2015 alan değişikliği / MEB Alan Değişikliği

2015 Alan Değişikliği

2015 alan değişikliği

Öğretmen atama takvimi Aralık'ta açıklanacak

ANKARA - Selma Kasap/ Yıldız Aktaş

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, 15 bin öğretmenin, eş atamalarından sonra alınacağını belirterek, "2015 yılıyla ilgili takvimi de Aralık'ta açıklayacağız. Öğretmenlerimiz, eş durumu ve ilk atama tayinlerinin, iller arası atama, il içi atama ve rotasyonun ne zaman olacağını takvimle görmüş olacak" dedi. 

Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmen atamalarında branş dağılımına ilişkin öğretmen adaylarının bazı eleştirilerini anladığını söyledi.

Üniversiteyi bitiren öğretmen adaylarının çevresinin, ailesinin bir an önce atanmasını beklediğini ve bu durumun gençler üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu dile getiren Aydoğdu, ancak sorumluluk makamında oturan kişilerin, halkın iradesini kullanan bir yetkili olarak, toplumun istek ve taleplerini ortak bir paydada buluşturması gerektiğini vurguladı.

"MEB bir istihdam kapısı mı yoksa öğretmenleri alıp eğitim öğretime kazandıran, onları nitelik yönünden geliştiren bir Bakanlık mı?" sorusuna samimi olarak cevap verilmesi gerektiğinin altını çizen Aydoğdu, alanları dağıtırken mezunlara göre bir dağılım yapılmadığını belirtti. 

Bakanlığa, gelen öğretmen adaylarından bazılarının çok fazla mezunlarının olduğunu ve atanmak istediklerini söylediğini aktaran Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mezuna göre atama yapmıyoruz. O alandan ne kadar öğretmen ihtiyacımız var, ona göre yapıyoruz. Ocak ayında atama yaptığımız zaman, bu alanlara göre yapacağız. Ekim'de norm güncellemesi yaptık. Onun sonucunda bizim en çok ihtiyacımız olan 25 alan var, öncelik bunlar olacak. Örneğin İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, Türkçe, sınıf öğretmenliği, rehberlik, ilköğretim matematik, okul öncesi öğretmenliği, beden eğitimi, fen bilgisi, matematik, bilişim teknolojileri, Türk dili edebiyatı, biyoloji, müzik, imam hatip meslek dersleri, sosyal bilgiler teknolojik tasarım, Arapça, görsel sanatlar, kimya, fizik, coğrafya, tarih ve Almanca alanlarında ihtiyaç görünüyor. Bu alanlarda en çok ihtiyaca göre bir dağılım yapılacak."

Aydoğdu, 2012'de alan değişikliği hakkı verildiğini anımsatarak, bu dönemde sınıf öğretmenlerinin zihinsel engelliler öğretmenliğine geçtiğini, değişikliğin daha sonra mahkeme tarafından bozulduğunu anımsattı. 

Bu nedenle sınıf öğretmenliğine bu yıl 6 bin dolayında bir atama yapıldığını kaydeden Aydoğdu, sınıf öğretmeni fazlalığının Ankara, İzmir ve Bursa'da bulunduğunu, bu kişileri buradan alıp Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'ya gönderemedikleri için oradaki öğretmen ihtiyacının atama sürecinde karşılanamadığına dikkati çekti.

Masa başında oturarak hangi alana ne kadar atama yapılacağına karar vermediklerinin altını çizen Aydoğdu, Ocak atamasında eleştirileri ve talepleri de dikkate alarak, objektif ve eşit bir dağılımın yapacaklarını söyledi. 

358 kadro için ilana çıkılacak

Bu yıl Eylül’de yapılan 40 bin atamadan kalan 358 kadro için de atama yapacaklarını kaydeden Aydoğdu, "Yarın (bugün) inşallah bununla ilgili ilana çıkacağız. Yeniden bir müracaat almıyoruz. Mevcut arkadaşlarımızın müracaatlarını puan üstünlüğüne göre alıp arkadaşlarımızı göndereceğiz" diye konuştu.

Aydoğdu, 26. tercihine gitmek istemeyen ve Ocak'ta atamaya müracaat etmek isteyen öğretmen adaylarına "26. tercihinize gitmek istiyor musunuz" diye soracaklarını, "evet"  diyenlerin ekranında okulları açılacağını, "Hayır" diyenlerin ise Ocak'taki atamaya müracaat edebileceğini belirtti. 

Okullar açılmadan öğretmenler sınıflarında olacak

Ocak'ta 15 bin öğretmen ataması gerçekleştireceklerini kaydeden Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arkadaşlarımızın, okullar başlamadan sınıflarında hazır olmalarını istiyoruz. Bunu yaparken öncelikle eş atamalarını yapmamız gerekiyor. Eş atamalarından sonra 15 bin atamayı yapacağız. 2015 yılı ile ilgili takvimi de Aralık ayında açıklayacağız. Öğretmenlerimiz, eş durumu ve ilk atama tayinlerinin, iller arası atama, il içi atama ve rotasyonun ne zaman olacak konularını bu takvimle, bütün takvimi görmüş olacak. "

MEB artık alan değişikliği yapmayacak

"MEB, prensip olarak artık alan değişikliği yapmak istemiyor" diyen Aydoğdu, eskiden öğretmenlerin başka alanlara geçebildiğini ancak artık her alandan mezun olan öğretmen adaylarının bulunduğunu belirtti. 

Hamza Aydoğdu, daha önceki yıllarda bin fizik öğretmenine ihtiyaç bulunduğunu ve bunun için alan değişikliği yapıldığına dikkati çekerek, "Fizik öğretmeni olarak 200 öğretmene ihtiyacım var. Dışarıda bekleyen arkadaşlarımıza bir haksızlık oldu diye düşünüyorum. Çünkü, sistemin içinde öğretmenlik yapan arkadaşlarımız, haklarını zaten elde etmişler. Ama bir alan değişikliği yaparak başka alana geçmek, dışarıda kuyrukta bekleyen, sıra bekleyen emek veren arkadaşlarımıza haksızlık oluyor diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Alan değişikliğinin sınırlı tutulması ve bundan böyle uygulanmaması kararı aldıklarını açıklayan Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğretmenlikte, artık orantılı olarak doğru bir dağılım var. Sınırlı alanlar birincisi, zihinsel engelliler öğretmeni. Mahkeme kararı gereği 540 saat kursu almaları gerekiyordu. Bu kursu alanları ve teknoloji tasarımdan 90 saati tamamlayanları da alacağız. Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğünün okulları kapandı. Orada 90-100 arkadaşlarımız var. Talim Terbiye, onların kararını aldı. Onları zaten ilana çıkmadan, otomatik olarak başka bir alana aktaracağız ve böylece alan değişikliğini bitireceğiz. Burada samimi olmamız gerekiyor. Siz yıllardır yan alan da olsa bir alanı yapıyorsanız o alanın gereklerini yerine getirmiş oluyorsunuz. Başka bir alana geçtiğiniz zaman çok ciddi anlamda adaptasyon problemleri var. Geçmiş yıllarda değişikliğinden dolayı iptaller oldu. Öğretmenlerimiz, 'biz bu alandan uzun zamandır uzak kaldığımız için pedagojik formasyonla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Lütfen bunları iptal edelim' dediler. Onun için biz prensipte  bakanlık olarak bundan sonra alan değişikliğine sıcak bakmıyoruz. Mahkeme kararı gereği bu iki alan değişikliğini yaptıktan sonra alan değişikliğini zorunluluk olmadığı sürece MEB düşünmüyor."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Öğretmenlerin atama sorunu neden çözülemiyor?

SÖZCÜ EĞİTİM Bilişim çağını yaşadığımız bu çağda, Milli Eğitim Bakanlığı bilişimle ilgili bazı atılımlarda bulundu. Fakat yapılan bu atılımlarda bilişim öğretmenliği adeta göz ardı ediliyor.

Atama bekleyen öğretmenler, hak ettikleri kadroları alabilmek için mücadelelerine devam ediyorlar. Atama bekleyen öğretmenler aldıkları puanların yetersizliğinden değil; kadro yetersizliğinden atanamıyor. Atama bekleyen öğretmen sayısına oranla atamalar için ayrılan kadrolar yetersiz kalınca, öğretmenler de çareyi kadro taleplerini her ortamda dile getirmekte buluyorlar.

 YETKİLİLER SORUNU GÖRMEZDEN GELİYOR

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorunu doğru bilmediğini düşünen öğretmenler, sorunun çözülememesini ve giderek kriz haline dönüşmesini de buna bağlıyor. Yetkililerin sorunu görmezden gelmesi ve çözme gibi bir isteklerinin olmaması da öğretmenlerin tepkisine neden oluyor.

ÖĞRETMEN ATAMALARI AKP DÖNEMİNDE NASIL SORUN HALİNE GELDİ?

Öğretmenleri en çok öfkelendiren ise, 13 yılda yapılan öğretmen atamalarını toplayıp, ortaya çıkan büyük sayıyı sanki kısa sürede yapılmış atama gibi göstererek halkın yanıltılması ve demagoji yapılması. Halbuki 1993-2002 yılları arasında daha çok öğretmen
ataması yapılmış. Ayrıca son 13 yılda yapılan atamalar, her yıl emekli olması gereken yaklaşık 30 bin öğretmenin toplamı kadar bile değil.

Atama sorununun siyasiler ve halk tarafından yanlış bilindiğine dikkat çeken öğretmenler, sorunu kapsamlı bir şekilde anlatabilmek için bu kez soru-cevap yöntemine başvurdular.

İşte öğretmenlerin SORU-CEVAP yöntemiyle anlatmaya çalıştığı “Ataması Yapılmayan Öğretmenler” sorunu:

SORUNU OLUŞTURAN YENİ MEZUNLAR DEĞİL YILLARCA BEKLETİLENLER!

SORU: Öğretmenlerin atanma sorunu, diğer bir ifadeyle ataması yapılmayan öğretmenler sorunu nedir?

CEVAP: Halkın ve siyasilerin çoğu, ataması yapılmayan öğretmenler sorununu, yeterli puan alamamış öğretmenler olarak düşünüyor. Bu çok yanlış. 50 puanla atanan öğretmenler var. Diğer taraftan 80 puanla 3 yıldır bekleyen öğretmenler var. Sorunun nedeni; iyi puan almış başarılı öğretmenlerin, kopya olayları nedeniyle, kurumlar arası geçiş ve alan değişikliği gibi hileli yollar nedeniyle, yeterli kontenjan verilmemesi nedeniyle, atamayı kaçırması ve bu öğretmenlerin yığılması, birikmesidir. Maalesef KPSS birincilerinin ve alanında en yüksek puan alan öğretmenlerin bile atamasının yapılmadığı yıllar oldu. Sorunu oluşturan yeni mezunlar değil, yıllardır bekleyen mağdur kesimdir. Yetkililer hala bunu fark edebilmiş değil. Öğretmen seçme sınavı ve MEB’in öğretmen alım sistemi sorunun en büyük nedenlerinden biridir.

SORUN ÇÖZME POTANSİYELLERİ DE İSTEKLERİ DE YETERSİZ!

SORU: Siyasiler ve bürokratlar sorunu neden çözemiyor?

CEVAP: Sorunu iyi analiz edip anlayamadıkları için çözemiyorlar. Ayrıca sorun çözme potansiyelleri konusunda yeterli olmayabilirler. Sorunu çözme gibi bir istekleri olduğunu da sanmıyoruz.

EMEKLİ OLMASI GEREKENLER KADAR BİLE ATAMA YAPILMIYOR

SORU: Her yıl 40 bin öğretmen alınıyor, hala sorun neden devam ediyor?

CEVAP: MEB en çok memur çalıştıran bakanlıktır. Öğretmen sayısı 1 milyona yaklaşmıştır. Bundan 20 sene evvel nüfus ve okullaşma oranı düşük iken yaklaşık 500 bin öğretmen görev yapıyordu ve her yıl 25-30 bin öğretmen emekli oluyordu. Şimdi öğretmen sayısı 1 milyona yaklaşıyor ama emekli olan 5-10 bin civarında. Yani MEB’in her yıl aldığı 40 bin, aslında emekli olması gereken öğretmenlerin yerini bile doldurmuyor. MEB 40 bini lütuf gibi sunuyor ama aslında emekli olması gerekenler kadar bile alım yapamıyor. Emekliliği gelenler emekli olmadığı için ve yıllardır atama bekleyen öğretmenler biriktiği için
sorun devam etmektedir.

13 YILIN TOPLAMINI 1 YILDA ATAMIŞLAR GİBİ GÖSTERİYORLAR

SORU: Siyasiler meydanlarda halka 13 yılda 420 bin öğretmen atadık diyor, bu iyi bir atama değil mi?

CEVAP: Bu tamamen halkı aldatmaya yönelik bir demagoji. 13 yılı toplayınca ortaya büyük bir sayı çıkıyor ve bunu sanki 1 yılda atamışlar gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Halbuki 1999-2002 yılları arasında 10 yılda daha çok atama yapılmış. 2002’den sonra ise emekli olması gerekenlerin yeri bile doldurulamamıştır. Halkımız ve öğretmenler artık bu tip demagojilere itibar etmiyor ve kandırıldığını anladığında siyasilere tepkisi sert oluyor.

KPSS ÖĞRETMENLERİ ÖLÇEBİLEN BİR SINAV DEĞİL!

SORU: Çok öğretmen alırsak 50 puan alanlar bile atanacak ve sınavlarda yeterli başarı gösterememiş kişiler de öğretmen olacak diyorlar, ne diyorsunuz?

CEVAP: KPSS öğretmenleri ölçebilen bir sınav değildir. Böyle olsaydı yıllardır aldıkları öğretmenler eğitimi uçurmalıydı. Fizikçiyi Coğrafya sorusuyla, Müzikçiyi Geometri sorusuyla, Matematikçiyi Türkçe sorusuyla, Biyoloji öğretmenini Tarih sorusuyla seçen bir sınav sınav değildir. Ayrıca dershanelerde ve özel okullarda KPSS ile seçilmeyen
öğretmenler çalışıyor ve onlar daha başarılı. Gelelim 50 puana. 50 puan alan niteliksiz öğretmen ise neden 50 puanla binlerce Din Kültürü, İHL Meslek dersleri, Arapça ve diğer bazı branşlarda öğretmen aldılar? İyi puan alanın atamasını yapıyorlarsa, 80 puan alan öğretmeni neden yıllardır boşta bekletiyorlar? MEB’de neden hala veteriner, ziraatçı, açık öğretim mezunu öğretmenlik yapıyor? Neden 2014 Şubat ayında binlerce sınıf öğretmenini liselere geçirdiler? Neden yıllardır kurumla arası geçiş yoluyla memurları öğretmen kadrolarına doldurdular? Öğretmenlere başarısız diyenler, önce devlet
kurumlarına sınavsız ve kopya ile alınan yüz binlerce kişinin hesabını versinler.

‘PARA YOK’ DİYEN MEB’DEN ÜCRETLİ ÖĞRETMEN İSRAFI!

SORU: Okullarda ne kadar öğretmen ihtiyacı var ve bu yıl ne kadar öğretmen alınacak?

CEVAP: Okullarda yaklaşık 130 bin öğretmen açığı var. MEB ise sadece 35 bin öğretmen alacak. Geriye kalan yaklaşık 80 bin boşluk ise, ücretli öğretmenlik sistemi dediğimiz, öğretmenlerin köle gibi çalıştırıldığı sistemle kapatılacak. Yani bakanlık okullardaki her 4
boş kadrodan sadece birine öğretmen atayacak, geriye kalan kadrolar ya boş kalacak ya da öğretmenler ücretli olarak taşeron işçi gibi çalıştırılacak.

ÖĞRETMENLER ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK YAŞIYOR!

SORU: Herhangi bir branşta açık olmasına rağmen az atama yapıldığında, sıralaması yeten öğretmenler şikayette bulunmuyor mu?

CEVAP: Çok güzel bir noktaya temas ettiniz. Maalesef öğretmenler akıl tutulması veya öğrenilmiş çaresizlik yaşıyor. Örneğin Biyoloji branşında 3000 öğretmen açığı var diyelim. MEB sadece 1000 öğretmen alıyor. Geriye kalan 2000 kişiyi para yok diyerek almıyor. Aslında sıralaması 3000 e kadar olanların atanma hakkı var. Çünkü açık var ve bu öğretmenler yeterli puan, hatta çok yüksek puan almışlar. Gerekli nitelikleri, koşulları sağlıyorlar. Bunun delili ise, tekrar bir ek atama olduğunda bu öğretmenlerin bir kısmını daha alınmasıdır. Demek ki sorun öğretmenlerde değil, yeterli kontenjan verilmemesinde.
Daha da önemli nokta, yüksek puan almış 2000 Biyoloji öğretmeninin ataması yapılmıyor ama, onların yerine ücretli öğretmenlik sistemi dediğimiz sistemle başkalarına öğretmenlik yaptırılıyor. O öğretmenler yıllardır emek çekip, boşuna mı sınava girdi, o yüksek puanları boşuna mı aldı? Neden onların yerine düşük ücretle başkaları çalıştırılıyor? Bu hukuka aykırıdır, anayasaya da aykırıdır. Öğretmenler dava açtığı takdirde mahkeme kararı ile atamalarını yapmak zorunda kalabilirler.

YÜKSEK PUAN ALANI ATARIM ZİHNİYETİ SORUNU BÜYÜTÜYOR!

SORU: Öğretmenlerin atanma sorununun çözümü için öğretmenler ne gibi önerilerde bulunuyor, açıklar mısınız?

CEVAP: Öncelikle sorunu bilmeden yapılan bol atamalar sorunu çözmez, daha da içinden çıkılmaz hale getirir. Sorunu özünü yeterli puan almasına rağmen yıllardır bekleyen öğretmenler oluşturuyor. Bu öğretmenler eritilmeli. 80 puan almış bir öğretmenin 3 yıldır
beklemesi hiçbir akılla, mantıkla, vicdanla açıklanamaz. MEB sınav yaparım, yüksek puan alanları atarım zihniyetiyle sorunu çözemez, ancak sorunu büyütür.

-Emeklilik şartları iyileştirilerek, emekliliği gelenlerin zorunlu olarak emekli edilmesi. Şu anda 200 binden fazla öğretmen emekliliği geldiği halde emekli olmuyor.

-Mevcut atama bekleyen öğretmenlerin eritilmesi için sınavın 2 yılda bir yapılması.

-Aşırı formasyon dağıtılması acil olarak önlenmeli. Sadece 2015 yılında yaklaşık 200 bin formasyon dağıtıldığı basında yer aldı. Üniversitelerden ders geçme notu 2 olmasına rağmen diploma ortalaması 1,90 olanlara bile formasyon verilmesi tam bir faciadır.

-Öğretmen yetiştiren fakülte ve bölümlerin kontenjanları azaltılmalı. Ancak kontenjan azaltmanın öğretmenlerin atanma sorununa en erken 5 yıl sonra, yani uzun vadede yararlı olacağı unutulmamalı. Sorun ise acil olarak çözüm beklemektedir. Sorunu yaşayan öğretmenler 5 yıl daha bekleyemez.

-MEB sınıf mevcutlarının 18 kişi olduğunu söylerken ortalama sayıyı söylüyor ve kamuoyunu yanıltıyor. Halbuki öğretmenler ve veliler öğrencilerin kaç kişilik sınıflarda eğitim gördüğünü çok iyi biliyor. Sınıf mevcutları AB standartlarına uygun olmalı ve maksimum 25 kişi olmalı. 25 kişiden kalabalık sınıflarda en son teknoloji ve mükemmel
öğretmenleri kullansanız bile verim alamazsınız ve başarı beklemeye hakkınız olmaz. Öğretmen tasarrufu nedeniyle sınıfların kalabalıklaştırılması eğitime zarar vermektedir.

-MEB 80 bin öğretmen açığını, taşeron işçi çalıştırır gibi, ücretli öğretmenlik sistemi ile öğretmenleri köle gibi çalıştırmaktan vazgeçmeli. Öğretmen açığı kadrolu öğretmen ataması ile giderilmeli.

-Maliye Bakanı ve bürokratları Türkiye’nin eğitimde ilerlemesi için öğretmenlere ve eğitime yapılacak harcamalara engel olmamalı.

-MEB’de sınıf öğretmenleri ve ilahiyatçılardan oluşan bazı sendikaların adamları değil, mühendis kafalı, problem çözme becerisi gelişmiş, nitelikli personeller üst yönetimlerde görev almalı. Hala köy enstitüsü mezunları ve üniversiteyi açık öğretimden lisans tamamlama ile bitiren ilkokul mezunları MEB’de üst düzeyde görev yapıyorsa, mevcut sorunlar çözülemez, hatta sorun yokken yeni sorunlar ortaya çıkar. MEB’deki sorunların en büyük nedenlerinden biri de budur.

Son Dakika Haberleri

MEB alan değişikliği şartlarını açıkladı

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Atama Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler" baslıklı 60. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"(1) Bakanlıkça uygun görülmesi halinde; öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yüksek öğretimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yüksek öğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına göre mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilir.
(2) Alan değişiklikliği isteyen öğretmenlerin alan değişliklikleri, il içinde tercihleri de dikkate alınmak suretiyle alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana öncelik verilir.
(3) Alan değişiklikliği işlemleri Bakanlıkça belirlenecek takvim çerçevesinde yapılır."

Bakanlık bu hükümlere göre eğitim kurumlarında kadrolu olarak görev yapan öğretmen ve yöneticilerin, 2019 yılı alan değişiklikliği işlemlerinin ekli duyuru ve takvim doğrultusunda yapılmasını yetkililere bildirmiştir.

2019 YILI ALAN DEĞİŞİKLİĞİ DUYURUSU

Bakanlığımızda kadrolu olarak görev yapan öğretmenlerden adaylıkları kaldırılmış olmak şartıyla;

- Öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atananların,
- Öğrenimleri birden fazla alana kaynak teşkil edenlerin,
- Görev yaptığı alan dışında başka bir alana kaynak olan yüksek öğrenim bitirenlerin,
-
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Kararı eki Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına göre, mezun oldukları yüksek öğrenim programına göre atanacakları alanlara,
- Sınıf Öğretmeni olarak görev yapmakta iken 540 saatlik "Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği Eğitim Programı" nı başarıyla tamamlayanların ise Özel Eğitim alanına,
Alan değiştirmek üzere başvuruları alınacaktır.

Alan Değişikliği işlemleri aşağıda yapılan açıklamalar çerçevesinde duyuruya ekli "Ek-1 2019 Yılı Alan Değişikliği Atama Takvimi"nde belirtilen süre içerisinde "Ön Başvuru" ve "Tercih ve Atama" olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilecektir.

A. ÖN BAŞVURU

1. Ön başvurular (Birinci aşama), Ek-1 "2019 Yılı Alan Değişikliği Atama Takvimi" nde belirtilen süre içerisinde "http://mebbis.meb.gov.tr" veya "http://personel.meb.gov.tr" adreslerindeki "Elektronik Ön Başvuru Formu" aracılığıyla yapılacaktır.

2. Lisans mezuniyetine bağlı olarak başvuruda bulunacaklar değiştirmek istedikleri alana ilişkin mezuniyet bilgilerini MEBBİS'e işleteceklerdir.

3. Ön başvurular öncelikle eğitim kurumu müdürlüğünce alan değişikliğine esas belgeler (lisans diploması, 540 saatlik Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği Eğitim Programı Belgesi) dikkate alınarak incelenecek ve uygun olan başvurular onaylanacaktır.

4. Onaylanan Elektronik Ön Başvuru Formunun iki adet çıktısı alınarak başvuran ve eğitim kurumu müdürlüğünce imzalanacaktır. Çıktıların bir nüshası başvurana verilecek, bir nüshası eğitim kurumunda muhafaza edilecektir.

5. Eğitim kurumu müdürlüğünce onaylanan ön başvurular sırasıyla ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerince incelenecek ve uygun olan başvurular sistem üzerinden onaylanacaktır.

6. Ön başvuruda bulunmayanlar "Tercih ve Atama" sürecinde tercih başvurusunda bulunamayacaklardır.

7. Mezuniyetleri birden fazla alana kaynak teşkil edenler ile birden fazla lisans mezuniyeti olanlar "Ön Başvuru" sürecinde sadece bir alana başvuruda bulunabilecektir.

8. Öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerinden diplomalarında yazılı yan alanlarına ya da aylık karşılığı okutabilecekleri derslerin bulunduğu alanlara geçmek isteyenler ile mezuniyetleri itibarıyla atanmaları Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Kararında farklı bölüm mezunlarınca ihtiyacın karşılanamaması şartına bağlı (ikinci öncelikli) olanların bu alanlara geçmek üzere yapacakları başvurular kabul edilmeyecektir.

9. Halen eğitim kurumu yöneticisi olarak görev yapanlar alan değişikliği yapmak üzere başvuruda bulunabileceklerdir.

10. Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Anaokulu Öğretmenliği Programı ile Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programının birbirine eşdeğer olduğu 08/07/2004 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararında belirtilmiş olup bu husus yargı kararı gereği geçerliliğini devam ettirdiğinden Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Anaokulu Öğretmenliği Bölümü mezunu öğretmenlerin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı için yaptıkları başvurular kabul edilecektir.

11. Yurt dışında görevlendirilenler ile aylıksız izinli olan öğretmenlerden yurt dışı görev süresi veya izinlerinin 30 Eylül 2020 tarihine kadar sona ereceğini belgelendirenler, diğer şartları da taşımaları kaydıyla alan değişikliği başvurusunda bulunabilecektir.

12. Başvuru onay sürecine ilişkin iş ve işlemlerden, okul, ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerinde görevli personel birlikte sorumlu olacaktır.

13. Alan değişikliği sürecinin sağlıklı yürütülmesi bakımından ön başvuruların yukarıda yapılan açıklamalara uygun olup olmadığı önem arz etmektedir. Bu nedenle açıklamalara uygun olmayan ön başvurular okul, ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerince reddedilecektir.

B. KONTENJANLARIN BELİRLENMESİ

Öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerinin tercihine açılacak alanlar ve kontenjanlar, (spor liselerinin beden eğitimi, güzel sanatlar liselerinin müzik ve görsel sanatlar alanları, bilim ve sanat merkezleri, halk eğitimi merkezleri ile özel program ve proje uygulayan okullar hariç) illerin alanlar bazındaki boş norm kadro ve öğretmen ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlenecektir.

C. TERCİH ve ATAMA

1. Alan değişikliği ön başvurusu onaylanan ve geçmek istediği alanda görev yaptığı ilde kontenjan belirlenen öğretmen ve eğitim kurumu yöneticileri, "Tercih ve Atama" sürecine ilişkin belirlenen takvim süresi içerisinde "Elektronik Tercih Formu" aracılığıyla sisteme yansıtılacak eğitim kurumları arasından il içinde en fazla 25 (yirmi beş) eğitim kurumu tercihinde bulunabileceklerdir.

2. Yirmi beş (25) eğitim kurumu tercihinde bulunanlar tercih dışı seçenek olarak; "Tercihlerim dışında kadromun bulunduğu ilçe içerisinde atanmayı istiyorum.", "Tercihlerim dışında il içerisinde atanmayı istiyorum." , " Tercihlerim dışında atanmayı istemiyorum." seçeneklerinden birini mutlaka işaretleyeceklerdir.

3. Tercih başvuruları sadece başvuruda bulunanın kadrosunun bulunduğu eğitim kurumu/kurum müdürlüğünce onaylanacak, Tercih Formunun iki adet çıktısı alınarak başvuran ve eğitim kurumu müdürlüğünce imzalanacaktır. Çıktıların bir nüshası başvurana verilecek, diğer nüshası eğitim kurumunda muhafaza edilecektir.

4. Mezuniyetleri itibarıyla birden fazla alana atanma hakkına sahip olanlar ile birden fazla lisans mezuniyeti olanlar "Ön Başvuru" sürecinde (birinci aşama) hangi alana atanmak istediklerini belirtmiş iseler tercih sürecinde (ikinci aşama) o alana başvuru yapabileceklerdir.

5. 17.04.2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğinin "Hizmetin gereği olarak yapılabilecek yer değiştirmeler" başlıklı 50 nci maddesinin ikinci fıkrasında; "Sağlık durumu hariç olmak üzere, haklarında yapılan adli ve idari soruşturma sonucunda görev yerleri; il dışına değiştirilenler daha önce görev yaptıkları ile, il içinde değiştirilenler daha önce görev yaptıkları ilçeye, ilçe içinde değiştirilenler ise daha önce görev yaptıkları eğitim kurumuna aradan üç yıl geçmeden atanma isteğinde bulunamaz." denildiğinden alan değişikliği tercih başvurularının onaylama işlemlerinde anılan madde hükmü dikkate alınacaktır.

6. Atama işlemleri başvurusu onaylananların tercihleri de dikkate alınmak suretiyle hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacaktır. Hizmet puanlarının hesabında alan değişikliği ön başvurusunun son günü esas alınacaktır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda sırasıyla öğretmenlikteki hizmet süresi fazla olana, öğretmenliğe daha önce başlayana öncelik verilecek, eşitliğin devamı halinde ise atanacak öğretmen bilgisayar kurası ile belirlenecektir.

7. Sonuçlar, "http://personel.meb.gov.tr" adresinde ilan edilecektir.

D. DİĞER HUSUSLAR

1. Ön başvuruları incelemek/onaylamak/reddetmek üzere il milli eğitim müdürlüklerinde birim amirinin (il milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü) başkanlığında komisyon kurulacaktır.

2. Elektronik Ön Başvuru Formu ve Elektronik Tercih Formu haricinde veya süresi dışında yapılan, okul, ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerince onaylanmamış olan, atama alanı ve mezun olduğu yükseköğretim programı yanlış girilerek yapılan başvurular ile başvuru şartlarını taşımadığı halde gerçeğe aykırı belgeyle ya da evrakta tahrifat yaparak, gerçek durumunu gizleyerek yapılan başvurular ve buna bağlı gerçekleştirilmiş tüm işlemler geçersiz sayılacaktır.

3. Eğitim kurumu yöneticilerinden görevli oldukları eğitim kurumunda öğrenimleri itibarıyla geçebilecekleri alanda boş norm kadro bulunması, bu alandaki boş norm kadronun tercihe açılması ve eğitim kurumu yöneticisi tarafından tercih edilmesi durumunda hizmet puanı üstünlüğüne göre alan değişikliğine hak kazananların yöneticilik görevleri üzerinde bırakılarak alan değişikliği işlemleri gerçekleştirilecektir. Kadrolarının bulunduğu eğitim kurumu dışındaki diğer eğitim kurumlarını tercih ederek alan değişikliğine hak kazanan yöneticilerin ise yöneticilik görevleri sona erecektir.

4. Kadroları okul ve kurumlarda olup Bakanlığımızın merkez ve merkeze bağlı taşra teşkilatında geçici görevlendirilen öğretmenlerden alan değişikliği gerçekleştirilenlerin geçici görevlendirmeleri sona erdirilerek yeni görevlerine başlamaları sağlanacaktır.

5. Alan değişikliği gerçekleştirilen öğretmenlerin alan değişiklikleri iptal edilmeyecektir. Ancak gerekli şartları taşımadığı sonradan anlaşılanların alan değişikliği iptal edilecektir.

E. TEBLİGAT ve GÖREVE BAŞLAMA

1. Alan değişikliği işlemi yapılan öğretmenlerin kararnameleri Bakanlığımızca sistem üzerinden il milli eğitim müdürlüklerine, il milli eğitim müdürlükleri tarafından da ilgili okul/kurum müdürlüklerine gönderilecektir.

2. Alan değişikliği işlemi gerçekleşen öğretmenlere okul/kurum müdürlüklerince tebligat yapılacak ve tebligata ilişkin belge okul/kurum müdürlüklerinde muhafaza edilecektir.

3. Ayrılma ve başlama işlemleri ekli takvimde belirtilen tarihler ve açıklamalar dikkate alınarak yapılacaktır.

2019 YILI ALAN DEĞİŞİKLİĞİ ATAMA TAKVİMİ

Aşama

Yapılacak İş ve İşlemler

Tarih

Birinci Aşama (Ön Başvuru)

Adayların Ön Başvurularının Sistem Üzerinden Alınması

9-13 Aralık 2019

Yapılan Ön Başvuruların İncelenerek Eğitim Kurumu,

İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerince Sistem Üzerinden Onaylanması veya Reddedilmesi

İkinci Aşama (Tercih ve Atama)

Tercih Başvurularının Alınması ve Eğitim Kurumu Müdürlüklerince Onaylanması

23-26 Aralık 2019

Atamalar

31 Aralık 2019

Görevden Ayrılma ve Göreve Başlama İşlemleri

17 Ocak 2020- 3 Şubat 2020

Not: Alan değişikliği işlemi gerçekleşen öğretmenlerden 2020 Yarıyıl Tatili Mazerete İlişkin Yer Değiştirme Döneminde başvuruda bulunacaklar ile alan değişikliği işlemi gerçekleşen öğretmenin bu yer değişikliği işlemi nedeniyle il içerisinde aile birliği mazeretinin oluşması veya mazeret ilçesinin/yerinin değişmiş olması nedeniyle Bakanlığımız kadrolarında görev yapan öğretmen eşinin 2020 Yarıyıl Tatili Mazerete İlişkin Yer Değiştirme Döneminde ön başvuruda bulunacak olanların, bu durumlarını belgelendirmeleri koşuluyla ayrılma- başlama tarihleri 2020 Yarıyıl Tatili Mazerete İlişkin Yer Değiştirme Dönemine ait takvimin ön başvuru süresinden önceki bir tarih olabilecektir.

Personel Genel Müdürlüğü

Bu Habere Tepkiniz

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir