gögüs kafesi sağ tarafta ağrı / Göğsünüzdeki Her Ağrı Kalbinizden Kaynaklanmayabilir | Hizmet Hastanesi

Gögüs Kafesi Sağ Tarafta Ağrı

gögüs kafesi sağ tarafta ağrı

Göğüs kafesi altında ağrı yaşayanlar dikkat! Bu besini sindiremediğinizin en önemli işareti

Protein ve karbonhidrat gibi, yağ tüketimi de vücuttaki günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için büyük oranda ihtiyaç duyulan üç hayati makro besinden birini oluşturuyor. Enerji sağlayan, organlar çevresinde koruyucu bir katman oluşturan, hücrelerin büyümesini ve çoğalmasını sağlayan yağ, hemen her yiyecekte bulunur. Buradaki fark, bazı yağ türlerinin sağlığın devamı için gerekliyken diğer türlerin sayısız sağlık sorununa neden olabilmesidir. Bu nedenle yağı düzgün sindirememe problemi de sıklıkla ortaya çıkabiliyor. İşte o işaretler…

YAĞ SİNDİRİMİ SÜRECİ NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Sindirim süreci, yemekleri yemeye başladığınız andan itibaren ortaya çıkan bir yolculuktur. Ağızda bulunan tükürük ve enzimler, bağırsaklara ulaştığında daha kolay emilebilmesi için parçalama işlemi başlar. Yağlar, suda çözünmezler. Bu nedenle vücut, yağ sindirimini sağlamak için bazı özen enzimler üreterek parçalanmalarını tetikler.

Ağızda, yağ sindirimine yardımcı olan en önemli iki kimyasal lingual lipaz ve fosfolipitler bulunur. Bu ikisi de yağları küçük damlacıklara dönüştürerek midede sindirimini kolaylaştırır. Yemekten saat sonra yağların %30'u digliseritlere ve yağ asitlerine dönüşür. Bu işlemde biraz daha parçalanır ve hücreler tarafından emilerek kan dolaşımına katılır.

Yağ sindirimi, karaciğer bozuklukları, ince bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklar nedeniyle engellenebilir. Bu nedenle aslında bazı işaretlere dikkat etmek, yağ sindirimindeki sorunlarını fark etmenizi sağlayarak bazı sağlık sorunlarına erken müdahaleyi mümkün kılabilir.

TUVALETTEKİ İLK İŞARET

Tuvalete gitmek, sağlığınız hakkında birçok işareti veren en önemli sinyalleri içerir. Eğer tuvalete gittiğinizde dışkının su yüzeyinde kaldığını görüyorsanız, bu yağı düzgün sindiremediğiniz anlamına gelebilir. Ayrıca daha soluk bir renge sahiptir. Bu durum ara sıra gerçekleşebilse de sıklıkla oluşması, midenin yağı düzgün sindiremediği sorunuyla karşı karşıya olduğunu gösterir. Yağın düzgün sindirilmesi durumunda ise daha koyu bir renge sahiptir.

MİDE EKŞİMESİ

Baharatlı veya yağlı yiyecekler yedikten hemen sonra mide ekşimesi sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Fakat sağlıklı yiyecekler yedikten sonra da mide ekşimesi yaşıyorsanız, bu durum yağı sindiremediğiniz anlamına gelebilir. Bu nedenle bir uzmana danışabilirsiniz.

GÖĞÜS KAFESİ ALTINDA YAŞANAN AĞRI

Vücut, yağları sindirmek için gereken özel enzimleri üretirken zorlanma yaşadığında göğüs kafesi altında bir ağrıya neden olabilir. Bu ağrı, gaz birikmesi ve düşük oranda iltihaplanma sonucu ortaya çıkar. Karşılaşılan bu ağrı türü, genellikle yağlı yağlı yiyecekler yedikten sonra 30 - 40 dakika boyunca sürer.

CİLTTE SORUNLARI

Kolayca tahriş olan ve iyileşmesi zaman alan donuk ve kuru cilt, yağ sindirme sorununun görülür işaretlerinden biri. Cilt, iç organları dış dünyadan koruyan önemli bir bariyer ve yağlı, suda çözünmeyen bir yapıya sahip. İşlevini düzgün bir şekilde yapabilmek için yağa ihtiyacı duyulan bu yapı, yağın eksikliği durumunda kuru, döküntülü ve kaşıntılı hale gelebilir. Bu da daha kolay tahriş olan, kızarık ve iyileşmesi uzun süren bir cilt yapısına neden olur.

DÜŞÜK ENERJİ SEVİYESİ

Vücut, tıpkı karbonhidratlar gibi enerji üretmek için yağa ihtiyaç duyar. Karbonhidrat oranı düşük bir diyet, vücudun yağ depolarını yakmaya başlar. Gereğinden fazla yakılan yağ ise halsizliğe ve enerji seviyesinin düşüklüğüne neden olur.

YAĞ SİNDİRİMİ NASIL DÜZENLENİR?

Vücudun yağ yapısını etkili bir şekilde sindirmesi, genel sağlık durumunuz üzerinde de etkilere sahiptir. Bu nedenle, vücudun bu görevi verimli bir şekilde yerine getirdiğinden emin olmak için dikkat etmeniz gerekenlerden bazıları;

Ölçülü tüketim en önemli noktalardan biri. Yüksek yağ oranına sahip bir beslenme sistemi bağırsakta istenmeyen bakterilerin üremesine neden olurken aynı zamanda kilo alımına da neden olur.

Sağlıklı yağ seçimi yapmak ise ikinci adım. Fındık, balık, yumurta gibi daha sağlıklı yağ içeriğine sahip besinlerin yanı sıra işlenmiş yağ, kırmızı et ve kızarmış yiyeceklerden uzak durmak gerekir.

Yağ sindirimini bozan, altta yatan sağlık sorunlarına odaklanmak gerekir. Örneğin; karaciğer ve sindirim sistemini etkileyen sağlık sorunları da yağ sindiriminde çeşitli sorunlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle genel sağlık taraması için bir uzmana danışmanız oldukça önemlidir.

Diğer Göğüs Ağrısı Nedenleri

Göğüs ağrılarının kalpten ve damar siteminden kaynaklanan nedenlerin dışında pek çok nedeni vardır. Bunların başlıcaları şu şekilde özetlenebilir:

Mide ve yemek borusundan kaynaklanan göğüs ağrıları: Mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan reflü hastalığında göğüs kemiği arkasında şiddetli, yanma tarzında bir ağrı hissedilir. Normalde mide ile yemek borusu bileşkesinin özel yapısı nedeniyle mide içeriği yemek borusuna geçmez. Ancak bu bileşke bozulduğunda mide içeriği ve dolayısıyla mide asidi yemek borusuna kaçacağından mide ekşimesi olarak adlandırılan durum oluşur. Mide ekşimesine bağlı göğüs ağrısı genellikle yemekten sonra başlar ve birkaç saat sürer.

Yutma güçlüğüne neden olan çeşitli yemek borusu hastalıklarında da göğüs ağrısı görülebilir. Bunların biri yemek borusu spazmıdır. Burada spazma bağlı olarak yemek borusu kasları uyumsuz çalışır. Bunun sonucunda da yutma güçlüğü ve ağrı ortaya çıkar.

Akalazya adı verilen hastalıkta da göğüs ağrısıyla karşılaşılır. Bu durumda yemek borusunun alt ucunda yer alan kapak yutkunma sırasında uygun bir şekilde açılmaz ve yutulan su ve yiyeceklerin mideye geçişi zorlaşır. Yemek borusunda kalan lokmalar göğüs ağrısına neden olur. 

Panik atak: Panik atakta huzursuzluk ve korkunun sonucunda hasta bilinçsiz bir şekilde hızlı nefes alıp vermeye başlar. Hızlı nefes alıp verme ile birlikte derin iç çekmeler de vardır. Hızlı nefes alıp verme kısa süre içerisinde, baş dönmesi, sersemlik, vücutta uyuşma, çarpıntı, bulanık görme, yüzde kızarma, ellerde ve ağız çevresinde karıncalanma şeklinde belirtilere neden olur. Hasta gün boyunca sürekli olarak hızlı nefes alıp verir ve göğüs kaslarının bu şekilde aşırı kullanılmasıyla göğüs ağrısı ortaya çıkar. Çoğu kez hasta hızlı nefes alıp verdiğinin farkında değildir, hatta nefes darlığından yakınır. Bir torbaya nefes alıp verdirmek veya hastaya karbondioksit solutmak belirtilerin gerilemesini sağlar.

Panik atak hastaları kendilerinde kalp sorunu olduğuna inanarak pek çok hekime başvururlar. Bu hastalara yapılan kardiyolojik testler normal sonuç verir. Ancak çoğu hasta bundan tatmin olmayarak anjiografiye kadar uzanan ayrıntılı tetkikler yaptırırlar. Oysa panik atağı olan hastalar psikiyatrik tedavi ile düzelebilirler.

Kostokondrit: Kostokondrit kaburgaların göğüs kemiğine yapışmasını sağlayan kıkırdak dokularda iltihabi reaksiyondur. Göğüste ani ve şiddetli ağrıya neden olur. Hastaya kalp krizi geçirmekte olduğunu bile düşündürebilir. Ancak ağrının yeri kalp hastalıklarına bağlı göğüs ağrısından farklıdır. Kostokondritte ağrı göğüs kemiğine veya göğüs kemiğinin kenarında kaburgaların birleştiği noktalara bastırmakla artar. Kalp krizinde ise ağrı daha geniş bir bölgede hissedilir ve genellikle göğüs kemiği üzerinde hassasiyet bulunmaz.

Kaslardan kaynaklanan ağrı: Çeşitli kas rahatsızlıkları da göğüs ağrısına yol açabilir ve kalp kaynaklı ağrıları taklit edebilir. Fibromiyalji bunların başında gelir. Ayrıca travma, aşırı öksürük, ağırlık kaldırma ve spor yaparken aşırı yüklenme sonrasında da göğüs kaslarından kaynaklanan ağrılar ortaya çıkabilir. Kaslardan kaynaklanan bu ağrılar kısa sürelidir, göğüste sınırlı bir alanda yer alır, göğüs duvarı hareketleriyle, kol hareketleriyle, sağa-sola dönmekle ve derin nefes almakla artar.

Zona: Herpes zoster adı verilen bir virüsten kaynaklanan zona göğüs bölgesinde de çıkabilir. Göğsün ve sırtın yalnızca bir tarafında zona döküntüleri ve beraberinde çok şiddetli ağrı vardır. Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklarda, yaşlılarda, AIDS ve kanser hastalarında zonaya yakalanma riski artmıştır. Zonanın tedavisinde virüslere karşı etkili antibiyotikler ve güçlü ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Zona mümkün olduğunca erken bir şekilde tanısı koyulup tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Aksi halde ağrılar zona iyileştikten sonra da devam eder. Bu duruma postherpetik nevralji denir. Postherpetik nevraljide ağrı çok şiddetli ve her türlü tedaviye dirençli olabilir. Göğüs bölgesinde yer alan ve ağrı kesici ilaçlara yanıt vermeyen zona ve postherpetik nevralji ağrısını kesmek için girişimsel tedavi uygulanabilir. Burada yapılacak işlem torasik sempatik blokajdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır