kanda eritrosit değeri kaç olmalı / Eritrosit Nedir ve Değeri Kaç Olmalı?

Kanda Eritrosit Değeri Kaç Olmalı

kanda eritrosit değeri kaç olmalı

Eritrosit (RBC) Nedir?

Kan içerisinde bulunan ve kan hücresi grubunu meydana getiren eritrosit, vücudun oksijen taşımasında görev alan hemoglobin maddesini içermektedir. Solunum ile akciğere alınan oksijeni vücuttaki tüm dokulara iletebilmektedir. Vücudun her bir hücresine yeterli seviyede oksijen gidebilmesi, kanda bulunan değerine ve fonksiyonuna bağlıdır. Rengi kırmızımsı olduğu için alyuvar da denilmektedir. Rengini hemoglobinde bulunan demirden almaktadır.

Eritrositler, karbondioksiti bağlayarak akciğerlere iletir, ardından solunumla birlikte karbondioksit vücuttan dışarıya gönderilir. Tüm bu olay, nefes alıp verme sırasında gerçekleşmektedir. Kadın, erkek, çocuk ve her bireyin kanındaki RBC sayısı farklı seviyelerde olmakla birlikte belirli referans aralığındadır. Bir şikayetle doktora gidildiğinde yapılan rutin işlem kan testidir. Kan sayımlarında bakılan ise RBC seviyesidir.

Eritrosit (RBC) Değeri Kaç Olmalı?

RBC değerinin sayımıyla ilgili yapılan test, çoğunlukla hemogram (tam kan sayımı) olarak bilinen testin bir bölümü olarak yapılmaktadır. Yaş, cinsiyet, kişinin sağlık durumu ve hamilelik durumuyla ilgili olarak bireyin kanında olması gereken miktar farklılık gösterebilmektedir. Alınan örnekler ile RBC testi kolaylıkla yapılabilmektedir. 
Sağlıklı kişilerde olması gereken RBC değerleri; Erkekte 4,6-6,2 milyon hücre, Kadında (4,1-5,3), 1-18 aralığında çocukta (3,9-5,4), 6-12 aylık olan bebekte (3,4-5,1), 2-6 aylık olan bebekte (3,4-5,4), 2-8 haftalık olan bebekte (3,9-5,9) ve yeni doğan bebekte (4,7-7,2) milyondur. Hamilelikte, kanser hastalıklarında ya da hücreleri etkileyebilen farklı hastalıklarda ve ilaç kullanımda bu değerler farklı olabilmektedir. Bu değerler doktor kontrolü ile incelenmeli ve değerlendirilmelidir.

Eritrosit (RBC) Yüksekliği Nedenleri

Test sonucu RBC’nin yüksekliği vücuttaki seviyenin arttığını göstermektedir. Bu duruma verilen isim eritrositozdur. Kanın yoğunluğunun fazla olmasına sebep olarak, pıhtılaşma riski ortaya çıkar. Dış faktörlerin etkisi sonucu kan değerinin normalden daha fazla olması ile oluşan eritrositoz türüdür. İlaç kullanımları ya da birtakım hastalıklar, eritrositoza sebep olabilmektedir. 
Artışı sağlayan nedenler şunlardır:

  • Kalp hastalıkları
  • Akciğer hastalıkları (KOAH)
  • Uyku apnesi
  • Böbrek hastalıkları
  • Karaciğer hastalıkları
  • Sigara 
  • Rakımı yüksek yerlerde yaşamak
  • Dehidrasyon (sıvı kaybı)
  • İdrar söktürücü ilaçlar
  • Steroidler ya da protein iğneleri

Ayrıca, kan kanserleri, kan hücrelerinde normal olmayan artışlara sebep olabilmektedir. Farklı kanser grupları da RBC değerini çok fazla etkileyebilir. Normal olmayan yüksek değerlerde kanser hastalıklarına yönelik incelemelere müracaat edilmelidir.

RBC Düşüklüğü Nedenleri

RBC değerinin düşük olması kansızlığa(anemi) işarettir. Bu durum, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde yaşanan bir sorundan ya da bu hücrelerin farklı nedenler ile eksilmesinden olabilmektedir. Düşüklüğe yol açan faktörlerden biri sağlıksız ve düzensiz beslenmedir. Kişi, alması gerektiği vitaminleri ve besinleri yeterli seviyede almadığı zaman kansızlık oluşur. Bu değerler kan testi ile öğrenilebilir. Besin veya vitamin eksikliğinden kaynaklı bir kansızlık oluşumu ise takviyelerde tedavisi yapılabilir.
Bazı durumlarda RBC düşüklüğünün sebebi kemik iliği yetmezliği olabilmektedir. Hamilelik, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroid bozuklukları, epilepsi nöbetleri, oluşan iç veya dış kanama, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok durum RBC düşüklüğüne neden olabilmektedir. Kan testi sonuçlarında RBC değeri düşük olan hastalar doktora başvurarak durum hakkında bilgi sahibi olabilirle, muayene ve testlerini yaptırarak sağlıklarını koruyabilirler. 

İdrarda RBC (Eritrosit)

İdrarda eritrosit olması, idrara kanın karışması anlamına gelmektedir. Tıbbi adı hematüridir. İdrarda görülmesi hayati tehlike oluşturmaz. Nadir olarak bazı önemli hastalıkların sonucu olarak belirtilebilir. İdrara kan karışması yalnızca mikroskop ile bakıldığında belli olabilecek kadar az olmaktadır. Bu durum oluştuğunda nedenini incelemek önemlidir, bu durum önemli bir takım sorunlardan da ortaya çıkabilmektedir. Sağlık bir bireyin idrar değeri 0-3 arasında olmalıdır. Fakat bu değerin üstünde görülmesi durumunda, nedenlerinin incelenip araştırılması gerekmektedir. 
İdrarda görülme sebepleri arasında; idrar yolu iltihabı yaşanması, idrar kesesinde veya böbreklerde ortaya çıkmış enfeksiyon, böbrek taşı olması, böbrek kanseri, prostat kanseri, idrar yollarında tümör, birtakım ağrı kesiciler, kanser ilaçları, çok fazla egzersiz, kanda pıhtılaşma sayılabilmektedir.

Gaitada RBC (Eritrosit)

Dışkıda (gaitada) kan görülmesi olağandışı bir durumdur. Gaitada eritrosit görülmesi parazit ya da bakteriyel bir hastalığın olduğunu düşündürmektedir. Birtakım bağırsak ve mide hastalıklarında da görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda doktora başvurmak gerekmektedir. Doktor kişinin şikayetleri sonucunda ve gerek görülürse kişiden gaita kültürü tahlili isteyebilmektedir. Ayrıca kolonoskopi ve endoskopi tahlilleri de gerekebilir.

Eritrosit Yüksek Olursa Ne Olur?

RBC değeri yüksek olduğunda kişide bazı sorunlar ve hastalık belirtileri yaşanabilmektedir. Bunlar; görme bozuklukları, tansiyon, avuçta hassasiyet, baş ağrıları, eklemde ve göğüste ağrılar, kas ağrıları, uykusuzluk gibi durumlar oluşabilir.

İdrarda Eritrosit Kaç Olursa Tehlikeli?

Sağlık bir insanın idrarında 0-3 arasında eritrosit olması gerekmektedir. Ancak bu değer yükselirse tehlikeli olabilmektedir. Nedenlerinin incelenip araştırılması gerekmektedir.

Eritrosit (RBC) Nedir, Normal Değeri Kaç Olmalı? Kan Tahlili Sonucunda RBC Yüksekliği Ve Düşüklüğü Ne Demektir, Normal Değerleri ve Referans Aralığı Nedir?

RBC diğer ismiyle eritrosit kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein türüdür. RBC düşüklüğü ve yüksekliği birçok kişide oluşabilecek durumdur. Bazen geçici olarak gözüken bu yükseklik ve düşüklükler bazen de bir takım rahatsızlıkların habercisi olabilir.

RBC Nedir?

RBC yani eritrosit kemik iliğinde üretilen, kırmızı kan hücrelerinde bulunan demir yüklü bir protein türüdür. Eritrositler kırmızı renklidir ve bu özelliği sayesinde kana kırmızı rengini verir.

Aynı zamanda RBC kan elamanlarının ve kanın yapısını şekillendirmekle görevlidir. Eritrositler vücuda akciğer yoluyla giren oksijeni alıp düğer dokulara ulaştırmak ve o dokulardaki zararlı karbondioksitleri alıp vücuttan atılmasını sağlamakla görevlidir.

RBC Yüksekliği Neden Olur?

Yapılan kan tahlili sonucu yüksek RBC değeri, vücuttaki oksijen- karbondioksit döngüsünün yeterli miktarda gerçekleşmemesi ve buna bağlı olarak kemik iliği tarafından fazla miktarda eritrosit üretiyor olduğunu işaret eder.

RBC yüksekliğine neden olan bir takım rahatsızlıklar ve diğer etkenleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Kalp ve damar rahatsızlıkları
  • Böbrek hastalıkları
  • Kemik iliği hastalıkları
  • Akciğer ve alt solunum yolu hastalıkları
  • Az su tüketimi
  • Aşırı sigara tüketimi
  • Uyku apnesi
  • Karbonmonoksit zehirlenmesi

RBC Düşüklüğü Neden Olur?

Tam kan sayımı testi sonucu RBC değerinin hastanın yaş aralığında olması gereken değerden düşük çıkması durumudur. Düşük RBC değeri genellikle anemik rahatsızlıklarını işaret ediyor olabilir. Eritrosit düşüklüğüne sebep olan bazı rahatsızlıklar ve eksiklikleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Tiroid hastalıkları
  • Kemik iliği yetmezliği
  • Epilepsi
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • B12 ve B6 vitamini eksiklikleri
  • Demir ve folat eksiklikleri
  • Yetersiz beslenme
  • Anemi
  • İç ve dış kanamalar
  • Kanser ilaçları

RBC Kaç Olursa Tehlikelidir?

RBC değeri düşük veya yüksek çıktığı zaman bazı durumlarda var olan sorunları haber veriyor olabilir. RBC değerinin yaş aralığı ve cinsiyetlere göre farklı normal seviyeleri vardır.

Bu seviyelerin dikkate değer şekilde düşük veya yüksek çıkması doktor tarafından incelemeye alınır. RBC değerinin normal aralık seviyeleri yaş ve cinsiyete göre şöyledir;

  • Kadınlarda bulunan eritrosit miktarı 4,2 – 5,4 milyon aralığında olmalıdır.
  • Erkeklerde bulunan eritrosit miktarı 4,7 – 6,1 milyon aralığında olmalıdır.
  • Bebek ve çocuklarda normal eritrosit aralıkları her yaş grubu için değişkenlik gösterir.

RBC Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

RBC yüksekliği mevcut kişilerde bazı belirtiler olabilir. Bu belirtiler başka bir sebepten de kaynaklanıyor olabilir bu yüzden en sağlıklısı uzman doktorlara başvurulması ve doktorların tavsiyelerine uyum sağlamak olacaktır. RBC yüksekliği yaşayan kişilerdeki bazı ortak belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

  • Karın ağrısı
  • Kaşıntı
  • Yüksek tansiyon
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Kulak çınlaması
  • Uyku bozuklukları
  • Avuç içlerinde hassasiyet
  • Eklem ve göğüs ağrıları
  • Görmede bulanıklık

Eritrosit Nedir? Eritrosit Kaç Olmalı? Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedenleri

Kırmızı kan hücreleri olarak adlandırılan eritrositler vücutta karbondioksit ve oksijen taşıyan kan hücreleridir. Yapılarında hemoglobin ve demir bulundururlar. Eritrositler bazı durumlarda kanda düşük değerlere sahip olabilir. Bazı durumlarda ise kanda yüksek değerlere sahip olabilir.

Eritrosit Nedir?

Eritrosit kan hücrelerinden biridir. Kan testinde ölçülen eritrosit değeri kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısını gösterir. Kanda en çok sayıda bulunan hücreler eritrositlerdir. Eritrositler karbondioksit ve oksijen taşınmasını sağlarlar.

Eritrosit Kaç Olmalı?

Normal değer aralığı 3,90 ila 5,50 milyon/mm3
Prematüre bebeklerde 3,90 ila 50 milyon/mm3
1 haftalık bebeklerde 4,00 ila 6,60 milyon/mm3
1 ve 4 hafta arası bebeklerde 3,90 ila 6,20 milyon/mm3
2 ve 3 ay arası bebeklerde 3,00 ila 5,40 milyon/mm3
3 ve 6 ay arası bebeklerde 3,10 ila 5,30 milyon/mm3
7 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda 3,70 ila5,30 milyon/mm3
6 ve 12 yaş arası çocuklarda 4,00 ila 5,20 milyon/mmH3
13 ve 15 yaş arası çocuklarda 4,10 ila 5,90 milyon/mm3
Yetişkin kadınlarda 4,00 ila 5,20 miilyo/mm3
Yetişkin erkeklerde 4,50 ila 5,90 milyon/mm3

Eritrosit Yüksekliği Nedenleri

Fazla sigara tüketimi
Yüksek rakımlı alanlarda bulunmak
Ağır fiziksel aktivite
Hemokonstantrasyon
Kalp ve akciğer hastalıklarının hipokalsemiye neden olması
Bazı böbrek kanserleri
Uyku apnesi
Böbrek hastalıkları
Pulmoner fibrozis
Polistemia vera
Gentamisin gibi bazı antibiyotiklerin kullanımı

Eritrosit Düşüklüğünün Nedenleri

Anemi
Lösemi
Kemik iliği yetmezliği
Sağlıksız beslenme
Gebelik
Tiroid hastalıkları
Kemoterapi ilaçları
Dış ve iç kanamalar
Kemoterapi ilaçları
Kas spazmı ve epilepsi tedavilerinde kullanılan hidantoin adlı ilaçlar
B12, B6, folik asit, bakır ve demir eksiklikleri
Kan transfüzyonu, hemoliz, kan damarlarının yaralanması

Eritrosit Yüksekliği Belirtileri

Avuç içi ayak tabanı hassasiyeti
Uyku bozuklukları
Yorgunluk
Eklem ağrıları
Duştan sonra ciltte oluşan kaşıntı
Nefes darlığı

Eritrosit Düşüklüğü Belirtileri

Yorgunluk
Baş dönmesi
Nefes darlığı
Dalgınlık
Soluk ten rengi
Ciltte mavi mor renk değişiklikleri
Kalp hızında artış
Halsizlik
Huzursuzluk ve sinirlilik hali
Düzensiz solunum

ERY: Eritrosit nedir? İdrarda kan ne anlama gelir? İdrarda eritrosit yüksekliği nedenleri ve belirtileri…

İdrarda eritrosit karın ağrısı, idrarı tam boşaltamama, yüksek ateş, sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı, yanma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Peki, idrarda eritrosit nedir? İdrarda eritrosit ne anlama gelir? İdrarda eritrosit yüksekliği nedenleri ve belirtileri ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde...

Yayınlanma: 07:38 - 27 Kasım 2018 Güncellenme:

ERY: Eritrosit nedir? İdrarda kan ne anlama gelir? İdrarda eritrosit yüksekliği nedenleri ve belirtileri…

İdrarda eritrosit görülmesi çoğu zaman idrara kan karıştığı anlamına gelir. Tıbbi adı hematüridir. İdrarda kan görmek korkutucu olsa da, çoğu zaman hematüri yaşamı tehdit etmemektedir. Bununla birlikte, hematürinin nedenini araştırmak önemlidir, çünkü zaman zaman ciddi bir durumdan kaynaklanır. Şimdi, ERY: Eritrosit nedir? İdrarda eritrosit ne anlama gelir? İdrarda eritrosit yüksekliği nedenleri ve belirtileri ile ilgili merak edilenlerin cevaplarını vereceğiz…

ERY: ERİTROSİT NEDİR?

Eristrosit kırmızı kan hücresidir. İdrarda eritrosit görülmesi çoğu zaman idrara kan karıştığı anlamına gelir. Bazen sadece mikroskop altında teşhis edilebilir. İdrarınızda kan görmek endişe verici olabilir. Birçok durumda neden zararsız olsa da, idrardaki kan (hematüri) ciddi bir bozukluğa işaret edebilir. İdrarda 0-3 arasında eritrosit bulunması normal kabul edilir. Bunun üstündeki değerler hematüri olarak adlandırılır.

shutterstock_657382006

İDRARDA ERİTROSİT YÜKSEKLİĞİ NEDENLERİ

– İdrar yolu iltihabı (İdrar yollarında enfeksiyon)
– İdrar kesesi veya böbreklerde enfeksiyon
– Mesane (idrar kesesinde) veya böbreklerde taş bulunması
– Mesane veya böbrek kanseri
– Böbrek filtre sistemindeki iltihaplanmalar (glomerulonefrit)
– Böbreğin yaralanması
– Prostatta büyüme
– Prostat kanseri
– İdrar yolunda tümör
– Aspirin,penisilin, heparin, İbuprofen vb. steroit olmayan ağrı kesiciler, Siklofosfamid, vincristin vb. kanser ilaçları, Amitriptilin, klorpromazin vb. psikiyatrik ilaçlar, ağrı kesiciler gibi çeşitli ilaçların yan etkisi olarak
– İdrarda kırmızı kan hücresi bulunması, orak hücre anemisi gibi kalıtsal nedenlerden dolayı meydana gelebilir. (Orak hücre anemisi, kırmızı kan hücrelerinde kalıtsal bir hemoglobin bozukluğudur)
– Polikistik böbrek hastalığı
– Virüs kaynaklı iltihaplar
– Yoğun cinsel aktivite
– Aşırı egzersiz yapma
– Adet görmek
– Prostat bezi büyümesi
– Prostat iltihabı
– Kanın damar içinde pıhtı atımı

İDRARDA YÜKSEK ERİTROSİT BELİRTİLERİ

– Kaşıntı
– Bulanık görme
– Kasık ağrısı
– Baş ağrısı ve baş dönmesi
– Karın ağrısı
– Yüksek ateş
– Sık idrara çıkma
– İdrar yaptıktan sonra tam boşalmama hissi
– Kırmızı kan hücrelerinden dolayı idrar rengi kırmızı, pembe veya kola rengine dönebilir.
– İştahsızlık
– Sırt ağrısı
– Bulantı, kusma
– İstemsiz kilo verme
– İdrar yaparken yanma, ağrı
– Böğür ağrısı çekme

KET: Keton nedir? İdrarda keton ne anlama gelir? İdrarda keton nedenleri ve belirtileri...İlginizi ÇekebilirKET: Keton nedir? İdrarda keton ne anlama gelir? İdrarda keton nedenleri ve belirtileri...

Ağrıbaş ağrısıbüyümeEgzersizkanserprostatşekertümör

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir