ekşi kulak otunun faydaları / Kuzu Kulağı Faydaları Nelerdir? Kuzu Kulağı Ne İşe Yarar, Nasıl Tüketilir? - Mahmure

Ekşi Kulak Otunun Faydaları

ekşi kulak otunun faydaları

Giriş Yap/Üye Ol

Büyük bir çoğunluk tarafından pek bilinmeyen kuzu kulağı ismi ile siz de ilk kez karşılaşmış olabilirsiniz; ancak görüntüsüne aşina olduğunuz büyük bir olasılık. Ispanak, roka ya da pazıya benzer olduğu söylenebilen kuzu kulağı bitkisi birçok konuda oldukça faydalı. Siz de onunla acilen tanışıp ister salata içine doğrayarak ister yemeğini hazırlayarak isterseniz de kaynatıp çayını yaparak afiyetle tüketebilir, sağlığınız için güzel bir adım atabilirsiniz.

İşte kuzu kulak bitkisinin 6 eşsiz faydası:

1. İskorbüt Hastalığına İyi Gelir

Kuzu kulağı, C vitamini bakımından en zengin besinlerden biridir. Bu özelliği sayesinde C vitamini eksikliğinden kaynaklı olarak gelişen iskorbüt hastalığının iyileşmesinde önemli bir rol oynar. Kuzu kulağı kullanımı sayesinde hastalığın belirtileri olan ağız içi yaraları, diş dökülmeleri kısa zamanda azalma gösterir.

kuzu-kulagi

2. Sindirim Sürecine İyi Gelir

Düzenli olarak kullanıldığında idrar söktürücü özelliği sayesinde böbreklerin iyi çalışmasını sağlar. Sindirim sürecinin yavaş olmasından kaynaklı kabızlık problemini, bağırsakların yumuşamasını sağlayarak yok eder.

kuzu-kulagi-faydalari

 

3. Cilde Yararlıdır

Egzama, sedef, sivilce, akne gibi cilt problemlerinden şikayetçiyseniz kuzu kulağı bitkisi ile hemen tanışmalısınız. 1 litre suya 50 gram kuzu kulağı ekleyip dakika kaynatın ve elde ettiğiniz suyu aralıklarla günde 3 bardak tüketin. Kısa zamanda birçok cilt probleminizin iyileştiğini görecek daha pürüzsüz ve sağlıklı bir cilde sahip olacaksınız.

kuzu-kulagi-yararlari

4. Kanı Temizler

Kuzu kulağı bitkisi, iyi bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde vücuttaki ve kandaki tüm zararlı toksinlerin atılmasını sağlayarak kanın temizlenmesine yardımcı olur.

kuzu-kulagi-kullanimi

5. Adet Düzenler

Özellikle genç kızlarda daha fazla görülmeye başlayan adet düzensizliğine karşı kuzu kulak bitkisi iyi bir çözüm olabilir. Adet dönemindeki kanamanın düzene girmesine yardımcı olabilmesi için kuzu kulak bitkisini düzenli olarak tüketmekte büyük fayda vardır.

kuzu-kulagi-hakkinda

6. Güneş Yanıklarını İyileştirir

Güneşlenme sonrasında aşırı bir yanma hissi yaşıyorsanız ya da cildinizde güneş kaynaklı lekelenmeler var ise bir miktar kuzu kulağını haşlayıp ezerek püre haline getirin. Daha sonra şikâyet ettiğiniz bölge üzerine uygulayıp bir süre bekletin. İyileşme gösterene kadar düzenli olarak uygulayın. Kısa zamanda problemlerin yok olmasının keyfini yaşayın.

Kuzukulağı bitkisinin faydaları nelerdir?

Kuzukulağı (Rumex acetosella), cm boyunda, kırmızı gövdeli kuzukulağıgiller familyasından çok yıllık bir bitki türü.

Yapraklarda potasyum okzalat, oksalik asit, köklerde ise tanen, antrakinon türevleri, nişasta, reçine, şekerler vardır. Ayrıca kuzu kulağı, A, B, C vitaminleri, demir ve fosfor yönünden de zengindir.

Ok biçimli tüysüz yaprakları ve pembe renkli çiçekleri vardır. Bol miktarda oksalik asit içeren ekşi yaprakları sebze olarak yenir. Ayrıca halk arasında yapraklarından hazırlanan lâpalar çıban tedavisinde kullanılır.

Ekşi ot da denilen kuzukulağı C vitamini bakımından oldukça zengindir. Kuzukulağı bedeni güçlendirir, diş eti problemlerine iyi gelir ve bunun yanında sağlığa birçok faydası olan bir bitkidir. Kuzukulağı özellikle sedef ve egzama gibi deri hastalıklarına iyi gelir. Kuzu Kulağı bağırsakları yumuşatır ve müshil etkisi yaratır, kabızlığa karşı iyi gelir. Kuzu Kulağı idrar söktürücü etkisiyle böbrekleri çalıştırır. Kuzu Kulağının kökleri safra sökmeye yardımcıdır. İdrar söktürür. Mide şişkinliğini giderir. Kökü kaynatılıp içilirse bütün kaşıntıları keser.

Yeşil tohumları kaynatılıp içilecek olursa, anne sütünü artırır. Mesane tıkanmasını giderir, iştah açar. İshali keser. Harareti söndürür, susuzluğu keser. Günümüzde kuzukulağı otu unutulmaya başlanmıştır. Ayrıca kuzu kulağı otunun birçok çeşidi, avrupa ülkelerinde meraklılar tarafından bahçelerde özel olarak yetiştirilmekte ve bol bol tüketilmektedir. Bizim ülkemizde tarlalarda, çayır ve meralarda, ağaç gölgelerinde yetişmektedir. Kuzu kulağı otunun çiçeklenmeden önce toplanması gerekmektedir. Bu otun köklerinden yapılan çay idrar arıtıcı, safra söktürücüdür. Yapraklarının haşlanması ise çıbanların iyileştirilmesine yardımcı seafoodplus.info kulağı otu, güneş yanıklarında da rahatlatıcı etki göstermektedir. Taze kuzu kulağı otunun yaprakları topladıktan sonra ezilerek lapası yapılır ve güneş yanığı olan bölgeye dışarıdan uygulanır. Kuzukulağı otu, halk arasında bilinen güneş çarpması ve buna bağlı bitkinlik durumlarında da iyileştirici etki göstermektedir.

Kuzu Kulağının Zararları

Kuzu Kulağını romatizma rahatsızlığı olanlar, gut hastaları ile böbrek hastaları kullanmamalıdır.

Kuzu Kulağı çiğ olarak salatalarda kullanılır. Çorbalarda ve börek içlerinde de kullanılabilir. Ispanak gibi pirinçli yemeği de yapılabilir. Kuzu Kulağının yapraklarından yapılan lapa sayesin de çıbanların olgunlaşmasına yardımcı olur. Kaynamış 1 litre suyun içerisine 50 gram kadar Kuzu Kulağının kökleri koyularak kaynatıldıktan sonra 20 dakika demlenmeye bırakılır. Hazırlanan çay gün içerisinde 2 ya da 3 sefer içilebilir.

Kuzukulağı çorbası için malzemeler

gr kuzukulağı
4 çorba kaşığı süzme yoğurt
5 su bardağı su
Tuz

1 tatlı kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber
Nane

Kuzukulağının yapılışı

Kuzukulağını iyice yıkayın ve süzün.
Saplarını kesin, yapraklarını ince kıyın.

Suyu bir temcereye alın ve kaynatın üzerine tuz ekleyin.
İnce kıydığınız kuzukulağını haşlayın.
Kaynamaya başlayınca 6 dakika daha kaynatın ve ocağı kapatın.
Süzme yoğurdu bir kasede çırpın.
Çorbanın suyundan bir kepçe alıp, yoğurda katın ve tekrar çırpın.
Çırptıktan sonra çorbaya ilave edin ve karıştırın.
Tereyağını bir tavada eritin üzerine nane ve kırmızı toz biberi ekleyerek çok az kavurun.
Çorbayı kaselere paylaştırın ve üzerinde hazırladığınız bu sostan gezdirin.
Sıcak olarak servis edin.

Kuzu Kulağı Faydaları Nelerdir? Kuzu Kulağı Ne İşe Yarar, Nasıl T&#;ketilir?

Kuzukulağı "hayatta kalma bitkisi" olarak adlandırılmaktadır. Bunun nedeni ise sağladığı faydalardır.

Kuzu Kulağı Faydaları Nelerdir?

Kuzukulakları öncelikle Avrupa'da Türkiye, İran ve Ermenistan'a özgü çok yıllık yaprak dökmeyen bitkilerdir. Kuzukulağı bitkisinin bilimsel adı, nane ailesi olan Lamiaceae familyasından Stachys byzantina'dır ve bitki aynı zamanda 'kuzu dili' ve 'yünlü yara otu' olarak da bilinir. Kuzukulaklarının yaprakları yumuşak kadifemsi bir dokuya sahiptir ve kuzukulağı şeklindedir, bu nedenle adı şeklinden gelmektedir. "Hayatta kalma" bitkisi olarak adlandırılan kuzukulağının faydaları;

Kuzukulağı dünyanın birçok yerinde idrar söktürücü, yatıştırıcı, tonik, müshil olarak, kan basıncını düşürmek, karaciğer tarafından safra üretimini uyarmak gibi bir dizi rahatsızlığı tedavi etmek için kullanılır. Yapraklar ise çıban ve apseleri rahatlatmak için lapa haline getirilir.

Araştırmalar, kuzukulağının, vücudu hastalığa neden olan serbest radikalleri temizleyen güçlü antioksidanlar olduğu düşünülen flavonoidler adı verilen bir grup bileşiğin varlığı nedeniyle belirli kanser türlerine karşı caydırıcı olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.

Kırmızı kuzukulağı kaliksinin ayrıca C vitamini, kalsiyum, tiamin (B1), niasin ve riboflavin (B2) dahil olmak üzere çok çeşitli vitamin ve minerallere sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum, güçlü kemikler oluşturmaya ve korumaya yardımcı olur. Ayrıca kalbin, kasların ve sinirlerin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Niasin bir B vitaminidir ve uzun süredir HDL'yi yani 'iyi kolesterol'ü artırmak için kullanılmaktadır.

Kuzukulağındaki C Vitamini;

Bağışıklık sistemini oluşturmaya ve özellikle yılın bu zamanında grip gibi belirli hastalıklara yakalanma olasılığını azaltmaya yardımcı olur.

Kuru bezelye, kuru fasulye ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde (hem olmayan demir) bulunan demirin emilimine yardımcı olur.

Kesik ve morlukların iyileşmesine yardımcı olur.

Kuzukulağındaki B1 Vitamini;

Vücudun yenilen nişastalı gıdalardan beyin ve sinir hücreleri için daha fazla enerji elde etmesine yardımcı olur.

Egzersiz sırasında vücutta depolanan yağlardan vücudun enerji elde etmesine yardımcı olur.

Hücrelerin zarar görmesini engeller.

Kuzukulağındaki lif;

Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.

'Kötü kolesterol' veya düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL) kolesterolünü düşürmeye ve 'iyi kolesterol' veya yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL) kolesterolü artırmaya yardımcı olur.

Kuzu Kulağı Ne İşe Yarar?

Kuzukulağı, arterlerin tıkanmasını önlemeye yardımcı olduğu için yüksek kolesterol ve trigliserit düzeylerini önemli ölçüde azaltarak kalp hastalığı riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Ayrıca günlük alındığında idrar söktürücü ve kilo vermeye yardımcı olarak Faydaları vardır. İngiltere'de devam eden araştırmalar, yüksek tansiyonun düşürülmesinde kullanımını araştırıyor ve şimdiye kadar olumlu sonuçlar vermiştir. Günlük kuzukulağı çayı / içeceği tüketiminin yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve bazı kanserleri önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürüyor.

Kuzukulağı Nasıl Tüketilir?

Bütün bir kuzukulağını öğütün veya püre haline getirin, daha sonra 20 dakika kadar kaynatın. Ardından vitaminleri korumak için gece boyunca demlenmeye bırakın. Sıcak su kullanmak C vitaminini ve süzmek lifi, bazı flavonoidlerin etkisini kaybetmesine neden olur. Tüketilen toplam kaloriyi azaltmak için daha az şeker veya tatlandırıcı kullanabilirsiniz.

Lezzet için zencefil ve karanfil ekleyebilirsiniz. Böbrek hastalığı olan kişiler gibi düşük potasyum diyetinde olan kişiler için zencefil veya esmer şeker kullanılmamalıdır. Elde ettiğiniz Kuzukulağı içeceğine gazlı ve 'köpüklü' etki için servis yapmadan önce soda veya karbonatlı su ekleyebilirsiniz. Lezzet için daha az rom ya da karanfil kullanabilirsiniz.

Kızılcık sosu yerine kümes hayvanları ile servis yapmak için kuzukulağı turşusu yapılabilmektedir. İçecek yaptıktan sonra süzdüğünüz posa ile sos yapabilirsiniz ve etli yemeklerde kullanabilirsiniz. Diğer yandan kuzukulağını sadece doğrayarak salatalarda da kullanabilirsiniz.

False

Kuzu Kulağının Faydaları Nelerdir? Kuzu Kulağı Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir?

A, B ve C vitaminleri açısından kuvvetli bir bitkidir. Bununla beraber aynı zamanda fosfor ve demir içerikleri açısından da çok zengindir. Çok uzun zamandır cilt rahatsızlıklarında sık bir şekilde kullanılan bu bitki, bilhassa egzama, sedef ve çıban gibi cilt hastalıklarına çok yararlıdır. Bununla beraber cildin yüzeyinde bulunan hücreleri yeniler.

Kuzukulağının Faydaları Nelerdir?

Kuzukulağının birden fazla faydası bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı aşağıdaki gibidir;

- Kuzukulağı, idrar söktürücü özelliğiyle bilinir. Bununla beraber böbreklerin daha güzel bir şekilde çalışmasına destek olur. Bağırsakların normal şekilde çalışmasına yardımcı olan bu bitki, müshil etkisine sahiptir. Bu yüzden de kabızlık sorununu çözer.
- C vitaminin eksik olmasından kaynaklanan iskorbüt rahatsızlığının tedavisi açısından kuzukulağı, çok etkili olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir. İskorbüt rahatsızlığı tedavi edilmezse, diş dökülmesine ve ağız içi yarasına sebep olur.
- Çiğ bir şekilde tüketildiği zaman kan şekerini düşürür.
- Kuzukulağı tohumu, emziren kadınların anne sütünün artmasına katkı sağlar.
- Güneş yanığına çok iyi gelen bu ot, rahatlatan bir etkiye sahiptir. Bu faydanın görülebilmesi adına, körpe kuzukulağı yaprakları toplanarak ezilir ve lapası yapılır. Yanık olan bölgeye dış taraftan uygulanır.
- Kuzukulağı; soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bağışıklığın sebep olduğu ateşin düşmesinde rolü büyüktür.
- Kanda bulunan yağı ve toksinleri temizleyip idrar yoluyla atar. Bu işlem esnasında mesane ve idrar yollarını da temizler. Kum ve taşın oluşmasını engeller.
- Adet düzensizliği sorunu bulunanların kuzukulağı bitkisini tüketmeleri gerekir. Adet kanamasının düzene girmesine yardımcı olan bu bitki, ağrıları hafifletir.

Kuzukulağı Ne İşe Yarar?

Ekşi ya da acı ot şeklinde de adlandırılan kuzukulağı, C vitamini açısından çok zengin bir bitkidir. Kuzukulağı, insan vücudunu güçlendirir. Bunun dışında diş eti sorunlarına iyi gelmektedir. Birden fazla faydaya sahip olan kuzukulağı, özellikle cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Egzama ve sedef gibi deri hastalıklarına birebirdir. Kuzukulağı bağırsakları yumuşatarak, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına olanak tanır. Müshil etkiye sahip olan bu bitki, kabızlığa iyi gelir. Kuzukulağı idrar söktüren etkisiyle böbrekleri çalıştırmaktadır. Mide şişkinliğini gidermektedir. Kökü kaynatılarak içildiğinde tüm kaşıntıları giderir.

Kuzukulağı Neye İyi Gelir?

Diş eti sorunlarına çok iyi gelen kuzukulağı bitkisi, aynı zamanda metabolizmayı güçlendirmektedir. Sedef ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarına karşı olumlu etkisi bulunan kuzukulağı, bağırsakları yumuşatarak sindirim sistemini düzenler. Bu durum ise kabızlık sorununu çözer. Kuzukulağı idrar söktüren bir özelliğe sahiptir. Mide şişkinliğini gidermektedir. Kaynatılıp içilirse kaşıntıları keser.

Kuzukulağının Zararları

Kuzukulağının tüketilmemesi gerektiği bazı durumlar vardır. Bunlar hakkında bilgi vermek önemlidir. Bunlar aşağıdaki gibi olacaktır;

- Kişi gut rahatsızlığına sahipse, idrar yolları ve böbrekler ile alakalı bir sağlık sorunu yaşıyor ise ya da romatizmal hastalıklar bulunuyorsa kuzukulağını tüketmemek gerekir.
- Hamile olan kadınların kuzukulağı bitkisini tüketmeden önce uzman bir hekime danışması tavsiye edilir.
- Kronik ve ciddi bir rahatsızlığın bulunması durumunda, sürekli şekilde kullanılan ilaçlar ya da uygulanması gereken özel bir perhizin bulunması durumunda doktora danışmadan kullanmamak gerekir.
- İçermiş olduğu asitlerden ötürü çiğ şekilde çok tüketilmemesi gerekir.
- Aşırı tüketilmesiyle ishal problemine sebep olabilmektedir. Her bitkide olduğu üzere kuzukulağı bitkisini de ölçülü tüketmek ve kullanmak önemlidir. Bazı durumlarda mutlaka doktora danışmak gereklidir.

Kuzukulağı Nasıl Kullanılır?

Kuzukulağı bitkisinin taze olarak salataların içerisinde bir roka be marul gibi kullanılması önerilir. Aynı biçimde semizotu veya ıspanak gibi pişirip tüketilebilir. Yoğurt ile tüketilmesi kuzukulağına lezzet katabilir. Bunların yanı sıra kuzukulağı bitkisi ile çorba hazırlanabilir. Börek içi olarak da hazırlanabilen kuzukulağı, çay olarak da tüketilebilmektedir.

Son şekilde kuzukulağı otunu belli bir süre kaynatarak, mutfak robotu ile lapa şekline getirip cilde sürülebilir. Bilhassa çıban problemlerine harika bir çözümdür. Kuzukulağı bitkisini bu şekilde kullanmak ya da tüketmek mümkündür. Bu şekilde faydalarından en üst seviyede yararlanmak kesin olacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir