bel sıkışmasına ne iyi gelir / Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? | Anadolu Sağlık Merkezi

Bel Sıkışmasına Ne Iyi Gelir

bel sıkışmasına ne iyi gelir

Bel tutulması nasıl ge&#;er? Bel tutulmasına ne iyi gelir?

Haberin Devamı

Yaşlılığa bağlı nedenler başta olmak birçok farklı etken bel tutulması rahatsızlığına sebep olabilmektedir. Bel tutulmasına iyi gelen birçok alternatif yöntem de bulunuyor. Eğer zamanında müdahale edilmezse birçok farklı hastalığa davetiye çıkarabilir. Yaşam standartlarını en aşağı seviyeye çektiği için ciddiye alınması gereken rahatsızlıkların başında geliyor.

Bel Tutulmasının Nedenleri Nedir?

1- Ağır şeyler kaldırmak: Özellikle katlar arasında eşya taşımak, bel tutulmasına neden oluyor. Belli başlı ağır yükleri sırtta taşımak da hem sırt hem de bel bölgesinde ağrıların şiddetlenmesine neden olabilir.

2- Aşırı spor ve egzersiz: Hem kardiyo hem de ağırlık kapsamında aşırı spor yapmak bel tutulmasının bir diğer nedenidir. Kişiler, kendilerini aşırı zorladığı takdirde hem sıvı hem protein kaybına neden olur. Bu da vücudun birçok yerinde ağrı oluşturabileceği gibi, söz konusu ağrıların bel bölgesine sirayet etmesine de sebebiyet vermektedir.

Haberin Devamı

3- Çeşitli kazalar: Bel, insanın en hassas ve korunaksız bölgelerinden biridir. Çeşitli kazalarda en büyük riski taşıyan bölgelerden birisinin olmasının nedeni de budur. Çeşitli kazalardan sonra bel tutulmasının ana belirtileri ortaya çıkmaktadır. Şiddetli darbeler ve travmatik etkenler de bu rahatsızlıkta birinci derecede rol oynar.

Bel Tutulmasına Neden Olan Diğer Etkenler

Aşırı kilolu olup kendisine obezite teşhisi konulmuş kişilerde bel tutulması ve ağrısı şikayetleri yüksek oranda görünür. Hareketsiz bir yaşam tarzı benimseyen, masa başı çalışan, sürekli bilgisayarın karşısında oturan kişilerde de yaşlanmaya bağlı olarak bu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Kilolar kademeli olarak verilmeli, fazla yağ oranları yakılarak vücudun iskelet çatısı düzeltilmelidir.

Bel Tutulması Belirtileri Nelerdir?

Bel tutulmasının ilk ve en önemli belirtisi hareket serbestliğinin zayıflamasıdır. Kişiler yürürken, merdiven çıkarken ve gündelik hayat içerisinde belli başlı şeyleri yaparken dahi zorluk çekebilir. Uykudan yorgun uyanmak, bel ve omurga kısmındaki şiddetli ağrılar ve ileri - geri hareket ederken zorluk çekme diğer belirtiler arasında gösterilebilir.

Haberin Devamı

Spor ve Egzersizin Bel Tutulmasına Etkileri

Bel tutulmasının önüne geçmek ve ağrılarını en aza indirgemek için sportif faaliyetlere ağırlık verilmelidir. Ancak aşırıya kaçmamak şartıyla gösterilen tüm egzersizler yapılmalıdır. Günde 30 dakika ile 45 dakika arasında tempolu yürüyüşler yapmak, tüm vücuda iyi geldiği gibi bel tutulması riskini de en aza indirger. Bisiklet çevirmek sadece bacak kaslarını değil sırt ve basen bölgesini de harekete geçirir. Bu da bel bölgesinin çok daha sağlıklı olmasını sağlar.

Bel Tutulmasına Neler İyi Gelir?

1- Düşük topuklu ayakkabılar tercih edilmeli: Ayakkabı tercihleri sadece ayak ve bacak sağlığını değil bel ve sırt sağlığını da etkiler. Bu nedenle yüksek topuklar yerine düşük topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir. Ortopedik ayakkabılar da temin edilip hayatın her alanında giyilebilir.

Haberin Devamı

2- Masaj: Çeşitli organik bitki özleri ile hazırlanan özel losyonlar masaj uygulamalarında sıklıkla kullanılabilir. Ev ortamında da hazırlanabilen bu kremler bel ağrılarına da tutulmalarına da son derece iyi gelmektedir. Tutulmanın derecesine göre günde bir ya da iki kere söz konusu bölgeye masaj yapılabilir. Bu alanda profesyonel destek almak da mümkündür.

3- İstirahat: Bel tutulması aşamasında tüm spor ve egzersizlere ara verilmelidir. İstirahat bu rahatsızlığın geçirilmesinde en önemli tavsiyelerden biridir. Bu tavsiyelere uyulduğu takdirde kişi iyileşme sürecine çok daha hızlı girer. Aynı zamanda sırt üstü yerine yüz üstü yatmak da bel bölgesini koruma altına alacağı için önerilmektedir.

Haberin Devamı

Bel Tutulmasını Geçiren Çekme - Germe Hareketleri

Evde yapılabilecek çekme - germe hareketleri bel tutulmasının önüne geçen egzersizlerin başında geliyor. Mekik dışında, ayak parmaklarına doğru uzanıp dokunmak da bel tutulması riskini en aza indirger.

Bel fıtığına ne iyi gelir? Fiziksel tedavi y&#;ntemi var mı? Belirtileri ve tedavisi

İnsanların vücudunda yer alan omurganın bel bölümünde, beş tane omur ve disk vardır. Bu bölüm, insanların vücudunda ağırlığı en çok taşıyan yer olarak tanımlanabilir. Omurlar, direkt olarak omuriliği sarıp, olumsuz herhangi bir durumu önler. Bel fıtığı; omurların arasında bulunan kıkırdağın kimi sebeplerden ötürü zorlanarak, yerinden kayması ve yırtılmasıyla ortaya çıkar. Bu vaziyetlerin oluşması, kıkırdak yapısındaki dokunun üstünde bulunan sinirlerin sıkışmasına ve bel fıtığının ortaya çıkmasına sebep olur. Bunun dışında bel fıtığının oluşması konusunda birçok sebep söz konusudur. Bel fıtığı genel olarak; beli zorlayan hareketlerin yapılması ve ağırlık kaldırmadan ötürü meydana gelmektedir.

Bel Fıtığına Ne İyi Gelir?

Bel fıtığına iyi gelen yöntemler arasında sıcak ve soğuk uygulamalar, çokça tercih edilmektedir. Hem sıcak hem de soğuk uygulamaların belli aralıklar dahilinde yapılması, bel fıtığını rahatlatmaktadır. Bel omurlarının üzerine bez yardımıyla buz koymak, fıtık ağrısını önemli ölçüde azaltmaktadır. Buz kompresi yapmak, ağrıların bulunduğu yeri uyuşturacaktır. Gün içerisinde en fazla iki defa ve yarım saat olmak üzere bu uygulamanın yapılması, bireyi rahatlatacaktır.

Buz uygulaması yapıldıktan hemen sonra sıcak uygulaması da yapılabilir. Sıcak su torbası kullanılarak yarım saat boyunca sıcak su uygulaması yapılabilir. Bu uygulama da ağrıları dindirecektir. Bel fıtığına iyi gelen bir başka uygulama da sarımsak kürüdür. Bu kür, bel fıtığına çok iyi gelecek olan ve hiçbir zararı bulunmayan bitkisel bir kürdür. Bel fıtığı ağrısı bulunan kişiler, 2 ya da 3 adet sarımsağı çiğ şekilde tüketmelidir. Aç karna yenen sarımsak ağrıyı dindirecektir. Bunun dışında sarımsak yağı ile bel kısmına masaj yapılması önemlidir.

Fiziksel Tedavi Yöntemi Var Mı?

Bel fıtığının fiziksel tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bel fıtığının oluşmasının önüne geçmek adına belli kuralları uygulamak önemlidir. Bunlar; yerde bulunan eşyaları kırarak ve eğilerek kaldırmak, omzun üstüne yük almamak, masa başında işi olan kişilerin bel desteği bulunan sandalyelerde oturması, el ile taşınan malzemelerin çok ağır olmaması şeklinde sıralanabilir.

Belirtileri ve Tedavisi

Bel fıtığını anlamadaki en önemli belirti, her geçen gün artan ağrıdır. Bu ağrıların en çok; ayak, kalça ve bacak bölümlerinde hissedildiğini belirtmek önemlidir. Bununla beraber ağrılar, ilerleyen zamanlarda yayılabilen ağrı durumuna gelmektedir. Bel fıtığının diğer bulguları aşağıdaki gibi olacaktır. Bunlar;

- Kaslarda ortaya çıkan kuvvetsizlik durumu,
- Erkeklerin cinsel hayatında yaşanan olumsuz durumlar,
- İdrarın tutulamaması,
- Hareket halindeyken ağrı yaşama,
- Eşyaların kaldırılmasıyla yaşanan zorluklar,
- Bitkin düşme,
- Kemik içinde ağrı oluşumu,
- Devamlı oluşan bel ağrıları,
- Yürürken ya da otururken devamlı oluşan ağrı,
- Devamlı bel ağrısı,
- Ayak ve bacakta ortaya çıkan karıncalanma bel fıtığının diğer belirtileri arasında bulunmaktadır.

Ayak ve bacaklarda oluşan kuvvet kaybının ilerlemesi, idrar ve dışkının tutulamaması, cinsel yaşamda karşılaşılan olumsuz durumlar sonucunda hemen cerrahi tedavi yapılmalıdır. Ameliyat durumu, ağrı kesicilerin işe yaramadığı durumlarda yapılmaktadır. Üç haftalık bir süre içerisinde ilaç, fizik tedavi, dinlenme gibi tedavi metotlarına rağmen bunlara yanıt vermeyen hastalar için cerrahi tedavi yeniden değerlendirilebilir.

Bel Fıtığı Tanısının Konulması

Hastalığın teşhisi için; klinik muayene, MRI, röntgen, CT gibi tanı yöntemleri kullanılmaktadır. Bununla beraber EMG adı verilen tetkiki istenebilir. Bütün belirtiler neticesinde bel fıtığı tanısının konulması mümkündür.

Bel Fıtığının Oluşumundaki Risk Faktörleri

Bel fıtığı, iş gücü kaybı konusunda çok önemli bir yer tutar. Çalışma yaşamında yüzde 25 oranıyla yer kaplamaktadır. Bu rahatsızlıktan şikayetçi olan kişilerin, iş gücü kaybı kimi zaman altı aya dek uzamaktadır. Bu hastalığa yakalanma durumu, kimi meslek gruplarında çok daha fazla görülmektedir. Bilhassa ağırlık kaldırılması gereken meslek grupları, uzun zamanlı araba kullanma, masa başı işleri gibi meslekler bel fıtığının oluşmasına neden olmaktadır.

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Bel Ağrısı Neden Olur?

Erişkin nüfusun neredeyse %80’inin hayatının bir bölümünde mutlaka karşılaştığı bir sağlık sorunu olan bel ağrısı, duruş bozukluğu ve bel zorlanması sonucu kişilerin bel kaslarına, eklemlerine ve bağlarına hasar veren bir ağrı çeşididir.  Uzun süre ayakta durmak, gebelik, aşırı kilo alımı, bacaklar arasındaki uzunluk farkı, yüksek topuklu ayakkabı giymek sırt ağrısı nedenleri arasında yer alır. Masa başı çalışanları, aşırı yük kaldıranlar, uzun yol sürücüleri ve inşat makineleri kullanan çalışanlarda bel ağrısı görülme riski yüksektir.

Bunlara ek olarak bel ağrısı nedenleri şöyle sıralanabilir:

Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Bel ağrısının tedavisi diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi nedenine göre yapılır. Genel olarak bel ağrısı tedavisinde;

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Fizik tedavi uzmanının önerdiği bel egzersizleri, bel bölgesinde yer alan kasların güçlenmesini sağlayarak ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ağrının başladığı ilk saatlik dilimde ağrıyan bölgeye dakikalık soğuk kompres uygulanması ve klima, cereyan gibi rüzgârlı ortamlardan uzak durulması bel ağrısını geçirmek için yapılması gerekenler arasında yer alır. Çok fazla beli yormadan kısa yürüyüşler yapmak, yüzmek,  bisiklet kullanmak, esneme ve gerilme egzersizleri yapmak bel ağrısına çözüm olabilir. Oturulduğu zaman bel kavisini destekleyen özel yastık kullanmak ve uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçınmak bel ağrısına iyi gelebilir. Ancak bel ağrısı dinlenme ile geçmiyor, hareketlerde aşırı kısıtlanmaya yol açıyor ve bacağa yayılarak bacaklarda uyuşma ve karıncalanmaya sebep oluyor ise vakit geçirmeden uzman bir doktora gidilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası