safrası alınan ne yemeli / Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler | Adana Ortadoğu Hastanesi

Safrası Alınan Ne Yemeli

safrası alınan ne yemeli

Safra kesesi ameliyatı sonrası doktorunuzun ek bir önerisi yoksa, normal beslenme düzenine dönebilirsiniz. Genellikle özel bir diyet programı gerekmez.

Safra Kesesi Ameliyatı Öncesinde Yapılması Gerekenler

Safra kesesi ameliyatı sonrası kadar aynı zamanda öncesi dönemde çok önemlidir. Bu ameliyatı olmadan önce ki 8-12 saatlik dönemde hasta kesinlikle bir şey yiyip içmemelidir. Bu dönemde su içmek dahi yasaklanır. Ancak yüksek tansiyon nedeni ile sürekli ilaç kullanan kişilerin sadece ameliyat sabahı bir yudum su ile ilaçlarını almalarına izin verilebilir. Bu dönemde insanlar kesinlikle hekimlerin verdikleri bilgilere göre hareket etmelidirler. Bilinçsiz bir şekilde yapılacak her türlü hareket ameliyat sırasında beklenmedik sorunlara veya ameliyatın ertelenmesine neden olabilir. Kullandığınız hormon ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar mevcutsa bu ilaçların kullanımı ya da bu ilaçlara ara verilmesi konusunda hekiminizin önerilerine uymanız gerekir.

Safra Kesesi Ameliyatı Öncesi ve Sonrasında Yenilmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Safra kesesi ameliyatı olacak kişilerin ameliyattan önce ve sonra uymaları gereken bir diyet programı vardır. Bu dönemler de yenebilecek yiyeceklere çok dikkat etmek gerekir. Ameliyattan önce ki 8-12 saatlik dönemde yemek kesinlikle yasaktır. Bu dönemde su dahi içilmemelidir. Ameliyattan sonra ise birkaç saat sonra sıvı tüketimine başlanabilir. Ertesi gün ise katı gıda tüketimi başlayabilir. Ancak bu durum mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme konu dikkat edilecek noktalardan birincisi ağır ve sindirimi zor olan gıdalara hemen başlamamaktır. Ayrıca erken dönemde ağır kaldırmak ya da zorlayıcı hareketler yapmak ameliyat yaralarınıza zarar verebilir. Ayrıca erken dönemde zorlamak ameliyat yerinden fıtık olmasına neden olabilir. Bu nedenle günlük hayatınızı ve beslenmenizi doktorunuzun önerileri doğrultusunda planlamanız uygun olacaktır.

 

PaylaşTweetPinReddit

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı? Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Ne Yenir, Ne Yenmez?

Safra kesesi, karaciğerde üretilmiş olan safraları biriktirerek yemek sonrasında safraları ince bağırsaklara yönlendirmektir. Safra kesesi ameliyatı sonrası ne yenir, dediğimizde safra kesesinin sindirimin önemli bir organı olduğunu öğreniriz. Safra kesesi ameliyatından sonra ne yenir, ne yenmez veya safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalı, sorularına yağsız beslenilmesi gerektiği yanıtını veririz. Peki, safra kesesi olmayanlar hangi besinleri sindiremez, sizler için derledik.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Safra kesesi, karaciğerin altında bulunan armut biçimli bir organdır. Safra kesesi karaciğerde üretilen safra sıvısını biriktirerek depo eder. Depo ettiği safra sıvısını yemek yedikten sonra ince bağırsağa gönderir. Mide ve bağırsaklar yiyecekleri sindirirken, safra kesesi, safra kanalı adı verilen bir tüp yoluyla safrayı salgılar. Safra kesesi ameliyatı olmuş ve safra kesesi alınmış birinin safra sıvısını depo edeceği bir yer olmadığı için yağların mekanik sindirimini yapılamaz. Bu nedenle yağlı besinler tüketmemeye dikkat edilmesi gerekir. Ameliyat sonrası hastalara yaklaşık 2-3 ay ağır spor yapmaları önerilmez

Safta kesesi ameliyatından çıktıktan sonra yediklerinize dikkat etmeniz için doktor kontrolünde bir beslenme listesi hazırlamanız önerilir. Beslenme listenize yazabileceğiniz besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:

• Safra kesesi ameliyatından çıktıktan sonra 24 saat sadece sıvı tüketilmesi önerilir.

• Ameliyatın üzerinden bir gün geçtikten sonra doktorunda izni ile katı besin tüketilmeye başlanabilir.

• Fasulye, bezelye, börülce gibi besinler

• Meyve

• Kepekli tahıllar

• Sebzeler gibi yüksek lifli yiyecekler tüketin.

Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Ne Yenir, Ne Yenmez?

Safra kesesi problemleri genellikle safra kanallarınızdaki, safranın karaciğeriniz, safra keseniz ve ince bağırsağınız arasında dolaşmasına izin veren tüplerdeki tıkanmadan kaynaklanır. En yaygın tıkanma kaynağı safradaki maddeler sertleştiğinde gelişen safra taşlarıdır. Safra Kesesi İltihabı, Safra kesesi, safra kesesi taşları veya başka bir tıkanıklık nedeniyle tıkandığında, kolesistit adı verilen safra kesesi iltihabına neden olabilir. Safra kesesi kanseri nadir görülen bir hastalıktır. Safra kesesi taşları, safra kesesi kanseri için yaygın bir risk faktörüdür. Safra, safra kesesinde çok uzun süre kaldığında, mikroskobik safra partikülleri taş oluşturmadan birikebilir bu durum safra çamurunu meydana getirir. Bu safra çamuru sonrasında safra kesesi taşları oluşturabilir veya safra kanallarını tıkayabilir.

Bu nedenlerle safra kesesi ameliyatı olabilirsiniz. Safra kesesi ameliyatından sonra yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Beslenme listenizde bazı besinlerin hiç bulunmaması gerekirken bazılarından büyük oranda azaltılması büyük önem taşır. Özellikle yememeniz gereken besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:

• Ameliyattan sonra 24 saat geçmeden katı besin almamalılar.

• Baharatlı yiyecekler

• Kızartma türü yiyecekler

• Karbonhidrat oranı yüksek besinler

• Şeker oranı yüksek besinler

• Doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler

• Yumurta ve yumurta içerikli yiyecekler

• Kafein içeren içecekler

• Çikolata ve Çikolatalı yiyecekler

• Alkol

• Asitli içecekler

• Hazır paketli yiyecekler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası