kurtaj kacinci haftaya kadar yapilir / Kürtaj ile Gebelik Sonlandırma-İstenmeyen Gebelikte Vakum Küseafoodplus.info

Kurtaj Kacinci Haftaya Kadar Yapilir

kurtaj kacinci haftaya kadar yapilir

İstenmeyen Gebelik ve Kürtaj ile Gebelik Sonlandırma

Op. seafoodplus.infoğan Kocatepe

Levent, Istanbul
13 13 

45 02

Kürtaj randevusu almak için tıklayın »

Kimler Kürtaj Olabilir?

  • Kürtaj hamilelik haftasına kadar yasal olarak uygulanabilir.

  • Evli kadınlarda kürtaj uygulamasında eşler de müdahaleye imzalı rıza vermelidirler.

  • Evli olmayan ve 18 yaşın üzerinde olan kadınlar kürtaj konusunda kendi isteklerine göre hareket ederler.

  • Gebeliğin tıbben sakıncalı olması durumunda (anneyle ilgili gebeliğin riskli olduğu hastalıklar, bebeğin ileri derecede sakat olduğunun ya da öldüğünün belirlenmesi gibi) kürtaj uygulaması için yasal süre 10 haftayı aşabilir. Bu durumda birden fazla uzman doktorun kurul oluşturarak karar vermeleri gerekir.

 

"Yasal Tahliye" adından da anlaşılacağı gibi ülkemizde reşit kadınlarımıza tanınmış tümüyle yasal ve çağdaş bir haktır.

Kürtaj yalnızca ve ancak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanınca uygulanır.

 

Yapılan kürtaj işlemi gizli kalır.

 

Not: ülkemizde düşük ilacı kullanılmamaktadır. Dünyanın çoğu ülkesinde (gelişmiş olan ülkeler dahil) ve bizde kürtaj işlemi , aşağıda anlatılan vakum tekniği ile uygulanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dikkat: gebelik testiniz ister pozitif ister negatif olsun, asla "söktürücü iğne" gibi yöntemlere kendi kendinize başvurmayın. Bu ilaçların gebelik durumlarında işe yaramaları tıbben mümkün değildir.

"İlk hamilelikte uygulanan kürtaj sonrasında bir daha hamile kalınmaz!!" -- bu yalnızca bir hurafedir. Dikkatli ve vakumla uygulanan bir kürtaj kadının genital sistemine zarar vermez.

Kürtaj Uygulaması

Yasal tahliyeler hem lokal anestezi, hem de genel anestezi altında uygulanabilir. Genel anestezi altında kürtaj her ne kadar maliyeti biraz artırsa da, işlemin tümüyle ağrısız seyretmesi açısından çağdaş ve etkili bir yöntemdir.

Kürtaj uygulama tekniği doktordan doktora belirgin farklılıklar gösterir. Aşağıda yazıyı hazırlayan doktorun (Op. Dr. Kağan Kocatepe) VAKUM UYGULAMA TEKNİĞİ anlatılmaktadır:

Muayene veya kürtaj operasyonu randevusu almak için burayı tıklayın 

 

Kürtaj Tekniği

Gebelik haftası ultrasonla belirlendikten sonra dikkatli bir jinekolojik muayene yapılır. Vajina ve rahimağzı bakterilerden arındırılmak amacıyla dezenfekte edildikten sonra, rahimağzını sabitlemek için plastik bir alet vajinadan yerleştirilir ve lokal anestezik madde uygun olarak rahimağzı içine enjekte edilir, veya genel anestezi için anestezi uzmanı tarafından gerekli işlemler başlatılır.

Daha sonra çok ince plastik kanüller rahimağzından rahim içine ittirilir. Bazen rahimağzı sert olabilir ya da gebelik 6. haftanın üzerinde olması nedeniyle daha geniş çaplı plastik kanüller kullanılması gerekebilir. Bu durumda rahimağzını genişletmek için özel "buji" adı verilen aletler kullanılır.

 

Kanül yerleştirildikten sonra kanüle bir enjektör iliştirilir. Enjektörde oluşan vakum yardımıyla rahimin içi vakumla boşaltılır.

haftaya yakın olan gebeliklerde bazen rahim içine metal aletler sokularak rahimin tümüyle boşaltıldığından emin olmak gerekebilir, ancak bu çok ender bir durumdur.

Rahimin içi tümüyle boşaltıldıktan sonra kanül çıkarılır, diğer tüm aletler çıkarılır ve hastanın 10 dakika istirahati sağlanır.

Kürtaj Ne Kadar Sürer?

Tüm bu kürtaj işlemleri 6. gebelik haftasına kadar olan gebeliklerde 5 dakika, 6 ile 10 arası olan gebeliklerde dakika sürer. Bu süre Kadın-Doğum uzmanının çalışma süresidir. Genel anestezi uygulandığında hastanın uyuması, işlemin yapılması ve hastanın kendine gelmesine dakika eklenmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riskler Nelerdir?

Yasal sınırlar içinde ( gebelik haftasına kadar uygulanan kürtaj) oluşması muhtemel riskler büyük oranda işlemi uygulayan Kadın-Doğum uzmanının tecrübesine bağlıdır.

  • -Lokal anesteziyle yapılan kürtaj uygulamalarında işlem esnasında en sık rastlanan sorunlar lokal anestezik maddeye aşırı duyarlılık ve vazovagal senkoptur (uterusun sabitlenmesi amacıyla takılan alet nedeniyle bayılma oluşması). Bu, geçici ve selim bir durumdur. Yaklaşık %1 oranında görülür.

  • -İşlemden hemen sonra en sık görülen sorun bulantı ve kusmadır. Bazen bayılma hissi oluşabilir. Bu durum da yaklaşık %1 oranında gözlenir ve hayati tehlike yaratmayan geçici bir durumdur.

  • -Bazen rahim ağzı kanülün geçmesine izin vermeyecek şekilde sert olabilir ve işlem yarıda bırakılabilir (görülme oranı: yaklaşık 'de 1). Tahliye bir hafta sonrasına ertelenir.

  • -Gebelik çok erken ise (< hafta) tahliye başarısız olabilir. Tahliye bir hafta sonrasına ertelenir. Tecrübeli bir Kadın-Doğum uzmanı erken bir gebeliği tahliye etme girişiminde bulunmak yerine belli bir süre bekledikten sonra tahliye etmeyi önerir.

  • -Özellikle gebelik büyükse kürtaj işlemi esnasında aşırı kanama olabilir. Yasal sınırlar içinde yapılan kürtaj uygulamalarında oluşan kanamalar hayati tehlike yaratmaz.

  • -Çok ender durumlarda ve çoğunlukla yasal sınırı aşan ( gebelik haftası sonrası uygulanan) kürtaj uygulamalarında işlem esnasında rahim delinebilir.

  • -Özellikle çok erken gebelik haftalarında uygulanan kürtaj esnasında işlemden birkaç saat sonra görülen nadir bir sorun da rahim içinde kan birikmesidir (görülme oranı 'de 1). Hayati bir tehlike yaratmayan bir durumdur ve rahimin içindeki kan boşaltılarak tedavisi sağlanır.

  • -Enfeksiyon oluşacaksa bu genellikle işlemden gün sonra ortaya çıkar ve kendini ağrı, akıntı, aşırı kanama şeklinde belli eder. Kürtaj sonrası verilen antibiyotikleri düzenli olarak kullanmanız durumunda bu sorun da ender olarak gözlenir.

  • -İçeride "parça kalması" durumunda genellikle ilk iki haftada adet esnasındaki kanamadan çok daha fazla kanama görülür ve bu kanama pıhtı şeklinde ve koyu renklidir. Kanamanın ağrılı olması kural değildir. Bazen parça düştüğü gözlenebilir.

  • -Kürtaj uygulaması sonrası geç dönemde görülen en önemli, ancak ender bir sorun işlem esnasında rahim iç tabakasının aşırı hasar görmesi sonucunda oluşan yapışıklıklardır (Asherman sendromu). Kendini kürtajdan hafta geçmesine rağmen adet kanamasının olmaması ve ilaç tedavisiyle de kanama oluşturulamaması şeklinde gösterir. Usulüne uygun yasal sınırlar içinde yapılan tahliyelerde ve özellikle de vakumla uygulanan işlemlerde ender olarak gözlenir.

Jinekolojik Sorununuz İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde arası randevu almak için:

13 13
45 02​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi:

  • Salı:

  • Perşembe:

  • Cuma:

  • seafoodplus.info:

Daha fazla bilgi >>

Kürtaj kaç haftaya kadar yapılabilir?

Kürtaj, istenmeyen bir gebeliğin oluşması durumunda rahmin içerisinde embriyoya müdahale edilmesi ve alınması işleminin tıbbi ismidir. Bu müdahale ile birlikte hamilelik aşaması tamamen sona erer.

Halk arasında bilinen ismi daha çok kürtaj olsa da doktorlar tarafından küretaj tabiri sıklıkla kullanılmaktadır. Diğer isimleri arasında kürtaş, kurtaş, kortaj ya da çocuk aldırma gibi ifadelerin de kullanıldığı görülmektedir. Çiftlerin hayatında birçok sebepten kürtaj konusu gündeme gelebilir. Hamileliğin planlı olmaması bunlardan birisi olsa da tıbbi sebeplerden de bu yola başvurulabilir. Dolayısıyla kürtaj konusu oldukça hassas bir alandır ve dikkatli bir biçimde ilerlenmesi gerekir.

Kürtaj işleminde rahimde bulunan embriyo bölgeden kazınma yoluyla çıkartılır. Bunun yanı sıra vakumlu yöntem de tercih edilebilir. Ancak herhangi bir cerrahi yöntem tercih edilmiyorsa ilaçlı yöntem de kullanılmaktadır. Ancak hangi yöntemi tercih ederseniz edin mutlaka alanında uzman doktora gözetiminde uygulamalarınızı yaptırın. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşmanız son derece mümkün.

Kürtaj kaç haftaya kadar yapılabilir?

Kürtaj konusunda zaman oldukça önemlidir. Kürtaj yaptırmaya karar verdiğimizde kadın doğum uzmanına başvuru yaparız. Uzman doktor gerekli muayeneleri yapar ve kürtaj olup olmayacağımıza karar verir. Bu kararı verirken birçok konuyu gözden geçiren uzmanımız, hamileliğin başladığı tarihten kontrole kadar geçen süreyi göz önünde bulundurur. Dolayısıyla gebeliğin her aşamasında kürtaj olmamız mümkün değildir.

Hamilelik başladıktan sonra en geç 10’uncu haftaya kadar kürtaj konusunda genellikle sorun yoktur. Doktorumuz bu konuda olur verirse bu zaman dilimi içerisinde kürtaj olabiliriz. Kürtaj için en uygun zaman hakkında bilgi almak için kürtaj ne zaman yapılır yazımızı okuyabilirsiniz.

Kürtaj en erken ne zaman yapılabilir?

Çeşitli sebeplerden dolayı gebeliği sonlandırmak isteyebiliriz. Bunun için zaman aralığı oldukça önemlidir. Normal bir gebelikte gebelik kesesi 5. Hafta itibari ile rahme yerleşir. Dolayısıyla bu haftadan önce kürtaj olamazsınız. Ancak daha sonra da zamanınız oldukça kısıtlıdır. Hamileliğin sonlandırılması için doktorlar tarafından verilen vakit genellikle 6 hafta ile 10 hafta arasındadır. Bu bağlamda en erken 4 hafta sonrasında gebeliği sonlandıracak operasyonu uzman doktor eşliğinde olabilirsiniz.

Kürtajın yasal boyutu nedir?

Kürtaj kavramı anayasamıza ilk kez yılında girmiştir. Dolayısıyla bu tarihten önce ülkemizde bu işlemi yaptırmak yasal değildi. 83 tarihinde ilk kez yasallaşan bu işlem belirli sınırlarla çevrelenmiştir. Öncelikle yaptıracak kişi 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Bu şartı taşıyan her kadın Haftaya kadar bu işlemi yaptırabilir. Bekar olması yaptırması önünde engel değildir. Ancak evli ise eşinin onay mutlaka istenir.  Bahsedilen haftadan sonra kürtaj işlemi yasalarımıza göre yapılmamaktadır.

Eğer yaptıracak kişi 18 yaşından küçükse ve özellikle 15 yaşın altındaysa çocuk istismarı kategorisinde değerlendirilerek, yasal olarak gerekli işlem başlatılır. Kürtajın yasal boyutu ile ilgili ayrıntılı bilgi için kürtaj yasal mı yazımızı okuyabilirsiniz.

İstanbul Kürtaj Yapan Hastaneler

İstanbul gibi metropollerde kürtaj yaptırmak için başvurabileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Bu yerler arasında gizlilik ve kadın sağlığına önem veren kürtaj yapan hastaneler tercih edilmeli, kürtaj operasyonları kesinlikle steril hastane koşullarında gerçekleştirilmelidir. İstanbul’da kürtaj yapan hastaneler ve kürtaj fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi için İstanbul kürtaj fiyatları yazımızı okuyabilirsiniz.

İstenmeyen Gebelik - Vakum Kürtaj İşlemi

İşlem sonrası neler olur?

Hemen sonrasında odanızda uyandığınızda henüz anestezi etkisindeyken biraz ağrı hissedebilirsiniz. Ağrı kesicinin etki etmeye başlamasıyla bu ağrı kaybolur. Gerekirse ekstra ağrı kesici yapılabilir.

Hastalarımızın hemen uyanma esnasında idrara çıkma ihtiyacı ve "altta bir dolgunluk" hissettiklerini sık gözlemlemekteyiz. Vajinaya yerleştirilmiş spekulumun çıkarıldıktan sonra da oradaymış gibi hissedilmesinden kaynaklanan geçici bir durumdur.

3 hafta boyunca kanama olması normal kabul edilir. Bazı kadınlarda ise hiç kanama olmaz, bazılarında ise zaman zaman olur, durur, tekrar başlar.

günler arasında kasılma şeklinde ağrıyla kanama olması sıktır.

Zaman zaman oluşan kanamalar gerçek adet kanaması değildir. İlk adet kanaması hafta sonunda gerçekleşir.

 

İşlemden bir hafta sonraki kontrol muayenesinde ultrasonografi değerlendirmesi yapılır ve size doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi verilir.

Aksi belirtilmediği sürece kontrol muayenesinden sonra egzersiz, cinsel ilişki (gebelikten korunarak) ve deniz,havuz,küvet ile banyo serbesttir.

 

Diğer noktalar:

İşlem sonrası 3. haftada yumurtlama oluşur ve henüz adet görmeden bile yeniden gebelik oluşması mümkündür. Yeniden bir istenmeyen hamilelik sorunuyla karşılaşmamak için cinsel ilişki esnasında tercihen prezervatif ile korunmanız önemlidir. Diğer yöntemler için size kontrol muayenesinde bilgi verilmiş olacaktır.

Arzu edilen bir gebelik söz konusu olup düşükle sonuçlanmış ve arkasında işlem yapılmışsa sonrası için yeniden hamilelik planınızı doktorunuza danışarsak yapmalısınız.

Sık sorulan sorular:

İstenmeyen gebelik sonlandırması için başka yöntemler var mıdır?

İstenmeyen bir hamileliğin sonlandırılması için ülkemizde uygulanan tek yöntem kürtajdır. Bazı kadınlar adet gecikmesi nedeniyle "söktürücü iğne" olarak tabir edilen uygulamalara baş vurmaktadır. "Söktürücü iğne" var olan bir gebeliğin düşmesini asla sağlayamaz. Yalnızca başka nedenlere bağlı adet gecikmesinde kanamayı sağlayabilir.

Gebelik aldırdığım sonradan anlaşılır mı?

Kürtajın üzerinden belli bir süre geçtikten sonra yapılan jinekolojik muayene ve ultrasonografilerde kürtaj olduğunuzun anlaşılması mümkün değildir.

 

Bazı durumlarda işlem öncesinde gebeliğin büyümesi bekleniyor. Neden?

Ultrasonografide gebelik kesesi görülmeden ve belli bir büyüklüğe ulaşmadan kürtaj yapılamaz. Özellikle haftadan önce başvurduğunuzda sizden gebeliğin biraz daha büyümesi için beklemeniz istenebilir. Bunun en temel nedeni rahim ağzının gebe olunmayan dönemlerde oldukça sert bir yapı olması ve ilerleyen gebelik günleriyle birlikte yumuşamaya başlamasıdır. Sert bir rahim ağzı işlemin uygulanması için metal aletlerin kullanılmasını gerektirecek, bu da riskinizi artıracaktır. Dahası çok erken uygulanan müdahalelerde gebeliğin devam etme riski ve böylece yeniden kürtaj olma riski gündeme gelecektir.

Fiyatlar Nasıl Belirlenir?

Ülkemizde her muayene ve her müdahale için Türk Tabipler Birliğinin belirlediği ücretlendirme politikası esas alınır ve ücret o şekilde belirlenir.

 

Gebelik sonlandırma işleminin size yansıyan ücreti Kadın hastalıkları ve doğum uzmanının ve eğer (çoğu durumda yapıldığı gibi) hastanede uygulanacaksa hastanenin ve bizim tercih ettiğimiz gibi genel anestezi ile yapılacaksa Anestezi uzmanının ücretinin toplamından ibarettir. Bu ücrete bir hafta sonraki kontrol muayenesi dahildir.

 

Her hastanenin ve o hastaneye bağlı Anestezi uzmanının ve her Kadın hastalıkları ve doğum uzmanının uyguladığı ücret farklı olduğundan tercih ettiğiniz hastane, doktor ve hatta yaşadığınız şehir bile fiyatı etkiler.

 

Doktorunuz aynı olmasına rağmen ondan işlemi daha farklı bir hastanede yapmasını talep ettiğinizde bile size verilen fiyat değişebilir. Fiyatın daha düşük olması işlemin daha kalitesiz yapıldığına işaret etmeyeceği gibi, daha yüksek bir fiyat tıbbi koşulları daha üstün bir sağlık kurumu olduğu anlamına gelmez. Bunun yanında her serbest çalışan doktorun alışkın olduğu bir hastane vardır ve tam gün hastanede çalışan doktorlar işlemi kendi hastanelerinde uygulamayı çoğu durumda tercih ederler.

 

Özellikle büyük şehirlerde işlem ücreti hakkında bilgi alırken bir kurumdan diğerine farkın 5 kata kadar değiştiğine şahit olmanız mümkündür. Bu, sadece bu işlem için değil doktor muayeneleri ve diğer ameliyatlar için de aşina olduğumuz bir durumdur.

 

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının ve hastanelerin bir kısmı isteğe bağlı kürtaj uygulaması yapmazlar.

 

İşlem sonrasında işime ne kadar sonra dönebilirim?

Kürtaj sonrası gün istirahat esastır. Ancak yoğun iş temponuza geri döneminiz zorunluysa kendinizi bedensel olarak aşırı zorlamamak koşuluyla aynı veya ertesi gün çalışmaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. 

 

İşlemden sonra ilk adetimi ne zaman göreceğim?

Sonraki ilk 3 haftada (özellikle günler arasında) görülen kanamalar adet kanaması değildir. İlk adet kanaması ortalama olarak uygulama tarihinden sonraki 5. haftada görülür.

 

İşlemin riskleri nelerdir ve yeniden hamile kalmamı engeller mi?

"İlk hamilelikte uygulanan kürtaj sonrası hamile kalınmaz!" hurafesi kulaklarımızda yer etmiş ve bu da işlemi çok riskli bir olay olarak görmemize neden olmuştur.

 

Günümüzde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından usulüne uygun teknikle ve uygun koşullarda uygulanan kürtaj, riskleri az olan bir müdahale olarak kabul edilir ve bir kürtaj sonrası oluşan hamileliklerin olumsuz etkilenmesi beklenmez. İşlem sayısı arttıkça ve özellikle de üç kürtajdan sonra hem hamile kalabilirlik hem de hamileliğin seyri olumsuz etkilenebilir.

 

İşleme bağlı oluşabilen sorunlar nelerdir?

Her cerrahi işlem, ister küçük, ister büyük bir işlem olsun bazı risk ve normal dışı durumları beraberinde getirir ve % güvenli bir cerrahi prosedür yoktur. Ancak alınan bazı önlemlerle kürtaj işleminin de güvenli bir hale getirilmesi mümkündür.

Yasal sınırlar içerisinde yani gebelik haftasına kadar uygulanan vakum kürtaj işlemi esnasında ve sonrasında ciddi risklerin ortaya çıkması beklenen bir durum değildir ve Kadın hastalıkları ve doğum uzmanının tecrübesiyle yakından ilgilidir.

 

Aşağıda okuyacağınız riskler günümüz uygulamalarında oldukça ender görülen olgular haline gelmiştir.

 

Yine de öğrenmeniz açısından işlem esnası ve sonrasında oluşabilecek normal dışı durumlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Lokal anesteziyle (not: genel anestezi işlem esnasında bizim daha çok tercih ettiğimiz anestezi şeklidir) yapılan uygulamalarda işlem esnasında en sık rastlanan sorunlar lokal anestezik maddeye aşırı duyarlılık ve bayılma hissidir (rahimin sabitlenmesi amacıyla takılan alete bağlı ortaya çıkar). Bu, geçici ve selim tabiyatlı bir durumdur. Yaklaşık %1 oranında görülür.

  • İşlem bittikten hemen sonra ve hem lokal anestezi ve hem de genel anestezi uygulandığında görülebilen sorunlardan bulantı ve kusmadır. Bu durum da yaklaşık %1 oranında gözlenir ve ilaçlara hızlı yanıt alınır.

  • Bazen rahim ağzı plastik vakum kanülünün geçmesine izin vermeyecek şekilde sert olabilir ve işlem yarıda bırakılabilir (görülme oranı: yaklaşık 'de 1). Rahim ağzının yapısal özellikleriyle ilgilidir ve genellikle gebeliğin erken döneminde uygulanan kürtajlarda ortaya çıkar. Tahliye genellikle bir hafta sonrasına ertelenir.

  • Çok ufak gebelik haftalarında uygulandığında (< haftadan daha ufak) rahim tahliyesi işlemi başarısız olabilir. Tahliye bir hafta sonrasına ertelenir. Tecrübeli bir Kadın-Doğum uzmanı erken bir gebeliği tahliye etme girişiminde bulunmak yerine belli bir süre bekledikten sonra tahliye etmeyi önerir.

  • Özellikle büyük gebelik haftalarında yapılan veya uzun süren bir işlem esnasında aşırı kanama olabilir. Yasal sınırlar içinde yapılan uygulamalarda oluşan kanamalar hayati tehlike yaratmaz.

  • Çok ender durumlarda ve çoğunlukla yasal sınırı aşan ( gebelik haftası sonrası uygulanan) uygulamalarda işlem esnasında rahim delinebilir. Rahim delinmesi olgularının büyük çoğunluğu sorun yaratmamasına karşın özellikle büyük aletler ve özellikle de metal aletlerin kullanıldığı işlemlerde oluşan delinmelerde acil şartlarda rahim ameliyatı gerekebilir.

  • Özellikle çok erken gebelik haftalarında uygulanan işlem esnasında işlemden bir kaç saat sonra görülen nadir bir sorun da rahim içinde kan birikmesidir (görülme oranı 'de 1). Hayati bir tehlike yaratmayan bir durumdur ve rahimin içindeki kan boşaltılarak tedavisi sağlanır.

  • İşlem sonrası enfeksiyon oluşacaksa bu genellikle işlemden gün sonra ortaya çıkar ve kendini ağrı, akıntı, aşırı kanama şeklinde belli eder. 

  • Rahim içinde ender durumlarda ve genellikle büyük gebelik haftalarında yapılan işlemlerde "parça kalması" durumunda ilk iki haftada adet esnasındaki kanamadan çok daha fazla kanama görülür ve bu kanama pıhtı şeklinde ve koyu renklidir. Kanamanın ağrılı olması kural değildir. Bazen parça düştüğü gözlenebilir. Bazı durumlarda içerideki bu parçaların daha kısa süren bir müdahale ile temizlenmesi gerekebilir.

  • Uygulamalardan sonra ileri dönemlerde ender görülen sorunlardan biri de rahim ağzında tıkanıklık oluşmasıdır (rahim içi değil!). Bu durum da kendini kürtaj işleminin üzerinden hafta geçmesine rağmen adet kanaması olacakmış gibi ağrı oluşması ancak bir türlü adet kanamasının olmaması ve ilaç tedavisiyle de kanama oluşturulamaması şeklinde gösterir. Tedavisi oldukça basittir ve yapışıklığın ufak bir işlemle açılmasından ibarettir. Üreme sağlına olumsuz bir etkisi yoktur.

  • Geç dönemde görülen en önemli, ancak vakum kürtajlarda çok ender oluşan bir sorun, işlem esnasında rahim iç tabakasının aşırı hasar görmesi sonucunda oluşan yapışıklıklardır (Asherman sendromu). İşlemin üzerinden hafta geçmesine rağmen adet görme belirtileri yoktur ve söktürücü ilaç tedavisiyle de kanama oluşturulamaz. Rahim ağzı kanalının tıkanıklığından şüphelenilerek yapılan rahim ağzını açma işlemleri de kanamayı başlatmaz. Usulüne uygun yasal sınırlar içinde yapılan tahliyelerde ve özellikle de vakumla yapılan işlemlerde ender olarak gözlenir. Tedavide histeroskopi adı verilen işlemle rahim içine kamera ile girilerek yapışıklık bulunur ve ortadan kaldırılır.

İşlem sonrası tehlike işaretleri nelerdir?

İşlemden belli bir süre sonra (genellikle bir hafta sonra) kontrole çağırılacaksınız. Bu kontrol gebeliğin tümüyle sonlandırıldığından, enfeksiyon oluşmadığından, işlem esnasında spiral takılmışsa spiralin uygun konumda olduğunun belirlenmesi açısından son derece önemlidir. Bu kontrol ihmal edilmemelidir.

 

Eğer kanama, parça düşürme, aşırı ağrı, ateş gibi durumlar ortaya çıkarsa kontrol günü beklenmemeli ve hemen doktorla irtibata geçilmelidir.

 

Aşırı kanama:

Özellikle işlem sonrası 2. günden güne kadar adet kanamasında alışkın olduğunuz miktarları geçmeyen kanamalar tamamen normaldir ve bu kanama adet kanaması değil, rahim içi temizlenme kanamasıdır.. Hiç kanama olmaması da mümkündür ve normaldir. Ancak üç haftayı aşan kanamalarda ya da aşırı ve özellikle de ağrılı kanamalar doktora müracaat etmeyi gerektirir. Bu durumda parça kalması ya da enfeksiyon söz konusu olabilir ve usulüne uygun tedaviyle durum ortadan kalkar.

Enfeksiyon:

Steril şartlarda usulüne uygun ve yasal tahliye sınırları içerisinde yapılan bir işlemde genellikle enfeksiyon gelişmez. Ancak genital sistemlerinde patojen bakterileri yüksek oranda barındıran kadınlarda özellikle 5. günden sonra ciddi enfeksiyonlar oluşabilir. Bu durum kendini ağrı ve kanama şeklinde belli eder. Bu durumda hekime başvurduğunuzda antibiyotik tedavisine geçilir.

"parça kalması":

Usulüne uygun ve yasal tahliye sınırları içerisinde yapılan rahim tahliyesi uygulamalarında yaklaşık olarak %2 hastada rahim içinde parça kalır. Parça kalması çoğunlukla ilk iki haftada aşırı kanama, ya da üçüncü haftadan sonra devam eden kanama şeklinde belirti verir. Bazı durumlarda özellikle de büyük gebelik haftalarında uygulanan tahliye işleminde vajinadan kanamayla birlikte büyük parçalar düştüğü gözlemlenebilir. Doktora baş vurulması gereken bir durumdur ve ikinci bir operasyon gerektirebilir. Uygulanan ikinci operasyon ilk işlemin kendisinden çok daha kısa sürer ve kanama hemen durur. Parça kaldığından şüphelenilen bazı durumlarda ikinci müdahale yerine rahim kasılmasını artırıcı ilaçlar ve antibiyotiklerle tedavi tercih edilebilir.

İşleme rağmen gebeliğin devam etmesi:

Genellikle 6. ve özellikle de 5. gebelik haftasından önceki kürtaj uygulamalarında yaklaşık %1 oranında rastlanır. İşlem başarısız olmuştur ve gebelik aynı tahliye öncesi olduğu gibi devam etmektedir. Bu durum gebelik kesesinin henüz çok ufak olduğu durumlarda plastik vakum kanülünün gebelik kesesine temas edememesi sonucu meydana gelir. Belli bir süre sonunda (genellikle 1 hafta sonra) tekrar rahim tahliyesi gerekir.

Bu durumu engellemek için doktorların bir kısmı tahliye için en az 5 gebelik haftasının dolmasını beklerler. İşlemin hemen sonrasında hasta uyanmadan ultrasonografi ile rahim içinin kontrol edilmesi hemen hemen rutin uygulanır hale gelmiştir.

Kelime olarak ne demektir?

Kürtaj veya küretaj kelime olarak kazıma anlamına gelse de günümüz modern tıbbında istenmeyen gebelikte rahim tahliyesi vakum yöntemi denilen ve rahim iç tabakasına zarar vermeyen özel bir yöntemle yapılır ve metalden yapılmış "rahim içi kazıma aletleri" gerekli görülmekdikçe kullanılmaz. Gebelik dışındaki nedenlerle uygulanan kürtajlarda ise geleneksel, yani küret adı verilen metal aletlerle yapılan kürtaj uygulanmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir