bebeklerin boyunu ne uzatır / Çocuklarda boy uzatmaya yardımcı besinler - Sağlık Haberleri

Bebeklerin Boyunu Ne Uzatır

bebeklerin boyunu ne uzatır

Boy Uzatan 7 Beslenme Önerisi

Hepimiz çocuklarımızı beslerken onların ideal boy ve kiloya sahip olmalarını hatta ideal oranların en üst sınırlarında olmalarını arzu ediyoruz. Bu nedenle onların gelişimine en iyi şekilde destek verecek özel besinlerin arayışında oluyoruz. Genetik olarak yatkınlık, yaptığımız spor cinsine göre farklılık gösterebilecek boy grafiğinde beslenme büyük bir rol oynamaktadır. Anneler tarafından sıkça ‘boy uzatan besinler nelerdir’ sorusunu aldığım için bu yazıyı derledim…

1 &#; Süt ve süt ürünleri
Süt ve süt ürünleri, çocukların büyümesi için gerekli olan kalsiyum bakımından zengindir. Kemik gelişimini sağlar ve sağlam bir kemik yapısı oluşumunu sağlar, kolayca kırılmasını önler. Bu besin grubunda bulunan A vitamini, kemiklerin kalsiyumu daha iyi emmesini sağlar. Protein, B, E ve D vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Bütün bu besin ögeleri büyüme ile bağlantılıdır. Bağırsaklardaki mukoza tabakasında yer alan trilyonlarca iyi huylu bakteri, metabolizmanın zararlı mikroorganizmalar ile kuşatılmasını engellemektedir. Bu nedenle yoğurt, kefir, kımız gibi fermente süt ürünlerini de tüketerek vücudumuza destek güç göndermekte fayda vardır. Bu canlı besinin daha yararlı olabilmesi, daha başarılı sonuçlar doğurması için yeterli miktarlarda ve düzenli tüketimi çok önemlidir.
Bütün bu faydalarından dolayı, her gün porsiyon süt ve süt ürünlerini çocuklarınıza tükettirebilirsiniz.

2 &#; Yumurta
Yumurta, anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağıdır. Güçlü kemik gelişimi için D ve B12 vitamini, riboflavin ve kalsiyum açısından da zengindir. İlaveten, yumurta sağlıklı beyin gelişimi için gerekli olan Omega-3 yağ asitleri açısından da zengin bir içeriğe sahiptir. Tüm bu yararlarından dolayı, günlük yumurta tüketimi için çocuklarınızı teşvik edin.

3 &#; Balık
Boy uzatan en iyi gıdalardandır. Boyun uzaması için oldukça önemli olan vitamin D içeriği oldukça yüksektir. Bu nedenle, çocuklarınıza en az haftada 3 kez balık tükettirmelisiniz.

4 &#; Kırmızı et
İçerdiği besin grupları, protein ve başta demir, B12 olmak üzere kırmızı et çocukların sağlıklı gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Kas ve iskelet sistemi gelişimini sağlar, zihinsel performansı artırır, bağışıklık sistemini korur, hücre yenilenmesine katkı sağlar yani kısaca yaşam kalitesini yükselterek sağlıklı bir gelişmede kilit rollerden birisine sahiptir. Haşlanmış, ızgara veya fırın olarak bol sebze ya da salata eşliğinde haftada 2 kez menülerinizde yer vermelisiniz.

5 &#; Taze meyve ve sebzeler
Taze meyve ve sebze tüketimi, çocuklarda sağlıklı büyüme ve gelişme için oldukça önemlidir. Bu gıda grubu lif, vitamin, mineral açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Özellikle koyu yeşil yapraklıların ekstra öneme sahip olduğunu unutmamak gerekir. Mevsimine göre roka, ıspanak, pazı, tere, brüksel lahanası, brokoli, maydanoz, gibi besinlere mutlaka günlük beslenmede yer vermek gerekir. porsiyon kadar tüketilebilir. Ancak porsiyon algısının çok önemli olduğunu da belirtmemiz gerekir. 1 porsiyonun bazen bir avuç gibi küçük miktarlara da denk gelebileceğini unutmamalıyız.

6 &#; Yağlı tohumlar
Yağlı tohumlar büyüme hormonunu uyaran besin grupları açısından zengindir. Kabak çekirdeği, keten tohumu, badem, fındık, fıstık vücudun büyümesine ve yeni dokular oluşturmasına yardımcı olan gerekli aminoasitleri içerirler. Sindirim ve emilimini kolaylaştırmak adına, yağlı tohumları suda bekleterek tüketmenizi öneririm.

7 &#; Filizlendirilmiş tohumlar ve baklagiller
Baklagil, tahıl, tohum, çekirdek ve badem gibi sert kabuklu yemişlerin çimlenmeye başlaması süreci filizlendirme olarak adlandırılır ve filizlendirme besinlerin vitamin, protein, enzim değerlerini arttırır. Bu besinleri salatalarınıza, yemeklerinizin içine de katarak sağlık faydalarından mutlaka yararlanın. Özellikle çocukların şeker ve paketli ürün tüketiminin mümkün olduğunca azaltılması çok önemlidir. Fazla şeker istenmeyen kilo artışlarına neden olur ve çocukların ideal kilonun üzerinde olmalarının boy üzerinde de negatif etkisi olduğunu, büyüme kapasitesini durdurduğunu da unutmamak gerekir. O yüzden çocukların ideal kiloda olmasını, kas-kemik gelişimini uzunlamasına şekillendirecek sporlara eğilmelerini destekleyin.

&#;ocuklarda boy uzatmaya yardımcı besinler

Doğum; doğumdan önce anne karnında bebek için ideal şartlar sağlanmışsa çocuk normal kilo ve boya sahip olacaktır. Ancak annenin hamileliği sırasında sigara içmesi, alkol kullanımı veya geçirdiği bazı bulaşıcı hastalıklar anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmesini olumsuz etkiler. Düşük doğum ağırlığı ( gram altı) olan çocukların dörtte birinde büyüme geriliği gözlenebilir.

Çocukluk döneminin kronik hastalıkları ve kullanılan bazı ilaçlar büyümeyi olumsuz etkiler. Örneğin kortizol kullanımı, kronik kansızlık, uzun süre astım, romatizmal hastalıklar, kalp hastalıkları gibi durumlar boy kısalığına yol açseafoodplus.infoeki hipofiz bezi bazı durumlarda büyüme hormonunu salgılayamaz veya az salgılar. Büyüme hormonu eksikliği ile beraber hipofizden salgılanan diğer hormonlar da eksik olabilir. Bu durumun sebebi doğumsal olabileceği gibi, ikiz gebelik, bebeğin doğum sırasında makat gelişi ya da şiddetli kafa yaralanması, menenjit gibi bir hastalık sebebiyle beynin hasar görmesi sonucu büyüme hormonu eksikliğine yol açabilir. Bu hormonun çocuklarda ve bebeklik döneminde uzama için etkisi oldukça fazladır. Büyüme hormonunun bu gibi durumlarda salgılanamaması ya da hasar görmesi çocuklarda kısalığa yol açan en önemli etmenlerden bir tanesidir.

Çocuklarda boy uzatmaya yardımcı besinler

D vitamininden zengin gıdalar; D vitamini kemik ve kıkırdak gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir çünkü vitamin ve minerallerin tümüyle emilimine yani alınan gıdadan gerçek anlamda fayda sağlamasına yarar. Gıdalar arasında en çok yumurta sarısı, karaciğer ve balıkta bulunan D vitamininin temel kaynağı güneş ışınlarıdır. Çok fazla olmamak kaydıyla ve güneş ışınlarının dik geldiği saatler dışında güneşe çıkarılan çocukların kemik gelişimi ve boy uzaması hızlanır.

Et-balık:

Çocukların günlük gr et ya da balık tüketmesi protein alımı ve hem zihinsel, hem de bedensel gelişim açısından önemlidir. Etteki demir, balıktaki selenyum ve fosfor açısından bu iki besin çocuk beslenmesinde büyük yer tutar.

Yumurta:

En yüksek protein kaynaklarından biridir. Bununla birlikte yumurta içeriğindeki A, D, E ve B vitaminleri ve demir ile çocuk gelişiminde başvurulması gereken temel gıdalardandır.

Pekmez:

Kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olan pekmez enerji vermesi ile de çocuk gelişimi bakımından önemlidir. bununla beraber potasyum, magnezyum ve demir alımı için de tercih edilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Keçiboynuzu:

Karbonhidrat bakımından zengin olan keçiboynuzu B, B3, D vitaminleri, kalsiyum, potasyum ve fosfor yönünden zengin oluşu itibariyle çocuklarda vücut ve zekâ gelişimini destekleyen gıdalardandır.

Süt, peynir ve yoğurt:

Kalsiyum bakımından en zengin gıdalar süt ve süt ürünleridir. Bu ürünlerin protein bakımından zengin oluşları, özellikle yoğurdun probiyotik etkisi çocuğun sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olacaktır.

Lahana:

İçerdiği bol miktarda lif, protein, sodyum, potasyum, C ve K vitaminleri ile bağışıklık sisteminin güçlenmesi adına vazgeçilmez besinlerdendir.

Kuru yemiş:

Tüm kuru yemişler çocuk beslenmesinde yer verilmesi gereken gıdalardandır. Bunlar arasında fındık, ceviz ve badem güçlü bir Omega-3 kaynağı olarak kalbin korunmasında etkilidir. Fıstık zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır ancak alerjen bünyelerde kullanımına dikkat edilmelidir.

Muz

Muz en güçlü potasyum minerali kaynaklarındandır. Potasyum, kemikler güçlenmesinde ve boy uzamasında önemli rol oynamaktadır.

Havuç

Havuç da boy uzatan yiyecekler arasındadır. A vitamini ve C vitamini için mükemmel bir besin kaynağı olan havuç, kemiklerin güçlenmesinde ve sağlıklı olmasında önemli rol oynamaktadır.
Çocuğunuz için erken yaşta, erken teşhis ile büyüme geriliği ve boy kısalığı testleri yaptırarak, doktorunuza danışarak, sunulan tedavi yöntemlerini takip ederek ve verilen sağlıklı beslenme önerilerini uygulayarak kısalığın önüne geçebilirsiniz.

Çocuklar boy uzaması için neleri tüketmeli? Hangi besinler boy uzatır?

Bebeklik döneminden itibaren büyüme ve gelişmenin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinde beslenme alışkanlıkları önemli bir yere sahiptir. Araştırmalar boy uzunluğunun genetik olmasının yanı sıra tüketilen besinlerden, uyku düzeninden ve egzersiz alışkanlıklarından etkilendiğini göstermektedir. Çocukların tüketmesi gereken boy uzamasına yardımcı besinler vardır.

Peki hangi gıdalar çocukların kemik gelişimine katkı sağlar ve boylarının uzamasına yardımcı olur? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi. İşte çocuklarda boy uzamasına yardımcı besinler…

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Boy uzaması için sağlıklı bir kemik yapısı şarttır. Sağlıklı bir kemik yapısının oluşması için kalsiyum ve fosfordan zengin süt ürünlerinin düzenli şekilde tüketilmelidir. Çocuklarınızın gece uyumadan önce içtiği bir bardak süt ise tüm bu faydalarının yanında büyüme hormonu salgılanmasını uyararak kemik gelişimini ve boy uzamasını desteklemektedir. Kahvaltıda peynirli omletler, tam buğday unlu peynirli poğaçalar yaparak, ana öğünlerinin yanına yemek kaşığı yoğurt ekleyerek çocuğunuzun boyunun uzamasına destek olabilirsiniz. Eğer çocuğunuz inek sütü tüketmiyorsa kalsiyumun iyi kaynaklarından olan badem sütü, soya sütü gibi bitkisel süt çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

HER ŞEYİN FAZLASI ZARAR…

İnek sütünün fazla miktarda tüketilmesi vücutta kalsiyum- fosfor dengesini bozabilir. Sonucunda kemik gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca demir eksikliğini tetikleyebilir. Bu sebeple çocuklarda inek sütünün günde en fazla ml tüketilmesinde fayda var.

YAĞLI BALIKLAR

Alabalık, somon, uskumru, ton balığı gibi yağlı balıkların etleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir. D vitamini kalsiyum ve fosforun ince bağırsaktan emilimini artırır. Çocuklarda kemik yapısının güçlenmesi ve boy uzaması için kalsiyum kadar D vitamini kaynakları önemlidir. Haftada 2 kez balık tüketebilir; eğer tüketmiyorsanız D vitamini içeren balık yağlarını hekim kontrolünde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda D vitaminin çok büyük bir kısmını güneş yoluyla vücudumuzda ürettiğimiz için; güneşin çok dik gelmediği saatlerde günde en az dakika güneşlenmeye de dikkat edilmelidir.

YEŞİL MERCİMEK

Vücudumuz kalsiyum ve D vitaminini metabolizmasının doğru bir şekilde çalışması için yeterli miktarda magnezyuma ihtiyaç duyar. Çocuğunuzun beslenmesinde magnezyum kaynaklarını düzenli bir şekilde bulundurarak kemik gelişimine ve boy uzamasına katkıda bulunabilirsiniz. Yeşil mercimek magnezyumun iyi kaynaklarından biridir. Diğer magnezyum kaynakları ise; ıspanak, brokoli, enginar, uskumru, bitter çikolata ve domates gibi besinlerdir.

KURUYEMİŞLER

Fındık, yer fıstığı, ceviz, badem gibi kuru yemişler çinkonun en iyi kaynaklarındandır ve sağlığa yararlı yağ asitleri içerirler. Yapılan araştırmalar boy kısalığı olan çocuklarda çinko eksikliğinin daha yaygın olduğunu göstermiştir. Kuruyemişleri çocuklarınızın ara öğünlerine ekleyebilirsiniz. Bu şekilde boy kısalığı riskini azaltmış olursunuz. Ayrıca kuruyemişler enerji değeri yüksek sağlıklı bir atıştırmalık olduğu için çocuğunuzun kan şekerini dengeleyerek abur cubur,

Sağlıksız gıdalara yönelmesini engelleyebilir. Enerji yoğunluğu yüksek olduğu için kuruyemişlerin miktarına dikkat etmekte fayda var; bir porsiyonu 25 gramdır, 2 adet ceviz veya 5 adet fındık bir porsiyona eşittir.


Çocukboyboy uzatmaBesin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir