altin neden yükselir / Altın Yükselir Mi? (14 Uzman Yorumu) | (25 Haziran 2023) [Para & Borsa]

Altin Neden Yükselir

altin neden yükselir

Altın Haberleri

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

Altın neden düşüyor?

Hürriyet Gazetesi’nden Zeynel Balcı’nın haberine göre altın son dönemlerin en gözde yatırım araçları arasında. Dalgalı bir seyir izliyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarını yavaşlatacağı ve birkaç toplantı sonrasında da son vereceği beklentileri altın fiyatlarını etkilemişti. Ayrıca bankacılık kriziyle artan güvenli liman ihtiyacı, zayıflayan dolar, ABD tahvil faiz oranlarındaki gevşeme gibi etkenler de altının ons fiyatına zirve yaptırmıştı. Ancak son günlerde kâr satışları nedeniyle düşüş görülmeye başlandı. Kazançların bir bölümü geri verildi. 2.048 seviyesi test edilmişti, 1.970 seviyelerine kadar geriledi.

Altın neden düşüyor?

Altın fiyatındaki gerilemeye neden olan gelişme yine algı değişimleriyle ilgili. Fed’in faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerinin güç kazanması, tahvil faizlerindeki yükseliş ve dolardaki zayıflamanın durması altın fiyatındaki çıkışı zayıflatmış durumda. Biraz daha detaylı bakacak olursak; ABD ekonomisinde “ılımlı resesyon” söylemleri ağırlık kazandı. Enflasyondaki düşüşün sürüyor olmasına karşılık Avrupa ve İngiltere’de aynı ölçüde bir geri çekilme görülmemesi önemli.

Bu arada Fed bölge başkanlarından “şahin” açıklamalar gelmeye başladı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, enflasyonun inatçı bir şekilde yüksek seyretmeye devam ettiğine dikkat çekerken faiz artırımlarının sürmesi gerektiğini söyledi. Bullard, ABD ekonomisinin resesyona gittiği yönündeki görüşlere ise karşı çıktı. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de “yüksek enflasyonu düşürmek için Fed’in büyük ihtimalle bir faiz artışına daha gideceğini ve faizin uzun bir süre sabit tutulmasının büyük olasılık olduğunu” belirtti. Ekonominin hâlâ ivme kazandığına ancak enflasyonun çok yüksek olduğuna işaret eden Bostic, para politikası alanında yapılması gereken daha çok iş olduğunu kaydetti.

Bir süre daha kâr satışları olabilir

Fed yetkililerinin en azından bir kısmı, enflasyondaki düşüşü yeterli görmüyor ve inatçı olarak tanımlıyor. Ayrıca, ekonominin faizdeki yükselişi kaldıracak güçte olduğu görüşündeler. Piyasada “esas oğlan, başaktör” Fed olunca fiyatlamalar da ona göre şekilleniyor. Bununla birlikte daha geniş ölçekte bakıldığında, faiz artırımlarının birkaç toplantı sonrası duracağı yönündeki açıklamalar ile altının 10 yılı aşkın süredir 2 bin doların altında seyrediyor (uzun dönem primsiz) olması önemli bir referans. Bu durum orta ve uzun dönem için altındaki yükseliş beklentilerinin korunmasına neden oluyor. Ancak kısa dönem için bir süre daha kâr satışları etkili olabilir anlayışı hâkim. İç piyasalarda altının gram/TL fiyatındaki çıkış ise biraz ivme kaybetmiş durumda. 1.273 seviyesini gördükten sonra 1.230 seviyelerine kadar gerileme söz konusu. Altının ons fiyatındaki geri çekilmeye karşılık dolar/TL kurundaki yükselişin devam ediyor olması gram/TL fiyatındaki çıkışın gücünü korumasını sağlıyor.

Dikkatler açıklanan verilere çevrilmiş durumda

ABD ekonomisindeki resesyon ve yavaşlama söylemleri artınca dikkatler açıklanan verilere çevrilmiş durumda. Geçen hafta ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 245 bine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Beklenti 240 bindi. Tarım dışı istihdam artışı ise 236 bin ile mart ayında hem beklentilerin hem de şubat ayının altında kalmıştı. Önümüzdeki perşembe açıklanacak büyüme (GSYH) beklentisi yüzde 1.0 artış yönünde (önceki %1.1). Faiz yükselirken enflasyon kontrol altına alınıyor ama diğer taraftan ekonomideki soğuma da kaçınılmaz oluyor. Kararları bir noktada tercihler belirliyor. Türkiye örneğinde olduğu gibi düşük faiz, yüksek enflasyon yüksek büyüme mi yoksa faiz artırıp enflasyonu kontrol altına alırken ekonomideki yavaşlamayı sineye çekmek mi? Yüksek enflasyonun bir süre sonra ekonomide büyümeyi sınırladığı, gelir transferine yol açtığı, makroekonomik verilerde bazı olumsuz sonuçlarının olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kalınıyor.

“Brent “petrol 81 dolara kadar geriledi

OPEC+ Grubu’nun sürpriz üretim kesintisi kararı sonrası petrol fiyatındaki yükseliş ivme kazanmış, brent petrol 87 dolara kadar yükselmişti. Çin’de beklentileri aşan büyüme, ABD ham petrol stoklarındaki gerileme fiyat artışını desteklemişti. Ancak ABD’de artan resesyon tartışmaları ve dolardaki zayıflamanın durması petrol fiyatını aşağıya çekti ve “brent “petrol 81 dolara kadar geriledi. Petroldeki gerilemenin yanında sanayi başta olmak üzere bazı emtia fiyatlarında düşüş söz konusu. Bakır, pamuk, buğday fiyatlarında geçen hafta düşüş vardı. Doğalgazda havaların soğuyacağı tahminleri ve biraz da petrol fiyatlarını yukarıya taşıyan sebepler etkili olmuştu. Petrol fiyatındaki düşüşle doğalgaz fiyatları da gevşedi. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki hareketlenmeler enerji maliyetleri ve enflasyon açısından oldukça önemli.

KKM’ye ilgi artıyor

Son haftalarda Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların satışları artık kanıksanmıştı. TCMB verilerine göre 14 Nisan ile biten haftada ise 179 milyon dolarlık hisse senedi aldılar, 6 milyon dolarlık tahvil bono sattılar. “Seçim öncesi yabancılar hisse senedi alıyorlar demek” için çok erken. Kur Korumalı Mevduat (KKM) 2 trilyon TL’ye yaklaşıyor. Son açıklanan rakam 1.890 milyar TL. Kur farkını kaçırmak istemeyen tasarruf sahipleri güvenli liman olarak gördükleri KKM’ye ilgi göstermeye devam ediyor. KKM’nin toplam mevduata oranı yüzde 18’i geçmiş durumda. Diğer yandan, döviz kurlarındaki yükselişin devamıyla bankalar, TCMB ve serbest piyasa (Kapalıçarşı) arasında makasın açılması ayrıca dikkat çekici bir durum. Faizde olduğu gibi döviz piyasasında çoklu yapının oluşması piyasalar arasında trade imkanını da beraberinde getiriyor. Borsa İstanbul ise seçimi bekliyor. Seçim öncesi hareketlilik beklentisi var.

Endekste geri çekilmeler

Borsada çıkış denemeleri direnç seviyelerinde satışla karşılaştı. İlk destekler 4.945-4.950 seviyelerinde bulunurken sonraki destekler 4.890 ve 4.770 noktalarında. İlk dirençler 5.100-5.130 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı açısından ilk aşamada bu seviyeler geçilmeli. Bu durumda sonraki dirençler 5.200-5.250 ve 5.290 seviyelerinde görülüyor. Endekste geri çekilmelerde tepki alımları görülse de direnç seviyelerini geçmekte zorlanabilir. Dalgalı seyrin devamı olası görülüyor.

 

2023'te Altın Yükselir mi? Düşer mi? Altın fiyatları neye göre belirlenir?

Altın fiyatları son beş yıldır inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Eylül 2016'da altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesi olan ons başına 1.940 dolara ulaştıktan sonra bir sonraki yıl %20 düştü. O zamandan bu yana, altın fiyatları son 5 yılda yaklaşık %50 arttı ve şu anda ons başına 1.800 dolar civarında seyrediyor. Ancak, altın fiyatlarının gelecekte ne olacağını kimse tam olarak tahmin edemez çünkü birbirini karmaşık şekillerde etkileyen birçok faktöre bağlıdır.

Bugün Altın Fiyatları Ne Kadar?

Altın fiyatları son beş yıldır inişli çıkışlı bir seyir izliyor.

Altın fiyatları son iki yıldır dalgalı bir seyir izliyor. Fiyatlar 2015'in başlarında 1.000 dolardan 1.300 dolara yükselmiş ve 2016'nın sonlarında tekrar neredeyse 1.400 dolara çıkmıştır. Ancak, tekrar 1.250 dolar civarına yükselmeden önce 2017 ortalarında 1.200 dolara kadar düştü. Fakat, 2022 yılına kadar ise neredeyse %50 yükselerek 1800 dolar seviyelerine kadar ulaştı.

Altın, birçok farklı uygulama için kullanılabilen son derece çok yönlü bir emtiadır. Mücevher olarak kullanılır; ekipmanı korozyondan korumak veya binaların cepheleri gibi endüstriyel kullanımları vardır; aynı zamanda bir yatırım aracı olarak da kullanılır çünkü zaman içinde bozulmadan (enflasyon) değerini korur.

Son 5 yılda altın fiyatları yaklaşık %50 arttı.

Altın fiyatları, ABD dolarının değeri ve enflasyon da dahil olmak üzere çok çeşitli faktörlerden etkilenir.

Altın fiyatlarını etkileyen diğer faktörler arasında jeopolitik olaylar ve sektör haberleri yer alır.

Altın fiyatı arz ve talepten de etkilenir. Altın yalnızca sınırlı miktarlarda üretilir, bu nedenle birçok kişi aynı anda satın almak istediğinde, tercih ettikleri fiyat noktasında yeterince bulmakta zorlanabilirler. Birçok kişi altınını bir kerede satmak isterse, bu durum arz fazlasına yol açarak altının piyasa fiyatını daha da düşürür.

Ancak hiç kimse 2023 altın fiyatlarının gelecekte ne olacağını tam olarak tahmin edemez.

  • Gelecekte altın fiyatlarının ne olacağını tam olarak tahmin edemezsiniz.

  • Altın bir emtiadır ve fiyatı tıpkı diğer emtialar gibi arz ve talebe göre belirlenir.

  • Altın fiyatı son derece değişkendir ve tek bir gün veya saat içinde bile hızla değişebilir.

Altın fiyatlarının yükselmesini veya düşmesini etkileyebilecek birkaç joker faktör de vardır. İşte altın fiyatlarını etkileyen faktörler:

Altın fiyatlarının yükselmesini ya da düşmesini etkileyebilecek birkaç joker faktör de bulunmaktadır.

  • ABD ekonomisi: Altın fiyatları ABD ekonomisi sağlıklı olduğunda yükselme, sağlıklı olmadığında ise düşme eğilimindedir.

  • ABD doları: ABD dolarının değeri diğer para birimleri karşısında yükseldiğinde, altın yabancı ülkelerdeki yatırımcılar için daha ucuz hale gelir ve böylece insanlar kendi para birimleriyle daha fazla alım yapabildikleri için altına olan talep azalır.

  • Federal Rezerv Bankası (Fed): Faiz oranlarını yükseltmekten sorumludur, bu da yatırımcıların değerli metal satın alma eğilimini azaltır, çünkü bunun yerine hisse senetlerine veya tahvillere para yatırırlarsa yatırımlarından daha fazla getiri elde edeceklerdir. Tersine, faiz oranları düşükse, yatırımlarından getiri elde etmek isteyen ancak çok fazla parası olmayan kişilerin paralarını çok düşük bir faiz oranıyla (eğer varsa) bir gecede bankalarda tutmamaları, bunun yerine altın gibi zaman içinde değer kaybetmeyen bir şey satın almaları mantıklıdır."

Nasıl: Çok sayıda faktörün etkili olması nedeniyle altın fiyatlarındaki hareketleri tahmin etmek zor olsa da, yükseliş ve düşüş eğilimlerini tespit etmek mümkündür.

  • Altın fiyatının değişken olabileceğini ve birçok faktörden etkilenebileceğini unutmamak önemlidir.

  • Ekonomik trendler, jeopolitik olaylar ve diğer faktörler altın fiyatını etkileyebilir.

  • Altın fiyatları spekülasyonlardan etkilenebilir. Bu dalgalanmalar, yatırımcılar tek seferde büyük miktarlarda altın alıp sattıklarında ortaya çıkabilir, bu da içeriğinin piyasa değerinin yükselmesine veya düşmesine neden olur.* Arz ve talep de bir gram altının size ne kadara mal olacağını belirlemede rol oynar.

Sonuç olarak altın fiyatları;

Sonuç olarak altın fiyatları oldukça değişken ve tahmin edilmesi zor bir yapıya sahiptir. Piyasadaki arz ve talep, ekonomideki enflasyonist baskılar ve dünya çapında yatırımcı duyarlılığını etkileyen jeopolitik olaylar da dahil olmak üzere birçok farklı faktörden etkilenirler. Bu dalgalanma nedeniyle, altının zaman içinde değerinin yükselip yükselmeyeceğini belirlemek zor olabilir. Bununla birlikte, geçmiş yıllardaki trendlere bakarsanız, mevcut trendlerin 2018'de (veya sonrasında) devam etmesi halinde hangi fiyat seviyesine ulaşılabileceğine karar vermenize yardımcı olabilecek bazı göstergeler vardır.

İlgili Haberler

Etiketler :

Altın gram fiyatı sert yükseldi! Altın fiyatları neden yükseldi?: Gram, çeyrek, 22 ayar bilezik altın fiyatı bugün ne kadar?

Giriş Tarihi: 19.03.2023 17:49 Güncelleme Tarihi: 19.03.2023 17:50

Ons altın fiyatları, kritik Mart ayı Fed faiz kararı yaklaşırken 2000 dolar düzeyine dayanırken, gram altın fiyatı ise buradan aldığı destekle üst üste rekor kırdı. ABD'de Silikon Vadisi Bankası öncülüğünde başlayan bankacılık krizi endişesi Avrupa Credit Suisse üzerine sıçradı. Bununla beraber altın gram fiyatı yükseliş trendini güçlendirerek tüm zamanların zirvesini gördü. Kapalıçarşı'da gram, çeyrek, 22 ayar bilezik ve Cumhuriyet altını en çok takip edilenler arasında başı çekti. Altın fiyatları düşecek mi yükselecek mi? İşte piyasadan son dakika haberleriyle beraber canlı altın fiyatları...

Altın gram fiyatı sert yükseldi! Altın fiyatları neden yükseldi?: Gram, çeyrek, 22 ayar bilezik altın fiyatı bugün ne kadar?
Altın gram fiyatı sert yükseldi! Altın fiyatları neden yükseldi?: Gram, çeyrek, 22 ayar bilezik altın fiyatı bugün ne kadar?
Altın gram fiyatı sert yükseldi! Altın fiyatları neden yükseldi?: Gram, çeyrek, 22 ayar bilezik altın fiyatı bugün ne kadar?
Altın gram fiyatı sert yükseldi! Altın fiyatları neden yükseldi?: Gram, çeyrek, 22 ayar bilezik altın fiyatı bugün ne kadar?
Altın gram fiyatı sert yükseldi! Altın fiyatları neden yükseldi?: Gram, çeyrek, 22 ayar bilezik altın fiyatı bugün ne kadar?
SON DAKİKA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir