hangi ünlüler çölyak hastası / Çölyak Hastaları Gluten Yerse Ne Yapmalı? | Schär

Hangi Ünlüler Çölyak Hastası

hangi ünlüler çölyak hastası

Gluten hassasiyeti nedir, nasıl tanı konur?  Ekmek, makarna, pilav kimler için tehlikeli? (5 soruda gluten hassasiyeti)

Gluten hassasiyeti son yılların en fazla konuşulan beslenme konuları arasında yer alıyor. Bazı tıp insanları çok sayıda sağlık sorununun gelişmesinde glutenin rol oynadığını savunurken, çölyak hastalığı ya da buğday alerjisi olmayan kişilere gereksiz yere glutensiz diyet uygulandığını ve pahalı glutensiz takviye ürünlerle piyasa oluşturulduğunu savunanlar da var.

Gluten hassasiyeti nedir, nas&#x;l tan&#x; konur?  Ekmek, makarna, pilav kimler için tehlikeli? (5 soruda gluten hassasiyeti) - 1

Gluten içeren gıdalar sofralara en çok ekmek, makarna, bulgur pilavı ve unlu mamuller olarak geliyor. Birçok insanın severek tükettiği bu ürünlerdeki bitkisel protein gluten ise özellikle çölyak hastaları ve buğday alerjisi olanlar için hayatı zorlaştıran önemli bir sorun.

Gluten konusunda tıp uzmanları arasında görüş birliği yok. Bazı doktorlar, daha sağlıklı bir yaşam için tahılların ve dolayısıyla glutenin beslenmeden tamamen çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Harvard Üniversitesi’nin tam tahılları 10 süper besin içerisinde gösterdiğini, Akdeniz diyetinde ise tam tahıl olarak günde 10 hatta, 20 gram gluten tüketildiğini belirten İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, glutensiz diyetin sadece çölyak hastalığı ve buğday alerjisi durumlarında zorunlu olduğunu, bunların dışında kalanlar için glutensiz diyetin önerilmediğini söylüyor.  

Çölyak dışı gluten hassasiyetinin ise çölyak hastalığı ve buğday alerjisi gibi ciddi klinik tablolara yol açmadığını belirten Doktor Atilla Bektaş, yol açtığı şikayetler nedeniyle zaman zaman huzursuz bağırsak sendromu (IBS) ile de karıştırılabilen gluten hassasiyeti ile ilgili sık sorulan 5 soruyu şöyle yanıtlıyor: 

1- Gluten hassasiyeti nedir, nasıl tanı konur?

Gluten, buğday, arpa ve çavdarda bulunan bitkisel bir proteindir. Gluten ile ilişkilendirilmiş başlıca hastalıklılar; Çölyak hastalığı (ÇH), Çölyak dışı gluten hassasiyeti (ÇDGH) ve buğday alerjisi (BA) olup toplumda görülme sıklıkları sırası ile %1, % 0,63 - 6 ve % 0,,6 olarak değişmektedir

Çölyak dışı gluten hassasiyeti için çölyak hastalığı ve buğday alerjisinde olduğu gibi kesin tanı yöntemi yoktur. Gluten içermeyen bir diyet ile şikayetlerin en az %30 oranında azalması ve bunun ardından tekrar gluten içeren diyetin başlanması ( gram/gün; ortalama 80 gram makarna ya da 4 ince dilim ekmek) ile şikayetlerin yeniden ortaya çıkmasıyla teşhis konur.

2- Gluten hassasiyeti hangi belirtilerle ortaya çıkar?

Çölyak dışı gluten hassasiyeti tipik mide-bağırsak şikayetleri; karın ağrısı, şişkinlik ve bağırsak alışkanlığının değişmesi (ishal/kabızlık) olarak ortaya çıkmaktadır. En sık bildirilen bağırsak dışı şikayetler ise çabuk yorulma, baş ağrısı, eklem ve kemik ağrısı ile duygu durum bozuklukları (depresyon, bipolar bozukluk), deri bulguları, zihin bulanıklığı ve dikkat eksikliğidir. Ancak ÇDGH, toplumun yaklaşık %’sini etkileyen huzursuz bağırsak sendromu (IBS) ile karıştırılabilmektedir. Her ikisinde de benzer şikayetler ve bulgular görülmektedir. Bazı araştırmacılara göre çölyak dışı gluten hassasiyeti, huzursuz bağırsak sendromunun bir alt grubudur.

3- Gluten hassasiyeti nasıl tedavi edilir?

Çölyak dışı gluten hassasiyeti, çölyak hastalığı ve buğday alerjisi dışlandıktan sonra bir gastroenterolog tarafından konulmalıdır. Çölyak hastalığında şikayetler  mg /gün gluten tüketimi ile ortaya çıkarken; çölyak dışı gluten hassasiyetinde gram/gün gluten tüketimi ile ortaya çıkar, bu da günde ortalama 80 gram makarna ya da 4 ince dilim ekmeğin tüketilmesi demektir.

Çölyak hastalığı ile buğday alerjisinde, gluten içeren gıdalar ömür boyu tamamen diyetten çıkarılır. ÇDGH’de ise altı ay süre ile gluten içeren ekmek, makarna, bulgur pilavı ve unlu mamuller gibi gıdalar beslenmede kısıtlanır. Bu sürenin sonunda kişiye yeniden glutenli gıdalar verilir, şikayetler tekrarlamıyorsa glutenli beslenme düzenine geçilir.

4- Gereksiz yere glutensiz diyet uygulamak sakıncalı mı?

Çölyak hastalığı ya da buğday alerjisi olmayan kişilerin gereksiz yere glutensiz diyet uygulaması, pahalı ve zor bir tercihtir, yanı sıra sağlıklı da değildir. Tahıl grubu besinleri içermeyen glutensiz diyetler lif, mineral ve vitamince zayıftır. Ayrıca tip 2 diyabet, kalp krizi ve obezite riskini artırabilir. Yani sağlıklı insanlarda gluten içeren gıdaların, özellikle de tam tahılların tüketilmesi sağlıklıdır, yeter ki işlenmiş/rafine gıda olmasın, tam tahıl olsun.

 5- Gluten hassasiyetinden korunmak için nelere dikkat etmek gerekir?

Gluten hassasiyetinden korunmak, gluten içeren besinleri kısıtlamakla olur. Ancak sağlıklı kişilerin glutenden korunması değil bilakis gluten içeren gıdaları tüketmesi gerekir. Harvard Üniversitesi tam tahılları 10 süper besin içerisinde göstermiştir. Dünyanın en sağlıklı diyeti olan Akdeniz diyetinde tam tahıl olarak günde 10 hatta, 20 gram gluten tüketilir. Dünya Sağlık Örgütü obezite ile savaşta tam tahılı, sert kabuklu yemişleri, meyve ve sebze ile beslenmeyi önermektedir.

Son yıllarda, Atkins diyeti ve taş devri diyeti gibi kısıtlayıcı diyetlerle  beslenmenin zararları ortaya kondu. Bu diyetler gibi birçok değişik moda diyetler geldi geçti. Çölyak hastası sayısına göre orantısız olarak büyüyen glutensiz diyetin (GFD) ömrü, diğerlerine kıyasla çok uzun süreli olmuştur. Kar marjı yüksek glutensiz diyet pazarı bugün yıllık 15 milyar doları aşmıştır. Bu konuda ne yazık ki bilimsel verilere dayanmayan, ısmarlama yazılmış olan bazı bestseller kitaplar da etkili olmuştur. Bağırsak problemleri olan kişilerde genel olarak tahıllara yönelik bir ön yargı olduğu biliniyor. Oysa gluten içeren tahıl grubu gıdalar dışındaki farklı gıdaların tüketilmesi sonucunda da benzer bazı şikayetlere neden olabilecek çeşitli “gıda reaksiyonları’’ oluşabilmektedir. Örneğin; süt, yumurta, baklagiller, çilek ya da domates gibi bazı meyve ve sebzelerin tüketilmesiyle çeşitli sıklıklarda gıda intoleransı/duyarlılığı ya da alerjisi görülmektedir. Glutensiz diyete alternatif olarak karabuğday için de çeşitli bireysel duyarlılıklar tanımlanmıştır.

VİDEO: DÜŞÜK KARBONHİDRATLI BESLENME YAŞAM SÜRESİNİ AZALTIYOR MU?

SAĞLIK HABERLER&#x;

Prof. Dr. Canan Karatay ve Dr. Ümit Aktaş'tan Çölyakla İlgili

Prof. Dr. Canan Karatay ve Dr. Ümit Aktaş, Çölyak hastalığı ile ilgili, 3 ana başlıkta, önemli açıklamalarda bulundular.

1) Video : - arası - Prof. Dr. Canan Karatay : Çölyak hastalarının nasıl beslenmeleri gerektiğini anlatıyor.

2) Video : - arası - Dr. Ümit Aktaş : Çölyak ile diyabet hastalığının ilişkini anlatıyor.

3) Video : - arası - Dr. Ümit Aktaş : Çölyak hastalığının akupunktur veya başka tedavi yöntemleri ile, kesin tedavisinin olup olmadığını anlatıyor.

___________________________________________________

Videonun Çözümlemesi

1) Video : - arası - Prof. Dr. Canan Karatay - Show TV Zahide Yetiş'le Programı -

Çölyak hastalarının nasıl beslenmeleri gerektiğini anlatıyor.

Zahide Yetiş : Pekiyi, Zahide, adaşım, Facebook'tan yazmış. "Çölyakla ilgili bilgiler rica ediyoruz." demiş, arada söylüyoruz, "ama glutensiz ürünler o kadar pahalı ki, kimse bilinçli değil, lütfen sesimiz ol." demiş, tabii ki. " bilinen çölyaklı var, Etimesgut Ankara'da yaşıyorum. Çölyak için fırın açmalarını istiyorum." O fırınlar açılsın..

Canan Karatay : Hayır.

Zahide Yetiş : Hiç mi açılmasın?

Canan Karatay : Hayır. Gayet yanlış biliyorsunuz. Çölyak hastalarına sesleniyorum. Glutensiz hiçbir yiyecek olmaz. İnanmayın, güvenmeyin, boşuna paranızı harcamayın. Onu söylüyorum, glutensiz hiçbir yiyecek olmaz. Glutensiz insan vücudu olur. İnsan vücudunu glutensiz yapın, hiçbir şeyiniz kalmaz. D vitamininizi yükseltin çölyaklılar, 'lere 'lere çıkartın bir şeyiniz kalmaz.

Şimdi buğdaydaki gluten o kadar yapışkan ki. Gluten glue'dan geliyor. Glue, Grekçede zamk demek. Gluten o kadar yapışkan ki. Eğer bakın şimdi maalesef Türkiye'de çölyak hastalarına pirinç yiyin diyorlar. Pirinçte de gluten var, çavdarda da. Onlar yiyecek değil. Çölyak demek her türlü tahıla vücut reaksiyon gösteriyor demek, bitti. Bir de o kadar önemli ki bakın bunu söylüyorum. Yapılan araştırmalar bunu gösterdi ben söylemiyorum. Ben bir iç hastalıkları uzmanıyım. Ama şu söyleniyor, genetik değil. Ama ekmek kesilen bıçakla siz soğan dahi doğrasanız o soğan size dokunuyor. Buna biz çapraz bulaşma diyoruz, cross contamination. Eğer bulgur pilavı pişmiş bir tencerede ertesi gün kuzu pişiriyorsanız, o kuzu size dokunuyor. Onun için glutensiz diye bir şey yok. Glutensiz makarna inanmayın. Boşuna paranızı harcamayın. Yok bize yardım edin falan filan. Bunların hepsi maalesef yanlış yönlendirme. Siz tamamen tahıllardan uzak durun.

Ben hastalarıma söylüyorum, hastalarım çok rahatladı. Evinize diyorum yepyeni, yılbaşı da geldi ya, gidin yepyeni bir tencere tava takımı alın diyorum. Daha önce içinde pirinç olan bir dolma pişmişse dahi , pirinçli yapraklı sarma pişmişse dahi o size dokunur. Pirinç tehlikelidir, mısır tehlikelidir. Arpa, çavdar, yulaf hepsi tehlikelidir. Nohutta da vardır gluten, nohut da çok tehlikelidir. Bunlar yenmeyecek. Bulgur da buğday da yenmeyecek. Ben gluten hassasiyeti olan, çölyaklar da onun en uç noktasıdır. Ama aslında bütün Türkiye'de çölyak olmayan, non-çölyak gluten hassasiyeti var. Biri de ALS'dir, biri de Parkinsondur. Biri de depresyondur, biri de Alzheimerdır. Onun için buğdayda bulunan buğday aglutinini diye bir antikor vardır. Bu, vücutta hücreleri bozuyor. Ama bunların hepsi tahılda da vardır. Mesela bozada vardır, çünkü boza tahıldan yapılır. Mesela efendime söyleyeyim viskide vardır, tahıldan yapılan viskide vardır. Tahıldan yapılan içecekler de tehlikeli.

Bir de şeker tehlikeli, çünkü şeker de sinir sistemini bozuyor. Şeker de sinir sistemini bozuyor. Ayrıca nöronları, beyni ve sinir iletisini bozuyor. Bütün bunlardan uzak durursanız rahatlarsınız.

Ama lahmacun da yemeyeceksiniz. "Karatay lahmacun yiyin." diyor ama çölyaklılar için demiyorum, gluten allerjisi için demiyorum. Onu da yemeyeceksiniz. Efendim "Ben hiçbir şey yemiyorum, sabahları şu kadar ekmek yiyorum. Bitti, çölyakınız geçmez.

___________________________________________________

2) Video : - arası - Dr. Ümit Aktaş - TGRT Haber Önce Çocuğum Programı -

Çölyak ile diyabet hastalığının ilişkini anlatıyor.

Bizim gluten intoleransı dediğimiz bir durum var. Gluten intoleransı buğdayın içindeki gluten maddesine karşı oluşan aşırı hassasiyet durumudur. Gluten intoleransının en ağır geçtiği durum çölyak hastalığıdır. Çocuklarda da sık sık rastladığımız, maalesef her geçen sene sıklığı daha da artan çölyak hastalığı. Bir de non-çölyak gluten intoleransı dediğimiz, çölyak belirtileriyle ortaya çıkmayan gluten intoleransı, gluten hassasiyeti vardır, ki burada birinci sırada gelen tablo diyabet tablosudur. Dolayısıyla biz zaten klinikte de görüyoruz. Diyabet hastalığına yol açan iki önemli sebep: bir, buğdayın glisemik indeksinin aşırı yüksek olması, iki ve en önemlisi de bu, buğdayın içindeki gluten maddesine karşı olan aşırı hassasiyet. Nitekim baktığınız zaman buğday yediğimizde bütün toplumlarda diyabet riskinin daha çok arttığını görüyoruz.

yılında Amerikan Diyabet Cemiyeti ünlü beslenme piramidini çıkardı. Dedi ki insanlara "Siz yağ yemeyin, yağ damarları tıkıyor. Siz bol bol tam tahıllı ürünler tüketin, günlük kalorinizin %60'ını tam tahıllı ürünlerden alın." dedi. Peki ne oldu sonuç, bunu niye söyledi diyabet cemiyeti? Bir sebep vardı. Dedi ki İlknur Hanım, "Ben diyabeti engellemek istiyorum" dedi Amerikan Diyabet Cemiyeti, "obeziteyi engellemek istiyorum. Onun için bu beslenme piramidini çıkardım. Toplum buna uygun beslenirse diyabeti engelleriz." dedi. Sene Amerika'daki diyabet, prediyabet oranı %6, tüm toplumdaki yaygınlığı. Geldik yılına. Herkese empoze ettiler, bol bol tam tahıllı yiyin. Nitekim bugün Amerika'ya gidenler bilirler Amerika'daki her şey tahıl üzerine kuruludur. Sandviçler, hamburgerler, pizzalar, her şey hamur işi. Amerika'da diyabet oranı ne oldu biliyor musunuz 85'ten 'a kadar, yani toplum böyle beslendiği süre içinde? %6'dan %24'e fırladı. 4 kat arttı.

Şimdi birileri diyecek ki hocam bize ne Amerika'dan. Biz ne durumdayız? Biz ne durumdayız o örneği vereyim size. Bizim Amerika kadar eski kayıtlarımız yok. Maalesef biz kayıt tutmuyoruz. Yeni yeni daha senedir kayıt tutmaya başladık. Bizde 2 tane önemli çalışma yapıldı. Birincisi TURDEP 1 ve ikincisi TURDEP 2. Bu çalışmalar diyabetin Türkiye'deki sıklığını göstermek üzere yapıldı. Birinci çalışma yılında yapıldı, Türkiye'deki diyabet sıklığına bakıldı. %7,2. O zaman çalışmayı yapan bilimadamları dediler ki eğer bu artış hızıyla giderse Türkiye'de diyabetin 30 yıl sonra görülme oranı %9,7 civarında olacak dediler. yılında TURDEP 2 tamamlandı. TURDEP 2'de bizim diyabet oranımız ne olmuştu biliyor musunuz? %13,7 olmuştu. Yani 30 yıl sonra öngörülen oranın bile üstüne çıkmıştı. Kendi içinde %85 artmıştı diyabet hastalığı Türkiye'de. En vahim tablo bu değil, en vahim tablo, prediyabet dediğimiz diyabete aday olan hastaların durumu. yılından yılına kadar yani 12 senelik süreç içinde diyabete aday hasta oranı tam % artmıştı.

___________________________________________________

3) Video : - arası - Dr. Ümit Aktaş - TGRT Haber Önce Çocuğum Programı -

Çölyak hastalığının akupunktur veya başka tedavi yöntemleri ile, kesin tedavisinin olup olmadığını anlatıyor.

İlknur Üstündağ : Necati Bey şöyle bir soru sormuş. "8 yaşındaki yeğenim çölyak hastası. Akupunktur tedavisi gerçekten hastayı iyileştirir mi?" demiş.

Ümit Aktaş: Son derece yanlış bir bilgi. Biliyorsunuz ben aynı zamanda akupunktur uzmanıyım. Çölyak buğdayın içindeki gluten maddesine karşı olan aşırı hassasiyettir. Burada problem hastanın kendisinde değildir. Buğdayın içindeki glutendedir. O buğdayın içindeki gluten buğdayın ıslah edilmesi dedikleri, genetiğine müdahale sırasında değişen glutendir. İlkel buğdayda da Siyez buğdayında da gluten vardı. Ama bugünkü modern buğdayın içindeki gluten değildi.

Bu modern buğdayın içindeki gluten, ben hep aynı örneği veriyorum, hani o ilkel buğdayın içindeki gluten mağara adamı, hani elinde bir sopa var, peşinizden koşuyor, yakalarsa kafanıza vuruyor. Zararlı ama kaçıp kurtulabiliyorsunuz. Öbürü öyle değil. Bu modern askerler var ya, hani böyle gece görüş gözlükleri, uydudan bilgiler geliyor, füze fırlatıyor, sizi her yerde bulup yakalıyor, evinizin içinde öldürüyor. İşte yeni gluten, yeni modern buğdayın içindeki gluten, o kadar tehlikeli bir gluten.

Bakın çok önemli bir vurguda bulunmak istiyorum. Bazı başka tedavilerle de ilgili "Çölyak hastalığını ya da gluten intoleransını şu tedavi yok ediyor, bu tedavi tamamen yok ediyor, akupunktur çölyakı iyileştiriyor." Ben akupunktur uzmanıyım, akupunkturla çölyakı iyileştiremezsiniz. Çölyakın iyilşemesi diye bir şey yoktur. Çölyak hastalığında kesin ve net olarak hasta ömür boyu buğday ürünlerine temas etmeyecek, uzak duracak. Bu kadar basit. Zaten buğday yemezse hasta hastalanmaz ki çölyakta. Ne diye akupunktur yapıp da buğday yedirmeye çalışıyorsunuz? Buğday çocuk için gerekli bir şey mi, zorunlu bir şey mi? Öyle bir şey yok. Hiç kimse buğday yemedi diye bir yoksunluğa girmez. Ben de buğday yemiyorum sağlıklı yaşamak için. Size de buğday yemenizi tavsiye etmiyorum. Çölyak akupunkturla iyileşmez. Böyle yanlış bilgilere dolmayın lütfen.

______________________________________________________________________________________________________

Çözümlemeler : Nurçin Çağlar - Sağlıklı Yaşıyoruz

#çölyak#buğday#cücebuğday#gluten#glutenintoleransı#modernbuğday#diyabet#şeker#arpa#yulaf#çavdar#pirinç#mısır#nişasta#nohut#ekmek#beyazekmek#makarna#bulgur#lahmacun#canankaratay#drümitaktaş#sağlıklıyaşıyoruz

Birçok ünlünün hastalığı

Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, çölyak hastalığı ile ilgili 'Çölyak bir hastalık değil, bir yaşam biçimi' diye konuştu.

Çölyak hastalığının ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen bir hassasiyeti olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, 'Dünyada çölyak hastalığında artış var' dedi. Hastalığın tespit edilme oranının çok düşük olduğunu belirten Çokuğraş, çocuklar açısından bakıldığında, ilk 6 ay anne sütüyle beslenen çocukların çölyak hastalığına yakalanma riskinin çok düşük olduğunu kaydetti.

Çölyak hastalığının yüzde 85'inin ishal belirtisiyle ortaya çıktığını ifade eden Çokuğraş, hastalığın kusma, iştahsızlık, kabızlık, karın ağrısı gibi rahatsızlıklarla baş gösterdiğini söyledi. Farkındalık ve erken teşhisle hastalığın daha kolay kontrol altına alınabildiğine değinen Çokuğraş, çölyak diyetinin tedavi aşamasında çok önemli olduğunu kaydederek, 'Diyetine uymayan çölyak hastalarında mide ve bağırsak kanserine yakalanma riski daha fazla' uyarısında bulundu. Çölyak hastalığının tedavisi ile ilgili dünyada çok ciddi ve umut verici çalışmalar yapıldığını aktaran Çokuğraş, bugün itibariyle hastaların öncelikle diyetine çok dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Çölyakı aslında bir hastalık olarak adlandırmamak gerektiğini vurgulayan Çokuğraş, 'Çölyak bir hastalık değil, bir yaşam biçimi' dedi.

BİRÇOK ÜNLÜ DERNEĞİMİZİN ÜYESİ

Çölyak hastalığının basite alınmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr Fügen Çullu Çokuğraş, 'Bu hastalığa 7 yaşından itibaren insanlar ömrünün her döneminde yakalanabilir. Sanatçı ve şöhretlerin bu hastalığa yakalanma riski daha fazla. Çünkü onların beslenme tarzları biraz daha farklı' diye konuştu.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası