malulen emekli maaşı 2021 / 4C Emekli Aylık Bilgisi

Malulen Emekli Maaşı 2021

malulen emekli maaşı 2021

Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar Oldu

Yılında malulen emekli maaşı alma süreci zorunlu emekli olma durumunda başlamaktadır. İş yerinde meydana gelen kaza durumunda ve engellilik halinde maluliyet oluşmakta olup malulen emekli aylığı (maaşı) da yalnızca bu şartlarda sunulmaktadır.

Emekli aylığında olduğu gibi maluliyet durumunda da prim ödemeleri baz alınarak ödeme yapılmaktadır. Bu nedenle herkes için farklı oranlarda ödeme yapılması söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda maaş zamları da aynı şekilde uygulanmaktadır.

Malulen emeklilik maaşı alanların 4A ve 4B sigorta durumlarında farklı ödemelerle uygulanmaktadır. Bu nedenle emeklilik aylığına yönelik zam uygulamalarının da bağlı bulunan sigorta koluna göre alınması gerekmektedir.

Malulen emekli maaşının alınabilmesi aynı zamanda meslek hastalığının kalıcı sonuçlar doğurması gerekmektedir. Geçici hastalık durumlarında malulen emeklilik söz konusu olmamakta ve kalıcılık durumuna ilişkin de rapor beyanında bulunulması gerekmektedir.

Malulen emeklilik maaşları yıllık enflasyon oranlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Uygulama oranları ise maaş tutarı üzerinden hesaplanmakta her maaşın farklı tutarlarda neticelendirilmesi söz konusu olmaktadır.

Malulen emekli maaşının internet ortamı üzerinden sorgulanması yapılabilmektedir. Bu sorgulamaların kişisel bilgiler üzerinden belirlenmesi gerekmekte olup aynı zamanda sorgulamaların da bireysel olarak yapılması gerekli olmaktadır.

Malulen Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Malulen emeklilik şartları devlet tarafından belirlenmekte olup herkes için aynı şekillerde uygulanmaktadır.

Güncel malulen emeklilik maaşı şartları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Engel durumunun öncesinde en az 15 yıl boyunca sigortalı olarak çalışılmış olma şartı ilk sırada yer almaktadır.
  • Malulen emekli olma durumu aynı zamanda gün bakıma muhtaç ya da çalışmama durumunda olmayı gerektirir. Bu şartı sağlayanlar için prim günü hesaplamaları yapılmadan da emeklilik olabilmektedir.
  • Yaşlılık ya da engel durumuna ilişkin maluliyetin rapor halinde ilgili birimlere beyan edilmesi gerekmektedir.

Malulen emeklilik durumlarında bu şartların sağlanması durumunda sistem üzerinden işleme yapılmakta olup otomatik olarak maluliyet durumu beyan edilmektedir. Bu şartların sağlanması sürecinde aynı zamanda rapor alınırken mutlaka heyet raporu olarak bilinen şekilde geçerli raporların alınması gerekmektedir.

Malulen emeklilik durumu meslek hastalığı olarak bilinmesine rağmen bazı durumlarda mesleki olarak oluşmasa da çalışma durumu olmayan kişiler için devlet tarafından sunulmakta olan bir emeklilik hakkı olarak bilinmektedir.

Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar Oldu

yılında emekli olan engelli vatandaşlar için verilen emekli maaşları, prim ödeme gün sayısına, ödenen prime esas kazanca ve malullük oranına göre belirlenmektedir. Bu sebeple malulen emekli olunduğunda herkesin eşit veya aynı maaşı alması mümkün olamamaktadır.

Yılı zamlı malulen emekli maaşı;

KapsamEmekli Maaşı
SSK TL
Bağkur TL
Emekli Sandığı TL

Hangi Hastalıklar Malulen Emeklilik Sürecinde Geçerli Sayılır?

Malulen emeklilik süreci için geçerli sayılan hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Epilepsi
  • Bunama
  • Beyin tümörü
  • Parkinson
  • Her türlü kanser hastalığı
  • Serebral Palsi
  • MS
  • Şizofreni
  • Bipolar Bozukluk
  • Görme bozuklukları (belirli kriterler dahilinde)
  • Anemi
  • Behçet Hastalığı
  • Organ kaybı (bacak, kol vb.)
  • Böbrek ya da akciğer nakli
  • Zeka geriliği
  • Siroz
  • Kalp yetmezliği
  • AIDS
  • Verem
  • Solunum yolu hastalıkları
  • Belirli metabolizma hastalıkları

Bu hastalıklar için de belirlenmiş olan farklı oranlar bulunmaktadır. Bu oranlar hastalığın iş göremezlik durumuna neden olması ile ilgili olarak belirlenmekte olup heyet raporu ile beyan edilmektedir

Organ yetmezliği ya da organ nakli gibi kriterler genel olarak kabul edilse de parmağın kaybı eğer işin devamına engel olmuyorsa malulen emeklilik kriterler içerisinde değerlendirilmemektedir. Bunun yanı sıra kanser hastalığında da tedavinin başarılı bir biçimde sonuçlanması durumunda malulen emeklilik durumu düşmektedir.

Malulen Emeklilik Yüzde Oranları

Malulen emeklilik yüzde oranları hastalığın hangi seviyede maluliyet oluşturduğunu beyan eden oranlar olarak bilinmektedir. Genel heyetler tarafından belirlenmekte olup herkes için aynı şekilde uygulanmaktadır.

Bilinen güncel yüzde oranları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • %40 üzerinde özrü olanlar için %50 ve %59 aralığında 16 yıllık sigorta şartı bulunmaktadır.
  • %40 ile %49 aralığında olanlar ise daha az özürlü kabul edildiği için 18 yıllık sigorta şartının bulunması gerekmektedir.

Emeklilik durumunun bu oranlar üzerinden hesaplanması gerekli olmakta, eksik kaldığı durumlarda ise özür türüne bağlı olarak kriterlerin sağlanmış olması mümkün olabilmektedir. Bunun için öncelikle hastaneler ile görüşme yapılarak ilgili raporların alınması gerekmektedir.

Bu kriterlerin yanı sıra herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Özür oranlarının yeterli olması durumunda başvuru sahiplerinin yaşları kaç olursa olsun malulen emekli olma hakkını elde edebilmektedirler.

Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Malulen emeklilik başvurusunun yapılması öncelikle özür durumlarının beyan edilmesini gerektirmektedir. İlgili şartların sağlanması durumunda gerekli evraklar ile Sosyal Güvenlik Kurumlarının il ve ilçe merkezlerine başvuru yapılabilmektedir.

Başvurunun yapılmasından sonra evraklar detaylı bir biçimde incelenmektedir. İncelemelerin olumlu ya da olumsuz sonuçlanması ise internet üzerinden görüntülenebildiği gibi aynı zamanda internet kanallarından da sorgulama yapılmaktadır.

Onaylanmayan başvurular için sürecin takip edilmesi açısından hangi gerekçelerle onaylanma yapılmadığının da bilgisi yine başvuru yapılan birimler üzerinden alınabilmektedir. Onaylanan başvurularda ise ilgili hesaplara maaş ödemeleri yapılmaktadır.

Malulen Emeklilik Başvurusu İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Malulen emeklilik başvurusu için gerekli olan evraklar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Maluliyet durumlarının taleplerine ilişkin dilekçe
  • İşe ilk giriş tarihinin gösterildiği belge
  • Erkekler için askerlik durumunu beyan eden belge (eğer askerlik yapılmadıysa neden yapılmadığı ile ilgili beyan)
  • Sağlık kurumlarından alınan özür ya da engel durumunu onaylayan belge
  • Önceden verilmiş olan maluliyet kararlarına ilişkin örnek beyan

Malulen emekli aylığı (maaşı) alabilmek için başvuru yapılırken bu evrakların verilmesi gerekmektedir. Evrakların eksiksiz bir biçimde başvuru esnasında teslim edilmesi durumunda başvuru süreçleri kısa süre içerisinde tamamlanmaktadır. Evrak eksiklerinin olması durumunda ise başvuru süreci uzayabilmektedir.

Başvurunun yapılması esnasında teslim edilen evrakların mutlaka resmi onaylı belgeler olması gerekmektedir. Bu nedenle öncelikli olarak evrakların resmi olduğundan emin olunması gerekmekte ve bununa birlikte teslim sürecinde de gerekli onaylar alınabilmektedir.

Malulen Emekli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Malulen emekli maaşı hesaplama işlemleri sigorta prim günleri üzerinden yapılmaktadır. Kişiye göre değişmekte olan gün hesaplamalarının online sistemler üzerinden yapılması mümkün olduğu gibi başvuru birimlerinden de yapılabilmektedir.

Hesaplama yapılırken prim gününün 90 binden az olması önemli bir kriterdir. 90 binden az olan sigortalılar için ortalama alınması açısından 90 bin olarak hesaplanırken daha yukarıda olanlar için mevcut günler değerlendirilerek hesaplama yapılmaktadır.

Emekli maaşı hesaplama işlemleri için öncelikle E-devlet üzerinden prim günlerine ilişkin net gün sayısının alınması gerekli olurken aynı zamanda hangi sigorta kolu üzerinden emeklilik alınacağının da belirlenmesi maaşın net bir biçimde hesaplanabilmesi için gerekli olan kriterler arasında yer almaktadır.

Emekli maaşı hesaplamanın yapılması için aynı zamanda maluliyet oranları da etkili olmaktadır. Bazı hastalıkların özrü oranları daha düşük olurken bazı özürlerin daha yüksek oranlı olmasından kaynaklı düşük prim günlerinden hesaplanması sağlanabilmektedir.

Malulen Emekli Başvurusunun Reddedilmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Malulen emekli başvurusunun reddedilmesi durumunda yapılması gereken öncelikle hangi gerekçe ile reddedilmenin yapıldığı olarak bilinmektedir. Reddedilme durumu da sonraki süreçlerde yapılacak işlemleri belirleyecektir.

Olumsuz başvurular için Sosyal Güvenlik Kurumu başvuru birimleri ile görüşülerek hangi kriterin sağlanmadığının beyan edilmesi istenebilmektedir. Bunun akabinde eğer eksik bir evrak varsa evrak tamamlanmalı ya da rapor durumuna ilişkin kriterin farklı raporlandırmalar ile desteklenmesi gerekmektedir.

Bazı özür veya hastalık durumları malulen emeklilik onayı vermemektedir. Bunun için başvuru öncesinde bu oranlar neler olduğunun incelenerek başvuruda bulunulması sürecin daha sağlıklı bir biçimde ilerlemesini sağlayacaktır.

Malulen Emeklilik Sürecinde Hangi Kurumlardan Rapor Alınabilir?

Malulen emeklilik sürecinde rapor alınabilecek kurumlar öncelikli olarak resmi onay verilen kurumlar olarak bilinmektedir.

Bu kurumlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İkamet ilinde bulunan eğitim ve araştırma hastaneleri
  • Üniversitelerin tıp fakültesi olarak geçen birimleri
  • İkamet ilindeki devlet hastaneleri

Bazı özel hastanelerde de rapor onayı bulunmakla beraber, raporun kabul edilmeme riski de söz konusu olmaktadır. Bu nedenle öncelikle devlet kurumlarının tercih edilmesi ve raporları devlet birimlerinden alınması gerekmektedir.

Başvuru öncesinde Sosyal Güvenlik Kurumu il ve ilçe müdürlüklerine başvuru öncesinde gidilerek hangi kurumlarda başvuru alınabildiğinin öğrenilmesi etkili olabilmektedir. Bu sayede evrak ya da bilgi eksiği olmadan başvurular sonuçlanmaktadır.

Malulen Emekli Maaşları Hangi Durumlarda Kesilir?

Malulen emekli maaşlarının kesilme durumları resmi kurumlar tarafından belirlenmiş olan kriterler olarak bilinmekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Malulen emeklilik durumunun gerekçisi olan özrün ya da engelin ortadan kalkması durumunda aylık otomatik olarak kesilmektedir. Bu durum mevcut belgeler ile sisteme yansıtılmakta olup, belgelerin verilmemesi durumunda ise yasal işlem başlatılmaktadır.
  • Malulen emeklilik durumu aynı zamanda iş göremezlik olarak bilindiği için ilgili kişinin herhangi bir yerde sigortalı işe başlama durumunda da emekli maaşının kesilmesi söz konusu olmaktadır.
  • Maluliyet durumu, iş görememe haline %60 oranda etki etmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Fakat bu oranın düşmesi durumunda maluliyet durumlarının da ortadan kalkması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir.

Malulen emeklilik durumunun ortadan kalkması Sosyal Güvenlik Kurumu ilgili kurulları tarafından denetlenerek onaylanmaktadır. Bu nedenle haksız yere bir kesinti yapıldığının belirlendiği durumlarda da başvuru yapılması söz konusu olmaktadır.

Maluliyet durumunun geçerliliğini sağlayan şartların ortadan kalkması da emekli maaşının kesilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle şartların iyi bir biçimde incelenmesi ve buna uygun olarak gerekli işlemlerin yapılması önemli olmaktadır.

Malulen Emekli Aylığının Süresi Var Mıdır?

Malulen emekli aylığının süresi mevcut engel ya da özür durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Kalıcı olmayan tanılı hastalıklarda minimum 12 ay, maksimum 24 ay aylık bağlanması söz konusu olmaktadır. Fakat mevcut tanının resmi kurumlar tarafından belirlenmesi gerekmektedir.

Malulen emekli aylığı almak isteyen hastaların 18 aylık bir maaş alma süreleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kemik iliği hastalığı olarak bilinen lösemi hastalığının da 18 aylık bir maluliyet maaş hakkı bulunmaktadır.

Verem hastalarının ya da kanser hastalığın tedavi süreçlerinin maluliyet süreleri ise 24 ay olarak bilinmektedir. Bu hastalıklarda da oran beyanında bulunulması gerekli olmakta, heyet tarafından beyanda bulunulması önemlidir.

Malulen Emekli Maaşı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Malulen emekli maaşı sorgulaması E-devlet sistemleri üzerinden yapılabilmektedir. E-devlet kullanımı için öncelikli olarak T.C kimlik numarasının alınması ve PTT üzerinden ilk kullanım şifresi ile girilmesi gerekmektedir.

E-devlet sistemi üzerinden SGK olarak bilinen başlığın altından emeklilik işlemleri yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra maaş hesaplamasının yapılabilmesi için de prim günlerinin aynı sistem üzerinden sorgulanması mümkün olmaktadır.

Malulen emekli aylığı (maaşı) alma hakkı bulunanların sistem üzerinden sorgulama yapmalarının yanı sıra SGK birimlerine başvuru yaparak da sorgulama yapmaları mümkün olmaktadır. Aynı zamanda başvuru süreci esnasında da maaş oranları ile ilgili detaylı bilgilendirme alınabilmektedir. Maaş tutarları, yıllara bağlı olarak da değişkenlik gösterdiği için güncel olan maaşlar üzerinden sorgulamaların yapılması gerekli olmaktadır.

Günden emekli olmak isteyen engelli vatandaşların, günle malulen emekli maaşı ne kadar konumuzu inceleyebilir.

Malulen Emekli Maaşı Başvuru Kurumları Nelerdir?

Malulen emekli olmak isteyen kişilerin aylık başvurularını iletebilecekleri kurumlardan aşağıda bahsedilmiştir:

  • İkamet edilen bölgede bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine malulen emeklilik aylığı başvurusu yapılabilmektedir.
  • Malul bireyin maluliyet nedeni ile ayrıldığı iş yerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun il veya ilçe müdürlükleri başvuru kabul etmektedir.
  • Kamu çalışanlarının başvurularını bağlı oldukları kuruma yapmaları istenmektedir.

Malulen Emekli Maaşının Süresi Var Mıdır?

Malul bireylerin aldıkları aylığın belirli bir süresi olabilmektedir. Aldıkları sağlık kurulu raporunda malullük nedeni olarak belirtilen hastalık; kanser ise 18 ay, kemik iliği nakli ise 1 sene, kan kanseri tedavisi için 2 yıl, verem hastaları için 24 ay olmaktadır.

Malulen Emekli Aylığı Nasıl Hesaplanır?

Malul bireyin sigortalılık süresi ve ödenmiş olan sigorta prim günü ile malul aylığının hesaplaması yapılmaktadır. 90 binden daha az prim günü için 90 bin, 90 binden daha fazla olan prim günü için ise var olan prim gün sayısı üzerinden maaş hesaplaması yapılmaktadır.

Malulen Emekli Maaş Bağlama Oranı Hesaplaması

Malul bireyin çalışma gücündeki kayıp oranı, ödenmiş olan toplam prim günü sayısı ile çarpılmalıdır. Çıkan sonuç ile çarpılıp 60’a bölünmelidir. Bu şekilde malul aylığının bağlama oranı hesaplanabilmektedir.

Prim Borcu Olanlar Malulen Emekli Aylığı (Maaşı) Alabilir Mi?

Malulen emekliliğin ilk şartı istisnai durumlar hariç olmak üzere en az 10 yıl sigortalı çalışmak ve en az sigorta prim gününe sahip olmaktır. Buna istinaden Bağ Kur (4/B) kapsamında veya diğer sigorta kollarına bağlı kişilerin prim borcu olması durumunda, söz konusu şartları taşıyor olsalar bile malulen emeklilik aylığı almaları mümkün değildir.

Malulen emeklilik maaşı için vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında yer alan herhangi bir sigorta kolu için ödenmemiş veya gecikmiş sigorta prim borcunun olmama şartı aranacaktır. Bu şartları sağlayan kişilerin yasalar ve ilgili yönetmelikler kapsamında malulen emekli aylığı alması mümkündür.

Malulen Emeklilik ve Maaşı Sorgulama

E-Devlet Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Engelli Emeklilik Tablosu ve Hesaplaması Nasıl Yapılır

Engelli Raporu Hesaplama

Malulen emekli Bağ-Kur’lu çalışırsa aylığı kesilir mi?

Yayınlanma: 02 Nisan

Bağ-Kur girişliyim. Ağustos ayında böbrek nakli oldum. 15 Mart tarihinde malulen emekli oldum. Yalnız üstümde vergi kaydı olmayacakmış. Ya kapatacakmışım ya da devredecekmişim. Bunun başka yolu var mı? Erdinç Akpınar

sayılı SSGSS Kanunu'nun geçici 2. maddesine göre 4/b (Bağ-Kur) kapsamında malullük aylığı bağlananlardan; 4/a (SSK) kapsamında çalışmaya başlayanların malullük aylığı kesilmeyip, sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışabiliyorlar. Ancak 4/b kapsamında çalışmaya başlayanların malullük aylığı kesilerek, uzun ve kısa vade sigorta kolları ile genel sağlık sigortası kapsamında sigortalı oluyorlar.

/Ekim aybaşından önce ilk defa sigortalı olup malullük aylığınız sayılı Kanun'un geçici 2 ve maddesi gereği bağlandığından, malullük aylığınızı almaya devam edebilmeniz için vergi mükellefi olmanıza neden olan faaliyetinizi sona erdirmeniz ya da devretmeniz gerekiyor. Başka bir yolu maalesef yok.

FHSZ emekliliği öne çeker mi?

5 Kasım doğumluyum. 1 Ağustos , 4/a statüsünde işe başlangıcım. &#; arası yedek subay okulu, &#; arasında asteğmen olarak askerlik yaptım. 4/a statüsünde gün, 4/c statüsünde gün primim var. Mevcut şartlarda 5 Kasım tarihinde emekli olacağım. 3 ay 8 günlük FHSZ'ye istinaden emeklilik tarihim daha erken olabilir mi? K. Erkan Ünal

Yedek subaylık döneminize ilişkin hak kazandığınız fiili hizmet süresi zammı (FHSZ/yıpranma), 1 Ağustos olan sigorta başlangıcınızı farazi olarak 3 ay 8 gün (23 Nisan tarihine) geri çeker. Buna göre emeklilik yaşınız 51'e iner.

51 yaşınızı, prim gününüzü ve 25 yıllık sigortalılık sürenizi doldurmuş olduğunuzdan, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

Emekli Sandığı yetimlerine bağlanacak aylığın oranı

İki kız kardeş olan bir yakınım için bilgi rica ediyorum. Baba malulen emekli asker (Emekli Sandığına tabi). 'te öldüğünde yakınımın eşi sağ ve yetim aylığını evlenmemiş olan kız kardeşi hak ediyor. Kendi ifadesine göre de babanın maaşının yüzde 75'ini alıyor, doğru mudur bilmiyorum? Yakınımın eşi Bağ-Kur emeklisi ve yılında vefat ediyor, kendisine dul aylığı bağlanıyor. Yakınım olan kişi eşinden ve babasından dul/yetim aylığı alabilir mi? Babasından aylık bağlandığında eşinden aldığı aylıkta kesinti olur mu? Kardeşin maaşı çok düşer mi? Arzu Şenkon

Emekli Sandığı'ndan aylık bağlanacak tek yetimin aylık bağlama oranı yüzde 75 değil, yüzde 50 olur. Yakınınız eşinden dul, babasından yetim aylığı alabilir. Babasından bağlanacak aylıktan dolayı eşinden almakta olduğu aylıktan kesinti olmaz. Babasından yüzde 40 oranında aylık bağlanır. Kardeşinin aylık oranı da yüzde 40'a iner. Toplamda (40+40) olmak üzere babalarının aylığının yüzde 80'ini almış olurlar.

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen Emeklilik Şartları

Kişi, iş hayatında herhangi bir nedenden dolayı hastalık, iş kazası ya da meslek hastalığı yaşayabilir. Yaşanan bu menfi haller nedeniyle kişinin çalışma gücü azalır. Azalan çalışma gücü ile ekonomik geleceği de sarsılan işçi, gereken şartları karşıladığı takdirde malulen emekli olabilir. Çalışma gücünü, rapor ile tespit edilen oranda kaybeden sigortalı işçinin malul kapsamında değerlendirilmesi için hangi koşulların sağlanması gerektiği ve hukuk prosedürün nasıl işletileceği makale ile izah edilmiştir. Dolayısıyla dikkatle okunması tavsiye olunur.

İçindekiler

Malullük Nedir?

Malullük, sayılı Kanun’un Maddesinde düzenlenen, çalışma ve meslekte kazanma gücünün kaybedilmesini ifade eden bir kavramdır. Malul sayılabilecek kişiler yasada şu şekilde ifade edilmiştir:

  • Sigortalı çalışan, çalışma hayatı esnasında çalışma gücünde bir zayıflık meydana getirecek hastalık ya da kaza neticesinde %60 ve üzeri düzeyde kayıp yaşamışsa,
  • Kişi, çalışma sürecinde iş kazası ya da meslek hastalığı neticesinde kazanma gücünü %60 ve üzeri bir oranda kaybederse,

Malul kapsamında değerlendirilir. Kamu çalışanları söz konusu olduğunda, ifade edilen iki haldeki malullüklerden biri mevcut olmasa da meslekte kazanma gücünü, ifa ettiği kamu görevini yapamayacak şekilde kaybederse ve bu kayıp raporla desteklenirse malul statüsünde kabul edilir.

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emeklilik esasında bir erken emeklilik halidir. Kişi, hizmet akdine ve iş sözleşmesine tabi olarak çalışıyorsa, kendi adına ve hesabına münferit biçimde çalışıyorsa veya kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyorsa ve çalışma hayatında herhangi bir kaza, hastalık, meslek hastalığı veya kaza nedeniyle çalışa gücünü belirli bir oranda kaybettiyse malulen emeklilikten yararlanabilir.

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen emeklilik kurumundan yararlanarak erken emekli olabilmek için kişinin aşağıda ifade edilen şartları karşılıyor olması gerekir. Bu şartlar şu şekilde ifade edilir:

  • Meslekte kazanma ve çalışma gücünde %60 ve üzeri bir oranda kayıp yaşanması,
  • Kamu çalışanlarının, ifa ettiği görevini yapamayacak duruma gelmesi veya çalışma gücünü %60 ve üzeri bir oranda kaybetmesi,
  • 10 senelik sigortalı olma süre şartı karşılanmalı,
  • gün prim şartı sağlanmalı,
  • Çalışma ve meslekte kazanma gücünün kaybedilmesine sebep olan durumun, ilk kez sigorta kapsamında çalışılan tarihten sonra meydana gelmesi gerekir.

İfade edilen şartların gerçekleşmesiyle kişinin malulen emekli olabilmesi mümkündür.

Maluliyetin Tespiti

Maluliyetin tespiti için maluliyet koşullarının sağladığını düşünen sigortalının Sosyal Güvenlik İl veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir. Yapılan başvuru yazılı şekle tabidir. Yazılı müracaat ile birlikte kişinin Sosyal Güvenlik Kurum tarafından yetkili kılınan bir hastaneye sevk süreci gerçekleştirilir. Ardından, düzenlenecek sağlık kurulu raporunun tetkik edilmesiyle maluliyet koşulunun sağlanıp sağlanmadığı değerlendirilir. Yapılan değerlendirmelerin ardından söz konusu kişideki çalışma gücü kaybı en az %60 orana sahipse bu durumda kişi malulen emeklilik şartları noktasında karşılaması gereken koşulları karşılamış ve malullük aylığına hak kazanmış olacaktır.

Maluliyet kararının neticesi yazılı müracaatın yapıldığı yer bağlı olan sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezi tarafından kişiye bildirilmektedir. Şayet düzenlenen sağlık kurulu raporu, kişiye maluliyet kararı verilebilmesi için yeterli gelmezse veya eksiklikler mevcutsa bu durumda tekrar muayene veya eksikliklerin giderilmesi yönünde karar verilebilir.

Sigortalı kişinin raporunda daima surette bir başkasının bakımına muhtaç olduğu ifade edilmişse bu takdirde malullük maaşının bağlanabilmesi adına 10 yıllık sigortalı bulunma şartının sağlanmış olması aranmaz.

Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz

Kurum Sağlık Kurulu tarafından hazırlanan ve kişinin çalışma gücünün ne oranda kaybedildiğini ifade ederek düzenlenen rapora itiraz edilebilir. Bu takdirde kişi, Kurum Sağlık Raporunca malul olarak değerlendirilmediyse Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun bir ikinci değerlendirmesi talep edilir. Yapılacak itirazın bir dilekçe ile bağlı bulunan sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvurarak yapılması gerekir. İtiraz ve yeniden muayenenin ardından durum, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun kararına da yargı yolu ile itiraz edilebilir.

Malulen Emeklilik Maaşı Bağlanması

Malulen emeklilik maaşının bağlanabilmesi için:

  • 4 – A ve 4 – B kapsamındaki sigortalılar için; kişinin bağlı olduğu sosyal güvenlik il ya da ilçe müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine yazılı başvuru gerçekleştirilir. Başvuru, sigortalının işvereni tarafından yapılır.
  • Kamuda çalışan kişiler için; bağlı olunan kurum ve kuruluşlara yazılı şekilde başvuru yapılmalıdır.
  • Görevinden ayrılmış kişiler için; Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Dair Başkanlığına başvuru yapılmalıdır. Yapılacak başvuru yine yazılı şekilde gerçekleştirilmelidir.

Malulen Emeklilik İçin Gereken Belgeler

Makale genelinde ifade edildiği üzere malulen emeklilik için ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunulmalıdır. Yapılacak başvuru yazılı olmalıdır. Bu kapsamda, maluliyet istemli dilekçeye ilave aşağıda ifade edilen belgelerin de yetkili mercie ibraz edilmesi gerekir:

  • İşe giriş bildirgesi,
  • İşe giriş sağlık raporu ya da beyanı,
  • İşten ayrılış bildirgesi,
  • Malulen emeklilik için alınan sevk onayı,
  • Sağlık kurulu raporu.

Malulen Emeklilik Maaşı Ne Zaman Alınır?

Malulen emeklilik maaşına hak kazanan kişiler, emeklilik maaşının ne zaman alınacağını merak eder. Malulen emekliliğe hak kazan kimseler; maluliyeti ifade eden raporun tarihi, malullük aylığı alınması adına yapılan başvurudan önceyse yazılı başvurunun gerçekleştiği tarihi, sağlık kurulu raporu tarihinin yazılı müracaattan sonra olması halinde maluliyet raporunun tarihini, kamu çalışanları içinse maluliyetleri nedeniyle görevlerinden ayrıklıkları tarihi takip eden ayın başından itibaren söz konusu aylığı alır.

Malullük Aylığı Hangi Hallerde Kesilir?

Malullük aylığına hak kazanan kişi, aşağıda ifade edilen durumların varlığı halinde söz konusu aylığın kesileceğini bilmelidir. Bu haller şu şekilde sıralanabilir:

  • Aylık alan kişi, sayılı Kanun kapsamında sigortalı olarak bir işte çalışırsa,
  • Aylık alan kişi, bir yabancı ülkenin mevzuatı dahilinde çalışırsa,
  • Kontroller sonucunda malul kapsamında değerlendirilmesine sebebiyet veren durumun ortadan kalkması halinde,
  • Kurum tarafından yapılacak kontrol muayenesi sonrası malul kapsamında değerlendirilen kişi esasında malul değilse ancak malullük aylığı alıyorsa,

Alınan malullük aylıkları kesilir. En son maddede ifade edilen durumda kişinin aldığı malullük aylıkları kesilir bununla birlikte ödenen aylıkların faizi ile beraber geri alınacağı ifade edilmelidir. Malulen emeklilik şartları başlığı altında ifade edilen metinden de anlaşılacağı üzere bu husus oldukça kapsamlı birkaç konuyu ihtiva eder. Bu nedenle uzman ve deneyimli bir avukat ile iletişime geçerek hukuki destek alınması oldukça yararlı olacaktır.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 23 Ortalama: ]
13 Ocak

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası