metabolizma İçin

Metabolizmanın hızlanması demek elbette ilk olarak aklımıza daha fazla kilo kaybını getiriyor. Evet, en bilinen etkisi bu. Burada önce beyaz yağ hücreleri ve kahverengi yağ hücreleri ile konuya girmek lazım. Aslında beyaz yağ hücreleri kilo almakta, obezite gibi sorunlara yol açmakta rol oynar. Bu yüzden de sağlıklı bir seviyede tutulması gerekir. Kahverengi yağ hücreleri, beyaz yağ hücrelerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Bil bakalım, ne var? Kahverengi yağ hücrelerini soğuk ile aktive edildiği yönünde araştırmalar var. Buradan sakın ola ki soğuk duş almak obezite ile mücadelede rol oynar anlamı çıkmasın. O konu uzmanlar ile ilerleyeceğiniz bir program gerektiriyor. Yine bununla birlikte soğuk duş almanın metabolizmayı hızlandırmakta tam olarak nasıl bir rol oynadığı da belirsiz. Ancak yine de soğuk suyun belirli hormon seviyelerini dengeleyebileceği ve gastrointestinal sistemi iyileştirebileceği görülüyor -ki bu da metabolizmayı hızlandırmakta bir rol oynayabilir. 

Daha İyi Bir Dolaşım Sistemi İçin

Daha İyi Bir Dolaşım Sistemi İçin

Evet, ilk başta yarattığı o rahatsızlık hissini üzerimizde hissetmek kaçınılmaz bir sonuç. Ancak bu rahatsızlık bile bakıldığı zaman olumlu bir rol oynuyor: Soğuk suyun vücut sıcaklığını düşürmesinin akabinde vücut, merkezi sıcaklık noktasına erişmek için dolaşımı hızlandırıyor. Daha fazla çalışmaya başlıyor. Bu da zaman içinde daha iyi bir dolaşım sistemine sahip olmamızı sağlar.

Bir diğer açıdan; bildiğin gibi belli bir yaralanma olduğu takdirde de soğuk kompres uygulamak, daha hızlı bir iyileşme sürecini destekler. Yıllardır bilinen bu fayda da yine dolaşım sistemi ile ilgili: Soğuk kompres belli bir bölgenin ısısını düşürerek oraya daha taze oksijen barındıran kanın gitmesini sağlar. Dolayısıyla daha iyi bir kan dolaşım sistemini sağlamak için soğuk duşun da faydalı olması mantıklı olabilir.

Peki, Herkes İçin ve Her Durumda Geçerli mi?

Böyle bir genelleme yapmak mümkün değil. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar için soğuk duş hastalıkların kapısını açabilir. Bununla birlikte kalp rahatsızlıklarından mustarip olanlar için soğuk suyun ani kalp ritimlerine sebep olmasından ötürü sakıncalı bir etkisi olabilir.

Her durumda da geçerli değildir. Anksiyeteyi azaltmak, kilo vermek, cilt rahatsızlıklarını gidermek için bir reçete misali uygulanması söz konusu değildir. Hatta, hiçbir rahatsızlığınız yoksa bile beyler, en ufak endişelerinizi gidermek için bile soğuk duş ile ilgili bir adım atmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var. 

Başlamak İsteyenlere Tavsiye

Başlamak İsteyenlere Tavsiye

Bugüne kadar hiç soğuk duş almadıysan bile bu alışkanlığı kazanman mümkün. Ancak bir anda gidip de Polar Plunge yapmanı tavsiye etmiyoruz. Bunu zamana yaymakta ve dozajı kontrollü bir şekilde artırmakta fayda var.

Medical Hypotheses isimli bir dergide ideal “soğuğun” 20 derece olduğu belirtilmiş ancak bu yine de kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bu durumda amaç dayanabileceğiniz ve ölçüsüz olmayacak bir dereceye kadar suyu soğutmak diyebiliriz belki.

Öncelikle ılık bir duş ile başlayabilirsiniz. Vücudunuzun rahat edeceği, sıcak suyun baskın olmadığı bir ısı derecesinden başlayabilirsin. Duş alırken de suyu soğuğa çevirebilirsin. Yalnız başlangıç için 30 saniye ile 2 dakika arası bir süre boyunca soğuk su altında kalman daha ideal. Zaman içinde bu süreyi artırabilir ve hatta, herhangi bir sorun hissetmediğin sürece de direkt soğuk su ile duş alabilirsin.

Yaşam standartlarını artırmakta faydası olabilecek soğuk duş ile kendine gel. Duş öncesinde ve sonrasında kendini şımartmak için de Bonherre bakım ürünlerine bir göz at.

Soğuk duş zararlı mı, kimler için riskli?

Kalp hastalığı olanların sıcak havadan daha olumsuz etkilendiğini vurgulayan Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş, çok soğuk deniz, havuz veya soğuk duşa girmek kalp sağlığı açısından riskli olduğunu söyledi.

Yaz sıcakları, genel vücut sağlığı için olumsuz etkilerinin yanı sıra kalp sağlığı için de çeşitli tehlikeleri beraberinde getirebiliyor. Beslenme ve uyku düzeni, kıyafet seçimi, vücudun soğuk-sıcak dengesinin korunması ve güneşten korunma, kalp hastalarının yazın dikkat etmesi gereken önemli noktalar arasında yer alıyor. Duş alınan suyun soğuk olması ya da klima havasına doğrudan maruz kalınması gibi durumlar kalp sorunlarını tetikleyebiliyor.

Özellikle 50 yaş üzeri, aşırı kilolu ve kalp rahatsızlığı bulunan kişiler için tehlikeli olan sıcak havalarda vücudun normal sıcaklığını korumak için daha fazla çaba sarf ettiğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş, şunları söyledi:

“Terleme ve derinin sıcaklığı vücuda eşit dağıtma çabası, temel olarak bunu sağlar. Bu uğraş kalp hızını artırır ve kan basıncının düşmesine neden olarak kalp damar sistemine ek bir yük bindirir. Bu yük, bilinen kalp hastalığı olan kişilerde belirtilerin kötüleşmesine neden olabilir. Kalp damar hastalığı olan bir insanda göğüs ağrısı başlayabilir ya da kalp yetersizliği olan birinde nefes darlığı gelişebilir veya artabilir.

SOĞUK DEĞİL, SERİN ORTAMDA DİNLENİN

Hava sıcaklığının çok yüksek olduğu yazlık bölgelerde derece sıcaktan, klimanın çalıştığı derecelik bir ortama girmek, özellikle kalp hastaları için hayati risk oluşturabilmektedir. Klimalı ortamlar akciğer hastalıklarına da neden olabilmektedir. Hastanın akciğerlerdeki oksijen kapasitesine ait bir bozukluk, kalp krizine ve kalp yetmezliğine yol açabilmektedir. Bu nedenle klimalı ortamda bulunulacaksa, ideal klimalı ortam ısısının 22 derecenin altında olmaması çok önemlidir. Klima kullanımında önemli olan, soğuk değil serin ortamlar oluşturulmasıdır.

Soğuk duş zararl&#x; m&#x;, kimler için riskli? - 1

SICAK HAVALAR İLAÇLARIN ETKİSİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

Yaz mevsiminde kalp krizi geçirme riski yüksektir. Bu mevsimde hava sıcaklığındaki değişimler ve çok sıcak ile soğuk hava dalgalanmaları damarlar üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Kalp hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların etkileri sıcak havalarda değişebilir. Bu nedenle havaların ısınmasıyla birlikte kalp hastalığı olan kişilerin ilaç tedavisini doktoruna danışarak düzenlemesi gerekir. Doktora danışmadan herhangi bir kalp ilacı kesilmemeli ya da dozu değiştirilmemelidir.

KALP HASTALARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

● Gün içerisinde özellikle öğle ve öğleden sonra saat ’a kadar olan sürede açık havada bulunmayın.
● Güneşin altında 15 dakikadan fazla kalmayın.
● Eğer güneşli bir havada açık havada vakit geçirecekseniz, mutlaka yeterli miktarda su içmeye dikkat edin.
● Yorucu fizik aktivitelerden kaçının, yaz aylarında düzenli bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
● Sıvı kaybını artırmayacak pamuklu, açık renkli giysiler giymeye, şapka ve gözlük takmaya özen gösterin.
● Yürüyüş öncesi ve sonrası mutlaka yeterli miktarda sıvı alın.
● Yürüyüş aralarında gölge ve serin yerlerde dinlenerek ve nefes alarak kalp sağlığınızı koruyun.
● Tatil beldelerinde deniz ve havuz kenarında alkollü ve kafeinli içecekler içmekten kaçının.
● Klima derecesini ortalama derecede tutun.
● Çok soğuk deniz, havuz veya soğuk duşa girmek kalp sağlığı açısından risklidir. Bu yüzden ılık su tercih edin.
● Sauna ve hamam gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durun.
● Düzenli ve dengeli beslenin. Özellikle Akdeniz tipi beslenme programı uygulamaya özen gösterin.

SAĞLIK HABERLER&#x;

Soğuk duş almanın bilinmeyen 10 faydası

Soğuk duş almak, çoğu zaman bize işkence gibi gelse de aslında vücudumuza birden çok faydası bulunuyor. İşte soğuk suyla duş almanın insan vücuduna faydaları…

Güncellenme: Yayınlanma: -

Soğuk duş almanın bilinmeyen 10 faydası1/25

Soğuk duş almak, çoğu zaman bize işkence gibi gelse de aslında vücudumuza birden çok faydası bulunuyor. İşte soğuk suyla duş almanın insan vücuduna faydaları…

Soğuk duş almanın bilinmeyen 10 faydası2/25

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Faydalarını öğrendiğinizde soğuk duş almak isteyeceksiniz!

Sabahları soğuk suyla duş almak ve soğuk suyun teninize dokunması size işkence gibi gelebilir. Ancak sağlık için faydalarını duyduğunuzda artık soğuk duş vazgeçilmeziniz olacak! Soğuk duş sadece fiziksel değil ruh sağlığı üzerinde de olumlu etki bırakır. Soğuk duş sonrası banyodan çıktığınızda kendinizi zihinsel olarak rahatlamış hissedebilirsiniz. Ayrıca soğuk duşun özgüveni arttırdığını, mutluluk (serotonin) hormonu salgılattığını söylemeden geçmeyelim.

SOĞUK SUYLA DUŞ ALMANIN FAYDALARI

Soğuk duşun birçok kültürde uzun bir geçmişi var. Finlandiya, Rusya, Tayland, Kore ve Japonya gibi ülkelerde bu gelenek hâlâ da sürdürülüyor. Soğuk suyla duş almanın bilinen faydaları şöyle:

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Yapılan araştırmalara göre soğuk suyla banyo yapıldığında kişinin direnci artar. Vücut, soğuk bir duş sırasında kendini ısıtmaya çalışır ve bu süreçte beyaz kan hücrelerini serbest bırakarak bağışıklık sistemini harekete geçirir. Böylece bağışıklık sistemi güçlenir ve çeşitli hastalıklara yakalanma riski en aza iner.

ENERJİ VERİR

Soğuk duş almak vücudunuzda adrenalin salgılamanızı sağlar. Özellikle sabahları uyanır uyanmaz kendinizi soğuk duşa atarsanız, banyodan canlanmış ve enerji dolu olarak çıkarsınız. Yahut işten eve bitkin geldiğinizde soğuk duş yaparak yorgunluğunuzu atabilir ve kafanızın boşalmasını sağlayabilirsiniz.

MUTLULUK SALGILAR

Soğuk duşun bir diğer faydası ise mutluluk hormonu salgılatması. Soğuk suyun teninize değmesiyle vücudunuz harekete geçer ve vücudunuz daha fazla mutluluk hormonu salgılamaya başlar.

CİLDİNİZİ PARLATIR

Soğuk bir duş almak cildiniz için de çok faydalı. Yüksek sıcaklıklar genellikle cildin kurumasına neden olur. Ancak soğuk duş sonrası cildiniz daha ışıltılı, yumuşak, nemli ve canlı görünür.

KAN DOLAŞIMINI HIZLANDIRIR

Soğuk suyun bir başka olumlu etkisi ise dolaşımı uyarması. Dolaşımı uyarması kalp ve dolaşım sistemi için iyidir.

ZAYIFLATMAYA YARDIMCI OLUR

Vücudumuz soğuğa maruz kaldığında ısınmak için daha fazla enerji üretmek zorunda kalır. Isınmaya çalışırken daha çok yağ yakarsınız. Bu da zayıflamanıza yardımcı olur.

SAÇLARI CANLANDIRIR

Sıcak suyla banyo yapmak cildi kurutarak ciltte tahrişe ve kızarıklıklara neden olabilir. Kepek sorunu da sıcak suyun neden olduğu durumlardan biri. Soğuk duş ciltteki ve kafa derisindeki gözenekleri sıkılaştırır ve kirin içeri girmesini önler. Soğuk su kepek problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu gibi saçların parlamasına ve daha sağlıklı görünmesine de destek olur.

DEPRESYONLA BAŞ ETMEYİ SAĞLAR

Soğuk su vücut üzerinde olumlu bir etkiye sahip. Kişinin ruh halini iyileştirir. Banyodan çıktığınızda kendinizi çok daha rahatlamış hissedeceksiniz. Bilhassa modunuz düşük, kafanız ve bedeniniz yorgun olduğunda soğuk duş alarak vücudunuzu yenileyebilirsiniz.

DOĞURGANLIĞA KATKIDA BULUNUR

Su sıcaklığının yüksek olması erkeklerde sperm sayısını ve kalitesini etkilediği biliniyor. Erkeklerin sıcak banyodan uzak durması, sperm üretimindeki muhtemel azalmayı önleyebilir. Soğuk suyun doğurganlığı arttırdığı ve erkeklerde sperm sayısını olumlu yönde etkilediği bilinen faydalar arasında.

SOĞUK SUYLA DUŞUN ZARARLARI NELERDİR?

Çoğu zaman faydaları ile bilinen soğuk duşun bazı zararları da bulunmakta. Özellikle kalp rahatsızlığı olanların ılık su tercih etmesi gerekir. Aksi taktirde soğuk duş kalp krizi meydana getirebilir.

Sıcak havalarda soğuk duş almak da zararlı olabilir. Kan damarlarının fazla büzüşmesine ve kalp krizine yol açabilir. Bundan dolayı aşama aşama vücudunuzu alıştırmalı, bir anda soğuk suyun altına girmemelisiniz.

Soğuk suyun ve soğuğun beyine ödem yapıcı etkileri olabilir. Bu duruma dikkat edilmesi gerekir. Ani soğuk veya sıcak su dökmek beyinde kalıcı etkilere neden olabileceği gibi ani ısı değişimleri de vücuda zarar verebilir.

Kardiyoloji Uzmanı seafoodplus.info Bilal Boztosun, kalp hastalarını sıcak havada soğuk duş almamaları yönünde uyarmakta. Boztosun, ''Dış ortamın sıcaklığı her ne olursa olsun, insan vücudu sıcaklığı sabit tutmaya çalışır. Bu sıcaklığı sağlamak için vücutta çalışan pek çok uyum merkezi vardır. Başlıca düzenlemeyse vücudun kan akımını değiştirmesiyle yapılır. Su, ısı enerjisini havaya göre 30 kat daha fazla iletir. Bu sebeple soğuk suyun, soğuk havaya kıyasla dolaşım sistemi üzerine olan etkisi daha hızlı ve fazla olur'' demektedir.

Soğuğa maruz kalındığında vücutta ısıyı korumak için nabız ve tansiyonun yükseldiğini, kalbin daha fazla kan pompalamaya başladığını açıklayan seafoodplus.info Boztosun, "Serinlemek amacıyla aşırı soğuk suyla duş almak damarlarda büzüşmeye yol açabilir. Eğer kalp damarlarında tıkanıklık varsa kalp aşırı çalışmaya bağlı olarak yeterince beslenemez ve zorlanır. Sonuçta kalp krizi tetiklenebilir" uyarısında bulundu.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir