hamileyken oruç tutmanın bebeğe zararları / Hamilelikte Oruç Tutmanın Zararları - Haberler Milliyet

Hamileyken Oruç Tutmanın Bebeğe Zararları

hamileyken oruç tutmanın bebeğe zararları

Hamilelikte Oruç ile İlgili Bilmeniz Gereken 7 Konu

Anne adaylarının Ramazan ayında oruç tutma konusunda aklı karışabiliyor. Pek çok platformda bu konu çeşitli tartışmalara da neden oluyor ve bu durum akılların daha fazla karışmasını beraberinde getiriyor. Ramazan ayında oruç tutma ya da beslenme konusunda en çok merak edilen 7 sorunun yanıtını sizlere aktaralım.

1-) Ramazanda Hamilelik ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Öncelikle anne adaylarının gebelik dönemi boyunca sağlıklı beslenmesi gerekir ve öğün atlamaları istenmez. Bu nedenle oruç tutmak yani uzun süre aç ve susuz kalmak tıbbi açıdan önerilmiyor. Gebelik döneminde anne adayının sağlığı kadar bebeğin sağlığı da önemlidir. Bebeğin anne karnında gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için annenin düzenli beslenmesi çok büyük bir önem taşıyor. Susuz kalmak da en az aç kalmak kadar bebeği olumsuz etkileyen bir durumdur.

2-) Hamilelikte Düzenli Olarak Tüketilmesi Gereken Besinler

Her anne adayının hamilelikte bazı besinleri düzenli olarak tüketmesi, bebeklerin gelişiminin sağlıklı bir biçimde devam etmesi adına önem taşır. Tüketilmesi gereken gıdalar vitamin ve mineral yönünden zengin olan besinlerdir. Sebze, meyve ve tahıllar, her beslenme programında mutlaka olması gereken gıda çeşitleridir. Kalsiyum, bebeklerin kemik gelişimi açısından önemli olduğundan süt ve süt ürünleri de düzenli bir biçimde tüketilmelidir. Yüksek oranda protein içeren gıdalara yer verilmesi, yeşil yapraklı sebzelerden de her gün mutlaka tüketilmesi tavsiye edilir.

3-) Gebelikte Oruç Tutmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Elbette gebelikte oruç tutulmasının bebeğe zarar verip vermediği konusu üzerine pek çok araştırma yapıldı. Bu araştırmaların sonuçlarına dair şu örnekleri verebiliriz:

  • Hamileliğin ilk trimester döneminde oruç tutan anne adaylarının bebeklerinde, düşük doğum ağırlığı riski 1,5 kat yükseliyor.
  • Yaz mevsiminde oruç tutan anne adaylarının yeterli oranda sıvı almamasından kaynaklanan çeşitli sorunlar yaşadığı gözlemleniyor. Bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvı, vücudun susuz kalmasından olumsuz etkileniyor.
  • Anne adayının gün içerisinde aç ve susuz kalması, bebeklerin bilişsel zekası üzerinde de olumsuz etkiler yapabiliyor.

4-) Kimler Oruç Tutmamalıdır?

Gebeliklerde anne adaylarının sağlık durumu, bebeklerin anne karnındaki gelişimi farklı olabiliyor. Bu nedenle kimler oruç tutmalı sorusunun yanıtı için doktor tavsiyesine başvurulması daha doğru olacaktır. Sadece belirli durumlarda anne adaylarının kesinlikle oruç tutmaması gerekir. Bu durumlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Kan basıncı düşük ya da yüksek olanlar
  • Kansızlık sorunu yaşayanlar
  • Çoğul gebelikler
  • Gebelikte yeterli oranda kilo alamayanlar
  • Daha önce erken doğum yapmış olanlar
  • İdrar yolu enfeksiyonu geçirmiş olanlar
  • Yeme bozukluğu olanlar

Bunların yanı sıra bazı spesifik durumlarda da doktorunuz oruç tutmanızı önermeyebilir.

Merak edenler için –> Salgın döneminde hamilelik

5-) Gebelikte Oruç Tutanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Hamilelik döneminde oruç tutanların iftar ve sahurda beslenmesine ekstra bir özen göstermesi gerekir. Eğer aşağıdaki durumlardan biri yaşanırsa doktorunuza başvurmanız son derece önemlidir.

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Uzun süre tuvalete gitme ihtiyacının olmaması
  • Kilo alamama ya da hızla kilo vermeye başlama
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Yüksek vücut ateşi
  • İdrar renginin çok koyu olması

6-) Ramazan ve Gebelik

Sadece İslam dininde değil diğer bazı dinlerde de oruç tutmak vardır. Bazı dinlerde belirli bir süre sadece hayvansal gıdalar tüketilmez. Bazı dinlerde ise 25 saatlik yemek tüketmeme şeklinde ibadetler mevcuttur. Ancak tüm dinlerde sağlığı olumsuz etkilemesi durumunda oruç tutulmaması gerektiğinde dair ifadeler de bulunuyor. Ramazan ayında hamilelerin oruç tutması kişisel bir karardır. Fakat bu kararı verirken doktorunuzun öneri ve uyarılarını dikkate almanız da önem taşır. Özellikle çeşitli riskler mevcutsa, bebeğin gelişiminin olumsuz etkileneceği bir durum mevcutsa Ramazan ayında oruç tutulmaması sağlık açısından daha doğru olacaktır.

7-) Emzirirken Oruç Tutulur mu?

Anne sütü bebeklerin doğumdan sonra tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir gıdadır. Özellikle ilk 6 ay boyunca bebeklerin mutlaka anne sütü ile beslenmesi önerilir. Annenin tükettiği gıdalar, anne sütü aracılığı ile bebeğe de geçtiğinden emzirme döneminde de oruç tutulması önerilmez. Çünkü uzun süre aç ve susuz kalınması, anne sütünü de olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla emzirme dönemi sona erene kadar oruç tutulması da tavsiye edilmiyor. Ramazan ayında anne adaylarının oruç tutması hakkında farklı sorularınız varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Gebelikte antibiyotik kullanımı

Hamilelikte oruç tutmanın zararları

Haberin Devamı

İlk 3 Aya Dikkat

Hamileliğin ilk 3 ayında kusma ve bulantı gibi şikâyetlere sıkça rastlanır. Bu dönemde bebeğin dokuları oluşur ve ilk 3 ay tüm anne adayları için özenli davranmaları gereken bir zaman dilimidir. Özellikle gebeliğinizin ilk 3 ayındaysanız oruç tutmanız size bazı sıkıntılara yol açabilir. Düşük riski taşıyan hamilelerin, bol bol sıvı tüketmesi gerekir ve oruçluyken bu mümkün değildir. Anne adaylarının gerekli miktarda su tüketmemesi erken doğuma sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra hamilelerin kan şekerinin düşme ihtimali diğer insanlara göre yüksektir. Oruç tutarken uzun süre aç kalınmasına bağlı olarak saydığımız tüm dikkat edilmesi gereken konular ihmal edilmiş olur. İlk 3 ay ve son 3 ay özellikle dikkat edilmesi gereken aylardır.

Haberin Devamı

Tansiyon ve Şeker Hastası Anne Adayları Özellikle Dikkat Etmeli

Uzun süre aç kalınmasından dolayı oruçluyken anne adayının tansiyonu veya kan şekeri düşebilir. Bunlar da halsizlik ve bayılma hissini doğurabilir. Tüm anne adaylarının beslenmesine önem vermesi gerekir ancak tansiyon ve şeker hastası gebelerin beslenme düzenlerine daha titiz davranmaları gerekir. Özellikle yaz aylarında bunların yaşanma riski daha da artmaktadır.

Hamileler oruç tutabilir mi? Diyanet'e göre Hamileler üç aylarda oruç tutamazsa ne olur?

Hamileler oruç tutabilir mi? Hamilelik sürecinde oruç tutmak konusuna dair sorgulatmalar hız kazandı. 23 Ocak itibariyle Üç aylara girildi. Birçok Müslüman bu mübarek aylarda ibadetlerini yerine getiriyor. Peki, 3 aylarda hamileler oruç tutabilir mi?

Hamileler oruç tutabilir mi?

Hamile birçok kadın Ramazan başta olmak üzere üç aylarda da oruç tutmak istiyor. Uzmanların açıklamasına göre; genel olarak gebe sağlıklı ise, annenin diyabet ve hipertansiyon gibi herhangi bir kronik hastalığı yoksa ve bebekte büyüme geriliği yoksa gebelikte oruç tutmanın sakıncası yoktur. Diyanet'in açıklamasına göre;Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler.

Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Gebelikte oruç tutmak zararlı mı?

Anne adaylarının fazla miktarda kalori, protein, mineral ve vitamine ihtiyaç duyduğu gebelik dönemlerinde dengeli beslenmesinin önemi doğacak bebek için büyük önem taşıyor. Dinen oruç tutmamak için geçerli bir neden olan hamilelik döneminin bebek sağlığını ön planda tutarak geçirilmesi gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ümmühan Molak Avcı, gebelik döneminde anne vücudu ve bebek için şeker kullanımının artması sonucunda kan şeker düzeylerinin düştüğünü ve buna bağlı olarak anne adaylarının daha sık acıktığını ifade etti.

Anne adaylarının gebelik dönemi boyunca kan şekeri seviyesini dengede tutabilmek için sık sık ve küçük porsiyonlar halinde beslenilmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, oruç tutulması durumunda uzun süreli bir açlık dönemi olacağı için bu prensibe uymanın mümkün olamayacağının altını çizdi. Avcı “beslenmenin sürekli olmaması durumunda kan şekeri seviyesi düşecek, vücuttaki hücreler enerji kaynağı olarak yeterince şeker bulamazlarsa depo yağları yakmaya başlar ve keton cisimleri denen metabolik artıkların kanda yükselmesine neden olurlar. Bu artıklar ise bebeğin nöropsikiyatrik gelişimini olumsuz etkileyebilir. Özellikle bebeğin organ taslaklarının oluştuğu ilk üç aylık dönemde oruç tutmak gerekli besin takviyesinin yeterli alınamama ihtimali nedeniyle sakıncalı olabilir. Daha ilerigebelik dönemlerinde ise bebek hareketlerinde ve bazı fonksiyonlarda (kalp, solunum, hareket...) geçici yavaşlamaların, azalmaların görüldüğü bildirilmiştir” şeklinde konuştu.
Gebelikte vücudun sıvı ihtiyacı arttığı için gün içerisinde alınan sıvı miktarınında artırılması gerektiğini söyleyen Avcı, terleme ve ishal gibi sıvı kaybının arttığı durumlar, annenin damar içindeki sıvısının azalmasına ve bunabağlı olarak kan basıncı düşüklüğüneveannenin böbrek fonksiyonlarında azalmaya sebep olabileceğini, sonucunda ise sıvı alımındaki azalmanın bebeğin amniyon sıvısını etkileyebileceğini belirtti.

Oruç tutan anne adayını bekleyen riskler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ümmühan Molak Avcı, oruç tutan anne adaylarının, gebelikte yeterli kalori ve sıvıyı alamamasının genel bir halsizlik, yorgunluk, tansiyon düşmesi, baş dönmesi, sinirlilik, ağızda kuruluk, az idrara çıkma, kabızlık, ateş yükselmesi gibi yan etkiler ortaya çıkarabildiğinive bu durum bebeğin beslenmesini de olumsuz etkileyerek düşük doğum ağırlığına, bebeğin suyunun azalmasına yol açabildiğini aktardı. Avcı, “gebede şeker hastalığı kalp hastalığı veya hipertansiyon, böbrek, barsak, karaciğer veya mide hastalığı varsa, oruç tutulmamalıdır. Günlük ilaç almak zorunda olan hasta grubunda, oruç tutmanın sakıncalı olacağı unutulmamalıdır. İshal ve kusma süreçlerinde de vücut toleransı azalacağından istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkmaması için oruç tutulmamalıdır. Üzerinde durulması gereken bir başka önemli konu açlık sonucu bazı kişilerde meydana gelen şiddetli halsizliğe bağlı bilinç fonksiyonlarındaki azalmalardır. Bu tür bulguları olan, açlığıtolere edemeyen gebelerde oruç tutmaya kesinlikle izin verilmemelidir. Gebelik sırasında inancı gereği oruç tutmak isteyen anne adayları mutlak surette kendilerini izleyen hekim ve sağlık personelinin denetiminde, diyet danışmanlığı da aldıktan sonra oruç tutmaya başlamalıdırlar. Mevcut önemli bir hastalığı bulunanlar oruç tutmamalıdırlar. Gündüz saatlerinde ve sıcak havalarda daha fazla dinlenmeli, terleme yoluyla sıvı kaybını azaltmalıdırlar. Yorucu egzersiz veya kapalı giysilerle sıcakta yürüyüş yapmamalıdırlar. İftarda hafif gıdalar almalı, sindirimi zor yemeklerden uzak durmalı, iftarın sonrasında bir veya iki öğün daha yemeli ve sahur yapmayı ihmal etmemelidirler.Oruçta, bazı vitaminlerin ve minerallerin alımı daha az olabilmektedir. Bunların desteklenmesine özellikle dikkat edilmelidir” dedi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası