bir dönümden ne kadar buğday çıkar / 1 Dönüm Buğday Ne Kadar Kazandırır? Net Getirisi

Bir Dönümden Ne Kadar Buğday Çıkar

bir dönümden ne kadar buğday çıkar

1 dönümden ne kadar buğday ve saman çıkar?

İçindekiler:

  1. 1 dönümden ne kadar buğday ve saman çıkar?
  2. Kırmızı yonca nerede yetişir?
  3. Yonca baklagil mi?
  4. 1 kg yonca tohumu ne kadar alana ekilir?
  5. Emiliana yonca tohumu hangi ülkenin?
  6. 1 dönüme kaç kilo yonca ekilir?

1 dönümden ne kadar buğday ve saman çıkar?

1 Dönüm tarladan ne kadar saman çıkar? 1 dönüm/dekar tarladan buğday sapının o yıl kalitesine göre ortalama o tarladan 5 ila 11 arası saman balyası alınır. Arpa ve diğer tahılların sapları çok ise çok balya az ise az balya çıkar.

Kırmızı yonca nerede yetişir?

Kızıl yonca (Red Clover), sadece Çinliler tarafından değil, hemen hemen tüm doğal sağlık uzmanlarınca da sıklıkla kullanılan bitkisel ilaçlardan biridir. Bitki; Kuzey Batı Afrika, Asya ve Avrupa'nın tarlalarında yetişir.

Yonca baklagil mi?

Yonca (Medicago sativa), baklagiller (Fabaceae) familyasından uzun yıllar yaşayan, gerek yeşil ot gerekse kuru ot olarak değerlendirilebilen çok yıllık bir serin mevsim yem bitkisi türü.

1 kg yonca tohumu ne kadar alana ekilir?

Yonca tohumu dönüme ne kadar atılır sorusunun cevabı sertifikalı, kaplı yonca tohumlarından dekara 5 kg, kapsız yonca tohumundan dekara kg tohum ekimi önermekteyiz. Yonca desteklemesi olan bir yem bitkisidir. Verimi 7 yıl kadar uzayabilir. Yonca ekim zamanı ilkbahar ve sonbahardır.

Emiliana yonca tohumu hangi ülkenin?

- Dik gelişim gösterir. - Soğuğa dayanımı iyi olup sıcak bölgelerde yüksek ot verimine sahiptir. -Firmamız tarafından İtalya'dan ithal edilmektedir.

1 dönüme kaç kilo yonca ekilir?

Bu nedenle yonca, ekim nöbetinde en az 3 yıl kalmalıdır. Ot verimi, toprağın verimine, gübrelemeye, sulamaya göre değişir. Her biçimden dekara ortalama 1 – 3 ton yeşil ot alınabilir. Bunun kuru ot karşılığı – kg'dır.

Çiftçi tarladan sesleniyor: Böyle giderse ekmeyi bırakacağız

Fatma Keber - Osman Çakl&#;

DUVAR - Artan tar&#;msal maliyetler, çiftçilerin üretimlerini devam ettirmesini zorla&#;t&#;r&#;yor. Maliyetlerin yan&#; s&#;ra ya&#;anan kurakl&#;k ve sulama problemleri de hesaba kat&#;l&#;nca çiftçi için üretim yapmak, bir seçenek olmaktan ç&#;k&#;yor. Türkiye’nin y&#;llar içinde kaybetti&#;i tar&#;m alanlar&#;n&#;n ve üretimden çekilen çiftçi say&#;s&#;n&#;n her geçen gün artmas&#;, gelecekteki olas&#; bir g&#;da krizi için de uyar&#; veriyor. &#;lkokul s&#;ralar&#;ndan bu yana ö&#;rencilere ezberletilen “Türkiye kendine yeten bir tar&#;m ülkesidir” sözü yerini, “Türkiye ithal ederek kendine yeten bir tar&#;m ülkesidir” sözüne b&#;rak&#;yor.

Temel ihtiyaçlar&#;n ba&#;&#;nda gelen ekme&#;in hammaddesi bu&#;day da tar&#;mda ya&#;anan bu sorunlardan pay&#;n&#; al&#;yor. Bu&#;day ihraç eden ülkeden bu&#;day ithal eden ülkeye dönü&#;en Türkiye’de, çiftçiler bir ç&#;k&#;&#; yolu ar&#;yor. Artan maliyetlerle ba&#;a ç&#;kamayan çiftçiler, gerekli destekler hayata geçirilmezse bu&#;day üretilen arazilerine ya ba&#;ka ürün ekeceklerini ya da üretimden çekileceklerini söylüyor.

SON BE&#; YILDA BU&#;DAY ÜRET&#;M&#; 3,5 M&#;LYON TON AZALDI

TÜ&#;K’in aç&#;klad&#;&#;&#; veriler, son 20 y&#;lda Türkiye’deki tar&#;m alanlar&#;n&#;n milyonlarca hektar azald&#;&#;&#;n&#; gösteriyor. y&#;l&#;nda Türkiye’deki toplam tar&#;m alan&#; yakla&#;&#;k 40 milyon hektar. y&#;l&#;na gelindi&#;inde bu rakam 38 milyon hektara dü&#;tü. Toplam tar&#;m arazisi içindeki i&#;lenebilir alanlara bakt&#;&#;&#;m&#;zda da y&#;l&#;nda 23 milyon hektardan, y&#;l&#;nda 19 milyon hektara indi. 20 y&#;lda ekilmeyen tar&#;m arazisi, Belçika’n&#;n yüzölçümüne yakla&#;t&#;. Tar&#;m alanlar&#;ndaki bu dü&#;ü&#;, bu&#;day üretimindeki dü&#;ü&#;le paralel seyrediyor. Son be&#; y&#;ll&#;k rakamlar hem toplam tah&#;l üretimimizin hem de bunun içindeki bu&#;day üretimimizin ciddi oranda azald&#;&#;&#;n&#; gösteriyor.

Türkiye’de ekilen toplam tah&#;l alan&#; içinde en fazla yeri yüzde 44’lük pay&#; ile bu&#;day kapl&#;yor. Yine TÜ&#;K rakamlar&#;na göre, y&#;l&#;nda toplam tah&#;l üretimi 36 milyon bin ton olurken, bunun içinde bu&#;day üretimi 21 milyon bin ton oldu. y&#;l&#;na geldi&#;imizde toplam tah&#;l üretimi 31,9 milyon tona, bu&#;day üretimi de 17,7 milyon tona geriledi. K&#;sacas&#; son be&#; y&#;lda toplam tah&#;l üretiminde 4 milyon ton, bu&#;dayda da 3,5 milyon ton kay&#;p ya&#;and&#;.

80 DÖNÜMÜN 10 DÖNÜMÜNÜ EKEB&#;LD&#;

Tar&#;m ve Orman Bakanl&#;&#;&#; verilerinden devam edelim. /21 tarihli Türkiye bu&#;day ekim haritas&#;na göre, ilk 10 il Konya, Urfa, Ankara, Diyarbak&#;r, Yozgat, Sivas, Tekirda&#;, Çorum, Kayseri ve Mardin &#;eklinde s&#;raland&#;. Bu&#;day&#;n üretildi&#;i bu &#;ehirlerde, çiftçiler isyan etme noktas&#;na gelmi&#; durumda. TMO’nun henüz bu&#;day al&#;m fiyat&#;n&#; aç&#;klamam&#;&#; olmas&#; da çiftçiyi strese sokuyor.

Önce Çorum’a gidiyoruz. 30 y&#;ld&#;r çiftçilik yapan Ergün Turan ayn&#; zamanda KESK’e ba&#;l&#; Tar&#;m Orkam-Sen Samsun &#;ubesinde yetkili. Kendisine ait 80 dönüm arazisi olan Turan, artan maliyetler nedeniyle sadece 10 dönümde bu&#;day ekimi gerçekle&#;tirdi. Turan, bir dönümden ne kadar bu&#;day elde ediliyor sorusuna, &#;öyle yan&#;t verdi: “Kuru tar&#;m arazisinde ile kilogram aras&#;nda de&#;i&#;kenlik gösteriyor. Sulu tar&#;m arazilerinden ile kilogram aras&#;nda bu&#;day al&#;yoruz. &#;u anki fiyattan bu&#;day sat&#;l&#;rsa, bir dönüm araziden kazanç TL band&#;nda olur. Traktör kendisine aitse bu kazanç olur. Traktör, 30 y&#;ll&#;k yat&#;r&#;m gideri olarak dü&#;ünülmeli. Fakat çiftçiler, kendi tarlalar&#;nda çal&#;&#;t&#;klar&#; için kendi i&#;çilik maliyetlerini hesaplam&#;yorlar. Bu da dönümde lira kâr eder.”

‘Ç&#;FTÇ&#;LER BA&#;KA &#;&#;LER YAPIYOR’

Geçmi&#; y&#;llara k&#;yasla çiftçilerin üretimden eskisi gibi gelir elde edemedi&#;inden yak&#;nan Turan, bunun sonucunda bölgedeki ço&#;u çiftçinin bu&#;day yerine nohut ya da ayçiçe&#;i ekmeyi tercih etti&#;ini söylüyor. Bu&#;day üretmek için çiftçinin kullanmas&#; gereken girdi kalemlerini Turan, “Bir dönümde ortalama 10 litreye yak&#;n yak&#;t gideri var. dönüm bir arazide en az dört i&#;çi çal&#;&#;t&#;r&#;l&#;r. Tohumun kilosu geçen sene 3,5- 4 TL aras&#;yd&#; &#;u an 6 TL’nin üzerinde. Gübrenin çe&#;idine ortalama göre TL gübre gideri oluyor. Bunun ilaçlamas&#; var. Dönümde TL aras&#; ilaç masraf&#; olur” diyerek anlat&#;yor. TMO’nun al&#;m&#; 6,5 TL üzerinde yapmas&#; gerekti&#;ini ifade eden Turan, sadece çark&#; döndürebilmek için çal&#;&#;t&#;klar&#;n&#; belirtip ekliyor: “Çiftçiler art&#;k ba&#;ka i&#;lere ba&#;vurmay&#; tercih ediyor, ek i&#; yap&#;yorlar fabrikalarda, in&#;aatlarda…”

‘ÜRET&#;YORUZ AMA ZARAR ED&#;YORUZ’

Garip Özgür, Çorum’un Tarhan Köyü’nde ya&#;ayan emekli bir ö&#;retmen. 66 ya&#;&#;nda olan Özgür, yakla&#;&#;k 50 y&#;ld&#;r da çiftçilik yap&#;yor. Kendisine ait dönüm arazide üretim yap&#;yor. Özgür’e göre yak&#;n bir gelecekte Türkiye’de bir bu&#;day krizinin ç&#;kmas&#; kaç&#;n&#;lmaz. bin TL’ye sat&#;lan traktörün bin TL’ye ç&#;kt&#;&#;&#;n&#; anlatan Özgür, çiftçiler için bu rakamlar&#; kar&#;&#;laman&#;n imkans&#;z oldu&#;unun alt&#;n&#; çiziyor. “Üretiyoruz ama zarar ediyoruz” diyen Özgür, TMO’nun fiyat aç&#;klamamas&#;n&#; ele&#;tiriyor. Çiftçinin bu seneyi de geçen seneden kalan tohum, gübre gibi malzemelerle atlataca&#;&#;n&#; ama bir sonraki sene için bunun da mümkün olmayaca&#;&#;n&#; söylüyor. Özgür, devletin bu konuyla ilgili bir önlem almas&#;n&#; talep ediyor: “Çiftçilik getirisi az ama insan&#; çok fazla y&#;pratan bir meslek. Ke&#;ke devlet bir önlem alsa. Köprü ve otoyollara geçi&#; garantisi veriyorlar. Çiftçiye de al&#;m garantisi versinler ama yapm&#;yorlar.”

‘Ç&#;FTÇ&#;N&#;N EL&#;NDE AVUCUNDA B&#;R &#;EY KALMIYOR’

S&#;radaki &#;ehir Urfa… Burada da çiftçiler benzer dertlerden muzdarip. Uzun y&#;llard&#;r bu&#;day üreticili&#;i yapan Mustafa Çiçekler, birçok bu&#;day üreticisinin bu y&#;l ekim yapmad&#;&#;&#;na dikkat çekiyor. Bu&#;day üreticilerine dönük zirai deste&#;in yok denecek kadar az oldu&#;unu belirten Çiçekler, sulama ko&#;ullar&#;n&#;n iyile&#;tirilmemesi, girdi maliyetlerinin dü&#;ürülmemesi halinde bu&#;day üreticisinin yok olaca&#;&#;n&#; vurguluyor.

Bir di&#;er üretici de Mehmet Çoban… O da gelece&#;e olumlu bakam&#;yor. Böyle giderse kendi de dahil pek çok bu&#;day üreticisinin üretimi b&#;rakaca&#;&#;ndan endi&#;eleniyor.   y&#;l&#;nda çiftçinin büyük zarar etti&#;ini belirten Çoban, bu y&#;l da üretimin maliyeti kar&#;&#;lamamas&#;ndan yak&#;n&#;yor. dönüm ekili arazisi oldu&#;unu belirten Çoban, dönüm ba&#;&#; kilogram geldi&#;i zaman toplamda 70 bin kilogram bu&#;day elde edilece&#;ini belirtiyor.

Ancak bu rakamlar da giderleri kar&#;&#;lamada yetersiz. Çoban bunu &#;öyle anlat&#;yor: “&#;u an için en yüksek bu&#;day fiyat olan TL’den den sat&#;ld&#;&#;&#; zaman totalde 49 bin TL gibi bir mebla&#; ediyor. Bir dönüme de tüm masraflar&#; eklendi&#;in zaman dönüm ba&#;&#; TL gibi bir giderin oluyor. Haliyle çiftçiye bir dönümden geriye TL gibi bir rakam kal&#;yor. Traktör ar&#;zalar&#;, sulama ücretleri gibi giderleri de ç&#;kard&#;&#;&#;n&#;zda çiftçinin elinde avucunda bir &#;ey kalm&#;yor.”

‘Ç&#;FTÇ&#; BU&#;DAY YER&#;NE AZ GÜBRE &#;STEYEN MERC&#;MEK EK&#;YOR’

Urfa Ziraat Odas&#; &#;l Koordinasyon Kurulu Üyesi Hikmet &#;par, “Bu&#;day&#;n güncel kilogram fiyat&#; en yüksek TL. Bir ton bu&#;day, 6 bin TL ediyor. Ekmek fiyatlar&#;n&#;n dengelenmesi için Türkiye Mahsuller Ofisi, bu fiyatlardan stoklar&#;n&#; tamamlayarak fiyatlar&#;n daha da yükselmemesinin önüne geçebilir. Çiftçinin elinden bu&#;day&#;n&#; ald&#;ktan sonra kalan aç&#;&#;&#;n ithalatla kar&#;&#;lanmas&#; gerekiyor” diye konu&#;uyor. &#;par, çiftçinin “Ben araziden kazanç elde ettim” diyebilmesi için ekmeklik bu&#;dayda en 7,5 TL, makarnal&#;k bu&#;dayda ise 8,5 TL talep ettiklerini belirtiyor. Artan gübre fiyatlar&#; nedeniyle çiftçilerin ekim tercihlerini de&#;i&#;tirdiklerini, bu&#;day yerine az gübre isteyen mercime&#;e yöneldiklerini anlat&#;yor. Kurakl&#;k nedeniyle de bu&#;day üretiminde dü&#;ü&#; ya&#;ad&#;klar&#;n&#; kaydeden &#;par, iki y&#;l öncesine göre Urfa’da bu&#;dayda 1,5 milyon ton dü&#;ü&#; beklediklerini sözlerine ekliyor.

‘MÜDAHALE ED&#;LMEZSE SENEYE BU&#;DAY EKMEYECE&#;&#;M’

Mardin K&#;z&#;ltepe ilçesinde bu&#;day üreticisi olan Fahri Ayd&#;n, dönümlük alanda bu&#;day ekiyor. Girdi maliyetlerini hesaplad&#;&#;&#;nda çiftçinin y&#;l sonu hasad&#;nda zararl&#; ç&#;kt&#;&#;&#;n&#; ifade ediyor. TMO'nun bu&#;day&#; 7 TL alt&#;nda almas&#; halinde tamamen zarar edeceklerini anlatarak, “Bu girdi fiyatlar&#;na devlet müdahale etmez ise seneye ben dahil birçok ki&#;i ekmeyecek. Zarar edece&#;imiz bir i&#;i yapman&#;n hiçbir mant&#;&#;&#; yok. Geçen y&#;llarda da ayn&#; sorunlar vard&#; ama maliyetler bu kadar de&#;ildi” diyor.

K&#;z&#;ltepe Ziraat Odas&#; Genel Sekreteri Sedat Ayy&#;ld&#;z, K&#;z&#;ltepe’de 1 milyon hektar i&#;lenebilir tar&#;m arazisi oldu&#;u bilgisini veriyor. y&#;l&#;nda 1 milyon hektarl&#;k alan&#;n bin hektar&#;nda bu&#;day üretimi yap&#;ld&#;&#;&#;n&#; belirterek, “Çiftçiler &#;u anki piyasa fiyatlar&#; ile sat&#;&#; yapsalar belki bir kazanç elde edebilirler. Devletin aç&#;klayaca&#;&#; yeni fiyat 6 bin TL ve a&#;a&#;&#;s&#; olursa çiftçiler ciddi zarar eder. Üretime girme durumu olmaz. Çiftçi önünü göremezse ve devlet taraf&#;ndan iyi &#;ekilde sübvanse edilmedi&#;i noktada bu&#;day üretimi yap&#;lamaz” diye konu&#;uyor.

‘BU SENE Ç&#;FTÇ&#;N&#;N SON &#;ANSI’

Konya’n&#;n Ilg&#;n ilçesine ba&#;l&#; Çavu&#;cugöl Mahallesi’nde üç ku&#;akt&#;r tar&#;m ve hayvanc&#;l&#;kla u&#;ra&#;t&#;klar&#;n&#; söyleyen S&#;tk&#; Mavu&#;, bu sene toplamda dönüm bu&#;day ve arpa ekmi&#;. Bunun dönümünün suluk, dönümünün de kuru arazide oldu&#;unu belirten Mavu&#;, sulu arazide dönüm ba&#;&#;na maliyetinin i&#;çilik hariç 2 bin liray&#; buldu&#;unu anlat&#;yor. Geçen sene maliyetinin ise TL oldu&#;unu hat&#;rlat&#;yor. Zamlar nedeniyle çiftçinin art&#;k maliyetlerini hesaplayamaz hale geldi&#;ini söyleyen Mavu&#;, “Çiftçi bu y&#;l bütün limitlerini kullanarak borçland&#;. Bu sene çiftçinin son &#;ans&#;” de&#;erlendirmesini yap&#;yor.

'KONYA'DA EKMEK F&#;YATI 4 TL'YE ÇIKAB&#;L&#;R'

Konya Pancar ve Tar&#;m Üreticileri Derne&#;i (KONPADER) Ba&#;kan&#; Ahmet Bestil, bu sene Konya’da rekolte art&#;&#;&#; ya&#;anaca&#;&#;n&#; söylüyor: “Geçen sene ya&#;anan kurakl&#;ktan dolay&#; birçok ekili arazide hasat yap&#;lamad&#;. Bu sebeple de ciddi bir rekolte kayb&#; ya&#;and&#;. Bu sene ya&#;&#;&#;lar geçen y&#;la göre daha iyi. Bunun da rekolteye yans&#;mas&#;n&#; bekliyoruz. Geçti&#;imiz y&#;l 17 milyon ton bu&#;day üretildi bu sene rekoltenin 20 milyonu bulmas&#;n&#; bekliyoruz."

Artan girdi maliyetlerinden dolay&#; çiftçinin zor durumda oldu&#;unu söyleyen Bestil, üretimde devaml&#;l&#;&#;&#;n sa&#;lanabilmesi için çiftçinin desteklenmesi gerekti&#;ini vurguluyor. Çiftçinin girdi maliyetlerinin geçti&#;imiz y&#;llara göre üç kat artt&#;&#;&#;n&#; hat&#;rlatan Bestil, bunun da ekmek fiyat&#;na yans&#;yaca&#;&#;n&#; anlat&#;yor. Bestil’e göre, &#;u an Konya’da 2,5 TL olan ekmek fiyat&#; 4 TL’ye ç&#;kabilir.

 

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası