50 koyunun yıllık maliyeti / Anadolu | Romanov | Fizibilite

50 Koyunun Yıllık Maliyeti

50 koyunun yıllık maliyeti

1 Koyun Kaç Kg. Yem Yer? Yıllık Maliyet Hesaplaması

Ülkemizde süregelen işsizlik sıkıntıları neticesi ile vatandaşımız girişimci olmak adına çalışmalar yapıyor. Özellikle devlet tarafından başlatılan genç çiftçi projesişeklinde projeler ile tersine göç hareketleri hızlandırılıyor. Tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan kişilerin yaş ortalaması 50&#; nin üzerinde. Gençler iş bulma hayali ile büyük şehirlere gitseler de ülkenin kalkınması için hayvancılık faaliyetlerine de ihtiyaç var. Üstelik bu işle uğraşan kişiler sürekli olarak yüzlerinin güldüğünü ifade ediyorlar. Hayvancılık faaliyetlerine başlayabilmek için öncelikle bu konuda bilgi sahibi olunması gerekiyor. Aslına bakılırsa tıpkı bir dükkan açmak gibi çiftlik kurmak da maliyet gerektiren işlerden bir  tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Koyun Para Kazandırır mı?

Bu işe yapılan bir yatırım söz konusu olduğundan dolayı yetiştiricimiz de emeğinin karşılığı almak istiyor. Yapılan yatırımın boşa gitmemesi adına çeşitli çalışmalar yapılıyor. İşe yeni başlayacak ve küçükbaş hayvancılık konusunda bilgisi olmayanlar koyun yetiştiriciliğinin para kazandırıp kazandırmadığını merak ediyor. Koyun yetiştiriciliği kazanç elde edilebilecek iş kollarından bir tanesidir. Çünkü hayvanların etinden, sütünden, yapağısından ve hatta gübresinden bile kazanç elde edilmektedir.

Her oyun kuralına göre oynanmalı. Hayvancılığın da bir kuralı var. Kurallara göre oynandığında kar elde etmenizin önünde herhangi bir engeliniz yok demektedir. Ancak kazanç sağlayabilmek için gelir ve gider dengesinin iyi hesaplanması gerekmektedir. Bir hayvan işletmesinin konu ne olursa olsun en büyük gider kalemini yem giderleri oluşturacaktır. Yem giderleri yetiştiricilerimizin belini bükmektedir. Devlet bu konuda çeşitli çalışmalar yapmakta veyem bitkisi desteğivermektedir. Yem bitkisi ekenlere, ektikleri bitkiye göre değişmek kaydı ile dekar başına desteklemeödemesi yapılmaktadır. Bu desteklerden yararlanarak yem giderlerini en aza indirebilirsiniz. Ayrıca yem bitkisi desteği alanlara mazot ve gübre desteği de veriliyor.

Koyun Yetiştiriciliği Fizibilite Raporu

Koyun yetiştiriciliği işine başlamadan evvel gerekli araştırmaların yapılması gerekiyor. Bu da ancak bir fizibilite raporu hazırlamakla mümkün olmaktadır. Ülkemizde kırmızı et açığı vardır. Yurt dışından et alınmasının önüne geçmek amacı ile devlet tarafından verilen hibe ve teşviklerden yararlanabilirsiniz. Bu destekler sayesinde yaptığınız yatırım daha kısa sürede size dönecektir. Koyun yetiştiriciliği için öncelikle uygun olan bölgenin tercih edilmesi gerekiyor. Daha sonra yetiştirmek istediğiniz ırka karar vermelisiniz. Küçükbaş hayvancılık mera gerektirmektedir. Bu sebeple hayvan sayınız kadar büyüklükte bir meraya ihtiyacınız olacaktır. Yatırım yapmadan evvel planınızı iyi yaparsanız işletmenizin kar elde etmesi de mümkün olacaktır.

Kar elde edilmesini sağlayan en önemli hususlardan bir tanesi de et üretimi olmaktadır. Et koyunculuğu ve kasaplık faaliyetleri oldukça kar elde etmenizi sağlayacaktır. Bunun yanı sıra hayvanların sütünden, yapağı ve gübresinden de yararlanabilirsiniz. Besicilik konusunda ise ihtiyacınız olacak şeyler kesif ve kaba yemlerdir. Hayvanların gerekli olan besin maddelerini alması ancak doğru beslenme ile mümkündür. Fizibilite raporunda bulunması gereken konulardan bir tanesi de pazara yakınlıktır. Ürettiğiniz ürünleri satmak ve müşterilere ulaşmak için işletmeniz ile merkeze uzaklığın çok fazla olmaması gerekir. Bunun yanı sıra toptancılar ile de anlaşabilirsiniz.

Koyun Yetiştiriciliği Fizibilete Raporu

Küçükbaş hayvancılığın meraya dayalı olduğunu söyledik. Mera hesaplaması hayvan sayısı ile doğru orantılı olmaktadır. 1 dekar mera 10 koyunun otlatılması için yeterli olmaktadır. Ayrıca ağıl kurulumu ve işletme için gerekli ekipman alımları da maliyet unsurlarından bazılarını oluşturmaktadır. Ağılların tipi iklime göre değişiklik göstermektedir. Genişlik ise hayvan sayısından fazla olmalıdır. Çünkü işletmenizi zamanla büyütebileceğinizi unutmamanız gerekiyor. Ağılı kuracağınız yerin iklim yapısının küçükbaş hayvancılık faaliyetleri için elverişli olup olmadığına karar verdikten sonra hayvanlarınızı alarak faaliyete başlayabilirsiniz.

Koyunun Beslenmesi

İşletme giderlerinin büyük çoğunluğunu yem giderleri oluşturacaktır. Özellikle meralardan bu ihtiyacı karşılayabileceğiniz gibi dışardan yemek almak istemiyorsanız da işletmenizin içerisinde yem rasyonları hazırlamanız gerekecektir. Koyunların beslenmesinin yüzde 90&#; ı kaba yemlerden oluşmaktadır. Hayvanların gebelik ve sağmal dönemlerinde ise kaba yemin yanı sıra kesif yemin de takviyesi yapılmalıdır. Kaba yem ihtiyacı meralardan ve çayırlardan karşılanabilir. Meralardaki ot büyüklüğü 10 cm geldiğinde hayvanların otlatılması mümkündür. Özellikle bazı durumlarda meralarda bulunan otların içeriğindeki mineral seviyeleri azalmaktadır. Bu sebeple hayvanlara ilave kesif yem vermek gerekecektir.

kg kuru ot + 20 kg kesif yem ve kg silaj karması bir hayvan için bir kış boyunca yeterli olacaktır. Hayvanların beslenme dönemleri 4&#;e ayrılmaktdır. Her dönemde aynı oranda yem verilmez.

  • Kuru Dönem : Bu dönemde hayvanlar oldukça verimsizdir. 16 hafta sürer ve hayvana sadece kaba yem verilebilir. Fiğ, silaj gibi maddelerden bu yem ihtiyacı karşılanabilir. Pancar, havuç, şalgam, turp, lahana gibi bitkiler de hayvanlara yem olarak verilebilir. Yem olarak saman ve pancar posası da kullanılabilir. Kaba yem için rasyon oluşturmak gerekiyor ise baklagil otlarından hazırlanan bir rasyon hayvanlara verilebilir. Şayet mera yetmiyorsa tahıl karması, kuru ot gibi maddelerle de yem ihtiyacı karşılanabilir.
  • Aşım Dönemi : Bu dönem koç atım dönemi anlamına gelir. Döl verimi almak amacı ile bu dönemde hayvanların kesif yemle beslenmesi gerekmektedir. Ek olarak hayvanlara kesif yem, arpa, buğday ve mısır verilebilir. gr&#;dan 1,5 kg&#;a kadar da yonca verilmesi hayvanların ihtiyaçlarının karşılanması için yeterli olmaktadır. Aşım dönemlerinde koçlara da aynı uygulama yapılır ise döl verimi sağlanmış olur.
Koyunun Beslenmesi 
  • Gebelik Dönemi : Gebelik dönemi iki aşamadan oluşmaktadır. İlk dönem gebeliğin günü anlamına gelir. Doğuma kadar olan döneme ise 2. dönem adı verilir. İlk dönemde yavrular yavaş yavaş geliştiğinden dolayı hayvanların kuru dönemdeki gibi beslenmesi kafidir. İyi mera otunun yanı sıra yemlik pancar ya da silaj da kullanılabilir. 2. dönemde yavru hızlı büyüdüğünden ve süt oluşumu sağlandığından dolayı hayvanlara ilave gıda verilmesi gerekiyor. Arpa, mısır ve yulaf karıştırılarak doğuma kadar verilmesi uygundur.
  • Sağmal Dönem : Gebelik döneminden de yüksek yem miktarına ihtiyaç vardır. Kaba yemlere ek olarak kesif yemlerin de verilmesi gerekmektedir.

Meraya çıktılarında ise erkek hayvanlara 1 kg kuru otun yanı sıra gram da kesif yem vermek gerekecektir. Dişi kuzulara ise gram kesif yemin yanı sıra gram kuru ot vermek yeterli olmaktadır. Yem fiyatlarını inceleyerek Tarım Kredi Kooperatifleri&#;nden uygun fiyatlara yem alabilirsiniz.

1 Koyun Günde Kaç Kilogram Yem Yer?

Aşağıdaki tabloda 1 koyunun dönemlerine göre ne kadar yem yediği görülmektedir. Hayvanların verimsiz olduğu kuru dönemlerde 1,5 kilogram kuru ot yedirmek yeterli olurken hayvanların en verimli oldukları sağmal dönemde bu yem miktarı artış göstermektedir.

1 koyun 1 günde ne kadar yem yer

Erkek hayvanların da dişilere göre daha çok yem tükettiği unutulmamalıdır.

1 Koyunun Yıllık Yem Maliyeti

Koyunların beslenmesinde kullanılan iki tür yem var. Bunlar kaba ve kesif yemler. Kesif yemler arpa ve buğday gibi maddeler olurken, kaba yemler ise fiğ, yonca gibi maddeler olmaktadır. Ayrıca fabrikalarda satılan endüstriyel yemlere de kesif yem adı verilmektedir.

  • 1 ton fabrika yeminin fiyatı : TL 
  • 1 ton yoncanın fiyatı ise : TL olacaktır.

Ancak bu yemlerin karma halinde hayvanlara verilmesi gerekir.

Koyunlara yüzde 7 oranında kesif yem, yüzde 15 oranında ise kaba yem verildiğini farz edelim. 70 kilogram ağırlığında olan bir koyun gr kesif yem yerken, gram da kaba yem yiyecektir. Yani bir koyun toplamda 1 kilo gr yem yiyecektir. Yani günlük yem maliyeti 1,7 TL olmaktadır. Aylık 52 TL, yıllık ise TL yem maliyeti olacaktır. 10 koyun için bu tutar 6, bin TL&#; ye tekabül edecektir. Görüldüğü gibi yeme verilen paranın haddi hesabı yoktur.

1 Koyunun Yıllık Yem Maliyeti 

10 Koyun 10 Yılda Kaç Koyun Olur?

Koyunlar 2 yaşına geldiklerinde yavrularlar. Gebelik süreleri genel olarak 5 hafta sürmektedir. Koyunların doğurganlık özelliği fazla olan cinsleri olsa da (Romanov koyunları gibi 5,6 kuzu) ya da tohumlama yöntemleri ile hayvanların bir yılda iki kez doğum yapmaları sağlansa da normal şartlarda yılda 1 kez doğum yapmaları en ideal olanıdır. 1 Koyun 10 Yılda sayısına ulaşır. 10 yılda her koyunun yılda 1 yavru yaptığını düşünürsek işletmedeki toplam hayvan sayısı olmuş olur. Tabi her hayvan dişi olursa 🙂 Ancak bu sayı hayvanların tek yavru yapmaları durumunda geçerli olmaktadır. Şayet yavru sayısı artarsa sürüdeki hayvan sayısı da artış gösterecektir. Canlı hayvan alımları için Ziraat Bankası tarafından uygun faiz oranları ile verilen hayvan kredilerinden yararlanabilirsiniz.

Uygun bakım koşulları sağlandığında hayvanlarda döl verimi elde edilmesi de mümkün olmaktadır. İşletmenizin hijyen kuralları, hayvanların beslenmesi, sağlık durumlara gibi hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Görüldüğü gibi işletmede en önemli gider kalemini yem masrafları oluşturuyor. Ancak hazırlayacağınız yem rasyonları ile işletme maliyetlerini düşürebilirsiniz.

Bir Okuyucumuzun Koyun Kar Hesaplamasına Göre

1 koyun normal şartlarda yılda 1 doğum yapması ideal ise 1 koyun yılda tl yem yerse koyun t TL + elektrik, su, ilac, veteriner, traktör mazot, bakıcı, bekçi, işletme masrafları aylık en az TL. ve buna göre  yıllık TL.&#;dir.
Bu kapsamda toplam gider bin TL.
etlik koyun kuzu verse 1 kuzu ortalama 20 kg. X 50 TL= TL. kuzu= bin TL.
Bu işin kârı ise eksi 22 bin TL.&#;dir.

Koyun Getiri Hesaplaması

  • 1 torba besi yemi TL
  • 1 ton saman TL

koyun dan hesaplayalım:

1 koyun günlük gr. Yem funduszeue.info yer o halde

koyun günlük 50kg yem kg saman yer

1 ayda kg yem kg yani 3 ton yem yer.

4 ayda 6 ton yem 12 ton saman yer gelelim maliyete

6 ton yem= TL

12 ton saman= TL eder.

kuzudan 50 tanesi erkek olsa tanesi TL den ne yapar.

50 erkek kuzu × tl = TL yapar

TL masrafı çık sana TL para artı 50 adet dişi kuzu kaldı

Aha de çobana ver aylık den altı aylığına sana yine artı 50 kuzu kaldı.

Arşivler

İçindekiler:

Bir koyunun yıllık masrafı ne kadar?

Yani 6 ay meradan faydalanıp 6 ay kapalı kapalı sistemde bakıldığını düşünürsek 1 hayvanın 1 yılda tüketeceği yem fiyatının maliyeti ortalama TL gibi gerçekleşir. koyunun yıllık yem tüketim maliyeti ortalama 30 bin TL olarak gerçekleşecektir.

50 koyun ne kadar?

Her koyunun ayrı yemlik, otluk ve suluğu olması gerekiyor. Bu üçlünün de toplamda ortalama fiyatı 4 ile 5 bin TL arasında. Yani 50 koyun için bin TL masraf etmeniz gerekiyor.

koyun ne kadar yem yer?

7.Mera 1 dönüm araziye 10 koyun olarak hesaplanır. Eğer mera kalitesiz ise 7 hayvana kadar düşülebilir. 8.Mera münavebeli kullanılacağından ve bir bitkinin ortalama büyüme süresi 6 hafta olduğundan dolayı 10 hayvan için 1 dönüm kuralı 6 ile çarpılmalı yani koyun için en az 60 dönüm arazi ihtiyacı doğmaktadır.

Koyun senede kaç kuzu verir?

Yılda iki defa doğum yapıyor, her doğumunda 2 veya 3 yavru alıyoruz. Bunun içinde 4 veya 5 yavru doğuran koyunlarımız da var ama ortalama olarak koyundan yıl içinde sağlıklı yavru alabiliyoruz.

Bir koyun kaç TL?

Küçükbaş hayvanlar TL aralığında satılacak. Pazarda küçükbaş hayvanlarda belirtilen fiyata kesim dahil oluyor. Marketlerde ise hayvanın kilosuna bağlı olarak artan koç, koyun, kuzu gibi küçükbaş hayvan fiyatları arası değişiyor.

Bir koyun bir günde kaç kilo yem yer?

Ayrıca, her gün koyun başına 0,2 – 1,36 kg kadar buğday ve 0,9 – 2,23 kg kabayonca samanı verirlerdi. Yüzyıllarca koyunlar doğal ortamlarında yalnızca mera yiyerek, tahıl (buğday ve ekin tohumları, tabiki az miktarlarda) ve su içerek hayatta kalmışlardır.

Koyunculuk işinde para var mı?

Koyun yetiştirmede gelir elde edilir mi? Tabii ki koyun yetiştiriciliği de kazançlı olabilir, ancak orta ila büyük ölçekte. Dünyanın dört bir yanındaki yüzbinlerce insan geçimini koyun yetiştiriciliğinden önemli bir miktarda kazanç elde ederek sağlıyor.

  •  
    Previous Post

    Gss borcumu ödedim ama borç görünüyor

  •  
    Next Post

    Genital yağ bezesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası