şerit led lehim nasıl yapılır / Led şerit lehim nasıl - Araçlar Blogu

Şerit Led Lehim Nasıl Yapılır

şerit led lehim nasıl yapılır

Merhabalar.

Bu yazıda sizlere şerit LED&#;lerden bahsedeceğim. Şerit LED aydınlatması günlük hayatın her alanında; uzun süredir sayısız ev, araç, ofis ve endüstriyel uygulamalardan eğlence sektörüne, sanat ve tasarım dünyasından kişisel projelere kadar pek çok alanda kullanılıyor. Farklı uzunluklarda, yoğunluklarda, renklerde ve voltajlarda kullanılabilir ve uyumlu aksesuarların yanı sıra, kolayca soyulup yapıştırılabilen arkalıkları ile kolayca monte edilebilirler.

Uygulamanız için hangi şeridin doğru olduğuna karar vermekle uğraşıyorsanız, güç kaynağı veya aksesuar seçimi konusunda sıkıntılarınız veya şerit LED&#;lerin nasıl bağlanacağı konusunda sorularınız varsa doğru yerdesiniz. Buyrun başlayalım.

Şerit LED Nedir?

Şerit LEDler; küçük yüzeye sahip, LED&#;lere (ve diğer bileşenlere) sahip ince iletken devre bantlarıdır. Küçük LED ampullerin esnek ve ince bir şerit üstüne dizilmesiyle oluşturulurlar. Şerit LED’ler esnek kullanım alanlarına sahiptir. Ulaşılması zor alanlara ışık tutabilir, bükülebilen şeylere bağlanabilir, doğrusal olmayan şekillerin konturlarını takip edebilir ve hayal edebileceğiniz her renkte parlayabilir. Kendinden yapışkanlı olurlar ve metal, cam, ahşap gibi yüzeylere kolaylıkla yapıştırılabilirler. Kompakt boyutu, parlaklığı ve değişkenliği nedeniyle şerit ledlerle yapabileceğiniz dünya kadar şey vardır.

Genelde 1 metresinde 60 LED bulunur. Tek çipli ve üç çipli olanları vardır. Bununla beraber yaygın olarak tek çipli ve metresinde 60 LED bulunanları kullanılmaktadır. Metrede 30 LED bulunduran 3 çipli LED’ler de mevcuttur. Hemen hemen çoğu, 12 Volt DC akım ile beslendiğinden şerit LED için Voltu 12 Volta düşüren adaptörler kullanılır.

Şerit LED Çeşitleri

Şerit LED çeşitlerinden bahsedersek bu sıralamayı farklı açılardan ele almak mümkün.

Şerit LED&#;lerin ışık güçlerini dikkate aldığımızda bunları;

  • Tek çipli şerit LED
  • Üç çipli şerit LED 

olarak gruplandırabiliriz.

İç ve dış mekan kullanımına uygunluk açısından şerit LED&#;leri;

olarak ikiye ayırabiliriz.

Bu yazıda şerit LED&#;leri bu özellikler açısından size açıkladıktan sonra,

  1. Analog Şerit LED&#;ler
    • Tek Renkli Şerit LED
    • RGB Şerit LED
  2. Dijital (Adreslenebilir) Şerit LED&#;ler

başlıkları altında daha detaylı anlatacağım.

Şerit LED&#;leri ışık güçleri bakımından incelemeye başlayalım.

Biliyorsunuz ki şerit LED, SMD LED çiplerinin esnek bir pcb üstüne sıralanmasıdır. Bu SMD paketler, şerit LED&#;ler üzerindeki beyaz kutucuklardır. Bu kutucuklar içinde 1 adet çip varsa bu şerit LED&#;lere tek çipli, 3 adet çip varsa bunlara 3 çipli şerit LED diyoruz. Dolayısıyla 3 çipliler tek çiplilerden büyük kutucuklara sahip olacaktır. Aşağıdaki görselde de göreceksiniz.

tek çiplidir. 3 çiplidir. Bu sayılar SMD paketlerinin kenar ölçüleridir. Yani de mm bir kenarın, mm diğer kenarın ölçüsüdür. Bu durumda SMD paketi dikdörtgendir. &#;de ise 5mm bir kenarın, 5mm diğer kenarın ölçüsüdür. Bu da tam bir karedir.

Görselde gördüğünüz şerit LED modellerinden başlıcalarını inceleyelim.

Tek çipli şerit LED

Metresinde 60 LED bulunur. 0,4 Amper akım çeker. 4,8 Watt güç tüketir. 12 Volt besleme kullanır. Kırmızı, yeşil, mavi, amber, beyaz, günışığı renk seçenekleri vardır.

Üç çipli şerit LED

Metresinde 30 LED bulunur. 0,7 Amper akım çeker. 8,4 Watt güç tüketir.  12 Volt besleme güç kullanır. Kırmızı, yeşil, mavi, RGB, beyaz, günışığı renk seçenekleri vardır.

Üç çipli şerit 60LED/m

Metresinde 60 LED bulunur. 1,5 Amper akım çeker. 18 Watt güç tüketir. 12 Volt besleme kullanır. Sadece beyaz renk seçeneği vardır.

Daha net anlamanız için şu şekilde de ifade etmek istiyorum.  3 çipli şerit LED’lerde paket içinde 3 çip olduğu için tek çipli şerit LED’lere göre 3 kat daha fazla aydınlatma gücüne sahiptir.

Şerit LED&#;lere iç ve dış mekan kullanımına uygunluk açısından bakalım.

Dış mekan için kullanılan şerit LED’lerin üzerindeki SMD paketlerinde silikon kaplama vardır. Bu kaplama, şerit LED’i mümkün olduğunca korur. En önemlisi oksitlenmeyi önlediği için şerit LED’in ömrünü uzatır. Kullanacağınız yer neresi olursa olsun şerit LED’inizin uzun ömürlü olması için silikonlu kullanmanızı öneririm.

Şerit LED&#;ler kafanızda çok daha netleşmiştir umarım. Şimdi bu konuyu bir de analog ve dijital (adreslenebilir) şerit LED&#;ler olarak ayırıp inceleyelim.

Analog Şerit LED
Analog Tek Renkli Şerit LED

Karşılaşacağınız şerit LED’lerin en yaygın türü analog şerit LED’lerdir. Bunlar tek veya çok renkli olabilir. Bu şerit LED türleri genellikle 12 V güç kullanır, ancak iki kez kontrol etmek isteyeceksiniz. Bazen de 5V olabilirler. Tek renk şerit LED&#;leri çeşitli renklerde bulabilirsiniz.

Çok renkli şerit LED’leri kullanmak biraz daha zor. Bunlar, görünür spektrumda renkler oluşturabilen, yüzeye monte çok renkli LED&#;lerden oluşur. Bu onları, oynamak için çok yönlü ve eğlenceli hale getirir.

Tek renkli şerit ledlerin çalıştırılması çok kolaydır. Biri 12V güç ve biri toprak için olmak üzere iki tel eki vardır. Bir güç kaynağına bağlandıklarında tek bir renk alırlar. Sadece şeride güç uygulayın ve LED&#;ler yanacaktır. 

Aşağıdaki görselde, üstte tek renkli LED’lerden oluşan bir şerit örneği (genellikle beyaz) göreceksiniz, ancak farklı renkler de satın alınabilir. Bunun altındaki, çok renkli bir şerittir (RGB iğnelerini farkedeceksiniz) ve bu da tüm şeridin rengini ayarlamanızı sağlar.

Bu şeritlerin her birinde (soldan sağa) ilk önce beyaz bir blok olarak LED&#;i, ardından da küçük bir arka blok olarak SMD direnci göreceksiniz.

Aşağıdaki örneklerin çalışması için 12V gereklidir.

Analog RGB Şerit LED

Analog şerit LED’lerin LED&#;leri paralel olarak bağlanır. Bütün şerit dev bir RGB LED olarak çalışır. Böylece, şeridinizi bir çok farklı renkte aydınlatabilirsiniz ancak LED&#;leri ayrı ayrı kontrol edemezsiniz. Şerit her seferinde sadece bir renk olabilir. Bu tür şerit LED’ler dijital olanlardan daha ucuzdur ve kullanımı daha kolaydır.

Dijital (Adreslenebilir) Şerit LED 

Dijital şerit LED&#;ler söz konusu olduğunda, her bir LED&#;i ayrı ayrı kontrol edebilirsiniz, bunlara ayrıca adreslenebilir şerit LED’ler de denir. Her bir LED rengini, parlaklığını ve açık veya kapalılık durumlarını seçebilirsiniz. Bu, her türlü çılgın ve harika efektleri yapmanızı sağlar. 

Örneğin; WSB LED&#;lerin LED&#;e doğru yerleşik bir IC&#;si (entegre devre, çip) vardır. Aşağıdaki şekilde göreceksiniz:

Bu entegre devre, tek telli bir arayüz üzerinde iletişime izin verir. Bu, mikro denetleyicinizin sadece bir dijital pinini kullanarak çok sayıda LED&#;i kontrol edebildiğiniz anlamına gelir. Bu şerit LED&#;lerin sadece üç iğnesi vardır: VCC, GND ve veri. VCC ve GND, şasiye güç uygulamak için kullanılır ve veri pini mikro denetleyicinize bağlanmalıdır.

Bu şerit LED’ler 5V veri sinyali gerektirir, böylece Arduino dijital pin üzerinden kontrol etmekte sorun yaşamazsınız. Bununla birlikte, şeridinizi Raspberry Pi veya V sinyal gönderen ESP ile kullanarak kontrol etmek isterseniz, V veri sinyalini 5V veri sinyaline dönüştüren bir lojik seviye dönüştürücü modülü kullanabilirsiniz.

Şerit LED Güç Kaynağı (Trafo) Seçimi ve Bağlantısı

Şerit LED’ler, kurulum gerektiğinde geleneksel ampuller kadar basit değildir. Düşük voltajlı DC&#;de çalıştıkları için, V AC&#;yi (bulunduğunuz yere bağlı olarak değişir) şerit LED’lerin kullanabileceği voltaj sinyaline dönüştüren bir güç kaynağı aygıtına gereksinim duyarlar. Aşağıda, güç kaynağını seçmenize yardımcı olacak basit, 3 adımlı kılavuzu göreceksiniz.

Adım 1: Şerit LED voltajını belirleme

İlk adım, şerit LED voltajının ne olduğunu belirlemektir. Piyasada bulunan şerit LED’lerin çoğunluğu 12V DC&#;de çalışır. Diğerleri öncelikli olarak 24V DC ve 5V DC&#;dir. Örnek olarak Robotistan’ın üç çipli, RGB, SMD olan bu ürününe baktığımızda, bu bilginin ürün açıklamasında listelenmiş olduğunu görüyoruz:

Hala emin değilseniz, bunu onaylamanın başka bir yolu ürün fotoğrafına bakmaktır. Çoğu LED şeridinde voltajın kaç olduğunu gösteren bir işaret bulunur.

Şerit LED’inizi başka bir yerden satın alacaksanız veya hali hazırda bulunan bir şerit LED’iniz varsa AC tarafındaki giriş voltajının ülkenizin voltajına uygun olduğunu doğrulayın.

Adım 2: Şerit LED’in güç çekişini belirleme

İlk adımı tamamladıktan sonra, şerit LED için güç veya akım yani watt (W) veya amper (A) özelliğine bakın. 

Örnekte gördüğünüz gibi şerit LED, toplam watt değerini metre başına Watt olarak listelemiş. Yapacağınız alışverişlerde buraya iyi dikkat etmek isteyeceksiniz, çünkü makara başına 5 metreyse, metre başına W olduğuna göre buradaki güç çekişini 5 x W olarak hesaplamanız gerekecektir.

P = V x A formülünü kullanarak amper değerini hesaplayabiliriz; burada P, watt, V voltaj ve A amperdir. Yapmanız gereken hesaplama:

= 12 x A

A = A

Elektriksel olarak, biz şimdi biliyoruz ki, bu LED şeridi, 12V başına, metre başına yaklaşık Watt veya Amper çekecektir.

Şimdi güç kaynağını kontrol edelim.

36W veya 3A derecesine sahip olan bir güç kaynağı düşünelim. Yine, P = V x A formülünü kullanırsak, şerit LED’in 12V güç kaynağına ihtiyaç duyduğunu doğrulamış olduk.

Bunun anlamı, bu güç kaynağının 36 Watt&#;a kadar veya Ampere kadar güç sağlayabilmesidir.

Güç kaynağının kapasitesi, şerit LED’in güç çekişinden daha yüksek olduğu için, bu iki ürünün birlikte kullanılabileceği sonucuna varabiliriz.

Güç kaynağı watt ve amper değerleri, bazı insanları şaşırtabilir ve hatta korkutabilir. 24 Watt şerit LED’e, 36 Watt pompalayan bir güç kaynağının hasara neden olacağını varsaymak mantıklı olacaktır. Dahası, bir gün o şerit LED’i yarıya indirmeye karar verdiyseniz, 12 Watt&#;lık bir şerit LED’e mi çevirdiniz?

Bu yüzden yeterlilik ve kapasite kelimelerini vurgulamak istiyorum. Sadece bir güç kaynağının 36 Watt&#;lık bir değere sahip olması, bu kadar fazla güç sağlaması anlamına gelmez. Aksine, güç kaynağı ihtiyaç duyulduğu kadar artacaktır ve güç çekilişine bağlanmış olanı temel alır. Güç çekişi güç kaynağı kapasitesini aşarsa, o zaman güç kaynağı anormal çalışma ve hasarla karşılaşabilir.

Bu nedenle, bu güç kaynağı 0 Watt ila 36 Watt arasında çeken tüm şerit LED’lere güç sağlamak için kullanılabilecektir sonucuna varıyoruz.

Adım 3: Bağlantı yöntemini belirleme

Güç kaynağı, aşağıda gösterildiği gibi bir güç konektörü ile birlikte gelecektir:

Ürün özellikleri listelemesinde yine 2,5 mm barrel jack tipi konektöre sahip olduğunu göreceksiniz. Dikkatli olun, şerit LED fişleri bununla çalışmayabilir.

LED şerit makarasının şu şekilde bir DC fişi ile birlikte gelip gelmediğini öğrenin:

Eğer öyleyse, güç kaynağı fişiyle uyumlu olmalı. Sonuçta; güç kaynağını doğrudan bir ucundan duvara ve diğer ucunu şerit LED&#;e takabilirsiniz.

Öte yandan, şerit LED&#;inizi birden fazla parçaya ayırmayı düşünüyorsanız veya tüm makara, bunun gibi iki çıplak kabloyla (genellikle kırmızı ve siyah) geliyorsa:

Bu durumda, güç konektörünü güç kaynağından şerit LED&#;e bağlayabilen bir adaptör bulmanız gerekir. Daha sonra gevşek tel uçlarını adaptöre bağlayabilir ve bu da güç kaynağına takılabilir.

Yazıda şerit LED adaptörünün Amper değerinin nasıl hesaplanacağından bahsettik fakat yazı içinde kolayca bulmanız için ayrı bir başlık altında tekrar yazacağım.

Şerit LED Adaptörü Kaç Amper Olmalı? Hesaplama Yöntemi

Şerit LED’iniz için doğru güç kaynağını bulmanız, şeridinizi uygun bir parlaklıkla tutmak ve doğru şekilde çalışmasını sağlamak için önemlidir. Bilmeniz gereken uygun güç kaynağını bulmak için dikkat etmeniz gerekenleri toparlayalım.

Çalışma gerilimi: Çoğu LED şerit 5V, 12V veya 24V güç kaynağı ile çalışır. Bulmak için LED şeritinin data sheet’ini kontrol edin. Bazı şeritler, şerit kesme işaretlerinde işaretlenmiş çalışma voltajına sahiptir.

LED yoğunluğu: Metre başına ne kadar LED&#;inizin olduğunu bilmeniz gerektiği anlamına geliyor.

Şerit LED’in uzunluğu: Şeridin uzunluğunu bilmeniz kaç LED&#;i olacağını öğrenmek için gerekecektir.

Her LED için akım çekişi: Öğrenmek için datasheet’i kontrol edin.

Akımı bulmak istediğinizde buna bir çarpım işlemi kadar uzaktasınız:

Gereken akım = LED yoğunluğu x Şerit uzunluğu x Her led için akım çekişi

Şerit LED Nasıl Bağlanır?

İstediğimiz özelliklerde şerit LED’i temin ettikten sonra, LED’leri yakabilmek için piyasada kolaylıkla bulabileceğiniz bir trafoya ihtiyacınız olacak.

Bu trafolar 12V, yalnız akım kapasiteleri birbirinden farklıdır. Trafonun üretebileceği maksimum akım genellikle üzerinde etikette yazar. 

Uygun trafoyu seçtikten sonra trafoya V şehir şebekesini giriş olarak veriyoruz. Çıkıştan aldığımız 12V’u ise şerit LED’e bağlıyoruz.

Trafoda;

  • L harfi ile gösterilen giriş, şebeke elektriğinin fazına,
  • N harfi ile gösterilen giriş, şebekenin nötr’üne,
  • Toprak sembölü ile gösterilen giriş ise toprağa yani GND&#;ye bağlanmalıdır.
  • 12V çıkışı aldığımız V+, şerit LED’in (+) girişine (kırmızı kabloya)
  • COM ise şerit LED’in (-) girişine (siyah kabloya) bağlanmalıdır.

Şerit LED ve Arduino Bağlantısı

SMD Şerit LED ve Arduino Bağlantısı

Seçtiğiniz şerit LED&#;i aldıktan sonra, Arduino ile bağlantı kurma zamanı geldi. daha önce de bahsettiğim sıklıkla kullanılan SMD örneği ile başlayalım.

Arduino&#;ya 12V şerit LED bağlamak için bir kaç bileşene ihtiyacınız olacak:

Mikro denetleyicinizden daha yüksek voltajlı bir şeyi kontrol ettiğinizde yanık kokusundan kaçınmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunu yapmanın basit yollarından biri MOSFET kullanmaktır. Darbe genişliği modülasyonu (PWM) kullanarak kaynak bacakları arasındaki güç geçişini kontrol etmek mümkündür. LED şeridin her bir rengini MOSFET içinden geçirerek, LED şeridi üzerindeki her bir rengin parlaklığını kontrol edebilirsiniz. MOSFET&#;ler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız bu yazımıza bakabilirsiniz.

Devrenizi aşağıdaki şekilde ayarlayın:

  • 9, 6 ve 5 numaralı Arduino pinlerini, MOSFET&#;in gate ayaklarına bağlayın ve her birinin ucuna 10K direnç bağlayın.
  • Source ayaklarını GND&#;ye bağlayın.
  • Drain ayaklarını şerit LED üzerindeki Yeşil, Kırmızı ve Mavi konektörlere bağlayın.
  • Güç kablosunu şerit LED&#;in + 12V konektörüne bağlayın (yukarıdaki çizimde kablo renklerinin şerit LED&#;deki konektörlerin renkleri ile eşleşecek şekilde olduğuna dikkat edin)
  • Arduino GND&#;sini breadboard&#;a bağlayın.
  • 12V güç kaynağınızı breadboard&#;daki güç raylarına bağlayın.

Çoğu şerit LED&#;in bağlanması kolay konektörleri vardır. Eğer sizinki böyle değilse kabloları şerit LED&#;e lehimlemeniz gerekebilir. Lehimleme konusunda oldukça yeniyseniz panik yapmayın, bu kolay bir iştir ve ihtiyacınız olduğunda lehimlemeye başlamak için bir kılavuzumuz var. Buradan okuyabilirsiniz.

Bu proje için Arduino kartımızı USB ile güçlendireceğiz. VIN pinini kullanarak kartınızı güçlendirmeyi seçebilirsiniz, ancak bunu yapmadan önce kartınızın güç sınırlamalarını bildiğinizden emin olun.

Bu konuda örnek kodlu proje görmek istiyorsanız lütfen yorumlarda belirtin. 🙂

Yukarıda yaptığımız örnek proje, bu işe başlamak için basit bir yoldur, ancak eklemelerle yapılabilecekler genişletilebilir. Sadece bir kaç bileşenle kendi gündoğumu alarmınızı oluşturabilir, odaya girdiğinizde LED&#;lerinizi tetiklemek için herhangi bir düğme veya sensör kullanabilirsiniz. 

Şimdi SMD&#;lerden sonra WSB şerit LED&#;lere geçelim.

WSB Şerit LED ve Arduino Bağlantısı

Bu tip şeritler, onları çalıştırmak için daha az bileşen gerektirir ve kullanabileceğiniz bileşenlerin tam olarak ne gibi değerlere sahip olduğu konusunda bir kaç yol vardır. Aşağıdaki devre çiziminde bulunan kondansatör, 5V LED&#;lerin sabit bir güç kaynağına sahip olmasını sağlar. Direnç, Arduino&#;dan alınan veri sinyalinin herhangi bir parazitten arınmış olmasını sağlar.

Gerekli malzemeler:
  •  WS / 12 / 12B 5V şerit LED (her üç modelde de çipler bulunur ve aynı şekilde çalışır)
  •  1 x Arduino Uno (veya benzer uyumlu kart)
  • 1 x Ohm Direnç (bu iki değer arasındaki herhangi bir değer iyi olacaktır)
  • 1 x microFarad Kondansatör (bu iki değer arasındaki herhangi bir değer iyi olacaktır)
  • Breadboard ve kablolar
  • 5V güç kaynağı

Devreyi şemada gösterildiği gibi ayarlayın:

Kondansatörün bacaklarının doğru yönde olması gerektiğini unutmayın. Kondansatörün gövdesindeki eksi (-) işaretini arayarak hangi tarafın GND&#;ye bağlandığını anlayabilirsiniz. Bu sefer 5V güç kaynağını kullanarak Arduino&#;ya güç veriyoruz. Güç kaynağına takmadan önce kartınızın 5V güç alabildiğinden emin olun. Neredeyse tüm geliştirme kartları USB bağlantı noktası üzerinden 5V ile çalışır, ancak bazılarında güç girişi pinleri bazen voltaj düzenleyicileri atlayabilir ve onları yakabilir. Ayrıca, birden fazla ayrı güç kaynağının Arduino&#;ya bağlı olmadığından emin olmak iyi olacaktır. Harici bir güç kaynağı kullandığınızda USB kablosunu ayırın. 

Şimdilik şerit LED&#;ler hakkında anlatacaklarım bunlar. Kafanızı karıştıran soruları, proje önerilerinizi veya yazı hakkında fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin lütfen. Görüşmek üzere. 🙂

Led şerit lehim nasıl

Kaynak

Günümüzde, iç mekan aydınlatma organizasyonu için çeşitli aydınlatma cihazları modelleri kullanılmıştır. Bir seçim yaparken, tüm aydınlatma sisteminin kalitesi, kullanılabilirliği, enerji tasarrufu ve kabul edilebilir maliyeti ile yönlendirilmelidir. Bu nedenle, daha çok ve daha sıklıkla sözde diyot bant, iç aydınlatma sistemlerini düzenlemek için kullanılır. Tasarım için en geniş olanakları sunarken, bu gereksinimler için en uygunudur.

LED şerit bağlantı şeması

Şekil 1. LED şeridin bağlantı şeması.

LED bant - bu sadece tellere bağlanan normal lamba değildir. Dar şeritler halinde yapılır, üzerine küçük LEDler sabitlenir. Kendileri arasında, ince tellerle bağlanırlar, yani. lehimleme gerekli. Bu konuda zor bir şey yoktur, belirli gereksinimleri ve adımları takip etmek yeterlidir:

  • LED şerit seçimi;
  • lehimleme çalışması;
  • güç kaynağının seçimi;
  • tüm aydınlatma sistemini bağlayın.

LED kurulum türleri

LED şerit lehimlemenin başlıca nedenleri

LED şerit lehimlemenin ana sebepleri.

LED sistemi kurulumu için özel ekipman gerektirecektir. Kontrolörlere, güç kaynaklarına, lehim tellerine ihtiyacımız var - bunların hepsi bir diyot bandı seçtikten sonra elde edilir.

Bugün, üreticiler performans türü için bu tür seçenekleri sunuyor:

  • RGB renk diyotları;
  • diyotlar;
  • diyotlar

Diyotlar, ışıma yönünde sınıflandırılmıştır.

  • uç parlama modelleri;
  • ön kızdırma.
LED şerit lehimleme için uygun şekilde hazırlanmış teller

LED şerit lehimleme için uygun şekilde hazırlanmış teller.

Renk türüne göre ayırt edilir:

  • tek renk veren tek renkli LED'ler, örneğin kırmızı, mavi, beyaz;
  • RGB-LED'ler (çok renkli).

Güvenlik derecesine göre:

  1. Açık kaçaklar, diyot koruması uygulanmadığında en kolay seçenektir.
  2. LED'lerden tek taraflı korumalı seçenekler.
  3. Diyotlar ve taban tarafından sağlanan iki taraflı koruma ile model.
İçindekiler tablosuna geri dön

Bant montaj kuralları: lehimleme

Tel üzerinde İpucu

Tel üzerinde 0,75 mm kesitli bir uç takmanız gerekir.

Diyot bandının lehimlenmesi çok zor değildir, bu basit adımları takip etmek yeterlidir:

  1. İlk önce uzunluğu ölçmeli, aydınlatmanın yerleştirileceği yeri kontrol etmelisiniz.
  2. Bandın kendisinde kesim yerleri vardır, bunlar üretim aşamasında işaretlenir. Onların perde diyotların yoğunluğuna bağlıdır, genellikle 5 veya 10 cm'dir.
  3. Şerit makasla kesilir, ancak diyotların zarar görmemesi sağlanmalıdır. Bundan sonra, montaj yüzeyi yağdan arındırılır ve kurutulur.
  4. Koruyucu bant arka taraftan çıkarılır, LED'ler yüzeye yapıştırılır. Bükme gerekiyorsa, maksimum yarıçapı 2 cm olabilir.
  5. Bireysel bölümlerin ve ekipmanın (kontrolörler, dimmerler ve güç kaynakları) lehimlemesi gerçekleştirilir. Bu durumda, bant yüzeyinin aşırı ısınmasını önlemek gerekir, çünkü yarı iletken diyotları aşırı ısıtmaktan hoşlanmazlar, başarısız olurlar.
  6. W'lık düşük güçte bir lehim demir, 0,75 mm'lik bir kesitli kablolar, uzunluğu yaklaşık 20 cm olmalıdır, tek renkli bir şerit için kırmızı ve siyah teller kullanılır, birincisi artıya, diğeri ise eksiye bağlıdır.
Lehim ve rosin kullanımı

Lehimleme için LED şerit kullanılır: lehim, rosin ve havya 25 watt.

Lehimleme sırasında, tüm tellerin uçları, bantın kenarından 2 mm, diğer taraftan da 1 cm sıyırılmalı, teller rosin ve teneke ile işlendikten sonra LED bant bağlanır, sonra lehimleme yapılır.

Çalışmak için çalışmak gerekir:

  • düşük güç havya;
  • bir havya için ince sokma;
  • lehim (kalay);
  • reçine.

Isınma sırasında, ısınmanın sadece ° C'ye kadar ısındığını izlemek gerekir, yüksek sıcaklık diyotları bozar. Tellerin çalışma bölümünü teneke etmek için gereken süre saniyedir, ancak noktanın soğuması için duraklatılması gerekir. Lehim ince kalmalı, rosin içeride kalmalıdır. Sokmanın korunması zorunludur, daha sonra bitişik yerler teneke ile örtüşmeyecektir. Temizlik için, ıslak sünger veya sting için özel bir ped kullanabilirsiniz.

Teller hazırlandıktan sonra, bant üzerindeki temas pedleri için benzer bir prosedürün uygulanması gerekmektedir. Bundan sonra, teller ve kontaklar düzgün bir şekilde bağlanır, bir test anahtarı gerçekleştirebilirsiniz. İş bittiğinde lehimleme yerini dikkatlice ayırmanız gerekir. Bunu yapmak için uygun elektrik bandı, sızdırmazlık maddesi veya shrink boru. Performansı tekrar kontrol edebilirsiniz.

İçindekiler tablosuna geri dön

Güç kaynağı seçimi

LED şerit çeşitleri

LED şerit çeşitleri.

Diyot bandını doğru şekilde bağlamak için, bant 12 veya 24 V voltaj kullandığı ve ağa V bağlı olduğu için özel bir güç kaynağı ünitesi kullanmanız gerekir Bu sinyal kaynağı aşağıdaki parametrelere göre seçilir:

  • diyot bant için voltaj;
  • aydınlatma sistemi tarafından tüketilen güç;
  • nemden korunma.

Diyot bandının sahip olduğu voltajın ne olduğuna dikkat etmek gerekir, üretici tarafından belirtilir. Güç, şu formülle hesaplanır: güç tüketimi = bant gücü × bant uzunluğu.

Nem koruması, LED şeridinin kullanılması planlandığı yerde belirlenir. Örneğin, mutfak ve banyo için özel sistemler kullanılmalıdır.

İçindekiler tablosuna geri dön

Diyot bant bağlantısı

Bağlanmak için hazırlıklı olmalısınız:

  • LED, seçilen tipte kendisini gösterir;
  • Alternatif voltajı V DC'ye 12 veya 24 V'de dönüştüren bir güç kaynağı;
  • parlaklığı ayarlamak için karartıcı;
  • kontrol edici;
  • güç amplifikatörü.
Bir güç kaynağında iki LED şeridin bağlantı şeması

Bir güç kaynağında iki LED şeridinin bağlantı şeması.

Bütün işler bağımsız olarak yapılabilir. Lehimleme işlemi çoktan gözden geçirildi, şimdi bağlantının nasıl olacağına karar vermeliyiz. Farklı seçenekleri kullanabilirsiniz, ancak seri bağlantı en iyi değildir, çünkü tüm uzunluk boyunca voltaj düşüşü olacaktır ve bu da diyotların ömrünü kısaltır. Bu nedenle, uzmanlar LED şeridi özellikle uzunluğun 5'ten fazla olması durumunda paralel olarak bağlamanızı önerir.

Bu bağlantı ile, güç kaynağı sayısı ikiden fazla olabilir, oldukça kompakttır, fazla yer kaplamaz.

Eğer bir dimmer iş için kullanılıyorsa, örn. parlaklık kontrolü, daha sonra güç kaynağına koymanız gerekir.

Bağlantı şeması şu şekildedir:

  1. Denetleyici düşük voltajlı bir güç kaynağı birimine (artı artı eksi ila eksi) bağlanır.
  2. Diğer taraftaki kontrolöre bir bant bağlanır. 3 renk ve sonuncusu güç kaynağı (mavi - “B”, kırmızı - “R”, yeşil - “G”) olmak üzere 4 tel vardır.
  3. Denetleyici, güç kaynağı ünitesinden gelen voltajla sağlanır, üzerindeki bantın parametrelerini ayarlamak için özel düğmeler sağlanır. Kablolama şeması Şek. 1.

İç aydınlatma bağlamak için lehim LED şerit kolaydır. Diyotların dikkatle ele alınması önemlidir, uygun güç kaynağı ünitesini (PSU), kontrol cihazını seçin. Ardından, basit kuralları takip ederek, bağlantıyı kendiniz yapabilirsiniz. En az zaman alacaktır, ancak sonuç inanılmaz olacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası