prolaktin hormonu neden yüksek çıkar / Op. Dr. Nurettin Serinkan Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani

Prolaktin Hormonu Neden Yüksek Çıkar

prolaktin hormonu neden yüksek çıkar

Prolaktin

Prolaktin, hipofiz bezinin ön lobu tarafından salgılanan iç salgı hormonudur. İnsanlarda PRLgeni tarafından kodlanır.[1]

Gebelik sırasında öbür iç salgı hormonları tarafından tam olarak gelişmeleri sağlanmış meme bezlerinden süt salgısını uyaran prolaktin, diğer hipofiz maddeleri olmaksızın etkisini gösteremez. Süt salgısını uyarmasının yanı sıra, cinsel bezleri, gonadotropin salgılanmasını, böbreklerdensu, sodyum ve potasyum atılmasını da etkiler. Aşırı salgılanması, böbreklerde çeşitli bozukluklara yol açabilir. Süt bezinin çalışmasını etkileyerek süt salgılanmasını sağlar. Annelik duygusu gelişir.

Etkileri[değiştir

PRL (prolaktin) hormonu nedir? PRL değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

PROLAKTİN HORMONU NEDİR?

Beynin alt kısmında yer alan ve nohut büyüklüğünde olan hipofiz bezinden salgılanan prolaktin, bir tür hormondur. Temel işlevi, gebeliğin 8. haftasından itibaren meme bezini olgunlaştırarak anne adayını süt üretimine hazır hâle getirmektir. 

Hamilelik ve lohusalık dönemi boyunca prolaktin seviyesi yüksek kalır. Aynı zamanda yumurtlama ve dolayısıyla adet döngüsünün kesilmesinden de sorumludur.

Prolaktin hormonunun gebelik ve emzirme dönemi boyunca hipofiz bezinden düzenli olarak salgılanması, FSH ve GnRH hormonlarının salgılanmasını durdurarak tekrar gebelik oluşumunu bir süre engeller.

Yeni doğum yapan kadınların adet görmemesi ve tekrar gebe kalmamasının sebebi prolaktin salınımıdır. Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de cinsel istek üzerinde olumsuz etkisi bulunur.

Aynı zamanda erkeklerde sperm üretiminde de rol oynar. Ancak gebe olmayan kadınlarda prolaktin hormonunun yükselmesi, adet düzensizliği, meme başından süt gelmesi gibi problemleri de beraberinde getirir.

Nadir olarak görülen prolaktin düşüklüğü ise yetersiz süt üretimine, yumurtalık fonksiyonlarının yavaşlamasına ve durmasına; erkeklerde ise prematür ejakülasyon olarak tanımlanan erken boşalma ve ereksiyon bozukluğu gibi sorunlara yol açar. 

PROLAKTİN YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?

Gebelik döneminde salgılanan prolaktin hormonu, meme bezinin gelişmesine ve süt oluşumuna neden olur. Ancak gebelik yoksa, prolaktin yüksekliği birtakım problemlerin varlığına işaret eder.

Hiperprolaktinemi olarak da adlandırılan prolaktin yüksekliğinin nedenleri arasında, prolaktinoma olarak tanımlanan ve hipofiz bezinde yer alan iyi huylu tümör varlığı, polikistik over sendromu, böbrek ve karaciğer hastalıkları yer alır.

Hipofiz bezinde var olan mikroadenom, diğer bir deyişle boyutu 1 cm'den küçük olan iyi huylu tümörler ve makroadenom olarak tanımlanan ve boyutu 1 cm'den büyük tümörler, hiperprolaktinemiye yol açar. Bu tümörlerin tanısı, radyoloji uzmanı tarafından çekilen MR ile konur.

Mikro ve makroadenomlar çoğunlukla ameliyat edilmeksizin ilaç ile tedavi edilir. Ancak ilaçla tedavi edilemeyen ya da çok daha büyük olup görme sinirine bası yapan hipofiz tümörleri, cerrahi operasyon ile alınır.

Aynı zamanda hipotiroidi olarak bilinen tiroit bezinin az çalışması durumunda da tirotropin salgılayan TRH hormonunun etkisiyle hiperprolaktinemi görülür.

Memeye masaj uygulanması, ağır egzersiz ve uykusuzluk gibi nedenler de prolaktin hormon düzeyinin artmasına sebep olur.

Prolaktin yüksekliğine neden olan diğer rahatsızlıklar ise şöyledir:

-Dar iç çamaşırı kullanımı
-Stres
-Uykusuzluk
-Kullanılan antidepresan ve diğer ilaçların yan etkileri
-Hipofiz bezi tümörü
-Akciğer kanseri
-Dengesiz beslenme
-Anoreksiya
-Meme travmaları
-Endokrinolojik problemler.

Ayrıca meme ucunda süt olup olmadığını kontrol etmek için sürekli olarak memenin uyarılması da prolaktin seviyesinin yükselmesine ve süt üretimine neden olabilir.

PROLAKTİN YÜKSEKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Prolaktin yüksekliğine sebep olan rahatsızlığın saptanması ile tedavi başlar. Bazı hastalarda stresten uzaklaşmak, düzenli beslenme ve uyku düzeninin sağlanması, rahat iç çamaşırı kullanımı prolaktin seviyesinin düşmesine yardımcı olur.

Çoğunlukla hiperprolaktinemiye sebep olan hastalığın tedavisi yapıldıktan sonra, hormon seviyesi normal sınırlara döner. Hipofiz bezinde kitle varlığında, ilaç kullanımı ile kitlenin küçülmesi sağlanır. Ancak büyük bir kitle varlığında cerrahi müdahale gerekir. 

PROLAKTİN DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kan testinde yer alan prolaktin seviyesinin normal değerlerin altında olması, prolaktin hormon seviyesinin düşüklüğüne işaret eder. Nadir olarak görülen bu durum, çoğunlukla beyinde yer alan ve prolaktin salınımını sağlayan hipofiz bezinin normal çalışmadığını gösterir.

Hipopituitarizm olarak adlandırılan bu durumda uygun tedavi düzenlenir. Dopamin, amfetamin, bromokriptin gibi içeriğe sahip bazı ilaç türleri de prolaktin düşüklüğüne sebep olur. 

Tüm bunların yanında, bağışıklık sisteminde var olan problemler, GH yani büyüme hormonunda var olan yetersizlik, hipopituitarizm ve aşırı dopamin salınımına yol açan bazı hormonal hastalıklar da prolaktin hormon seviyesinin düşmesine neden olur.

Prolaktin düşüklüğü tedavisi, çoğunlukla bu duruma yol açan etkenin ortadan kaldırılması ile yapılır. Hipofiz bezinden kaynaklı bir problem varsa, bu duruma neden olan durum saptanır ve uygun tedavi şekli seçilir. 

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Prolaktin neden y&#;kselir? Prolaktin y&#;ksekliği nelere neden olur?

Haberin Devamı

PROLAKTİN YÜKSEKLİĞİ NELERE SEBEP OLUR?

Prolaktin hormonu vücutta hamilelikte süt üretiminin başlayacağı dönemde ve lohusalıkta normalden yüksek olarak bulunur. Bu hormon hem süt üretimini başlatır hem de annelik duygularını geliştirir. Prolaktin hormonunun lohusalık dönemi dışında yüksek olması başta kısırlık olmak üzere pek çok sağlık sorunun ortaya çıkmasına neden olur.

PROLAKTİN YÜKSELİĞİ VE ADET DÖNGÜSÜ

Prolaktin hormonunun lohusa dönemi dışında yüksek olması adet döngüsünün düzensiz olmasına neden olur. Hormondaki bu artış adet düzeninin değişmesine, adet kanamasının normalden çok daha yoğun olmasına ya da adet kanamasının gerçekleşmemesine yol açar. Hormon süt salgısı ve annelik güdüsü dışında adet düzeni ve üreme için de oldukça önemli olduğu için özellikle kadınlarda kısırlık değerlendirmesi yapılırken incelenmesi gereken bir hormondur.

PROLAKTİN YÜKSEKLİĞİ VE KISIRLIK

Lohusalık döneminde bebeğini sık sık emziren kadınlarda adet döngüsünün hemen başlamaması prolaktin hormonu ile ilgilidir. Bu dönemde hormonun yüksek olması kadının tekrar gebe kalmasına da engel olur. Prolaktin hormonu FSH ve GnRH hormonlarının üretilmesini engeller. Bu hormonun yüksek düzeyde olması da yumurta gelişiminin durmasına neden olur. Söz konusu hormonların baskılanması lohusalık dönemi dışında gerçekleştiğinde kısırlık sorunu bu durum ile ilişkilendirilebilir.

PROLAKTİN NEDEN YÜKSELİR?

Prolaktin hormonunun lohusa dönemi dışında vücutta yüksek oranda bulunmasının nedeni hipofiz bezinde oluşan tümörlerdir. Mikroadenom ve makroadenom olarak adlandırılan bu tümörler çoğu zaman iyi huyludurlar. Hormonun yükselmesini engellemek ve prolaktin seviyesini normal düzeyde tutmak için ilaçla tedavi yöntemi tercih edilebilir. Eğer prolaktin yüksekliği ilaç tedavisi ile giderilemiyorsa hipofiz bezinde bulunan ve bu soruna neden olan tümörlerin cerrahi müdahale ile çıkarılması gerekir. Prolaktin hormonunun yükselmesine neden olan bir diğer sorun ise tiroid bezinin normalden daha az çalışmasıdır. Hipotiroidi olarak adlandırılan bu durumda prolaktin seviyesi yükselebilir. Prolaktin seviyesinin yükselmesinde uykusuzluk, stres, fiziksel olarak uygun olmayan iç çamaşırı seçimi, meme ucunda piercing, polikistik over sendromu, meme estetiği sonrası meme ucuna fazla masaj yapılması gibi durumlar da etkilidir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

#Prolaktin Y&#;ksekliği Hamilelik#Prolaktin Y&#;ksekliği#Prolaktin Hormonu Nasıl D&#;ş&#;r&#;l&#;r

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası