fasulye güneşi sever mi / Pamukta Fasulye Nasıl ve Kaç Günde Bir Sulanır?

Fasulye Güneşi Sever Mi

fasulye güneşi sever mi

saksida-fasulye (8)

Otuzlu yaşlardaysanız, çocukluğunuzda belki siz de benim gibi pamuk içinde fasulye büyütme deneyi yapmışsınızdır. Okulda ödev olarak yapmıştık sanıyorum. Muhabbeti geçtiğinde benim kuşaktan bir çok kişi çocukken bunu yaptığını söyler. Velhasıl kelam sonuçta geçen yıl hanımda bu olayı hatırlatıp niye fasulye de yetiştirmiyoruz diye sorunca saksıda fasulye yetiştirmek farz oldu.

Daha önceden anneannemin ektiği fasulyelere yardım ettiğimden işin teknik kısmını biliyordum ancak sulaması, gübrelemesi nasıl olur hiçbir fikrim yoktu. Yine de öncelikle 10 adet fasulyeyi birkaç saat suda beklettikten sonra beşer adet olmak üzere 2 saksıya ektim. Can suyu verip bıraktım. Toprak olarak fidancıdan aldığım bahçe toprağı ve koyun gübresi karışımı kullandım.

Fasulye arsız bir bitkiymiş aslında. Tohum ekiminden bir hafta kadar sonra ilk filizler gün yüzüne çıktı. Sonrasında da hızla büyümeye başladılar. Tüm taneler filizlendi ve 10 adet bitkimiz oldu.

İlk fasulyeler görünene kadar mümkün olduğunca az sulamak gerekiyormuş. Bende başta az sonrasında sulamayı sık yaptım, 2-3 günde bir suladım. Tabi burada mekan da önemli. Bizim balkon bol güneş aldığından ve saksılarda güneşte kaldığından topraklar çabuk kuruyor. Siz kendi mekanınıza ve toprağın nemliliğine göre 4-5 günde de sulayabilirsiniz. Bir süre sonra alışıyorsunuz zaten.

Fasulye bitkisi biraz büyüdükten sonra saksıdaki toprağı kabartıp havalandırmak bitkinin gelişimi için iyi oluyor. Bu arada fasulye tırmanıcı bir bitki ve büyürken tırmanacak bir şeyler arıyor. Ben saksı etrafına sardığım çamaşır ipini duvara tutturarak bir dayanak oluşturdum ve buna sarılarak büyüdüler.

Tohum ekiminden itibaren 45-50 gün sonra ilk fasulyelerimiz olgunlaşmıştı. İlk fasulyeler çıktıktan sonra 3-4 günde bir olgunlaşan fasulyelerimizi toplamaya devam ettik. Bir ay kadar fasulye topladıktan sonra bitkilerin verimi düştü ve daha fazla fasulye vermeyince sökerek yerlerine biber ektim.

Bu maceredan bir yemeklik fasulye çıktı. Yalnız kendim yetiştirdim diye demiyorum çok lezzetli oldular.

Neyi Nasıl Yaptım?

  • Tohum: Evdeki taze fasulyelerden 10 adet
  • Toprak: Fidancıdan alınmış toprak.
  • Sulama: İlk fasulyeler çıkana kadar mümkün olduğu kadar az sonra 2-3 günde bir.
  • Gübreleme: Saksı toprağına karıştırarak koyun gübresi kullandım.
  • Ekme / Yetiştirme Zamanı: Nisan ayı başında ektim.
  • Saksı Seçimi: 30 cm çapında saksıya ektim.
  • Hasat: İlk fasulyeler yaklaşık 50 gün sonra çıktı, sonrasında 4-5 günde bir olanları topladım
  • Mahsül: 10 adet tohumdan 2 kişiye bir yemeklik fasulye çıktı.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor...

Barbunya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Doğru tohum seçildikten sonra, don tehlikesine karşı henüz ilkbahar başlarında tohumun toprakla buluşturulması gerekiyor. Böylelikle barbunya fidelerinin soğuktan etkilenmeden büyümesine olanak doğuyor. Kapalı alanlarda ise dört mevsim barbunya yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Barbunya tohumu ekmeden önce, toprağın yeterince havalandırılmış olması ve tohumların çimlenebilmesi için yeterince nem sunması önemli. Bunun için toprak hazırlığına özen göstermeyi unutmamalısınız. Özellikle oturak barbunya ekilecek araziyi sonbaharda 30 santim kadar derinlikte sürerek kışa bırakmalısınız. Mümkünse, bu sürüm sırasında organik gübre kullanabilirsiniz. Tohumları ve arazi hazır olduğunda, havalandırılmış toprağa ortalama 3 ile 5 santimetre derinlikteki, sıralar halinde barbunya tohumlarını ekebilirsiniz. Ekim sırasında 7 ile 10 santimetre arasında sıra üzeri mesafeyi, 40 ile 60 santimetre arasında sıra arası mesafeyi korumalısınız. Barbunya çıkana dek toprağın nemli olmasına özen göstermelisiniz. Toprağı kurudukça sulamalı ve tohumlar çimlendikten sonra gübre desteği sağlayarak gelişimin daha kaliteli olmasına yardımcı olmalısınız. Barbunya tohumları, ortalama 6 ile 10 gün arasında çimleniyor.

share

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir