otantik halk oyunları kıyafetleri / Yöresel Giysiler

Otantik Halk Oyunları Kıyafetleri

otantik halk oyunları kıyafetleri

S a y f a Uluslar Arası Sempozyum Bildirileri (s). Eskişehir: Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi. GAZİMİHAL, M., R. (), Oyunlarımızın Toplu Tasnifi - Türk Halk Oyunları Katalogu, 19 Ekim tarihinde seafoodplus.info seafoodplus.info adresinden alınmıştır. KAPLAN, M. vd. (). Atatürk Devri Fikir Hayatı II, Ankara: Kültür Bakanlığı. KIZMAZ, İ. (). Yılları Arasında İstanbul’da Halk Dansları – Sözlü Tarih Çalışması, İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. _________ (). Geçmişten günümüze halk danslarında güncel bir tartışma; dinamik mi statik mi?, International Journal of Human Sciences, 11, 2, KEMALOĞLU, K., B. (). Türkiye’de halk danslarını sahneleme politikaları: Söylemler ve estetik yaklaşımlar, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul. MARDİN, Ş. (). İdeoloji, İletişim Yayınları, 19 Ekim tarihinde seafoodplus.info adresinden alınmıştır. MARSHALL, G. vd. (). Sosyoloji Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat. MİRZAOĞLU, F., G., (). Zeybek türküleri ve dansları, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara. ÖDEMİŞ, S. (). Zeybeklerde dans ve müzik ilişkisi Dansa eşlikte ayağa çalma, Porte Akademik, 2, ÖTKEN, N. (). Geleneksel Ve Yeni Uygulamalar Üzerinden Halk Oyunlarının Sahnelenmesinde Kadın Ve Bedenin İmgeleri, Yedi DEÜ GSF Dergisi, 4, ÖZTÜRK, O., M. (). Zeybek kültürü ve müziği, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara. ÖZTÜRKMEN, A. (). Türkiye’de Folklor ve Milliyetçilik, İstanbul: İletişim, 1. basım. SARTRE, JP. (). Varoluşçuluk, Çev. Asım BEZİRCİ, İstanbul: Say, 8. Basım. SU, R. (). Türk Halk Oyunları, Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı. Taksim: Türk mûsikisinde bir form (). TDV İslâm Ansiklopedisi içinde (Cilt 39, s. ) İstanbul: TDV İslâm Ansiklopedisi TARCAN, S., S. (). Halk Dansları ve Tarcan Zeybeği, Folklora Doğru Dergisi, 61, UÇMAN, A. (). Rıza Tevfik’in Tekke ve Halk Edebiyatı ile ilgili Makaleleri, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı. UZUNKAYA, E. (). Halay türü oyunların özellikleri, dağılımı ve hareket yapılarının analizi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul. UZUNKAYA, E. & AKBAL, Ö. (). Türk Halk Danslarının İcrasında Bir Asma Davul Geleneği “Ayağa Çalma”. Akademik Bakış Dergisi, (44), 25, seafoodplus.info 14

Tarakliya&#;daki Bulgarlar halk kıyafetlerinden vazgeçmiyor

Tarakliya Kültürel Miras Müzesi, Mayıs ayının son 10 gününde Bulgar halk kıyafetlerini gözler önüne seren üç farklı teşhir tertip etti.

Müze Müdürü Tatyana Nekit, Bulgaristan Radyosu'na konuşurken "Bulgarlar'a özgü çanak çömlekler ve saire günlük hayat nesneleri, müzede büyük yer tuttuğu için bu sefer halk kıyafetlerini sergilemek istedik" dedi.

Teşhirlerin birinde kadın ve erkeklerin giydiği 90 çeşit otantik halk kıyafeti modelinin resimleri görülebilir. yılında baskıdan çıkan model koleksiyonu, Petar Kostin'in özel müzesine teslim edildi.


İkinci teşhir ise yılında "Halkın Uyanışı - Bulgar halk kıyafetleri" adı iel düzenlenen yarışmayı yansıtıyor. Yarışmaya katılmak isteyenler, halk kıyafeti giyip çektirdikleri fotoğrafları gönderdi.


Üçüncü ve en değerli olan teşhirde ise Moldova'da yaşayan Bulgarlar'ın otantik kıyafetleri sergilendi. En eskisinin yılından kalma olduğunu söyleyen Tatyana Nekit, Besarabiya'nın farklı köylerinde yaşayan Bulgarlar'ın geleneksel giyiminin bazı özelliklerini anlattı:

“Tvarditsa şehrinde sarı renk hakim olurken bizde kırmızı renk rağbette. Kökenlerimiz Sofya iline daha yakın olduğu için bize Şop-Tarakliyalılar derler. Bulgaristan'ı daha Osmanlı hakimiyeti döneminde terkeden atalarımız, beraberinde getirdikleri hayat tarzı, kültür, din, dil, gelenek ve folkloru, günümüze kadar korunmaktadır" diyen müze müdürü, bugün bile bayram ve şenliklerde meydanda çekilen halaya katılan Tarakliyalı Bulgarlar'ın 7'den 70'e hepsinin mutlaka Bulgar halk kıyafeti giydiklerini anlattı. Bazıları daha çağdaş olanlarını tercih ederken, bazıları otantik kıyafetlerden vazgeçmiyor. Dahası da - daha yaşlı olanlar otantik giyimini günlük hayatta kullanmaya devam ediyor.


“Büyükanne ve büyükbabam, daha Sovyetler zamanında XX. yüzyılın 80'lı yıllarında bu kıyafetleri giyerdi. Büyükannem şimdi bile otantik kıyafetini giyiyor. Şimdi sık sık Lazarovden ve Gergövden yortularında giymek için Bulgar halk kıyafeti diktiren insanların olduğunu görüyorum".

Halk giysilerinin ihtişamı kendini en iyi meydanda gösterir. Tarakliya gençleri Bulgar korolarını sever, hatta koro oynamayı öğrenmek için bazıları özellikle Bulgaristan'a gelir.

"Burada "Rodolyubiye" adlı topluluğumuz ve çocuklara daha yaşındayken koro oynamayı öğreten çok sayıda halk oyunu grubumuz var" diyen Tatyana Nekit, kutlama ve şenliklerde gençlerin Bulgar halk müziğinin dinletilmesinde ısrar ettiklerini paylaştı.


Tarakliya Kültürel Miras Müzesi, Besarabiya'da yaşayan Bulgarlar ve anavatanları arasındaki bağları özenle koruyup devam ettiriyor. Müzede teşhir edilen dokuma tezgahı, çocuk beşiği ve halılar gibi günlük yaşam eşyası aracılığı ile ziyaretçilere Tarakliya'daki Bulgarlar'ın yüzyılın sonu ve yüzyılın başında nasıl yaşadıkları, ekmeğini nasıl yoğurdukları, ununu nasıl öğüttüklerine ilişkin izlenim edindiriyor. Bulgaristan'ın hediyesi olan Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'ndan askeri formaların da sergilendiği müzede, Bulgaristan topraklarından buraya göç hikayeleri de anlatılır.

"Atalarımızın Bulgaristan'dan kaçtıklarını söyleyenler var" diyen Tatyana Nekit, buna hemen itiraz etti:

“Bense Bulgaristan'ı terketmiş olduklarını söylüyorum, çünkü onlar bizim şimdi sahip olduklarımızı, dinimizi, dilimizi ve mirasımızı korumak üzere yurdunu terkettiler. Biz de bu mirası müzemizde muhafaza ediyor ve büyük bir devlet olan Bulgaristan'ın evlatları olmaktan gurur duyuyoruz.

Çeviri: Tanya Blagova


Çariçe Yoanna&#;ya ait geleneksel kıyafet koleksiyonu ilk defa sergilendi

"Art4Diplomacy" (Diplomasi için sanat) adı ile uygulanan ilk projenin başarısından sonra yetenekli ressam Petya İlieva, farklı halk ve kültürlerin zenginliği ve güzelliğini bir kez daha gözler önüne sürüyor. 25 Eylül günü "Vrana" köşkünde düzenlenen etkinlik Covid önlemleri uygulanarak gerçekleşti.

"Bu sefer ulusal kıyafet defilesi yapactık. İzleyiciler farklı kıtalarda yer alan ülkelerin, Brezilya, Endonezya, Japonya, Fas, Hindistan, Küba, Azerbaycan, Pakistan, Meksika, Ruanda, Kamerun, Filistin, İran ve Sudan'ın geleneksel kadın ve erkek kıyafetlerini görme fırsatı buldu. Ulusal Tiyatro ve Sinema Sanatı Akademisinde öğrenci olan mankenler, ayrı ayrı ülkelere özgü otantik müzik eşliğinde sahneye çıktı. Halk geleneklerini buluşturan bu defile, insanlar arasındaki yakınlık ve benzerlikleri görmemizi ve farklılığın güzelliğine değer vermemizi sağlayacak". İlk proje ile dünyanın dört bir yanında bulunan insanların, etnik grupların ve dini inançların birbirine olan benzerliklerini öne çıkarmaya çalışırken şimdi aradaki farklılıkların büyüsünü göstermek arzusundayım. Bu yüzden otantik halk kıyafetleri ve müziği ülkemizde daha az bilinen ülkeleri seçtim" diyor Petya İlieva.


Yabancı ülkelerin Bulgaristan diplomatik temsilciliklerinin katıldığı etkinlik, Simeon Sakskoburgotski'nin fahri ev sahipliğinde düzenleniyor. Bu sayede annesi Çariçe Yoanna'ya ait özel halk kıyafeti koleksiyonunun bir bölümü gözler önüne serildi.

Çariçenin koleksiyonu Bulgaristan'ı temsil etti. Yaşı yılın üzerinde olan çok özel bu kostümleri defilede gösterdik. Ayrıca Bulgaristan'ın bütün folklor bölgelerinden halk kıyafetleri de sergilendi.

"Yaptığım projelerle farklı ülkeler ve kültürler hakkında yeni bilgi edindirmek istiyorum. Aynı zamanda birçok insana görsel bir şölen yaşatmak istiyorum"

Defile ile birlikte hayır amaçlı sergi de düzenlendi.


"Defile sırasında sahne ve bahçe benim eserlerimle süslendi. Satıştan, katılımcı ülkelerin hazırladığı sürprizlerden elde edilecek ve izleyicilerin bu amaçla konulan özel kutuya bırakacağı para, Covid ile mücadele amaçlı bir hastaneye bağışlanacak"


Çeviri: Tanya Blagova

Fotoğraflar: organizatörler tarafından temin edildi


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir