keloid kulak deldirme / keloid - sayfa 4 - ekşi sözlük

Keloid Kulak Deldirme

keloid kulak deldirme

Keloid Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

İnsan cildi yaralandığında, yaranın üzerinde yara dokusu adı verilen fibröz bir doku oluşur ve böylelikle yara bölgesinin korunması ve onarılması sağlanır. Bazı vakalarda ise fazladan yara dokusu gelişir ve bunun sonucunda keloid adı verilen pürüzsüz, sert oluşumlar ortaya çıkarlar.

Keloidler orijinal yaradan çok daha büyük olabilirler. Genelde göğüs, omuz, kulak kepçeleri ve yanaklar gibi bölgelerde ortaya çıkarlar fakat bedenin herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilirler.

Keloidler sağlığa zararlı değillerdir ama bazı estetik kaygılara sebep olabilirler.

Keloid Belirtileri

Keloidler yara dokusunun aşırı gelişiminden kaynaklanırlar. Yaranın kendisinden çok daha büyük hale gelme eğilimleri vardır. Tamamen gelişmeleri haftalar ve hatta aylar sürebilir.

Keloid belirtileri şöyledir:

  • et rengi, pembe veya kırmızı lokal bir bölge
  • deri üstünde çıkıntı yapan kitleli bir görünüm
  • yara dokusuyla zaman içerisinde gelişim ve büyüme gösteren bir bölge
  • deride kaşıntılı bir fazlalık

Keloid yara izleri kaşıntılı olabilirler ancak genelde sağlığa zararlı değillerdir. Rahatsızlık, gerginlik veya kıyafetlerin bir şekilde sürtünmesinden dolayı tahriş hissedebilirsiniz.

Keloid yara izleri bedende çok geniş bir alan kaplayabilirler ancak bu genelde nadirdir. Olduğu zaman sertleşmiş ve sıkı yara dokusu hareketliliği kısıtlayabilir.

Keloidler genelde sağlık değil de estetik probleme sebep olurlar. Çok büyükse veya çok görünür bir yerdeyse moralinizi bozabilir.

Keloidin Sebepleri

Pek çok cilt yaralanması keloid tipi yara izlerine sebep olabilir. Bunlar arasında şunlar var:

  • sivilce yaraları
  • yanıklar
  • su çiçeği izleri
  • kulak deldirme
  • sürtmeler
  • cerrahi kesik bölgeleri
  • aşı bölgeleri

İnsanların %10’u kadarının keloid sahibi oldukları tahmin ediliyor. Erkek ve kadınlarda ortaya çıkma oranları eşit. Koyu ten rengine sahip insanlarda ortaya çıkma ihtimali daha fazla.

Keloid oluşumu ile bağlantılı diğer risk faktörleri şöyle:

  • Asya kökenli olmak
  • Latino kökenli olmak
  • hamile olmak
  • 30 yaşından genç olmak

Keloidlerde kalıtımsal bir faktör de vardır. Yani ebeveynlerinizden bir veya iki tanesinde varsa sizde olma ihtimali de daha fazladır.

Yapılan bir çalışmaya göre AHNAK olarak bilinen bir gen kimlerde keloid ortaya çıkıp çıkmayacağı konusunda belirleyici rol oynuyor. Araştırmacılara göre AHNAK genine sahip olanlarda keloid tipi yara izi ortaya çıkma ihtimali daha fazla.

Eğer keloide eğiliminiz olduğunu biliyorsanız gereksiz ameliyatlardan, piercing gibi ürünlerden ve dövmelerden kaçınmak isteyebilirsiniz.

Keloid ve Hipertrofik Yara İzlerinin Farkı

Keloidler bazen hipertrofik adı verilen diğer yara izi türü ile karıştırılır. Bunlar pembe ile kahverengi renklerine sahip olabilen düz yara izleridirler. Keloidin aksine hipertrofik yara izleri daha küçüktürler ve zamanla geçebilirler.

Hipertrofik yara izleri etnik köken veya cinsiyet farketmeksizin eşit oranda görülürler ve çeşitli fiziksel ve kimyasal kaynaklı yaralanmalardan dolayı oluşabilirler.

Keloid İçin Evde Tedavi Nasıl Olur?

Keloid tedavisi kararı zorlu olabilir. Keloid genelde bedenin kendini tamir etme çabasının bir sonucudur. Keloid alındıktan sonra yara dokusu tekrar gelişebilir ve bazen eskisinden daha da büyük hale gelir.

Herhangi bir tıbbi operasyona girmeden önce evde tedaviyi deneyebilirsiniz. Nemlendirici yağlar dokunun yumuşak kalmasına yardımcı olabilirler. Bunlar yara izininin daha kötü hale gelmesine engel olabilir ve boyutunun küçük kalmasına yardımcı olabilirler. Keloidlerin zamanla küçülme ve düzleşme eğilimleri vardır ve tedavi olmaksızın bile kendi kendilerine iyileşebilirler.

Doktorunuz ilk olarak silikon pedler, basınç uygulayan kıyafetler, iğneler gibi çok müdahaleci olmayan yöntemleri önerecektir. Özellikle yeni yara izlerinde çok müdahaleci olmak gerekmez. Bu tedavilerin etkili olmaları için düzenli ve dikkatli şekilde uygulanmaları gerekir ve tedavi süreci genelde en az üç ay sürer.

Keloid Ameliyatı

Çok büyük keloid vakalarında veya eski keloid izlerinde cerrahi operasyon tercih edilebilir. Ancak ameliyattan sonra keloidin geri dönme oranı yüksektir. Fakat faydaları risklerinden daha fazla olabilir.

Kriyocerrahi keloid için en etkili operasyon türlerinden birisidir. Temel olarak keloid dokusunun sıvı nitrojen kullanılarak dondurulması mantığıyla çalışır.

Doktor ameliyattan sonra inflamasyonu azaltmak ve keloidin geri dönmesine engel olmak için kortikosteroid iğneleri kullanmanızı da önerebilir.

Keloid İçin Lazer Tedavisi

Keloid gibi bazı yara izi türlerinde doktor lazer tedavisi önerebilir. Bu tedavide keloid ve çevresindeki deri bölgesine yüksek enerjili ışınlar gönderilir ve böylece daha yumuşak, rengi daha uygun bir görünüm elde edilmesi hedeflenir.

Ancak lazer tedavisi kızarma yapabilir ve yara izinin daha da kötüleşmesine sebep olabilir. Bu nedenle belli risklere sahiptir. Yan etkileri bazen orijinal yara izinden daha iyi görünse de, yine de bir miktar yara izi kalacağını kabullenmek gerekir.

Keloid Önlenebilir mi?

Keloid tedavisi zor olabilir ve her zaman da etkili olmaz. Bu nedenle keloid tipi yara izlerine sebep olabilecek cilt hasarlarından kaçınmak gerekir. Yaralanmadan sonra silikon jel pedleri kullanmak veya basınç pedleri kullanmak keloid oluşumuna engel olabilir.

Güneşe maruz kalmak da yara dokusunun renk değişimine uğramasına sebep olabilir ve bu nedenle yara izi çevresindeki dokudan daha koyu renkte olur. Bu da keloidin dikkat çekmesine yol açar. Güneşte yara izinizi kapatarak bu renk değişimini önleyebilirsiniz.

Uzun Vadedeki Görünüm

Keloid nadiren yan etkiye sebep olsa da, görünümünden hoşnut olmayabilirsiniz. Keloid tedavisi herhangi bir anda uygulanabilir ve bazen yıllar sonra bile güzel sonuçlar almak mümkün olur. Eğer yara iziniz sizi rahatsız ediyorsa, bir cildiye uzmanına görünebilirsiniz.

Keloid Nedir?

Normalde yaralar iyileşme sürecine girdiklerinde doku onarımı durmakta, ancak bu rahatsızlığı olan kimselerde ise doku onarımı ısrarla devam etmektedir. Bu nedenle yara iyileşme sürecinde iken bile büyümeye başlar. Çok yüzeysel yaralanmalar dışında, her tür tramvaya bağlı olarak darbeler sonucu ortaya çıkan kabarık bir cilt dokusu ciltte oluşumuna keloid denir. Genelde pembeye yakın renkte olup şekilsiz bir görüntü oluştururlar. Kişilerde vücudun görünmeyen yerlerinde ortaya çıkmakta ve kimi zaman rahatsızlık vermeyebilir. Ancak yüzde veya gözle görünen yerlerde meydana geldiğinde kişileri olumsuz etkileyebilir.

Keloid &#;eşitleri Nelerdir?

Bu tip anormal yara iyileşmeleri türüne ve tipine göre 5 farklı çeşide ayrılır:

  • Kulak memesi: Kulak deldirme işlemi sonrasında ortaya çıkan türdür.
  • Sessile: Ciltte bir hasar sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu yara tipi vücudun tüm bölgelerinde görülebilme olasılığı vardır.
  • Cerrahi kesi sonrası oluşan: Beyaz tenli insanlarda en sık görülen tiptir. Omuz, sırt, göğüs kemiği gibi deri gerginliğinin fazla olduğu yerlerde görülür.
  • Kendiliğinde oluşan: Genel olarak kişilerde meydana gelen bir travma sonrası oluşur.
  • Akne keloidalis nuchae: Daha çok ergenlik döneminde olan erkeklerde ensede ortaya çıkan tiptir. Aynı yerde çıkan sivilce ve iltihaplanma sonrası olur. Cerrahi tedavide en iyi sonuç alınmasını sağlayan yara tipidir.

 

Keloid Tedavisi Nasıl Yapılır?

Farklı tedavi yöntemleri uygulanmadan direk cerrahi tedavi yöntemi önerilmemektedir. Bunun nedeni ise her oluşturulan yaradan sonra daha fazla kolajen sentezleyerek daha fazla tümör oluşum haline gelmesidir. Bir cerrah ameliyat esnasında ne kadar dikkatli olursa olsun, kişinin cilt dokusuyla alakalı yine iz kalabilir. Bu nedenle cerrahi işlemlerde dikiş atılmaması uygundur. Tedaviye yönelik birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bunlardan en sık tercih edilen, keloid içine kortizon enjeksiyonu yaparak uygulanan tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemleri dışında lazer tedavisi, kriyoterapi (buz tedavisi), radyasyon tedavisi gibi farklı tedavilerde de uygun görülebilir.

Keloid Kimlerde G&#;r&#;l&#;r?

Genellikle yaş arası görülür. 30 yaş sonrasında ise nadir olarak görülmektedir. Genelde koyu tenli kişilerde esmer ve siyahilerde daha sık görülmektedir. Hamile ve ergenlik döneminde olan kişilerde daha fazla görülmektedir. Vücutta en sık görülel bölgeler omuz, bacak, kol, sırt, kulak, çene ve göğüstür. Genelde cerrahi operasyon sunucunda, sırt, omuz ve göğüste, derinin gergin olduğu bölgelerde oluşabilir. Kulak delmesi sonucu dahi oluşabilir. Bazen yapılan suçiçeği aşısı, böcek ısırması sivilce, ameliyat ve yara iyileşmesinde keloid meydana gelebilme ihtimali vardır.  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası