kan vermek için hangi bölüme gidilir / Kansızlık İçin Hangi Doktora Gidilir? Kansızlığa Hangi Bölüm Bakar? - Sağlık Haberleri

Kan Vermek Için Hangi Bölüme Gidilir

kan vermek için hangi bölüme gidilir

İç Hastalıkları ve Hematoloji   

Hematoloji, kan bilimi demektir.  Tıbbın kan ve kan bozuklukları ile ilgili dalına verilen isim. Kanı, kan hücreleri ve kan sıvısı olarak başlıca iki gruba ayırabiliriz. Kan sıvısında gıda maddeleri, protein su, madensel tuzlar ve bağışıklık elemanları bulunur. Kan hücreleri eritrositler (alyuvarlar), lökositler (akyuvarlar), ve trombositlerdir (kan pulcukları). 

Eritrositlerin görevi, yapısında bulundurduğu, kana kırmızı rengini veren hemoglobin ile dokular arasında oksijen ve karbondioksit gibi gazların taşınmasını sağlamaktır. 

Lökositler, mikroskop altında incelendikleri zaman farklı görüntüler gösteren bir grup hücredir. Vücuda giren, aralarında mikrop ve virüs gibi hastalık etkenlerinin de bulunduğu yabancı cisimlere karşı mücadelede her biri ayrı görevler üstlenirler.

Trombositlerin görevi, kanamaya karşı vücudu korumaktır. Trombositler normal koşullarda kan sıvısı içinde birbirinden ayrı yüzerlerken, kanama halinde bu bölgede birbirlerine yapışarak ve bünyelerine, kanın sıvı kısmında bulunan fibrin gibi, pıhtılaşmada görevli diğer elemanları da alarak pıhtı oluşumunu sağlar. 

Hematolojik Hastalıklar;

  • Eritrositler (Alyuvarlar)
    • Anemiler
    • Hemoglobinopatiler
    • Kan bankası
  • Lökositler (Akyuvarlar)
    • Lösemiler
      • Akut myeloid lösemi (AML)
      • Akut lenfoblastik lösemi (ALL)
      • Kronik lenfosittik lösemi (KLL)
    • Nötropeniler
    • Miyeloproliferatif hastalıklar
      • Kronik myeloid lösemi (KML)
      • Polistemiva vera (PV)
      • Miyelofibrozis (MF)
      • Esansiyel trombositoz (ET)
    • Miyelodisplastik sendrom (MDS)
    • Lenfoma ve lenfoproliferatif hastalıklar
      • Hodgkin Hastalığı
      • Hodgkin dışı lenfomalar (NHL)
    • Multipl miyelom (MM)
  • Trombositler ve koagülasyon (pıhtılaşma)
    • Kanama ve koagülasyon bozuklukları
      • Hemofililer
      • von Willebdand hastalığı
    • Yinelenen tromboz
    • Trombositopeni ve trombositoz

 

Hematolji kliniğine genel başvuru şikayetleri;

  • Anemi; halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı
  • Trombositopeni ve faktör eksikleri; burun kanaması, diş eti kanaması, ciltte küçük kırmızı döküntüler, morarmalar, adet kanamalarının uzun sürmesi
  • Lökosit düşüklüğü; ateş, sık tekrarlayan enfeksiyonlar
  • Lenfomalar; bezelerde büyüme, ateş, kilo kaybı, gece terlemesi
  • Akut lösemiler; ateş, kanamalar, bezelerde büyüme
  • Kronik lösemiler; tesadüfen saptanan lökosit yüksekliği, dalak büyüklüğü, bezelerde büyüme
  • Multiple myelom; Nedeni açıklanamayan yaygın kemik ve bel ağrıları

Hematolojik hastalıklarının tansısı için çok değişik testlere başvurmak gerekebilmektedir: Kan hücrelerinin ve hemoglobin miktarının ölçülmesi (tam kan sayımı), hemoglobin alt tiplerinin elektroforez ile analizi, kanın mikroskop altında incelenmesi (periferik yayma), kemik iliğinin incelenmesi (kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi), kan yapımı için gerekli olan demir, vitamin B12 ve folik asit düzeylerinin incelenmesi, kan pıhtılaşmasının tetkik edilmesi, kan hücrelerinin işlevleri ve yaşam süreleri ile ilişkili testler, bağışıklık sistemi hücrelerinin ürettikleri proteinlerin tetkik edilmesi, kan hücrelerinin ya da onları üreten kemik iliği hücrelerinin kromozomlarının ve diğer yapı taşlarının tahlil edilmesi ve radyolojik incelemeler en sık ihtiyaç duyulan testlerdir.

Hastanemizde tüm hematolojik hastalıkların teşhis ve tedavisi yapılabilmektedir. Bazı hastalıkları tetkik ve tedavileri hastanın yatırılmasını gerektirmektedir. Damardan ilaç uygulamaları, kan nakli gibi bazı tedavilerin polikliniğimizde bulunan ayaktan tedavi ünitesinde yapılabilmektedir.

Merkezimiz, halihazırda 12 yataklı olarak, üstün kaliteli tıbbi teknolojik donanıma sahip ve alanında deneyimli hekim kadrosu ile hizmet vermeye başlamıştır.

Kemik iliği/kök hücre nakline ihtiyaç duyan tüm hastalar için hizmet verecek şekilde düzenlenmiştir.

Doku tiplendirme, kök hücre işleme-dondurma-saklama laboratuvarları,  terapötik aferez merkezi ile çağdaş tıp tekniklerini hastalarımıza sunmaya hazırdır.

Allojeneik (hastanın kendisi dışında birinden), otolog (hastanın kendisinden), haploidentik (yarı uyumlu), MUD ( akraba dışından) ve kordon kanı transplantasyonu gerçekleştirilmektedir.

Detaylı bilgi ve hizmetlerimizden yararlanmak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

0 () 7

Kan tahlili için hangi bölüme gidilir?

 Tahlil sonucunu etki edebilecek aşırı gıda tüketimi olduğunda, tahlil sonucu doğru gelmeyebilir. Kan tahlili için hangi bölüme gidilir? Sorusuna en iyi cevap eğer ki sağlık sıkıntınızı biliyorsanız hastaneden ona göre randevu alabilirsiniz. Ancak genel bir  tahlil yaptırmak istiyorsanız dahiliye doktorundan randevu alabilirsiniz. Dahiliye doktoru yapmış olduğu tetkiklerle sizi doğru bir hekime yönlendirecektir. Bunların yanı sıra, tahlil, Devlet hastanesinde, Özel hastanede ya da sağlık ocağında da tahlil yaptırabilirsiniz. Detaylı kan tahlili yaptırmak istiyorsanız hastanenin hematoloji bölümünden randevu alabilirsiniz.

AİLE HEKİMİ KAN DEĞERLERİNE BAKAR MI?


Aile hekimliği yani sağlık ocakları kişilerin oturmuş olduğu ve sokağa göre hizmet vermektedir. Herhangi bir sağlık sorununuz da aile hekiminizi başvurabilirsiniz. Eğer ki aile hekiminiz ön görürse hastalığınıza dair kan tahlili yapılmaktadır. Kan tahlili kişilerin isteğine göre değil doktor tarafından gerek görüldüğü zaman yapılan bir tahlildir. Sağlık ocaklarında birçok tahlili ücretsiz yaptırabilirsiniz. Demir eksikliği, evlilik raporu, kolesterol ölçümü, sağlık raporu, tahlil  ve gebelik takibi gibi birçok tahlil ve raporu sağlık ocaklarından temin edebilirsiniz.

KAN TAHLİLİ İÇİN HANGİ BÖLÜMDEN RANDEVU ALINIR?


Kan tahlili, doktorun istemesiyle ve gerek görmesi ile yapılan bir tahlildir. Bundan dolayı kan tahlili için ayrı bir randevu verilmez. Fakat başka bir rahatsızlığınız varsa durumunuza göre bir doktor randevusu alabilir ve doktor ön görürse kan tahlili yaptırabilirsiniz.

#Sağlık, Gıda, En iyi

SIKÇA SORULAN SORULAR



yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65’ini doldurmamak gerekir.) 
İlk kez kan bağışında bulunacaklar için üst yaş sınırı: 61 yaşından gün almamış olmalı. Düzenli kan bağışçıları için üst yaş sınırı 65 yaşını doldurduktan, 70 yaşından gün alana kadar kan bağış merkezi doktorunun onayı olmak şartıyla yılda en fazla 1 kez olmak üzere kan bağışlayabilir. 



Size en yakın kan bağışı merkezi, kan alma birimi ya da kan bağışı kampanyamızı görmek için lütfentıklayınız.



Kayıt, muayene, kan bağışı ve ikram işlemleri yaklaşık dk. sürmektedir.



Bağışçılar her kan bağışı işlemi öncesinde isim, soy isim, doğum tarihi (gün/ay/yıl), TC kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport ve kalıcı adres bilgilerini vererek kendilerini tanıtmalıdır. Kimlik ibrazı Sağlık Bakanlığı’nın hazırlanmış olduğu Ulusal Kan ve Kan Bileşeni Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi 'ya göre zorunludur.



Sorgulama formunun içeriği Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. 
Kişi kan bağışı için başvurduğunda mutlaka sorgulama formundaki kişisel ve sağlıkla ilgili soruları eksiksiz cevaplandırmak ve bu formu bizzat onaylamak zorundadır. Sorulan sorular kan bağışımızın ve kanı alacak hasta sağlığı için büyük önem arz etmektedir.


Kan bağışının, bağışçı için en önemli yararı hiç tanımadığı üç kişinin hayatını kurtarmış olmaktır.



Tam kan bağışında;

Erkekler 90 günde bir
Kadınlar gün de bir
Aferez ve tam kan bağışı aralıkları hakkında detaylı bilgi için Ulusal Kan ve Kan Bileşenleri Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi (bkz. )



Türk Kızılay’a gönüllü olarak bağışlanmış olan kanlar laboratuvar testlerinden geçerler.
Eşzamanlı olarak 3 bileşene ayrılarak uygun koşullarda saklanırlar. Kullanıma hazır olan kan bileşenleri hastanelere transfer edilir.

Bu süreçte kesinlikle hasta ve hasta yakınından herhangi bir ücret talep edilmez. 
Söz konusu süreçlerin maliyetlerinin ücret politikası Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından belirlenmektedir. Bu konudaki ayrıntılar Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından resmi gazetede yayınlanan “Sağlık Uygulama Tebliği’nde” de yer almaktadır.

Kan transfüzyonu sırasında hasta/hasta yakınından ücret talep edilmesi durumunda söz konusu hastanenin bağlı bulunduğu İl Sağlık Müdürlüklerine konu hakkında bildirimde bulunulması uygun olacaktır. 

Türk Kızılay Ülke kan ihtiyacını %90 oranında karşılamaktadır. Sağlık Bakanlığı’na bağlı kan transfüzyonu yapan hastane vardır. Bu hastanelerin tanesinin tüm kan ihtiyacı Kızılay tarafından karşılanmakta olup kan bağışları hastane talepleri doğrultusunda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.

Geriye kalan 14 hastanenin geçici kan alımı yetkisi bulunmaktadır. Türk Kızılay, ülke kan ihtiyacının tamamını karşılayana kadar 14 hastane kendi kan ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Bu nedenle, kan ihtiyacı olması halinde bu hastaneler tarafından kan bağışçısı davet edilmektedir.



Alınan bütün kanlara HIV, Hepatit B-C ve Sifiliz testleri uygulanmaktadır. Test sonuçlarının ve bağışçı bilgilerinin funduszeue.infoşiler ile paylaşılması Kan Kanunu çerçevesinde yasak olup, güvenlik nedeni ile sms veya e-mail yolu ile bağışçılarımız ile paylaşamamaktayız. 

Test sonuçlarınız ile ilgili olumsuz bir durum söz konusu olduğunda kişiye özel bilgilendirme yapılmaktadır.Eğer sonuçlar normal ise herhangi bir bilgilendirme yapılmamaktadır.

Yine de sonuçlarınızı görmek isterseniz ilgili kan merkezimize kimliğiniz ile bizzat başvurmanız gerekmektedir.




COVID aşısı olduktan sonra semptom gelişmemiş ise aşıdan 7 gün sonra, semptom gelişmiş ise semptomların düzelmesinden 7 gün sonra bağışçı olunabilmektedir.



Kan bağışı işlemi boyunca kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir. Sizler için kullanılan malzemeler işlem sonunda kalite standartlarına uygun şekilde imha edilirler. Bu süreç içerisinde herhangi bir hastalık bulaşının olması söz konusu değildir.

Kan bağışı gerçekleştiğinde ilgili kanın üzerinde bağışçı bilgileri ile eşleşen barkodlar yer almaktadır. Bağışçımızın kaydı yapılırken bu barkod numarası üzerinden yapılmaktadır. Bağışlanan kan bileşenlerine ayrılmakta, ihtiyaç durumuna göre hastanelere iletilmektedir. Hastaneye çıkış yapılmak üzere kan bileşeninin barkodu okutulduğunda bağışçımızın son bağışında ibraz ettiği cep telefonu numarasına bağışladıklarını kanın bir ihtiyaç sahibi tarafından kullanılmak üzere yola çıktığı bildiren bir SMS gönderilir. Ayrıca bağışçılarımızın doğum günlerinde de SMS gönderilmektedir. Bunun yanında gezici ekiplerde kan bağışında bulunan bağışçılarımıza aynı bölgeye tekrar kampanya düzenlendiğinde bilgilendirme amacıyla SMS gönderilmektedir.

Kampanya ve diğer gönderilen SMS’lerimizi almak istemeyen bağışçılarımızın başvuruları hangi kanal ile yaptıklarına bakılmaksızın isteği teyit edilerek Bilgi İşlem Birimi tarafından gerçekleştirilmektedir. 

Hepatit A enfeksiyonu geçirenler tedavi sürecini tamamladıktan 12 ay sonra kan bağışında bulunabilirler.
Hepatit B ve C geçirenler ise tedavilerini tamamlamış olsalar dahi hiçbir zaman kan bağışında bulunamazlar.

Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı Bilgi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası