hatay cumhuriyeti referandum / 16 Nisan Hatay referandum seçim sonuçları: İşte Hatay'daki Evet - Hayır oranı

Hatay Cumhuriyeti Referandum

hatay cumhuriyeti referandum

16 Nisan Hatay referandum se&#;im sonu&#;ları: İşte Hatay'daki Evet - Hayır oranı

Hatay referandum sonuçlaar 16 Nisan'da yapılan anayasa değişikliği maddelerinin oylandığı seçimler sonrası ortaya çıktı. YSK’nın güncel seçmen ve sandık sayıları bilgilerine göre 1 milyondan fazla seçmeni bulunan Hatay’da Evet-Hayır oy oranları genel sonuçlara da etki edecek. Peki, Hatay referandum sonuçları açıklanmadan önce bölgede önceki yıllarda hangi sonuçlar alınmıştı?

referandumunda Türkiye'de 81 ile bağlı 50 bin muhtarlıkta bin sandık kuruldu. Referandumda yurt dışı seçmenler dahil 58 milyon bin kişi olarak belirlendi. Bu seçmenlerin sandıkta verecekleri karara göre Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edilecek yahut reddedilecek.

HATAY REFERANDUM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ


Türkiye sandık başında

Referandum öncesinde siyasi partiler verecekleri oyların rengine göre seçim çalışmalarını yürüttüler. TBMM'de yer alan partilerden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) referandumda 'Evet' vereceklerini açıklarken, muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise referandumda 'Hayır' oyu kullanacaklarını açıkladılar. Öte yandan 1 Kasım Genel Seçimlerinde yüzde 10 olan seçim barajını geçemeyerek Meclis'in dışında kalan partiler de referandum öncesinde oylarının ne olacağını paylaştılar.

Türkiye 7. kez referanduma gidiyor

Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşlar 7. kez referandum için sandık başına gidiyor. İlk referandum yılında yapıldı. Ardından , , , ve yıllarında referandumlar yapıldı. Türkiye'de yapılan referandumlardan 'Hayır' oyunun yüksek çıktığı tek referandum yılında yapılan referandum oldu. Bu referandumda Anayasası'nın maddesindeki yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması konusu oylamaya sunuldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) iktidarı sürecinde Türkiye, iki defa referanduma gitti. İlk olarak 'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişiklikleri halkoylamasına sunuldu. referandumunda 'Evet' verenlerin oranı %68,95 olurken, 'Hayır' oylarının oranı ise % oldu.

Hatay referandum sonuçları

referandumunda yine anayasa değişikliği maddeleri oylamaya sunuldu. Bu halkoylamasında ise 'Evet' oylarının oranı %57,88 olurken, 'Hayır' oylarının oranı %42,12 oldu. Hatay referandum sonuçları şu şekilde oldu:

16 Nisan Hatay referandum seçim sonuçları: İşte Hataydaki Evet - Hayır oranı

Evet: 52,2

Hayır: 47,8

1 Kasım Genel Seçim Sonuçları

7 Haziran Genel Seçimlerinin ardından hükümet kurulması konusunda mutabakat sağlanamamasının ardından erken seçime gidildi. 1 Kasım 'te yapılan genel seçim sonuçlarına göre AK PARTİ %, CHP %, MHP %, HDP ise % oranında oy aldı. Seçim sonuçlarına göre Hatay'da oy dağılımı şu şekilde oldu:

AK PARTİ: %43,5

MHP:

CHP: 35,6

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan %, Ekmeleddin İhsanoğlu %, Selahattin Demirtaş ise % oranında oy aldı. Hatay'da ise oy dağılımı şu şekilde oldu:

Recep Tayyip Erdoğan: %44,1

Ekmeleddin İhsanoğlu: %52,3

Referandum nedir?

Anayasa değişikliği, yasaların kabulü gibi önemli meselerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamaya referandum denilmektedir. Demokrasi uygulamasının en güzel örneklerinden biri olan referandumda, halkın iradesi doğrudan doğruya sonuca yansımaktadır. Temsili demokrasilerde halkın seçtiği insanlar halkın iradesini yansıtmaya çalışırlar.

Hatay hakkında kısa bilgi

Türkiye’nin en güneydeki şehridir. Geçim kaynağı; sanayi, tarım ve limandır. Aynı zamanda liman şehridir. İskenderun demir çelik fabrikası da şehre önemli iş istihdamı kazandırmaktadır. Şehirde narenciye ve baklagiller bolca yetiştirilmektedir. Şehirde meşhur olan İskender ve Künefe’yi her yerden yiyebilirsiniz. İskender klasik iskender olarak değildir porsiyonları daha büyüktür ve ekmeği azdır. Ulaşım Kara yolu, Demir yolu, Deniz yolu ve  Hava yolu ile sağlanmaktadır.


Madde madde anayasa değişiklikleri

Tarihi Yerleri

Sarıseki Kalesi, Hatay Arkeoloji Müzesi, Koz Kalesi (Kürşat Kalesi), Ulu Camii, Şalan Kale, funduszeue.info Kilisesi, Harbiye (Defne), Payas Kalesi, Antakya Kalesi ve Surlar, Demirkapı, Cin Kulesi, Trajan Su Kemerleri, Mancılık Kalesi, Çevlik’in (Seleukeia Pieria) Tarihçesi, Titus (Vespasianus) Tüneli, Darbısak Kalesi, Haron ( Charonion) Kabartmaları, Bakras Kalesi.

İlçeleri

Altınözü, Belen, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ, Yayladağı

Hatay’ın Türkiye’ye katılmasının ilk adımı 81 yıl önce atıldı

Hatay'ın yeniden Türkiye'ye katılma süreci 5 Temmuz ’de başladı. Hatay Millet Meclisi, 29 Haziran 'da oy birliği ile Türkiye'ye katılma kararı aldı. 23 Temmuz 'da Pazar günü saat 'ta yapılan Anavatana katılış töreninde, Antakya'da kışladan Fransız bayrağı indirilerek Türk Bayrağı çekildi. Böylece, Türkiye'nin 67'nci Vilayeti kurulmuş oldu.

Yayınlanma: - 05 Temmuz Güncellenme:

Hatay’ın Türkiye’ye katılmasının ilk adımı 81 yıl önce atıldı

Hatay, I. Dünya Savaşı sonrasının çözümlenemeyen sorunlarından biriydi. yılında Osmanlı egemenliğine giren Hatay, stratejik anlamda oldukça önemliydi. Savaştan sonra hakimiyet, Türklerin elinden çıktı. Ancak Türkiye, Hatay'ı anavatana katmak için büyük çaba gösterdi. Üstelik Hatay savaşla değil, tamamen diplomatik başarı ile yeniden topraklarımıza katıldı.

Hatay'a özerk yönetim

Hatay, Osmanlı Devleti ve İtilaf kuvvetleri arasında 30 Ekim 'de imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edildi. 20 Ekim 'de Türkiye'nin Fransa ile imzaladığı Ankara Anlaşması'yla da Hatay, Fransa yönetiminde, Suriye sınırları içinde kaldı. Ancak bu anlaşmada yer alan hükümlere göre, büyük çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hatay'da özerk bir yönetim kurulacaktı. Türklere milli kültürlerinin korunmasında her türlü kolaylık sağlanacak ve Türkçe resmi dil olarak kullanılacaktı. Bunun üzerine Fransa, Hatay ve çevresini “Kuzey Suriye Hükümeti” adı altında Milletler Cemiyeti'ne tescil ettirdi. Hatay, özerk bir yönetim olarak uluslararası alanda kabul gördü.

Fransa'nın 'de Suriye ve Lübnan üzerindeki mandasını kaldırmasıyla birlikte bölgede dengeler değişti. Fransa, 9 Kasım 'da bölgedeki tüm haklarını Suriye'ye devretti. Ancak bu durum Türkiye'yi memnun etmedi. Türkiye, Ankara Anlaşması'nın ihlal edildiğini ifade etti. Sorun çözülemeyince konu Milletler Cemiyeti'ne götürüldü.

Atatürk'ün Hatay kararlılığı

Fransa'nın Milletler Cemiyeti tarafından alınan bu kararı uygulamadaki isteksiz tavrı, Türkiye'nin önemli bir hamle yapmasına yol açtı. Türk askeri, Hatay sınırına yığıldı. Ortaya çıkan bu yeni durum Fransa'nın olaya daha ılımlı yaklaşmasına sebep oldu. Bunda Atatürk'ün rolü çok büyüktü. Hatay sorununu çözmeye kararlı olan Atatürk, hastalığının ilerlemesine aldırmadan Mersin ve Adana'ya gitti. Türk askerinin resmigeçit törenlerini yerinde izledi. Amacı, Suriye ve Fransa'ya gözdağı vermekti.

Atatürk'ün bu hamlesi çok geçmeden işe yaradı. Fransa, Hatay'a kendi valisi yerine bir Türk vali atayarak iyi niyet gösterisi yaptı. Sonraki aşamada Türkiye ile Fransa tekrar masaya oturdu. Yapılan anlaşma neticesinde Hatay'ın toprak bütünlüğü ve siyasi statüsünün ortak şekilde korunmasına karar verildi. Böylece 5 Temmuz 'de Türk askeri Hatay'a girdi. Bu, tarihi bir dönüm noktası demekti.

Kurmay Albay Şükrü Kanatlı komutasındaki Türk tugayı sabah saatlerinde Payas'tan ve Hassa'dan sınırı geçerek Hatay'a ulaştı. Yıllar sonra Türk ordusunun Hatay'a ayak bastığı haberi halkı sokaklara döktü. Şehrin girişinde yaklaşık bin kişilik kalabalık, orduyu bekliyordu. Türk tugayı, “Yaşasın Türk askeri, yaşasın Atatürk” nidaları altında şehre girdi.

Hatay Cumhuriyeti kuruldu

Çok geçmeden bir sonraki aşamaya geçildi. 24 Ağustos 'de seçime gidildi. Seçimle oluşturulan meclis 2 Eylül 'de açıldı ve “Hatay Cumhuriyeti” ilan edildi. Hatay'ın ilk ve aynı zamanda son cumhurbaşkanı olarak Tayfur Sökmen seçildi.

Meclis, Antakya'yı başkent yaptı. Antakya, İskenderun ve Kırıkhan'dan oluşan Hatay'a, Reyhanlı ve Yayladağı da eklendi. İstiklal Marşı, milli marş olarak kabul edildi. Hatay'ın bayrağı ise, Atatürk'ün şeklini belirlediği Türk bayrağına benzeyen ama yıldızının içi kırmızı bir bayraktı.

Bir yıl sonra Avrupa'da Nazi tehdidi baş göstermeye başladı. Bu, beklenen fırsattı… Avrupa'da yaşanan gelişmeler üzerine Fransa, askerlerini Hatay'dan çekme kararı aldı. Hemen ardından Hatay Millet Meclisi, tarihi kararını vermek üzere toplandı. 29 Haziran 'da oybirliğiyle Hatay'ın, Türkiye'ye katılması kararlaştırıldı.

AdanaAnkaraAtatürkAvrupaCumhurbaşkanıDünyaFransaHatayLübnanMeclisMersinSuriyeTÜRKÇETürkiye

kaynağı değiştir]
Wikimedia Commons'ta Hatay Devleti ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir

Hatay T&#;rkiye'ye ne zaman, ka&#; yılında katıldı? Hatay haritaya ne zaman eklendi? Aziz dizisiyle Hatay'ın tarihi bir kez daha g&#;ndeme geldi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 21,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Hatay Türkiye'ye ne zaman katıldı? sorusu cuma akşamları ekranlara gelen Aziz dizisi ile gündemde yer aldı. Senaryosunu Eda Tezcan'ın yazdığı Fransız işgali altındaki Antakya'da yaşananları anlatan dönem dizisi Aziz'de Hatay'ın Türkiye haritasına ne zaman girdiği merak konusu oldu. Osmanlı Devleti döneminde, Anadolu’nun bir parçası olarak görüldüğü için, ayrı bir idari bütünlük veya coğrafi bölge olarak tanımlanmayan Hatay; Fransız işgali döneminde İskenderun Sancağı (Kısaca Sancak) olarak adlandırılmış ve Atatürk tarafından Hatay adı ile isimlendirildi. Peki, Hatay ne zaman alındı? İşte, ayrıntılar.

1/4Hatay Türkiyeye ne zaman, kaç yılında katıldı Hatay haritaya ne zaman eklendi Aziz dizisiyle Hatayın tarihi bir kez daha gündeme geldi
2/4Hatay Türkiyeye ne zaman, kaç yılında katıldı Hatay haritaya ne zaman eklendi Aziz dizisiyle Hatayın tarihi bir kez daha gündeme geldi
3/4Hatay Türkiyeye ne zaman, kaç yılında katıldı Hatay haritaya ne zaman eklendi Aziz dizisiyle Hatayın tarihi bir kez daha gündeme geldi
4/4Hatay Türkiyeye ne zaman, kaç yılında katıldı Hatay haritaya ne zaman eklendi Aziz dizisiyle Hatayın tarihi bir kez daha gündeme geldi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası