eyt açılımı nedir / EYT neyin kısaltması? Açılımı | Nedir Ara

Eyt Açılımı Nedir

eyt açılımı nedir

döneminin koalisyon hükümeti tarafından çıkarılan sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu hem kadınlar hem de erkekler için emeklilik süresini değiştirmiştir. Geçmişe dönük uygulanan bu yasadan önce belirli bir süre sigortalı olarak çalışma şartı aranırken bunun yanına yaş sınırı şartı eklenmiştir. Böylece EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar sorunu ortaya çıkmıştır. Buradan hareketle EYT’nin prim gün sayısını ve çalışma sürelerini tamamladıkları hâlde kanundan dolayı emekli olma hakları ertelenenleri kapsadığı söylenebilir.

Bankaların emekli bankacılığı ürünlerini karşılaştırın ve en avantajlısına hemen başvurun!

Emeklilik Şartlarında Neler Değişti?

EYT yasasıyla sigortalı olarak çalışanlara emeklilik yaşı şartı getirilirken tamamlanması gereken prim gün sayısı da artmıştır. Düzenlemeden önce kadınlar 20; erkekler 25 yıl sigortalı çalıştığı takdirde emekli olmaya hak kazanıyordu. Ayrıca emeklilik için günlük prim ödeme şartı vardı. Yasanın ardından yıl koşulu kaldırıldı ve sabit bir emekli olma yaşı belirlendi. Bununla birlikte prim gün sayısı da oldu. Öte yandan, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce işe giren kadınlar için 40 ile 58; erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş sistemi uygulanmaktaydı.

Düzenlemeyle Kaç Kişi EYT Kapsamına Girdi?

yılındaki yasanın ardından pek çok kişi emeklilikte yaşa takılanlar arasına girdi. Sosyal Güvenlik Kurumunun yayınladığı verilere göre yılında SSK’lı, Bağ-Kur’lu ve emekli sandığına bağlı toplam 10 milyon sigortalı çalışan bulunuyordu. yılında açıklanan rakamlara göre o dönemdeki sigortalı çalışanların en az 7,2 milyonu emekli oldu. Geriye kalan yaklaşık 3,7 milyon kişi ise şu anda EYT’li kapsamına girmektedir. Ancak salt iki tarih arasındaki emekli sayıları üzerinden yapılan bu hesaplamanın tahmini EYT’li sayısını gösterdiğini söylemekte fayda vardır.

Mevcut Koşullarda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) İçin Şartlar Nelerdir?

Mevcut düzenlemelere göre emekli olmak isteyenlerden iki ayrı şartı yerine getirmeleri beklenir. Bunlardan ilki, belirli bir süre sigortalı olarak çalışmaktır. Ancak bu koşul, çalışma hayatına ’dan önce başlayanları ilgilendirir. İlgili tarihten sonra sigortalı olarak çalışmaya başlayanların emekliliğe hak kazanabilmesi için prim gün sayısını doldurması gerekir. yılında yürürlüğe giren düzenlemeye göre emekli olmak isteyenler öncelikle işe başlama tarihlerine göre değişen prim günlerini doldurur.  Bu kapsamda EYT’lilerin de bahsi geçen şartları taşıması hâlinde emekli olacağı söylenebilir. 

Kadınlar İçin Emeklilik Şartları Nelerdir?

Emeklilik şartları, kadın ve erkek sigortalı çalışanlar arasında değişiklik gösterir. ’dan önce işe başlayanlar yani EYT’li kadınlar, emekli olmak için 20 yıl sigortalı çalışmak ve prim ödeme şartını yerine getirmek zorundadır. Bu koşulları tamamlayan kadınlar, emekli olmaya hak kazanır. 

Erkekler İçin Emeklilik Şartları Nelerdir?

EYT şartları kapsamında yer alan erkekler, 25 yıllık sigortalı çalışma süresinin yanında prim ödemesini gerçekleştirir. Çalışma süresi ve prim gün sayısını tamamlayan sigortalı erkeklerin emekli olması mümkün hâle gelir.

Emekli kredisi hesaplamak için Emekli Kredisi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Kimleri Kapsar?

EYT bir diğer ifadeyle emeklilikte yaşa takılanlar, yıl ve prim ödemesi şartını tamamlamış olanları ilgilendirir. Öte yandan, sigortalıların kapsamını da detaylı olarak belirtmekte fayda vardır. Bunlar arasında memur ve işçi gibi ayrımlar yer alır. Ayrıca SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi farklı kurumlar aracılığıyla prim ödemelerini gerçekleştiren sigortalılar bulunur.  

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Hangi Yılları Kapsıyor?

8 Eylül ’da yürürlüğe giren İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında emekli olma şartlarında değişikliğe gidildi. İlgili düzenlemeyle beraber daha önce çalışma yılı ve prim sayısından ibaret olan emeklilik koşullarına yaş sınırı getirildi. Bu kapsamda söz konusu tarihten sonra çalışma hayatına başlayanların yanı sıra ’dan önce sigorta girişi bulunanlar da yer aldı. Ancak sadece ’dan önce sigorta primi yatırmaya başlayanlar EYT’li olarak değerlendirilir.

EYT Kapsamında Emekli Primi Nasıl Hesaplanır?

EYT ile ilgili düzenlemeler kapsamında emeklilik primi hesaplamasında 3’lü formül yönteminden yararlanılır. Buradaki ayrım, emeklilik şartlarında değişikliğe sebebiyet veren üç ayrı yasadan kaynaklanır. Bunlardan ilki, öncesi yani emeklilikte yaşa takılanların dâhil edildiği dönemi kapsar. İkincisi İşsizlik Sigortası Kanunu olarak adlandırılan düzenlemeden sonrasını ifade eder. Sonuncusu ise yılında emeklilik koşullarında yapılan değişikliğin ardından değişen süreleri gösterir. Söz konusu ayrıma göre EYT prim hesaplamasının nasıl yapılacağını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:

DönemDetaylar
’a kadarBu tarihten önceki primlerdeki bağlama oranına bakılır. Bu oranlar genellikle yüksek rakamlar şeklinde kabul edilir.
ile arasıİlgili dönemde aylık bağlama oranları düşse de hesaplamaya dâhil edilir. 
sonrasıBu tarihten sonra ödenen primler için büyüme hızı ve bir önceki yıl gerçekleşen enflasyon rakamlarına göre güncellemeler yapılır.

Yukarıda yer alan tarihler, emeklilik primlerini farklı dönemlerin koşullarına göre değerlendirme olanağı verir. Yani ’dan önceki prim ödemelerinde uygulanan bağlama oranının bugünkü rakamlara göre hesaplanması mümkün olur. Bağlama oranı, çalışanın malullük, yaşlılık, ölüm ve sağlık sigortası gibi amaçlar doğrultusunda ödediği prime uygulanan katsayıyı ifade eder. İlgili oran arttıkça gelecekte alınacak emeklilik aylığı da doğru orantılı bir şekilde yükselir. Bu sebepten ötürü, söz konusu dönemlerdeki farklı oranlar da EYT prim gün sayısı gibi önemlidir. EYT hesaplamasında baz alınan 3 ayrı döneme ve bağlama oranına göre doğru hesaplamalar gerçekleştirilir.  

Prim Günü Eksiği Olan Çalışanlar Emekli Olabilir mi?

EYT emeklilik şartlarından biri de prim gün sayısını tamamlamaktır. 8 Eylül ’dan önce sigortalı çalışmaya başlayan EYT’liler, iş hayatına devam etmedikleri takdirde eksik prim gününe sahip olabilir. Bu durumda başvurulabilecek birden fazla yöntem bulunur. Prim günlerini tamamlamamış olan emeklilikte yaşa takılanlar geriye dönük borçlanma yapabilir. Geriye dönük prim borçlanması için tercih edebileceğiniz yollardan bazıları şunlardır:

  • Askerlik Borçlanması: Er ya da erbaş olarak görev yaptığınız günleri emeklilik için tamamlamanız gereken prim süresinden düşürebilirsiniz.
  • Doğum Borçlanması: 4/A, 4/B ve 4/C statüsünde yer alan kadın çalışanlar, doğum süreçlerinde izin hakkını kullanır. Bu sürede ödenmeyen primler ise emeklilik için çalışılması gereken süreyi uzatır. EYT’liler, sigorta başlangıç tarihinden sonra dünyaya gelen çocukları için borçlanmaya giderek kalan prim gün sayısını azaltabilir.
  • 4/C Statüsündeki Memurların Aylıksız İzinleri: 4/C statüsündeki kamu çalışanları, mevzuata uygun aldıkları aylıksız izinlerin tamamını prim gününden düşürebilir. 
  • Doktora veya Uzmanlık İçin Yurt Dışında Geçirilen Süreler: Sigortalı olmaksızın doktora veya tıpta uzmanlık gibi amaçlar doğrultusunda yurt dışında geçirdiğiniz süreleri bildirerek tamamlanması gereken prim gün sayısını azaltabilirsiniz. 

Yukarıda yer alanların dışında sigortalı olmadan avukatlık stajı yapılan günler de prim gün sayısının kapsamında değerlendirilebilir. Ayrıca sigortalı işte çalışırken herhangi bir suçtan dolayı tutuklananlar ya da göz altına alınanlar da bu esnada geçen süreyi EYT prim gün sayısından düşürme olanağı bulur.

EYT hakkında diğer içeriklerimize göz atın!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da (EYT) son durum nedir? EYT ne zaman &#;ıkacak? Bakan Bilgin’den EYT a&#;ıklaması!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da (EYT) son durum  merak ediliyor. Prim ve yıl şartını tamamlayıp yaşı bekleyen milyonlarca emekli için müjdeli haber geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıkladı. Bakan Bilgin, EYT'ye yönelik bakanlık bünyesinde kurulan bir ekiple çalışma yürütüldüğünü söyledi. Peki, EYT nedir, açılımı ne? EYT’de son durum ne? EYT çıkacak mı? EYT çıkarsa nasıl olacak?

BAKAN BİLGİN’DEN EYT AÇIKLAMASI!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. EYT’lilerin gözü kulağı hükümetin üzerinde çalıştığı EYT düzenlemesindeydi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den müjdeli haber geldi. Bakan Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili bakanlıkta bir çalışma grubu oluşturulduğunu söyledi. Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bilgin, EYT ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

EYT ÇIKACAK MI?

Bilgin, EYT düzenlemesinin içeriğine yönelik olarak bakanlık bünyesinde kurulan bir ekiple yürütülen çalışma neticesinde en uygun formülün devreye sokulacağını söyledi.

Birkaç alternatif ve önerinin değerlendirildiği çalışma kapsamında sendikalarla diyalog halinde olunacak.

Çalışmanın yıl sonuna kadar ya da yeni yılın ilk ayında çözüme kavuşturulması öngörülüyor.

EYT NEDİR?

Emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı. 8 Eylül öncesi sigorta girişi olanlar EYT'li olarak adlandırılıyor.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

8 Eylül 'da yürürlüğe konan sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme ( gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.

EYT Nedir, Kimleri Kapsar? EYT Şartları

TeklifimGelsin Blog20 Şubat

Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yılında yapılan değişiklik sonucu sosyal güvenlik sisteminde birtakım düzenlemeler yapılmış ve 9 Eylül tarihinden önce sigortalı olan bireylerin emekliliği hak etme koşullarında değişikliğe gidilmiştir. Bu kapsamda emeklilik hakkı kazanılması için prim gün sayısı ve sigortalılık süresine ek olarak yaş şartı da getirilmiştir.

Yasadaki değişiklik öncesinde kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ile prim günü şartını yerin getiren bireyler emeklilik hakkı kazanabiliyordu. Değişiklikle birlikte yaş ve prim gün sayısında kademeli olarak artışa gidildi. Emeklilik yaşı kadınlarda 58 ve erkeklerde 60 olarak belirlenirken prim ödeme gün sayısı son hâliyle işçilerde , esnaf ve çiftçilerde ise ’e çıkarıldı.

Yapılan bu değişiklik sonucu ülkemizde EYT sorunu da gündeme gelmiştir. Bu yazımızda senin için “EYT nedir?” ve “EYT şartları nelerdir?” gibi merak edilen pek çok sorunun yanıtını bir araya getirdik.

EYT Nedir?

EYT’nin açılımı, emeklilikte yaşa takılanlar olup emekli olmak için gerekli olan sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayan ancak yaş şartını karşılamayan kişileri belirtmek amacıyla kullanılır. 

9 Eylül tarihinden önce sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayan çalışanlar yaş şartı olmadan emekli olabiliyordu. Bu tarihte sayılı Kanun’la birlikte emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 oldu. yılına gelindiğinde ilk kez sigortalı olarak işe başlayacak bireyler için emeklilik yaşının sayılı Kanun ile 65’e yükseltilmesi sonucu emeklilik için 65 yaşına kadar beklenmesi gerekliliği doğdu.

EYT Kimleri Kapsıyor?

EYT emeklilik hakkı elde etmek isteyen çok sayıda vatandaşın gündemindeki ilk konu olmayı sürdürüyor. Peki, EYT hangi yılı kapsıyor?

EYT sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül ’dan önce olan, emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık şartını sağlamış olmakla birlikte yaşından dolayı emekli olamayan kişileri kapsar. EYT’de yaş sınırının kalkması EYT’de 50 yaş formülü olarak anılan yaş sınırının da uygulanmayacağı anlamına gelir.

EYT’ye göre emeklilik hesaplama işlemi yapılırken sigorta başlangıç tarihi, sigortalılık süresi ve prim günü kriterleri değerlendirilmelidir. EYT’liler emekli olma şartını yerine getirmeleri hâlinde başvuru tarihinden itibaren hızlı bir şekilde emekli olabilmektedirler. Prim günü ve sigortalılık süresini doldurmayanlar ise bu şartları yerine getirdikleri tarihten itibaren emekli olabilirler.

EYT Şartları Nelerdir?

9 Eylül tarihine kadar çalışanlar prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağladığında yaşa takılmadan emekli olabilirken yapılan kanun değişikliği sonrası bu kriterlere yaşın da eklenmesi EYT sorununun ortaya çıkmasına neden oldu. Bu sorunun çözülmesi için ise EYT düzenlemesinin hayata geçirilmesi gündeme geldi.

EYT başvuru şartları şu şekilde sıralanabilir:

-     Sigorta kaydının 9 Eylül tarihinden önce olması.

-     gün prim ödemesinin tamamlanması.

-     Kadınlar için 20 yıl ve erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması.

tarihinde meclise sunulan kanun teklifinde netleşen detaylar ise şu şekildedir:

-     Kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl sigortalılık süresini ve tüm bireyler prim gün sayısını doldurarak emeklilik hakkını kazanabilecekler.

-     Emekli olan ve 10 gün içinde aynı işyerinde işine devam eden emekliler %5 sigorta teşvikinden faydalanabilecekler. Taşerondan işçi kadrosuna geçenler için zorunlu emeklilik kaldırılacak.

-     Sigorta girişi tarihinden önce olanların prim gün sayısı sigorta başlangıcına göre kademeli olarak ila gün arasında değişecek. Düzenleme ile yaş şartı kalkmakla birlikte kadınların 20, erkeklerin 25 yıl sigortalılık süresi ve tüm bireyler ila arasında değişen prim gün sayısını doldurmaları gerekecektir.

EYT’li Kaç Kişi Var?

Sosyal Sigortalar Kurumu verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 6 milyon kişinin EYT mağduru olduğu bilinmektedir. 

Etiketler: Sigorta

Yazar: TeklifimGelsin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası