nüfüs cüzdanı randevu / Nüfus Cüzdanı -Yeni Kimlik İşlemleri

Nüfüs Cüzdanı Randevu

nüfüs cüzdanı randevu

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK)

                                                                       Yeni Kimlik ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular >>>

​Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı(TCKK) uygulamasına 14 Mart tarihi itibariyle Kırıkkale ilinde ve akabinde Adıyaman, Aksaray, Artvin, Burdur, Erzincan, Erzurum, Kırıkkale, Rize, Trabzon, Uşak ve Yalova olmak üzere 10 ilde,  tarihi itibariyle de ülke genelinde yaygınlaştırma çalışmalarına başlanmıştır. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimlik kartı almak zorundadır. Kimlik kartı doğum, vatandaşlığın kazanılması, değiştirme ve kayıp gibi nedenlerle düzenlenmektedir. 

Doğum, kayıp veya tahrifat nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurularında,  Geçici Kimlik Belgesi düzenlenmektedir. Yeni kimlik kartı teslim alınana kadar düzenlenecek Geçici Kimlik Belgesi veya mevcut nüfus cüzdanı sınav giriş veya pasaport başvuru işlemleri gibi tüm resmi iş ve işlemlerin yürütülmesinde geçerlidir.

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılan yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip, Polikarbon materyalden oluşan, temaslı ve temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun (ICAO) en gelişmiş güvenlik ögelerini içinde barındıran ve vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verinin kart üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesi ve bu işlemden sonra yetkisiz kimseler tarafından kartın yeniden üretilmesini ya da kart içindeki bilgilerin değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır. 

Kimlik kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılmaktadır. Yonga üzerinde biyometrik veri yer almaktadır. Bu sayede farklı kurum ve kuruluşların güvenli kimlik doğrulaması yapmasına imkan sağlanmaktadır.

 


a. Tasarım 

Taşıma kolaylığı açısından kredi kartı büyüklüğünde ve uluslararası normlarda tasarlanan kimlik kartı, yüksek dayanıma sahip ve uzun süreli kullanıma uygun malzemeden üretilmiştir. 

Selçuklu çizgilerinden, Osmanlı motiflerine ve Cumhuriyetimizin modern çizgilerine sahip çıkılarak oluşturulan grafikler, banknot basımında kullanılan tekniklerle birleştirilerek kimlik kartına uygulanmıştır. Uluslararası kamuoyunda ülkemizin kabul görmüş rengi olarak Turkuaz rengi tercih edilmiştir. Aynı zamanda cinsiyet ayrımına yer vermeden tüm kadın ve erkek vatandaşlarımız için aynı renk ve tasarım benimsenmiştir. 

b. Özellikleri 

Kimlik kartı, yeni dünyanın gelişmelerine paralel olarak hayatımıza teknolojik gelişmelere uygun ve güvenli kimlik doğrulama alanında sayısız fayda sağlamakla birlikte, aynı zamanda yeni kullanım alanlarına açık bir mimaride tasarlanmış olup temaslı ve temassız yongaya (çip) sahiptir. Vatandaşlarımızın kimlik ve biyometrik verileri yüksek güvenlikle muhafaza edilmektedir.

Uluslararası standartlar, uyumluluk esasları ve güvenlik kriterlerine sahip olarak TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sisteminin kullanıldığı kimlik kartı, bu özelliğiyle milli bir güvenliği de beraberinde getirmektedir.  

c. Vatandaşa Sağlayacağı Kazanımlar 

Sahip olduğu üst seviye fiziksel, görsel ve elektronik güvenlik özelliklerine sahip kimlik kartı ile vatandaşlarımızın kimlik sahteciliğinden kaynaklı hak kaybından ve suistimallerden korunması amaçlanmıştır. Yeni kimlik kartları ile

•Güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek, 

•Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek, 

•E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişilebilecek, 

•İkili anlaşmalar ile seyahat belgesi olarak kullanılabilecek, 

•Kimlik kartı, elektronik imza olarak da kullanılabilecektir.  

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı uluslararası standartlarda, modern, taşıma kolaylığına sahip ve yüksek güvenlikli tasarım ve özelliklere sahiptir. Kredi kartı büyüklüğünde ve yüksek dayanıklılığa sahip materyallerden üretilen yeni kimlik kartının taşınması daha kolaydır.

 e. Kullanım Alanları 

Kimlik kartının hem kamu kurum ve kuruluşları, hem de özel sektör uygulamalarında yüksek güvenlikli ve güvenilir kimlik doğrulama amacıyla kullanımı mümkündür. 
Sahip olduğu temaslı ve temassız kimlik doğrulama mekanizmaları ve uluslararası standartlarda entegrasyon kabiliyetleri sayesinde hayatımızda kullanılan bir çok cihaz ve uygulamayla entegre edilerek kullanılması mümkün olacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarının ve özel sektörün kimlik kartı ile entegrasyonu sağlamasını takiben; bankacılıktan noter işlemlerine, tapu işlemlerinden sağlık ve sigorta işlemlerine kadar birçok alanda TCKK ile güvenli doğrulama işlemi sağlanabilecektir. 

Kimlik kartı uluslararası standartlarda elektronik imza alt yapısına sahiptir. Bu özelliği sayesinde her türlü elektronik imza işlemi, yalnızca kimlik kartı kullanılarak gerçekleştirilebilecektir. 

f. Kimlik Kartı Başvuru Süreci

(1) Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimlik kartı almak zorundadır.

 (2) Kimlik kartı başvuruları Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da çağrı merkezinden (Alo ) alınacak randevu ile veya randevusuz olarak yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır. 

(3) Kimlik kartı başvurusu, kimlik belgesi ve bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılır.

(4) On beş yaşını tamamlayanların kimlik kartı başvurusunda biyometrik veri, biyometrik fotoğraf ve imza alınır. 

(5)Kimlik kartında biyometrik veri olarak, sağ ve sol elin orta parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınır. Sağ ve/veya sol el orta parmağının bulunmaması veya parmak izinin alınamaması hâlinde parmak izi ve parmak damar izi sıralaması işaret, yüzük, serçe ve başparmak şeklindedir. Parmaklardan bazılarının eksik olması hâlinde ise belirlenen sıraya göre mevcut parmağın izi alınır.

(6) On beş yaşını tamamlamış başvuru sahiplerinin şahsen, on beş yaşını tamamlamayanların başvuruları veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde, çocuğun büyük ana, büyük baba, ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılır.

(7) On beş yaşını tamamlamayanlardan biyometrik veri, biyometrik fotoğraf ve imza alınmaz. Ancak, talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocuklara fotoğraflı kimlik kartı düzenlenir.

(8)Başvurusu alınan kimlik kartları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde kişiselleştirildikten sonra posta ile belirtilen adrese teslim edilir. 


(9) On beş yaşını tamamlayan kişilerin kimlik kartları kendilerine veya başvuru sırasında kimlik kartını kendisi dışında alacak kişiyi belirlemesi halinde belirlenen kişiye teslim edilir. Bu durumda talepte bulunan ile kimlik kartını teslim alacak kişi arasında soy bağı bulunması şartı aranmaz.

(10)  Kimlik kartı sahibi kartı teslim aldığında kontrol etmekle, kartta maddi hata bulunduğunu tespit etmesi halinde iade etmekle, kartın yenilenmesini gerektiren bir durum olması halinde kartını yenilemekle, kartı kaybetmesi durumunda durumu yurt içinde çağrı merkezi veya ilçe nüfus müdürlüklerine; yurt dışında en yakın dış temsilciliğe bildirmekle yükümlüdür.

(11) Başvuru sonrasında, kimlik kartının hangi aşamada olduğu internet üzerinden, çağrı merkezinden, SMS ya da e-posta ile bilgilendirme yapılarak takip edilebilir. Yurt içinden yapılan başvurularda kartın teslim adresinin yurt içi adresi olması gereklidir.

Dış temsilciliklerce alınacak başvurularda Genel Müdürlük tarafından kişiselleştirilen kimlik kartları dış temsilcilikler yoluyla başvuru sahibine teslim edilmek üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilir.

(12) Kimlik kartı teslim alındıktan sonra kart sertifikası aktif hale getirilir. 

 

 

NÜFUS CÜZDANI

Kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus aile kütüklerine kayıtlı bulunduğunu kanıtlayan resmi belgedir.

Yurt içinde nüfus cüzdanı ile başvuru yapılması halinde cüzdan seri numarası sistemdeki bilgilerle aynı ise müracaat edilen her nüfus müdürlüğünden nüfus cüzdanı alınması mümkündür. Nüfus cüzdanının kaybedilmesi halinde ise nüfus cüzdanı talepleri yerleşim yeri veya diğer adresin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yapılır.

Yurt dışında ise dış temsilciliklerimiz tarafından düzenlenerek onaylanan nüfus cüzdanı talep belgesi ile nüfus cüzdanı verilir.

Nüfus cüzdanı talebinde bulunan ilgiliden nüfus müdürlüğünce veya Dış temsilcilikçe son altı ay içerisinde çekilmiş iki adet vesikalık fotoğraf istenir.

Nüfus cüzdanı ergin olanların kendilerine, ergin olmayanların ise veli, vasi veya resmi vekillik belgesi ibraz edenlere imza karşılığında verilir.

Kaybedilen eski nüfus cüzdanları yeni nüfus cüzdanı alımı ile birlikte hukuken geçersiz hale gelmektedir.

Bakanlığımızca Kimlik Paylaşım Sistemi içerisinde yer alan nüfus cüzdanı doğrulama servisinden kayıp nüfus cüzdanı sorgulaması veya kimlik doğrulama işlemlerinin yapılması uygulaması ile de nüfus cüzdanı kaybedenlerin herhangi bir olumsuzluk yaşamaması amaçlanmıştır.

NÜFUS CÜZDANI ÖRNEĞİ

Nüfus cüzdanlarının bir örneği, okul veya daire gibi resmi yerlerde çıkarılıp onaylanarak dosyalarında saklanabilirse de asılları hiçbir surette alıkonulamaz. ( Sayılı Nüfus Kanunu - Madde 57)

NÜFUS VE ULUSLARARASI AİLE CÜZDANLARI

Nüfus Cüzdanı Düzenlenebilmesi İçin;

İlgilinin oturduğu yer muhtarlığı veya çalıştığı resmi kurum tarafından onaylanan "nüfus cüzdanı talep belgesini" oturduğu yer ilçe nüfus müdürlüğüne ibraz etmesi gerekir.

Uluslararası Aile Cüzdanı Düzenlenebilmesi İçin;

İlgilinin oturduğu yer muhtarlığı veya çalıştığı resmi kurum tarafından onaylanan "uluslararası aile cüzdanı talep belgesini" oturduğu yer ilçe nüfus müdürlüğüne ibraz etmesi gerekir.

Nüfus ve uluslararası aile cüzdanı değerli kâğıtlar kapsamı içerisinde yer almaktadır. Nüfus cüzdanı renkleri itibarıyla kadın ve erkek olmak üzere ikiye ayrılır.

Nüfus ve uluslararası aile cüzdanlarının biçimleri, içerikleri, renkleri ve baskı örnekleri İçişleri Bakanlığınca saptanır.

Cüzdanların Hukuki Maliyetleri:

1- Nüfus cüzdanı; kişinin Türk Vatandaşı olduğunu kanıtlayan resmi bir belgedir.
2- Uluslararası aile cüzdanı; Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu tarafından düzenlenen çok dilli belgedir.

Belge Zorunluluğu:

Nüfus Cüzdanının nüfus aile kütüğü kayıtlarına, bu kayıtlardan çıkartılan nüfus kayıt örneğine veya doğum tutanağına dayanılarak düzenlenmesi zorunludur. Düzenleme tarihi itibariyle altı ayı geçen nüfus kayıt örnekleri hukuken geçerli değildir.

Nüfus Cüzdanının Alıkonulmaması:

Herhangi bir işlem nedeniyle ibraz edilen nüfus cüzdanı Sayılı Nüfus Kanununun Maddesi gereğince, resmi daire ve kuruluşlar tarafından alıkonulamaz

Nüfus Cüzdanı Örneği:

Nüfus cüzdanı örneği, örneği talep eden resmi daire veya noter tarafından aslına uygun olarak düzenlenerek onaylanır.

Görev ve Yükümlülük:

1- Nüfus aile kütüklerine kayıtlı bulunan her Türk Vatandaşına 'nüfus cüzdanı' verilmesinde, nüfus müdürlükleri ve başkonsolosluklarımız görevlidir.

Düzenlenen nüfus cüzdanlarının reşit olanların bizzat kendileri veya resmi vekilleri küçüklerin ise ana, baba, veli veya vasileri almakla yükümlüdür.

Nüfus Cüzdanlarının Düzenleme Nedenleri :

Nüfus cüzdanları, başvuru nedenlerine uygun olarak düzenlenir.

Bu nedenler:

1- Doğum,

2- Yeniden (yeniden kayıt),

3- Kayıp,

4- Yenileme,

5- Değiştirme Olmak üzere beş çeşittir.

Doğum Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Düzenlenmesi:

Doğum olayı üzerine nüfus müdürlüğüne yapılan bildirimin, doğum tutanağına geçirilmesi, daha sonra nüfus aile kütüklerine tescil edilmesi sonucunda çocuk adına nüfus cüzdanı düzenlenir.

İlgililer talep etmedikleri sürece 15 yaşından küçüklerin nüfus cüzdanına fotoğraf yapıştırılmaz.

Doğum Nedeniyle Düzenlenen Nüfus Cüzdanının İlgiliye Verilmesi :

1. Doğum bildirimi yerli olarak kayıtlı (İlgilinin ikamet ettiği yer nüfus aile kütüğüne kayıtlı olması) bulunulan yer nüfus müdürlüğüne yapılmış ise; doğum tutanağı nüfus aile kütüğüne tescil edilir ve düzenlenen nüfus cüzdanı imza karşılığında ilgiliye teslim edilir.

2. Doğum bildirimi yurt içinde misafir nüfus (İlgilinin nüfus aile kütüğüne kayıtlı olduğu ilçede ikamet etmemesi) durumunda bulunulan yer nüfus müdürlüğüne veya yurt dışında konsolosluğumuza yapılmış ise; düzenlenen doğum tutanağı nüfus aile kütüğüne tescil edilmek üzere ilgili nüfus müdürlüğüne gönderilir. Tescil işleminden sonra müracaat edilen nüfus müdürlüğüne veya konsolosluğumuza iade edilen doğum tutanağına dayanılarak düzenlenen nüfus cüzdanı imza karşılığında ilgiliye teslim edilir.

Yeniden Kayıt Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Düzenlenmesi:

18 yaşını tamamlamış olan ve nüfus aile kütüklerinde kaydı bulunmayanlar hakkında yapılan “saklı nüfus' işlemi sonucunda Türk Vatandaşı olduğu anlaşılan veya bir yabancının Türk Vatandaşlığına alınması nedeniyle nüfus cüzdan düzenlenir.

Yeniden Kayıt Nedeniyle Düzenlenen Nüfus Cüzdanının İlgiliye Verilmesi:

1. Saklı nüfus işlemi saklının nüfusa kayıt edileceği hane halkının yerli olarak kayıtlı bulundukları yer nüfus müdürlüğü tarafından yapılmış ise; önceden düzenlenen doğum tutanağı nüfus aile kütüğüne tescil edilir ve düzenlenen nüfus cüzdanı imza karşılığında ilgiliye teslim edilir.

2. Saklı nüfus işlemi saklının misafir durumunda bulunulan yer nüfus müdürlüğü tarafından yapılmış ise; doğum tutanağı nüfus aile kütüğüne tescil edilmek üzere ilgili nüfus müdürlüğüne gönderilir. Tescil işleminden sonra iade edilen doğum tutanağına dayanılarak düzenlenen nüfus cüzdan imza karşılığında ilgiliye teslim edilir.

Kayıp Nedeniyle Nüfus Cüzdan Düzenlenmesi:

Kayıp olan, çalınan veya seri ve numarası okunamayan nüfus cüzdanlarının yerine nüfus cüzdanı düzenlenir.

Kayıp Nedeniyle Düzenlenen Nüfus Cüzdanlarının İlgililere Verilmesi:

Kayıp nedeniyle nüfus cüzdanı almak üzere ilgili kişi; mahalle - köy muhtarı, çalıştığı resmi kurum amirliği tarafından tasdik edilen fotoğraflı (fotoğrafların son altı ay içinde çekilmiş olması gerekir) nüfus cüzdanı kayıp ve değiştirme belgesi ile belgedeki fotoğrafın aynısı 1 adet fotoğrafla birlikte ikamet ettiği yer nüfus müdürlüğüne müracaat eder. Fotokopi veya bilgisayar ortamında çoğaltılan fotoğraflar kabul edilmez.

Nüfus cüzdanı talebinde bulunan kişi yerli ise; anında düzenlenen nüfus cüzdan imza karşılığında ilgiliye teslim edilir.

Nüfus cüzdanı talebinde bulunan kişi misafir nüfus durumunda ise; ilgilinin nüfusa kayıtlı olduğu yer nüfus müdürlüğünden getirtilen nüfus kayıt örneğine dayanılarak düzenlenen nüfus cüzdanı imza karşılığında ilgiliye teslim edilir.

Yenileme Nedeniyle Nüfus Cüzdan Düzenlenmesi:

Hasara uğrayan, yırtılan ve kullanılamaz durumda olan ancak seri ve numarası okunabilen nüfus cüzdanı alınarak yerine nüfus cüzdanı düzenlenir.

Yenileme nedeniyle nüfus cüzdanı verilirken kayıp nedeniyle nüfus cüzdanı düzenlemesindeki işlemler yapılır. Ancak ilgilinin elindeki nüfus cüzdanı geri alınır.

Değiştirme Nedeniyle Nüfus Cüzdan Düzenlenmesi :

Nüfus cüzdanı 15 yaşına kadar fotoğrafsız kullanılabilir. l5 yaşını doldurmuş olanlara fotoğraflı nüfus cüzdanı düzenlenir. Ayrıca ad, soyad, doğum tarihi gibi kişisel hal değişikliği ile evlenme, boşanma gibi medeni hal değişikliği sonucunda nüfus cüzdanı düzenlenir.

İlgilinin kişisel veya medeni hal değişikliği nüfus aile kütüğüne işlendikten sonra kayıp nedeniyle nüfus cüzdanı düzenlenmesindeki işlemler yapılır. Ancak ilgilinin elindeki nüfus cüzdanı geri alınır.

ULUSLARARASI AİLE CÜZDANI VE DÜZENLEME YÖNTEMİ

Uluslararası aile cüzdanı, bir aileyi oluşturan eş ve çocukların Türk Vatandaşı olduklarını kanıtlayan ve kimlik belgelerini kapsayan resmi bir belgedir.

Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu tarafından hazırlanıp komisyona üye devletlerce kabul edilen örneğe uygun olarak düzenlenmiş olan uluslararası aile cüzdanı uluslararası ve ulusal değere sahip çok dilli bir belgedir.

Düzenleme Nedenleri

1-Evlenme,
2-Evlenme akdi yapıldığı halde uluslararası aile cüzdanı alınmamış olması,
3-Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığının kazanılması,

4-Uluslararası aile cüzdanının kayıp olması, çalınması veya yıpranması,
5- Evli kadının önceki soyadını kullanmak istemesi durumlarında düzenlenir.

Evlenme Nedeniyle Uluslararası Aile Cüzdan Düzenlenmesi:

Uluslararası aile cüzdanı evlenme anında evlenmeyi yapan evlendirme memuru tarafından düzenlenir ve eşlere imza karşılığında teslim edilir.

Evlenme Akdi Yapıldığı Halde Uluslararası Aile Cüzdanı Alınmamış Olması:

Evlenme akdi daha önce yapıldığı halde uluslararası aile cüzdan almamış olanlara müracaatları üzerine uluslararası aile cüzdanı düzenlenir.

Uluslararası aile cüzdan isteminde bulunan ilgili kişi; mahalle veya köy muhtarı veya çalıştığı resmi daire veya kurum amirliği tarafından tasdik edilen fotoğraflı belge ile kendisine ve eşine ait birer adet fotoğrafla ikamet ettiği yer nüfus müdürlüğüne müracaat eder.

1- Bildirim yerli nüfus müdürlüğüne yapılmış ise; uluslararası aile cüzdanı anında düzenlenir ve imza karşılığında ilgiliye teslim edilir.

2- Uluslararası aile cüzdanı istemi misafir nüfus durumunda bulunulan yer nüfus müdürlüğüne veya yurt dışında konsolosluğumuza yapılmış ise; nüfusa kayıt olunan yer nüfus müdürlüğünden getirtilen aile nüfus kayıt örneğine dayanılarak düzenlenen uluslararası aile cüzdanı imza karşılığında ilgiliye teslim edilir.

Türk Vatandaşlığına Alınanlara Uluslararası Aile Cüzdan Düzenlenmesi:
Türk Vatandaşlığına alınan kişilerden nüfus aile kütüğüne evli olarak işlemleri yapılan iftlerin, nüfus aile kütüğündeki bilgilerine dayanılarak uluslararası aile cüzdanı düzenlenir ve imza karşılığında teslim edilir.

Yeni düzenleme ile Türk erkeği ile evlenen yabancı uyruklu kadın üç yıllık bekleme süresinde evlilik devam etmesi halinde vatandaşlığa alınır.

Kayıp ve Yıpranma Nedeniyle Uluslararası Aile Cüzdan Düzenlenmesi:

Uluslararası aile cüzdanının kayıp olması veya yıpranması sonucunda kullanılmayacak duruma gelmesi nedeniyle uluslararası aile cüzdanı düzenlenir. Kayıp ve yıpranma nedeniyle uluslararası aile cüzdanı düzenlenmesinde yukarıda belirtilen işlemler uygulanır. Ancak yıpranma durumunda ilgilinin elindeki uluslararası aile cüzdanı geri alınır.

Evli Kadının Önceki Soyadını Kullanması

Nüfus müdürlüğüne yaptığı yazılı müracaat ile önceki soyadını kullanmak isteyen kadının önceki soyadı yazılmak üzere uluslararası aile cüzdanı düzenlenir. Bu durumda yukarıda belirtilen işlemler uygulanır. Ancak ilgilinin elindeki nüfus cüzdanı geri alınır.

Uluslararası Aile Cüzdanına Bilgilerin İşlenmesi

Eşlerin çocukları olması veya eş ve çocukların bilgilerinde değişiklik olması halinde; nüfus müdürlüğüne yapılan müracaat üzerine uluslararası aile cüzdanında gerekli düzeltmeler ve eklemeler yapılır.

GENEL HÜKÜMLER

Nüfus ve Uluslararası Aile Cüzdanı Üzerinde Tahrifat Yapılması,
Nüfus ve uluslararası aile cüzdan üzerinde silinti ve tahrifat yapılamaz. Bu durumdan cüzdan sahibi sorumlu tutularak Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Para Cezası Verilmesi:

Sayılı Nüfus Kanunun maddesi (Değişik/03//4. md.) gereğince:
a) Nüfus ve kişisel hal olaylarını bildirmekle görevli olup, bu görevlerini Kanunda belirtilen süreler içinde yerine getirmeyen kamu görevlisine, fiil başka suç olursa bile, o yer Nüfus müdürlüğünün teklifi üzerine mahalli mülki idare amirinin veya yetki devri almış ise nüfus müdürünün kararıyla para cezası uygulanır.

b) Nüfus ve kişisel hal olaylarını kanunda belirtilen süre içinde yerine getirmeyen, nüfus ve aile cüzdanlarını kaybedenler ile nüfus cüzdanlarının geçerlilik süresinin son bulmasından itibaren 2 ay içinde bu cüzdanlarını değiştirmeyen kişilere veya bu durumdaki küçüklerin veli veya vasilerine, yurt içinde nüfus müdürlerinin teklifi ile mülki idare amirlerince, yetki devri almışlar ise nüfus müdürlerince, Türkiye başkonsoloslarınca para cezası uygulanır.

Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen vatandaşlara ve Kamu Görevlilerine de para cezası uygulanır.

Yapılan İşlemlerle ilgili İtirazın:

1- Yurt içinde; yetkili idare mahkemesine,

2- Yurt dışında cezayı takdir ve tahsil eden dış temsilciliğimiz kanalıyla Tebliğ tarihini yedi gün içinde yapılması gerekir.

3- Para cezalarına karşı ilgililerin yapacakları itiraz idarece yürütülen işlemleri durdurmaz.

NÜFUS OLAYLARI

Doğum:

- Her doğum olayının, doğumun olduğu tarihten başlayarak yurt içinde otuz gün içinde nüfus memuruna, yurt dışında altmış gün içinde Başkonsolosluklara bildirilmesi zorunludur.

- Doğumları baba, yoksa veya kısıtlı, tutuklu, hasta ve herhangi mecburi bir sebeple orada bulunmazsa ana, veli veya vasisi bildirmekle yükümlüdür.

- Resmi vekiller de açıkça yetkili olmak kaydıyla müvekkilleri adına bildirimde bulunabilirler.

Bildirim Şekli:

Doğum olayı nüfus memuruna sözlü olarak bildirilir. Bildirim sırasında çocuğun baba ve anasının nüfus cüzdanı veya nüfus kayıt örneği ile varsa doğuma ait resmi belge ve raporlar memura verilir. Memur bu belgeleri inceler ve bildirimin doğruluğunu ve Kanuni süre içinde yapılıp yapılmadığını saptadıktan sonra, doğum bildirimini düzenler.

BİR AYLIKTAN BÜYÜK ALTI YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARIN BİLDİRİMİ

Bir aylıktan büyük, altı (altı yaş dâhil) yaşından küçük çocukların tescili için yapılan bildirimlerde nüfus memuru doğum tutanağı tutar. Ayrı bir kâğıda beyanda bulunan bildirim süresini geçirmesi konusunda savunmasını alır ve imzalatır. Bundan sonra çocuğun nüfusa geçirilmesine bir engel bulunmadığı takdirde, valilik veya kaymakam onayına sunar.

Valilik veya kaymakamlarca yapılan açıklama yeterli bulunduğu ve ayrıca beyanın doğruluğu hakkında bir soruşturma yapılmasına gerek görülmediği takdirde tutanak onaylanarak aile kütüklerine tescili için nüfus müdürlüğüne verilir.

YEDİ İLE ONSEKİZ YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARIN BİLDİRİMİ

Altı yaşından büyük, on sekiz yaşından küçük çocuklara ait bildirim yapılırken yaş tespiti için çocuğun bildirim yapılan nüfus müdürlüğüne getirilmesi gereklidir.

Memur çocuğu gördükten ve ilgilinin ifadesini ayrıca bir kâğıda alıp imzalattıktan sonra beyanı tutanağa geçirir. Ancak doğum tarihi sütununu doldurmaz.

Yaş tespit komisyonunca çocuğun yaşı tahsis edildikten sonra, tutanağın doğum tarihi sütunu doldurulur.

Eğer doğum hastanede ve doğumevi gibi sağlık kuruluşlarında veya cezaevi gibi resmi kurumlarda meydana gelmiş ve doğum tarihleri bu kuruluşlarca, kayıtlarına dayanılarak verilmiş resmi bir belgede belirtilmiş ise, belgedeki doğum tarihi esas alınır, yaş tespiti işlemleri yapılmaz.

Yaş tespiti işlemi bittikten sonra çocuğun nüfusa geçirilmesine bir engel bulunmadığı taktirde, doğum bildirimi valilik veya kaymakamlığın onayına sunulur.

Valilik veya kaymakamlarca yapılan açıklama yeterli bulunduğu ve ayrıca beyanın doğruluğu hakkında bir soruşturma yapılmasına gerek görülmediği takdirde bildirim onaylanarak kütüğe geçirilmek üzere nüfus müdürlüğüne verilir.

EVLENME EHLİYETİ VE ŞARTLARI

Ergin olan, 18 yaşını doldurmuş olup, kısıtlı olmayan ve ayırt etme gücüne sahip olan her kişi kendi iradesi ile evlenebilir.

a. 17 yaşını doldurmuş olan kadın ve erkek yasal temsilcisi izni ile evlenebilir.

b. 16 yaşını doldurmuş olan kadın ve erkek hakimin izni ile evlenebilir.

c. Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemezler.

d. Kısıtlı, yasal temsilcisinin izni olmadan evlenemez.

EVLENMEYE MÜRACAAT

Birbirleriyle evlenmeye karar vermiş olan kadın ve erkeğin oturdukları yer evlendirme müracaat etmeleri esastır.

Ancak, evleneceklerin ayrı illerde bulunması veya birinin yurtdışında olması gibi hallerde ayrı ayrı müracaat da mümkündür. Bu halde, müracaatı alan evlendirme memurlukları derhal karşılıkla olarak birbirlerine bilgi verirler.

Her iki evlendirme memurluğunda evlenmeye esas olacak belgeler tamamlanır ve bir dosyada birleştirilmek üzere evlenme akdinin yapılacağı yer evlendirme memurluğuna gönderilir.

EVLENME DOSYASINDA BULUNACAK BELGELER;

1- Evlenme beyannamesi (fotoğraflı)

2- Nüfus cüzdanı örneği

3- Nüfus kayıt örneği

4- Önceki evliliğin sona erdiğini gösteren belge

5- Evlenme ehliyet belgesi

6- Evlenecek kişi küçük veya kısıtlı ise yasal temsilcisinin yazılı izin belgesi

7- Hâkimin evlenmeye izin verdiğine ilişkin karar

8- Sağlık raporu

9- Vesikalık fotoğraf

EVLENMENİN NÜFUS İDARESİNE BİLDİRİLMESİ VE AİLE KÜTÜKLERİNE TESCİLİ
Medeni Kanun hükümlerine göre evlenme akdini yapanlar, akdin yapıldığı tarihten başlayarak on gün içinde örneğine uygun evlenme bildirimini düzenleyerek o yer nüfus müdürlüğüne göndermekle yükümlüdürler.

Yurt dışında Başkonsolosluklarımız kanuni yetkileri içinde yaptıkları evlenmeleri ilgililerin aile kütüklerine işlenmek üzere evlenmenin yapıldığı tarihten başlayarak bir ay içinde örneğine uygun evlenme bildirimini düzenleyerek ilgili nüfus müdürlüğüne göndermekle yükümlüdürler.

Nüfus idarelerine gönderilen evlenme bildirimleri üzerine mevzuata göre gerekli işlem yapılır.

 

Nüfus Cüzdanı Talep Formu İndir

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü 

ONLINE  EKİMLİK RANDEVU  >>> RANDEVU AL >>>

Nüfus Müdürlüğü'nden nasıl randevu alınır? e-Devlet sistemi üzerinden Nüfus Müdürlüğü'nden randevu alınabilir mi?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu almak isteyen yurttaşlar, randevu işlemlerinin nasıl ve nereden alınacağını merak ediyor. İşte ayrıntılar

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDEN NASIL RANDEVU ALINIR?

Yurttaşlar, nüfus ve vatandaşlık işlemleri için ALO hattının yanında funduszeue.info sitesinden bilgi alınıp, ''BAŞVURU OLUŞTUR'' seçeneğine tıklayarak TC Kimlik Numaraları ve diğer bilgileri ile başvuru talebinde bulunabiliyor. Nüfus ve vatandaşlık işlemleri için e-Devlet sistemi üzerinden de randevu alınabiliyor. Yurttaşların randevu alırken, yaşadıkları il/ilçeyi ve randevu saatlerini eksiksiz seçmeleri gerekiyor.

E-DEVLET'TEN T.C. KİMLİK KARTI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yurttaşlar, T.C Kimlik Kartı başvurularını, T.C Kimlik numaraları ve şifreleyile e-devlet sistemine girip, arama butonuna ''Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'' yazdıktan sonra çıkan arama sonuçlarından, ''T.C Kimlik Kartı Başvurusu'' kısmına tıklayarak alabiliyor. Yurttaşların randevu alırken, yaşadıkları il/ilçeyi ve randevu saatlerini eksiksiz seçmeleri gerekiyor.

E-DEVLET'TEN PASAPORT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yurttaşlar, pasaport başvuru randevularını, T.C Kimlik numaraları ve şifreleyile e-Devlet sistemine girip, arama butonuna ''Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'' yazdıktan sonra çıkan arama sonuçlarından, ''Pasaport başvuru randevusu'' kısmına tıklayarak alabiliyor. Yurttaşların randevu alırken, yaşadıkları il/ilçeyi ve randevu saatlerini eksiksiz seçmeleri gerekiyor.

E-DEVLET'TEN SÜRÜCÜ BELGESİ NASIL ALINIR?

Yurttaşlar, sürücü belgesi başvuru randevularını, T.C Kimlik numaraları ve şifreleyile e-Devlet sistemine girip, arama butonuna ''Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'' yazdıktan sonra çıkan arama sonuçlarından, ''Sürücü belgesi başvuru randevusu'' kısmına tıklayarak alabiliyor. Yurttaşların randevu alırken, yaşadıkları il/ilçeyi ve randevu saatlerini eksiksiz seçmeleri gerekiyor.

E-DEVLET'TEN YENİ DOĞUM BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR?

Yurttaşlar, yeni doğum bildirimi randevularını, T.C Kimlik numaraları ve şifreleyile e-Devlet sistemine girip, arama butonuna ''Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'' yazdıktan sonra çıkan arama sonuçlarından ''Yeni doğum bildirimi randevusu'' kısmına tıklayarak alabiliyor. Yurttaşların randevu alırken, yaşadıkları il/ilçeyi ve randevu saatlerini eksiksiz seçmeleri gerekiyor.


E-devletNüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünüfus müdürlüğü

Kimlik yenileme randevu numarası nedir? Kimlik yenileme için telefonla randevu nasıl alınır?

Yeni kimlik kartı kullanımı tüm Türkiye’ye yayıldı. Sürücü belgesi olarak da kullanıma giren kimlik kartı gelecekte banka kartı olarak kullanılabilecek. Alınan güvenlik önlemleri, taşınabilir boyutta olmasıyla da kullanımı kolaylaştıran kimlik kartı; ilgili nüfus müdürlüklerinden alınan randevuyla kolayca edinilebilmektedir. Kimlik yenileme için telefonla randevu nasıl alınır? İşte tüm detaylar…

Kimlik Yenileme Randevu Numarası

Türkiye’de nüfus cüzdanından kimlik kartına yılında geçilmiştir. Bu döneme kadar nüfus cüzdanı olarak anılan kimlik kartı; kadınlar için pembe erkekler için mavi renkteydi. yılından sonra Başbakanlık Genelgesi kapsamında TÜBİTAK’ın tasarımıyla kimlik kartına geçiş, kademeli olarak sağlanmaya çalışılmıştır. yılından yılına kadar pilot bölge seçilerek uygulanan yeni kimlik kartı uygulaması, yılından sonra tüm Türkiye’de uygulanmaya başlamıştır. Devlet bu konuda tüm vatandaşların kimliklerini yenilemesi için randevu sistemi geliştirmiştir. Gerek telefonla gerekse internet üzerinden randevu alarak vatandaşların kimliklerini yenilemesi sağlanmaya çalışılmıştır.

Kimlik kartı yenileme için; yurt içinde nüfus müdürlükleri, yurtdışında ise; dış temsilciliklere başvurularak yapılır.

Telefonla Kimlik Yenileme Randevusu Alma

Vatandaşlara kullanım kolaylığı sağlayan kimlik kartı pek çok özellik taşımaktadır.

Bu özellikler şunlardır:

  • Sürücü belgesi olarak kullanımına yılından itibaren başlanılmıştır.
  • Sahteciliğe karşı güvenlik önlemleri alınarak kişilerin bilgileri korunması sağlanmıştır.
  • Gelecekte kredi kartı ve otobüs bileti olarak kullanılması hedeflenen kimlik kartı, kişilerin pek çok kartı yanında taşınmasının önüne geçmiştir.

Kimlik kartının yenilemek isteyen vatandaşlar numaralı hattı arayarak ya da funduszeue.info web adresinden randevu alarak kimlik kartlarını yenileyebilmektedir. Bunun dışında vatandaşlar e-devlet üzerinden de kimlik yenileme yazarak randevu alabilmektedir.

Kimlik Randevusu Kaç Gün Sonraya Verilir?

Kimlik kartını yenilemek isteyen vatandaşlar; gerek numaralı hattı arayarak, gerek funduszeue.info web adresinden gerekse e-devlet üzerinden randevu başvurusu yapabilmektedir. Randevunun hangi tarihte alınabileceği, tercih edilen il ve ilçenin yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Buna göre kişi istediği nüfus müdürlüğünden randevu alabilmektedir.

Nüfus Müdürlüğünden Nasıl Randevu Alınır?

Nüfus müdürlüklerinden randevu almak için, funduszeue.info web adresine girdiğinizde çeşitli şahsi bilgiler istenmektedir. Nüfus müdürlüğünden randevu almak için aşamalar şunlardır:

  1. Belirtilen web adresine girilir.
  2. Açılan sayfada istenilen; isim, soy isim, T.C. kimlik numarası, doğum tarihi ve başına sıfır (0) koymadan telefon numarası girilerek; verilen güvenlik kodu kutucuğa doğru bir şekilde yazılır.
  3. Randevu almak istediğiniz il ve ilçe seçilir.
  4. Randevu almak istediğiniz il ve ilçe seçilirken; seçtiğiniz ilin, tüm ilçelerinin doluluk oranları ve randevu alabileceğiniz en erken tarih parantez içinde yazmaktadır.
  5. İkamet edilen adresin yakınlığına göre ya da doluluk oranlarına bakarak gidilebilecek en yakın nüfus müdürlüğü seçilir.
  6. Randevu kimin için alınacaksa (kişinin kendisi, babası ya da annesi için) kişi/kişiler seçilir. İleri tuşuna basılır.
  7. Ekranda boş olan randevu saatlerine göre müsait olan randevu saati seçilir ve onaylanır.
  8. Randevu alınan tarihte, belirtilen saatten 15 dakika önce ilgili nüfus müdürlüğüne giderek işlem gerçekleştirilir.

E-devletten randevu alınacak ise işlem sırası şu şekildedir.

  • Şifrenizle e-devlet adresine girilir.
  • Arama kısmına kimlik yenileme yazılır.
  • C. kimlik kartı başvurusu kısmına girilir.
  • Sistem nüfus müdürlüğüne yönlendirme yapacaktır.
  • Yeni başvuru tıklanarak ekranda çıkan metin onaylanır.
  • Ekranda çıkan il ve ilçelerin hangi nüfus müdürlüğüne gidilecekse tercih edilir ve devam et kısmına basılır.
  • Kişi; kim için randevu alacaksa o kişiler seçilir ve devam et bölümüne basılır.
  • Gidilecek saat de seçilerek işlem tamamlanır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası