reflüsü olan bebek nasıl anlaşılır / Bebek Reflüsü Nasıl Anlaşılır?

Reflüsü Olan Bebek Nasıl Anlaşılır

reflüsü olan bebek nasıl anlaşılır

Bebek reflüsü nasıl anlaşılır? Belirtileri ve tedavisi…

Genellikle yetişkinlerde görülmesine rağmen sıklıkla bebeklerde de görülen reflü, bebeğin gelişimini etkileyen ve tedavi edilmesi gereken önemli bir sorundur. Peki, bebek reflüsü nasıl anlaşılır? Belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler haberimizde…

monash.pw

Yayınlanma:

Bebek reflüsü nasıl anlaşılır? Belirtileri ve tedavisi…

Bebeğinde reflü şikayeti olan herhangi bir ebeveyn, her beslenmeden sonra acı çeken bir bebeği rahatlatmaya çalışmanın çaresizliğini bilir. Reflü olan bebekler sinirlenebilir, tükürür veya yemeyi reddedebilir. Şimdi, Bebek reflüsü nasıl anlaşılır? Belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler bir göz atalım…

BEBEK REFLÜSÜ NEDİR?

Bebek reflüsü yemek borusunun mideye açıldığı son kısımda var olan kasın tam gelişmemesi sonucu, içtiği süt veya diğer gıdaların yemek borusuna veya ağıza geri gelmesidir. GÖRH gastroözofageal reflü hastalığı anlamına gelir. Daha ciddi ve uzun ömürlü bir reflü türüdür. Eğer semptomları beslenmelerine engel oluyorsa veya reflü 12 ila 14 aydan fazla sürerse bebeklerde GÖRH olabilir.

Özofagus (yemek borusu) ve mide arasında bir kapak gibi davranan bir kas (alt özofagus sfinkteri) vardır. Bebeğiniz yutulduğunda, bu kas yemek borusundan mideye geçmesine izin verir. Bu kas normalde kapalı kalır, bu nedenle mide içeriği yemek borusuna akmaz.

Reflü olan bebeklerde alt özofagus sfinkter kası tam olarak gelişmemiştir ve mide içeriği özofagusa geri akar. Bu, bebeğinizin tükürmesine neden olur . Sfinkter kası tamamen geliştiğinde, bebeğinizin reflü problemi ortadan kalkar.

BEBEK REFLÜSÜ NASIL ANLAŞILIR?

Reflü genellikle bir bebek 8 haftalıkken başlar ve 1 yaşına kadar iyileşir.

Bebeklerde reflü belirtileri şunlardır:

Emzirme sırasında veya kısa bir süre sonra sütü tükürme
Beslenirken öksürme veya hıçkırma
Besleme sırasında huzursuz olmak
Beslenme güçlükleri (beslemeyi reddetme, geğirme veya boğulma gibi)
Beslenme sırasında aşırı ağlama
Yeterince beslenemediklerinden dolayı kilo alamama

Bazen bebeklerde reflü belirtileri olabilir, ancak sütü tükürmez veya hasta olmaz. Bu sessiz reflü olarak bilinir.

BEBEK REFLÜSÜ BELİRTİLERİ

• Sık sık bulantı, kusma

• Öğürme

• Huzursuzluk

• Sık ağlama nöbetleri

• Tekrarlayan öksürük

• Ses kısıklığı

• Tekrarlayan orta kulak iltihabı

• İyi beslenememe

• Gelişimde yavaşlama

Çocuklarda;

• Göğüste yanma

• Ağıza acı su gelmesi

• Diş parlaklığının kaybolması

• Ses kısıklığı

• Gelişimde yavaşlama

BEBEK REFLÜSÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İlk üç ay normal kabul edilen bebek reflüsü, bebek aylıkken de yaşanıyorsa hastalık olarak tanımlanır. Ancak genelde bu aylarda çok korkulacak bir durum söz konusu değildir. İlaçla tedaviden önce ebeveynlerin alışkanlıklarında bir takım değişikliklere gitmeleri bebeklerde reflünün azalmasını ya da tamamen geçmesini sağlayabilir.

Az ama sık beslemeye özen gösterin

Eğer anne sütü ile besliyorsanız, emzirme sürenizi kısaltarak tek göğüs ile besleyin. Mama veriyorsanız da, mamanın miktarını azaltın ve öğünleri sıklaştırın.

Beslenme sonrası gazını çıkarın

Bebeğinizi besledikten hemen sonra karın-göğüs aranızda dik olacak şekilde ancak başını bir elinizle destekleyerek tutun ve yavaş yavaş sırtını sıvazlayın. Bebeğinizi omzunuza yatırmayın ki, karnına baskı olmasın.

Mama kıvamını koyulaştırın

Ek gıda ile beslenmeye başladığında daha kıvamlı besinler ile beslemeye dikkat edin.

Biberonun ucunu kontrol edin

Bebeğinizi beslemek için kullandığınız biberon emziğinin deliğinin ideal büyüklükte olması gerekir. Biberonun bebeğin yaşına göre seçilmesi gerekir. Çünkü delik yaşına göre çok büyükse bebek hava yutabilir, delik çok küçükse beslenmekte güçlük çekecektir.

İnek sütü alerjisi bebeklerde reflü oluşmasına neden olabilir

Bazı bebeklerde zaman zaman inek sütü proteinine karşı alerji olabilir. Bebeği emziriyorsan, beslenme programından inek sütünü çıkarman gerekebilir. Eğer mamayla besliyorsan, doktorun inek sütü içermeyen farklı bir mamaya geçmeni önerebilir.

anneBebeksözsüt

Bebeğinde Refl&#; Olan Annelere 10 &#;nemli Tavsiye

liv sağlık k&#;şesi

Çocuklarda çok sık rastlanan mide içeriğinin yemek borusuna hatta ağza kadar geri gelmesi hali olan reflü, bebeklerde 1’inci aydan itibaren görülmeye başlar ve kusmalara neden olur. Anneler özellikle bebeklerin beslenmesini desteklemek ve sabaha kadar uyumalarını sağlamak için yatmadan önce veya uykuda bebelerini beslerler. Ancak bu reflüyü artırır. Bu nedenle yapılmamalıdır. Özellikle reflüsü olan bebekler ve çocuklar son öğününden iki saat  sonra yatırılmalıdır.

 Reflüsü Olan Bebekler İçin Annelere Öneriler

  •  Öncelikle beslenme şekli ve çevre koşulları düzeltilmelidir. Reflü tanısı alan çocukta yatak başı 30 derece kadar yükseltilmelidir. Özellikle sol yan pozisyonda yatırılmaları reflüyü azaltır.
  •  Reflüsü olduğundan şüphe edilen bebeklerin beslenmesinde dikkat edilecek nokta, kusmalar nedeniyle bebeğin normal koşullarda beslenmesini sürdürememesidir. Bu nedenle bebek çok yakından takip edilmeli düzenli olarak kilo artışı izlenmelidir. 
  •  Az miktarda, sık sık beslenmelidir.  Her beslenmeden sonra gazı çıkarılmalıdır. 
  • Bebeklerin yalancı emzik kullanmaları da reflü tedavisinde faydalı olabilir. Emzik bebekte tükürük salgısını ve bağırsak hareketlerini artırarak reflü olasılığını azaltır.
  •  Anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü belirtileri daha az görülür. Verilen besinlerin koyulaştırılması ya da keçi boynuzu tozu katılmış özel mamalar kullanılabilir. 
  • İnek sütü alerjisi varsa diyetten inek sütü çıkartılmalıdır. 
  • Pasif sigara içimi de reflüyü arttırır. Bu nedenle evde sigara içilmemelidir. 
  • Büyük çocuklarda reflüyü arttıran çikolata, aşırı yağlı baharatlı, acılı, ekşili cips, ketçap, mayonez, hardal, soğan, sarımsak gibi gıdalar, asitli gazlı içecekler yasaklanmalıdır. 
  • Öğün miktarları küçük tutulmalı, ideal vücut ağırlığı korunmalı, akşam yemekleri yatmadan en az 2 saat önce yenmeli, yemeklerden sonra en az 1 saat yatar pozisyon alınmamalıdır. 
  • Karın içi basıncını azaltmak amacı ile çok sıkı elbiseler giydirilmemeli, kemerler çok sıkılmamalıdır.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reflü hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar ise yemek borusu kapakçığının basıncını artırarak, mide içeriğinin yemek borusuna kaçışını önler, mide boşalmasını kolaylaştırır, mide asidini nötralize eder veya azaltır. İlaçla tedaviye yanıt alınamadığı geçici solunum durması, ani bebek ölümü tehdidi gibi ciddi belirtiler varsa, darlık gelişmişse, doğuştan kalp hastalığı veya zeka özürlü çocuklarda ender olarak cerrahi tedavi uygulanabilir.

Bebeklerde reflü belirtileri

Bebeklerde de görülen reflü hastalığı en sık da ilk 1 yaşta ortaya çıkar. Peki bebeklerde reflü neden olur? Bunun nedeni ise bu dönemde mide ile yemek borusu arasındaki sfinkter denilen kaslı yapının gelişmemiş olması ve bunun da geriye doğru kaçaklara yol açması. Fizyolojik reflü 1 yaşına kadar çocuklarda genellikle çok hafif derecede ve günde birkaç kez olur ve bu durum normal kabul edilir. Bebeklik döneminde başlayan reflünün yüzde 80 gibi büyük bir oranı zaten kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak hastalığa dönüştüğü takdirde astım benzeri hava yolu duyarlılıklarına, yemek borusunda tahribata ve tekrarlayan orta kulak iltihapları ile zatürreye neden olabilir. Bu yüzden uzun süren ve tekrarlayan öksürük ile kusmalarda zaman kaybetmeden doktora başvurmak çok önemli. Ancak en önemlisi, ebeveyn olarak bebeklerde reflüyü tetikleyen hatalardan kaçınmak gerekir.

İlk 1 yaşta mide ile özefagus arasındaki yapının gelişmemesi reflünün en önemli nedenini oluşturur. Ebeveynlerin yaptıkları hatalar da reflü oluşumunu tetikleyebilir.  Ebeveynlerin sıkça yaptıkları ve reflüyü tetikleyen hataları şöyle sıralayabiliriz.

  • Bebeği ilk 1 yaşta en az 30 derecelik açıda bir yatakta yatırmayıp, düz bir yatakta yatırmak,
  • Besledikten hemen sonra yatış pozisyonuna getirmek,
  • Yatmadan hemen önce beslemek,
  • Beslenme sonrasında gazını çıkartmamak,
  • Mide kapasitesini aşacak şekilde aşırı beslemek,
  • Beslenme sonrası bebeğin ağlama ile gülme gibi karın kaslarını hareket ettiren ve hava yutmasına yol açan hareketler yaptırmak.

Bebeklerde reflü nasıl anlaşılır?

Reflü çocuklarda çok değişik belirtilerle kendini gösterdiği için çoğu zaman tanımlanması güç olur. Bebeklerde reflü nasıl anlaşılır? Fışkırır tarzda öksürük ve efor sarf etmeden, kendiliğinden, mide bulantısı olmaksızın gelişen kusma reflünün tipik belirtilerini oluşturur.

Reflü bazen bebeklerde kusmayla birlikte ya da kusma olmadan çok farklı belirtilerle de ortaya çıkabilir. Örneğin; yenidoğan ve bebek reflüsünde anlık solunum durmaları, hırıltılı solunum, burun tıkanıklığı, huzursuzluk, beslenmeyi reddetme, beslenmede güçlük (öğürme, boğazına kaçırma), beslenme sonrası ağlamalar, kilo alınımında duraksama gibi tipik olmayan belirtiler de olabilir. Reflü ilerledikçe havayolu duyarlılığı, tekrarlayan ve uzun süren üst solunum yolu enfeksiyonları, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve diş çürükleri ortaya çıkabilir. Daha büyük çocuklarda ise göğüste yanma hissi, göğüs veya mide ağrısı gibi şikayetler olabilir. Reflü’nün teşhisi zor olduğu için genellikle öksürük, grip şurupları ve antibiyotik tedavisi verilir. Ancak sorunun kaynağı tedavi edilmediği için uzun süren ve tekrarlayan öksürük ile kusmalar çocukta büyük sorunlar yaratabilir.

Reflüde ilaç tedavisi genellikle yeterli olur

Reflü tanısı konulduktan sonra ilk olarak yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Reflü şikayetleri devam ettiği takdirde kademeli olarak ilaç tedavisine geçilir .Yaşam tarzı değişiklikleri ve ortalama ay süren ilaç tedavisiyle reflü genellikle ortadan kalkar. Eğer sorun geçmezse bu durumda reflü tedavisinde cerrahi yöntem gündeme geli. Büyüme-gelişme duraklaması olan, nörolojik problemleri olan, akciğerlerine devamlı mide içeriği kaçan ve bu yüzden zatürre geçiren, hava yolu duyarlılığı olan ve yemek borusunda darlık olan çocuklara da cerrahi operasyon yapılır. Yetişkin çağı reflülerine nazaran çocukluk çağı reflülerinde cerrahi operasyon çok daha az yapılır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır