bulgur reflüye iyi gelirmi / Reflüye iyi gelen yemekler nelerdir? - Servicios.gen.tr

Bulgur Reflüye Iyi Gelirmi

bulgur reflüye iyi gelirmi

Reflüsü olanlar bunları yapmamalı!

Sıklıkla karşılaşılan reflü ile başa çıkmanın en etkili yolunun doğru beslenmeden geçtiğini kaydeden Bilgili doğru beslenmenin, reflünün birincil tedavilerden biri olarak kabul edildiğini söyledi. Tempolu iş yaşamındaki kısa süreli atıştırmaların ya da kurulan şahane sofraların çoğu zaman yanlış besin seçimlerine neden olduğunu ifade eden Bilgili, şunları söyledi: “Türkiye’de yapılan bir çalışmada toplumun yüzde 20’sinde reflü hastalığı teşhis edilmiştir. Bu grubun çoğunluğunu yaşlılar, fazla kilolu ya da obez bireyler ve hamileler oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra endüstriyel, rafine gıdaları fazla tüketen kişilerin en az yüzde 25’inde reflü şikâyetlerine rastlanmakta, hatta bu rakamın yüzde 50’leri geçtiği tahmin edilmektedir”

SAKIZA DİKKAT
Şeyda Sıla Bilgili “Doğru beslenmenin yanı sıra reflü teşhisi konan hastaların sakız çiğnemekten de kaçınmaları gerekir. Çünkü sakız çiğneyince yutulan hava miktarı artar, buna bağlı olarak da gaz oluşur. Bu da reflüden artışa yol açar” dedi ve reflü teşhisi koyulan hastalara beslenme önerilerinde bulundu.

BESLENME ÖNERİLERİ
Şeyda Bilgili, Reflü hastalarına şu beslenme önerilerini verdi: “Yağ oranı yüksek yiyecekler mideyi daha geç terk eder. Özellikle fastfood türü yiyeceklerde yağ miktarı yüksektir. Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi de uzadıkça yağlı yiyeceklerin sindirilmesi için daha fazla sindirim enzimi salgılanmaktadır. Yağ ve yağlı besinler (kaymak, krema, yağlı soslar, margarin, kuyruk yağ, tereyağ), koyu çay, kahve, çikolata nane, soğan gibi besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb.), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemelidir. Öğünler sık aralıklı olmalı (2,5-3 saat gibi) bir öğünde aşırı yemek yenilmemeli, fazla yemek mide basıncını arttırır ve reflü olasılığı artar.

KENDİ DİYETİNİZİ OLUŞTURUN
Yemek yerken sıvı alımı azaltılması ve sıvıların öğün aralarında içilmesi gerektiğini belirten Bilgili beslenme önerilerini şöyle sürdürdü: “Alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır. Kabızlık ıkınma sonucu karın içi basıncında artmaya ve dolayısıyla reflüde artışa yol açar. İyi çiğnemek çok önemlidir. En az 10 kez çiğnenmelidir. Sakız çiğnemekten sakınılmalıdır. Çünkü yutulan hava miktarı artar, bu da gaz ve reflüye yol açar. Yemek yerken ve yemeklerden sonraki ilk 45 dakika dik pozisyonda oturulmalıdır. Uykudan en az iki saat önce yemek yemek kesilmelidir. Akşam porsiyon miktarlarını kısıtlanmalıdır. Özellikle öğünlerden sonra sıkı, dar giysiler giyilmemeli, kemer, korse vb. kullanılmamalıdır.” Reflüde bazı besinlerin kişilerde problem oluşturabildiği gibi aynı besinin başka bir reflü hastasında hiçbir olumsuz etki göstermeyebileceğine dikkat çeken Bilgili bu nedenle kişinin kendi yapısını iyi gözlemlemesi ve kendi diyetini oluşturması gerektiğini vurguladı.

NELERDEN UZAK DURULMALI
Bilgili Reflü hastalarının uzak durması gereken gıdaları ise şöyle özetledi: “Turunçgiller; portakal, mandalina, greyfurt, limon, üzüm, karpuz, kavun. Yaban mersini, çilek, kızılcık, çekirdekli kara üzüm antioksidan açısından oldukça zengin olmalarına rağmen reflüde dikkatli tüketilmelidir. Kuru baklagiller (Kuru fasulye, nohut vs.) mısır gibi gaz yapıcı gıdalar. Patates kızartması ve patates püresi. Margarin, tereyağı, kuyrukyağı. Sosis salam sucuk, pastırma. Yağda yumurta, kaşar peyniri, tulum peyniri. Çok sıcak çok soğuk yiyecekler. Sakatatlar ( karaciğer, beyin, böbrek, vb. ) Kahve, koyu çay. Yağda kızartılmış, kavrulmuş her türlü yiyecek. Soğan, sarımsak, salçalar ve baharatlı yiyecekler. Yağlı şekerler, helvalar, lokumlar, hamur tatlıları, kuruyemişler. Mayonez, ağır soslar, sirke, turşu, salamura ve konserveler. Katı yiyecekler cips, krikkrak, kabuklu yiyecekler midenin perforasyonuna (delinmesine) sebep olabilir. Bu besinlerin ara öğünlerinizden kaldırıp yerine; meyveli yoğurt, 1 dilim peynir, 2 adet kepekli galeta ya da kuru / taze meyve tüketin.”

KENDİNİZİ DİNLEYİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Bilgili beslenme tedavisinde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Mutfağınızda kullanacağınız yağı doğru tercih edin. Demli çay ve kahve yerine bitki ve meyve çaylarına yer verin. Izgara, haşlama, fırın, buğulama ve yağsız tavada gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.

İHA

Reflü Hastaları Ne Yemeli? Reflü Hastalarına Diyet Önerileri

Reflü yemek yendikten sonra tüketilen yiyeceklerin mideden, yemek borusuna ve ağza geri gelmesidir. Özellikle yemek borusunun altındaki mide geçişinde bulunan kapının çalışma bozukluğundan kaynaklanır. Buna ek olarak midenin boşalımının iyi olmaması veya mide çıkışında, midenin boşalmasını engelleyecek bir daralma olması reflüye neden olur.

Reflü Hastalığının Beslenme Üzerindeki Etkileri

Reflü günlük hayatı ve yaşam kalitesini etkileyen hastalıklardan biridir. Kötü beslenme alışkanlıkları, fazla kilolu olmak, çok dar ve sıkı kıyafetler giyinmek , kullanılan bazı ilaçlar reflüyü tetikleyebilir veya reflüye sebep olabilir. Beslenme reflü üzerinde oldukça etkilidir. Bazı besinler reflüyü tetiklerken bazıları da reflüye iyi gelebilir. Bu sebeple reflüsü olan bireylerin beslenmesi de bu hastalığa uygun olarak değiştirilmelidir; 

Reflü Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar 

  • Aşırı yağlı, kızartma ve kavurma yöntemiyle pişirilmiş besinler, sakatatlar, pastırma, sucuk, sosis vb.
  • Kereviz, lahana, karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, kayısı hassasiyeti artırabilir. Bu konuda kendinizi gözlemleyin.
  • Kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye) hassasiyeti artırabilir, kontrollü tüketi.
  • Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata.
  • Acılı baharatlar, turşu, sirke, soğan, sarımsak, limon tuzu, et suyu içeren besinler. 

Reflü Hastalarına Mide Dostu Besinler 

  • Az yağlı, az baharatlı besinler
  • Yulaf ezmesi, patates, brokoli gibi yüksek lif içeren besinler
  • Muz, kavun, karnabahar , fındık gibi alkali besinler
  • Su içeriği yüksek sebze ve meyveler
  • Zencefil
  • Yağsız protein kaynağı besinler

Reflü Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Beslenme Tavsiyeleri

  • Protein içeriği yüksek yağ içeriği düşük bir diyet uygulamaya özen gösterin
  • Alt özafagus sfinkter basıncını düşürdüğü için sigarayı hayatınızdan uzaklaştırın
  • Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler reflüyü tetikleyebilir, dikkat
  • Az az sık sık beslenilmeye, bir anda fazla yemek yemekten veya uzun süre aç kalmaktan kaçınmaya özen gösterin
  • Yemek yerken sıvı alımı azaltın,  sıvı tüketimini öğün aralarına taşıyın
  • Çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketilmeyin
  • Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinlerden kaçının
  • Acı baharat, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, alkol ve kafein içeren besinlerin tüketimini  en aza indirin.
  • Yemeklerden sonra en az 2-3 saat boyunca kesinlikle uzanmayın veya yatar pozisyona geçmeyin
  • Yatağın başucunu 15 cm kadar yukarı kaldırılıp uygun pozisyon alabilirsiniz
  • Dar kemerler ya da beli daraltıcı korse ve benzeri giysilerden kaçının
  • Sakız çiğnerken yutulan hava geğirmeye ve daha fazla reflüye neden olabilir ama diğer taraftan sakız çiğnemenin salya miktarını artırarak olumlu etkisi olabileceği de biliniyor, bu konuda kendinizi gözlemleyebilirsiniz.

Reflü’ye Uygun DK Dükkan Ürünleri

Ara öğün seçeneği ; Glutensiz Keten Tohumlu Çubuk;  Yüksek lif içeren,  glutensiz keten tohumlu çubuk ara öğünlerde kurtarıcınız olabilir

Tatlı sevenlere; Glutensiz Mini Bar;  İlave şeker ve gluten içermeyen mini bar, midenizi sakinleştirecek bir bitki çayının yanına eşlik ederek gününüzü güzelleştirebilir. 

Kahvaltıya; DK Dükkan Granolalar; Güne güzel bir başlangıç yapmak için az yağlı veya yağsız süt/ yoğurt ile DK Dükkan granolaları denemeye ne dersiniz?

SONRAKİ YAZIÖNCEKİ YAZI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası