elt neyin kısaltması / Iki Buçuk Litre Kola Fiyatı

Elt Neyin Kısaltması

elt neyin kısaltması

Elt nedir?

Elt'nin açılımı "English Language Teaching" dir. Türkçe'si "İngilizce Öğretmenliği" dir.

Elt; İngilizceyi yabancı dil olarak öğretebilmek için gerekli donanımı kazandırmak üzere eğitim veren lisans bölümüne verilen isimdir.

Elt'de çift ana dal ve yandal programları uygulanmaktadır. Programa kayıt işlemlerinden sonra dersleri izlemeye yetecek İngilizce bilgisine sahip olmayanlar, bir yıllık hazırlık sınıfına tabi tutulmaktadır. Öğretmen adaylarının İngilizcelerinin geliştirilmesi için, dilbilim ve yabancı dil öğretim yöntemleri gibi dersleri de içine alan mesleki dersler,programın ana hatlarını oluşturmaktadır. Seçmelidersler yoluyla öğretmen adaylarına ilgi alanlarındakikültürel ve mesleki konularda kendilerini geliştirmeolanağı sağlanmaktadır.

Elt'nin temel amacı öğretmen adaylarının İngilizcede yeterli hakimiyeti kazanmalarına yardımcı olmak ve İngilizceyi yabancı dil olarak öğretebilmek için gerekli donanımı sağlamaktır.

Elt lisans programı; alan bilgisi, genel kültür vepedagojik formasyona ilişkin derslerden oluşmaktadır.

Eğitim ve öğretim 4 yıl süreli olup dersler teorik ve uygulamalıolarak yapılmaktadır. Ayrıca Eğitim Bilimleri Enstitüsübünyesinde yüksek lisans ve doktora programlarıda yürütülmektedir.

Elt bölümü mezunları öğretmenlik mesleğinin yanı sıra, elçiliklerde ve turizm sektöründe çalışabilmektedirler.

Teacher Training İngilizce Öğretmenliği Kursları

 

Teacher Training İngilizce Öğretmenliği Eğitim Kursları

Anadiliniz İngilizce olsun olmasın yabancı ülkelerde İngilizce öğretmenliği yapabilmek için Teacher Training İngilizce Öğretmenliği Kursları alabilirsiniz. Eğer İngilizce öğretmenliği mezunu iseniz mesleki bilgi ve yeteneklerinizi geliştirebilmek için de Teacher Training İngilizce Öğretmenliği Kursları alabilirsiniz.

Teacher Training İngilizce Öğretmenliği Kursları

TEFL nedir?

Teachering English as a Foreign Language : Yabancı dil olarak İngilizce öğretmedir.

İngilizce Öğretimi için birçok kısaltma kullanılmaktadır. Bunlar EFL, ESL, TEFL, TESL, TESOL, ELT vb’dir.
ELT : English Language Teaching (İngiliz Dili Öğretimi). Anadili İngilizce olan veya olmayan öğrencilerin İngilizce öğreniminin tüm formlarını kapsar.
EFL : English as a Foreign Language (Yabancı dil olarak İngilizce). Ana dili İngilizce olmayan öğrencilerin İngilizce öğrenimi anlamına gelir.
ESL : English as a Second Language (İkinci dil olarak İngilizce). Anadili İngilizce olmayan öğrencilerin ikinci dil olarak İngilizce öğrenimidir.
ESOL : English for Speakers of Other Languages (Diğer dilleri konuşanlar için İngilizce) Anadili İngilizce olmayan öğrencilerin İngilizce öğrenimidir.
EAL : English as an Additional Language (Ek dil olarak İngilizce)
TEFL : Teaching English as a Foreign Language (Yabancı dil olarak İngilizce Öğretimi). Anadili İngilizce olmayan öğrencilere İngilizce öğretimi.
TESL : Teaching English as a Second Language (İkinci dil olarak İngilizce öğretimi).
TEAL : Teaching English as an Additional Language (Ek dil olarak İngilizce öğretimi).
TESOL : Teaching English to Speakers of Other Languages (Diğer dilleri konuşanlara İngilizce Öğretimi).

Bu terimler arasındaki farklar nelerdir?

Teorik olarak, EFL, anadili İngilizce olmayan öğrencilerin İngilizce konuşulmayan muhtemelen kendi ülkelerinde İngilizce öğrenmesi anlamına gelir. ESL, anadili İngilizce olmayan öğrencilerin İngilizce konuşulan bir ülkede İngilizce öğrenmesidir. Dil okulu, yaz okulu veya göçmenlik nedeniyle İngilizce konuşulan bir ülkeye giden kişileri için kullanılır. Bu farklı durumlarda İngilizce öğretimi ve öğreniminde bazı teorik değişiklikler vardır. teknolojinin ve telekomünikasyonun hızlı ilerlemesiyle bu farklar akademikleşmektedir. İngiliz öğretmenlerin EFL terimini, Amerikalı öğretmenlerin de ESL terimini kullandıkları söylenebilir. EAL ise foreign ( yabancı ) terimini kullanmamak ve de ikinci yada üçüncü dil olarak öğrenenler için kullanılabilir.
Genellikle, günümüz iletişim yaklaşımında İngilizce öğretimi öğretmenin sadece İngilizce konuşmasını gerektirir. Başka bir dili konuşuyor olmak bu anlamda değerli değildir. Bu anlamda İngilizce öğretimi için başka bir dil bilmek gerekmez. İngilizceyi başka bir ülkede öğretiyorsanız, bulunduğunuz ülkenin dilini bilmek hayatınızı kolaylaştırır ve kültürü hakkında daha fazla deneyim kazanmanıza yardımcı olur.

Teacher Training İngilizce Öğretmenliği Kursları için yaş sınırı var mıdır?

Evet ve hayır. Bu ülkeye, kültüre, okula, okulun öğrencilerine, müdürün dogmalarına ve yasal düzenlemelere göre değişir. Özellikle iş dünyasına yönelik programlara sahip olan okullar daha deneyimli öğretmenler seçerken bazı okullar genç öğretmenlerin daha dinamik olduklarını düşünürler. EFL öğretmenleri yaş arasında olabilir. Bazı ülkelerde zorunlu emeklilik yaşı olabilir. Fakat genellikle iyi bir TEFL sertifikasıyla dünyanın herhangi bir yerinde iyi bir iş bulabilirsiniz.

Eğer İngilizce anadilim değil ise :

Eğer iyi bir TEFL sertifikanız varsa, anadilinizin İngilizce olmaması sorun değildir. Zaten TEFL programlarına giriş koşullarında çok iyi İngilizce konuşabilmek ve yazabilmek ön koşuldur. Böylece anadiliniz İngilizce olsun ya da olmasın iyi bir TEFL sertifikasıyla bir adım önde olursunuz.

TEFL’de iyi bir kariyer yapabilir miyim?

Evet. Director of Studies pozisyonlarına kadar yükselebileceğiniz bir dizi kariyer fırsatı bulunmaktadır. Öğretmen eğitimi e materyal yazma diğer iş alanları olabilir. TEFL’de iyi bir kariyer için Cambridge ELT, CELTA veya Trinity gibi iyi bir sertifikaya ihtiyacınız olacak. Bu sertifikalar size kapıları açar. Dahası bu eğitimler sayesinde birçok değişik durumda İngilizce öğretmek hakkında deneyiminiz olur. kendinize güveniniz artar. Teacher training sertifikaları sayesinde elde edeceğiniz maaşın da artacağını bilmelisiniz.
Ne sürede Teacher training sertifikası alabilirim?

Çok çabuk! Yoğun bir kurs ile almak isterseniz dünya çapında en çok tanınan teacher training kursları bile 4 hafta sürer. Part –time eğitimlerde 1 yıl yada 18 ay sürebilen seçenekler de vardır. Bunun dışında bir hafta sonu ve ya birkaç hafta süren yenileme programları da mevcuttur.

Hangi Teacher Training İngilizce Öğretmenliği Kursları sertifikası en iyidir?

3 en çok tanınan TEFL/TESOL sertifikası Cambridge CELTA, The Trinity CertTESOL ve SIT TESOL’dur.

CELTA :Cambridge ESOL tarafından verilen, British Council ve dünya çapındaki okullar ve eğitim kurumlarınca tanınırlığı olan daha önce çok az öğretme deneyimi alan ya da deneyimi olmayan kişilerin alabileceği bir eğitim ve sertifikadır. Her yıl öğretmen CELTA kursunu tamamlar.

Kimler CELTA eğitimi almalı?
  • Dünyanın herhangi bir ülkesinde İngilizce öğretmeni olmak için bilgi ve becerilerini geliştirmek isteyenler içindir.
  • CELTA kursunu başarıyla tamamlamak, kişiye dünyanın herhangi bir yerinde seyahat etme ve öğretme fırsatı verir.
  • İngilizcenizi geliştirmeleri için bir dil kursu değildir.
İnsanlar CELTA kursu alıyor:

&#; seyahat ve iş fırsatları
&#; kariyerde bir değişiklik
&#; ana dili İngilizce olmayanlar kendi ülkelerinde öğretmek için akreditasyon için bunu yapabilir.

CELTA&#;da bir öğrenci ne öğrenir?

E.F.L.&#;ye giriş
Sınıf Yönetimi &#; grup dinamikleri, öğretmen / öğrenci etkileşimi
Dil Farkındalığı &#; dilbilgisi, sözdizimi ve kelime bilgisine giriş
Dil Becerileri &#; dört becerinin entegrasyonu (okuma, yazma, konuşma ve dinleme.)
Ders Planlama &#; dersleri daha öğrenci merkezli hale getirme
Anlamayı kontrol etme &#; öğrencilerin bir şeyi ne kadar iyi anladığını görmek için nasıl sorular oluşturulur?
Yaratıcı Öğretim &#; yetişkinlere ve çocuklara öğretmek için şarkı, drama ve rol oynamayı kullanma
Otantik Malzemeler &#; otantik malzemeleri kullanma ve uyarlama
Metodoloji &#; dil öğrenimine modern yaklaşımlar ve metodoloji
Hata Analizi &#; öğrencilerin nasıl öğrendiklerini ve yaptıkları hataları anlamak
Otantik materyal &#; otantik metinlerden materyal yaratmak.
Sınıfta teknoloji &#; teknoloji derslere nasıl dahil edilir
Materyal Değerlendirme &#; ders kitaplarını seçme ve uyarlama

CELTA Kursu Kabul Şartları

CELTA, başka bir dili olan konuşmacılara İngilizce öğretme konusunda çok az deneyimi olan veya hiç deneyimi olmayanlar için giriş niteliğinde bir öğretmen eğitimi kursudur. Tüm adayların şunları yapması gerekir:

en az 18 yaşında olmak

kursu üstlenmelerini ve bir dizi seviyeyi öğretmeye hazırlanmalarını sağlayacak dil farkındalığına ve hem yazılı hem de sözlü İngilizce konusunda yeterliliğe sahip olmaları,

C1 / C2 İngilizce seviyesine sahip olmak (mülakat sırasında seviyelerini değerlendirebiliriz)

genel bir kural olarak, üniversiteye girmeye eşdeğer bir eğitim standardına sahip olmak.

THE TRINITY CertTESOL : (The Trinity College London Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages) : Dünyanın en en eski sınav kurulu olan The Trinity College London tarafından verilen bir sertifikadır. The Trinity CertTESOL,en az Cambridge CELTA kadar tanınır. British Council tarafından da tanınmaktadır. Müfredatında metodolaji, öğretme deneyimi, gençlere İngilizce öğretimi, iş İngilizcesi öğretimi gibi konular vardır.


SIT TESOL : The SIT Graduate Insititute TESOL sertifikası saatlik, katılımcılara başka dili konuşan öğrencilere İngilizce öğretmek ile ilgili profesyonel bilgi ve beceri eğitiminden oluşur. Kurs öğretme deneyimleri, ders planlama ve geri bildirim eğitiminden oluşur. SIT fakültesi tarafında dizayn edilen humanistik, deneyimsel ve gelişimsel öğretim yaklaşımı üzerine kurulmuştur.
SIT TESOL dünyaca tanınan bir sertifika programıdır ve mezunları başta Amerika olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kolaylıkla iş bulurlar.

Daha fazla bilgi için lütfen bize ulaşın! Tel : 58 37  Mail : [email protected]

Diğer yurtdışı eğitim çözümlerimiz için linkten bilgi alabilirsiniz.

Yazılım dünyasında ve iş analitiği gibi konularda karşımıza çıkan ETL kısaltmasına işin aslında pek de yabancı değilizdir. Günlük hayatımızda her birimiz yeni bir bilgiyi elde edebilmek için bu 3 harfli aşamaları gerçekleştirmekteyiz. Peki ama bu ETL nedir ?

ETL Nedir ve Günlük Hayatta Nasıl Kullanıyoruz ?

İlk olarak şu 3 harfimizi bir açalım ve anlamlarına teker teker bakalım. Tahmin edebileceğiniz üzere bu 3 harf daha önce ele aldığım FPS kavramı gibi İngilizce 3 kelimenin baş harfleridir. Bu kelimeler extract, transform ve load kelimeleridir.

Extract: Kaynaktan veriyi çıkartıp alırız. Bu işleme kısaca extract deniliyor.

Transform: Aldığımız verinin yanında bulunan işimize yaramayacak veri parçalarını siler ve veriyi yorumlayabileceğimiz formata çeviririz. Bu işleme transform deniliyor.

Load: İşlediğimiz veriyi kayıt etme işlemine load deniliyor.

Bu işlemi ben sıklıkla yapıyorum. İngilizce bir makale okurken makale içerisinde ilgilendiğim konu ile ilgili cümleleri çıkartıp makale içerisinden alırım. Ardından bu bilgileri Teknotra&#;da paylaşabilmek adına Türkçe&#;ye çeviriyorum. Sonrasında kendi yorumlarımı ekliyorum ve son olarak kaynağı da belirterek kafamda oluşturmuş olduğum bu yazıyı web siteye yüklüyorum, paylaşıyorum.

Günlük konuşmalarımızı da ETL formatında değerlendirebiliriz. Bu konuyu da siz kendi içinizde düşünerek formata uyarlayın. Ben de bu sırada aşağıdaki paragrafta yazılım dünyasında bu kısaltmanın varlığını anlatayım ve ardından aracın ne işe yaradığına bakalım.

Yazılım Dünyasında ETL Nedir ?

ETL kaynak olarak SQL, Oracle gibi bir veritabanını kullanabildiği gibi Excel ya da text dosyasını da kullanabilir. Aynı anda bir kaynak ya da birden fazla kaynak bizim muhattabımız olabilir. Bu kaynaklarda bulunan verileri bir araya getirip bu verileri yorumlamak bazen görevimiz de olabilir.

Bu sebepten dolayı ilk olarak veritabanı olarak kullandığımız yerden veriyi extract etmemiz yani veriyi almamız gerekmektedir.

Aldığımız veriyi kullandığımız sistemin anlayabilmesi için transform yani çeşitli dönüşüm işlemleri yapmamız gerekmektedir.

Ardından elimizde olan veriyi load yaparak sisteme yüklememiz gerekmektedir.

ETL Tool Nedir?

ETL aracı olarak sınıflandırılan yazılımlardır. Bu tür yazılımların yapması beklenen temel görevleri vardır. Bünyesinde çeşitli veritabanları ile haberleşebilmek için çeşitli driverları bulundurmaktadır. Bizim yerimize kaynak ve hedef arasındaki veri aktarımını dönüşüm yaparak sağlamaktadırlar. Bunlara örnek olarkn SSIS ve Data Integrator&#;ü verebilirim.

ege şenkul

Ege Şenkul

Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.

Etiketler:elt açılımı, etl, etl açılımı, etl aracı, etl aracı nedir, etl developer nedir, etl dosyası, etl dosyası nedir, etl nedir, etl nedir ve temizleme işlemi nasıl yapılır, etl nedir veri, etl nedir veri temizleme nasıl yapılır, etl tool, etl tool nedir, etl tools nedir, informatica etl nedir, ssis nedir

Vmu ( minimum unstick speed ) en küçük dengeleme hızıdır. 2. Vmcg ( minimum control speed ) uçağa yerde kumanda verebilecek minimum hızdır. 3. Vmca ( minimum control speed ) Uçağa havada kumanda verebilecek minimum hızdır. 4. V1 ( decision speed ) karar hızı olarak da adlandırılır. Kalkış esnasında motor veya herhangi bir arıza esnasında pilotun kalkışa devam edip etmiyeceğine karar vericeği CAS cinsinden yer hızıdır. 5. Vef (Arıza Hızı) Motor arızasının meydana geldiği andaki hızdır. 6. Vr (Rotation speed) Uçağın kalkış esnasında burnu nu kaldırmaya başladığı hızdır. 7. Vlof ( lift of speed ) uçağın pistten tekerlek kestiği yani kalkışın sağlandığı hızdır. 8. Vs (Stall speed) uçağın kontrolünün sağlanabildiği yani havada tutunabileceği minimum sabit uçuş hızıdır. 9. V2 (emniyet hızı ) emniyetli kalkışın sağlanarak uçağın feet’e tırmanmasını sağlayan hızdır. ( 1ft : cm ) Vtyre ( maksimum tekerlek hızı ) tekerlekler belirli bir dönme hızına dayanabilecek şekilde üretilir. Bu hız aşıldığında tekerlekler üzerine etkiyen ısı ve basıçtan dolayı tekerleğin patlama olasılığı ortaya çıkar. Vmbe (Max. Breaking speed) maksimum fren hızı. Kalkış esnasında fren yapıldığında uçağın sahip olduğu kinetik enerji ısı enerjisine dönüşür ve frenler ısınır. Frenlerin dayanabileceği maksimum sıcaklığa göre bir maksimum hız söz konusudur ve uçak bu hızın üzerindeyken fren yapamaz. Vf ( dizayn flap hızı ) Vfe ( Maksimum flap koyma hızı ) Vfto ( son kalkış hızı ) Vt ( pist eşiği hızı ) Dengeli Pist Uzunluğu : Kalkış mesafesi, hızlanma mesafesi ve tüm dış koşulların fonksiyonuyla kullanılabilecek pist uzunluğudur. TORA ( Take-Off Run Distance Available ) Mevcut Kalkış Koşu Mesafesi : İlgili otorite tarafından yayınlanmış ve kalkış yapacak uçağın yerdeki koşusu için yeterli şartları taşıyan pist uzunluğudur. TODA ( Take-Off Distance Available ) Mevcut Kalkış Mesafesi : Mevcut kalkış koşu mesafesi + Clearway uzunluğudur. ASDA ( Accelarate and Stop Distance Available ) Mevcut Hızlanma ve Durma Mesafesi : Mevcut Kalkış koşu mesafesi + Stopway mesafesidir. Fakat stopway’in uçağın ağırlığını taşıyabilecek yapıda ve ilgili otorite tarafından yayınlanmış olması gerekir. Stopway (Durma Uzantısı): Yalnızca durma esnasında kullanılabilen ve pistle aynı özelliklere sahip pist uzantısıdır. Clearway ( Aşma Sahası ) : Pist bitiminden itibaren başlayan ve genişliği en az m olan yalnız kalkışta kullanılan pist uzantısıdır. Uçak Ağırlığı (Aircraft Weight): Uçak Ağırlığı uçak performansını direkt etkileyen bir faktördür. Uçağın fazla ağırlıkta (Overloaded) olmasının etkileri ağırlık ve denge bölümünde incelenmişti. Uçağın maksimum Kalkış Ağırlığından daha az bir ağırlıkla kalkmasında, uçak daha kısa bir mesafeden daha yüksek V1 hızıyla, daha düşük Vlof hızıyla kalkabilecek, daha yüksek bir hızla ve daha kısa bir iniş mesafesiyle inişini gerçekleştirebilecektir. İrtifa : İrtifanın artmasıyla hava yoğunluğu azalır ve yoğunluk etkilerinden dolayı kalkış hızı dolayısıyla kalkış mesafesi artar. Sıcaklık ( Temparature ) : Sıcaklığın artmasıyla havanın yoğunluğu azalır ve yoğunluk kalkış hızını ve dolayısıyla kalkış mesafesini arttırır. Pist Uzunluğu (Runway Length): Pist uzunluğu uçağın kalkıştaki performansını en çok etkileyen faktördür. Pist uzunluğu arttıkça uçak daha uzun mesafede koşabilecek, hızı daha fazla olabilecektir ve bu da kaldırma kuvvetini arttıracaktır. Kaldırma kuvvetinin artması da uçağın daha fazla bir ağırlıkla kalkmasına müsaade edecektir. Pist Eğimi : Pist eğimi azalan ( - ) ise uçak daha erken hızlanacak yani ekstra bir hız ve ivme kazanacağından dolayı kalkış mesafesi azalacaktır. Eğim artan ( + ) pozitif ise uçak gerekli hıza ulaşmak için ekstra bir güç harcayacağından kalkış mesafesi artacaktır. Pist eğimi % -2 ( e ( % +2 arasında olmalıdır. Pist Durumu : Pistte su, kar, sulu kar, ıslak kar, tozlu kar, sıkı kar, buz v.b varsa bunların kalkış performansı üzerindeki etkilerine göre kalkış mesafesi arttırılmalıdır. Pistin Dayanıklığı: Her pistin bir mukavemet derecesi vardır. LCN ( Load Classification Number ) denilen bu değer pistin dayanıklılığını göstermektedir. Uçak Ağırlığı (Aircraft Weight): Uçak ağırlığı uçak performansını direkt etkileyen bir faktördür. Uçağın fazla ağılıkta olmasının etkileri ağırlık ve denge bölümüyle kurslarda koordinatörlere öğretilmiştir. Uçağın maksimum kalkış ağırlığından daha az bir ağırlıkla kalkmasında, uçak daha kısa bir mesafeden daha yüksek V1hızıyla, daha düşük Vlof hızıyla kalkabilecektir. Flap Pozisyonu: Kalkışta farklı flap pozisyonları ile havalanmak mümkündür. Yüksek flap pozisyonu seçilirse, Cl taşıma katsayısı artacağından kalkış hızı ve mesafesi azalır. Buna karşılık Cd ( Sürükleme) katsayısının artmasıyla da yükselme eğiminde azalma meydana gelir. Kısa mesafeli pistlerde yüksek flap pozisyonu kullanmak, uçuş yolu üzerinde yüksek engeller olan pistlerde ise düşük flap pozisyonu kullanmak avantajlıdır. Azaltılmış Güç Ayarı: Uçağın kalkış ağırlığı maksimum kalkış ağırlığından daha düşük ise kalkışta daha az bir güçle kalkış mümkün olacaktır. Azaltılmış tepki kullanımı motoru daha az yoracağından, motor ömrünü uzaltır. AZALTILMIŞ TEPKİ MAKSİMUM KALKIŞ TEPKİSİNİN %75 inden düşük olamaz. Bu tepkinin kullanılamayacağı durumlar; a). Uygunsuz pist koşullarında (Yağış, Buz v.s) b). Durma mesafesinin göz önüne alınmadığı durumlarda, c). Anti-Skid veya diğer tüm yavaşlatma sistemleri çalışmıyorsa, Arttırılmış V2: Kalkış emniyet hızı arttırılırsa kalkış mesafesi artar fakat uçak daha yüksek bir eğimle tırmanabilir. Uzun mesafeli pistlerde bu uygulanabilir. Pist uzunluğu ve manialar göz önüne alınarak en yüksek kalkış ağırlığını sağlayan V2 hızı tespit edilmelidir. Meteorolojik Değişkenler * Basınç İrtifası; İrtifanın artmasıyla havanın yoğunluğu azalır ve yoğunluktan dolayı kalkış hızı dolayısıyla kalkış mesafesi de artar. * Sıcaklık; Sıcaklığın artmasıyla havanın yoğunluğu da azalır, azalan yoğunluk kalkış hızı ve mesafesinin de artmasına sebebiyet verir. * Yüzey Kondisyonu; Pistte su, kar, ıslak kar, eriyen buz, tozlu kar, sıkı kar, buz v.b varsa bunların kalkış performansı üzerindeki etkilerine göre kalkış mesafesi arttırılmalıdır. Kalkış esnasında aşağıdaki değerlere dikkat edilmelidir. 1. Anti-skid faal olmalıdır. 2. Flap pozisyonu seçimi mümkün olmalıdır. 3. Maksimum yan rüzgar bileşimi azaltılmalıdır. 4. Vmcg arttırılmalıdır. 5. Kuru piste oranla ağırlıkta indirim yapılması gereklidir. 6. Azaltılan ağırlık için V2 ve Vr değerleri kuru pistteki değerler le aynıdır. 7. V1 değeri, Vmcg’ye daha yakındır. 8. Su için 3mm, kar veya eriyen buz için 2mm, ıslak kar için 4mm ve tozlu kar için 15mm den fazla değerlerde kalkışa müsaade edilmez. Bir sonraki bölümde konuya devam edilecektir. Yararlanılan Kaynaklar; •Eskişehir S.H.Y.O JAR FCL-1 kitabı (Yazarı. Ayhan KARANFİL) •Jar-Far Rules Book (2nd edition ) •HAREKATKOORDİNATÖRLERİNE YÖNELİK PERFORMANS DERSLERİ (funduszeue.info Bölüm ) 60 SERVICING/PRESERVING/LUBRICATING 61 SERVICING – SERVİS İŞLEMLERİ Bir ünite yada sistemin normal çalışma şartlarında çalışması için yapılması gereken bakım faaliyetlerini kapsar.(yağ değişimi, gaz yüklemesi gibi.) 62 PRESERVING – KORUMA İŞLEMLERİ Preserving, bir item’in yada uçağın çürüme ve yıpranmaya karşı korunması açısından hazırlanmasıdıfunduszeue.info ilgili donanımın koruyucu tabaka ile kaplanması gibi işlemlerdir. 63 DEPRESERVING – KORUMAYI KALDIRMA Depreserving, daha önce uygulanmış olan koruyucu tabaka yada benzer kaplamanın operasyon açısından kaldırılmasını içerir. 64 LUBRICATING – YAĞLAMA Lubricating, hareketli parçalara yağ, gres yada ince film tabakası şeklinde yağlamayı içfunduszeue.info işlemin amacı, uygulanacak itemlerin sürtünmeden dolayı aşınmasını ve ısınmasını önlemektir. 65 FUELING/DEFUELING – YAKIT İKMAL/BOŞALTMA İlgili task’ın uygulanabilmesi için uçak yakıt seviyesinin ayarlanmasını içerir. 66 DEICING/ANTI-ICING – BUZ ÇÖZÜCÜ/ÖNLEYİCİ İŞLEMLER Deicing, uçak üzerindeki kar ve buzun çözülmesi, Anti-icing ise kar ve buz birikimini önleyici işlemlerdir. 67 DISINFECT/SANITIZE – DEZENFEKTE/STERİLİZE ETMEK Sağlık açısından uygulanan işlemlerdir.(içme suyunun arıtılması gibi.) 68 DRAIN FLUID – DRENAJ SIVISI Servis işlemleri yada bakım operasyonları esnasında atık sıvıların alınmasıdır. 70 TESTING/CHECKING(TESTLER) 71 OPERATIONAL – OPERASYONEL TESTLER Operational Test/Checks, ilgili sistem yada ünitenin çalışma kontrolüdüfunduszeue.info testler özel cihaz yada teçhizat kullanımı gerektirmez. 72 FUNCTIONAL – FONKSİYONEL TESTLER Functional Checks, bir sistem yada ünitenin minimum kabul edilebilir tasarım değerleri dikkate alınarak yapılıfunduszeue.infoional check’lerden farklı olarak bu check’lerde yardımcı ve destek cihazlar kullanılır ve yapılan kontroller daha spesifik ve detaylıdır. 73 SYSTEM – SİSTEM TESTLERİ System Tests, ilgili sistem yada ünitenin maksimum verim ve tasarım değerlerindeki performansı korunarak yapılan tüm ayar spesifikasyonları ve toleransları içfunduszeue.info testler genellikle büyük bakım periyodlarında uygulanır. 74 BITE – BUILT-IN TEST EQUIPMENT Bite Tests, Built-in Test ekipmanları ile yapılır. 75 SPECIAL – ÖZEL TESTLER Special Checks, Smoke Checks (duman), Sniff Checks (koku), Audible Checks (ses) gibi kontrollerdir. 76 ELECTRICAL – ELEKTRİK TESTLERİ Electrical Checks, Continuity (geçirgenlik), Voltage (voltaj), Resistance (direnç) gibi değerleri belirlemek için uygulanır. 78 PRESSURE – BASINÇ TESTLERİ Pressure Checks, basıçlandırılmış komponent yada sistemlerin basınç değerleri ve basınç etkisini tespit için uygulanır. 79 LEAK – KAÇAK TESTLERİ Leak Checks, ilgili komponent yada sistemin kaçaksız veya limitli olarak çalışabilmesini tesbit amacıyla uygulanır. 80 MISCELLANEOUS (ÇEŞİTLİ İŞLEMLER) 81 FAULT ISOLATION Arızalı olduğu düşünülen sistemin tespiti/tanımlanabilmesi için uçağın çalıştırılması, arızalı parça yada komponenttin ayrılabilmesi için yapılan ön testler gibi prosedürleri kapsar. 82 ADJUSTING/ALIGNING/ALIBRATING Sistem yada komponentin belirlenen spesifikasyonlara göre ayar/hizalama/kalibre etme gibi işlemleri kapsar. 83 RIGGING Sistemin düzgün çalışması için ilgili kablo ve bağlantılarının ayarlanmasıdır. 87 BLEEDING Hava kabarcıklarını (havasını) almak için sistemin çalıştırılıp drenajın açılması gibi işlemlerdir. 88 HEATING/COOLING Söküm/montaj/ayar yada test için ısıtma veya soğutma uygulamalarıdır. 90 CHANGE=REMOVE+INSTALL Kontrol amacı için komponent yada ünitenin sökülüp takılmasıdır. 91 STANDART PRACTICES Standart bakım pratikleridir.(Muhtelif pratik uygulama metodlarını içerir.) 93 MARKING – MARKALAMA Bakım esnasında parça konumunu , hizasını yada tanımını geçici veya kalıcı olarak işaretlemektir. 94 JOB SET-UP/CLOSE-UP Yapılan işle ilgili tüm takım,teçhizat ve destek ekipmanlarının hazırlanması yada toparlanmasını içerir. 95 MASKING Yüzey koruma, boyama ve temizlik işlemlerinde yapılan maskeleme işlemidir. 96 REPLACE Küçük item’ların (bushingibolt,nut,o-ring gibi) değiştirilmesidir. 97 DATA RECORDING/CALCULATING–VERİ KAYIT VE HESAPLAMALAR 98 MANUAL OPERATION OR POSITIONING-ELLE ÇALIŞTIRMA/YER DEĞİŞTİRME Lightning Strike’la ilgili kısaltmalar DEFINITIONS/ABBREVIATIONS/ACRONYMS Definitions Action Integral The integral of the square of the time varying current over its time duration. It is usually expressed in units of ampere squared seconds (A2s). Aperture An electromagnetically transparent opening. Aperture Coupling The process of inducing voltages or currents in avionics wiring or systems by electric or magnetic fields passing through apertures. Attachment Point A point of contact of the lightning flash with the aircraft. Breakdown The production of a conductive ionized channel in a dielectric medium resulting in the collapse of a high electric field. Cable Bundle A group of wires and/or cables bound or routed together that connect two pieces of equipment. Charge Transfer The time integral of the current over its entire duration, in units of coulombs (A × s). Continuing Current A low level long duration lightning current that occurs between or after the high current strokes. Dart Leader A leader which occurs before subsequent strokes without stepping but with a continuous progression of the leader tip. Diffusion The process by which electric current flow spreads through the thickness of a conductive material which results in a slower increase in current density on interior surfaces as compared with exterior surfaces. Direct Effects Any physical effects to the aircraft and/or equipment due to the direct attachment of the lightning channel and/or conduction of lightning current. This includes dielectric puncture, blasting, bending, melting, burning and vaporization of aircraft or equipment surfaces and structures. It also includes directly injected voltages and currents in associated wiring, plumbing, and other conductive components. Dwell Time The time that the lightning channel remains attached to a single spot on the aircraft. 6 Equipment Interface A location on an equipment boundary where connection is made to the other components of the system of which it is part. It may be an individual wire connection to an electrical/electronic item, or wire bundles that interconnect equipment. It is at the equipment interface that the equipment transient design level (ETDL) and transient control level (TCL) are defined and where the actual transient level (ATL) should be identified. External Environment Characterization of the natural lightning environment for design and certification purposes. First Return Stroke The high current surge that occurs when the leader completes the connection between the two charge centers. The current surge has a high peak current, high rate of change of current with respect to time (di/dt) and a high action integral. Flashover This term is used when the arc produced by a gap breakdown passes over or close to a dielectric surface without puncture. Indirect Effects Electrical transients induced by lightning in aircraft conductive components such as electric circuits. Induced Voltages A voltage produced in a circuit by changing magnetic or electric fields or structural IR voltages. Interface Transients Induced voltages and currents appearing in cable bundles or in individual conductors, and which appear at equipment interfaces. Internal Environment The fields and structural IR voltages inside the aircraft produced by the external environment. K Changes Electric (E) field changes and current pulses seen inside the cloud during cloud to ground flashes and often associated with current pulses. Leader The low luminosity, low current precursor of a lightning return stroke, accompanied by an intense electric field. Lightning Channel The ionized path through the air along which the lightning current pulse passes. Lightning Flash The total lightning event. It may occur within a cloud, between clouds or between a cloud and ground. It can consist of one or more return strokes, plus intermediate or continuing currents. 7 Lightning Strike Any attachment of the lightning flash to the aircraft. Lightning Strike Zones Aircraft surface areas and structures classified according to the possibility of lightning attachment, dwell time and current conduction. (See the Zoning Adversary Circular.) Multiple Burst Randomly spaced groups of short duration, low amplitude current pulses, with each pulse characterized by rapidly changing currents (i.e. high di/dt’s). These pulses may result from lightning leader progression or branching. The pulses appear to be most intense at the time of initial leader attachment to the aircraft. Multiple Strike Two or more lightning strikes during a single flight. Multiple Stroke Two or more lightning return strokes occurring during a single lightning flash. Peak Rate of Rise The maximum value of the derivative with respect to time of i(t) and may be expressed as follows: Peak rate of rise = maximum of di(t)/dt Recoil Streamer Equivalent to restrike during a cloud to cloud or intra cloud discharge and associated with isolated current pulses. Restrike A subsequent high current surge attachment, which has a lower peak current, a lower action integral, but a higher di/dt than the first return stroke. This normally follows the same path as the first return stroke, but may reattach to a new location further aft on the aircraft. Shield A conductor which is grounded to an equipment case or aircraft structure at both ends and is routed in parallel with and bound within a cable bundle. It usually is a wire braid around some of the wires or cables in the cable bundle or may be a metallic conduit, channel or wire grounded at both ends within the cable bundle. The effect of the shield is to provide a low impedance path between equipment to be connected. Slow Components The intermediate current and the continuing current collectively. Stepped Leader See leader. 8 Structural IR Voltage The structural IR voltage is the portion of the induced voltage resulting from the product of the distributed current (I) and the resistance R of the aircraft skin or structure. Swept Channel The lightning channel relative to the aircraft, which results in a series of successive attachments due to sweeping of the flash across the aircraft by the motion of the aircraft. Swept Leader A lightning leader that has moved its position relative to an aircraft, subsequent to initial leader attachment, and prior to the first return stroke arrival, by virtue of aircraft movement during leader propagation. System Functional Upset An impairment of system operation, either permanent or momentary (e.g., a change of digital or analog state) which may or may not require manual reset. Upset See system functional upset. V90 This is normally the voltage to which an HV impulse generator must be erected in order that 90% of all discharges will result in gap breakdown. Zoning The process (or the end result of the process) of determining the location on an aircraft to which the components of the external environment are applied. Abbreviations kV kilovolts kV/m kilovolts per meter A amperes m/s meters per second µs microseconds s seconds ms milliseconds kA kiloamperes t time C charge transfer (coulombs or ampere - seconds) A/s amperes per second A2s action integral (ampere squared seconds) Acronyms ETDL Equipment Transient Design Level FWHM Full Width Half Maximum: The time interval between 50% amplitudes of a pulse. HC High current. HV High voltage. LRU Line replaceable unit: An element of a system which may be removed and replaced by a line maintenance crew while the aircraft is in operational status. MB Multiple Burst MS Multiple Stroke N/A Not Applicable TCL Transient Control Level

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası