el terlemesi hangi bölüm / Aşırı Terleme İçin Hangi Doktora Gidilir? | funduszeue.info Leyla Arvas

El Terlemesi Hangi Bölüm

el terlemesi hangi bölüm

Terleme için hangi bölüme/doktora gidilir?

Özellikle sıcak alanlarda ortaya çıkan terleme sorunu genel olarak yaz aylarında kişilerde çok daha yüksek oranlarda görülmektedir. Terleme şikayetleri yoğun olarak koltuk altı, ayak, avuç içi ve sırt bölgelerinde oldukça yoğun şekilde görülmektedir. Bu gibi tamamen doğal insan vücudu fonksiyonu olarak ortaya çıkan terlemenin dışında çok aşırı terleme önemli bir sorundur. Tıp dilinde ‘hiperhidroz’ olarak adlandırılan bu çok aşırı terleme problemine karşı günümüz modern tıp dünyasında uygulanmakta olan çeşitli tedavi teknikleri bulunmaktadır. Aşırı terleme şikayetleri bulunan kişilerin mutlaka uzman bir doktora başvurması gerekir. Şimdi, terleme için hangi bölüme/doktora gidilir? Gelin hep birlikte öğrenelim

funduszeue.info

Yayınlanma:

Terleme için hangi bölüme/doktora gidilir?

Terleme şikayetlerinin mutlaka ciddiye alınması ve özellikle kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz şekilde etkilemesi nedeni ile doğru ve erken zamanda tedavilerin yaptırılması oldukça büyük bir önem taşıyor. Günümüzde pek çok kişi terleme halinin doğal bir süreç olduğunu düşünüyor ancak terleme ne kadar doğal ve sağlıklı bir süreç olsa da aşırı miktarlarda meydana gelmesi durumunda kişilerin yaşadıkları terleme durumunun altında farklı bir problem yattığına işaret edebilir. Peki, terleme için hangi bölüme gidilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

TERLEME NEDİR?

Terleme sıvının vücudun ter bezlerinden salınmasıdır. Bu sıvı tuz içerir. Bu sürece terleme de denir. Terleme vücudunuzun serin kalmasına yardımcı olur. Bu sürece termoregülasyon adı verilir. Ter genellikle kolların altında, ayaklarda ve ellerin avuçlarında bulunur.

NASIL TERLERİZ?

Deride iki tür ter bezi vardır: apokrin (özellikle koltuk altı bölgesinde bulunur) ve cilt yüzeyinin her tarafında bulunan ekrin bezleri. Terleme veya terleme mekanizması vücudun otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir (sinir sistemimizin istemsiz veya ‘bilinçsiz’ kontrol altında olan bölümü).

Apokrin bezleri ergenlikten itibaren aktif hale gelir ve esas olarak koltuk altlarında bulunur. Güçlü duygular, stres, acı ya da egzersiz hissettiğimizde ter üretirler. Apokrin ve bezlerden gelen ter, en hafif vücut kokusunun üretilmesinden sorumludur.

Ekrin bezleri en bol bulunan ter bezleridir, cildin her yerinde bulunur ve doğumdan hemen sonra çalışmaya başlar ve % 99 sudan oluşan seyreltik bir tuz çözeltisi bırakır. Terin ıslaklık hissinden sorumlu olan ekrin bezidir. Ekrin bezlerinden üretilen ter, vücudu termoregülasyonla serin tutmak için çok önemlidir.

Diğer vücut fonksiyonlarında farklılıklar olduğu gibi, insanların nasıl terlediklerinde de doğal farklılıklar bulunmaktadır. Bazı insanlar diğerlerinden daha kolay terlemeye başlar. Ancak bazı insanlar hiperhidroz adı verilen aşırı terleme sorunu yaşarlar. Ellerinden ter damlayacak kadar aşırı terleme yaşarlar.

Aşırı terlemenin en sık sebeplerinden biri strestir. Sterse bağlı aşırı terleme daha çok avuç içlerinde, koltuk altında ve kasıklarda görülür. Strese bağlı terleme dinlenme durumunda ya da uykuda genellikle ortadan kalkar.

Öte yandan aşırı terlemek diğer bazı hastalıkların habercisi de olabilir.

AŞIRI TERLEME NEDENLERİ

– Alkol
– Alkol ya da uyuşturucu madde yoksunluğu
– Akciğer rahatsızlıkları
– Ateş ve enfeksiyonlar, tüberküloz
– Baharatlı yiyecekler
– Çocuklarda C ve D vitamini eksiklikleri
– Diyabet
– Duygusal ya da stresli durumlar (kaygı)
– Düşük kan şekeri (hipoglisemi)
– Birincil hiperhidroz (Bu tip hiperhidroz kalıtsal olabilir, altta yatan bir hastalık olmadan ter bezleri aşırı çalışmaktadır. Bütün vücudu değil de daha çok el ve ayakları etkiler. )
– Egzersiz
– Hipertiroidi (Tiroid bezinin normalden fazla çalışması.)
– Kafein
– Kalp hastalığı
– Kanser (Bazı kanser türleri.)
– Kompleks bölgesel ağrı sendromu (KBAS)
– Menopoz
– Obezite veya fazla kilolar
– Tiroid hormonu, morfin, ağrı kesici, ateş düşürücü ya da antidepresan gibi bazı ilaç türleri
– Yüksek hava sıcaklığı

TERLEME İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

– Bölgesel terleme: (yüz, el, koltuk altı, ayak terlemesi) ameliyatsız tedavi için Dermatoloji bölümüne,
– Bölgesel terleme: (yüz, el, koltuk altı, ayak terlemesi) ameliyatla tedavi için Göğüs Cerrahisi bölümüne,
– Genel terleme: (vücut, gövde terlemesi) için İç Hastalıkları ve Endokrinoloji bölümüne,
– Gece (uykuda) terleme: için İç Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları bölümüne gidilebilir,
– Çocuklarda terleme: için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne başvurulması gerekir.

AğrıÇocukD vitaminidiyabetEgzersizkansermenopozobezitesudanuyuşturucu

Avuç İçi Terlemesi ve Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?

Avuç içinde terleme zaman zaman görülebilir. Sıcaktan veya psikolojik etkilerden dolayı terleme görülmesi normaldir. Ancak bu terleme sıklığı çoksa ve insanı rahatsız edecek derecelere geliyorsa araştırılması gerekebilir. Aynı şekilde de avuç içinde oluşan ağrılar kısa süreli olmasının yanı sıra devamlılık gösteriyorsa uzman bir doktora gidilmelidir. Bu konuda sorun yaşayanlar avuç için terlemesi ve ağrısı için hangi doktora gidilir merak ederler.

avuc icinde terlemeye hangi doktor bakar

Avuç İçi Terleme Belirtileri

Avuç içinizde göreceğiniz bazı belirtiler terlemenin araştırılması gerektiğini gösterebilir. Bu konuda en önemli bulgulardan biri avuç içinin sıcaklığı vücudun sıcaklığından yüksek olması ve bu durumun süreklilik göstermesidir. Avuç için terlemesi görülmesinin yanı sıra deride soyulmalar görülürse de bu durumda doktora başvurulması önemlidir. Bir diğer yandan bazı durumlarda aşırı terleme sonrasında aşırı kuruluk görülebilir. Ter, herhangi bir neden olmadan bir peçeteyi ıslatacak seviyede olması da avuç içi terlemesinin önemli olabileceği anlamına gelir.

Avuç İçi Terlemesinin Nedenleri

İlk nedenlerden biri kişide kalıtımsal bir bulgu olmasıdır. Genetik yapı gereği geçmiş nesillerden gelen bir durum olduğu çok sık görülür. Terleme utanma, kaygı, stres, sinir gibi anlarda daha çok belirir. Bu kişilerde ayaklarda, yüzde, koltuk altında da aşırı terleme görülmesi normaldir. Diğer yandan sakin durumdayken terlemenin olmaması beklenir.

Genetik neden dışında enfeksiyon, iltihap, tırnak mantarı, tüberküloz gibi hastalıklar terlemeye neden olabilir. Periferik Otonom Nöropati yani vücudu kontrol eden sinirlerde görülen fonksiyon bozukluğu nedeni ile irade dışı hareketlerin oluşması. Soğuk yakması durumu da terlemenin nedenleri arasındadır. Kemik irileşmesi, bölgesel ağrı, metabolik bozukluklar da terleme nedenleri arasında görülür.

Avuç İçi Terlemesi için Hangi Doktora Gidilir?

Gördüğünüz belirtiler sonrasında tedavi için doktora başvurmak isteyebilirsiniz. Avuç içi terlemesi için hangi doktora gidilir konusunda ilk başvurmanız gereken bölüm Dermatolojidir. Bu bölümde bir uzman gerekli teşhisi koymak için tetkikleri yapacaktır. Dermatoloji ameliyatsız müdahale edebilmektedir. Eğer ameliyat gerektiren bir durum oluşursa Göğüs Cerrahi bölümü bu konuda gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Avuç İçi Terlemesi Tedavisi

Avuç içi terleme tedavisi için terlemenin nedenine göre ilaç tedavisi, iyontoferez tedavisi, sempatektomi cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Bu tedavilerin aynı sıra doktora tarafından koruyucu önlemler de uygulanabilir.

Avuç İçi Ağrısı Belirtileri

Avuç içi arılarında bazı belirtileri görmeniz doktora başvurmanızı gerektirebilir. Avuç içerisinde oluşan ağrının yanı sıra morarma, yanma, hareket etmekte kısıtlılık, kızarıklık, sıcaklık, şişlik görülmesi önemlidir. Bu belirtilerin yanı sıra ağrının yanı sıra kabarcıkların oluşması durumunda da doktora başvurulmalıdır.

Avuç içinde oluşan ağrının yanı sıra karıncalanma ve bu karıncalanmanın vücudun diğer bölgelerinde de görülmesi önemli bir durumdur. Bilinci kaybetme, felç, görme kaybı, el ve kollarda uyuşma ise ileri seviyelerde acil durumlarda görülen belirtilerdir.

Avuç İçi Ağrısı Nedenleri

En sık görülen ağrılardan biri bir darbe sonucu oluşan ağrılardır. Ancak diğer nedenlerden oluşan ağrılar araştırılması ve tedavi edilmesi gereken hastalıklar nedeni ile oluşabilir. Avuç içerisinde iltihap oluşması, avuç içerisindeki kan akışındaki bozukluklar, diyabet hastalığı, sinirlerde oluşan sorunlar ve diğer bazı hastalıklar avuç içerisinde ağrılara neden olabilmektedir.

Fiziksel olarak burkulma, kırılma, çatlama, sinir sıkışması, apse, eklem iltihapları ve bu tarz nedenlerden dolayı ağrılar oluşabilir.

Avuç İçi Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Yukarıdaki belirtileri görüyorsanız ve bu durum süreklilik arz ediyorsa doktora gitmenizde büyük fayda vardır. Avuç içi ağrısı için hangi doktora gidilir konusunda öncelikle bir Ortopedi uzmanına gidebilirsiniz. Eğer farklı tedaviler uygulanacaksa Fizik Tedavi bölümü de eklem ağrıları konusunda sizlere gerekli tedavileri uygulayabilir. Eğer ağrı başka hastalıklardan dolayı meydana geliyorsa bu tür durumlarda hastalığın çeşidine göre gerekli bölümlere sevk edilerek gerçek hastalığın tedavisine yönelik çalışmalar yapılır.

Avuç İçi Ağrısı Tedavisi

Avuç içinde oluşan tedavi tamamen ağrının nedenine göre uygulanır. Çatlak, kırık, sinir sıkışması gibi durumlarda gerekli tedaviler alınarak kemik ve eklemlerin eski halini alması yönünde tedavi uygulanır. İltihap, enfeksiyon gibi durumlarda ise bu durumun ortadan kalkması için ilaç tedavisi uygulanabilir. Diğer yandan eğer ağrının neden olduğu başka bir hastalık varsa o hastalığa yönelik tedaviler uygulanarak hastanın avuç içerisinde oluşan ağrı tedavi edilmeye çalışılır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Hangi Doktora Gidilir?

El Titremesi İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? El Titremesine Hangi B&#;l&#;m Bakar?

 El Titremesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

 El titremesi şikayeti için mutlaka Nöroloji bölümüne gitmek gerekir. El titremesi tıp dilinde tremor olarak bilinir ve stres dışında başka sebeplerle de ortaya çıkmış olabilir. Kan şekerinin düşmesi, stres, heyecan ya da ruhsal hastalıklar sebebi ile el titremesi olması mümkündür. Bütün yaş gruplarında el titremesi olması mümkündür. Günlük hayatı etkilemediği sürece büyük bir sorun teşkil etmese de gündelik hayatı etkilemesi halinde mutlaka Nöroloji uzmanlara görünmek gerekir.

 El Titremesine Hangi Bölüm Bakar?

 El titremesi şikayeti eğer günlük hayatınızı etkileyen bir boyuta gelmişse mutlaka bir uzmana başvurmak ve altında yatan sebepleri öğrenmek gerekir. El titremesine Nöroloji bölümü bakar. Bunun için hastanelerin Nöroloji bölümünden randevu almak gerekir.

 El Titremesi Nedir?

 Hemen hemen herkesin hayatının bir bölümünde başına gelen durumlardan biri de el titremesidir. El titremesi bir ritmik ve istemsiz kas hareketi olarak kabul edilir. Genelde heyecan, korku, yorgunluk ya da stres gibi durumlarda el titremesi ile karşılaşmak mümkündür. Aynı zamanda aşırı çay ve kahve tüketimi de el titremesine sebep olabilmektedir.

 El Titremesi Nasıl Geçer?

 El titremesini önlemek için kolları çok fazla yormamak gerekir. Alkol ve gazlı içecekleri de çok fazla tüketmemek gerekir. Sinir ve stresten uzak durmak, kafein ve çay tüketimini azaltmak da oldukça önemlidir. El titremesini engellemek için gerekli el ve kol egzersizlerini de belirli aralıklar ile yapmak gerekir. Kan şekerini dengede tutmak, asitli içeceklerden uzak durmak da önemlidir. Ayrıca gelişim çağında maksimum 11 saat, yetişkinlerde ise en fazla 9 saat uyumaya özen göstermek gerekir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası