yüze sülük noktaları / HİRUDOTERAPİ ( SÜLÜK TEDAVİSİ ) - Dr Bekir Hucuptan

Yüze Sülük Noktaları

yüze sülük noktaları

Sülük tedavisi, eski çağlardan günümüze uzanan geleneksel bir tedavi yöntemidir. Sağlık sorunlarının tedavisindeki etkili çözümleri nedeniyle günümüzde hala kullanılan Hirudoterapi hakkında tüm merak edilenlere makalemizden ulaşabilirsiniz.

 

Avicenna Fizik Tedavi Merkezi Hakkında Bilgi ve Fiyat Al

 

Sülük Tedavisi Nedir?

Hirudoterapi; sülüklerin belirli noktalara yerleştirilerek toksinlerin vücuttan atılmasına yarayan eski bir tekniktir. Sülüklerin salgıladığı enzimlerin insan vücudunda emilmesiyle birlikte vücutta kan sulandırıcı ve ağrı kesici etki oluşturduğu görülmüştür. Sağlık problemleri nedeniyle ağrılar yaşayan birçok insan, alternatif tedavi yöntemi olarak sülüklerden yardım almaktadır. Doğada kolayca bulunabilen sülüklerin tedavide kullanılan iki türü bulunmaktadır. Bu sülük türleri arasında;

  • Hirudo Verbana
  • Hirudo Medicinalis

isimli iki sülük cinsi dünya genelinde tedavi için kullanılmaktadır. günümüzde sadece ağrı ve sağlık sorunları tedavisinde değil estetik amaçlı kullanım da yaygınlaşmıştır. Yüzde sülük tedavisi uygulamaları sayesinde cildin esnekliğini geri kazandırılmaya çalışılmaktadır. Bunun dışında sülük tedavisinin kullanıldığı diğer hastalıkları bir sonraki başlığımızdan inceleyebilirsiniz.

Sülük Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Sülük tedavisinde, vücuda konulan sülükler tutundukları noktadan enzimlerini bırakır. Hedef bölgeden bırakılan enzimler, kanı incelten ve pıhtılaşmanın önüne geçilebilen proteinler salgılarlar. Bu proteinler dolaşıma karışarak kan pıhtılarını parçalamada etkili oldukları için, damar ve pıhtılaşma sorunu yaşayan kişiler sıklıkla sülük tedavisini tercih ediyorlar. Hirudoterapi kullanılan hastalıklar arasında;

  • Varisli damarlar
  • Hemoroid
  • Cilt problemleri
  • Kalp hastalıkları
  • Artrit
  • Hipertansiyon
  • Eklem ağrıları
  • Behçet hastalığı
  • Migren ağrısı
  • Huzursuz bacak sendromu

sülük tedavisinin etki sağladığı uygulamalar arasında yer almaktadır. Sülüklerin tükürükleriyle yayınları enzimler, analjezik özelliğe sahip olduğu için ekle ağrılarının görüldüğü yerlerde de iyileştirici sonuçlar göstermektedir.

Kozmetik Amaçlı Sülük Tedavisi

Hirudoterapi, yüzdeki dokunun yumuşaklığını koruması ve iyileştirmesi desteklemesi amacıyla tercih edilmektedir. Yapılan araştırmalarda cilt üzerinde olumlu etkileri gözlemlenebilen hirudoterapi;

  • kafa derisi
  • yanak
  • burun
  • alın bölgesi
  • parmaklar
  • göğüs

gibi bölgelerde aktif şekilde kullanılmaktadır. Bu bölgelerde yapılan ameliyatlar sonrasında kah pıhtılaşmasını engelleme veya iyileşme süresinin kısaltılmasında rol alırlar. Aynı zamanda kafa derisinde yaşanan kellik ve saç dökülmelerine iyi geldiği düşüncesiyle birçok işi kafa derisi üzerinde sülük tedavisini uygulamaktadır.

Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hirudoterapi, sağlık problemleri yaşayan kişiye uygun noktalara sülükler yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Sterilize edilen sülükler cilt yüzeyine yerleştirilerek tedavi edilecek bölgede 20 – 45 dakika aralığında dururlar.

Bu esnada bölgeden kan emen sülükler aynı anda rahatsızlığı hafifletecek enzimleri kan yoluyla vücuda aktarır. Her sülük sadece bir bölgenin tedavisinde kullanılmaktadır. Farklı bölgelerin tedavisi istenirse, başka sülükler o bölgeye yerleştirilir ve vücut üzerinde birden fazla sülük olur. Hirudoterapi, özellikle varisli damarların ve kan pıhtılaşmasının tedavisinde gözle görülür iyileştirici sonuçlar sunuyor.

Sülük Tedavisi Faydaları Nelerdir?

Geleneksel bir tedavi yöntemi olarak görülürken modern tıp içerisinde de kullanılan sülük tedavisinin faydaları merak edilmekte. Bu faydalar arasında;

  • Kan sulandırıcı özelliği bulunur
  • Kan pıhtısı ve damar tıkanıklığı sorunlarına yardımcı
  • Doğal detoks etkisi sunar
  • Kronik rahatsızlıkları hafifletir
  • Kandaki atık maddeleri temizler
  • Cildi parlaklaştırır
  • Cilde taze görünüm katar
  • Analjezik etkisi bulunur

Sülük tedavisi faydaları arasında birçok cilt ve kronik hastalıklara iyi geldiğini görebilirsiniz. Antik çağlardan günümüze gelerek daha birçok hastalıkta tedavi edici özelliği keşfedilmiş olan Hirudoterapi, uygulanması kolay ve pratik yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmakta.

SONUÇ

Günümüzde birçok gelişmiş ülkede kullanılmaya devam edilen sülük tedavisi, modern tıbbın önemli bir parçasıdır. Sülük tükürüklerindeki araştırmalar sayesinde hastalıkların semptomlarında azalma ve iyileştirme etkisi göstermesiyle, tedavilerde kullanılmaya devam edilmektedir.

İşlemin uygulanmasında her sülük kullanılamadığı gibi sterilize edilmiş tıbbi sülüklerden faydalanılır. Rahatsızlıklarının teşhisi ve Hirudoterapi hakkında detaylı bilgi için Avicenna Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü uzmanlarımıza randevu alabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Sülük tedavisi hangi bölgelere uygulanmaz?

Hirudoterapi; avuç içi, göz kapağı, ayak tabanı, kasık bölgesine uygulanmamaktadır.

Yüze sülük tedavisi nasıl uygulanır?

Sterilize edilen tıbbi sülükler, yüz bölgesinde iyileşme istene bölgeye bırakılır. Sorunlu bölge üzerinde 20 – 45 dakika duran sülükler daha sonra bir aparat yardımıyla yüzden alınır.

Sülük tedavisi sonrası bayılma olur mu ?

Kan kaybı nedeniyle bayılma olması için kan yoğunluğunu en az %20’sini kaybetmek gerekmektedir. Ancak sülüklerin emdiği kan bu orana yaklaşmamaktadır. Bu nedenle sülük tedavisi sırasında veya sonrasında bayılma durumu beklenmez.

 

Avicenna Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Doktorlarımız

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Tarihte Hipokrat (M.Ö. 460-370), Galen (M.S. 129-200), İbn-i Sina gibi hekimler tarafından tedavilerde kullanılmıştır. Yaklaşık olarak 600 sülük türü olmasına rağmen, sadece 15 kadarı "tıbbi sülük" olarak sınıflandırılmaktadır. Bugün, tıbbi sülükler tek kullanımlık olarak el değmeden yetiştirilip, saklanıp tedaviden sonra imha edilmektedir.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

- Dejeneratif eklem hastalıkları, diz kireçlenmesi,

- Tenisçi dirseği,

- Topuk dikeni, 

- Varis ve toplardamar hastalıklarında,

- Eklem ve bağ yaralanmalarında kullanılabilmektedir.

Hangi durumlarda uygulanmaz?

- Kanama bozuklukları,

- Aktif kanama olması,

- Ciddi kansızlık, 

- Kan sulandırıcı ilaç kullanımı,

- Gebelik ve emzirme,

- Kan kanseri, diğer kanserler,

- Siroz hastalığı,

- Kemik iliği baskılanması,

- Menstrüel dönemde uygulanmaz.

Sülük uygulaması nasıl yapılır?

Bir tedavi seansı sırasında, vücutta hastalık olan bölgelere bir ya da birden fazla sülük yerleştirilir. Sivrisinek ısırığına benzeyen acıma hisleri doğrultusunda sülükler bulundukları bölgedeki kanı emmeye başlar. Tek bir sülük yaklaşık bir çay kaşığı kadar kan çeker. Bir sülük uygulaması yaklaşık 5-40 dakika kadar sürmektedir. Sülük bir kez yerleştirildikten sonra, tamamen şişene kadar yerinde kalmaya devam edecektir. Genellikle 30-60 dakika içinde kendiliğinden düşer. Cilde 1-1.2 milimetre kadar girebilen sülüklerin çekildikleri bölgelerde kanamalar görülebilir. 6-12 saat arasında değişen kanamalar yaklaşık 36 saat devam edebilir. Bu durumda kanayan bölgeye bandaj konulmalıdır. Hafif kaşıntı ve kızarıklık kalsa da zamanla geçer. Bu süre boyunca vücudu yormayan hareketler yapılmalı, ağır spor, aşırı koşma, bisiklet sürme, akupunktur gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Sülükteki Biyoaktif Maddelerin bazıları:

- Hirudin - Kanın pıhtılaşmasını önler 

- Hiyalüronidaz - Hiyalüronan viskozitesini düşürür (doku geçirgenliğini artırarak); hücreler arası akışkanlığı azaltır.

- Apiraz - Konak trombosit agregasyonu inhibe eder

- Kolajenaz - Kollajen peptit bağlarını bozan enzimler

- Proteazlar - Yara ve yanık debridmanı enzimleri

- Lipolitik enzimler - Lipidleri parçalar; trigliseridlerin hidrolizinde görev alır

- Destabilaz - Fibrini çözer (trombolitik etki)

- Bdellinler - Anti-enflamat uar; tripsin, plazmin ve akrosini inhibe eder

- Eglinler - Anti-enflamatuar; kinaz, substilisin, elastaz, katepsin G, alfa-kimotripsin aktivitesini inhibe eder

- Calin - kan pıhtılaşmasını engeller (van Willebrand faktörünün kollajene bağlanmasını engeller). Kollajen-kaynaklı platelet birikimini inhibe eder.

- Triptaz inhibitörü - Host mast hücrelerinin proteolitik enzimlerini inhibe eder

- Faktör Xa inhibitörü - Eş molar kompleks oluşturarak pıhtılaşma faktörü Xa aktivitesini inhibe eder

- Asetilkolin - Vasodilatör

- Karboksipeptidaz A inhibitörleri - Isırık yerindeki kan akışını artırır. Vazodilatatör özelliğini ortaya çıkarır.

Sülük uygulamasının yan etkisi var mıdır?

- Çok sık: Uygulama bölgesinde kaşıntı ve şişlikler. 

- Sıkça: Lokal alerjik reaksiyonlar, ciltte morarma.

- Sıkça: Uzayan kanamalar.

- Bazen: Uygulama bölgesinde sülük ısırığına bağlı kalıcı skar (yara) izi ya da renk değişiklikleri

- Bazen: Tansiyon düşüklüğü

- Nadiren: Lenfadenopati (Lenf bezi şişliği)

- Nadiren: Lokal veya derin bakteriyel enfeksiyonlar

- Çok ender olarak: Uygulama yerinde birkaç gün sürebilen ağrı.

Uygulama Süresi

Seans sayısı

Ağrı – acı düzeyi

20-40 dakika

5-15

Hafif / Çok az

Anestezi gerekli değil

Seans sıklığı

Tedavi sonrası 

muhtemel yan etkiler

Son sonuçlar

Haftada 1-2

Uygulama yerinde morluk, şişlik, kızarıklık, kanama, kaşıntı

1-4 hafta

Sülüğün Cilde Faydaları Nelerdir? Sülük Tedavisi Kimlere Öneriliyor?

Sağlık alanında genel olarak sülüklerin ilk kullanılması yaklaşık olarak 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Sülük kanı emerek değil de kanı emerken ısırık bölgelerinde salgıladığı sıvı ile birlikte hastaların tedavi edilmesine destek olmaktadır.

Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüz koşullarında sülük tedavisi tok karnına yapılmamaktadır. Yemek yedikten 2 ya da 3 saatlik bir açlık gerekli olur. Sülük tedavisinden iki gün öncesinde proteinli gıdalar yenmelidir. Ayrıca sülükler vücudun belli yerlerine konulmaktadır. Sülükler tarafından emilen vücut kanlı gözükebilmektedir. Bu işlem uygulanan bölgede kanama olacağından kanın akması için pamukla bandaj yapılması önerilir.

Sülüğün Cilde Faydaları Nelerdir?

 Sülük tedavisinin günümüzde pek çok sayıda faydaları vardır. Bunlar;

 Ağrıları dindirir, zihinsel ve de fiziksel olarak rahatlamaya destek olmaktadır.

 Cilt sorunlarına iyi gelir, kan dolaşımını hızlandırır ve de kan akışını rahatlatır.

 İltihabı söker ve de enfeksiyonları yok eder, bacak ülserinin geçirir.

 Beyin hücrelerini canlandırarak sinir hücrelerini iyileştirmektedir.

 Cilt üzerindeki kırmızılıkları giderir, sindirim sistemini geliştirir.

 Eklemleri oldukça güçlendirir ve alzheimer gibi bazı akıl hastalıklarına da iyi gelmektedir.

 Göz hastalıkları, kulak hastalıkları ve de diş eti gibi bazı hastalıkları iyileştirmektedir.

 Kan akışı ve ya beyin fonksiyonlarını geliştirip cinsel gücü arttırmaktadır.

Sülük Tedavisi Kimlere Öneriliyor?

Genel olarak sülük tedavisi aşağıdaki hastalıklarda uygulanmaktadır. Bunlar;

 Sinir hastalıkları, beyin ve de omurilik kan damarı hastalıkları, sinir iltihabı, sinir kökü iltihabı.

 Estetiksel hastalıklar, selülit, ameliyat yara izi, buruşukluk ve de kırışıklıklar.

 Üroloji hastalıkları, böbrek tembelliği, prostat problemler, böbrek taşı, böbrek kumu ya da böbrek iltihabı.

 Metobolizma hastalıkları, gut hastalığı, bağışıklık sistemi hastalıkları.

 Sindirim sistemi hastalıkları, sindirim sistemi ülseri, safra kesesi iltihabı ve safra kesesi taşı,

 Sülükler guatr ve de diyabet hastalarının dermanı olmaktadır.

 Romatizma, hastaların kullandığı en etkili alternatif yöntem bir sülük tedavisi olmaktadır.

 Kadınsal hastalıklar, meme iltihabı, kist, enfeksiyonel iltihaplı hastalıklar

Sülük Tedavisinin Uygulanmadığı Kişiler

Ciddi derecede anemi (Hb 10'dan küçük durumu)

 Kan sulandırıcı ilaç kullanımı

Hamile ve ya emziren annelere sülük tedavisi uygulanmaz

Sülük Tedavisinin Uygulanmadığı Bölgeler

Göz kapağı ve çevresine, ayak tabanı, avuç içi, boyun, koltuk altı, çene altı, kasık gibi bazı önemli damarların bulunduğu yerlere sülük tedavisi uygulanmamalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası