kivi ne zaman budanır / Kivi ne zaman ve nasıl budanmalıdır? | Bahçıvanlık Açık

Kivi Ne Zaman Budanır

kivi ne zaman budanır

Kivi Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Kivi Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Bitki Bakımı

Kivi Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Kivi Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Kivi en sevilen meyvelerdendir. Yakın zamanda yaygın olarak hayatımıza giren kivi lezzeti ve sağlığa faydalı olmasıyla çok tüketilmektedir. Kivinin ilgi görmesi sonucu kivi fidanı yetiştirmek isteyenler de artmıştır. Kivi fidanı nasıl ve ne zaman dikilir konusu da sıkça merak edilmeye başlamıştır. Kivi fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? Kivi fidanı yetiştirme, bakımı ve fiyatları ile ilgili tüm bilgileri derledik."

Kivi, asmaya benzeyen odunsu yapıda bir bitki ve lezzetli meyvelerinin ortak adıdır. Tropikal bir bitki olmasına rağmen yaklaşık koşullar sağlandığında da yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Kivi Fidanı Nedir?

Kivi fidanı tohumların çimlendirilmesi sonucu dikkatli bir bakım sonrası genç bir ağaç haline gelmesidir. Yetiştiricilik yapmak isteyenler genellikle tohumdan üretme, aşılama gibi çoğaltma yöntemleri yerine fidan dikimini tercih etmektedir.

Kivi Fidanı Nasıl Dikilir?

Kivi fidanı tüplü ve açık kök olarak dikilebilir. Tüplü fidanlar genellikle kişisel yetiştiricilikte tercih edilen fidanlardır. Fidan tüplü ise açılan çukura fidanın toprağı köklere zarar vermeden biraz yumuşatılır ve ekim işlemi basit şekilde yapılır. Can suyu vererek dikim tamamlanır.

Açık kök fidan tercihi arazi dikimi ve yetiştiriciliğinde daha fazla tercih edilmektedir. Açık kök fidan dikimi için 50*50 çukurların açılması uygundur. Köklerde parçalanmış hasar görmüş olanların temizlenmesi gerekir. Fidan yerleştirildikten sonra çukur doldurularak sıkıştırılmalıdır. Can suyu verilerek kivi fidanı dikim işlemi tamamlanır.

Kivi Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Dikimi yapılacak kivi fidanı tüplü ise yılın her ayı dikimi yapılabilmektedir. Açık köklü kivi fidanı dikimi için ise en uygun zaman Kasım ayının ilk haftasından başlayarak Nisan sonuna kadar sürmektedir.

Kivi Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Kivi fidanı bakımı dikim işleminden başlamaktadır. Dikim sırasında Leonardit gübre verilmesi kök gelişimini hızlandıracaktır. Kivi fidanları için gübreleme yaparken toprağa karıştırma uygulaması şeklinde vermeye dikkat ediniz. Sonraki dönemlerde ağacın yaşına uygun miktarlarda kış gübrelemesi yapılabilir. Meyve zamanında bor, potasyum, hasat sonrasında azotlu, sonraki dönemlerde fosfor, çinko gibi karışım gübreler uygulanabilir.

Kivi Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Kivi fidanı 3 yıl sonra meyve verir. Fakat yıl arası verimli değildir. Kivi fidanı 7 ila 8 yaşlarında tam verimli meyve dönemine ulaşmaktadır.

Kivi Fidanı Yetiştirmenin Püf Noktaları

Kivi fidanı yetiştirirken dikkat edilecek bazı püf noktaları ürün kalitesini ve verimi arttırmaktadır.

Hafif eğimi bulunan, güneş gören ve direkt olarak rüzgar almayan araziler kivi fidanı için en uygun arazilerdir.

Budama işlemi meyve kalitesi açısından önemlidir. Üst üste binen dallar temizlenmezse meyve kalitesi düşmektedir.

Bir önceki yıl kivi veren dalda bir sonraki yıl meyve olmayacaktır. Budama işleminde bu dallar dikkate alınmalıdır.

Kivi fidanı gübreleme işleminde bitki köküne direkt uygulama yerine toprakla karıştırma yapılmalıdır.
Su ihtiyacı yüksek bir bitki olduğu unutulmamalı, sulama düzenine dikkat edilmelidir.

Kivi Fidanı Ortalama Fiyatları Nedir?

Kivi fidanı alırken tüplü ya da açık kök seçimi fiyatlarda farklılık göstermesine neden olmaktadır. Ayrıca fidan yaşı, meyvenin türü, dişi ya da erkek fidan olması nedeniyle ortalama fiyatların değişkenlik göstermektedir.

Kivi Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Kivi fidanı meyve şekline göre farklı türlerde bulunabilmektedir. Ayrıca her türün kendi arasında dişi, erkek, tüplü ve açık kök olarak farklı fidan çeşitlerine rastlamak mümkündür.

Kivi Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Kivi fidanı çoğaltmada yaygın olarak yarı odunsu çelik yöntemi kullanılmaktadır. Yeşil yarı odunsu ve odunsu çelik yöntemleriyle de kivi fidanı çoğaltmak mümkündür.

Kivi Fidanı Ne Zaman Budanır?

Kivi fidanları için kış budaması uygundur. Kasım sonundan itibaren mart ayına kadar budama işleminin yapılması için en uygun zamanlardır.

Kivi Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Kivi fidanları için fidan arası yaklaşık 3 metre yeterlidir. Sıra arası olarak da 4metre bırakmak yeterlidir.

False

Budama Zamanı Geliyor! Hazır Mısınız?

Budama zamanı geldi, çattı!

Bu aralar mevsim gereğince bahçelerimizde yapmamız gereken işlerden biri tabi ki bitkilerimizi veya ağaçlarımızı budamak. Biz de bu ay ki konumuzu budama olarak belirledik ve bildiklerimizi sizlere anlatmak istedik.   

Neden Budama Yapmalıyız?

Budama işlemine, kısaca bitkilerimizin ve ağaçlarımızın daha iyi gelişmesi ve verimini arttırması için kullandığımız yöntem diyebiliriz. Nasıl her sene profesyonel yada amatör bir şekilde meyve ağaçlarınızdan kaliteli, yeterli ve sürekli ürün alabilmek için toprağınızı işleyip, gübresini koyup, sulamasını yapıp, zararlılar için mücadele ediyorsanız aynı şekilde budama işlemini de yapmak zorundasınız.

Budama Düzenli Gelişim Sağlar

Ben ağaçlarımdan memnunum, kendimce yeterli meyve de alıyorum, budama işlemi yapmama gerek yok diye de düşünebilirsiniz. Ama unutmayın, şu an için meyvenizi alıyorsunuz fakat ilerleyen yıllarda daha az ve küçük şekilde, daha ileri zamanlarda ise neredeyse hiç alamamaya başlayacaksınız. Tabi bu dediklerimiz çok geneldir. Biraz daha detaya girersek eğer düzenli bir şekilde budama yapmadığınız takdir de ağacınızın tacı düzensiz bir şekilde gelişecek, dalları gereksiz fazla verimden dolayı kırılacak, eskisine göre daha küçük ve kalitesiz meyveler verecek, dallanmanın artmasından dolayı ağacınızın iç kısımlarına Güneş ışıkları giremeyecek ve her sene düzenli verim verememeye başlayacaktır. Bu olumsuz durumdan kaçınmak için ağaçlarınıza düzenli bir şekilde budama işlemini uygulamalısınız.

Doğru Budama Nasıl Yapılmalıdır?

Budama işleminin  yöntemi nasıl olursa olsun, ağacınızın üst görünümünü korumalısınız. Budamayı ağacın alt dallarında yapmak, üst derinliğini azaltmak ve buna bağlı olarak üst şeklini bozmak doğru değildir.

Meyve ağaçlarında budama süs bitkilerinden daha farklıdır. Meyvelerin ekonomik değerleri vardır ve yanlış yapılan budama o sene ürün alamama gibi büyük sonuçlara neden olabilir. Meyve ağaçlarında meyveye özel değişmekle beraber yaprak döküldükten sonra ürün budaması yani ağacın meyve veren sürgünleri bırakılmak suretiyle diğer yeni çıkmış sürgünlerinin kesilmesi uygundur. Ayrıca ağacın Güneş’den daha iyi istifade etmesi için ağaç tacında yapılacak seyreltmeler meyve ağaçlarının iyi ürün verebilmesi için hayati önem arz etmektedir. Budama yapacak olan kişilerin bulundukları iklim, toprak koşulları ve meyve ağaçlarının yaşlarını da dikkate alarak budama işlemini yapmaları gerekmektedir. Ayrıca budama işlemini yapmadan önce çevrelerindeki konuya hakim çiftçilerden veya tarım il müdürlüklerindeki uzman kişilerden destek almalarını tavsiye ederiz.

Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?

Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadıfunduszeue.infonın zamanlaması gerçekten çok önemlidir. Yanlış zamanda yapılan budamalar bitkilerde büyük hasarlara ve buna bağlı olarak da ürün kaybına neden olur. Ek olarak bazı hastalık ve iklim koşullarından fazlaca zarar görmelerine de sebep olabilir.

Kış Dönemi En İdeal Dönem

Bu yüzden bitkilerde uyuma dönemi dediğimiz kış döneminde yapılan budamalar en doğru zamanda yapılan budamalardır. Akdeniz ve Ege bölgeleri gibi ılıman bölgelerde yukarıda verdiğimiz aylara uymak yerine, ağaçların yapraklarını dökmesinden itibaren budama işlemine başlayıp, kış sonunda ağaçlar uyanmadan önce bitirmeniz gerekir. Soğuk bölgelerde ise genelde bahar ayı başlamadan, ağaçlar uyanmadan önce bu işlemi yapmalısınız. Yazın ancak tali budamalar (meyve seyreltmeleri, yaprak budamaları, bitkide coşkulu çıkan sürgünlerin budanması, vb.) yapılabilir. Temel, derin ve gençleştirme budamalarının hepsi kışın yapılmalıdır.

Evet budama yapmanın önemini ve ne zaman yapılması gerektiğini bu yazımızda anlatmaya çalıştık. Bir sonraki yazımızda budama çeşitleri hakkında bilgi vereceğiz.

Size önerebileceğimiz budama ekipmanlarımızı görmek için linke tıklayınız.

Konu ile ilgili Yazılarımız

Budama Çeşitleri Nelerdir? Biliyor musunuz?

Bizden ve birbirinden zengin içeriklerimizden haberdar olmanız için sizi Facebook sayfamıza davet ediyoruz.

8- BUDAMA ÇESİTLERİ
Kivi bitkisi kuvvetli büyüme ve gelisme göstermesi nedeni ile düzenli budamaya ihtiyaç
gösterir. Budama üç sekilde uygulanır: Sekil budaması, kıs budaması, yaz budaması
a) Sekil budaması : Bu budama sekli yeni dikilmis ve asılanmıs genç bitkilerde düzgün
ve dik büyüyen bir gövde olusturulması ile, taçlandırmanın sekillendirilmesidir. Dikimi yapılan
fidanın birinci yıl; sarılmadan sadece düzgün, dik bir gövde olusturması sağlanır. Yıl sonunda
gövde yüksekliği istenilen taçlandırma seviyesine ( m) ulasmıssa, sürgünün tepesi
kesilerek, kesim yerinin hemen altındaki gözlerden sürecek olan kollardan iki tanesi, sağa ve sola
büyütülmek üzere bırakılır ve taçlandırma yapılır. Dkinci yıl, kolları olusturacak sürgünler iyi bir
sekilde takip edilerek, yıl sonunda m uzunluğa ulasınca kesilir. Bu zaman aralığında
gövdeden çıkan sürgünler koparılır. Daha sonraki yıllarda, olusan bu yan kollardan ürün
çubukları dengeli bir sekilde bırakılır.

Sekil Birinci yıl yapılan sekil budaması 

Sekil Dkinci yıl yapılan sekil budaması


Sekil Üçüncü yıl yapılan sekil budaması Sekil Hatalı yetistirme

b) Kış budaması (Ürün budaması): Kış budaması her yıl düzenli olarak bitki yasına ve
fizyolojisine uyacak sekilde yapılmalıdır. Aksi taktirde bir sonraki yıl düzgün ve verimli sürgün
bulmak zorlasacaktır. Kış budaması, bitkinin aktif olmayan dönemi olarak adlandırılan uyku
döneminde yapılmalıdır. Bu dönem dısında yapılacak budamalardan bitki olumsuz yönde
etkilenir. Özellikle, su yürüme zamanına yakın dönemlerde yapılan budamalarda, budama yarası
geç kapandığından öz su akısı fazla olmakta, bitki güç kaybetmekte ve çesitli hastalık ve
zararlılara karsı dayanıksız hale gelmektedir.

Kış budamasındaki amaç; bitki üzerinde yeterli sayı ve uygun nitelikteki meyve
çubuklarını dengeli olarak (bitki fizyolojik dengesini bozmayacak sekilde) dağıtarak, bu ürün
çubuklarından sürecek olan sürgün ve yapraklara rahat bir gelisme ortamı sağlamaktır. Bunun
yanında kış budamasında verimden düsmüş olan kütükler ( yıllık dal) uygun sekilde
yenilenmelidir Kış budaması, meyve çubuklarını, sürgünün dip kısmındaki gözlerin
belirginlestiği gözden itibaren, en az 1 m (10 göz), genel olarak 1,5 m, (15 göz) üzerinden,
sürgününün inceldiği noktadan kesmektir.


Sekil Tam verim çağında verim budaması 

SekilGenç kivi bitkisinde verim budaması

c) Yaz budaması: Genel bir kaide olarak yaz budamasındaki amaç; kivi bitkisinde,
kökler, yapraklar ve meyve arasında fizyolojik dengeyi olusturmaktır. Yaz budaması bu
dengenin sağlanması için yapılmalıdır. Bu amaçla öncelikle, asırı gelisme gösteren obur ve sık
sürgünler, sürgün uçlarındaki sarılmalar ortadan kaldırılarak bitkinin iyi bir sekilde havalanması,
güneslenmesi ve gelismesi sağlanmalıdır. Daha sonraki asamalarda üçlü çiçek tomurcukları ve
standart dısı (yapısık, ikiz,üçüz, yamuk) meyveler seyreltilmelidir. Meyve bağlayan sürgünlerde
ise son meyveden sonra 5 ve 6. gözden itibaren kesilmelidir. Meyveli sürgünlerde bitkinin
tasıyabileceği kadar ( meyve) meyve bırakılmalıdır.

BUDAMA

Kivi bitkisi, gelişmesi ve verimlilik fizyolojisi nedeniyle sert budamaya uygun ve verimini göstermesi için düzenli budamaya ihtiyaç gösteren bir meyve türüdüfunduszeue.info budama; kış budaması, yaz budaması ve şekil budaması olmak üzere üç başlık altında incelenir.

Şekil Budaması:

Genç bitkilere şekil vermek amacıyla uygulanıfunduszeue.info;bitkiye terbiye şekli, şekil budaması ile funduszeue.info asıl gaye dik ve sağlam büyüyen bir gövde elde funduszeue.infoe şekli ne olursa olsun bitkiler, ana tele kadar tek gövdeli olarak terbiye funduszeue.infoın taçlandırılması,sabit kordonların oluşturulması, dal ve sürgünlere şekil verilmesi ana gövde oluşturulduktan sonra yapılacak işlemlerdir.Gövdenin düzgün ve dik olması için bir yıl içinde oluşturulması gereklidir. Asmaya şekil vermede, ana sürgünün gelişme gücüne göre farklı işlemler uygulanır.

a)Kuvvetli gelişen sürgünler yaz başında ( Haziran ) yaklaşık 2 m ye ulaşıfunduszeue.info tip gelişen sürgünlerde sürgünün yerden 1,,6 m yüksekliğine kader olan gözler olgunlaşmış olup, gelişebilirler. İşte bu gözlerin gelişmesi ve sürgün elde etmek için ana telin cm altından sürgünün tepesi kesilir. Daha sonra taşlandırma seviyesine kadar olan yan sürgünler sürekli kesilirler. Telin hemen altından sağ ve sola büyüyen birer yan sürgün varsa bunlara dokunulmaz; eğer bunlar yoksa tepe alımından sonra bunlar hızla oluşarak büyüfunduszeue.infoğa ve sola gelişen uç yan sürgünler orta tele yatırılarak düzgün büyümeleri için yine orta tele bağlanırlar. Bağlanan bu sürgünler yaklaşık 1m’ye kadar olunca uçları kesilerek odunlaşmaya teşvik edilirler. Yaprak dökümünden sonra (Ocak- Şubat) yapılacak kış budamasında; yine bu sürgünler odunlaşıp piştikleri yerden (yaklaşık cm uzunlukta ) birer uç göz üzerinden kesilirler uç gözlerden ilk baharda sıkan sürgünler, cm ulaştıklarında orta tele yatırılarak bağlanırlar.Çıkan diğer sürgünler ise ürün dalı olarak kullanılırlar. İkinci kış budamasında uç gözlerden çıkıp orta tele yatırılan sürgünler, tekrar odunlaştıkları yerden kesilerek sabit kordanlar oluşturulur ve böylece terbiye şekli tamamlanmış olur.

b) Yeni dikilmiş fidanlarda eğer ana sürgün orta kuvvette gelişiyorsa sürgün (yaz başında) tepesi kesilmeden büyütülerek,orta tele sağa ve sola yatırılarak düzgün büyümesi için tele bağlanıfunduszeue.info ortasında sürgün ucu kesilerek odunlaşmaya teşvik edilir.Kış budamasında tele yatırılan sürgün uygun uzunlukta kesilerek kordonlardan birisi oluşfunduszeue.info baharda telin hemen altından oluşan sürgünlerden en uygunu seçilerek diğer tarafa yatırılır ve böylece ikinci kordon oluşturularak şekil verilir.

c) Zayıf, ana gövde oluşturmayacak şekilde gelişen sürgünler ancak tele kadar ulaşabilirler. Bu tip sürgünler çok zayıf oldukları için gövdeyi oluşturamazlar.kış budamasında bu sürgünler dipten göz üzerinden kesilirler.böylece 2. yıl daha kuvvetli büyüyen bir sürgün elde edilir. Bu sürgüne, gelişme gücüne göre kuvvetli veya orta kuvvette gelişen sürgünlerde yapılan şekil budaması yapılır.

Şekil budaması genç fidanlar dışında, değişik nedenlerle şekli bozulmuş veya kurumuş bitkilerin yenilenmesinde de uygulanır. Özellikle kış donlarından zarar görmüş ve üst aksamı kurumuş yaşlı gövdelerin yeniden şekillendirilmesinde kullanılır. Donmuş asma gövdesi toprağa yakın kısımdan kesilerek uyur gözlerin büyümesi sağlanır. Uyur gözlerden gelişen sürgünlerin amaca uygun bir tanesi seçilerek diğerleri temizlenir ve bırakılan bu sürgüne istenilen şekil budaması ile şekil verilebilir.

kış budaması;

Dişi bitkilerde:

Kış budaması daha çok şekil verilmiş kivi fidanlarında ürün almadaki verimi sağlamak amacıyla yapılan  bir budama şfunduszeue.info ürün yaşlı dallarda çıkan o yılın sürgünleri üzerinde oluşur. Bu verimli dalların genellikle ilk altı gözünde verim alındı bilinmektedir. Bu sebeple kivide her yıl düzenli olarak budama yapılmaktadır.Kış budamasında yaşlı sürgünlerin yaklaşık 1/3 ile 2/3 budanır. Geriye kalan yıllık ürün çubukları yeterli miktarda ürün verirler.

Budamanın amaçlarını sıralamak gerekirse;

  1. Kivi fidanı üzerindeki ürün çubuklarını, asmanın fizyolojik dengesini gözeterek, yeterli sayı ve uzunlukta dengeli olarak dağıtmak,

  2. Sıkışmış ve üst üste binmiş çubukları yaprak yüzeyi dengelemek,

    Bitkide yeterli güneşlenme ve havalanmayı sağlamak,

  3. Çiçeklenme döneminde arı çalışmasını kolaylaştırmak,

  4. ilaçlamaların etkinliğini sağlamak

Kivi bitkisinde iki ve daha yaşlı dallardan çıkan sürgünler verimsizdir.Söz konusu bu sürgünler daha çok şekil verme veya yenileme için kullanılırlar. Gözleri şişkin boğum araları kısa olan sürgünler diğerlerine göre daha verimlidir.Ürün dalları genel olarak sabit kordanlar üzerinden cm arlıklarla ve cm ( gözlü) uzunluğunda olacak şekilde bırakılırlar. Bununla beraber bırakılacak çubuk sayısı, asma gelişmesi ve terbiye şekline bağlıdır. T Direk terbiye şeklinde 1m kordon uzunluğuna m uzunlunda 8 adet ürün çubuğunu bırakılması yeterli olduğu bildirilmektedir. Budamada sabit kordanlar üzerinde bırakılan ürün çubukları uçlarında meyilli olarak dıştaki tellere bağlanırlar. Bu ürün çubuklarından çıkan sürgünler ise serbest olarak büyütürler.
Kış budaması yaprak dökümü ile gözlerin uyanması arsındaki zamanda yapılabilmektedir. Ancak budama zamanındaki asıl kural, bitkinin yoğun dinlenme döneminde olmasıdır. Kivi, çok genel olarak Kasım ayı sonundan itibaren yapak dökmeye başlar. Uyanma ise özellikle ılık bölgelerde Mart ayı içinde başlar. Uyanmadan sonra yapılacak budamalarda bitkinin öz suyu akışı fazla funduszeue.infonın uyanmadan önce yapılmasında son derece fayda vardır. Hava ve toprak durumuna göre budamanın Aralık ayı sonu Şubat başına kadar yapılması uygundur. Bölgemizde Ocak ayının ikici yarısı en uygun budama zamanıdır.

Erkek bitkilerde:

Erkek çeşitler diş çeşitler gibi şekillendirildikten sonra teller üzerinde sert kış budamasına tabi tutulmazlar. Bunlar serbest gelişmeye bırakılarak çok sayıda dal ve sürgün vermeleri sağlanır. Ancak ileri yaşlarda çok sıkışıklık olursa, kış budamasında hafif aralama yapılabilir.

Yaz Budaması:

Kivi hızlı ve kuvvetli gelişme gücüne sahip bir funduszeue.info hızlı gelişme gücünün bazı durumlarda kontrol altına alınması gerekir. Aksi durumlarda yapılacak kültürel işlemlerde zorluk doğmakta ve aşırı gelişmeden ötürü yeterli güneşlenme ve havalanma olmayacağından verimlilik ve meyve kalitesinde düşüşlere sebebiyet funduszeue.info durumda yapılacak işlem yaz budamasıdıfunduszeue.info budaması bitki yeşilken yapılmaktadır.

Dişi kivi bitkisi özellikle yaşından sonra aşırı sürgün funduszeue.info gibi durumlarda kivi bitkisi yeteri kadar güneşlenmediğinden iç bölümde kalan sürgünlerin gözleri  iyi olgunlaşamaz ve verim düşfunduszeue.info önlemek için yaz içinde bitkinin üst kısmında ve yanlarındaki sürgünlerin uçları alınarak koridorlar açılıfunduszeue.info budamasında kışın ürün dalı olarak bırakılacak sürgünlerin yeterli uzunlukta bırakılmalarına dikkat funduszeue.info yenileme için kullanılacak olan obur sürgünlere dokunulmaz.

Yaz budaması genel olarak Nisan-Mayıs aylarında ürün çubuklarındaki meyvesiz sürgünlerle iki ve daha yaşlı kısımlardan çıkan oburların alınmasıyla başlar.Böylece bırakılan sürgünler Yaz boyu daha iyi gelişfunduszeue.infon ve Temmuz aylarında ise meyveli sürgünler son meyvenin üzerinde yaprak kalacak şekilde kısaltılırlar.

BAĞDAN TOPTAN KİVİ SATIŞI YAPILMAKTADIR: 
                  50 29

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

Kivi AĞAÇLARINDA BUDAMA

Kivi Ağaçları Neden Budanır?

Kivi yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.

Budama yapılmayan ağaçlarda;

taç düzensiz gelişir,

fazla verim nedeniyle dallar kırılır,

küçük ve kalitesiz meyve oluşur,

sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,

kısa zamanda verim düşer

periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.

Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.

Ağaçlara istenilen şekli vermek.

Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.

Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.

Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.

Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.

İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.

Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.

Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?

Kivi ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.

Kivi  ağaçlarında  budama, kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Genç Kivi  ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan hâlin de dikilir. İlk yıllar, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Kivi ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler.

Gençleştirme budaması, Kivi ağaçlarında yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi için yapılır. Böylece, ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş Kivi ağaçlarında gençleştirme budaması yapılmaz. Gençleştirmede Kivi ağacının  budamaya karşı dayanma derecesi de göz önünde funduszeue.infoçleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geri kalan dallarda, kısaltma budaması yapılarak, ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin teşekkülü temin edilmiş olur. Bâzı ağaçlarda, budama yapılması netîcesi olarak, çift katlı bir taç teşekkül eder. Böyle ağaçlarda, üst taç atıldıktan sonra, zayıflamış olan alt taç dallarında da kısa budama yapılarak, ağaçta kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilir.

Düzgün bir taç budaması yapıldıktan sonra, iyi bir toprak işlemesi, sulama ve gübreleme ile yeter miktarda Kivi dal ve dalcıklarının meydana gelmesine yardımcı olunmalıdır.

Sizlere en  iyi  gübreleme  nasıl yapılır bu  konudaki  önemli  tecrübelerimizi aktarmak  istiyoruz.

 

Kivi Ağacı Bakımı En iyi Nasıl Yapılır

Kivi Ağacı kuruması Ve Çözümleri 

Her Cinsten Ağaç Bakımı Hakkında Ayrıntılı Bilgi

Her Cinsten Ağacın kuruması ve Çözümleri

Son Eklenen 5  Video

Kivi  Ağacı için, kivi fidanlarının büyümesi, gelişmesi için, en yüksek verim ve kaliteye  ulaşabilmek için  çok  önemli ürünlerden olan Rekor Gelişimden, 1 adet  dahi siparişinizin olması halinde, gerek bayilerimiz tarafından gerekse fabrikadan en kısa süre içerisinde siparişiniz teslim edilir. Kargo ile gönderilecek siparişlerde ise ülkemizdeki en çok tercih edilen kargo şirketlerinin  gittiği her  yere sipariş alıyoruz. 

REKOR GELİŞİMSİPARİŞ FORMU

Rekor Gelişim : Tel & Fax +90 78 22   +90 42 07  Adres : sok. No K:5  D Karşıyaka- İzmir  E-mail : [email protected]    Web: funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası