koltuk altında siyah nokta / Komedon Nedir? Komedon Tedavisi - Quartz Clinique

Koltuk Altında Siyah Nokta

koltuk altında siyah nokta

Avicenna Ataşehir Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) Bölümü hekimleri, koltuk altı ter bezi iltihabı hastalığı hakkında bilgiler verdiler. Ter bezi iltihabı neden olur ve nasıl tedavi edilir bu yazıda&#;

Koltuk Altı Ter Bezi İltihabı Nedir?

Koltuk altı ter bezi iltihabı, tıpta hidradenitis suppurative, halk dilinde köpek memesi hastalığı olarak bilinmektedir. Derinin altında küçük ama ağrılı apseler oluşturan bir cilt hastalığıdır. Derinin hemen altında oluşur ve derinin dışına akıntılar yapabilen apseler oluşturur. Genellikle koltuk altı bölgesinde görülen bu hastalık, kasıklarda ve göğüs altlarında da görülebilmektedir. Ter bezi iltihapları cildin dışına açılmalarıyla bilinseler de, deri altında oluşturdukları tünellerle de hareket edebilirler.

Kimlerde Görülür?

Ter bezi iltihabı genellikle ergenlik sonrası evrede görülmektedir. Kimi hastada kısa süre sonra kendiliğinden yok olan bu hastalık, genellikle uzun yıllar devam eder ve zamanla kötüleşir. Hem yaşam konforunu hem de kişinin psikolojisini etkileyebilir. Erken tanı koyulması halinde yeni apselerin oluşmasını önleyecek ilaç tedavilerine başlanabilir.

Q-switch Hakkında Bilgi ve Fiyat Al

Koltuk Altı Ter Bezi İltihabı Belirtileri

  • Siyah noktaların yer aldığı küçük çukurlar
  • Kırmızılaşmış ağrılı ve hassas şişlikler (yumrular)
  • Mercimek büyüklüğünde ağrılı oluşumlar
  • Bu yumruları zaman içerisinde birbirlerine bağlamaya başlayan tüneller

Siyah noktalar genellikle çiftlerden oluşmaktadır. Kırmızılaşmış ağrılı ve hassas şişlikler ise genellikle büyümeye yatkındır. Aşırı büyüme sonucunda açılma ve irin boşalması ile karşı karşıya kalınabilir. Akan iltihap kötü bir koku yayabilir. Akıntı sonrası kaşınma ve yanma ile karşılaşılabilir. Mercimek büyüklüğündeki ağrılı oluşumlar ise deri altında gelişmeye devam ederler ve yıllarca varlıklarını koruyabilirler. Dönem dönem iltihaplanıp ağrı yapabilir, dönem dönem de kendiliğinden geçebilirler. Zamanla bu iltihaplı bölgeler cilt altında köprüler kurarak birleşebilirler. Bu köprülere tünel de denmektedir.

Ergenlik ile 40 yaş arasındaki süreçte görülen bu hastalık, kimi zaman haftalarca, kimi zaman da aylarca devam edebilmektedir. Tek ve ağrılı yumrulardan oluşur. Kimi insanlar için ter bezi iltihabı ciddi problemlere yol açabilirken, kimileri için de basit semptomlarla atlatılabilir. Yüksek kilo, stres, ısı, hormonlar, ve nem gibi sebeplerle hastalığın şiddeti artabilir. Kadınlarda menopoz sonrası süreçte ter bezi iltihabı belirtileri azalma göstermektedir.

Koltuk Altı Ter Bezi İltihabı Sebepleri

Koltuk altı ter bezi iltihabı kıl köklerinin iltihap yapmasıyla gelişmeye başlar. Burada bir tıkanma söz konusu olur ve bu tıkanmanın nedeni net olarak bilinmemektedir. Hormonal değişikliklerin, genetik faktörlerin, bağışıklık sistemindeki düşüşlerin, aşırı kilonun ve sigaranın sebep olabildiği iddia edilmektedir. Bulaşıcı bir hastalık asla değildir.

Risk Faktörleri

Koltuk altı ter bezi iltihaplanması riskini arttırabilecek olan faktörler şunlardır:

  • Cinsiyet: Hastalığın kadınlarda erkeklerden daha fazla görüldüğü iddia edilmektedir.
  • Yaş: Koltuk altı ter bezi enfeksiyonu genellikle yaş aralığında daha sık görülür.
  • Genetik: Bu hastalık aileden genetik olarak kişiye kalıyor olabilir.
  • Diğer şartlar: Koltuk altında ter bezi iltihabı görülmesi, artrit, obezite, akne, bağırsak hastalığı, Crohn hastalığı, şeker hastalığı, metabolik sendrom gibi çok sayıda hastalığa bağlı olabilir.
  • Sigara kullanmak: Sigara içmenin bu hastalığı tetiklediği bilinmektedir.

Koltuk Altı Ter Bezi İltihabı Tedavisi

Koltuk altı ter bezleri iltihaplanması oldukça çeşitli yöntemlerle tedavi edilmektedir. Hastalığın erkenden teşhis edilmesi ve uzun soluklu bir tedavi programı ile ağrıları kontrol altına almak mümkündür. Öte yandan tedavi ile yaraların iyileştirilmesi hızlandırılır ve yeni apselerin oluşması engellenir. Koltuk altı kıl kökü iltihabı tedavisi, doktor tarafından planlandığı şekilde, çeşitli yöntemlerle yapılabilir.

İlaç ya da Bitkisel Tedavi Yöntemleri

  • Oral ve Topikal İlaçlar: Antibiyotikler ve A vitamini içeren ilaçlar.
  • Steroid gibi enflamasyonu azaltan diğer ilaçlar: Steroid ilaçlarının nodüle enjekte edilmesi durumudur. Bu hareket iltihabı azaltabilir. Bir takım oral yollarla alınan steroidlerin de yararlı olabileceği düşünülse de, pek tavsiye edilmez.
  • Hormon kullanımı: Koltuk kıl kökü iltihabı tedavisi sürecinde hormon kullanımı, en az antibiyotik kadar etkili olmaktadır.
  • Bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar: Bu ilaçlar hastalığa karşı umut verici olsa da, henüz daha araştırmaları devam etmektedir.
  • Ağrı kesici ilaçlar: Normal ağrı kesicilerin yetersiz kaldığı durumlarda doktorlar, daha ağır ağrı kesiciler yazabilirler.

Ameliyat ve Diğer Alternatifler

  • Tünelleri açığa çıkarmak: Oluşmuş olan tünelleri kapatan deri alınır ve tünel açığa çıkarılarak çürümeye terk edilir.
  • İnsizyon ve drenaj: Sadece tek bir iltihaplı alan var ise bu tedavi uygulanabilir fakat, genellikle hastalık tekrarlar.
  • Elektrocerrahi yöntemiyle doku koruyucu eksizyon: İlerlemiş ve ciddi bir hal almış koltuk altı ter bezi iltihabı tedavisinde başvurulan bir yöntemdir. Hastalıklı doku çıkartılırken, sağlıklı doku korunur. Bu işlemde genel anestezi uygulanır.
  • Ameliyat: Sürekli tekrarlayan ve şiddetli semptomlar gösteren hastalarda ameliyat tedavisi son çare olur. Bölgedeki cildin çıkartılması ve yerine deri yaması yapılması gerekebilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Ter bezi iltihabı geçer mi?

Genel olarak ter bezi iltihabı ergenlik sonrası evrelerde görülür. Kimi hastada kısa süre sonra kendiliğinden geçerken, bazılarında uzun yıllar devam eder ve zamanla daha da kötüleşir.

Ter bezleri tıkanırsa ne olur?

Ter dışarıya atılamaz ve deri altında birikim yapmaya başlar. Özellikle bebeklerde sık yıkanma, ateşli hastalık geçirme ve çok kalınma giyinme gibi durumlardan dolayı meydana gelir.

Ter bezi nasıl alınır?

İki cerrahi prosedür vardır. Biri klasik açık ameliyat, diğeri de endoskopik yöntemdir.

 

Avicenna Hastanesi Dermatoloji &#; Cildiye (Deri Hastalıkları) Bölümü Doktorları

Koltuk Altı Kararması Nasıl Geçer?

Koltuk Altı Kararması Nasıl Geçer?

Koltuk Altı Kararması Nasıl Geçer?

Koltuk altı kararması, yanlış uygulanan epilasyon yöntemleri nedeniyle ortaya çıkmakta ve cilt tonu eşitsizliği probleminin hızlanmasına neden olmaktadır. Jilet ve ağda gibi geleneksel yöntemler, sivile ve akne oluşumunu hızlandırırken; koltuk altı bölgesinin kademeli olarak kararmasına da sebebiyet vermektedir.

Çeşitli nedenlerle pigment bozukluğu yaşayan koltukaltı bölgesi, özellikle yaz aylarında sıkıntı yaratmaktadır. İstenilen kıyafetlerin gönül rahatlığıyla giyilememesi, birçok kadının yaşam kalitesini düşürmektedir. Koltuk altı kararmasının önlenmesi için doğru epilasyon yöntemlerinin tercih edilmesi gerekmektedir.

Koltuk altı kararmasına neden olan bir diğer faktör ise yanlış deodorant ve rol – on kullanımıdır. Kimyasal madde içeren deodorant ve parfüm gibi ürünler, koltuk altı bölgesinin pigment bozukluğu yaşamasına neden olmaktadır. Bu ürünlerin, doğal özlerle üretilmiş olması; cilt tonu eşitsizliği problemlerinin azalmasına olanak tanımaktadır.

Maruderm beyazlatıcı krem ve serum çeşitleri ile koltukaltı kararmasının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Leke karşıtı etki göstermesi nedeniyle öne çıkan bu ürünler, Maruderm güvencesiyle piyasaya sürülmekte ve kullanıcıları tarafından beğeniyle karşılanmaktadır. Doğal bileşenlerin güzellik sektörüne dâhil edilmesi vizyonuyla yola çıkan Maruderm, beyazlatıcı krem ve serum ürünleriyle müşterilerinin memnuniyetini kazanmaktadır.

Koltuk Altı Bakımı

Koltukaltı Kararması Neden Olur?

Koltuk altı kararması, yanlış epilasyon yöntemleri nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Koltukaltı kararmasının en yaygın nedeni olan jilet kullanımı, söz konusu bölgede bulunan tüylerin, yanlış yöntemlerle alınmasına sebebiyet vermektedir. Oluşan bu hasar, cilt dokularının rengini bozmakta ve koltukaltı kararması sorununun ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir.

Ağda ve eldiven gibi epilasyon yöntemleri de koltukaltı kararmasına sebebiyet vermektedir. Her iki işlemde de cilt dokuları hasar almakta ve doğal renk pigmentlerini kaybetmektedir. Lazer epilasyon, koltuk altı kararmasına engellenmesi için büyük ölçüde etkili olmaktadır. Yoğunlaştırılmış lazer ışınları, cilt pigmentlerinin açılmasına ve daha beyaz görünmesine olanak tanımaktadır.

Koltuk altı kararması nedenleri arasında, genetik yatkınlık ve hormonsal dengesizlikler de bulunmaktadır. Genetik faktörler, cilt tonu eşitsizliğinin artmasına neden olmaktadır. Hormonsal dengesizlikler ise kişinin belirli aralıklarla cilt lekesi yaşamasına sebebiyet vermektedir. Kronik olarak cilt lekesi problemi yaşayan kişilerin, mümkün olan en kısa sürede dermatoloji uzmanlarından destek alması gerekmektedir.

Yanlış kozmetik ürün kullanımı, koltukaltı bölgesinin kademeli olarak kararmasına sebebiyet vermektedir. Deodorant ve rol – on gibi direk olarak cilde temas eden ürünler, cilt dokularını büyük ölçüde etkilenmektedir. Koltukaltı bölgesine yapılan yanlış uygulamalar, söz konusu bölgenin hasar almasına ve kararma yapmasına neden olmaktadır.

Koltuk Altı Kararması Nedenleri

Koltuk Altı Kararması Nasıl Önlenir?

Koltuk altı kararması, beyazlatıcı etkisi olan bakım ürünlerinin düzenli kullanımı ile engellenebilmektedir. Bununla birlikte, sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olmak ve düzenli olarak koltuk altı temizliği yapmak; cilt tonu eşitsizliğinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Koltuk altı kararmasının birçok nedeni olmakla birlikte, en yaygın görülen etken yanlış epilasyon yöntemidir. Bu nedenle, koltuk altı bölgesinin doğru yöntemlerle temizlenmesine gerekmektedir.

Koltuk altı bölgesinin düzenli olarak keselenmesi, kararma oluşumunun önlenmesine yardımcı olmaktadır. Kese, ölü deri tabakasını temizlemekte ve cilt yüzeyine olan kan akışını hızlandırmaktadır. Kese uygulamasının alışkanlık haline getirilmesi ile tüm vücut bölgeleri pürüzsüz görünmekte ve cilt tonu eşitsizliği problemleri en aza indirilmektedir. Koltukaltı bölgesi, kese uygulaması sayesinde bembeyaz kalabilmektedir.

Koltuk altı kararmasının tamamen önlenebilmesi için koltukaltı bölgesinde bulunan tüylerin doğru yöntemlerle temizlenmesi gerekmektedir. Lazer epilasyon, koltukaltı kararmasının engellenmesine yardımcı olmaktadır. Yoğunlaştırılmış lazer ışınları, koltukaltı bölgesindeki tüyleri hedef alırken; cilt tonu eşitsizliğinin de giderilmesine olanak tanımaktadır.

Koltuk Altı Beyazlatma Yöntemleri

Koltuk Altı Kararması Nasıl Geçer?

Koltuk altı kararmasının engellenmesi ve tamamen giderilmesi için doğru epilasyon yöntemlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Ağda ve jilet gibi geleneksel yöntemler, koltukaltı bölgesinin hasar almasına ve söz konusu bölgede renk eşitsizliği oluşmasına neden olmaktadır. Lazer epilasyon, koltukaltı kararmasının en iyi şekilde önlenmesine olanak tanımaktadır. Doğru epilasyon yöntemleri sayesinde, bembeyaz görünen bir koltukaltı bölgesine sahip olmak mümkün hale gelmektedir.

Birçok kadının yaşadığı koltuk altı kararması problemi, güzellik merkezlerinde uygulanan bazı tedaviler ile giderilebilmektedir. Lazer veya mezoterapi gibi yöntemler, koltukaltı bölgesindeki renk eşitsizliğini tedavi etmektedir. Bu hizmetlerin, uzman kişi ve kurumlardan alınması; yanlış tedavi uygulamalarının doğurabileceği olumsuz sonuçların önüne geçmek adına önem arz etmektedir.

Evde uygulanabilen bazı yöntemler de koltukaltı kararmasını azaltabilmektedir. Özellikle nişasta içeren doğal gıdalar, cilt yüzeyinin beyazlamasına olanak tanımaktadır. Patates ve pirinç maskeleri, bu amaca mükemmel bir şekilde hizmet etmektedir. Cilt beyazlatıcı etkisi olan bu ürünlerin, düzenli olarak koltukaltı bölgesine uygulaması; söz konusu bölgede oluşan renk eşitsizliğinin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Beyazlatıcı bakım kremleri, koltukaltı kararmalarının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki yoğun pigmentasyon gücü, beyazlatıcı kremlerin işlevsel özellik gösterebilmesine sebebiyet vermektedir. Beyazlatıcı bakım ürünleri, sorunlu bölgeye düzenli olarak uygulanmakta ve söz konusu bölgenin daha eşit bir renk dağılımına sahip olmasına olanak tanımaktadır.

Koltuk Altı Kararması İçin Kullanılması Gereken Ürünler

Koltukaltı Kararması İçin Kullanılması Gereken Ürünler

Maruderm, bünyesine bulunan beyazlatıcı bakım ürünleri ile koltukaltı kararmasının azalmasına yardımcı olmaktadır. Tamamen doğal özlerden oluşan Maruderm ürünleri, birçok kişi tarafından sıklıkla tercih edilmekte ve büyük bir keyifle kullanılmaktadır. Cilt tonu eşitsizliği probleminin giderilmesi konusunda da öncü olan Maruderm, beyazlatıcı krem ve serum çeşitleriyle koltukaltı kararmasının azalmasına yardımcı olmaktadır.

Maruderm beyazlatıcı krem ve serum çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Maruderm Glutatyon Beyazlatıcı Leke Karşıtı Cilt Bakım Serumu
  2. Maruderm Leke Karşıtı Cilt Beyazlatıcı Bakım Kremi
  3. Maruderm Leke Karşıtı ve Beyazlatıcı Bakım Serumu
  4. Maruderm Leke Karşıtı Cilt Beyazlatıcı AHA Tonik

Siyah Nokta Nedir?

Siyah nokta ergenlik döneminde sivilceler (akneler) ile birlikte en çok rahatsızlık veren sorunlardan biridir. Estetik olarak kişileri rahatsız eden siyah noktalar, aslında bir cilt sorunudur. Siyah nokta, tıkanmış gözeneklerdir. Sivilceler, iltihaplı olması sebebiyle daha çok sıkma isteği uyandırsalar da siyah nokta sıkma da pek çok kişinin geliştirdiği bir alışkanlık olmuştur. Ancak siyah nokta sıkmak cildin durumunu kötüleştirebilir. Tıp dilinde komedon olarak bilinen siyah nokta, bir saç folikülü veya cildin doğal olarak ürettiği yağı (sebum) ve ölü hücrelerin gözenekleri tıkamasıdır. Siyah noktalara inflamatuar olmayan sivilce lezyonları da denebilir. Kısacası foliküler ölü deri hücreleri veya yağ ile tıkanırsa buna siyah noktalardır. Gözenekler tarafından üretilen sebum oksijenle tepkimeye girerek rengi koyulaşır ve siyahlaşır. Bu nedenle siyah nokta olur.

Siyah Noktalar En Çok Nelerde Görülür?

Yanaklarda siyah nokta olabileceği gibi en çok burunda siyah nokta görülür. Ancak vücudun her yerinde siyah nokta olabilir. Hafif yükselti oluşturur ve renginin koyu olması nedeniyle kolaylıkla fark edilir. Özellikle aynaya dikkatle bakıldığında burundaki siyah noktalar hemen fark edilir. Yanakta siyah nokta oluşması da son derece olağandır. Aslında hafif bir akne türü olan siyah noktalar, yüzün daha çok yağ bezlerinin olduğu bölgelerde görülür. Bu yüzden de en çok alın, burun ve çenede ortaya çıkar. Ayrıca boyun, sırt ve göğüs bölgelerinde de oluşabilir.

Yağlı Ciltler Daha Yatkın

Ciltte tıkanmış gözeneklerin üzeri açıksa siyah nokta, üzeri kapalıysa beyaz nokta halini alır. Akne bakterilerinin çoğalması sebebiyle de beyaz noktalara kıyasla siyah noktalar daha az enfekte olurlar. Siyah noktalar, yağ lifleri olarak bilinen sebasöz filamentler de gözeneklerin tıkanmasıdır. Ancak yağ lifleri cilt renginde veya hafif gri renktedir. Siyah noktalar da bu bölgelerde çıkar. Yağlı cilde sahip kişilerde şüphesiz gözeneklerin tıkanması, buralarda bakterilerin gelişip beyaz, siyah ve papüllere yol açması daha olasıdır. Bu cilt tipine sahip kişilerin cilt temizliği yaparak tıkanık gözeneklerini sürekli açık tutmasını sağlamak birincil önceliktir.


Siyah Nokta Neden Olur?

Siyah noktaların oluşma sebebi sebum salgılayan gözeneklerin tıkanmasıdır. Cilt folikülleri sağ ve yağ bezi içerir ki bunlar da yağ üretir. Kısacası cildin doğal dengesi için bu yağa ihtiyacı vardır. Bu sayede cilt yumuşak ve nemli kalabilir. Bu hassas dengenin bozulması siyah noktalara zemin hazırlar. Bu etmenler de şöyle sıralanabilir:

  • Ölü cilt hücreleri, sebum ve makyaj gibi sebeplerle tıkanan gözenekler kirli ve yağlı bir cilt yaratarak siyah noktalara sebep olur.
  • Spor, ısı veya stres kaynaklı terlemeler gözeneklerin aşırı çalışmasına neden olabilir. Çok terleyen kişiler veya spor yapan kişiler, egzersiz sonrası ciltlerini iyi temizlemediğinde cilt kiri ve kalıntılar gözeneklerde birikme yapar ve siyah nokta olarak ortaya çıkabilir. Terlemek çirkin gibi algılansa da aslında gözeneklerin temizlenmesine ve cilt metabolizmasının hızlandırılmasına yardımcıdır ama bu terleme aşırı ise dengeyi bozar. Egzersiz sonrası da fazla teri ve kiri temizlemek için aceleci olun.
  • Saç ürünleri yüzle ile temas ettiğinde de gözeneklerde tıkanmalara sebep olabilir. Bu ürünlerin yüzünüzle temas etmemesi için saçlarınızı yüzünüzden uzak tutmaya çalışın.
  • Yağlı bir cilt siyah noktalar için iyi bir zemindir. Ellerle yüze dokunmak yağlanmayı artırabilir. Yağ, kir ve bakterilerin kolayca biriktiği telefonunuzu yüzünüze temas ettirmekten kaçınmaya çalışın. Telefonunuzu sıklıkla temizleyin. Yağlı bir cilde sahipseniz de beslenmenizi buna göre şekillendirin.

Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Siyah noktalardan kurtulma sanıldığı gibi siyah noktaların kolaylıkla sıkılması değildir. Siyah nokta temizliği doğru ürünlerin kullanılmasıyla mümkündür. Burun bantlarını siyah nokta giderici olarak görebilirsiniz. Siyah nokta sıkmaktan daha kolay bir yöntemdir. Haftalık olarak bu bant şeritlerini uygularsanız tıkanmış gözeneklerin açılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Siyah Nokta Sıkmak Zararlı mıdır?

“Siyah nokta nasıl sıkılır?” diye düşündüğünüzde bunun sivilceleri sıkmaktan daha zor olduğunu bilin. Daha yapışkan ve daha az sıvı olması nedeniyle siyah nokta sıkmak zordur. Siyah noktanın her iki tarafına baskı uygulayarak sıkılabilir. Hatta bunu sıcak bir duş sonrası siyah noktanın çıkmasını kolaylaştırır. Ancak siyah nokta temizlemeyi kendiniz sıkarak yapmanız tavsiye edilmez. Çünkü siyah noktaları sıktığınız parmaklarınızdaki bakteriler ve yağlar, cildinizi iltihaba ve enfeksiyona açık hale getirebilir. Bunlar da akne izlerine sebep olurken uzun vadede akne tablosunu kötüleştirebilir. “Burun üstü siyah noktalar nasıl geçer?” diye düşünüyorsanız derinlemesine olan siyah noktaları bile bantlarla yok edebileceğinizi bilin. Siyah nokta sıkmak şu sorunlara neden olabilir:

  • Siyah noktanın tamamını çıkaramayabilirsiniz. Hatta cildin daha da derinine itip tahrişe neden olabilirsiniz.
  • Siyah noktayı çıkardığınızda bakteri ve yağ girmesi söz konusu olabilir. Böyle olduğunda siyah noktalar büyüyüp daha çok yayılabilir.
  • Cildiniz hassas yapıdadır. Tırnaklarınız ise çok daha güçlü bir yapıya sahiptir. Tırnaklarınızla cildinize bir kuvvet uyguladığınız inflamasyon ve yaraya sebebiyet verebilirsiniz.

Siyah Noktalara Ne İyi Gelir?

Siyah nokta sıkmak yerine “siyah noktaya ne iyi gelir?” diye sorabilirsiniz. Bunun için reçetesiz satılan ürünlerden faydalanabilirsiniz. Bu ürünler kremler, jeller, pedler ve serumlar oluşabilir. Siyah nokta temizleme ürünlerinde bakterilerin yok edilmesini amaçlayan salisilik asit, benzoil peroksit ve rezorsinol gibi bileşenler mevcuttur. Evde siyah nokta temizleme ürünü olarak siyah nokta peeling veya siyah nokta temizleme maskesi yapabilirsiniz. Cilt tahrişi gibi sorunlara maruziyet verilmemesi için uzmanların önerdiği markaları tercih etmelisiniz.

Derinleşmiş Siyah Noktalar Nasıl Temizlenir?

Derin kökleri olan siyah noktaları temizlemek için yüzünüzü aşırı derecede ovmaya kalkmayın. Reçetesiz satılan ürünler işe yaramadığında daha kronikleşmiş siyah nokta sorunlarında doktor reçeteli ilaçlar kullanılabilir. A vitamini, AHA’lar (suda çözünen yağlar), BHA’lar (yağda çözünen yağlar) ve retionoidler içeren ilaçlar, gözeneklerin tıkanmasını önleyerek cilt hücrelerinin daha hızlı dönüşmesine yardımcı olabilirler. Derinleşmiş siyah noktalar için dermatologlar tarafından gözenek açma yöntemleri uygulanabilir. Bu tedavilerle ileride yaşanabilecek gözenek tıkanmaları da önlenebilir. “Sivilce ve siyah nokta nasıl geçer?” sorusuna verilebilecek cevaplar şunlardır:

  • Lazer ve ışık terapisi ile cildin üst katmanına zarar vermeden siyah noktalar ve akneler tedavi edilir. Amaç yağ üretimini azaltmak ve bakterileri yok etmektir. Özellikle iltihaplı akne tedavisinde kullanılan bu tür tedaviler derinleşmiş siyah noktalarda fayda sağlayabilir.
  • Kimyasal peeling de cilde solüsyon uygulamak suretiyle yapılır. cildin üst katmanı soyularak siyah noktalardan arındırılması ve daha pürüzsüz bir cilt elde edilmesi hedeflenir. Bu tedavi ile daha çok cilt dokusunun iyileştirilmesi sağlanır.
  • Mikrodermabrazyon ile de kuru ölü cilt hücreleri yenilenir. Siyah nokta temizleyici bir yöntem olarak da görülebilir.

Burundaki Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Siyah noktaları temizlemek ve tıkalı gözenekleri açmak için siyah nokta bantları kolaylaştırıcı bir rol üstlenebilir. Çünkü mıknatıs gibi bir görev gören bu bantları kullanmadan önce yüzünüzü yıkayın, ardından yapıştırın. Daha sonra kaldırıp tonik sürün cildinizi rahatlatın. Ancak ciltte tahriş olmaması için dikkatli kullanılması gerekir.

Yüzdeki Siyah Noktalar Nasıl Temizlenir?

Yüzdeki siyah noktalar için evde kendiniz birtakım tedaviler uygulayabilirsiniz. Evde siyah nokta tedavisi için öneriler şunlardır:

  • Çay ağacı yağını bir pamuğa yardımıyla siyah noktalarınıza sürün. Çay ağcı yağı bakterilerin ilerlemesini durdurabilir.
  • Tuz veya şekerle peeling yapabilirsiniz. Bu peeling ile ciltteki ölü hücreleri kazıyarak yok edebilirsiniz. Yüzünüzü ıslatıp siyah noktaların olduğu bölgelere hazırladığınız peeling’i sürün ve 30 saniye dairesel hareketlerle masaj yapın. Daha sonra yüzünüzü suyla yıkayın.
  • Yeşil çay yapraklarını ıslattıktan sonra siyah nokta olan bölgelere koyun ve yine 30 saniye dairesel hareketlerle masaj yapın. Daha sonra suyla yüzünüzü durulayın. Yeşil çay yaprakları aşırı yağ üretimine engel olurken antioksidan etkisiyle cildi canlandırır.

Siyah Nokta Nasıl Önlenir?

“Yüzdeki siyah noktalar nasıl geçer?” diye düşünmeden önce siyah noktaları önlemenin yollarına başvurabilirsiniz. Bunun için yapabilecekleriniz şöyle sıralanabilir:

Yüz Bakımı Yaptırın: İleri cilt problemlerini çözmek için uygulanan tedaviler buhar, profesyonel solüsyonlar, vb. ürünler içerdikleri için siyah noktaları önlemede de etkili olabilir. Gözenekler yüz bakımı ile açılabilir.

Doğru Ürünleri Seçin: Siyah noktaların önlenmesinde kullandığınız ürünlerin salisilik asit veya glikolik asit içermeleri önemlidir. Özellikle salisilik asit gözeneklerin açılmasına ve temizlenmesine yardımcı olurken cilt hücrelerinin yeniler. Gündelik cilt temizliğinde bu ürünleri kullanmaya özen gösterin. Yatmadan önce de cildiniz için kullanacağınız retinol içerikli ürünler sayesinde ciltteki pullanmayı önleyip kolajeni desteklemiş ve daha sıkı bir cilde kavuşmuş olursunuz. Sabahları dışarıya çıkmadan güneş kremi sürmeyi unutmayın.

Peeling Yapın: Hafif peelingler hem gözeneklerin açılmasında hem de cildinizi pürüzsüz yapma konusunda etkili olabilir.

Temizleme Fırçası Kullanın: Derinlemesine siyah nokta temizliği için fırça kullanabilirsiniz.

Detoks Maskesi Yapın: Haftalık uygulayacağınız maskeler ile yağ dengesini korurken yüzünü temizlemiş olursunuz. Çay ağacı yağı içerikli maskeler dezenfekte ederken kil maskesi kiri çıkarmada arındırıcı bir etki yaratır.

Yüzünüz Düzenli Yıkayın: Yüzünüzü sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yıkamanız, gündüz ve gece biriken yağların giderilmesine yardımcı olur. Günde 2’den fazla yüz yıkamak da cildin tahriş olmasına neden olur. Ayrıca yüzünüzün ihtiyacı olan doğal yağlardan arındırarak aşırı yağ üretimini ve buna bağlı siyah nokta ve gözenek tıkanmalarını beraberinde getirir. Aşırı sebum üretimi fazla yıkama sonucu oluşur ve siyah noktaya sebep olur.

Aşırı Makyaj Yapmayın: Cildinize iyi bakmak istiyorsanız fazla makyajdan kaçının. 

Yağsız Ürünleri Tercih Edin: Yağ içeren ürünler siyah noktalara davetiye çıkarabilir. Losyon ve güneş kremi tercihinde bulunurken su bazlı olanları kullanabilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Koltuk altındaki her kitle kanser midir?

Koltuk Altında Beze Oluşum Nedenleri

Koltuk altında oluşan şişlik, beze ve yumru gibi oluşumların büyük bir çoğunluğu normal olarak kabul edilir ve herhangi bir soruna yol açmaz. İşte koltuk altında oluşan kitlelerin nedenleri:

Furonküloz: İltihaplanmış Kıl Kökü

Koltuk altında oluşan bezelerin en yaygın sebebi furonküloz yani iltihaplanan kıl köküdür. Batık kıl nedeniyle oluşan furonkülozda ter kökten çıkamadığı için bakteri oluşumuna yol açar. Ter bezleri iltihaplanır ve koltuk altında irili ufaklı şişlikler oluşur. Bu şişlikler zamanla kendi kendine geçebileceği gibi ciddi rahatsızlığa neden olan kistlere dönüşebilir. Koltuk atında oluşabilecek ter bezi iltihaplarını önlemek için bu bölgedeki cilt gözeneklerinin açık tutulması gerekir.  Kıl kökünün deri altına hapsolmasını engellemek için koltuk altı kıllarının alınma işlemine dikkat edilmelidir. Ağda işlemi yerine koltuk altının tıraş edilmesi iltihaplanma riskini azaltır. Oldukça hassas bir yapıya sahip olan bu bölgeye zarar veren kimyasal bazlı deodorant ve roll-on kullanımından da kaçınmak gerekir.

Şişmiş Lenf Bezleri

Lenfadenitis olarak bilinen lenf bezi şişmeleri, koltuk altı şişliklerinin bir diğer nedenidir. Koltuk altı bölgesi lenf damarları açısından zengin bir bölgedir. Burada bulunan lenf damarları lenf sıvısını kan dolaşımına atarak filtrelenmesini ve arındırılmasını sağlar. Vücudun enfeksiyonlarla savaşında önemli rol oynayan lenf bezleri vücut savunması zayıfladığında ya da virüs bulaştığında iltihaplanabilir ve koltuk altında şişlik oluşturabilir. Lenf bezi şişmeleri genel olarak bakteriyel kaynaklı cilt enfeksiyonları sonucu oluşur ve koltuk altında ağrılı şişlik şikayetine neden olabilir. Koltuk altında fark edilen lenf bezi şişliğinde vakit geçirmeden uzman bir doktora gidilmelidir. Doktor tarafından şişmiş lenf bezinden lenf sıvısı alınarak analiz edilir ve iltihabın sebebi bulunarak tedavi yöntemi seçilir.

Kanser

Koltuk altında oluşan kitlelerin bir diğer nedeni de kanser hastalığıdır. Özellikle kan kanseri, meme kanseri, non-Hodgking lenfoma ve Hodgking lenfoma koltuk altında beze oluşumuna neden olabilir. Erken teşhis ve etkin bir tedavi ile tedavi başarısı neredeyse %90’lara ulaşır. Vücutta oluşan kanser hücreleri lenf sıvısı aracılığı ile koltuk altı bezine ulaşır ve bu bölgedeki lenf bezlerinin büyümesine neden olur. Kanser hastalıklarında koltuk altında ele gelen beze, yumru ve şişlik oldukça önemlidir. Tedavi edilmediğinde bu bölgedeki kanser hücreleri lenf damarları ve lenf sıvısı aracılığı ile tüm vücuda yayılabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir