dudak yarasına hangi ilaç iyi gelir / Dudak çatlamasına en iyi gelen kremler hangisi? - Güzellik Haberleri

Dudak Yarasına Hangi Ilaç Iyi Gelir

dudak yarasına hangi ilaç iyi gelir

Dudak yarası neden olur? Dudak yarasına ne iyi gelir? Pamuk gibi dudak ipuçları

Dudak yaraları pek çok kişinin sıklıkla karşılaştığı sağlık sorunları arasında yer alıyor. Çeşitli sebeplerden kaynaklanabilen dudak yaraları sebebi bilindiği ve doğru bir şekilde müdahale edildiği sürece kısa süre içerisinde tedavi edilebiliyor. Sebebi bilinmeyen ve yanlış müdahale gerçekleştirilen yaralar ise büyük bir soruna dönüşebiliyor. Bizler bu yazımızda dudak yarası problemi ile sıklıkla karşılaşanlar için pek çok detaya yer verdik. Sizler de dudak yaralarından şikayetçiyseniz ve dudak yarasına ne iyi gelir? sorusunun cevabını araştırıyorsanız doğru yerdesiniz. Yazımızın detaylarından dudak yarasıyla ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Dudak yarasına ne iyi gelir?

Dudak yaraları çeşitli sebeplerden kaynaklanabilen yaralar arasında yer alıyor. Kimi zaman düzensiz beslenme dudak yarasına sebep olurken kimi zaman ise vitamin eksikliği ya da yanlış nefes alıp verme sebebiyle dudak yaraları meydana gelebiliyor. Bu aşamada dudak yarasının neden olduğunun belirlenmesi ve buna uygun olarak müdahale gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor. Basit dudak yaralarına karşı çeşitli öneriler mevcut. Ancak unutmamak gerekir ki dudak yarası kanser belirtisi de olabilir. Bu nedenle ev çözümlerinden önce bir uzmana danışmak önemli. İkinci faktör ise bir kişiye iyi gelen doğal çözüm, farklı bir kişide olumsuz etkiler yaratabilir. 

  • E vitamini
  • Karbonat
  • Zeytinyağı
  • Vazelin
  • Leker
  • Aloe Vera
  • Hindistan cevizi yağı
  • Salatalık
  • Jojoba yağı
  • Süt
  • Gül suyu
  • Bal

 

Doğal çözümler arasında dudak yarasına iyi gelen yiyecekler arasında yer alıyor. Bu yiyeceklerin pek çoğunun antibakteriyel olması dudak yarasının mikrop kapmasını engelliyor. Bunun yanı sıra besleyici özelliklerinin de olması sebebiyle dudak yaralarında bu yiyeceklerin kullanılması öneriliyor. Eğer sizler de geçmeyen dudak yaralarına sahipseniz oldukça besleyici olan bu gıdalardan yararlanarak yaralarınızın kısa süre içerisinde onarılmasını ve tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.

Dudak yarası neden olur?

Dudak yaralarını geçirmek için pek çok gıda, vitamin ve ilaç bulunuyor olsa da dudak yaralarının neden olduğu pek çok kişinin araştırdığı konular arasında yer alıyor. İnsanlar arasında oldukça fazla konuşulan bu deri probleminin pek çok nedeni bulunuyor.

  • Öncelikle dudakta yara oluşumunun ilk sebebi vitaminsizlik olarak karşımıza çıkıyor. Düzenli beslenmeme, yetersiz vitamin alma sebebiyle dudaklarda uçuk benzeri yaralar meydana gelebiliyor.
  • Tüm bunların yanı sıra dudak yaralarının sebepleri arasında soğuk havalar, güneş ışığı ve rüzgar da bulunuyor. Korunaksız bir yerde uzun süre güneşin altında kalmak, soğuk havalarda uzun süre dışarıda durmak gibi pek çok faktör dudaklarda çeşitli yaraların meydana gelmesine neden olabilir. Bu faktörlerden kaynaklanan dudak yaralarından korunmak için yaz kış dudak nemlendiricisi kullanılması ve dudak bakımlarının aksatılmaması öneriliyor. 
  • Ancak bazı durumlarda dudak yaralarına daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer dudak yaraları geçmiyor ve gün içerisinde birden çok kez şiddetli kanamaya neden oluyorsa bu durum dudak kanserinin habercisi olabilir. 

 

Dudak yarası kaç gün içerisinde geçer?

Dudak yarası problemini sıklıkla yaşıyor ve dudak yarasının kaç gün içerisinde geçeceğini merak ediyorsanız bu sorunun yanıtı değişkenlik gösterebilir. Genellikle ciddi problemlerden kaynaklanmayan uçuk benzeri dudak yaralarının 2-3 gün içerisinde geçtiği görülürken daha şiddetli dudak yaralarının ise birkaç hafta içerisinde tamamen geçtiği söylenebilir. Bu durum ve yaranın iyileşme süreci biraz da bireyin vücut direncine bağlıdır. Eğer düzenli beslenme sağlanıyorsa ve vitamin alma konusunda herhangi bir sorun yoksa dudak yaraları daha kısa süre içerisinde geçebilir. Vitaminsizlik söz konusuysa, düzenli beslenilmiyorsa ve vücut direnci düşükse bu durumda dudak yaralarının daha uzun süre içerisinde geçmesi söz konusu olabilir. Sizler de dudak yarası sorununu sıklıkla yaşıyorsanız daha düzenli bir şekilde beslenme ve vitamin alımı ile  istenmeyen bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz. 

 

 

Dudak şişmesine ne iyi gelir? Dudak şişmesi nasıl geçer?

Bazı zamanlar alt bazen ise üst dudağın şişmesi değişik sebeplerden dolayı yaşanabilmektedir. Özellikle dudak yapısının çok narin ve derisinin ince olması nedeniyle, küçük bir tahriş dudakların şişmesine sebebiyet verebiliyor. O yüzden dudak şişkinliğine hafifletmek ve tedavi edebilmek için evde yapılabilecek birtakım hususlar mevcuttur. Ancak dudak bölgesindeki bu durum kronik hale gelirse ya da uzun bir dönem sürerse, mutlaka uzman bir doktora başvurmak en önemli husustur.

Dudak Şişmesine Ne İyi Gelir?

Öncelikle dudak şişmesine sebebiyet veren faktörün ortaya çıkarılması gerekmektedir. Daha sonra probleme yönelik olarak tedavi yöntemleri ele alınabilir. İlk yardım açısından ise Öncelikle dudağın şişmiş olan bölgesine soğuk kompres uygulanması gerçekleştirilebilir. Eğer ele alınan tedavi yöntemleri işe yaramazsa bir süre sonra enfeksiyon durumu ile karşı karşıya kalmak mümkün.

Böyle durumlarda en kısa sürede doktora başvurmak büyük öneme sahiptir. Doktor tarafından reçete edilmiş antibiyotiklerin kullanılması, dudaklardaki şişmenin tamamen ortadan kalkmasına önemli bir olanak tanır. Diğer taraftan çok şiddetli ve ciddi olmadığı zamanlarda, evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri değerlendirilebilir.

Dudak Şişmesi Nasıl Geçer?

Dudak kızarması veya dudak şişmesi karşısında evde değerlendirebileceğiniz yöntemler sayesinde, etkili sonuçlar alabilir ve dudağınızı tedavi edebilirsiniz. Özellikle uyuşma ve kaşıntıya sebebiyet veren dudak şişmesi için, şu yöntemleri sırasıyla değerlendirmeniz mümkün.

- Sıcak veya soğuk kompres uygulamaları.
- Karbonat karışımı hazırlayarak dudaklara sürmek.
- 2 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı su karıştırılarak dudağa sürülmek suretiyle 15-20 dakika beklemek.
- Bir yemek kaşığı zerdeçal ile suyu karıştırmak suretiyle, ilgili bölgeye uygulamak. 20 dakika kadar sürülen bölgede bekletilmelidir.
- Çay poşetini ılık bir hale getirerek dudak bölgesine sürmek.
- Aloe vera maskesi, yaprakları ve jeli dudak kısmına sürmek.
- Çay ağacı yağını bir miktar su ile incelterek dudaklara sürülebilir.
- Bir çay kaşığı bal doğrudan dudaklara uygulanabilir.

Bu uygulamaları dikkate şekilde ele alabilir ve evde rahatlıkla değerlendirebilirsiniz. Kısa süre içerisinde ilgili bölgedeki tüm şişlikler önemli oranda azalabilir. Hatta periyodik olarak uygulandığı takdirde dudaklarda yaşanan şişlik, kızarıklık ve kaşıntı tamamen giderilir.

Dudak Şişmesi Neden Olur?

Pek çok farklı sebepten dolayı dudak şişmesi yaşanabilmektedir. Özellikle çok ciddi durumlarda nedenini öğrenmek tedavi konusunda büyük öneme sahiptir. O yüzden kronik sorunlar ile karşı karşıya kalındığı zaman ya da şişlik ciddi boyutlara ulaştığında, mutlaka uzman bir doktora başvurmak en etkin çözümdür. Zira bu doğrultuda dudak şişmesi neden olabilecek birçok farklı unsur söz konusudur.

- Aşırı soğuk ya da sıcak hava ile temas etmek
- Dehidrasyon
- Böcek sokması
- Alerji,
- Bazı viral enfeksiyon çeşitleri
- Gıda alerjisi
- Kalitesiz dudak bakımı ürünlerinin kullanılması
- Hipofiz bezi sorunları.
- Dudağa darbe alma
- Vitamin eksikliğinden yaşanan problem

Genel olarak bu sorunlar dudak şişmesine sebebiyet verebilir. Ancak nedeni kesin olarak anlatmak için uzman doktor kontrolüyle gerekli teşhis ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Böylece sorun kısa süre içerisinde tedavi edilebilir.

Dudak Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Evde ele alınabilecek pek çok farklı doğal yöntem ile beraber dudak şişmesini önlemek mümkün. Ciddi reaksiyonların yaşandığı ve kaşıntı, kızarık ve şişmenin büyük bir noktaya ulaştığı zamanlarda, dudak şişmesi tedavisi ancak uzman doktor ile gerçekleşebilir. Bu konuda doktorun yaptığı teşhis üzerinden neden anlaşıldıktan sonra antibiyotikler kullanılır. Ancak doğru antibiyotik kullanımı noktasında mutlaka sebep ortaya çıkarılmalıdır. Zira yukarıda anlatıldığı gibi oldukça fazla sayıda dudak şişmesi sebebi bulunuyor.

Bu nedenler için bazı zamanlar birden fazla tetkik yapılabilmektedir. Bu sebepten dolayı eğer ağrı ve acı ile beraber şişlik, kızarıklık ve kaşıntı çok fazla ise evdeki uygulama yerine öncelikle doktora başvurulmalıdır. Bu doğrultuda takviye olarak doktorun verdiği ilaçlar ile beraber, yukarıda verilen evde yapılabilecek kaynakları değerlendirmek mümkün. Zaten her biri doğal ve bitkisel olduğundan dolayı güvenli şekilde değerlendirilebilir.

Dudak Çatlaması Nedenleri

Dudak çatlaması özellikle kış aylarında pek çoğumuzun başına gelir. Estetik olarak hoşumuza gitmeyen bu durum aslında fiziksel olarak da rahatsız verir. Dudak çatlaması; dudakların yüzeylerinde gözle görülür şekilde çatlaklar, yarıklar oluşması, bazen bu çatlakların kanaması ve ağrısıyla karakterize bir durumdur. Dudak derisi vücudu saran derinin en ince ve hassas tarafıdır ve yağ bezleri içermez. Bu yüzden de hasarlanmaya daha müsaittir. Çoğunlukla ciddi sebepleri olmayan dudak çatlaması, bazı durumlarda enfeksiyona işaret edebilir.


Dudaklar Neden Çatlar?

Dudak çatlamasının en yaygın nedenleri; kuru ve soğuk hava, kapalı ortamda kuru ve sıcak havaya maruz kalma, güneş yanığı, bazı ilaçlar, rüzgâra maruziyet, dudakların yalanması ve ağızdan nefes alınmasıdır. Soğuk algınlığı, dehidrasyon (sıvı kaybı) ve beslenme eksiklikleri de dudak çatlamasına neden olabilir.

Dudak kuruluğu ve çatlaması altta yatan hastalığa, bozukluğu ve duruma göre değişebilir. Dudak çatlaması ile birlikte ağızda da şöyle belirtiler görülebilir:

  • Kanama
  • Ağrılı yara
  • Uçuk (tekrarlamasına neden olabilir)
  • Ağız kuruluğu
  • Boğuk ses
  • Kızarma ve şişme

Dudak çatlaması ile birlikte gelişebilecek diğer semptomlar ise şöyle sıralanabilir:

  • Susama
  • Genel hastalık hissi
  • Baş ağrısı
  • Vücutta döküntü
  • Burun tıkanıklığı ve burunla ilgili problemler

Dudak çatlaması ile birlikte görülen kısa süreli de olsa bilinç bulanıklığı ya da kaybı, bayılma, idrara çıkmama gibi bulgular altta yatan ciddi sorunlara işaret edebilir.

Ruj veya dudak kremi gibi dudaklara direkt temas eden ya da ellerimiz yoluyla dudaklara indirekt temas eden kozmetik/kimyasal ürünlere karşı alerjik reaksiyon da dudak çatlamasının nedenlerindendir.

Dudak Çatlaması Hastalık Habercisi Olabilir mi?

Dudak çatlaması şikayetiyle doktora başvurduğunuzda teşhis için size şu sorular yöneltilebilir:

  • Ne kadar süredir dudak çatlaması yaşıyorsunuz?
  • Ruj gibi ürünler kullandığınızda dudaklarınız daha çok çatlıyor mu?
  • Yakın zamanda kullanmaya başladığınız elinize ya da dudaklarınıza temas eden herhangi bir ürün var mı?
  • Çatlamış dudaklarınız haricinde başka şikayetleriniz var mı?
  • Çatlamış dudaklarınız günden güne kötüleşiyor mu, yoksa sık sık bu sorunu mu yaşıyorsunuz?

Dudakların çatlaması uzun süreli sorunlara neden olmaz. Çatlamış dudaklar, oluşan tahriş nedeniyle bakteri veya mantar gibi enfeksiyonlara açık hale gelir. Bazen de vücuttaki sıvı kaybı dudak çatlamasıyla kendini gösterir. Teşhis edildikten sonra ona göre tedavi uygulanmalıdır. Şiddetli dehidrasyon böbrek yetmezliği, bakteriyel enfeksiyonlar, elektrolit dengesizliği, mantar enfeksiyonları gibi sonuçlara neden olabilir.

Aktinik keilit ise genellikle kronik güneş maruziyeti sonucu gelişen, tedavi edilmediğinde deri kanserine ilerleyebilen bir durumdur; dudaklarda kuruluk, renk değişimi ve pullanma ile ortaya çıkabilir.

Şiddetli dudak kuruluğu ve çatlaklar ile karakterize keilit ise Crohn gibi iltihabi hastalıklar veya enfeksiyonlara bağlı görülebilir. Diş travması, aşırı tükürük üretimi de keilite neden olabilir. Diş teli, takma diş ve emzik kullanımı buna yatkın hale getirir.

Bazı ilaçlar da dudak çatlamasının nedenleri arasındadır. A vitamini, retinoidler, lityum maddelerini içeren ilaçlar ve kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlar dudaklarda aşırı kuruluk ve çatlama yaratabilir.

Sigara, yine dumanıyla hassas cildi tahriş ederek kuruma ve çatlama ihtimalini arttırır.

Genel olarak kuru bir cilt yapısına sahip olan kişiler de dudak çatlamasına daha yatkındır.

Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir?

Dudak çatlamasına karşı en iyi koruma dudakların nemini korumaktır. Dudak kuruluğu yaşamamak için bol su içerek dudak nemini korumaya çalışın. Ayrıca dudak çatlamasına karşı şu önerilere kulak verin:

Doğru Dudak Nemlendiricisi Seçin

Popüler markalar yerine dudağınız için uygun olan dudak balsamlarını tercih edin. Çünkü bazı dudak balsamları dudakları kurutan, tahrişe ya da alerjik reaksiyonlara neden olabilen maddeler içerebilir. Bazı kişiler bu ürünleri kullandıklarında karıncalanma, yanma gibi hisler yaşadıklarını ve ürünlerin işe yaradığını düşünebilir. Ancak buna aldanmayın. Bu hisler, dudakların tahriş olduğunun göstergesi olabilir. Tarçın, nane, narenciye, okaliptüs, kafur, mentol, lanolin, oksinoksat, oksibenzon, fenol, propil gallat ve salisilik asit maddeler içeren dudak ürünlerini kullanmaktan kaçının. Hint tohumu yağı, seramidler, demitikon, kenevir tohumu yağı, mineral yağlar, shea yağı, titanyum oksit veya çinko gibi güneşten koruyucu bileşenler dudakların çatlamasına iyi gelebilir. Parfümlü, kozmetik ürünler de dudaklarınızı tahriş edebilir ya da alerjik reaksiyonlara (temas egzaması) neden olabilir. Günde birkaç kez ve yatmadan önce bu ürünleri çatlamış dudaklarınıza sürün ve yumuşamasını sağlayın.

Dudaklarınızı Kış Güneşinden de Koruyun

Dudak kreminizin güneş koruyuculu olmasına dikkat edin. Kışın bile dudaklarınız çatlayabilir. Güneş, çatlamış dudaklarınızı daha kolay kurutur ve bu da uçukları tetikleyebilir. SPF 30 ve daha yüksek güneş koruyuculuğu olan ürünleri kullanmaya özen gösterin. Dışarıdayken dudak balsamınızı 2 saatte bir uygulayabilirsiniz. Dışarı çıktığınızda ağzınızı bir atkı ile kapatmanız da soğuk ve kuru havaya karşı dudaklarınızı korumaya yardımcı olur.

Bu Besinler Yardımcı Olabilir

Aloe vera, Hindistancevizi yağı, bal, salatalık ve yeşil çay gibi besinler inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Bu besinleri içeren ürünlerin doğal olanları tercih edebilir ancak kozmetik ürünlerin temas egzamasına yol açabildiği unutulmamalıdır.

Bol Su İçin

Genel sağlığınız için su tüketmeniz gerekir. Su, kurumuş ve çatlamış dudaklarınızın da ihtiyacı olan bir yaşam kaynağıdır. Dudaklarınızı, gün içinde sık sık su içerek nemlendirebilirsiniz.

Dudaklarınıza Karşı Nazik Olun

Bazı kişiler tik gibi sebeplerle sürekli dudaklarını ısırıp yalayabilirler. Yani kişiler bunu yaptıklarının farkında olmazlar. Kuruyan dudakları yalamak o an için kurtarıcı gibi gözükse de aslında bir kısır döngü yaratır. Tükürük dudakların nemini yok eder, buharlaştıkça dudaklarınız aslında daha kuru hale gelir. Dudaklarınızı ısırıp tahriş de etmeyin.

Nemlendirici Kullanın

Özellikle uyurken ağzınızdan nefes alıyorsanız evde bir nemlendirici olması faydalı olabilir. Hem daha rahat nefes alırsınız hem de dudaklarınızın kuruyup çatlamasını engellemiş olursunuz.

“Dudak çatlaması nasıl geçer?” diye düşünürken bu önerileri evde uygulamaya çalışın. Bu önerileri 2-3 hafta uyguladığınızda dudaklarınız çatlamaya devam ederse bir dermatoloji uzmanına başvurun.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Dudak Yarasına Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer? Dudak Yarası Nedenleri ve Tedavisi

Dudak yarası en sık görülen deri hastalıklarından bir tanesidir. Dudak en hassas olan organlarımızdan bir tanesidir. Dolayısıyla kolayca yara oluşumu gözlemlenebilir.

Dudak Yarasına Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?

1) Karbonat

Dudak yarası deyince akla ilk gelen doğal tedavi metotları arasında karbonat gelmektedir. Karbonat ile birlikte dudak yaranızı önemli ölçüde geçirebilirsiniz. İlk olarak karbonatı su ile birlikte karıştırın. Belirli bir müddet karıştırdıktan sonra macun kıvamına gelince karbonatı dudağınıza sürebilirsiniz. Karbonat tedavisini günde iki defa olmak üzere yapabilirsiniz. Kısa süre içerisinde dudak yarası şikayetlerinizden kurtulacaksınız.

2) Limon

Dudak yarasına iyi gelen doğal tedavi metotları arasında limon gelmektedir. Limon ağız ve dudak yaralarının hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Bundan dolayı limon sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yerini almıştır. Limon doğal olarak asitli bir yapıya sahiptir. Asitli yapısı ile birlikte doğrudan yaralara etki eder. Limon suyunu günde üç defa olmak üzer dudağınıza sürerek kısa süre içerisinde dudak yaralarınızdan kurtulmanız mümkündür. Limon suyunu ağız yaraları için de ağız gargarası yapacak şekilde kullanabilirsiniz.

3) Şeker

Dudak yarasına şeker de oldukça iyi gelmektedir. Düzenli olarak şeker ile birlikte dudağınıza çıkan yaraları doğal yollardan tedavi edebilirsiniz. Dudak yaraları için toz şekeri bekleterek doğal bir peeling yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu şekilde bir müddet dudak yaralarınızın üstünde şekeri bekletin. Başta bu biraz acı verebilir. Eğer acıya dayanamayacak durumda iseniz şekeri bal ile de karıştırarak o şekilde dudak yaralarınıza sürebilirsiniz.

4) Vazelin

Dudak yaraları için uzman doktorlar tarafından tercih edilen bir diğer yöntem ise vazelindir. Vazelini dudak çevresine ve ağız bölgesine sürebilirsiniz. Bu şekilde pratik bir doğal tedavi yöntemi geliştirmiş olursunuz. Vazelin ile birlikte ağız sağlığınızı da iyi edebilirsiniz. Vazelininizi dudağınıza sürerek yaklaşık olarak 15 - 20 dakika kadar bekleyin. Bu şekilde masaj yaparak dudak yaralarınızı geçirebilirsiniz.

Dudak Yarası Nedenleri

Dudak yarası nedenleri oldukça fazladır. Öncelikle yaranın nedeninin tespit edilmesi gerekir. Dudak yarası nedenlerini kısaca şu şekilde özetleyebiliriz;

1) Ağızdan Nefes Almak

Eğer sık sık ağzınızdan nefes alıyorsanız, geceleri uyurken ağzınız açık kalıyorsa dudak yaranız ortaya çıkabilir. Ağızdan nefes almanın doğal bir sonucu olarak dudak yaraları ortaya çıkmaktadır.

2) Vitamin Eksikliği

Yeterli derecede vitamin almamak vücutta önemli belirtileri ortaya çıkarabilir. Bunun bir diğer belirtisi de dudak yarası olur. Uzun süreli vitaminden mahrum kalmanın sonucunda dudak yaraları ortaya çıkar. Dudak yaraları vitamin eksikliğine bağlı olarak daha şiddetli bir hal alabilir.

3) Alerji

Bazı alerjik etmenler sonucunda da yine dudak yaraları ortaya çıkmaktadır. Özellikle sonbahar da ya da ilkbahar da ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar sonucunda dudak yaraları da ortaya çıkmaktadır.

Dudak Yaraları Tedavisi

Dudak yaraları tedavisinde doktor tarafından dudak kremi verilmektedir. Aynı zamanda dudak yaralarına iyi gelen bir takım merhemler de yer almaktadır. Dudak yaraları için düzenli bir şekilde bu merhemleri kullanarak kısa süre içerisinde dudak yaralarından kurtularak daha sağlıklı dudaklara sahip olacaksınız.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika›Magazin›Dudak Yarasına Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer? Dudak Yarası Nedenleri ve Tedavisi - Son Dakika

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır