iki aylık bebek kaç kilo olmalı uzmantv / ModaCruz Bakımda

Iki Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı Uzmantv

iki aylık bebek kaç kilo olmalı uzmantv

2 Yaş Çocuk Gelişimi

2 Yaş Çocuk Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz

2 yaşına gelmiş olan çocukların kendi başına yapabileceklerinin sayısı önceki aylardan çok daha fazladır. Bu dönemdeki çocuklarda bağımsızlık ihtiyacının olduğu görülür. Anne ve babaya karşı gelme, öfke krizleri, ağlamalar ve inatlaşmalar sıklıkla görülen durumlardır.

2 Yaş Boy Kilo Gelişimi

2 Yaş Çocuk Gelişimi Boy Kilo

Her çocuğun fiziksel gelişimi birbirinden farklıdır fakat boy ve kilo olarak ortalama değerler verilebilir. 2 yaş boy kilo kız ve erkek çocuklarda farklıdır. 2 yaşındaki kız çocuklar ortalama cm boyunda ve kg ağırlığındayken erkek çocuklar yaklaşık cm boyunda ve kg ağırlığındadır.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

2 Yaş Motor Gelişimi

Fiziksel gelişim açısından değerlendirildiğinde kaba motor becerilerinin önceki aylardan ileride olduğu görülür. Koşabilir, 3 tekerliği olan bir bisiklete binebilir, tutunduğunda tek ayağının üzerinde durabilir, ayağıyla topa vurabilir, mobilyaların üzerlerine çıkabilir, merdivenlerden az yardımla inip çıkabilir, parmak uçlarında durabilir ve 2 ayağının üzerinde zıplayabilir. Kaba motor becerileri gibi ince motor becerileri de gelişmeye devam etmektedir. 4 küpü üst üste koyup kule yapabilir, bir elini kullanmaya daha yatkın olabilir, çatal ve kaşığı önceki aylardan daha düzgün kullanabilir ve kalemle karalamalar yapabilir.

2 Yaş Çocuk Beslenmesi

Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin anne sütüyle 2 yıl veya daha uzun bir süre emzirilmesini önermektedir. 2 yaşını doldurmuş olan bebeklerin bazıları anne sütü almak istemezken bazıları da devam etmek isteyebilir. Bu dönemden sonra çocukların anne sütünü alıp almama kararına güvenmek gerekmektedir. Emzirilmeye ihtiyacı olmayan bebeklerin memeyi istemediği ittirmesinden veya konuşarak belli etmesinden anlaşılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, çocuğun gerçekten anne sütüne ihtiyacının olup olmadığıyla anne memesini sakinleşmek için kullanıp kullanmadığıdır. Emmeyi sakinleşmek için çocuklara sunmamak gerekir. Bu şekilde sunulduğu takdirde çocukların öz regülasyonunu sağlamaları için başka alternatifler geliştirmesi engellenmiş olunur. Çocuk her baş etmekte zorlandığı duygu veya durumla karşılaştığında emerek duygusal olarak regüle olmaya çalışır. Çocuk eğer emmeyi sakinleşmek için kullanmıyorsa ve anne sütüne ihtiyacı olduğu için istiyorsa anne sütüne devam edilebilir.

6 aydan sonra bebeklerin ek gıdaya geçmesi tavsiye edilir. 2 yaşına gelmiş olan birçok çocuğun zamanla anne sütünü azalttığı ve ek gıdayı arttırdığı görülür. Ek gıdaya geçilen zamandan itibaren dikkatli olunması gereken bazı noktalara bu dönemde de özen gösterilmelidir. Yemek vakitlerinin belirli düzenler içerisinde ve mümkünse ailecek olması önemlidir. Dik bir şekilde mama sandalyesinde oturması ve kendisine ait hoşuna giden çukur tabağının, çatalının ve kaşığının olması bağımsızlık duygusunu pekiştirirken özgüven kazanmasına yardımcı olabilir. Onun kendi yemeğini yeme hızı kabul edilmeli ve zorla yiyecekler ağzına verilmemelidir. Bu şekilde kendi iştahının kontrolünü sağlayabilir ve bedenine dikkat vermeyi öğrenebilir. Yiyeceklerin çeşitliliğini sırasıyla arttırmak sevdiği ve sevmediği yiyeceklerin anlaşılmasını kolaylaştırabilir. Yemek yerken bir yetişkin tarafından gözetim altında olmasına dikkat edilmelidir. Yutma tehlikesi olan veya sağlığa zararlı olan besinler verilmemelidir. Fındık, badem, kılçıklı balık, şeker, kahve, asitli içecekler ve hazır meyve suyu gibi besinlerin verilmemesi gerekir. Yiyebileceği boyutlara getirilmiş ve yiyebileceği yumuşak dokuda olan besinler verilebilir. Sığır eti, avokado, havuç, patates, somon ve sebze yemekleri bu şekilde dikkat edildiğinde verilebilecek yemeklere örnek olarak gösterilebilir. Alerji oluşturabilecek besinlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Çilek, kivi, yumurta ve domates gibi bazı besinler alerji oluşturabilir. Bu nedenle alerjik reaksiyon ihtimaline karşı, özellikle aileden birisinin bir gıdaya alerjisi olduğu bilindiğinde, bir doktordan yardım alınmalıdır. Aynı şekilde çocuğun günlük alması gereken besin ihtiyacının düzenlenmesi için uzmana başvurulması ailelere beslenme düzenini oturttururken yardımcı olur. Çocukların ikinci yılında da yaklaşık olarak birinci yılındaki kadar besin ihtiyaçları vardır fakat gelişimleri ilk yıla göre daha yavaştır. Bu nedenle bazı aileler gelişim açısından kaygılanabilir fakat bu durumda da beslenme konusunda çocuğun kendisine ve doktoruna güvenmek gerekmektedir.

2 Yaşındaki Çocuğun Zeka Gelişimi İçin Ne Yapmalı?

2 yaşındaki bir çocuğun zeka gelişimine katkı sağlayacak alıştırmalara bakmadan önce onun zeka gelişimine ket vuran durumları engellemek gerekmektedir. Çocuklar televizyon, telefon ve tabletle geçirdiği zamanlarda ailesinden almaya ihtiyaç duyduğu duygulardan ve ilişkiden yoksun kalmaktadır. Çocuğun ebeveynleriyle kuracağı ilişkiye, onlardan alacağı sevgiye, şefkata ve koşulsuz kabule ihtiyacı vardır. Teknolojik aletlerle geçirdikleri bu zamanlarda bu ihtiyacını karşılamak mümkün değildir. Aksine bunlarla geçirilen zaman beyin gelişimine olumsuz etki etmektedir. Bu nedenle 2 yaşındaki çocukların televizyon, tablet veya telefonla mümkünse vakit geçirmemesi gerekmektedir. Eğer vakit geçiriyorsa da teknolojik aletlerin içeriği ve zamanı konusunda sınırlandırma getirilmelidir. Amerikan Psikoloji Derneği 2 ile 5 yaş arasındaki çocukların program içeriğinin özenle seçilmiş olması halinde günde 1 saati geçmemesi gerektiğini belirtmektedir.

Her çocuğun zeka seviyesi ve gelişimi birbirinden farklıdır. Aileler, 2 yaşındaki çocuklarının zeka gelişimine katkı sağlamak için birçok aktivite yapabilir. Farklı dokulara temas etmesi sağlanarak birçok dokunun var olduğunu öğrenmesi sağlanabilir. Örneğin, pamuk, toprak veya taş gibi farklı dokulara sahip maddelere birlikte dokunup sonrasında bunların nasıl hissettirdiğine ve yüzeyinin nasıl olduğuna dair kısa sohbetler yapabilirsiniz. Bir torbanın içerisine farklı renklere sahip kartonları istediğiniz şekilde kestikten sonra atıp hanginize hangi rengin geleceğine dair oyunlar oynayarak renkleri öğretebilirsiniz. Farklı sesler çıkaran ksilofon gibi küçük müzik aletleriyle oynayabilirsiniz. Siz art arda 2 rakam ya da kelime söylediğinizde onun tekrar etmesini istediğiniz oyunlar üretebilirsiniz. Bu şekilde işitsel dikkatinin gelişmesine katkı sağlamış olursunuz. Blokları uygun bölgelerden geçirme oyunları oynayarak ince motor becerilerinin ve el-göz koordinasyonunun gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Hayvan figürlerini birlikte kategorize ederek onları gruplaştırmayı öğretebilirsiniz. Gruplara ayırırken isimlerini söyleyip nasıl ses çıkardıklarını taklit ettikten sonra ondan da yapmasını isteyebilirsiniz. Böylelikle canlılar arasında ilişki kurmayı öğrenebilir. Birkaç parçalı puzzlelar ile ince motor becerilerinin, dikkat becerilerinin ve bilişsel becerilerinin gelişimine yardımcı olabilirsiniz. Ses çıkaran puzzlelar ile oynaması aynı zamanda nesneler ve sesler arasındaki ilişkiyi de kurmasına yardımcı olabilir. 8 ile 20 parça arasındaki puzzlelar seçilebilir ancak ilk başta az parçalılardan başlanmalıdır. Çocuk onları yapabildikçe ve problem çözme becerisi geliştikçe zaman içerisinde parça sayısının fazla olduğu puzzlelar alınabilir. Seçilen puzzleların kategorilerine göre renkleri, hayvanları, nesneleri veya araçları öğretebilirsiniz. Bu şekilde bazı yönlendirici oyunlar oynanabileceği gibi yönlendirilmemiş oyunlar da oynanabilir. Yönlendirilmemiş oyunlarda, oyunu çocuğun yönlendirmesi ve sizin de o yönlendirmelere uygun şekilde oynamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Günlük hayatın taklidi niteliğinde olan evcilik oyunları bunlara bir örnek olarak verilebilir.

Uzman Klinik Psikolog İrem Fırat’ın “Çocuğunuz Hangi Zeka Tipine Sahip?” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

2 Yaş Sendromu

Çocuklarda bazı gelişim dönemlerinde sıklıkla karşılaşılan durumlar vardır. 2 yaş civarında çocuklarda öfke krizleri görülebilir. Bazı uzmanlar bu krizler için 2 yaş sendromu deseler de bazı uzmanlar böyle bir sendromun olduğunu kabul etmemektedir. Çocukların bazılarında bu krizlerin zamanı değişiklik gösterebilir. 2 yaştan erken ya da geç görülebilir. Çocukların 2 yaşa girmesiyle birlikte yetişkinlere olan bağımlılıkları azalır ve yapabileceklerinin sayısı artar. Böylelikle bağımsızlık duygusu gelişmeye başlar. Birçok şeyi kendisi yapmak ister ve yardım teklif edilince reddeder. Bu dönemde çocuklarda öfke nöbetleri, ağlamalar, inatçı davranışlar, isyankarlıklar ve kararsızlıklar görülebilir. Bu tarz problemler çocuklarda genellikle aç ve uykulu olduklarında çıkabilmektedir. Çocukların kriz zamanları takip edilip belirlendikten sonra o anlarda daha dikkatli olunmalıdır ve ihtiyacı karşılanmalıdır. Örneğin, karnı açsa ve aç olduğunda öfkeleneceği biliniyorsa yemek ihtiyacı giderilebilir. Bazı zamanlarda ise isteklerinin yerine gelmemiş olmasından dolayı inatlaşmalar, ağlamalar, bağırmalar veya öfke krizleri yaşayabilir. Bu zamanlarda ailelerin çocuklarla istediğinin neden olmadığına dair ikna etme niyetiyle uzun konuşmalardan ve açıklamalardan kaçınması gerekir. Onun duygusunun, isteğinin veya ihtiyacını anladığınızı göstermek ve söylemek gerekir. Devamında kısa ve net bir şekilde sınır koyduktan sonra koyulan bu sınırda kararlı olmak önemlidir. Her çocuğun kendi sakinleşme yöntemiyle duygularını düzenlemesine imkan verilmelidir. Ağlama, bağırma veya öfke krizi geçtikten bir süre sonra çocuk ve ebeveyn sakinken neden böyle bir durum yaşandığı, çocuğun neler hissettiği, ebeveynin neler hissettiği ve tekrar aynı durumun yaşanmaması için neler yapılabileceği hakkında çocukla konuşabilir.

* * * * * * * * * * * *

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.

2 yaş çocuğumun resim becerisini nasıl geliştirebilirim?

Kızım şu an 28 aylık, 2 yaşına yakın güzel çizimler yapmaya başlamıştı, güzel sanatlar ve çocuk gelişimi alanındaki arkadaşlarım yaşına göre güzel çizimi olduğunu belirttiler. İlk yaptığı çizimleri kaydetmemiştim ancak 24 aylıkken bir büyük daire çizip ondan düz çizgiler çıkarıp (güneş gibi) bunların ucuna daire karalamalar yaparak dönme dolap çizdiğini belirtiyordu. Bazen ben çiziyorum, onun aynısını çizmeye çalışıyor. Özel bir yol izlemem gerekli mi? Yoksa normal çizimler birşey yapmadan devam mı etmem gerekiyor?


Merhabalar

Çizimlerimi kaydedin ve izleyin siz çizim yapmayın.

· Ona model çizip aynısını çizmesini istemeyin.

· Hangi renge boyaması gerektiğini söylemeyin, bırakın hayal gücü ve yaratıcılığı doğrultusunda çizsin ve boyasın.

· Büyüdükçe serbest çalışmasına izin veren bir atölyeye yollayabilirsiniz. Şimdi ancak oyun gruplarına veya oyun atölyelerine götürebilirsiniz (anneli veya annesiz). Yaratıcılığının ve resim yeteneğinin gelişmesini sağlayacak malzemeleri (kağıt, kalem, boya, parmak boyası, crayon makas, uhu) ona sunun.

· Her gün bir şey üretmesi için baskı da yapmayın. Her yaptığına “harika, müthiş” gibi abartılı tepki vermeyin ama izleyin.

· Çabasını fark edin, kullandığı renkleri konuşun, ne çizdiğini sorun kağıdın arkasına yazın, tarih atın, resimlerini tarih sırasına göre bir klasörde toplayın kendisinin çok beğendiği çizimleri odasında bir panoya asın

Kolay gelsin

İlginizi çekebilecek diğer linkler:

- Persentil Hesaplama Aracı

- 3 Yaş Çocuk Gelişimi Nasıldır?

- 4 Yaş Çocuk Gelişimi Nasıldır?

3 aylık bebek oturtulursa ne olur?

Yeni anne babaların en çok aklına takılan sorulardan biri “Bebeğimi ne zaman oturtmaya başlamalıyım?” Ebeveynler, aile büyüklerinin de yönlendirmesiyle, omurgası eğri kalır gibi bir inançla bebeğin en erken altıncı aydan sonra oturtulması gerektiğini düşünüyor. Bazı kişiler, “beli eğrilir” düşüncesiyle bebeğin oturmasını engelliyor. Peki bu doğru mu?

"Bebekler ne zaman oturur?" sorusuna uzmanlar 4. ay olarak yanıt veriyor. 4. aydan itibaren oturmaya başlayan bebekler zaman geçtikçe fiziksel olarak güçlenmeye başlar ve fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilecek fiziksel gelişime ulaşırlar. 

Bebekler oturmak istediklerini yüzüstü yatarken belli eder. Emeklerken yada yüz üstü yatarken bebeğiniz ayaklarına doğru kendini itmeye başlayabilir. Bu durumda bebeğinizin artık oturmak istediğini anlayabilirsiniz.

BEBEĞİN BELİ EĞRİLMEZ

Gelişim bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, doğumdan itibaren her ay takip ettikleri bebeklerin, kabul edilen fiziksel ve nörolojik gelişim skalasına göre değerlendirmesini yapar. Oturma, ayakta durma, emekleme ve yürüme gibi aktiviteler bebeğin büyük motor gelişimi içerisinde değerlendirilir. Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekir. Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir. 4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmez. Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur. 5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. ve 7. aylarda ise dakika gibi bir süre desteksiz olarak oturmaya başlayabilirler. 8. aydan itibaren de tamamen desteksiz oturabilirler.

3 ayl&#x;k bebek oturtulursa ne olur? - 1

BEBEKLER OTURURKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

Bebek oturmaya başladığı andan itibaren yerden çok fazla yüksekte bulundurulmamalıdır. Bebek oturmaya başlasa da henüz dengesini bulmakta zorlanacağı için düşmemesine dikkat edilmelidir.

Bebeğin sırtı ve yanları yumuşak yastıklarla desteklenmelidir. Bebeğiniz henüz kendi kendine dik bir şekilde oturamazken desteksiz kalması bel, sırt ve başının incinmesine neden olabilir.

BEBEKLER NE ZAMAN DESTEKSİZ OTURUR? 

Bebeğinizi desteksiz oturmaya hazırlamak için sabırlı olmanız önemlidir. Bir süre yanlarını ve sırtını destekleyerek oturma pozisyonunda kalmaya alıştırdığınız bebeğinizin desteklerini yavaş yavaş azaltabilirsiniz. Bebeğiniz otururken daha sağlam ve dengeli durabiliyorsa bu artık desteksiz de oturabileceği anlamına gelir. Desteklerin yüksekliğini azaltmaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz daha düşük yükseklikteki desteklerle de dengesini bulabildiğinde önce yanlarındaki destekleri kaldırabilirsiniz.

Bebeğinizin arkasındaki desteğini en son kaldırmalısınız. Arka desteğini de kaldırdıktan sonra her ihtimale karşı bebeğinizin arkasına yumuşak bir yastık koyabilirsiniz.

3 ayl&#x;k bebek oturtulursa ne olur? - 2

BEBEK OTURMAYA BAŞLAMAZSA NE YAPMALI?

Belli aylarda gelişim zamanlarından birinin gerçekleşmemesi durumunda panik yapılmamalıdır. Nitekim tam desteksiz oturma 9. aydan sonraya sarkabilir. Erken doğan, fazla kilolu bebekler veya kromozom eksikliği ile yapısal olarak farklı doğmuş olan bebeklerde bu dönemin kaymaları olabilir. Bu konudaki en doğru rehberliği size hekiminiz yapacaktır. Bu nedenle bebeklerinizin motor gelişiminin takibi için doğumdan itibaren her ay düzenli olarak mutlaka hekim kontrolünün yapılması önerilmektedir. Gelişim zamanlarının sürekli olarak kayması 9. aydan sonra desteksiz oturamaması durumunda çocuk hastalıkları hekiminizin yönlendirmesiyle çocuk nörologu tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Bebeklere Ne Zaman Su Verilmeye Ba&#;lanmal&#;? Bebekler Günde Ne Kadar Su &#;çmeli?

ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kişisel verileriniz; sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ("Kanun") uyarınca veri sorumlusu olarak Arçelik Pazarlama A.Ş. ve Arçelik A.Ş. ("Arçelik" veya "Şirket") tarafından aşağıda açıklanan kapsamda işlenebilecektir.

Kişisel verilerinizin işlenme amaçları konusunda detaylı bilgilere; funduszeue.info adresinden Arçelik Şirketler Grubu Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası’ndan ulaşabilirsiniz.

Kişisel Verileriniz Hangi Amaçla İşlenmektedir?

İnternet sitemizi ve mobil uygulamamızı kullanmanız dolayısıyla elde edilen; adınız, soyadınız, elektronik posta adresiniz, cep telefonu numaranız;

  • ürün ve hizmetler ile satış sonrası destek hizmetlerinin sunulması,
  • müşteri ilişkileri süreçlerinin yürütülmesi,
  • su arıtma cihazı aboneliklerinin oluşturulması ve bu aboneliklerin oluşturulabilmesi için gerekli ön incelemelerin yapılması,
  • talep ve şikayetlerinizin karşılanması,
  • Şirketimiz tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için ilgili iş birimlerimiz tarafından gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin yürütülmesi, Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları kapsamında işlenecektir.

Açık Rızanızın Varlığı Halinde Kişisel Verileriniz Hangi Amaçla İşlenmektedir?

Toplanan kişisel verileriniz; ürün ve hizmetlerin pazarlama süreçlerinin planlanması ve icrası, profilleme ve analiz faaliyetlerinin yürütülmesi, sunulan ürün ve hizmetlerin beğeni, kullanım alışkanlıklarınız ve ihtiyaçlarınıza göre özelleştirerek sizlere önerilmesi ve tanıtılması, kabulünüz kapsamında paylaşmış olduğunuz iletişim bilgilerinize reklam, promosyon, vb. ticari elektronik ileti gönderilmesi ve gönderim sağlanması için hizmet aldığımız üçüncü kişilerle paylaşılması amaçlarıyla açık rızanız kapsamında işlenebilecektir.

Kişisel Verileriniz Kimlere Hangi Amaçlarla Aktarılabilir?

Toplanan kişisel verileriniz; yukarıda belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi doğrultusunda, bayilerimize, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize, kanunen yetkili kamu kurumlarına, gerçek ve tüzel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları çerçevesinde aktarılabilecektir.

Kişisel Verilerinizin Toplanma Yöntemi ve Hukuki Sebebi Nedir?

Kişisel verileriniz Şirketimiz ile temas edeceğiniz; elektronik ortamda internet sitesi, çağrı merkezi, mobil uygulama ve fiziki ortamda bayi kanalıyla, sözleşmenin ifası hukuki sebebine dayalı olarak toplanacaktır. Açık rıza vermeniz halinde ise ürün ve hizmetlerimizin beğeni ve kullanım alışkanlıklarınıza göre özelleştirilerek size sunulması hukuki sebebine dayalı olarak Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları kapsamında işlenebilmektedir.

İlgili Kişi Olarak Haklarınız Nelerdir?

İlgili Kişi olarak Kanun’un maddesi uyarınca aşağıdaki haklara sahip olduğunuzu bildiririz:

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  • Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme.

Yukarıda sıralanan haklarınıza yönelik başvurularınızı, funduszeue.info den ulaşabileceğiniz Arçelik İlgili Kişi Başvuru Formu’nu doldurarak Şirketimize iletebilirsiniz. Talebinizin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvurularınız ücretsiz olarak sonuçlandırılacaktır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre tarafınızdan ücret talep edilebilecektir.

Ek Gıdaya Geçiş (Tamamlayıcı Beslenme) Nedir?

Anne sütünün tek başına enerji ve besin öğesi gereksinmesini tam olarak karşılayamadığı dönemde başlayan ve diğer yiyecek ve içeceklerin anne sütü ile birlikte verildiği sürece tamamlayıcı beslenme adı verilmektedir. Tamamlayıcı beslenmeye ek gıdaya geçiş ya da ek beslenme de denilmektedir. Yenidoğanlar bu dönemde değişik tatlarla ve farklı bileşimdeki besinlerle tanışırlar.

Ek Gıdaya Erken Başlanırsa

Tamamlayıcı beslenmeye erken başlanırsa bebek, anne sütünden yeterli verimi alamaz ve aşağıdaki durumlar görülebilir;

  • Alerjiler
  • Yetersiz kalsiyum ve demir alımı,
  • Böbrek solid yükünde artış ve böbreklere fazla yük binmesi,
  • Sindirim sistemi problemleri,
  • İshal

Ek Gıdaya Geç Başlanırsa

  • Büyüme ve gelişmede geriliğe
  • Bebeğin yetersiz beslenmesine
  • Konstipasyona, (kabızlık)
  • Çiğneme, yutmayı öğrenmede problemlere
  • Demir ve Çinko gibi mikronutrientlerin eksikliğine neden olur.

6 aylık ek gıdaya başlayan bebek için 12 aya kadar hala en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Zamanla bu 24 aya kadar azalır ve sonucunda sütten kesme işlemi gerçekleşir.

Ek Gıdaya Geçişte (Tamamlayıcı Beslenmede) Öğün Sayıları ve Beslenme Sıklıkları

6 Aylık Bebek Ne kadar Yemeli?

Merak ediyorsunuz değil mi? 🙂 Hadi gelin birlikte inceleyelim.

Ek gıdaya yeni başlayan bir bebek için 12 aya kadar en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu demek oluyor ki; bebeğinizin anne sütü ana öğünü, ek gıdalar ise ara öğünüdür.

6 aylık bir bebeğin genellikle 2 veya 3 ara öğün tüketmesi gerekir.

Mide kapasitesi ml&#;dir. 6 aylık bir bebeğe ek gıda verilirken küçük miktarlarda başlanmalıdır. Örneğin, 1 çay kaşığı kadar tek bir gıda ile başlamalı ve aynı gıda 3 gün boyunca bu miktarlarda biraz daha attırılarak verilmelidir ve 3 gün kuralı uygulanmalıdır.

6 aylık bir bebek saatte bir beslenmelidir.

3 Gün Kuralı Nedir?

3 gün bekleme kuralı, ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğinizin besinlere vereceği tepkileri, reaksiyonları takip edebilmeniz için çok önemli bir kuraldır.

6 aylık bir bebeğe ek gıdaya başlarken 1 çay kaşığı kadar tek bir gıda ile başlanmalı ve aynı gıda 3 gün boyunca önceki miktardan biraz daha fazla arttırılarak verilmelidir.

Bu kural sayesinde bebeğiniz yeni bir yiyecekle tanıştığı zaman oluşabilecek alerjik reaksiyonlarıyan etkileri hangi ve reaksiyonun hangi besinlerden kaynaklandığı anlayabilirsiniz.

Bebeğiniz verdiğiniz besini reddediyor ya da kusuyorsa zorlamamanızı, birkaç gün ara ile tekrar denemenizi tavsiye ederim.
&#;3 Gün Kuralı Nedir?&#; konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

6. Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

6 Aylık Bebek Beslenmesi

Yoğurt

Kalsiyum büyümekte olan her bebeğin ihtiyacıdır. Yoğurt çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Evde kendiniz mayaladığınız ev yoğurdunu ek gıdaya geçişte bebeğinize ilk besin olarak başlayabilirsiniz. İster inek, ister keçi sütü kullanılarak yoğurdunuzu yapabilirsiniz.

Bir yaşa kadar keçi veya inek sütü kullanılmasını istemiyoruz.Çünkü bebekler bir yaşına kadar sütü sindirmekte zorlanabiliyor. Ancak süt yoğurda dönerken yapısı değişiyor ve laktoz parçalanıyor. Laktoz intoleransı olan bebek süt içemezken yoğurt tüketebiliyor.

Sebze Püresi

Bebeğiniz için sebze püreleri, minik vücudunun vitamin, mineral, antioksidan ve lif ihtiyacını karşılanmasına yardımcı olur. Ek gıdaya geçişte kabızlık problemleri sık görülür.

Sebze püreleri, ek gıdaya geçiş döneminde görülen kabızlık problemlerinin çözümlenmesine yardımcı olur. Antioksidan içeriği sayesinde bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmesine yardımcı olur.

6-aylik-bebek-sebze-puresi

Sebzeleri az suda haşlayıp püre şeklinde bebeğinize verebilirsiniz. Sebzeler tek başına kullanılmalıdır. Ek gıdaya geçiş döneminde, mevsim sebzeleri tercihiniz olmalıdır. Havuç püresi, ek gıdaya başlama döneminde iyi bir alternatif olabilir.

Meyve Püresi

Meyveler, bebeğinizin bağırsak sağlığı için gerekli bitkisel lifler içerir. Ek gıdaya en uygun başlama meyvesi elma olarak bilinir.

Elma, C vitamini ve lifler ile dolu bebeğiniz için faydalı bir besindir. Yapılan araştırmalarda, elmanın astıma karşı güçlü bir koruma sağladığı bulunmuş. Ek gıdaya geçiş döneminde, mevsim meyveleri tercihiniz olmalıdır.

Meyveleri blenderdan geçirmemelisiniz. Hafifçe cam rendede rendeleyebilirsiniz ya da tel süzgeçten geçirebilir çatalla ezerek püre haline getirebilirsiniz.

Cam rendeye kolay ulaşabilmek için aşağıdaki linke tıklayın!

funduszeue.info

Dikkat! Ek gıdaya geçiş döneminde ilk olarak, alerji potansiyeli olmayan meyve ve sebzeler ile başlanmalıdır.

Alerji Potansiyeli Yüksek Meyve ve Sebzeler

  • Tropikal meyveler
  • Kivi ve çilek
  • Domates, karnabahar, pırasa, bamya, patlıcan, bakla.

Ek gıdaya Geçişte (Tamamlayıcı Beslenmede) Besin Güvenliği

Dünya Sağlık Örgütüne göre:

  • Besinle temas eden kişiler ellerini mutlaka yıkamalıdır.
  • Besinler, besin güvenliği bakımından kontrol edilmelidir.
  • Besin hazırlama ve servisi hazırlarken kullanılan araç gereçler temizlenmelidir.
  • Kullanılan tabak ve kaplar yıkanmalıdır.
  • Temizlenmesi zor olan biberonlardan kaçınılmalıdır.

Ek Gıdaya (Tamamlayıcı Beslenmeye) Başlama İpuçları

  • Anne sütü alan bebeğin gelişimi normal ise 6. aydan önce tamamlayıcı beslenmeye başlanmamalıdır.
  • 6 aylık bebekte toplam enerjinin %50&#;sinden fazlası ek gıdalardan gelmemelidir.
  • Besin alerjisi yaşamış olan bebeklerde; yumurta, fındık, fıstık, balık ve soya içeren besinler aydan önce başlanmamalıdır.
  • Botulinus zehirlenmesini (Klostridium botulinum bakterisinin ürettiği “Botulin” adlı zehir bulunan besinleri yiyen insanlarda gelişen ve felçlere yol açan zehirlenme tablosuna “Botulizm” denir.) önlemek için bal aydan önce verilmemelidir.
  • Anne sütü devam ederken 6. aydan sonra tamamlayıcı besinler küçük miktarlarda verilmeli ve bebeğin gelişimine göre miktar ayarlanmalıdır.
  • Olası alerji riskini önlemek ve bebeğin besinleri daha iyi tolere edebilmesini kolaylaştırmak amacıyla bir seferde tek besine başlanmalıdır.
  • Besinlere az miktarlarda başlanmalı, azar azar artırılmalıdır.
  • Bebeğinizin hiç sevmediği besinleri vermekte ısrarcı olmamalısınız. Onun yerine türevlerini deneyebilirsiniz.
  • Bebek sık sık uyuyorsa ve beslenemiyorsa bebek uyandırılarak beslenmeye çalışılmalıdır.
  • Tamamlayıcı besinlere şeker, su ve tuz eklenmemelidir.
  • Besinler vücut ısısında verilmeli, fazla ısıtılmamalıdır.
  • Pişirilmiş besinin suyu dökülmemelidir. Dökülürse vitamin, mineral kayıpları yaşanabilir. Yiyecekleri mümkün olduğu kadar az su ile pişirmeli, kalan suyu da pişirilen yiyecek ile birlikte bebeğinize vermelisiniz.

Yeni deneyeceğiniz besini bebeğiniz açken vermenizi öneririm.

6 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Ek Gıdaya Geçiş;

1. Gün2. Gün3. Gün4. Gün5. Gün6. Gün7. Gün8. Gün9. Gün
Ara Öğün1 çay kaşığı yoğurt2 tatlı kaşığı yoğurt1/2 çay bardağı yoğurt1 çay kaşığı sebze püresi1 tatlı kaşığı sebze püresi1/2 çay bardağı sebze püresi1 çay kaşığı meyve püresi1 tatlı kaşığı meyve püresi1/2 çay bardağı meyve püresi
Ana ÖğünDiğer öğünler anne sütü veya formül mamaDiğer öğünler anne sütü veya formül mamaDiğer öğünler anne sütü veya formül mamaDiğer öğünler anne sütü veya formül mamaDiğer öğünler anne sütü veya formül mamaDiğer öğünler anne sütü veya formül mamaDiğer öğünler anne sütü veya formül mamaDiğer öğünler anne sütü veya formül mamaDiğer öğünler anne sütü veya formül mama

Ek Gıdaya Geçişte İlk Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi

MeyvelerSebzeler
ElmaBalkabağı
KayısıHavuç
AvokadoKabak
MuzPatates
MangoYer elması
ŞeftaliSemizotu
Armut Ispanak

Yukarıdaki program geneldir. Bebeğinize özel bir beslenme programı oluşturmak için bir beslenme uzmanına danışmalısınız!

Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı &#; Emzirme Danışmanı Beyza Uyan
Sevgiler.

instagram: funduszeue.info

Anne Sütünü Artıran Besinler Nelerdir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası