gece ağız kuruluğu nedendir / Ağız Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi - Acibadem Mobil

Gece Ağız Kuruluğu Nedendir

gece ağız kuruluğu nedendir

Ağız Kuruluğu Nedir? Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız kuruluğu, ağız içindeki yetersiz tükürük sonrası oluşan bir durumdur. Ağız kuruluğunun nedeni, ilaçlar ve sistemik hastalıklar da olabilmektedir. Ağız kuruluğu sorununa sebep olan ilaçlardan bazıları; ağrı kesiciler, burun açıcılar, depresyon ilaçları, yüksek tansiyon ilaçları, diüretikler ve antihistaminiklerdir.

Tükürüğün görevleri arasında, ağzı ıslak tutmanın yanı sıra; ağız içi enfeksiyon oluşumunu engellemek, diş çürükleri oluşmasının önüne geçmek ve besin sindirimine yardımcı olmak yer almaktadır. Diğer taraftan ağız kuruluğu, pek çok ciddi hastalığın habercisi ya da belirtisi de olabilir.

Ağız Kuruluğu Nedir?

Ağız kuruluğu semptomu, vücut tarafından salgılanan tükürük miktarında azalma olması sebebiyle gelişmektedir. Günümüzde çok daha sık olarak rastlanan ağız kuruluğu sorunu, birçok farklı hastalıktan kaynaklanabilmektedir. Bu sebeple, ağız kuruluğu tedavisi için sorunun kaynağının tespit edilmesi gerekmektedir.

ağız kuruluğu neden olur

Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız kuruluğunun en sık rastlanılan sebebi, kullanılan ilaçlar olabilmektedir. Yaklaşık olarak ’ün üzerinde ilacın yan etkileri arasında ağız kuruluğu olduğu bilinmektedir. Ağız kuruluğu rahatsızlığına genel olarak neden olanlar şunlardır;

  • İlaç kullanımı ve özellikle de eş zamanlı olarak birden çok ilaç kullanmak,
  • Aids, Diyabet, Hodgkin ve Parkinson gibi birçok hastalık,
  • Kanser tedavisi sebebiyle alınan radyasyon terapisinin tükürük bezlerine kalıcı ya da geçici olarak zarar vermesi,
  • Sjögren sendromu başta olmak üzere romatizmal hastalıklar,
  • Boyun ve baş bölgesi iritasyonu,
  • Tükürük bezleri rahatsızlıkları,
  • Hormonal değişimler,
  • Ağızdan solunum,
  • Tip 1 diyabet,
  • Açlık ve anoraksiya nevroza

Ağız Kuruluğu Nedenleri

Ağız kuruluğu nedenleri arasında en sık görülenlerden biri şeker hastalığı olarak bilinse de aslında gerçek sebebi, şeker hastalığında kullanılan ilaçlardır. Ayrıca; yukarıda belirttiğimiz nedenlerin dışında esrar ve metamfetamin kullanımı, depresyon, tükürük bezi iltihabı, burun tıkanıklığı ve kabakulak da ağız kuruluğuna neden olabilmektedir.

gece ağız kuruluğu neden olur

Gece Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Gece ağız kuruluğu, önemsiz gibi görünse de düzenli şekilde devam etmesi halinde mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Düzenli olarak yaşanan ağız kuruluğunun tedavi edilmemesi; konuşmayı, yemek yemeği ve genel ağız sağlığını olumsuz olarak etkileyebilmektedir.

Gece ile gündüz yaşanan ağız kuruluğu sorununun farklı sebepleri olabilmektedir. Geceleri yaşanan ağız kuruluğu sorunun önemli belirtileri arasında, horlama ve uyku apnesi bulunmaktadır. Diğer sebepleri ise; ilaç kullanımı, yanlış nefes alma, nefes alamama, yaşlılık, kanser tedavisinde alınan radyoterapi ya da kemoterapi, sigara ve alkol kullanımıdır.

Sabahları Ağız Kuruluğu

Sabahları ağız kuruluğu sorunu yaşayan kişilerin bir uzmana başvurmaları oldukça önemlidir. Çünkü başta şeker hastalığı olmak üzere, Parkinson ve hipotiroidi gibi ciddi hastalıkların ilk belirtileri arasında ağız kuruluğu görülebilmektedir. Gece sık olarak uyanma sorunu yaşıyorsanız yanınızda su bulundurabilirsiniz ve yatmadan önce yağlı, tuzlu ve şekerli yiyecekler tüketmemelisiniz. Alkol ve sigara gibi alışkanlıklarınız bulunuyorsa, bunları da bırakmalı ya da en azından akşamları biraz daha az kullanmalısınız.

Ağız Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

Ağız kuruluğunun belirtileri arasında en sık rastlanılanları şunlardır;

  • Dişlerde çürük oluşumu,
  • Ağız kokusu,
  • Mukozal iritasyon,
  • Ağızda yanma sendromu,
  • Metal tat duyma gibi anormal tat alma,
  • Yutkunma ve konuşma zorluğu,
  • Takma dişleri takmada zorluk,
  • Boğazda kuruluk hissi,
  • Sık susama,
  • Ağızda yapışkanlık hissetme.

ağız kuruluğuna ne iyi gelir

Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Ağız kuruluğuna iyi gelmesi için uygulanabilecek tavsiyeler şunlardır;

  • Bol su ve şekersiz içecekler için,
  • Soruna sebep olabilecek ilaçlar bulunuyorsa, bu ilaçların değişimi için hekiminiz ile görüşün,
  • Sulu gıdalar tüketin,
  • Şekersiz sakız çiğnemeyi alışkanlık edinin.
  • Şekerli yiyeceklerden, sigaradan, alkolden ve kafeinli içeceklerden uzak durun.

Ağız Kuruluğu Nasıl Geçer?

Ağız kuruluğunun geçmesi için uygulanacak tedavi planı, sorunun nedeni ve şiddetine göre farklılıklar göstermektedir. Ağız kuruluğu ilaçlardan kaynaklıysa, ilaçların yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Yaşlılarda bazı ilaçların tamamen kesilmesi söz konusu olamadığı için, ağız kuruluğunun giderilmesi adına destek tedavi gerekebilmektedir. Gerekli görülmesi halinde, tükürük salgısını arttırmak amacıyla, doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca, ağız içi enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin önüne geçilebilmesi adına, diş hekimi ile görüşülmeli ve ağız hijyenine gereken önem verilmelidir.

Hamilelikte ağız kuruluğu nedenlerinden ilki, hamilelik döneminde normalden daha çok sıvı gereksinimine ihtiyaç duyulmasıdır. Bir diğer sebep ise, değişen hormonların ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkileridir. Hormon değişiklikleri yalnızca ağız kuruluğuna değil, aynı zamanda diş eti iltihapları ve diş gevşemelerine de neden olabilmektedir. İlave olarak, gebelik esnasında yaşanan gestesyonel diyabet gibi durumların da gebelerde ağız kuruluğuna sebep olduğu bilinmektedir.

Ağız Kuruluğu Tedavisi

Ağız kuruluğu tanısı ve tedavisinde, en önemli noktalardan biri ağız hijyenin sağlanmasıdır. Bu nedenle, günlük olarak dişlerin ve diş aralarının temizlenmesi gerekir. Florür içerikli diş macunun yanı sıra; florürlü ağız suları, florürlü sakızlar ve florür tabletlerinin de kullanımı önerilmektedir. Özellikle, takma diş kullanan kişilerin de dişlerini düzenli olarak temizlemeye özen göstermesi gerekir.

İlaç Tedavisi

Ağız kuruluğu, kullanılan ilacın yan etkisi olarak görülüyorsa, bu ilaç mutlaka doktor tarafından farklı bir ilaç ile değiştirilmelidir. Ancak özellikle yaşlılarda ilacın değiştirilmesi mümkün değilse, yan etkilerini azaltmak adına doktor tarafından ağız kuruluğunu giderici pilokarpin tablet gibi ilaçlar verilebilmektedir.

Ayrıca tükürük substratları sayesinde, ağızda tükürük miktarı diğer içeceklere oranla daha uzun süre artabilmektedir. Doktorunuzun uygun görmesi halinde, ağız içi tükürük akış hızınızı normal seviyeye çevirebilmek adına, nemlendirme jellerini ve substratları rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Ağız Kenarında Kızarıklık ve Kuruluk Tedavisi

Ağız ve dudak bölgesinin kenarları oldukça hassas bölgelerdir.  Egzama gibi nedenler dolayısı ile bu bölgede bazen kızarıklık ve kuruluk oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda, doktor tarafından Triamsinolone ve Synmethasone de olmak üzere steroidler reçete edilir. Bu tarz ilaçlar uzun süreli kullanımlarda oldukça güvenlidir. Ancak yine de ilaçların prospektüslerini okuyarak yan etkisi olup olmadığını öğrenmelisiniz. Herhangi bir sorun ile karşı karşıya kaldığınızda da mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Şu yazılarımızada göz atabilirsiniz: Diş teli fiyatları ve Ortodontist Kimdir?

Kserostomi olarak da adlandırılan ağız kuruluğu, ağızda yeterince tükürük olmadığında ortaya çıkar. Çiğneme veya yutkunmada zorluk yaşıyorsanız veya ağzınızda yapışkan, kuru bir his ile uyanıyorsanız, ağız kuruluğu yaşıyor olabilirsiniz. Tükürük eksikliği konuşmayı bile zorlaştırabilir. Ağız kuruluğunun nasıl tedavi edileceğine karar vermek genellikle kaynağın nedenine bağlıdır. Evde uygulanan yöntemler genellikle yardımcı olabilir, ancak bu önlemler rahatlama sağlamazsa, diş hekiminizden ilave destek isteyebilirsiniz.

Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Ağız kuruluğu çok çeşitli nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir. Belki de en bariz neden, kişinin aldığı ilaçlar, radyasyon ve kemoterapi tedavisi, tükürük bezlerini etkileyen hastalıklar, diyabet, hormonal dengesizlik ve Sjörgren sendromu gibi otoimmün hastalıklardır.

Ağız kuruluğunun tedavi edilmesiyle, ağız yarası, diş eti hastalığı, oral (ağızda) pamukçuk ve diş çürüğü oluşma ihtimali azalabilir. National Institute of Dental and Craniofacial Research, ağız kuruluğunun tedavisine yardımcı olmak için aşağıdaki genel yaklaşımları önermektedir:

  • Tükürük akışını uyarmak için şekersiz sakız çiğneyin ya da şekersiz sert şeker emin
  • Gün boyunca düzenli olarak su için
  • Ağzınızı nemlendirmek için yapay tükürük kullanın
  • Geceleri yatak odanızda nemlendirici kullanın

Tükürük bezlerini şekersiz sakız veya şekersiz sert şekerlerle uyarmak, tükürük bezleriniz veya onlara hizmet eden sinirler etkilenmediğinde faydalı bir tedavi biçimidir. Ağız kuruluğunun bazı nedenleri tükürük üretimini azalttığından, tükürük akışını uyarma yöntemi ağzınızın genel nem seviyesinin artmasına yardımcı olacaktır.

Ağız kuruluğu yaşayan bazı kişiler gecenin bir yarısında, ağızlarında yapışkan veya kuru bir his ile uyanır, hatta boğazlarının arkası o kadar kurudur ki neredeyse nefes alamayacak durumdadırlar. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız, bunun nedeni uyurken ağzınızdan nefes almanız olabilir. Bu hoş olmayan durumu gidermek için, baş ucunuzda bir bardak su bulundurun ve geceleri nemlendirici kullanın. Bu yöntem özellikle kurak bir iklimde yaşıyorsanız işe yarayacaktır. Ayrıca bol su içmek, ağız dokusunu gün boyunca nemli tutabilir, bu da kuru iklimlerde çok önemlidir.

Bazı yiyeceklerden ve alışkanlıklardan kaçınmak da ağız kuruluğunun hafiflemesine yardımcı olabilir. Mayo Clinic, kserostomi (ağız kuruluğu) sıkıntısı yaşıyorsanız, besin düzeni ve yaşam tarzında sizlere aşağıdaki değişiklikleri yapmanızı önerir:

  • Sigarayı bırakın
  • Kafeini azaltın veya tamamen hayatınızdan çıkarın
  • Yalnızca alkol içermeyen gargaralar kullanın

Tükürük akışını uyarmak veya besin düzeninde ya da yaşam tarzında değişiklik yapmak, ağız kuruluğu tedavisi için yeterli rahatlama sağlamadıysa, eczanede reçetesiz satılan ürünlerden de yararlanabilirsiniz. Yapay tükürük takviyeleri, gerektiğinde ağzınızın nemlenmesini sağlayarak gün boyunca rahatlamanızı sağlayabilir. Mayo Clinic, ksilitol, karboksimetil selüloz veya hidroksietil selüloz içeren ürünleri önerir.

Ağız bakım hijyeni, ağzınızı sağlıklı tutmak, asit seviyesini kontrol etmek ve diş eti iltihabı ve ağız kokusu gibi kserostominin yan etkilerini azaltmak için de önemlidir. Bunun yanı sıra, florürlü bir diş macunu kullanmak, ağzınızın sağlıklı ve taze kalmasına yardımcı olabilir.

Doktorunuzun veya Diş Hekiminizin Ağız Kuruluğu Tedavisiyle İlgili Yapabilecekleri

Bu yöntemler yeterli rahatlama sağlamazsa, doktorunuz veya diş hekiminiz tükürük bezlerinin daha verimli çalışmasına yardımcı olmak için size ilaç yazabilir. Reçeteli ilaçlar çoğunlukla tükürük akışını azaltan altta yatan tıbbi rahatsızlıkları olan hastaları tedavi etmek için kullanılır. Bu rahatsızlıklar arasında Sjögren sendromu, sistemik lupus ve romatoid artrit bulunur.

Ağız kuruluğu, bir çok ilacın yan etkisi nedeniyle oluşabilir. Henüz yeni bir ilaca başladıysanız ve ağzınızda aniden kuruluk fark ettiyseniz, doktorunuza danışın. Doktorunuz ilacınızın dozajını değiştirebilir veya belirtileri hafifletmek amacıyla size farklı bir ilaç yazabilir. Doktorunuza danışmadan reçeteli ilacınızın dozajını kesinlikle değiştirmeyin.

Ağız kuruluğu rahatsız edici ve zor bir durumdur ve diş eti hastalığına ve diş çürümesine de neden olabilir. Diş hekimleri, bu hoş olmayan yan etkilerin hafiflemesine yardımcı olmak amacıyla size florürlü bir diş macunu önerebilir. Eğer ağız kuruluğu belirtileri yaşıyorsanız, uzun süreli sorunları önlemek için ağız kuruluğunun nasıl tedavi edileceğiyle ilgili diş hekiminizle görüşün.

Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağzımızı bakteri ve mantarlardan korumak için ihtiyacımız olan en önemli şey tükürük salgısıdır. Vücudun yeterince tükürük salgılamadığı durumlarda ise ağız kuruluğu meydana gelir. Tıpta kserostomi olarak adlandırılan bu durum birçok hastalığın habercisi olabileceği gibi, başlı başına ayrı bir problem de olabilir.

Özenle hazırladığımız içeriğimizde ağız kuruluğu nedir, ağız kuruluğu neden olur gibi temel sorulara cevap arayacağız. İçeriğimizin ilerleyen kısımlarda ağız kuruluğunun diğer hastalıklarla olan ilişkisini, belirtilerini ve tedavi seçenekleri tartışacağız.

Ağız Kuruluğu Nedir?

Ağız kuruluğu, ağızda bulunan tükürük hacminin azalmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Tıp literatüründe kserostomi olarak adlandırılan hastalık, yemek yemeyi ve yiyecekleri sindirmeyi zorlaştırır. Tedavi edilmeyen ve gittikçe ilerleyen durumlarda hastada anksiyete, ağız bozuklukları, sindirim problemleri gibi hastalıkların çıkmasına neden olur.

Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Her insanın az su içmesiyle hissettiği “susamış hissetme” ağız kuruluğu demek değildir. Kişide ağız kuruluğu hastalığının oluşması için tükürük salgısının az ya da hiç olmaması gerekir. Ağız kuruluğunu oluşturan nedenler incelendiğinde onlarca farklı maddeye ulaşılmıştır. Ağız kuruluğu sebebi ağız kuruluğu yapan ilaçlar olabileceği gibi, psikolojik veya diğer fizyolojik hastalıkların oluşturduğu nedenler de olabilir.

Yaygın olarak görülen patolojik ağız kuruluğu nedenleri şunlardır:

Diyabet: Ağız kuruluğu diyabet hastalığı ile yakın ilişkilidir.
Tükürük bezi sorunları: Tükürük bezlerinde oluşan tümör gibi hastalıklar ağız kuruluğu nedenleri arasındadır.
Hashimoto tiroidi: Salgı bezlerinin normal düzeninden farklı çalışması tükürük bezlerini de etkileyen bir durumdur. Bu hastalığa sahip bireyler genellikle sabahları ağız kuruluğu probleminden yakınırlar.
Enfeksiyon: Akut veya kronik enfeksiyon durumunda ağız kuruluğu görülmesi kaçınılmazdır.
İlaçlar: Ağız kuruluğu, reçeteli veya reçetesiz bir ilacın yan etkisi olarak karşımıza çıkabilir. Bu bilgiyle birlikte, hipertansiyon, Parkinson, alerji, antidepresan, anksiyete gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da en yaygın yan etkisi ağız kuruluğudur.

Yaygın olarak görülen ancak patolojik olmayan ağız kuruluğu nedenleri ise şunlardır:

Dehidrasyon: Tuz ve su eksikliği, ağız dahil vücudun birçok noktasında kurumalara neden olacaktır. İdrar üretiminde olduğu gibi tükürük üretiminde de dehidrasyon sonucu azalmalar görülmüştür.
Ağızdan soluma: Ağızdan alınan nefesin ağzı kurutmada etkisi büyüktür. Bunun nedeni sıklıkla burun tıkanıklığı, astım gibi hastalıklar olsa da kişisel alışkanlıklar da bunda etkilidir.
Karbonhidrat tüketimi: Nişastalı yiyecekler, un veya şeker gibi yiyeceklerin fazla tüketimi ağız içindeki nemin azalmasına neden olmaktadır.
Yaşlanma: Yaşlıların sıklıkla şikayetçi olduğu durumların başında ağız kuruluğu vardır. Ağız kuruluğu, yaşlanmayla birlikte gelişen olağan bir fizyolojik belirtidir.
Hamilelik: Hamilelikte ağız kuruluğu sıklıkla yaşanan bir durumdur. Hormonal değişiklikler ağızdaki nem miktarına azalmaya neden olabilir.
Psikolojik nedenler: Stres ve gerginlik ağızda kuruluğa neden olabilir. Ağız kuruluğu ve çarpıntı aynı anda görülüyorsa ve fizyolojik herhangi bir nedene rastlanmadıysa psikolojik nedenlerden söz edilebilir.

Gece Ağız Kuruluğu Nedenleri

Gece ağız kuruluğu, yaygın olarak 65 yaş üzerinde görülür. Yaşlandıkça, vücudun tükürün üretim oranı %40’a kadar azalma gösterir. Bu, yaşlılarda oluşan gece ağız kuruluğunu açıklayan bir durumdur. Bunun dışında bazı genç ve yetişkinlerde de aynı duruma rastlanabilir. Elbette ki yaşlanma etkeni burada işlevselliğini kaybetmektedir. Gençlerde ve yetişkinlerde oluşan gece ağız kuruluğu nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Burun tıkanıklığı: Burnunuzdan nefes alamadığınız durumlarda ağzınızdan alırsınız. Bu, vücudun otomatik olarak gerçekleştirdiği bir durumdur. Ağzınızın gece boyu açık kalması kuruluk oluşmasını hızlandırır.
Horlama: Horlama esnasında ağzınızın açık kalması ağız kuruluğuna neden olan bir diğer sebeptir.

Bu nedenler genel sebeplere ek olarak ekleyebileceğimiz maddelerdir. Yukarıda bahsettiğimiz ana sebepler gece ağız kuruluğuna neden olabilir.

Ağız Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Ağız kuruluğu yaşayan kişiler aşağıdaki semptomların tümüne veya bir kısmına sahip olabilir:

Boğaz ağrısı
Sık sık susamak
Konuşma, çiğneme güçlüğü
Tat alma duyusunda değişiklikler
Çatlamış dudaklar
Ses kısıklığı
Solmuş diş etleri
Baş ağrısı
Baş dönmesi
Ağız kokusu
Ağız ülserleri
Diş protezlerini takmada zorluk
Mantar
Diş çürüğü

Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Ağız kuruluğuna iyi gelen şeyler, ağız kuruluğunun altında yatan hastalıkla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle de aşağıda sıraladığımız maddeler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu önerileri dikkate alarak ağız kuruluğunu geriletebilirsiniz:

Düşük şekerli yiyecek tüketmek
Yüksek lifli gıdalarla beslenmek
Sağlıklı yağlar kullanmak
Bol bol su içmek

Ağız Kuruluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız kuruluğunun tedavisi altta yatan ana nedene göre değişiklik gösterecektir. Genel olarak uygulanan ağız kuruluğu tedavisi şunlardır:

İlaç değişimi: Ağız kuruluğunuzun nedeni kullandığınız ilaçlar ise doktorunuz ilacın dozunu ayarlayabilir veya size böyle bir yan etkisi olmayan farklı bir ilaç reçete edebilir.
Ağız nemlendirme: Ağzınızı nemli tutmak tükürük salgısını artıracaktır. Eğer doktorunuz sentetik tükürük önermediyse kendiniz evde ağzınızı gargara yapabilirsiniz.
Dişleri koruma: Ağız kuruluğu diş hastalıklarının ana sebepleri arasındadır. Uzman diş hekiminiz detaylı incelemeden sonra hangi tedavi metodunu izleyeceğine karar verecektir. Örneğin, diş etlerinizle ilgili bir probleminiz varsa lazer diş hekimliği yöntemiyle sorununuzu ağrısız olacak çözecektir.
Çürüklerle mücadele: Ağız kuruluğunun dişlerinizi çürütebileceğini biliyor muydunuz? Ağzınızda yoğun kuruma hissi yaşadıktan sonra dişlerinizde ağrı ve sızı hissediyorsanız en kısa sürede diş hekiminizle görüşmenizi öneririz. Diş hekiminiz, diş implantı tedavisi ile sorununuzu kalıcı olarak çözecektir.
Fizyolojik nedenleri engelleme: Ağzınızın kuruluğu şeker gibi fizyolojik bir hastalıktan kaynaklanıyorsa hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmanız son derece önem arz etmektedir.

Ağız Kuruluğu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İçeriğimizin bu bölümünde ağız kuruluğu ile ilgili sıkça sorulan soruları yanıtlayacağız.

Ağız kuruluğu hangi hastalığın belirtisi?

Ağız kuruluğu, tek başına bir hastalık olabileceği gibi farklı hastalıkların habercisi de olabilir. Genellikle şu hastalıkları ağız kuruluğu ile birlikte görebiliriz:

Parkinson
Felç
Diyabet
Alzheimer
Eklem iltihabı
Enfeksiyon
İnsülin direnci

Ağız kuruluğu her zaman bir hastalığın belirtisi olmayabilir. Örneğin, gebelikte ağız kuruluğu, hastalık olarak nitelendiremeyeceğimiz durumlar arasındadır.

Ağız kuruluğuna iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Tüketilen bazı yiyecekler tükürük bezinin işlevini uyarır ve bu uyarı sonrasında tükürük salgısında artış başlar. Ağız kuruluğuna iyi gelen temel yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz:

Elma: Hafif asidik özelliği ve bolca sulu olması sayesinde tükürük bezlerinizi elma ile hızlıca çalıştırabilirsiniz.
Havuç: Havucun bilinmeyen yararlarından en önemlisi tükürük bezlerini uyarmasıdır.

Zencefil: Baharatlar içerisinde belki de en kıymetli yere sahip olan zencefil, ağız kuruluğunun en büyük düşmanları arasındadır.
Kereviz: Tat olarak herkese hitap etmiyor olsa da kerevizin ağız kuruluğuna birebir geldiği kanıtlanmıştır.
Narenciyeler: Limon, portakal gibi narenciye ürünleri tüketmek tükürük salgısını artırmanın bir diğer yoludur.

Çay ağız kuruluğu yapar mı?

Çay içerisinde kafein bulundurur. Yüksek miktarda tüketilmesi ağız kuruluğuna sebep olabilir.

Ağız kuruluğu nasıl geçer?

Ağız kuruluğunuz hastalık kaynaklı ise hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli kullanmalı ve bolca su tüketmelisiniz. Fizyolojik olmayan bir ağız kuruluğu yaşıyorsanız su tüketiminizi artırabilir ve tükürük bezini çalıştıran gıdaları tüketmeye özen gösterebilirsiniz

Şeker hastalığı ağız kuruluğu yapar mı?

Sürekli susamak ve ağız kuruluğu, şeker hastalığının en önemli belirtileri arasındadır. Şeker hastası olan hastaların neredeyse tamamında ağız kuruluğuna rastlanmıştır.

Tansiyon yüksekliği ağız kuruluğu yapar mı?

Tansiyon yüksekliğini düşürmenin yolu antihipertansif ilaçları kullanmaktan geçmektedir. Bu ilaçların çoğunda yan etki olarak ağız kuruluğu gözlemlenmektedir.

Gece uyurken ağız kuruluğuna ne iyi gelir?

Bulunduğunuz ortamı nemli tutmak, uyumadan önce su içmek gibi basit ama etkili önlemlerle gece ağız kuruluğunun önüne geçebilirsiniz.

Çok su içmek ağız kuruluğu yapar mı?

Her şeyde olduğu gibi su tüketiminde de belli bir sınırlama vardır. Bu sınırı sürekli olarak aşmak ağız kuruluğuna neden olabilir.

Ağız kuruluğu diş ağrısı yapar mı?

Ağız kuruluğu direkt olarak diş ağrısı yapmaz. Fakat ağız kuruluğunun neden olduğu diş hastalıkları diş ağrısına sebep olabilir.

Ağız kuruluğunu gidermek için ne yapmalısınız?

Ağız kuruluğunu gidermenin yolu asıl nedene bağlı olacağından iyi bir hekime muayene olmak şarttır. Örneğin, sabah ağız kuruluğu ile uyanma problemi yaşıyorsanız bu durumun tedavisi şekere bağlı ağız kuruluğundan farklı olacaktır. Bu yüzden siz de bu gibi problemlerden muzdaripseniz kliniklerimizden randevu alabilir ve en kısa sürede sağlığınıza kavuşabilirsiniz!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası