kanda fosfor değeri kaç olmalı / Fosfor Nedir? Fosfor Eksikliği ve Yüksekliği Belirtileri Nelerdir? - Dyt. Tuğba Şengel

Kanda Fosfor Değeri Kaç Olmalı

kanda fosfor değeri kaç olmalı

BLOG

Fosfor, iskelet gelişmi,hücre yapısı,mineral ve enerji metabolizması için gerekli bir elementtir.Vücudumuzda yaklaşık gr fosfor funduszeue.info%85’i kemiklerde, %’i kaslarımızda ve diger dokularımızda funduszeue.info %1’i kanda funduszeue.info günde gıda ile alınan fosfor miktarı mg arasındadıfunduszeue.info yaklaşıkmg’ı emilir. Sağlıklı insanlarda böbrek vasıtasıyla atılarak denge korunur. Fosfor protein içeren gıdalarda fazlaca bulunur. Kola, çikolata ve işlenmiş besinlerde bulunan fosfor barsaklardan çok daha kolay funduszeue.info çok aşağıdaki gıdalarda bulunur:

Balık(özellikleküçük balıklar), kabak, ay çekirdeği, badem, fındık, ceviz, barbunya, börülce, kurufasulye, kuru bamya nohut, mecimek, bulgur, bakla, kaşar peyniri, beyazpeynir, karaciger, neskafe, kakao ve tahin.

Normal bireylerde fosfordüzeyi 2,,5 mg/dl arasında değişir. Böbrekler  4 grama kadar fosfor alımını  idrarla atılımını artırarak ayarlar.Böbrekler fonksiyonunun 1/3 ünü kaybedene kadar  kan fosforunu normal düzeyde tutar. Daha çok fonksiyon kaybında kanda fosfor  birikmeye başfunduszeue.infoun  en önemli zararı damar kireçlenmeleridir. Bu diyaliz hastalarının ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Fosfor düzeyi bu grup hastalarda 3,,5 mg/dl  arasında tutulmalıdır. Uzatılmış diyalizin, gece boyu yapılan diyalizlerin fosfor  kan düzeyini normal diyalize göre daha fazla düşürdüğü kanıtlanmıştır. Diyaliz hastalarının yaptığı en büyük hata  fosfor bağlayıcılarını doğru kullanmamalarıdır. Bu tür ilaçlar  sadece her öğün değil,  yenilen her ara öğün ve atıştırmalarla da kullanılmalıdır. Diğer yapılan en büyük yanlış, hastanın yeme alışkanlıklarını bilmeden kan fosfor değerine göre standart  tedaviler başlamaktır. Bu da hastaların yüksek doz  fosfor bağlıyıcı ilacı her  öğünde  lüzumsuz  miktarda  kullanmasına neden olmaktadır. Zaten, üreye bağlı mide rahatsızlıkları olan diyaliz hastalarında şikayetlerin şiddetlemesine yol açabilir. Yapılması gereken, öğünde tüketilen gıda miktarına göre  ilaç  alımı sağlanmasıdır. Örneğin sabah  fazla yapılan bir  pazar kahvaltısında  2 tablet fosfor bağlayıcı kullanırken, diğer günlerde az yapılan kahvaltılarda  bir tablet yetebilecektir. Bu öğlen ve akşam yemekleri için de geçerlidir. Ayrıca arada bisküvi, çikolata , süt ve süt ürünleri gibi ara öğünler yenildiğinde  küçük dozlarda fosfor bağlayıcı kullanılması gerekmektedir. Burada hastanın bilmesi gereken, ilaçın sadece yenen gıdalardaki fosforu bağladığı, yiyecekten ayrı ilaç alındığinda fosforun düşmeyeceğidir. Kısaca diyaliz hastalarının fosfor tedavisi  kişiye özel olmalıdır. 

Rentek diyaliz merkezi olarak biz; kan fosfor düzeyini düşürmek için  : kişiye özel fosfor tedavisi , uzatılmış diyaliz  ( saat), alternatif diyalizör modelleri hastalarımıza sunmaktayız.


« BLOG LİSTESİNE GERİ DÖN

Fosfor

Fosfor Nedir?

Fosfor, vücudun birçok fizyolojik süreci için önemli bir mineraldir. Kemik ve diş oluşumuna, vücudun protein ve enerji üretmesine yardımcı olur. Kas ve sinir fonksiyonu için gereklidir. İhtiyaç duyulan fosfor tüketilen yiyeceklerden alınır. Birçok gıdada bulunur ve sindirim sistemi tarafından kolaylıkla emilir.

Fosfor ve fosfat terimleri genellikte testten bahsederken birbirlerinin yerine kullanılır ancak serum fosfat testi ile ölçülen, kandaki inorganik fosfat miktarıdır. Vücudun fosfatlarının çoğu, kemik ve dişlerin oluşmasına yardımcı olmak için kalsiyum ile birlikte çalışır. Kas ve sinir dokusunda daha az miktarda bulunur. Geri kalanı ise enerji depolamak için kullanılan vücuttaki hücrelerde yer alır. Normalde, toplam vücut fosforunun %85’i kemikte fosfat şeklinde bulunur. Kalan fosfor ise hücrelerde ve hücre arası sıvılarda bulunur.

Fosfor Normal Değerleri Kaç Olmalı?

Fosfor değer aralıkları laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Normal fosfor değeri yetişkinler için mg/dL olarak belirlenmiştir. Çok yüksek ve özellikle çok düşük fosfor değerleri ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Fosfor Nasıl Ölçülür?

Fosfor düşüklüğü ve yüksekliği tanısı için yaygın olarak kan testi yapılır. Bazen fosfor, idrar testi ile böbrekler tarafından nasıl atıldığını izlemek için ölçülebilir. Kanda fosfor testi, kalsiyum ve fosfor dengesizliklerine neden olan çeşitli durumların teşhisine veya tedavisinin izlenmesine yardımcı olmak için çoğunlukla kalsiyum, paratiroid hormonu ve D vitamini gibi diğer testlerle birlikte istenebilir.

Hamilelikte Fosfor Değerleri Nasıl Olmalı?

Hamilelikte fosfor değerlerinin yaklaşık 1. trimesterde mg/dL, 2. trimesterde mg/dL ve 3. trimesterde ise mg/dL arasında olması beklenir. Fosfor, hamile olan kadınlarda ve gelişmekte olan bebekte güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olan bir mineraldir. Aynı zamanda kas kasılmaları, kan pıhtılaşması, böbrek fonksiyonu, sinir iletimi, doku ve hücre onarımı ve normal kalp ritmi için önemlidir.

Bebeklikte Fosfor Değerleri Nasıl Olmalı?

Fosfor, kalsiyumla birlikte kemiklerin ana yapısını oluşturan bir mineraldir. Bebeklikte yeterince fosfor içeren besinler tüketmek güçlü kemikler ve dişler için önemlidir. Vücudun enerjiyi depolaması ve kullanması konusunda önemli rol oynar. Kandaki fosfor seviyesinin yükselmesi kırılgan kemiklere, ağrılı eklemlere, kas güçsüzlüğüne ve ciltte kaşıntıya neden olabilir.

Bebeklikten itibaren fosfor değerleri;  gün arasında , 10 gün-2 yaş arasında , yaş aralığında ise değerleri arasında olması beklenir. Çocuklarda normal fosfor referans aralığı mg/dL’dir. Çocuklarda fosfor seviyelerinin yetişkinlere göre daha yüksek olması normaldir çünkü kemik gelişimine yardımcı olması için bu minerale daha fazla ihtiyaç duyarlar.

Fosfor Düşüklüğü Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Hipofosfatemi olarak bilinen fosfor düşüklüğü yetersiz beslenme, emilim bozukluğu, asit-baz dengesizlikleri, artmış kan kalsiyumu (hiperkalsemi), alkolizm ve böbrek fonksiyonunu etkileyen bozukluklar nedeniyle görülebilir. Fosfor düşüklüğüne neden olan hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

Fosfor Düşüklüğü Belirtileri

Fosfor seviyesinin hafif düşüklüğü genellikle semptom göstermez. İleri derecede düşüklük olması halinde kişiyi etkileyen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yorgunluk
  • Kas güçsüzlüğü
  • Kramp
  • Kemik problemleri
  • Zihinsel durumda değişiklikler (endişe, sinirlilik, kafa karışıklığı, vb.)
  • İştah kaybı
  • Düzensiz solunum
  • Çocuklarda ağrı, kırılganlık ve zayıf gelişme gibi kemik sorunları

Fosfor Düşüklüğü Tedavisi

Fosfor düşüklüğü tedavi edilebilir bir durumdur. Fosfor düşüklüğünün altında yatan neden tedavide büyük önem taşır. Hastalara, fosfor değerini yükseltebilmek için ilaç reçete edilebilir. Hipofosfatemi düşüklüğü şiddetli ise damardan yüksek dozda fosfor verilmesi gerekebilir. Tedaviyi desteklemek için D vitamini takviyesi de önerilir.

Fosfor Düşüklüğüne Ne İyi Gelir? 

Vücudun ihtiyaç duyduğu fosfor yiyeceklerden alınır. Et ve süt ürünleri başta olmak üzere pek çok yiyecek fosfor içermektedir. Fosfor düşüklüğüne iyi gelen besinler arasında bezelye, fasulye, fındık, balık, esmer pirinç, tam tahıllı ekmek, patates, sarımsak, kırmızı et, yumurta, kuruyemiş, kurutulmuş meyve ve yulaf sayılabilir.

Fosfor Düşüklüğü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Fosfor düşüklüğü özellikle çocuklarda büyümede azalma, zayıf kemik ve diş gelişimine neden olabilir. Çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de tedavi edilmeyen fosfor düşüklüğü yumuşak ve kırılgan kemiklerin oluşumu ile ilişkilendirilir.

Fosfor Yüksekliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Hiperfosfatemi olarak bilinen fosfor yüksekliği vücutta toksik etki oluşturabilir. Fosfor düşüklüğüne göre daha yaygın ve daha endişe verici bir durumdur. Fosfor miktarı arttıkça vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ihtiyacı da artar. Kalsiyum ve fosfor arasındaki hassas denge sağlanamadığında kemiklerde problemlere neden olabilir. Fosfor yüksekliğine neden olabilecek hastalıklar ve durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Fosfor Yüksekliği Belirtileri

Hiperfosfatemi, fosfor yüksekliğine neden olan hastalığa bağlı olarak belirtiler gösterir. Örneğin, böbrek hastalığı olan kişilerde idrarda kan, idrar miktarında azalma, sırtın ortasında (yan tarafı) ağrı, idrar yaparken yanma hissi, yüksek tansiyon ve özellikle göz çevresinde veya yüzde, bileklerde, karında veya ayak bileklerinde şişme şeklinde belirti gösterir.  

Fosfor yüksekliğine neden olan ve paratiroid bezlerinin yetersiz aktivitesiyle sonuçlanan hipoparatiroidizm belirtileri ise yorgunluk, kırılgan tırnaklar, kas ağrısı, kuru cilt, kas spazmları, depresyon ve anksiyete olarak sayılabilir.

Fosfor Yüksekliği Tedavisi

Fosfor yüksekliği böbrekleri etkileyen bir durumdur. Böbrekler düzgün çalışmadığında kandaki fosfat seviyesi yükselir. Böyle bir durumda diyalizle fazla fosfatın vücuttan atılması gerekebilir. Bu tedavi kandaki atıkları, tuzu, fazla suyu ve fosfat gibi kimyasalları temizler.

Vücutta kalsiyumdan daha fazla fosfor olduğunda vücut kemiklerde depolanan kalsiyumu kullanır. Bu durum diş ve diş sorunları ve kırılgan kemiklere neden olabilir. Böyle bir durumda bağırsakların emdiği fosfat miktarını azaltabilmek için hastanın kalsiyum bazlı fosfat bağlayıcı ilaç tedavisine başlaması önerilebilir.

Fosfor Yüksekliğine Ne İyi Gelir?

Fosfor yüksekliği, ilaç tedavisine ek olarak besin tüketimindeki fosfor miktarı azaltılarak düşürülmeye çalışılabilir. Fosfordan yoksun diyette süt, yumurta, kuruyemiş ve karaciğer gibi fosfordan zengin besinlerin daha az tüketilmesi önerilir. Bu  süreçte meyve ve sebzeden zengin bir diyet uygulanabilir ve bol su tüketimi önerilebilir.

Fosfor Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Fosfor yüksekliği tedavi edilmediğinde sinir hasarına, kemik problemlerine ve besinlerin emiliminin doğru şekilde yapılamamasıyla vücutta toksik maddelerin oluşumuna neden olan böbrek hastalığı gelişir. Hastalık ilerlediğinde böbreklerin tamamen çalışmayı durdurması söz konusu olabilir. Böbreklerin işlevini yerine getirememesi hastanın diyaliz almasını gerektirebilir. Diyaliz tedavisi, kanı filtreleyen ve saflaştıran bir makine olarak bilinmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası