ilk iş görüşmesinde nasıl konuşulur / Mülakat Teknikleri | Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi

Ilk Iş Görüşmesinde Nasıl Konuşulur

ilk iş görüşmesinde nasıl konuşulur

İş Görüşmesinde Avantaj Sağlayacak 5 Giriş Cümlesi ve 9 Faydalı Cümle

İş Görüşmesinde Avantaj Sağlayacak 5 Giriş Cümlesi

Bir iş görüşmesinde başlangıcı nasıl yapacağınız konusunda endişeli hissediyorsanız ve konuya girmek için mülakatı gerçekleştiren kişinin söze başlamasını bekliyorsanız önerilerimize kulak verin. İşte iş görüşmesinde avantaj sağlayacak 5 giriş cümlesi:

1. Tanıştığımıza memnun oldum.

İlk izlenim daima önemlidir. Samimi ve kibar bir gülümseme ile karşınızdaki kişiyle tokalaşıp tanıştığınıza memnun olduğunuzu belirterek ilk cümleyi başlatabilirsiniz. Oldukça basit gibi görünen bu cümlenin, o anın heyecanıyla unutulduğuna eminiz.

2. Bana zaman ayırdığınız teşekkür ederim.

Kendinizi tanıtıp memnuniyetinizi belirttikten sonra bu görüşme için teşekkür etmek profesyonel bir izlenim bırakmanızı sağlar. Karşınızdaki kişinin zamanına saygı duyduğunuzu belirttiğinizde ve buna minnettarlığınızı ifade ettiğinizde saygılı kişiliğinizi göstereceksiniz.

3. Burada olduğum için şanslı hissediyorum.

Bu cümleyi belirterek, görüştüğünüz şirketin kariyer planlamanızda sizin için önemli bir hedef olduğunu söylemeniz, işe dair hevesinizi belli edecektir. Hevesli çalışan adayları ise daima motivasyonu ve başarılı işleri beraberinde getirirler.

4. Şirketinizi araştırdım.

İlgili şirkete dair araştırma yaptığınızı belli etmeniz, şirketin vizyonunu, misyonunu ve tarihini bilmeniz sizi diğer adaylardan bir adım öne taşıyacaktır.

5. İş tanımını inceledim.

İş tanımını detaylı bir şekilde incelediğinizi belirterek pozisyona verdiğiniz önemi gösterebilirsiniz. Tanımda dikkatinizi çeken ve yetkinliklerinizle bağdaşan detayların üzerinde durabilirsiniz. Böylece direkt olarak eğitim ve önceki iş tecrübelerinizden bahsetmeden önce, pozisyona uygunluğunuzun altını çizerek güçlü bir aday olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.

Bir İş Görüşmesinde Kurabileceğiniz 9 Faydalı Cümle

Bir iş görüşmesinde kurabileceğiniz 9 faydalı cümle ile güçlü başlangıcınızı desteklemeyi unutmayın! Böylece mülakatı olumlu bir şekilde sonlandırabilirsiniz.

1. Bir takımın parçası olmayı severim.

İş tanımına göre bir takım oyuncusu da bir lider de olabileceğinizi belirtmenizde fayda var. Böylece farklı projelerde, farklı sorumluluklarla şirkete katkı sunabileceğinizin altını çizebilirsiniz.

2. Bu işte deneyim sahibiyim.

Daha önceki tecrübelerinizden örnekler vererek bu iş hakkında deneyim sahibi olduğunuzu söyleyin. “x projesinde birlikte çalıştığım ekip arkadaşım da bu konudaki deneyimimi ve katkılarımı doğrulayacaktır” gibi bir cümleyle referans olarak gösterdiğiniz önceki iş arkadaşlarınızdan da bu aşamada bahsedebilirsiniz.

3. Öğrenmeye ve gelişmeye açık biriyim.

Tüm iş tanımı size çok uygun, ancak ufak bir nokta daha önce hiç deneyimlemediğiniz detaylar taşıyor olabilir. Böyle bir durumda gelişme kaydetmeye ve öğrenmeye açık bir çalışan olduğunuza değinebilirsiniz.

4. Bu şirket hedeflerim arasındaydı.

Çoğu şirket uzun yıllar onlarla yolculuk edecek çalışanlara ihtiyaç duyar. Bu pozisyonun uzun vadeli hedeflerinize uygun olduğunu ve kariyerinizi bu şirkette geliştirmeye devam etmek istediğinizi belirterek, ilgili şirketin sizin için kısa süreli bir basamak olmadığını hissettirebilirsiniz.

5. Şirketinizin yakın gelecekteki hedefleri nelerdir?

Görüştüğünüz kişi size bir sorunuz olup olmadığını sorarsa bu cümleyi yöneltebilirsiniz. Böylece hedeflerini öğrenerek kendinizden neler katabileceğinize dair farklı konulara değinebilirsiniz.

6. Sürecin olumlu sonuçlanması halinde şirketinizde performansımın nasıl ölçüleceğini öğrenebilir miyim?

Mülakatı gerçekleştirdiğiniz kişiye performans ölçümleri hakkında soru sormak, şirketin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak için hazır olduğunuzu belli eder.

7. Öğrendiklerime dayanarak, bu işi en iyi yapabileceğime inanıyorum.

Sorduğunuz sorulara aldığınız yanıtlardan sonra teşekkür ederek bu faydalı cümleyi kurabilirsiniz.

8. Sonraki adımlarım neler?

Görüşmeyi tamamlarken başvuru sürecinde geçmeniz gereken diğer adımları öğrenebilirsiniz. Tıpkı diğer sorular gibi bu soru da pozisyonla gerçekten ilgilendiğinizi ve güçlü bir aday olduğunuzu gösterir. 

9. Sabırsızlıkla sizden haber bekleyeceğim.

Görüşme sonunda görüşme yaptığınız kişilere zaman ayırdıkları için teşekkür etmeyi unutmayın. Herhangi bir soruları olursa diledikleri zaman size ulaşabileceklerini ve sabırsızlıkla haber bekleyeceğinizi belirtin.

Başarılı Bir İş Görüşmesi için 9 İpucu

Ne kadar mülakata girerseniz girin hiç kolay olmayacak gibi görünür. Bir iş bulma, yeni insanlarla tanışma, kendiniz hakkında konuşma ve başka biri sizden daha iyi olduğunda gerçeği kontrol etme baskısı. Bu şeylerle başa çıkmak her zaman kolay olmayabilir.

Doğal olarak içe dönük bir yapıya sahip iseniz bu daha da zor olabilir. Mülakata başlamadan önce daha kolay hale getirmek için mülakatlar hakkında ipuçlarını ve püf noktaları öğrenmek oldukça önemlidir. Bu her ne kadar sadece zaman ve deneyimle gelişen bir şey olsa da tamamen hazır hissettiğinizde ve kendinize güvendiğinizde eskisi gibi zorlayıcı olmayacaktır.  İş görüşmesi teknikleri arasında ilk sırada yer alan pratik yapmak başarının anahtarıdır. Herhangi bir durumun üstesinden gelebilecek ve kendinize güvenecek kadar pratik yapmaya devam edebilirsiniz.

Bir iş görüşmesine davet mi edildiniz? Bu ilk başta biraz sevinç ve ardından panik hissi yaratabilir. Ancak bu aslında kendinizi tanıtma ve işvereni tanıma şansıdır. Bu iş için doğru kişi olduğunuzu göstermeniz için iyi bir fırsattır ve iyi bir hazırlık buna çok yardımcı olur.

İşte size bu yolda yardımcı olacak 9 ipucu!

bukRpJ8sgwOWiMKx2CcfxJpvk7f7kAruH_hGDFqprOHBbIQrYzQkYO1xlNE26kuFZMb-W9N_funduszeue.info

1) Kendinizi Önceden Hazırlayın ve Rahatlayın

Bir iş görüşmesinden önce biraz gerginlik iyidir. Sizi zinde tutar. Ancak iş görüşmeniz için çok fazla endişelenmek size ve iş görüşmenize zarar verebilir. Unutmayın ki iş görüşmesi bir pazarlık değil, birbirinizi tanımak için yapılan bir görüşmedir. Mülakattan 2 gün önce hazırlanmak için ideal bir süredir. Bunun için mülakattan önceki gün rahatlatıcı bir şeyler yapmanız tavsiye edilir. Zamanında yatmak, dinlenmiş olarak uyanmak mülakat günü için ihtiyacınız olan enerjiyi sağlar ve günü başarıyla sonuçlandırmak için size yardımcı olur.

2) Zamanında Orada Olun

İş görüşme yöntemleri değişse de değişmeyen tek şey zamanlamadır. İşyerine önceden gidip hazır beklemeniz, işyerini gözlememniz ve stresinizi azaltmak için önemlidir. Hiç bir işveren, iş görüşmesi başladığında adayları beklemek istemez. Çoğu zaman, randevu saati adaya göre ayarlanır, bu nedenle size uygun verilen zamanda yetişememeniz iş konusunda ciddiyetinizi gösterir ve negatif bir etki yaratır.

Bir iş görüşmesi için gerçekten zamanında olmanız gerekir. Sorumlu olduğunuzu göstermeniz için de iyi bir fırsattır, konuşmayı ciddiye aldığınızı ve başka birinin zamanına saygı gösterdiğinizi kanıtlar. Ayrıca görüşme öncesi kıyafetlerinizi ve görünümünüzü kontrol etmenize fırsat verir. Görüşmeden 15 dakika önce şirket resepsiyonunda hazır olmanız yeterlidir. Şirkete çok daha erken varırsanız yürüyüşe çıkabilir veya arabanızda bekleyebilirsiniz.

3) Görünümünüze Özen Gösterin

İlk izlenim, bir toplantının ilk beş dakikasında oluşur. Yani bu beş dakika görüşmenin geri kalanı üzerinde büyük bir etkiye sahip. Tutumunuz ve söylediklerinize ek olarak giyiminiz ve stiliniz, yarattığınız ilk izlenimde büyük rol oynar.

Bir fabrikada görüşmeye gittiğinizde bir muhasebe firmasına gittiğinizden farklı kıyafetler seçersiniz. Şirketin web sitesine ve sosyal medya kanallarına göz atmak iyi bir fikirdir. Resimlerdeki insanlar nasıl giyiniyor? Herkes kravatlı takım elbise mi giyiyor? Bu kıyafetin iş görüşmesinde de beğenilme ihtimali yüksek. Fotoğraftaki insanlar daha mı sıradan görünüyor? O zaman bluz veya polo tişörtlü düzgün bir kot pantolon iyi bir seçimdir. Şüphe duyduğunuzda her zaman temiz bir kıyafet seçmelisiniz. 

4) Görüşmeye Gideceğiniz Şirketi Araştırın

Görüşmeden önce mülakat  sırasında ne tür sorularla karşılaşacağınızı tahmin edebilmeniz için şirketin web sitesini incelemeniz ve iş tanımını iyice okumanız çok önemlidir. Çoğu işveren neden şirketlerinde çalışmak istediğinizi ve şirketleri hakkında ne düşündüğünüzü sorduğundan ödevinizi yapmış olmanız daha iyidir. Bu sorulara cevap verebilmek için işveren ve şirket hakkında yeterince bilgi sahibi olmanız gerekir. Ayrıca iş görüşmesine giderken ne yapmalı,  nelere hazırlanmalı diye merak ediyorsanız şirketi araştırmak iyi bir başlangıçtır.

Şirketin vizyonu ve misyonu hakkında bilgi edinmekle başlayabilir, gerçekleşen projelere göz atabilirsiniz. Ayrıca şirketin tarihi, nasıl başladığı ve bugün nerede olduğu hakkında da bir fikriniz olmalıdır. Bu cevaplar genellikle şirketin web sitesinde veya İnternet'te başka bir yerde bulunabilir. Bu tür konular önemlidir ve iş veren bu şekilde ne kadar ciddi ve özenli olduğunuzu ölçebilir.

FoREHgRgNS-9Hez3yZ3Syq2AN5E7JvbOd4wOT91NqIv3UQ_wmnC6VdHC4b8lABcJO-_funduszeue.info

5) CV’nizi Gözden Geçirin 

İş görüşmesi sırasında elbette tamamen ilgi odağı olursunuz ve çalışanlar sizin hakkınızda mümkün olduğunca çok şey bilmek isterler. Eğitiminiz, iş deneyiminiz, başarılarınız, kurslarınız, eğitiminiz, hobileriniz, kısacası her şey.

Kendinizi nasıl tanıtacağınızı ve tam olarak ne söyleyeceğinizi önceden netleştirmek iyidir. Bu nedenle CV'nizi gözden geçirmek bir arkadaşınızla konuşma pratikleri yapmak isteyebilirsiniz. Bu şekilde, çok fazla duraklama sesleri ve garip sessizlikler olmadan deneyimleriniz ve eğitiminiz hakkında her şeyi kontrolü bir şekilde aktarabilirsiniz. Geçmiş deneyimleriniz gelecekteki iş yerinde neler yapabileceğiniz hakkında ipuçları verir. Bu nedenle kendinizden emin bir şekilde neler yapabileceğinizi anlatmak çok değerlidir.
6) Sorularınızı Önceden Hazırlayın

İş görüşmesi diyalogları, yalnızca işe alım görevlisinin pozisyon için uygun olup olmadığınızı anlamak için sorduğu sorulardan ibaret değildir. Aynı zamanda pozisyonun sizin için doğru olup olmadığını görmeniz için önemli olmakla birlikte, işverenin şirket ve işle ne kadar ilgili olduğunuzu anlaması için de gereklidir. Bu yüzden daha sonra seçiminizden pişmanlık duymamak için doğru soruları sormanız oldukça önemlidir.

Mülakata iyi hazırlandıysanız muhtemelen gelecekteki işvereninizden ve pozisyonunuzdan ne bekleyeceğiniz konusunda bir fikriniz vardır. Yine de bir şeyi yanlış anlamış olmanız ihtimaline karşı, birkaç şeyi doğrulamaktan zarar gelmez. Ayrıca hemen her mülakatta sorulabilecek birkaç soru örneği şu şekildedir:

  • Bu pozisyonla ilgili temel sorumluluklar ve hedefler nelerdir?
  • • Kariyer fırsatlarım nelerdir?
  • • Bu şirkette çalışmanın en büyük avantajı nedir?
  • • Şirket kültürünü ve yönetim tarzını nasıl tanımlarsınız?

7) Bu İşi Neden İstediğinize Karar Verin 

İş başvuruları arasında aynı şirkete farklı pozisyonlar için CV göndermiş olabilir ya da farklı firmalarla görüşmeler gerçekleştirmiş olabilirsiniz. Pozisyona göre değişen iş görüşmeleri hemen hemen aynı sorulardan oluşur ancak, ne istediğinizi bilmek ve başvuru hakkında net olmak oldukça önemlidir. Pozisyonun size getirileri ve şirkete katacaklarınız net olmalıdır. Bu aşamada iş görüşmeleriniz art arda olsa da hazırlıklı olarak gitmeniz işi ne kadar istediğinizi ön plana çıkaracağı için işveren tarafından hanenize bir artı olarak kaydedilir.

8) Freelancer Olarak Networking Yapın

Fiziksel olarak başvuruların yanı sıra freelance iş alabilmek için de bazı görüşmeler yapmanız gerekebilir. Freelance çalışmak istiyorsanız ve halihazırda bu işi yapıyorsanız slack kanallarının kullanabilir, networking yaparak iş olanaklarınızı genişletebilir ve daha çok insana ulaşabilirsiniz.

9) Yapmamanız Gerekenleri Unutmayın

  • • Sorulara sadece 'evet' veya 'hayır' ile cevap vermemelisiniz. Her konu için becerilerinizin ve hedeflerinizin pozisyonla nasıl eşleştiğini açıklamanız diyalog kurma biçiminiz hakkında olumlu algı yaratır. 
  • • Yalan söylemeniz size anlık olarak kazanım sağlayabilir. Ancak şimdi ve ileride sahip olabileceğiniz iş imkanlarını etkileyebilir. Dürüst ve açık cevaplar verip ve mümkün olduğunca soruya bağlı kalmanız yeterlidir.
  • • Mevcut veya önceki işverenleriniz hakkında olumsuz yorumlar yapmamalısınız.
  • İnsan kaynakları ile görüşme esnasında muhatapınızın sizi işe alıp almak istediğinden emin olmadığınız sürece maaş, tatil, ikramiye vb. konularda soru sormanız her zaman hoş karşılanmayabilir. Ancak maaş beklentilerinizi uygun zamanda belirtmeniz ve işverenle bu konuları konuşmanız da önemlidir.

İş görüşmelerinin başarılı tamamlanması için yapılacak en doğru şey her zaman hazırlıklı olmaktır. İş görüşmesi öncesi tüm hazırlıkları tamamladığınızdan emin olmak birçok adayın önüne geçme konusunda size yardımcı olacaktır.

Halihazırda işiniz için görüşmeler, toplantılar ya da çeşitli iş anlaşmaları yapmak isterseniz, Kolektif House'un sunduğu profesyonel hizmetlerden yararlanarak etkinlik alanı, ofis kiralama ya da toplantı salonları gibi çözümleri değerlendirebilirsiniz.


İş Görüşmesinde Başarılı Olmak İçin 16 Önemli İpucu

Haberler

Eğitim

İş Görüşmesinde Başarılı Olmak İçin 16 Önemli İpucu

İş görüşmeleri, özellikle de o işi istiyorsanız, çoğu kişi için oldukça stresli geçen zamanlar. Kesin bir hazırlık süreci olmadığı için daha da stresli ama bir takım ipuçları bu süreci kolaylaştırabilir ve başarılı olma ihtimalini artırabilir.

Kaynak:funduszeue.info

Düzgün Giyinin

Düzgün Giyinin

Kol saati takın

Kol saati takın

Gözlerine Bakın ve Yere Bakmayın

Gözlerine Bakın ve Yere Bakmayın

Gülümseyin

Gülümseyin

Dik Durun

Dik Durun

Vücut Dilinize Dikkat Edin

Vücut Dilinize Dikkat Edin

Rahat Davranın

Rahat Davranın

Yavaş Konuşun

Yavaş Konuşun

Karşınızdakini Taklit Edin

Karşınızdakini Taklit Edin

Farklılaşın

Farklılaşın

CV'nizi okumayın

CV'nizi okumayın

Hikaye Anlatın

İyi Dinleyin

İyi Dinleyin

Görüşeceğiniz Kişileri Araştırın

Görüşeceğiniz Kişileri Araştırın

Klişe Sorulara Klişe Cevaplar Vermeyin

Klişe Sorulara Klişe Cevaplar Vermeyin

Mutlaka Soru Sorun

Mutlaka Soru Sorun

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası