tek başına kampa gitmek / Yeni Başlayanlar İçin Kamp Tavsiyeleri

Tek Başına Kampa Gitmek

tek başına kampa gitmek

İlk kez kamp yapacaklara tavsiyeler

Kamp Öncesi

Planını deneyimli biriyle yap

Kamp

Bilinmezliklerle dolu bir yolculuğun nasıl ilerleyeceği kendini ne kadar yalnız hissettiğinle yakından ilgili. Bu nedenle ilk kamp deneyiminde kendini yalnız hissetmemen çok önemli. Daha önce kamp yapmış bir arkadaşınla yola çıkarsan kesinlikle yaşadığın deneyimden daha çok keyif alacaksın.

Kamp yapma tecrübesini daha önce yaşamış bir kişiyle kamp alanına gidersen ondan çadırını nereye kurman gerektiğini, ateş yakmanın inceliklerini, ormanda denk gelme olasılığın olan hayvanlardan korunma yöntemlerini öğrenebilirsin. Geceleyin büyük ağaçların gölgeleri altında yalnız hissetmemen de ateş başında uzun sohbetler edebilmen de yola bir dostunla çıkman sayesinde mümkün olacak. Hem yalnızca arkadaşınla kampa gitmen sayesinde şehirden tamamen izole olduğun ilk kampçılık tecrübende enerjini de dengeli kullanabileceksin.

Çadır seçimine önem ver

Çadır

Kamp tecrübenin nasıl geçeceğini en çok etkileyen şey çadır seçimi. Çünkü çadırın senin doğadaki evin olacak. Yani bu konu özelinde alışveriş yaparken kısa süreli kullanacağın bir eşya aldığın fikrindense aslında kendine bir ev aldığın fikrini benimseyerek hareket etmeni öneririm. Doğadaki evinin seni soğuktan ne kadar koruyacağı ya da içerisine ne kadar güneş gireceği tamamen çadır seçiminle ilgili.  Peki, çadır seçerken dikkat etmen gerekenler neler?

Çadır ağırlığı

Kampa giderken yanına birçok eşya alman gerekecek. Hal böyle olunca da götüreceğin eşyaların çok ağır olmaması lazım. Çadırını seçerken ihtiyaçlarına yönelik seçenekler arasından ortalama ağırlıktaki bir tanesini seçmelisin. Çok ağır olmayan bir çadır satın alırsan kamp alanına kolayca taşıman mümkün olacak.

Alacağın çadırla ilgili dikkat etmen gereken bir diğer şey de çabuk kurulabilmesi olacak tabii ki. Kurulumu zor bir çadır seçimi senin doğaya adımını attığın ilk an moralinin bozulmasına ve umutsuzluk hissetmene neden olabilir.

Çadırın kaç mevsimlik olduğu

Biliyorum bu senin ilk kamp deneyimin olacak. Belki de sonrasında kamp yapmak senin için bir tutkuya dönüşmeyecek ama eğer ki çadır için yüksek bir bütçe ayırdıysan alacağın seçeneğin kaç mevsimlik olduğuna bakmanı öneririm. Çünkü bazı çadırlar rüzgara ve soğuğa çok dayanıklı değilken bazı çadırlar ise karlı ve tipili havalarda bile koruma sağlıyor. Eğer kışın kamp fikrine yakın değilsen 3 mevsimlik bir çadır senin için yeterli olacak.

Hafif olmasıyla da öne çıkan 3 mevsimlik çadırların kaliteli versiyonları hem kolay taşınıyor hem de yaz, sonbahar ve ilkbahar için yeterli. Eğer ki kışın da kamp yapma fikrini tatmak istiyorsan alman gereken 4 ya da 5 mevsimlik çadırlar. 5 mevsimlik çadırlar her mevsim kullanılabilmenin yanı sıra tipi ve şiddetli kar yağışından da koruyan özellikte. Bu arada kaç mevsimlik bir çadır aldığından bağımsız kesinlikle su geçirmez kumaştan yapılmış, sinekliği olan ve çift brandalı çadırlardan birini almalısın.

Büyüklüğü

Seçim esnasında aklında bulunması gereken en önemli bilgilerden bir diğeri de konforlu bir konaklama için çadırda kişi başı yaklaşık 5 metrekare yer olması gerekliliği. (Dip dibe yatmak için gerekli alansa 3 metrekaredir.) Çadırını satın alırken kaç kişi kalacağına göre gerekli yeri saptayıp ona göre bir seçim yapabilirsin. Büyük bir çadır aldığında geniş geniş konaklayacağını düşünüyorsan, büyük çadırı taşımanın zor olduğunu belirtmek isterim. Yani tamamen ihtiyacına yönelik bir seçim yapman en mantıklısı.

Uygun uyku tulumu seçimine dikkat et

Uyku Tulumu

Çadırdan sonra kamp deneyiminin en önemli bileşenlerinden bir diğeri de uyku tulumu kesinlikle. yılına dek uyku tulumları üreticilerin sıcaklık değerlendirme sistemlerine göre üretilirken o yıldan beri Avrupa Standardı testlerine göre üretiliyor. Uyku tulumlarında sıcaklık değerlendirmeleri için 4 genel kategori mevcut.

Bu kategoriler:

Üst limit: Tmax olarak da bilinen bu kavram bir erkeğin aşırı derece terlemeden uyuyacağı sıcaklık. Bu sıcaklık değeri belirlenirken başlık ve fermuarlar açık, kollar dışarıda kabul edilmiş.

Konfor: Tcomfort olarak da bilinen bu değer kadınların konforlu uyuyabileceği sıcaklık. Fermuar ve başlıklar kapalı, bir kat giysi ve bere giyildiği kabul ederek bulunmuş bir değer.

Alt limit: Cenin pozisyonundaki bir erkeğin 8 saat uyanmadan durabileceği sıcaklık.

Ekstrem: Bir kadının 6 saat boyunca hipotermi geçirmeden ölüm tehlikesi yaşamadığı sıcaklık. Bu sıcaklığın belirlendiği koşulda donma tehlikesi mevcut.

Uyku tulumu seçimi yaparken gideceğin bölgenin geceki en düşük sıcaklığından biraz daha düşüğüne sahip konfor derecesindeki tulumlardan almanı öneririm. Örneğin gideceğin yerin en düşük sıcaklığı 5 ° ise alacağın uyku tulumunun konfor derece aralığı 0°’den başlamalı.

Uyku tulumu seçiminde önemli olan tek etmen konfor derecesi değil. Aynı zamanda tulumun hangi malzemeden yapıldığı da çok önemli. Eğer soğuk bir mevsimde kamp yapacaksan ısı yalıtımı yüksek kaz tüyü uyku tulumlarını tercih etmeli, yazın gideceksen sentetik dolgulu uyku tulumlarını tercih etmelisin. Bu arada daha rahat bir kamp deneyimi için tulumunun altına mat sermeyi sakın ihmal etmemeni de söylemiş olayım.

Son olarak tulumların boyuna da bakacak olursak kadınlar için 2 farklı ebatta uyku tulumu var. Bunlardan ilki standart beden ve cm uzunluğunda. Diğeriyse cm arasındaki kadınlara göre olan uzun beden. Erkekler içinse bedenler 3 farklı ebatta. Kısa beden cm iken standart beden cm aralığında ve uzun beden cm aralığında. Boyuna göre dilediğini seçebilirsin.

Doğru mekân seçimine özen göster

Kamp tesisi

Kampçılık dendiğinde insanların gözleri önüne genelde ıssız bir ormanda tek başına bir çadırda olmak ya da yine ıssız bir koyda denize karşı kamp yapmak geliyor. Bunlar kampçılığın en keyifli yansımaları, biliyorum ama ilk kamp deneyiminde daha güvenli ve nispeten daha konforlu bir yerden başlamanı öneririm. Bildiğin üzere kamp yapmayı sevenler için hizmet veren çok sayıda işletme var. Tuvalet ihtiyacını kolayca gidermek için ya da kalacağın yerin yakınlarındaki bir marketten veya bakkaldan gereksinimlerini istediğin an satın alabilmek için ormanda ya da deniz kıyısında yer alan bir işletmede ilk kamp deneyimini yaşayabilirsin.

Aracının kontrollerini yaptırdığına emin ol

Kamp araba

Kampa gitmek için genellikle özel araç tercih edilse de uçakla, otobüsle, motosikletle ya da otostop çekerek de seyahat etmen mümkün. Fakat ben bu bölümde kişisel aracıyla gidecek seyahat severler için önerilerimden bahsedeceğim. Kampa gitmek için yola kontrollerini yaptırdığın bir araçla çıkman gerekiyor. Çünkü kamp alanlarına giden yollar zorluklarla dolu olabiliyor. Özellikle kamp alanlarına varmadan önceki son birkaç kilometre genelde toprak yol oluyor. Bu da kontrolleri yapılmamış bir aracın ansızın doğanın kalbinde yolda kalmasına neden olabilir. Ayrıca yanına alacağın birçok eşya olacak. Sırf kontrollerini yaptırmadığın için kilolarca yükle birlikte aracınla yolda kalırsan kendine çok kızarsın. Emin ol.

Kışın yola çıkacaksan lastiklerinin hava basıncının bar 35 Psi olmasına dikkat etmeli, kış lastiği takmalı ve lastiklere zincir takmayı ihmal etmemelisin. Seyahatin için yola çıkmadan önce gideceğin yolun özelliklerine, ne kadar yokuşlu olduğuna ya da yolun ne kadarının toprak yol olduğuna bakmalı, aracına uygun olmayan bir yol seni bekliyorsa gerekirse araç kiralama seçeneğini değerlendirmelisin.

Alışveriş listeni yapmaya zaman ayır

Alışveriş listesi

Kampa giderken yanına almayı unuttuğun her bir eşya ya da yiyecek, doğa içerisindeki hayatını derinden etkileyecek güce sahip. Örneğin yanına almayı unuttuğun bir kafa feneri belki en başta kulağa çok da önemli gelmeyebilir ama inan bana yanılıyorsun.  Çantanı en iyi şekilde hazırlaman önem arz ettiği için alışveriş listeni uzun uzun düzenlemeni öneririm. Bana sorarsan seyahate çıkmadan yaklaşık 1 hafta önce ihtiyaç duyacağını düşündüğün şeyleri bir listeye yaz. Sonrasında internetten kampa giderken yanına ne alman gerektiğini araştır ve öğrendiklerin ışığında listeye eklemeler yap. Listeyi tamamen hazırladıktan sonra tüm bunları yanında taşıman gerektiğini düşünerek eleyebileceğin bir ürün olup olmadığını saptayarak nihai listeni oluştur ve sonrasında da alışverişe çıkarak yazdığın her bir maddeyi satın al.

Sinek kovucu sprey, ıslak mendil, küçük bir ilkyardım çantası, düdük, bıçak ya da çok amaçlı bir çakı ve powerbank asla unutmaman gerekenler. Bulaşıklarını yıkamak içinse kimyasal oranı düşük bir deterjan satın almanda fayda var. Hayvanların ve bitkilerin doğal yaşam alanlarına kimyasal maddelerle zarar vermemelisin. Bunlar dışında kamp çantanda neler olacağıyla ilgili kapsamlı bir içerik okumak istersen Kamp Çantası Hazırlamanın Yolları içeriğimizi okumanı öneririm.

Kolay taşınan ve dayanıklı yiyecekler al

Konserve

Kampçıların üzerine özenle düşündükleri konulardan biri de kamp yaptıklarında ne yiyecekleri. İlk kez kamp yapacak kişiler genelde aç kalacaklarını düşünerek yanlarına çok yemek almaya yelteniyor. Oysaki yeteri kadar bozulmayacak yiyecek çeşidi almak kâfi. Yani çabuk bozulmayan konserve çeşitleri, çay ve kahve, öncelikli tüketmeniz şartıyla sandviç, hazır çorba, kahvaltı için yumurta, sürme çikolata, reçel, pekmez gibi zor bozulan besinler yeterli olacak. Özellikle konserve barbunyayı kamp ateşinde hafif ısıtarak tüketmek çok lezzetli oluyor. (gülücük) Eğer yemek olayını en kolay yolla halletmek istersen çoklu öğün paketlerinden alabilirsin.

Yiyeceklerle ilgili önerilerim hala bitmedi. Yanına mutlaka alman gereken yiyeceklerden biri de patates. Çünkü kamp ateşinde pişirilen patatesin lezzeti çok ayrı oluyor. Eğer kahve yapmak istersen yanına küçük bir mokapot alabilirsin. Hazır yemeklerden almaktansa açık havada kendi yemeğini kendin pişirmek istersen de minik bir kamp ocağı yeterli olur. Kaliteli bir kamp ocağını ömür boyu kullanman mümkün.

Hava durumunu tekrar tekrar kontrol et

Hava durumu

Bazı mevsimlerde havanın nerede nasıl olacağını tahmin etmek oldukça kolay. Örneğin temmuz ayında Antalya’nın oldukça sıcak olduğunu söylemek çok da zor olmasa gerek ama bazı mevsimlerde bazı illerde havanın nasıl olacağını tahmin etmek zor olur. Nisan ayında Balıkesir’de yağmur da yağabilir hava oldukça güneşli de olabilir. Sen de kampa ara mevsimlerden birinde gideceksen ilk kamp deneyiminin kabusa dönüşmemesi için hava durumunu sık sık kontrol etmelisin. Planını hava durumuna uydurmak için gitmeyi düşündüğün yere, aylar önceden rezervasyon yaptırmaktansa kısa bir süre önce yer ayırtmayı düşünebilirsin. Tabii herhangi bir tesistense ıssız bir koya gideceksen havayı iyi gördüğün an yola çıkman da mümkün.

Yanına eski giysilerinden al

eski giysi

Eğer ki her şey dahil bir otele gitme kararı aldıysan yanına çok güzel kıyafetler almak istemen normal. Çünkü otel içerisinde şık akşam yemekleri, konserler ve dans gösterileri yapılıyor. İçgüdüsel olarak da bu etkinliklerin her birine şık bir şekilde katılmak istiyorsun ama kamp bahsettiğim lüks deneyimden tamamen farklı bir gerçeklik. Yani bu seyahat trendini denerken şık olmana hiç gerek yok. Hatta yeni ve güzel kıyafetlerinin doğa şartlarında zarar görmemesi için yanına eski olan kıyafetlerini almanı öneririm. Böylelikle en sevdiğin tişörtünün ağaç dallarına takılma olasılığını da yeni aldığın pantolonun çamur lekeleriyle kaplanma ihtimalini de yok edebilirsin.  

Kısaca toparlamak gerekirse kampa giderken yanına kolaylıkla vazgeçebileceğin, bir zarar gördüğünde üzülmeyeceğin eşyaları almalısın. Kıyafetlerle ilgili son bir notum var. Hangi mevsimde kampa gidersen git yanına ince bir hırka ya da bir polar almayı unutma. Öğlen hava çok sıcak olsa da gece hava soğuyabilir.

Çantana yüksek enerjili atıştırmalıklar koy

Marshmallow

Doğadayken bazen kendini hiçbir şey yapmasan da enerjisiz hissetmen çok normal bir durum. Bu; havadan, her zaman alışkın olduğun konforu bulamamandan ya da yalnızca bir demlik çay için bile ateş yakmanın gerekliliğinden dolayı olabilir. İlk kamp deneyiminde tüm bu unsurlar yüzünden kendini enerjisiz hissetmemek için yanına yüksek enerjili besinler almanı öneririm. Kalorili besinler sayesinde düşük enerjinin üstesinden gelebilir, kendini daha aktif hissedebilirsin. Yanına kuruyemiş çeşitlerinden, çikolata çeşitlerinden, bisküvilerden, yüksek enerjili ve sağlıklı barlardan alabilirsin. Kamp ateşinde marshmallow eritmek istersen bu atıştırmalık da mısır patlatacaksan birkaç porsiyon mısır da çantana ekleyebileceğin seçeneklerden.

Portatif tuvalet modellerini incele

Kamp tuvaleti

Söz konusu kampa gitmek olduğunda üzerine en çok düşünülen konulardan biri de şüphesiz tuvalet konusu. Eğer başlardaki tavsiyeme uyup bir işletmeci tarafından yönetilen bir kamp alanı seçtiysen tuvalet sorununu düşünmene gerek yok. Tesis içerisinde ihtiyacını giderebilirsin ama eğer ıssız bir orman tercih ettiysen konuyla ilgili derinlemesine düşünmen gerekiyor.

İhtiyacını direkt doğaya bırakarak gideremeyeceğini düşünüyorsan yapılacaklar listene portatif wc almayı da ekleyebilirsin. Farklı modelleri bulunan portatif tuvalet modelleri arasında poşetli olanlar ve plastik depolama alanı bulunanlar çok popüler. Bütçene göre dilediğini tercih edebilirsin. İhtiyacını giderdikten sonra dışkını kürek ile çukur kazarak gömebilirsin.

Yanına fazladan günlük yiyecek al

Kamp yemeği

Kamp, senin ilk kez yaşayacağın bir deneyim olduğundan henüz yola çıkmadan bu trendi ne kadar seveceğinden emin olamazsın. Yanına çok sevme ve birkaç gün daha kalma olasılıklarını da düşünerek fazladan birkaç parça yiyecek almanı öneririm. Zaten ilk gün bu deneyimin senin için ne kadar güzel olduğuna dair yorumların oluşacak. Gidişata göre fazladan aldığın yemeği sonradan birkaç gün kalmak için ayırabilirsin ya da programını bozmama kararı verirsen fazla yiyecekleri öğünlerine dağıtabilirsin.

Kamp öncesinde dikkat etmen gereken tüm deneyimleri senin için uzun uzun anlattım fakat içeriğimiz henüz bitmedi. Bir de kampa gittikten sonra dikkat etmen gerekenler var. Bunları da bilmek senin bu yolculuğa daha hazır ve daha kendinden emin çıkmanı sağlayacak.

Önemli not: Kampa adım attığın anda sevdiklerinden birkaçına ne olur ne olmaz diye konum atman faydalı olur. Aklında bulunsun.

Yolunu kaybetme olasılığına karşı önlem al

Gps

Yola çıkarken kötü olasılıkların üzerinde uzun uzun düşünmeye gerek yok ama yine de bu durumları belirleyip basit önlemler almakta fayda var. Telefonun çekmediği bir kamp alanına gideceksen kaybolma olasılığını düşünerek yanına pusula, gps ya da basit bir navigasyon sistemi alabilirsin. Eğer harita okumakla aran iyiyse sadece harita da yeterli olur. Kullandığın navigasyon uygulamasının çevrimdışı haritalarını indirmek de mantıklı bir diğer yöntem.

Kamp Esnasında

Kamp yerine vardığında jandarmaya haber ver

Kamp alanı

Bu eşsiz deneyim için seçtiğin yere vardıktan sonra ilk yapman gereken bulunduğun bölgenin yakınlarındaki Jandarma karakolu, köy korucusu, muhtar ve Orman Müdürlüğü telefonlarını yazıp kolaylıkla ulaşabileceğin bir yere koymak olmalı. Başına olumsuz bir durum gelirse, gerekebilir. Ayrıca eğer valilik tarafından kamp yapılmaya izin verilmeyen bir yer seçtiysen jandarmayı arayıp kamp yaptığını haber vermen gerekiyor. Haber verdiğin sırada bölgeyle ilgili sorularını da jandarmaya sorabilirsin.

Çadırını kuracağın yerin konumunu iyi belirle

Çadır

Kamp alanına vardığında dikkat etmen gerekenlerden en önemlisi çadırını nereye kuracağın. Bu konuyla ilgili doğru bilinen çok fazla yanlış var. Örneğin bazı kaynaklar çadırı su kaynağının yanına kurman gerektiğini söylüyor. Oysaki su kaynakları ormandaki tüm canlıların uğrak alanlarından. Yani bu bilgiye göre hareket edersen yabani hayvan saldırılarına alan açmış olacaksın. Ayrıca su kaynağının taşma olasılığı da var, biliyorsun.  Bu nedenle çadırını kuracağın yerin su kaynağının hemen yanında olmamasına fakat yine de yürüyerek ulaşılabilecek bir yerde olmasına dikkat etmelisin.

Eğer yaz mevsiminde kamp yapacaksan ağaçların gölgesindeki bir konuma yerleşerek sabah güneşinin çadırının içine dolmasını engellemelisin. Yiyeceklerini çadırında bırakman da yaban hayvanlarının ve böceklerin dikkatini çekecek bir davranış. Bu nedenle çadırını ağaçlara yakın bir yere kurmalı ve tüketmediğin yiyecekleri iple ağacın dallarına sıkıca bağlamalısın. Tabii bu noktada kamp yaptığın yerdeki ağaçların sağlam olup olmadığını kontrol etmeyi unutmamalısın.

Son olarak çadırını eğimli bir yüzeydense düz bir alana kurmalısın. Çünkü yağmurlu bir havada eğimli bir yüzeye güvenmek çok zor. Olası tehlikeleri yok etmek için çadırını kurmak için eğimsiz bir yer seçmeli, zemindeki taşları, çakılları temizlemeli ve evini bu yere inşa etmelisin.

Çadırının fermuarlarını sakın açık unutma

Çadır fermuarı

Çadırının doğadaki evin olduğundan bahsetmiştim. Nasıl yaşamaya alışkın olduğumuz evimizin kapılarını kapalı tutuyor ve geceleri pencerelerini kapıyorsak doğadaki evimizi de dışarıdaki tehlikelerden korumalıyız. Yani çadırımızın fermuarlarını asla açık bırakmamalıyız. Bırakırsak evimize bazı misafirler uğrayabilir. Örneğin; sinekler gibi. Vücudunun farklı yerlerinde sinek ısırıklarıyla uyanmak istemiyorsan fermuarı kapamaya özen göstermek zorundasın. Tabii sorun sadece sinekler değil. Kalmayı seçtiğin yerin faunasına göre seni yaban domuzu, ayı, akrep ya da çakallar da ziyaret edebilir. Keyifli bir uykunun ardından gözlerini açtığında bu misafirlerden biriyle karşılaşmamak için önerime kulak vermelisin.

Ateş yakarken dikkatli ol

Kamp ateşi

Kampa dair en keyifli deneyimlerden biri de şüphesiz kamp ateşinin etrafında oturup kıvılcımları izlemek. Bu deneyim güzel olmasına güzel ama ateş yakarken bir orman yangınına sebebiyet vermemek için dikkat etmen gereken çok şey var. Öncelikle olası bir yangını engellemek için ateşini ağaçlara metre uzaktaki bir noktada yakman gerekiyor. Böylelikle ateşin ağaçlara sıçrama olasılığı azalmış oluyor. Alevlerin sıçramaması için ateşin etrafını taşlarla çevirmek ya da bir çukur kazıp ateşi bu çukurun içinde yakmak da deneyebileceğin yöntemlerden.

Yapman gereken bir diğer önemli şey de ateş yaktığın yerin hemen yanında olabilecek tüm durumları düşünerek bir bidon su bulundurman olacak. Böylelikle olumsuz bir durumla karşılaştığında yangını söndürebilirsin. Çadırının minimum 7 metre ilerisine yakman gereken ateşe kesinlikle plastik madde atmamalısın. Oluşan zehirli gazlar hem sana hem de doğaya zarar verebilir. Ateş yakarken bir de rüzgârın esiş yönüne dikkat etmen gerekiyor. Şiddetli rüzgarların estiği bir mevsimde daha da dikkatli olmalı, ateşini hem çadırına hem de ağaçlara uzak bir şekilde konumlandırdığına emin olmalısın.

Tüm bu etmenlere dikkat etmektense orman şöminesi çeşitlerini inceleyebilir ve bir tanesini satın alabilirsin. Hatta üzerinde ızgara teli olan bir orman şöminesi alırsan akşamları patates gibi besinleri közleyebilirsin.

Önemli not: Eğer gök gürültüsü duyarsan henüz yağmur başlamamışken çalı çırpı toplamanı öneririm. Böylelikle ıslanmamış yakacağın olur ve daha sonra ateş yakabilirsin. Bu arada yakacak malzeme toplarken yerdekileri toplamalı, hiçbir ağaca zarar vermemelisin.

Yabani hayvanları sinirlendirme

Yabani hayvan

Gittiğin yer ne kadar kuytu bir köşedeyse yabani hayvanlarla karşılaşma olasılığın o kadar artacak. Biliyorum belki de kulağa “demesi kolay” denecek bir öneri gibi geliyor ama yabani hayvanlardan hangisiyle karşılaşırsan karşılaş yapman gereken tek şey sakinliğini korumak. Çünkü yaban domuzu, ayı, tilki ya da çakal, hepsi aslında seninle karşılaştığında bulunduğunuz ortamdan çekip gitmeyi tercih edecek yaratılışta ama eğer ki sen çok korkup karşındaki canlıyı agresifleştirecek davranışlarda bulunursan, işte o zaman korkmalısın.  Sakin kalarak ve karşındaki yaban hayvanının gidişini bekleyerek kendini yeniden güvende hissedebilirsin.

Eğer herhangi bir yaban hayvanının dikkatini çektiysen yapman gerekenlerden de kısaca bahsedeyim.

Ayı saldırısına uğrarsan: Yapman gereken ölü taklidi yapmak. Bedenini koruyarak yere uzanıp hareketsiz kalarak ayıya öldüğünü düşündürebilir, onun senle uğraşmasını engelleyebilirsin. Çünkü ayı, öldüğünü düşünürse yoluna gitmeyi tercih eder.

Kurt ve çakal ile karşı karşıya kalırsan: Yüksek sesler çıkararak onları ürkütüp kaçırma şansın var. Bu yüzden belki saçma gelecek ama bağırabilirsin.

Yaban domuzuyla karşı karşıya kalırsan: Zikzak çizerek koşmak yaban domuzlarının en başarısız olduğu konulardan biri. Bir yaban domuzuyla karşı karşıya kaldığında zikzak çizerek koşarak kaçabilirsin.

Söz konusu hayvanlardan herhangi biriyle karşılaşıp kurtulabilirsen yapman gereken tek şey derhal eşyalarını toplayarak bulunduğun alanı terk etmek olacak.

Bilmediğin bitkileri yeme

yaban mantarı

Daha önce kampa gitmiş arkadaşların yağmurun ardından çıkan mantarları kamp ateşinde nasıl pişirdiklerini sana keyifle anlatmış olabilir. Sen de kampa giderken mantar toplama ya da doğada gördüğün meyveleri tatma hayalleri kurmuş olabilirsin ama ilk kez kampa gittiğinde bilmediğin tüm mantarlardan ya da meyvelerden uzak durmanı öneriyorum. Çünkü hangi mantarların zehirli olduğunu anlamak da sıradan bir meyvenin zehirli olup olmadığını kestirmek de çok zor. Bu nedenle ilk kamp deneyiminde -hele ki yalnızsan- gördüğün hiçbir bitkiyi yememelisin. İnan bana, zehirsiz olduğunu düşündüğün mantar bile zehirli çıkabilir.

Şimşeklere dikkat et

Şimşek

Eğer sonbahar mevsiminde yola çıkarsan kamptayken şimşekli bir havaya denk gelebilirsin. Böyle bir durumla karşılaşırsan şimşeklerden korunmak için yapman gereken ilk şey aracın yanındaysa ona sığınmak olacak. Aracın uzaktaysa çadırından çıkman gerek. Çünkü çadırın çubukları metal olduğu için şimşekleri üzerine çekebilir. Ağaçlar da şimşekten korunmak için uzak durman gerekenlerden. Böyle bir durumda kalırsan bulabildiğin bir açıklıkta durmalı, üzerindeki tüm metalleri ise kendinden uzak bir konumda bırakmalısın. Yakınlarında bir mağara varsa ona da sığınabilirsin ama içerisinin güvenli olduğundan emin olman gerek. Yoksa yabani hayvanlarla karşılaşıp daha çok korkabilirsin.

Son olarak: Kamptan ayrılırken

Ateşin söndüğünden ve etrafı temiz bıraktığından emin ol

Kamp çöp

Uzun uzun hazırlıklar yaptın, kendin için en doğru yeri seçtin ve ilk kamp deneyimini yaşadın. Şimdi sıra günlük rutinine dönmekte! Tabii öncesinde kamp alanını en iyi şekilde bırakmakta.

Ayrılırken yapman gereken ilk şey, tüm çöplerini toplamak. Hatta varsa senden önceki kişilerin çöplerini de toplamanı öneririm. Sonuçta doğa hepimizin evi. Çöpleri topladıktan sonra ateşi kontrol etmelisin. Bazen söndüğünü düşündüğün ateş bile tekrar tütebilir. En iyisi emin olmak için ateşe su dökmen. Çöpleri toplayıp, ateşi söndürdükten sonra tüm eşyalarını araca toplayıp yola koyulabilirsin.

Benim ilk kez kamp yapacak kişilere önerilerim yukarıda bahsettiklerim. Dediklerimin hepsine dikkat ederek çok özel bir deneyim yaşayabilirsin.

Motovento
REKLAM ALANI
  • 20 Ekim , #1

    Çevrimdışı

    Selamlar herkese bi sorum olucak siz değerli kalbi temiz ruhu ve ufku geniş arkadaşlara
    Başlıkta belirttiğim gibi tek başıma kamp yapmak istiyorum daha önce hiç kamp yapmadım ama köyde büyüdüm yaşadım yazları tarlada bağda çok kaldım bilen bilir gece vakti tarla sulamanın ne demek olduğunu &#;
    Yaşım 24 izmirde yaşıyorum aralık ocak ayı gibi menemenin çukurköy köyünde bir şelale var oraya gitmeyi planlıyorum kışları karla kaplı oluyor kafamı dinlemek ve macera amaçlı günlüğüne gidicem hiçbir ekipmanım yok tüfeğim haricinde hepsini en baştan alıcam maddi sıkıntımda yok
    Tüm ekipmanlarımı tamamladıktan sonra günlük yetecek miktarda konserve yiyecek alıp bisikletime atlayıp yola koyulmak istiyorum emniyet açısından ve avcılıkta olduğu için tüfeğimide yanıma alıcam avlanıp karnımı doyurabilirim su derdim yok şelaleden yararlanabilirim
    Sorum
    -Tek başıma kar kış kıyamette yapabiliryim
    -Acil durumlarda nasıl bir yol izlemeliyim
    -Kamp bölgesi çok bilinmiyor çevremde benim gibi manyak yoksa kimse olmayacak bu durum + mı - mi
    -Kamp yerine en yakın yerleşim yeri köy 8km uzakta sıkıntı yaşarmıyım
    -Kamp bölgesine kurt gelirmi ( gündüz vakti kalabalık değillerse indiririm ya gece gelirlerse )

    Vs vs sorum çok aslında ama daha önce bu tarz kamp yapan arkadaşların bilgi fikir ve tecrübelerine ihtiyacım var
    Saygılarımla selamlar



      Reklamlar

    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  • 20 Ekim , #2

    Çevrimdışı
    sadraf - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Büyük risk hele gün diyorsun riskin katlanır. Kampa başlamadan önce riskli bölgelerdeysen önceden jandarma/polise gidip şu kordinatta konaklayacağm diye haber veriyorsun. Uludağa gidenler bu şekilde yapar tabi senin gittiğin yeri bilmiyorum ama yinede polise/jandarmaya bildir. Kurtta olur ayıda olur kısmet bunların yannda domuzda olabilir, domuz saldrsıda kötüdür haberin olsun. Yemek yedikten sonra çadrından uzak yere koy, çadırınn yanına çöp vs koyma her şeyi üstüne çekme. Tek başına yapma bana sorarsan

  • 20 Ekim , #3

    Çevrimdışı

    Domuz sıkıntı değil domuz insan kokusuna gelmez gelsede problem değil az domuz avına gitmedim &#;yalnız kurt sıkıntı huyunu suyunu bilmem daha önce karşılaşmadım.
    günlük yiyecek alıcam yanıma ne olur nolmaz o kadar kalmam herhalde sıkılırım bu arada risk ne için var ne riski ?


  • 20 Ekim , #4

    Çevrimdışı
    ayetlervaray - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    en az 2 kişi olmak şart ne olacağı hiç belli olmaz. tek başına çok basit sebeplerden ölen birsürü kampçı varken.


  • 20 Ekim , #5

    Çevrimdışı
    Ekarademir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Çok güzel olacağını düşünüyorum. Ancak kötü bitmemesi için önlem almak şart.

    Telefon çekiyor mu en önemlisi o bence. Çekmiyorsa risk alma karda kışta. Yanında bi kişi daha olsun.


  • 20 Ekim , #6

    Çevrimdışı
    Süper Moderatör Olcay Avşar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Kurtu domuzu boşver, en önemlisi soğuğa dayanıklı ekipman.

    Yani ekipmanlarını daha önce denemediysen tek başına kış kampı çok riskli, soğuktan donabilirsin. Uyurken tatlı tatlı ölebilirsin.


  • 20 Ekim , #7

    Çevrimdışı

    Ateş kokusu olan yere hayvan gelmez korkmayın. Çadır şart ve uzun süre yanacak bir ışıldak temin edin, şimdi ucuz onlar artık. Ayrıca yiyecek uzak bir yere konur ve ağzı sıkı sıkı kapatılır, kokması engellenir, mümkünse ağaca asılır. Kışlık uyku tulumu ve çadır şart. Cep telefonu çekmiyorsa gerçekten sıkıntı olabilir, o en önemlisi. Ha bir de çakmak unutmayın

  • 20 Ekim , #8

    Çevrimdışı

    İlk kampını karda kışta yapma, Kasım'dayız bu aralar haftasonları çık. Kış geldiğinde ekipmanın önemi kat be kat artacak, kalın bir uyku tulumu alırım geçer deme.

    Gece "güvenli bi şekilde" yanabilecek bir ateş bırak, full sönmeden sabaha kadar yanamaz tabii ama, yatmadan bi desteklersin uzatırsın ömrünü. Ateşin sınırı olan taşları da akıllıca dizer alttan girecek havayı yönetebilecek şekilde yapabilirsen ömrü uzun olur.
    Dışarıda açıkta yemek artığı, ambalaj ve TUZ kesinlikle bırakma.

    Deden seni cesaretlendirmek için güzel sözler söylemiş ama, karnı aç olan hayvan her şeyi yapabilir, bu onu kötü yapmaz.
    Tek başına yapmanın huzuru ayrıdır, ama ilk seferlerde 4 kişi 2 çadır olarak başlamak idealdir.

  • 20 Ekim , #9

    Çevrimdışı
    ayetlervaray - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

  • 20 Ekim , #10


  • 20 Ekim , #11

    Çevrimdışı
    bektanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)


    Tek başınada kamp yapılır dert olmaz fakat kış için bir şey diyemem. Yabani hayvanlar kışın daha agresif olabilir yazın yaklaşmayan hayvan kışın açlıkla yaklaşması çok olmadık bir şey değil. ateş kokusu hayvanları uzak tutar ama et kokusu ( mangal için ) çekmesi muhtemel.

  • 20 Ekim , #12

    Çevrimdışı
    mustang - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Bir eküri bulmak şart en ufak kaza bile o kadar elipman ve doğa koşullarının etkisiyle ızdırap olur. Belki çok daha ağır sonuçları olur. Ekipman sağlam olduktan sonra karda uyumak kolay, benim tulumum lara dayanabiliyor. Ateşte olacağı için sıkıntı olmaz hiç. Arkadaş bul gerisi kolay.


  • 20 Ekim , #13


  • 20 Ekim , #14

    Çevrimdışı

    Tek başına kışın ilk defa kamp yapmak çok tehlikeli. Geceler uzun ve soğuk hipotermiye girerseniz çıkamama ihtimali yüksek o yüzden yazın kamp yapmayı öğrenip sonra yavaş yavaş kış mevsimine doğru kamp sürenizi kaydırın. Bu şekilde havalar yavaş yavaş soğuyacağı için eksik malzemelerinizi görür ve kışlık ekipmanlarınızı tam anlamıyla kullanmayı öğrenmiş olursunuz.


  • 20 Ekim , #15

    Çevrimdışı

    @SuleymanE 'nin anlattığı gibi güzel hazırlıklar yaparsan da hayatındaki en güzel tecrübelerden birini yaşarsın.

  • 20 Ekim , #16

    Çevrimdışı

    Tüm güzel yorumlarınız için teşekkür ederim
    Nedense soğuktan hiç korkum yok
    -Mecbur tek gidicem yazın ikna edemediğim arkadaşlarıma kışın teklif dahi etmem
    - Maddi problemim yok ekipmanın en iyisini alıp gidicem çadırı tulumu matı baltası tüfeği vs vs
    -Bende çok isterdim yaz aylarında kamp yapmayı fakat 3 yazdır yurtdışında çalıştığım için kışın aylığına türkiyeye geliyorum
    -Bisikletle gitmemin sebebi ise kamp yapacağım bölgeye araç girmiyor zorlu bir yol var yürümektense bisiklet avantaj
    -Telefon çekmiyor kamp yerinin dışında bi iki tepe var sadece oralarda çekiyor diye duydum


  • 20 Ekim , #17

    Çevrimdışı
    Kızıl pars - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Tehlikesini herkes yazmıiş, onu geçtim, koc a adamsın ne yaptığını biliyorsundur.

    Her şey bir tarafa kampta bence en zevkli şey sonu gelmeyen koyu muhabbettir.
    Yaz olur , kış olur, dağ, deniz, orman, her yerde olur da,
    yalnız başına biraz zevksiz olur derim.

    Çay olacak, kahve olacak, çerez, çikolata birşey olacak.
    Muhabbete katık yapacaksın.
    uykun gelince uyuyacaksın, uykun bitince uyanacaksın,
    havanın garip hafiflğini hissedeceksin.

    Olsa da gitsek.

    Hamdım, piştim, hala hamım.


  • 20 Ekim , #18

    Çevrimdışı

    Aynen. Kamp tek başına çok zevkli değil bence de. 8 arkadaşla çıktığımız kampta kimsenin yanında ateş olmaması bizi ne hale sokmuştu hala hatırlarım

  • 20 Ekim , #19

    Çevrimdışı

    Bear Grylls bile kameramanı ile birlikte 2 kişi. Tek başına olmaz o iş boşuna heves etme. En azından madem kafana koydun havalar soğumadan aynı yere git 1 gece kal tecrübe et, gözün kesiyorsa karda kışta bir daha gidersin.


  • 20 Ekim , #20

    Çevrimdışı

    doğadatekbasına instagramı takip edebilirsin



      Reklamlar

    REKLAM ALANI
  • Metin Kor&#;un anısına..

    Maalesef son günlerde yaşadığımız ve tüm kamp camiasını derinden etkileyen Metin Kor&#;un üzücü haberinden sonra funduszeue.info olarak tek başına kamp yapmak isteyen tüm kampcılara faydalı olacağını düşündüğümüz konuları bir araya toplamaya karar verdik.

    Şehrin gürültüsünden ve keşmekeşinden en azından birkaç günlüğüne de olsa kaçabilmek hepimizin hayali. Doğayla başbaşa kalmak, tek başınıza sessizliğin ve huzurun tadını çıkarmak elbette paha biçilemez. Ancak büyük bir hevesle tek başınıza kamp yapmadan önce bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

    Tek başınıza kamp yaparken dikkat etmeniz gerekenler:

    1) Tecrübe Edinin: Eğer daha önce kamp yapmadıysanız ve herhangi bir kamp deneyiminiz yoksa, öncelikle ücretli ve güvenli kamp alanlarına giderek kamp konusunda deneyim kazanmalısınız. Herhangi bir kamp deneyiminiz olmadan ilk kampınızı kesinlike tek başınıza doğada yapmamalısınız.

    2) Haber Verin: Gideceğiniz yeri, eğer birden fazla yere gidecekseniz rotanızı, ortalama konaklama sürenizi ve dönüş zamanınızı en az bir yakınınıza gitmeden önce haber verin. Bulunduğunuz yerde internetiniz çekiyorsa belirli aralıklarla yer bildirimleri yaparak konumunuzun güncel kalmasını sağlayın. İnternet yok ancak sadece telefon çekiyorsa, belirli aralıklarla, yer değiştirmeden önce ve sonra en az 1 kişiye mutlaka haber verin. Ne kadar tedbirli olursanız olun, unutmayın kaza geliyorum demez!

    3) Ekipmanlara Dikkat: Doğayla başbaşa kaldığınızda en iyi arkadaşlarınız ekipmanlarınız olacaktır. Bu nedenle yanınızda doğru ekipmanlar olduğuna emin olun. Sadece çadırınızın olması yeterli değildir. Rotanıza ve sürenize bağlı olarak değişse de bazı temel ekipmanlar şöyle sıralanabilir;

    • İlk yardım çantası,
    • En az 2 adet ışık,
    • Paracord ip,
    • Acil durum düdüğü,
    • Acil durum battaniyesi,
    • Temel ihtiyaçlarınız için iyi bir bıçak.

    4) Bilgi Hayat Kurtarır: Doğada korkmanız gereken en önemli şeylerin başında bilgisizlik gelmektedir. Çok normal bir durumda dahi yapacağınız basit hatalar hayatınızı tehlikeye sokabilecektir. Bu nedenle tek başınıza doğaya çıkmadan önce temel bazı bilgileri öğrenmeniz gerekmektedir. En temel bilgileri buraya yazacağız ancak tabiki bunlara başka maddeler de ekleyenebilir:

    • Yüksek kayalıklara veya yamaçlara çıkması çok kolay ancak inmesi zordur. Böyle yerlere çıkmadan önce dönüş hesabınızı iyi yapın.
    • Bulunduğunuz yerde yoğun sis varsa, sis ortadan kalkana kadar bulunduğunuz yeri terk etmeyin. Özellikle yüksek rakımlı yerlerde ciddi sorunlarla karşılabilirsiniz.
    • Yağmurlu havalarda, yüksek rakımlı yerlerdeyseniz çadır kurma &#; toplama işlemini yağmur dindikten sonra yapmaya gayret gösterin. Aksi halde yıldırım tehlikesi yaşayabilirsiniz.
    • Yıldırım tehlikesinin olduğu yoğun yağışlı havalarda kesinlikle ağaç altlarına çadır kurmamalısınız.
    • Bilmediğiniz, tanımadığınız bitkileri, meyveleri kesinlikle yemeyin. İçtiğiniz suyun temiz olduğundan emin olun. Aksi zehirlenmeler veya çok ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
    • Doğada karşılaşacağınız hiçbir canlıya zarar vermeye çalışmayın. Siz bir şey yapmadıkça doğadaki hiçbir canlı size zarar vermeyecektir.
    • Çadırınızda yatarken dışarda duyduğunuz her sese kulak asmayın. Yoksa uykusuz kalırsınız 🙂 Unutmayın doğa uyumaz. Siz keyfinize bakın.
    • Yatmadan önce kesinlikle kamp ateşinizi söndürün. Sürekli yanan ateş vahşi hayvanları uzak tutmaz. Aksine dikkatlerini çekeceği için yaklaşmak isteyebilirler.

    5) Sakin Olun:Doğada yanlız kaldığınızda size yardımcı olacak tek şey aklınızdır. Bu nedenle herhangi bir olay karşısında olabildiğince sakin kalmaya ve mantıklı çözümler bulmaya çalışın. Aceleci davranmak, içinde bulunduğunuz durumu daha da çözülmez bir hale sokacaktır. Bu nedenle soğuk kanlı olmaya ve sorunlar karşısınca akılcı çözümler üretmeye çalışın.

    Herkese huzurlu, mutlu ve sevdiklerini üzmeyecek güzel kamplar diliyoruz.

    funduszeue.info

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası