siyatik sinirleri nereden geçer / Siyatik Tedavisi - İstanbul - Doç. Dr. Habib Bostan

Siyatik Sinirleri Nereden Geçer

siyatik sinirleri nereden geçer

Siyatik Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik vücutta bulunan en büyük sinirin adıdır. Siyatik hastalığı kalça arkasından başlayan ve dizin arkasına kadar uzanan şiddetli bir ağrı ile kendini belli eder. İlk belirtilerden biri olan bel ağrısı kalçada da hissedilir. Ağrılar sinir boyunca yayılma gösterir. Kişiler ağrılarında şiddetlenme görürse bir doktora başvurmalıdır. Postür bozukluğu, hareketsizlik, ağır yük kaldırmak, obezite ve yaşlılık gibi etkenlerin yanı sıra fıtık ya da omurda oluşan hasarlar da siyatik ağrısına yol açabilir.

Siyatik Nedir?

Siyatik insan vücudunda bulunan en uzun ve en kalın sinirdir. Tıpta bilinen ismiyle nervus ischiadicus, bacaktaki motor fonksiyonlarını düzenlemede görevlidir. Kalçadan başlayarak topuğa kadar uzanan siyatik sinirin görevi, bacaklardaki kuvvet ve hareketi sağlayan liflere sinyal göndermektir. Sinir sıkışmasından kaynaklanan ağrılar siyatik olarak adlandırılır. Siyatik ağrı, siyatik sinirin gerilmesi, sıkışması veya zarar görmesi sonucunda meydana gelir.

Siyatik ağrısı çoğunlukla tek taraftan hissedilmeye başlar, belirtiler başlangıçta hafifken giderek şiddetlenir. Siyatik ağrısı, yaş aralığında, sporsuz bir yaşam tarzı olan ya da ağır işler yapan kadın ve erkeklerde görülme sıklığı aynıdır.

Siyatik Belirtileri Nelerdir?

Şiddetli ağrılar ile meydana gelen bir hastalıktır.

  • Harekete bağlı şiddetlenen ağrı
  • İdrar kaçırma
  • Ayak parmaklarında hissedilen karıncalanma ve batma
  • Bacak bölgesinde halsizlik ve yorgunluk hissi
  • İleri seviyede görülen hareket kaybı

Ağrılarda azalma yerine şiddetlenme hisseden kişiler zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır. Durumu ciddileşen kişilerin hissedeceği belirtiler ise şu şekildedir:

  • Sırt ağrısı ve bacak ağrılarında aniden şiddetlenme
  • Travma kaynaklı şiddetli ağrılar
  • Bacaklarda hissizlik ve güçsüzlük
  • Mesane ve bağırsakları kontrol edememe

Siyatik Nedenleri Nelerdir?

Siyatik çoğunlukla fıtığa dönüşen bir disk nedeniyle meydana gelir. Omurgadaki kemikler çeşitli sebeplerden siyatik sinirini baskılayabilir. Bu durum 3 grupta toplanan siyatik ağrılarına neden olur. Siyatik belde kalçada dizin arka kısmında ve ayak bölgesinde oluşan ağrılar olarak gruplandırılır. Siyatiğe yol açan farklı sebepler de bulunmaktadır. Siyatik oluşmasının nedenleri şu şekildedir:

Hareketsiz kalmak

Kişilerin gün içinde uzun süre oturması ya da hareketsiz kalması siyatik ağrısına neden olabilir.

Ağır yük kaldırmak

Kişilerin egzersiz yaparken ya da çalışırken dengesiz şekilde yük kaldırması siyatiğe yol açabilir.

Yaş

Yaş ilerledikçe kemik ve kemiği çevreleyen dokularda oluşan zayıflık siyatik ağrısını etkileyen bir diğer faktördür.

Travma

Siyatik ağrısı, sinirin yer aldığı bölgeye alınan darbe ve düşme gibi travmalardan kaynaklanabilir.

Obezite

Obezite olan kişilerde omurgaya aşırı yük binmesi vücudu zorlar, bu durum sonucunda siyatik ağrısı oluşur.

Diyabet

Şeker hastalığı, siyatik sinirlerin daha kolay zarar görmesine neden olur.

Gebelik

Hamilelik döneminde alınan kilolar siyatik sinirler üzerinde baskı oluşturarak ağrı oluşturabilir. Aynı zamanda, hamilelerde salgılanan hormonlar omur çevresinde yer alan bağları genişletebilir bu durum disklerde kayma oluştur ve siyatik ağrı meydana gelir. 

siyatik tanisi nasil konur

Siyatik Tanısı Nasıl Koyulur? 

Siyatik ağrıları bazı vakalarda müdahale gerektirmeden geçebilir. Fakat uzun süre seyreden ve giderek şiddetlenen ağrı yakınmasıyla gelen hastaların refleksleri fizik muayene kontrol edilir. Doktor kişilerden bazı egzersizler yapmasını ister ve ağrıya eden olan hareketleri belirler. İlk adım olan fizik muayene sonrasında bazı tetkiklere de başvurulur. Hastalığın nedeni genellikle MR ve bilgisayarlı tomografi görüntüleme yöntemleri ile anlaşılır.

Siyatik Tedavisi Nasıldır?

Siyatik ağrısı her kişide aynı şiddette gerçekleşmez. Ağrının şiddeti tedavi sürecini yönlendirir. Bazı hafif vakalarda ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçları yeterli olurken, ciddileşen siyatik vakalarında epidrural steroid enjeksiyonu gerekebilmektedir. Fizik tedavi siyatik hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemler arasında yer alır. Fizyoterapistler eşliğinde gerçekleşen egzersizler (siyatik egzersizler), duruşu düzeltmeye ve kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Cerrahi operasyon yöntemi hastalığın ilerlediği durumlarda uygulanır.

Mesane ve bağırsaklarda kontrol kaybı, bacak kaslarında zayıflık, nörolojik bozukluklar gibi belirtilerin görüldüğü ve cerrahi olmayan tedavi yöntemleriyle sonuç alınamayan durumlarda cerrahi operasyon ile fıtıklaşan kısım çıkarılarak sinir üzerindeki baskı yok edilir.

Siyatik tedavisinde uygulanabilecek diğer yöntemler:

  • Yoga, pilates benzeri egzersizler siyatik tedavisi için yararlı olacaktır. Esneme hareketi içeren egzersizler hastayı rahatlatır, sinir kökündeki sıkışmaları azaltır. Düzenli egzersiz yapan kişilerde salgılanan endorfin ağrılara iyi gelir.
  • Uzun süre oturmak, ağır yük kaldırmak gibi ağrıya neden olabilecek aktivitelerden kaçınmak siyatik ağrılarını azaltacaktır.
  • Sıcak kompres uygulaması, ağrı hissedilen bölgeye uygulandığında rahatlama sağlar. Bu uygulama deride yanıklara sebep olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
  • Akupunktur da tedavi için önerilen alternatif yöntemler arasında yer alır.

Siyatik Kendi Kendine Geçer Mi?

Hafif seyreden siyatik ağrıları çoğunlukla zaman içinde kendi kendine geçmektedir. Evde uygulanan yöntemler ile belirtilerde bir hafifleme görülmezse ve ağrılar giderek kötüleşirse uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Siyatik Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Siyatik sıkışmalarının ciddileştiği durumlarda bir süre sonra sinir fonksiyonları yitirilebilir. Bu durum ayak ya da bacakta kalıcı hissizlik ve kuvvetsizlik, felç, düşük ayak sendromu, yürüme kusurları gibi sorunlara yol açabilir.

Siyatik Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Siyatik ağrısı yaşayan kişiler ilk olarak ortopedi bölümünden bir uzmana başvurmalıdır. Yapılan fizik muayenesi ve tetkikler sonucunda doktor, hastayı nöroloji, beyin ve sinir cerrahisi veya romatoloji bölümlerinden birine yönlendirecektir.

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül

Yayınlama Tarihi: 18 Ocak

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Siyatik

Siyatik Tedavisi

Bacaklarda hissedilen çekilmeler, uyuşmalar ve ağrılar yada kas güçsüzlüğü gibi durumların bir sinir sıkışması olabileceğini belirtiyor. “Belimden ayağıma kadar bir ağrı hissediyorum” ya da “Sanki gövdemden topuğuma kadar bir çekme hissi yaşıyorum” şeklinde ağrı tarifi siyatik ağrısını işaret eder.

Bu ağrı şiddetlendiğinde kişiyi yürüyemez duruma dahi getirebilir. Siyatik hastalığı çoğu zaman bel fıtığı, disk kayması, omurga hastalıkları, diz kapağındaki iltihaplanmalar gibi sinirleri sıkıştıran rahatsızlıklarla beraber görülür.

Bu konuda doktorlarımız siyatik tedavisindeki anahtarın; sinirdeki baskıya sebep olan durumu iyi belirlemek ve baskıyı kaldıracak güncel tedavi programıyla tam şifayı sağlamak olduğunu belirtiyor.

Siyatik
  • Bel fıtıkları
  • Omurga kireçlenmesi
  • Doğumdan gelen bazı omur ve kalça problemleri
  • Omurganın alt kısımlarında meydana gelen kırık çıkık ve zedelenmeler
  • Gut, şeker hastalığı, bazı sinir tahriş edici ilaçların siyatik siniri çevresine enjekte edilmesi
  • Leğen kemiklerinde veya bu bölgeye yakın organlarda hasarlanmalar
  • Omurga enfeksiyonları
  • Bazı iç organ tümörleri

Büyük siyatik siniri salgı bölgesindeki sinir ağından çıkar ve dikey olarak kalçanın arkasından, dizin arka bölümüne dek iner. Dizin arkasında iç ve dış siyatik siniri olarak ikiye ayrılır ve ayaklara uzanır. Hem duyarlılık, hem de hareket siniridir. Büyük siyatik sinirinin yangılanması, omurganın biçim bozukluklarına neden olan eklem yangısı ya da bir omurun yer değiştirmesi nedeniyle sinir üzerine ya da köküne yapılan basınç, metabolizmaya ilişkin zehirli ya da bulaşıcı hastalıklar sonucu siyatik hastalığı oluşabilir. Hastalık, kalçaya doğru yayılan bel ağrılarıyla başlar. Ağrı, sinir boyunca, bacağın arkasını izleyerek kasıktan ayağa dek yayılır. Ağır durumlarda bacak güçsüzleşir, diz ve bilek refleksleri azalır. Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir. Hastalık genelde hapishane hastalığı olarak da bilinir.

kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir

Siyatik ağrısı siyatik siniri boyunca uzanan, belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılan şiddetli ağrıdır. Genellikle lomber omurganın bel fıtığı ya da omurilik kanalının daralması (spinal stenoz) gibi nedenlerle siyatik sinirini baskılaması sonucu oluşur. Teşhis için MR veya BT taraması kullanılır. Tedavisi genellikle semptomları yani ağrıyı gidermeye odaklanır. Şiddetli nörolojik semptomlar varsa ya da konservatif tedaviye rağmen ağrılar azalmıyorsa ameliyat gerekebilir. 

Nedenleri 

Siyatik sinirden kaynaklanan ağrı sinir kökünün genellikle fıtıklaşmış disk, kireçlenme, spinal stenoz veya daha az sıklıkla spinal tümör veya apse nedeniyle sıkışması nedeniyle oluşur. Sinir genellikle bel bölgesinde kompresyona uğrar. Ancak vertebral kolonun dışında, pelvis veya kalça seviyesinde de sıkışması mümkündür.  

Siyatik ağrısı nasıldır? 

Ağrı siyatik siniri boyunca en sık kalçaya, uyluğun arka tarafına yayılır. Ağrı yanma şeklinde ya da keskin bıçak girer gibi ağrı şeklinde tarif edilir. Alt sırt ağrısı olmadan yalnızca kalça ve bacaklarda ağrı görülebilir. Bel fıtığı varsa öksürürken ya da kaslar kasılırken ağrı artabilir. Hastalar bacaklarında uyuşukluktan ve etkilenen bacağın zayıflığından şikayet ederler. Sinir köklerinin sıkışması yukarıda saydığımız semptomların yanı sıra diz refleksinde, ayak bileği refleksinde kayba yol açabilir. Bacak kaldırma testi, kayma testi gibi yöntemler ağrının kaynağı hakkında hekime bilgi verir. 

Siyatik ağrısı nasıl tedavi edilir? 

Siyatik ağrısını tedavi etmek için ilk planda konservatif tedaviler uygulanır. Genellikle siyatik ameliyatsız bir şekilde iyileşir. Konservatif tedaviler arasında fiziksel aktivite, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve enjeksiyon tedavileri bulunur. 

Konservatif tedavilerle akut siyatik ağrısı genellikle bir iki hafta içerisinde azalmaya başlar. 6 haftaya kadar alt sırt ağrısını hafifletmek için ilaç tedavisi uygulanabilir. Kas spazmı sıcak veya soğuk kompresyon ile azaltılabilir. Fizyoterapi yararlı olabilir. Ağrının kaynağı fıtık ise ağrı izin verdiği sürece günlük yaşama devam edilmesi yani hareket edilmesi iyileşmeyi hızlandırır. Kötüleşen veya düzelmeyen kas güçsüzlüğü, ilerleyici nörolojik defisit varsa ya da konservatif tedavinin 6 hafta boyunca uygulanmasına rağmen ağrılarda azalma yoksa cerrahi tedavi önerilir. Çünkü siyatik ağrısı hastanın çalışma kapasitesini, duygusal veya genel durumunu derinden etkiler, yaşamı çekilmez hale getirir. 

Bel fıtığı için standart cerrahi prosedür mikro diskektomidir.  Günümüzde mikro cerrahi yöntemlerin gelişmesiyle bel fıtığı ameliyatları hastanın aynı gün taburcu edilebildiği, minimal kesi ile daha konforlu bir şekilde daha hızlı iyileşme süresi ile yapılabilmektedir.  

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası