sakiz orucu bozar mi / Sakız çiğnemek orucu bozar mı? - Son Dakika Haberleri

Sakiz Orucu Bozar Mi

sakiz orucu bozar mi

Şekersiz sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Müslüman âleminin heyecanla beklediği bir mübarek Ramazan ayı daha geldi, çattı. On bir ayın sultanı olarak da isimlendirilen Ramazan ayı yine kardeşlik ve hoşgörü içerisinde geçecek. Farz ibadetini yerine getirmek için oruçlarını tutacak vatandaşlar orucu bozan ve bozmayan şeyler ile ilgili konuları merak etmeye başladı. Peki, şekersiz sakız çiğnemek orucu bozar mı? İşte detaylar…

ŞEKERSİZ SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI?

Daha önceden söylenmiş bu tür fetvalar vardır. Çünkü kokusu, tadı alınmış olan sakız dışarıdan bir tat ve koku getirmediği için, sadece ağzın içerisinde tükürük bezlerinin hareketini sağlar ve tükürüğün çoğalmasına sebep olur diyerek orucu bozan bir şey değildir diyerek bir yaklaşım var. Fakat biz onu tavsiye etmiyoruz tabi ki. Ağzında sakız çiğneyen bir adam oruçlu mu değil mi belli değildir. Fazlasıyla tükürüğün salgılanmasına sebep olacaktır bu nedenle de bunu tavsiye etmiyoruz.

Sakız çiğnemek orucu bozar mı, hangi sakız orucu bozmaz? Diyanet bilgisi!

Haberin Devamı

Ramazan ayına kısa bir süre kala orucu bozan şeyler ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Sakız çiğnemek orucu bozar mı da bu konular arasında her yıl sıkça araştırılıyor. Peki, sakız çiğnemek orucu bozar mı, oruçluyken sakız çiğnenir mi? Orucu bozan durumlar nelerdir?

Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

Sakız çiğnemek orucu bozar mı, hangi sakız orucu bozmaz Diyanet bilgisi
Haberin Devamı

ORUCU BOZAN DURUMLAR

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Diyanet fetvasına göre sakız çiğnemek orucu bozar mı? Oruçluyken sakız çiğnemekte sakınca var mı?

Giriş Tarihi: 12.4.2021 20:09Son Güncelleme: 12.4.2021 20:09

11 ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif’e sayılı günler kala oruç tutmaya hazırlanan Müslümanlar orucu bozan durumlarla ilgili detayları merak ederek araştırmayı sürdürüyor. Oruçlu haldeyken Sakız çiğnenmesi durumunda ne olacağına ilişkin bilgi sahibi olmak isteyenler yoğun olarak Sakız çiğnemek orucu bozar mı? sorusuna yanıt aramayı sürdürüyor. Merak edilen Sakız çiğnemek orucu bozar mı? sorusu yanıtları ve tüm detaylar.

Diyanet fetvasına göre sakız çiğnemek orucu bozar mı? Oruçluyken sakız çiğnemekte sakınca var mı?

Bir Ramazan ayına daha sağlıklı ve huzurlu olarak erişmiş olmanın sevinci içerisindeyiz. 11 Ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif süresince oruç ibadetini yerine getirecek olan müslümanlar oruçlu haldeyken Sakız çiğnenmesi durumunda orucun akıbetinin ne olacağını öğrenmek isteyerek Sakız çiğnemek orucu bozar mı? sorusu üzerinde araştırmalarına devam ediyor.

SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı bilgileriyle Sakız çiğnemenin oruca yapacağı etkiyle ilgili detaylar şöyle;



Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.



ORUCU BOZAN ŞEYLER, HALLER NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır.

Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

UNUTARAK YEMEK İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir." (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

ARKADAŞINA GÖNDER

Diyanet fetvasına göre sakız çiğnemek orucu bozar mı? Oruçluyken sakız çiğnemekte sakınca var mı?

SON DAKİKA

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır